Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Luxusní MINI bramboráčky z cukety – a bez mouky!

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
bez vajec

Chutnají jako klasické bramboráčky – dokonce možná ještě lépe! Nejlepší na nich je, že nejsou nasáknuté olejem, jsou lehké, výživné a mohou je i ti, kteří drží bezlepkovou dietu.

Ingredience
1 porce (5 malých bramboráčků)
  • 60 g pohanky kroupa
  • 80 g cukety
  • 2 menší stroužky česneku
  • majoránka (1 lžíce nebo de chuti)
  • větší špetka soli
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 10-30 g vody

Jmenuji se Alena, je mi 59 let a zažívám zázrak. Můžu se najíst, nemám hlad, nemusím si píchat bayettu, hubnu a užívá...

Jak připravit cuketové bramboráčky

  1. Pohanku zalijeme dostatečným množstvím vody a necháme přes noc namočenou.
  2. Ráno slijeme přes síto.
  3. Pohanku dáme do mixéru se syrovou cuketou, česnekem, solí, sojovkou, majoránkou a přilijeme trošku vody (začneme na 10 g).
  4. Rozmixujeme.
  5. Pokud by se hmota nedala rozmixovat, postupně přilíváme vodu (max 30 g), až vznikle hladké hutnější těsto (jako na lívance).
  6. Rozpálíme si nepřilnavou pánev a nalijeme na ni lžíci těsta.
  7. Jakmile bramboráček shora změní barvu (ztmavne), obrátíme ho.
  8. Doděláme všechny bramboráčky.

Praktické

  • Pokud nemáme dobrou pánev, tak ji potřeme olejem a bramboráčky osmažíme. V takovém případě doporučuji dát do těsta i lžíci rozemletých lněných semínek (místo vejce, aby těsto dobře drželo).
  • Když jste to přehnali s vodou a máte těsto řidší, nic se neděle, přimíchejte do něj trochu bezlepkové (nebo lepkové) mouky.
  • Pokud nestíháte namočit pohanku, můžete ji přelít horkou vodou, aby trošku změkla, scedit a poté rozmixovat.

Obměna

  • Můžeme přidat i kmín.

Děti

  • Pokud omezíte dochucovadla (sůl, sojovku, česnek), jsou lívanečky vhodné i pro děti od 1,5 roku.

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Tak bramboráčky opravdu luxusní :) obyčejné bramboráky nemůžu, je mi po nich těžko,ale tady ty jsou super a ještě jsem si na ně dala kešu pomazánku.No prostě bomba.:):) Skvělý recept.

Cukeťáčky jsou super, jsou docela rychle a hlavně bez oleje a k tomu dneska poprvé dělaný tatarak z cukety, ten uspokoji i ty nejnáročnější chuťové pohárky 🙂

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Zeláky – křupavé zelné karbanátky bez lepku

Božsky křupavé zelné placky z trouby. Chutná a zdravá svačinka nebo rychlá večeře.

Bezlepkový chléb – kyprý i bez kvásku a kypřícího prášku

Ani bezlepkáři nepřijdou zkrátka! Šárka peče roky bez lepku a má pro vás svůj osvědčený chléb bez kvásku či kypřidel, který je krásně nadýchaný. Až ho bude...

Japonský tofu sendvič Onigirazu

Nemůžete se rozhodnout, jestli si s sebou na svačinu udělat sushi, anebo sendvič? Udělejte si zdravý Sushi sendvič s křupavým tofu.

Baba Ganoush z cukety

Baba Ganoush. V překladu znamená rozmazlený táta. Tak se pojďte také rozmazlit tímto orientálním dipem! Je luxusně nadýchaný, jemný a výborný. Místo původn...

Zeleninové muffiny s tempehem (bez lepku)

Zkoušeli jste někdy muffiny naslano? Pokud milujete pesto a rajčata, tak je určitě zkuste. Tyto jsou zcela bez lepku i vajec a hodí se jako svačinka do ško...

Bezlepkové cibulové placky z kvásku

Křupavé na povrchu a měkkoučké uvnitř. To jsou tyto placky, ve kterých můžete zužitkovat zbylý kvásek.