Z obyčejného fazolového nákypu se dá udělat slavnostní jídlo, když se mu dá trochu forma. Hosnedlovic děti tomu říkají čokodort, já fazolová pizza. Je to vcelku rychlé a u nás velmi populární jídlo. Hodí se i na cesty jako svačina.

Ingredience
  • hrnek do máslova uvařených fazolí (např. adzuki)
  • půl hrnku pohankové mouky
  • 1 větší cibule
  • hrst sekané celerové natě
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • 3 stroužky česneku
  • sojová omáčka
  • koření: oregáno, bazalka, tymián
  • olej a celozrnná mouka na vymazání zapékací mísy

Jak připravit pizzu z fazolí

  1. Cibuli nakrájíme na jemné kostičky, celerovou nať nasekáme na malinké kousky.
  2. V kastrolu orestujeme nejprve na troše oleje cibuli spolu se solí, po chvíli přidáme celerovou nať a společně opékáme ještě pár minut.
  3. Přidáme uvařené fazole, koření, rozmačkaný česnek a trochu sojové omáčky pro dosolení.
  4. Směs prohřejeme, vypneme a zahustíme pohankovou moukou.
  5. Promícháme a vložíme na předem vymazanou a vysypanou  formu.
  6. Mokrýma rukama uhladíme směs na formu a vložíme do trouby.
  7. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 200°C asi 20 až 30 minut, dokud se nezačne oddělovat od okrajů.
  8. Lépe se hotový nákyp porcuje, když ho po vyndání z trouby necháte trochu vychladnout.

Praktické

  • Můžeme péct i na horkovzduch či grilování, pokud chceme skutečně křupavý nákyp, ale pozor, aby se vám vršek nespálil!
  • Jestli máte doma odpůrce fazolí či luštěnin všeobecně, můžete jim je jednoduše rozmixovat než je smícháte se zeleninou a dáte zapéct. Kdo nesnese ani zeleninu, tomu to rozmixujte všechno dohromady a dejte péct. Rozmixovaná hmota je kompaktnější, nerozmixované fazole jsou v nákypu vidět. Upravte si je tedy tak, jak je máte rádi. Pokud jste vařili fazole doměkka, nejspíš se vám už při míchání se zeleninou rozpadnou a udělají kašičku.
  • Kdyby vám výsledná hmota vyšla příliš řídká, dlouho by se pekla, pak doporučujeme zahustit pohankovou moukou nebo vločkami.
  • Takto připravený pokrm je kvůli použití zeleniny potřeba zkonzumovat okamžitě, zelenina by se nám jinak kazila. Chceme-li udělat nákyp do zásoby, vynecháme všechnu zeleninu, fazole rozmixujeme a dáme zapéct jen ochucené sojovou omáčkou a majoránkou. Výsledná hmota je tužší, ale můžeme ji dva tři dny jíst, vzít na cesty či dát dětem ke svačině (ideálně v kombinaci s obilovinou a zeleninou).

Obměna

  • Použijte jakoukoli jinou zeleninu. Nám se osvědčila například kombinace s dýni či kapustou. Stejný recept můžete použít i na jiné luštěniny, takže experimentujte s čočkou, cizrnou, mungem či hrachem, ať je vaše fazolová pizza nápaditá.

Kombinujeme

  • Nákyp je křupavý a trošku suchý, proto je vhodné jej kombinovat s omáčkami raději než se sypkou obilovinou. Pokud jej dobře dochutíte, může být zbytek jídla na talíři poměrně nevýrazný. Stahující a zahřívající efekt nákypu doladíme vařenou či napařenou zeleninou.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti cca od 2 let. Menším dětem je potřeba ubrat sojovou omáčku, sůl, česnek a koření.

Cukroví bylo šup šup hotové

Magdalena: Tohle univerzální těsto je super svou variabilitou. Použila...

Díky vám jsem objevila jiný styl přípravy a stravování

Štěpánka: Postupně se pročítám a sepisuji nákupní seznam. Zkouším a...

Nechápu, jak jsem přežila, když jsem jedla, jak jsem jedla

Eva: Díky! A jinak celé menu opravdu skvělé... s...

Bez zmenšování porcí mám 1,6 kg dole!

Anička: Musím pochlubit, že i bez zmenšování porcí a se...

Zhubla jsem 5 kg za 3 týdny a 9 cm v pase

Lenka: vaše recepty okukuju již dlouho, až letos jsem vyzkoušela...

Už 4. týden bez kafe a spím hlubokým spánkem!

Tereza: Přidávám též pozitivní ohlas - kávu jsem zkusila...

Konečně mě přešly chutě na sladké „z nudy“

Annakrata: Pokud si dám k snídani polévku a k...

Moc děkuji za recepty

Dana: Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné,...

Děkuji za vaši osvětu ohledně jídla a kurz zdarma

Andrea A.: Ráda bych Vám, vám všem, moc poděkovala...

Nemám chuť na sladké a už mi nechutná ani káva!

Petra: Tak pro dnešek jedno velké AHA! Nemám chutě...

Změna jídelníčku mi pomohla s problémy se spaním

Pavlína: S problémy se spaním mi opravdu pomohla až změna...

Objev stránek

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle...

