Z obyčejného fazolového nákypu se dá udělat slavnostní jídlo, když se mu dá trochu forma. Hosnedlovic děti tomu říkají čokodort, já fazolová pizza. Je to vcelku rychlé a u nás velmi populární jídlo. Hodí se i na cesty jako svačina.
Ingredience
  • hrnek do máslova uvařených fazolí (např. adzuki)
  • půl hrnku pohankové mouky
  • 1 větší cibule
  • hrst sekané celerové natě
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • 3 stroužky česneku
  • sojová omáčka
  • koření: oregáno, bazalka, tymián
  • olej a celozrnná mouka na vymazání zapékací mísy

Jak připravit pizzu z fazolí

  1. Cibuli nakrájíme na jemné kostičky, celerovou nať nasekáme na malinké kousky.
  2. V kastrolu orestujeme nejprve na troše oleje cibuli spolu se solí, po chvíli přidáme celerovou nať a společně opékáme ještě pár minut.
  3. Přidáme uvařené fazole, koření, rozmačkaný česnek a trochu sojové omáčky pro dosolení.
  4. Směs prohřejeme, vypneme a zahustíme pohankovou moukou.
  5. Promícháme a vložíme na předem vymazanou a vysypanou  formu.
  6. Mokrýma rukama snadno uhladíme směs na formu a vložíme do trouby.
  7. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 200°C asi 20 až 30 minut, dokud se nezačne oddělovat od okrajů.
  8. Lépe se hotový nákyp porcuje, když ho po vyndání z trouby necháte trochu vychladnout.

Praktické

  • Můžeme péct i na horkovzduch či grilování, pokud chceme skutečně křupavý nákyp, ale pozor, aby se vám vršek nespálil!
  • Jestli máte doma odpůrce fazolí či luštěnin všeobecně, můžete jim je jednoduše rozmixovat než je smícháte se zeleninou a dáte zapéct. Kdo nesnese ani zeleninu, tomu to rozmixujte všechno dohromady a dejte péct. Rozmixovaná hmota je kompaktnější, nerozmixované fazole jsou v nákypu vidět. Upravte si je tedy tak, jak je máte rádi. Pokud jste vařili fazole doměkka, nejspíš se vám už při míchání se zeleninou rozpadnou a udělají kašičku.
  • Kdyby vám výsledná hmota vyšla příliš řídká, dlouho by se pekla, pak doporučujeme zahustit pohankovou moukou nebo vločkami.
  • Takto připravený pokrm je kvůli použití zeleniny potřeba zkonzumovat okamžitě, zelenina by se nám jinak kazila. Chceme-li udělat nákyp do zásoby, vynecháme všechnu zeleninu, fazole rozmixujeme a dáme zapéct jen ochucené sojovou omáčkou a majoránkou. Výsledná hmota je tužší, ale můžeme ji dva tři dny jíst, vzít na cesty či dát dětem ke svačině (ideálně v kombinaci s obilovinou a zeleninou).

Obměna

  • Použijte jakoukoli jinou zeleninu. Nám se osvědčila například kombinace s dýni či kapustou. Stejný recept můžete použít i na jiné luštěniny, takže experimentujte s čočkou, cizrnou, mungem či hrachem, ať je vaše fazolová pizza nápaditá.

Kombinujeme

  • Nákyp je křupavý a trošku suchý, proto je vhodné jej kombinovat s omáčkami raději než se sypkou obilovinou. Pokud jej dobře dochutíte, může být zbytek jídla na talíři poměrně nevýrazný. Stahující a zahřívající efekt nákypu doladíme vařenou či napařenou zeleninou.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti cca od 2 let. Menším dětem je potřeba ubrat sojovou omáčku, sůl, česnek a koření.

Radka: Díky za bezvadné materiály a podporu

Děkuji za všechen bezvadný materiál na webu i za...

9 kilo dole, odběr krve super, bez pilulek

Mirka: Vaše stránky jsem okukovala delší dobu,ale až v únoru...

I večer jsem plná energie. To už jsem dlouho nezažila!

Petra: Chci moc poděkovat za super kurz. Už je...

Jídlo je výborné, rychlé a léčí a navíc ušetřím na nákupech

Vherm: Ahoj všem, jsem 12. den v hubnutí do...

Eva: “Jím jinak” a jsem nadšená!

Eva: "Jím jinak" už podle vás vařím měsíc a...

Nějak mi zmizelo 6 kg

Dagmar: mám výbornou náladu, protože jsem ze skříně vytáhla oblečení,...

Váš kurz mě znovu nakopnul

Iva: Milá Evo a Helčo, psala jsem osobní mail...

