Pokud milujete tofu a nebo se mu teprve snažíte přijít na chuť, tento bezlepkový recept je pro vás jak dělaný. Je i poměrně rychlý, tak se nedejte odradit množstvím ingrediencí. Pokud chcete docílit správné vůně a chuti pokrmu, snažte se nic nevynechat.
Ingredience
- přírodní tofu
- strouhanka (kukuřičná)
- hrubá kukuřičná mouka
- petrželka
- česnek
- sůl
- umeocet
- tamari
- datlový sirup
- sezamová semínka
- olivový olej
- rýže basmati
- strouhaný kokos
- kešu ořechy
- hořčičná semínka
- 2 tobolky kardamonu
- 2 hřebíčky
- kousek skořice
- citrónová šťáva
- 1 čajová lžička kuzu
Jak připravit křupavé marinované tofu v krustě s kokosovou rýží
- Do misky nalijte tamari, umeocet, datlový sirup, vodu. Množství ingrediencí volte podle chuti. Vše smíchejte v marinádu. Marinádu ochutnejte a popřípadě dolaďte.
- Tofu blanšírujte 1 minutu ve vodě. Poté ho dejte marinovat alespoň na 1 hodinu do připravené marinády.
- V míse smíchejte strouhanku a kukuřičnou mouku, sůl, prolisovaný česnek a nasekanou petrželku.
- Vezměte marinované tofu, potřete ho olivovým olejem a dobře obalte ve strouhankové směsi, aby přilnula.
- Uvařte rýži.
- Na suchou pánev dejte kokos, semínka hořčice, skořici, hřebíček, kešu ořechy a kardamom. Pražte do chvíle, než se rozvoní, dejte pozor, abyste nespálili kokos. Přidejte olivový olej a znovu orestujte.
- Obalené tofu vložte do trouby, lehce pokapejte olivovým olejem a upečte z obou stran dozlatova. Zatímco se tofu peče, přidejte rýži do pánve s kořením a promíchejte. Dochuťte solí, odstraňte kardamon, hřebíček a skořici. Pokapejte citrónovou šťávou a promíchejte.
- Kuzu rozpusťte ve studené vodě a smíchejte se zbylou marinádou. Přidejte sezamová semínka. Míchejte a vařte na silném ohni, dokud omáčka nezhoustne.
- Podávejte rýži s tofu, zalijte omáčkou a přidejte zeleninu podle chuti. Posypejte čerstvou petrželkou.
Praktické
- Nezapomeňte povařit 1 minutu tofu ve vodě! V troubě pečené potraviny vysychají víc, jak připravené jinou technikou. Pokud nechcete mít z tofu vysušenou gumu, určitě tento krok nevynechte.
- Množství ingrediencí přizpůsobte počtu strávníků.
- Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu a hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari.
- Pro bezlepkovou verzi použijte bezlepkovou strouhanku, např. kukuřičnou.
Obměna
- Podávejte se sezonní zeleninou. Při přípravě receptu jsme použili fazolky a rajčátka pro letní verzi receptu.
- Místo datlového sirupu použijte vaše oblíbené sladidlo.
Děti
- Kořeněné jídlo nevhodné pro děti.
Tohle není jídlo, to je koncert špičkového rockového zpěváka s dokonale vyladěným symfonickým orchestrem 😀
Milá Vierko zase jsem se zamiloval do Tvého receptu, to napětí, v závěru ten adrenalin jak to vše dopadne. Pak se to stalo, ochutnal jsem rýži a říkám: „cože?“, kousnu do tofu namočeného do omáčky a říkám své ženě: „tak tohle je prostě luxusní“. Děkuji Ti znovu z celého srdce za Tvé sdílení receptů 🙏💓😀
Dobrý den. Omlouvám se, kešu mě unikli. Dáme je na pánev v bodě 6.
Moc děkuji :-)!
Dobrý den, v ingrediencích jsou uvedeny kešu ořechy, ale nemohu najít, v jaké fázi receptu se přidávají? Moc děkuji, P.
Petro, děkujeme za upozornění a Věrce za upřesnění, do receptu jsem doplnila 😉👍