Klesl mi cholesterol, glykemie i další hodnoty v krvi

Jana P.: Dobrý den, chtěla jsem vám poděkovat, za...

Za 14 dní mám dole 5,3 kg a 5 cm v pase!

Alenaleak: Po 14 dnech mám dole 5,3 kg a...

Kurz byl nejkrásnějším dárkem, který jsem kdy dostala

Dagbri: Jsem moc ráda, že jsem na Vaše stránky...

Manžel, velký masožravec, vidí, že mu omezení masa prospívá

Stramis: Já vařím podle JJ od listopadu, teď mám...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. V recepte sa pise, ze fazulu mukou posypat a premiesat. Ja som teda len rukami premiesala, ale nespojilo sa to. Bolo to ako posypka, aj ked sa to upieklo, chutilo to ako fazula posypana mukou. Mam to nabuduce mixovat? A v hlavnom recepte nie je vobec spomenuta zelenina, az neskor v obmenach. Ak by som ju tam chcela dat, maj ju pred tym orestovat na cibulke s celerovou vnatou?…uplne som sa v tomto recepte stratila…Dakujem za odpoved.

    • Andrea, je potřeba mít do měkka uvařené fazole. Já píšu v receptu do máslova. Mě se ty adzuki přímo rozpadaly, když jsem to míchala a vznikla z toho taková skoro kašd. Mixovat se to může, když to jinak jsou kousky, které nedrží pohromadě. V hlavním receptu se restuje zelenina na cibuli viz bod 1. Ale v obměnách je, že můžeš dát jakoukoli jinou. Můžeš ji orestovata, ale když bude na drobno (třeba nastrouhaná), tak ji můžeš nechat syrovou a dát to zapéct. Ta cibulka a restovaná zelenina tomu dají dobrou chuť, ale je to hrnce a práce navíc 😉

    • To by nedrželo, mouka je potřeba a já jí právě část nahrazuju zeleninou. Takže dát fazole a mouku, pokud tam zeleninu nechete. Ale ona tam má svoji roli – když se toho sní hodně (jako že nás to mizí ext rychle), tak člověk se necpe jen luštěninou a moukou, ale taky tou zeleninou, takže je to lehčí na trávení a není až moc bílkovin.

      • Děkuji za vysvětlení. No když jsem minule udělala adzuki nákyp, tak manžel řekl, že vypadá líp než chutná (a on na rozdíl ode mě má nákypy rád), takže jsem to dojídala já a trochu mladší syn. Po třech dnech jsem zbytek právě kvůli té tepelně upravené zelenině vyhodila 🙁 (nemáme slepičky). Tak jsem vymyslela, že tentokrát to vyrobím bez zeleniny a tu si připravím každý den novou.Dobře jsem udělala, protože manžel nechtěl ani malý kousek ochutnat Taky jsem si myslela, že bych to klukům dala na sváču se syrovou zeleninou – nevadilo by to nebo byla by to taky přijatelná varianta? Nechtěli, tak dnes jsem vymyslela, že když je to pizza, tak tu placku, která mi mimochodem tentokrát moc chutnala (asi jsem měla ten aduki nákyp víc osojovkovat, a to jsem dala víc než bylo uvedeno), potřu rajčatovým pestem a na to/k tomu dám zeleninu, jako by byla na pizze. Využila jsem k tomu Bylinkovou grilovanou zeleninu.

        • Jasně, že to nevadí, taky to tak někdy dělám. A dost osolit, zvlášť, když jedí maso, bude na místě 😉 To jste to hezky vyřešila s tou pizzou i s kousky nahoře 🙂

  2. Konečně jsem taky mohla synovi udělat pizzu. 😀 Měl velkou radost a pochutnával si (ačkoli mi veškerou luštěninovou část jídel začal poslední dobou odmítat). Jen jsem ji měla klasicky vysušenou, věčný problém u mě.

  3. Použila som orechovú múku. Ale žiaden lepok, žiadne lepidlo, však 🙂 Takže chlieb/pizza/posúch sa nekoná, zato mám kopu perfektnej posýpky na šaláty a slané kaše. Díky za recept!

  4. Výborná záležitost! Vláčné a zase nový tvar, polovina rodiny nadšená , druhé to aspoň chutná 🙂

  5. Ahoj holky, dělala jsem tuto „pizzu“, aniž bych věděla o vašem receptu v týdnu doma, pouze bez sojové omáčky. Nám to všem doma moc chutnalo, ale děti ve školce, které jsou zvyklé na maso nad tím trochu ofrňovaly nos. Ale časem si snad zvyknou 🙂

  6. 🙂 Paráda, zrovna před pár dny jsem improvizovala ze zbytku adzuki a rýžových nudlí, na cesty na další den. Pozdě večer, času a energie málo, tak jsem obojí rozmixovala, přidala spařené jemné ovesné vločky, šťávu ze zázvoru a trošilinku rozmarýnu a též jemně ovoněná dobrota.

  7. Vynikající recept, určitě budu dělat často. Dnes jsem upekla a jen se po ní zaprášilo 😀 s polentovým knedlíkem a špenátovou omáčkou neměla chybu. Díky Evi

  8. Zobrazit všech 18 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDěkujeme za déšť – festivalový film č.1
Další článekMrtví osli se hyen nebojí – festivalový film č.2