- 60 g pohanky kroupa
- 80 g cukety
- 2 menší stroužky česneku
- majoránka (1 lžíce nebo de chuti)
- větší špetka soli
- 1 lžíce sojové omáčky
- 10-30 g vody
Jak připravit cuketové bramboráčky
- Pohanku zalijeme dostatečným množstvím vody a necháme přes noc namočenou.
- Ráno slijeme přes síto.
- Pohanku dáme do mixéru se syrovou cuketou, česnekem, solí, sojovkou, majoránkou a přilijeme trošku vody (začneme na 10 g).
- Rozmixujeme.
- Pokud by se hmota nedala rozmixovat, postupně přilíváme vodu (max 30 g), až vznikle hladké hutnější těsto (jako na lívance).
- Rozpálíme si nepřilnavou pánev a nalijeme na ni lžíci těsta.
- Jakmile bramboráček shora změní barvu (ztmavne), obrátíme ho.
- Doděláme všechny bramboráčky.
Praktické
- Pokud nemáme dobrou pánev, tak ji potřeme olejem a bramboráčky osmažíme. V takovém případě doporučuji dát do těsta i lžíci rozemletých lněných semínek (místo vejce, aby těsto dobře drželo).
- Když jste to přehnali s vodou a máte těsto řidší, nic se neděle, přimíchejte do něj trochu bezlepkové (nebo lepkové) mouky.
- Pokud nestíháte namočit pohanku, můžete ji přelít horkou vodou, aby trošku změkla, scedit a poté rozmixovat.
Obměna
- Můžeme přidat i kmín.
Děti
- Pokud omezíte dochucovadla (sůl, sojovku, česnek), jsou lívanečky vhodné i pro děti od 1,5 roku.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Moc dobrých 50 cukeťáčků bylo…
Tak bramboráčky opravdu luxusní :) obyčejné bramboráky nemůžu, je mi po nich těžko,ale tady ty jsou super a ještě jsem si na ně dala kešu pomazánku.No prostě bomba.:):) Skvělý recept.