Chutnají jako klasické bramboráčky - dokonce možná ještě lépe! Nejlepší na nich je, že nejsou nasáknuté olejem, jsou lehké, výživné a mohou je i ti, kteří drží bezlepkovou dietu.
Ingredience
1 porce (5 malých bramboráčků)

- 60 g pohanky kroupa
- 80 g cukety
- 2 menší stroužky česneku
- majoránka (1 lžíce nebo de chuti)
- větší špetka soli
- 1 lžíce sojové omáčky
- 10-30 g vody
Jak připravit cuketové bramboráčky
- Pohanku zalijeme dostatečným množstvím vody a necháme přes noc namočenou.
- Ráno slijeme přes síto.
- Pohanku dáme do mixéru se syrovou cuketou, česnekem, solí, sojovkou, majoránkou a přilijeme trošku vody (začneme na 10 g).
- Rozmixujeme.
- Pokud by se hmota nedala rozmixovat, postupně přilíváme vodu (max 30 g), až vznikle hladké hutnější těsto (jako na lívance).
- Rozpálíme si nepřilnavou pánev a nalijeme na ni lžíci těsta.
- Jakmile bramboráček shora změní barvu (ztmavne), obrátíme ho.
- Doděláme všechny bramboráčky.
Praktické
Pokud nemáme dobrou pánev, tak ji potřeme olejem a bramboráčky osmažíme. V takovém případě doporučuji dát do těsta i lžíci rozemletých lněných semínek (místo vejce, aby těsto dobře drželo).
- Když jste to přehnali s vodou a máte těsto řidší, nic se neděle, přimíchejte do něj trochu bezlepkové (nebo lepkové) mouky.
- Pokud nestíháte namočit pohanku, můžete ji přelít horkou vodou, aby trošku změkla, scedit a poté rozmixovat.
Obměna
- Můžeme přidat i kmín.
Děti
- Pokud omezíte dochucovadla (sůl, sojovku, česnek), jsou lívanečky vhodné i pro děti od 1,5 roku.
Výborný, moc nám chutnalo, až na to, že se mi nedařilo udělat celistvé placky. Trhaly se, nedaly se otáčet, i když jsem přidala vše co je v receptu. Asi jsem prostě nešika 🙉
Nebo je to pánvičkou, to bývá často, že se těsto lepí. Ale s dobrou pánvičkou jsou luxusní 😋
Jaká pánvička je vyzkoušená a nejlepší?
Já jsem nadšená z těch od Easiglide, proto jsem na ně domluvila 25% slevu pro klubáky 😉
Děkuji, omrknu je🙂
Koupila jsem pánvičku dle vašeho doporučení, je úžasná, moc děkuji za tip.
To mám radost, že se vám taky osvědčila 😍
Díky za recept, moc nám to chutnalo! Dělala jsem rovnou ze čtyřnásobné dávky a k pomu pomazánku z červené čočky. Byla to výborná večeře a ještě mi zbylo na zítra do práce :-)
Paráda, Jitule, díky za zprávu o receptu 👍
Mně se to teda vůbec nepovedlo. Snažila jsem na trošce oleje a i tak se přychytly a nějak divně se to rozpadalo. Asi to fakt chtělo přidat to lněné semínko 😕
Asi ano 😃
Dá se prosím pohanka něčím nahradit, já ji bohužel nesnáším.
Zkuste jinou bezlepkovou obilovinu. Nesnášíte pohanku chuťově nebo jako alergik? Chuťově se v tom totiž nepozná 😉
prosím o dopporučení kvalitní pánve děkukji
Lenko, tak já mám např. od Tescomy teflonovou, údajně má být na palačinky. A funguje celkem dobře. Kdysi jsem jí dostala jako dárek. Peču na sucho i potírám. Jak je libo.
S teflonem je to bohužel problematické zdravotně, tak to je na velké zvážení.
Co je na teflonu špatně, prosím?
Podle všeho představuje zbytečné zdravotní riziko. Mrkněte na internet, je tam toho hodně, např. https://cs.wikipedia.org/wiki/Polytetrafluorethylen
Mě se osvědčila Easiglide, na kterou máme 25% slevu pro klubáky https://www.jimejinak.cz/pomocnici-do-kuchyne-ti-nejlepsi-se-super-slevou/
děkuji Evi za tip,ještě dotaz.může být pohanka lámanka?díky
Ano, Lenko, to je pořád zrníčko pohanky, jen v menším provedení 😉
děkuji
Já je právě dělala z pohanky lámanky. Perfektní…mňam
Tak veliký potlesk a jednička s hvězdičkou tomuto receptu. Opravdu senzační chuť bramboráku. Já použila lámanku.
Děkujeme 👍
Sú úžasné.
Práve som ich dopiekla a spolu s humusom a zeleninovým šalátom to bude top obed.Lepšie nevymysliš! Mňam.
Děkujeme Elen 😍
Výborný recept, brzo dáme repete :-)))
Děkujeme :-)
To zítra vyzkouším. Máme cuketobraní, chtěla jsem dělat na spiralizéru cuketové špagety, ty ale počkají. Už se těším:-)))
U nás už je to skoro „kyjobraní“, protože místo cuket máme po dešti zelené kyje :-))
Opravdu luxusní !!! Tyto placky opravdu chutnají jako bramboráky :-) A pět na porci? Tak to „asi vítr, Máchale“ :-)))))))
:-))))