Chutnají jako klasické bramboráčky - dokonce možná ještě lépe! Nejlepší na nich je, že nejsou nasáknuté olejem, jsou lehké, výživné a mohou je i ti, kteří drží bezlepkovou dietu.

Ingredience
1 porce (5 malých bramboráčků)
  • 60 g pohanky kroupa
  • 80 g cukety
  • 2 menší stroužky česneku
  • majoránka (1 lžíce nebo de chuti)
  • větší špetka soli
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 10-30 g vody

Jak připravit cuketové bramboráčky

  1. Pohanku zalijeme dostatečným množstvím vody a necháme přes noc namočenou.
  2. Ráno slijeme přes síto.
  3. Pohanku dáme do mixéru se syrovou cuketou, česnekem, solí, sojovkou, majoránkou a přilijeme trošku vody (začneme na 10 g).
  4. Rozmixujeme.
  5. Pokud by se hmota nedala rozmixovat, postupně přilíváme vodu (max 30 g), až vznikle hladké hutnější těsto (jako na lívance).
  6. Rozpálíme si nepřilnavou pánev a nalijeme na ni lžíci těsta.
  7. Jakmile bramboráček shora změní barvu (ztmavne), obrátíme ho.
  8. Doděláme všechny bramboráčky.

Praktické

  • Pokud nemáme dobrou pánev, tak ji potřeme olejem a bramboráčky osmažíme. V takovém případě doporučuji dát do těsta i lžíci rozemletých lněných semínek (místo vejce, aby těsto dobře drželo).
  • Když jste to přehnali s vodou a máte těsto řidší, nic se neděle, přimíchejte do něj trochu bezlepkové (nebo lepkové) mouky.
  • Pokud nestíháte namočit pohanku, můžete ji přelít horkou vodou, aby trošku změkla, scedit a poté rozmixovat.

Obměna

  • Můžeme přidat i kmín.

Děti

  • Pokud omezíte dochucovadla (sůl, sojovku, česnek), jsou lívanečky vhodné i pro děti od 1,5 roku.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Manžel ochutnal a jaksi nezbylo (Marie)

Marie: Dobrý den, Evo. Děkuji, že jsem díky Jíme...

Zatím každé jídlo, které jsem dle JJ vařila, bylo mňam

Kattru: Zatím každé jídlo bylo moc dobré a ani...

Přítel mi řekl, že by tak chtěl jíst už pořád

Lucie: Ráda bych napsala takové shrnutí mého kurzu. Především...

Jak krásný je svět, když máte zdraví

Vladka: Holky, chci Vám napsat krátký komentář. Byla jsem...

Zůstávám definitivně u tohoto stravování (Olga)

Olga: Dobrý den, co mne napadá na konci kurzu...

I přes sníženou funkci štítné žlázy krásných 7 kg dole (Oksana)

Oksana: Zdravím všechny krásky blízké i vzdálené. Holky jde...

Faldy na břiše jsou pryč, zálibně se dívám do zrcadla

Lucka: Tak činím nyní bilancování mé  Jarní očisty. Jelikož...

Díky vám trávím v kuchyni víc času

Pavlaoanv0: Díky vám v kuchyni trávím víc času a...

Poděkování

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila cca před měsícem....

Krevní tlak už mám v pořádku a beru minimum léků (Hana)

Hana: Zeleninový vývar mám odzkoušený i na mé fence...

Kontakt

Mrzí nás to, není v našich silách odpovídat na...

Lucka, účastnice kurzu, nám napsala

Dobrý den Evo a Heleno, ještě jednou děkuji za příjemně...

Naučila jsem se většinu surovin spotřebovat (Marcela)

Marcela: Tak loni jsem se naučila pesto, teď budu...

Celý kurz shrnu jedním slovem: DĚKUJI

Alenka: Milá Evi, celý kurz bych shrnula jedním slovem,...

Vaření je rychlé, jednoduché a velmi chutné! Jsem vděčná, že jsem do toho šla.

Ivanavaokabu: Tolik nových chutí a tolik zeleniny jsem nesnědla...

Přestala mi být konečně zima

Ilona L.: Evi a Helenko, hlásim úspěchy po odezněni...
  1. Na JIME JINAK se mi líbí , ze jídlo se jmenuje BRAMBORAKY vypadá jako BRAMBORAKY chutna jako BRAMBORAKY ale brambor to nevidelo ani z vlaku 😂😂😂

    Musite vyzkoušet ♥️děkujeme JJ

    ✅ luxusní míní bramboracky z cukety a pohanky

    ✅ Duseny MAMGOLD
    ✅ na OLEJI
    ✅ a CIBULCE
    ✅ se SOLI
    ✅a SPENATEM
    ✅ přidáme CESNEK
    ✅ par lžic ROSTLINNÉ SMETANY
    ✅ a UMEOCET

    ✅ PICKLES

    ✅ RAJCATOVY SALAT

    https://www.jimejinak.cz/salaty-rajcatovy/

  2. Luxusni. Jsem dnes chtela napsat, ze to jde z pohanky kroupy a ona ta kroula je v originalnim receptu😄 A ja vzdy pouzivala lamanku.
    Delam pravidelne od oka, vodu nepridavam a vzdy jsou vyborne. Jen se soli, cesnek a majorankou, kdyz si vzpomenu. Sojovku nedavam kvuli HIT a i tak jsou vynikajici. Dnes s dhalem z cervene cocky a repy. Mnam. Prikladam jedno nenačančané foto 😄

  3. Výborný, moc nám chutnalo, až na to, že se mi nedařilo udělat celistvé placky. Trhaly se, nedaly se otáčet, i když jsem přidala vše co je v receptu. Asi jsem prostě nešika 🙉

  4. Díky za recept, moc nám to chutnalo! Dělala jsem rovnou ze čtyřnásobné dávky a k pomu pomazánku z červené čočky. Byla to výborná večeře a ještě mi zbylo na zítra do práce :-)

  5. Mně se to teda vůbec nepovedlo. Snažila jsem na trošce oleje a i tak se přychytly a nějak divně se to rozpadalo. Asi to fakt chtělo přidat to lněné semínko 😕

    • Zkuste jinou bezlepkovou obilovinu. Nesnášíte pohanku chuťově nebo jako alergik? Chuťově se v tom totiž nepozná 😉

  6. Sú úžasné.
    Práve som ich dopiekla a spolu s humusom a zeleninovým šalátom to bude top obed.Lepšie nevymysliš! Mňam.

  7. To zítra vyzkouším. Máme cuketobraní, chtěla jsem dělat na spiralizéru cuketové špagety, ty ale počkají. Už se těším:-)))

    • U nás už je to skoro „kyjobraní“, protože místo cuket máme po dešti zelené kyje :-))

  8. Zobrazit všech 36 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKváskové pečivo – kdy ano, kdy ne
Další článekToto je důvod, proč jsou některé okurky hořké.