Cítím se mnohem více v pohodě

Avka: Zase mě začalo bavit vařit a zjišťuji, jak...

Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým pocitem

Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo...

Hubneme, i když nedržíme dietu

Mayf: Dobrý den,moc jsme si pochutnali. Začali jsme nedávno...

Nikdy jsem tak ráda nevařila… až teď!

Jana: Nikdy jsem tak ráda nevařila jako nyní s...

Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost

Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...

Už nechci vařit klasiku, kterou jsem dříve vařila

Pavlivlmaeorua: S pomocí dcery jsem se dostala k programu...

Díky novým videím v kurzu mám pocit, že jsme si blíž

Tereza: Moc moc chválím za nové zpracování kurzu (videa),...

Klesl mi cholesterol, glykemie i další hodnoty v krvi

Jana P.: Dobrý den, chtěla jsem vám poděkovat, za...

Vaše videorecepty jsou úžasné, každý den se zdokonaluji

Iva: Ahoj! Od 21.12. nepiju kávu, od 25.12. nejím...
    • To by nedrželo, mouka je potřeba a já jí právě část nahrazuju zeleninou. Takže dát fazole a mouku, pokud tam zeleninu nechete. Ale ona tam má svoji roli – když se toho sní hodně (jako že nás to mizí ext rychle), tak člověk se necpe jen luštěninou a moukou, ale taky tou zeleninou, takže je to lehčí na trávení a není až moc bílkovin.

      • Děkuji za vysvětlení. No když jsem minule udělala adzuki nákyp, tak manžel řekl, že vypadá líp než chutná (a on na rozdíl ode mě má nákypy rád), takže jsem to dojídala já a trochu mladší syn. Po třech dnech jsem zbytek právě kvůli té tepelně upravené zelenině vyhodila 🙁 (nemáme slepičky). Tak jsem vymyslela, že tentokrát to vyrobím bez zeleniny a tu si připravím každý den novou.Dobře jsem udělala, protože manžel nechtěl ani malý kousek ochutnat Taky jsem si myslela, že bych to klukům dala na sváču se syrovou zeleninou – nevadilo by to nebo byla by to taky přijatelná varianta? Nechtěli, tak dnes jsem vymyslela, že když je to pizza, tak tu placku, která mi mimochodem tentokrát moc chutnala (asi jsem měla ten aduki nákyp víc osojovkovat, a to jsem dala víc než bylo uvedeno), potřu rajčatovým pestem a na to/k tomu dám zeleninu, jako by byla na pizze. Využila jsem k tomu Bylinkovou grilovanou zeleninu.

        • Jasně, že to nevadí, taky to tak někdy dělám. A dost osolit, zvlášť, když jedí maso, bude na místě 😉 To jste to hezky vyřešila s tou pizzou i s kousky nahoře 🙂

  1. Konečně jsem taky mohla synovi udělat pizzu. 😀 Měl velkou radost a pochutnával si (ačkoli mi veškerou luštěninovou část jídel začal poslední dobou odmítat). Jen jsem ji měla klasicky vysušenou, věčný problém u mě.

  2. Použila som orechovú múku. Ale žiaden lepok, žiadne lepidlo, však 🙂 Takže chlieb/pizza/posúch sa nekoná, zato mám kopu perfektnej posýpky na šaláty a slané kaše. Díky za recept!

  3. Výborná záležitost! Vláčné a zase nový tvar, polovina rodiny nadšená , druhé to aspoň chutná 🙂

  4. Ahoj holky, dělala jsem tuto “pizzu”, aniž bych věděla o vašem receptu v týdnu doma, pouze bez sojové omáčky. Nám to všem doma moc chutnalo, ale děti ve školce, které jsou zvyklé na maso nad tím trochu ofrňovaly nos. Ale časem si snad zvyknou 🙂

  5. 🙂 Paráda, zrovna před pár dny jsem improvizovala ze zbytku adzuki a rýžových nudlí, na cesty na další den. Pozdě večer, času a energie málo, tak jsem obojí rozmixovala, přidala spařené jemné ovesné vločky, šťávu ze zázvoru a trošilinku rozmarýnu a též jemně ovoněná dobrota.

  6. Vynikající recept, určitě budu dělat často. Dnes jsem upekla a jen se po ní zaprášilo 😀 s polentovým knedlíkem a špenátovou omáčkou neměla chybu. Díky Evi

  7. Zobrazit všech 14 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDěkujeme za déšť – festivalový film č.1
Další článekMrtví osli se hyen nebojí – festivalový film č.2