Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Tofu v krustě s kokosovou rýží (bez lepku)

Uvařeno
bez sóji
bez mléka
bez vajec

Pokud milujete tofu a nebo se mu teprve snažíte přijít na chuť, tento bezlepkový recept je pro vás jak dělaný. Je i poměrně rychlý, tak se nedejte odradit množstvím ingrediencí. Pokud chcete docílit správné vůně a chuti pokrmu, snažte se nic nevynechat.

Ingredience
  • přírodní tofu
  • strouhanka (kukuřičná)
  • hrubá kukuřičná mouka
  • petrželka
  • česnek
  • sůl
  • umeocet
  • tamari
  • datlový sirup
  • sezamová semínka
  • olivový olej
  • rýže basmati
  • strouhaný kokos
  • kešu ořechy
  • hořčičná semínka
  • 2 tobolky kardamonu
  • 2 hřebíčky
  • kousek skořice
  • citrónová šťáva
  • 1 čajová lžička kuzu

Za 14 dní na jídelníčku Jíme Jinak jsem shodila 3 kg. U doktorky na kontrole pak ručička ukázala po dalším týdnu 5 kg...

Jak připravit křupavé marinované tofu v krustě s kokosovou rýží

  1. Do misky nalijte tamari, umeocet, datlový sirup, vodu. Množství ingrediencí volte podle chuti. Vše smíchejte v marinádu. Marinádu ochutnejte a popřípadě dolaďte.
  2. Tofu blanšírujte 1 minutu ve vodě. Poté ho dejte marinovat alespoň na 1 hodinu do připravené marinády.
  3. V míse smíchejte strouhanku a kukuřičnou mouku, sůl, prolisovaný česnek a nasekanou petrželku.
  4. Vezměte marinované tofu, potřete ho olivovým olejem a dobře obalte ve strouhankové směsi, aby přilnula.
  5. Uvařte rýži.
  6. Na suchou pánev dejte kokos, semínka hořčice, skořici, hřebíček, kešu ořechy a kardamom. Pražte do chvíle, než se rozvoní, dejte pozor, abyste nespálili kokos. Přidejte olivový olej a znovu orestujte.
  7. Obalené tofu vložte do trouby, lehce pokapejte olivovým olejem a upečte z obou stran dozlatova. Zatímco se tofu peče, přidejte rýži do pánve s kořením a promíchejte. Dochuťte solí, odstraňte kardamon, hřebíček a skořici. Pokapejte citrónovou šťávou a promíchejte.
  8. Kuzu rozpusťte ve studené vodě a smíchejte se zbylou marinádou. Přidejte sezamová semínka. Míchejte a vařte na silném ohni, dokud omáčka nezhoustne.
  9. Podávejte rýži s tofu, zalijte omáčkou a přidejte zeleninu podle chuti. Posypejte čerstvou petrželkou.

Praktické

  • Nezapomeňte povařit 1 minutu tofu ve vodě! V troubě pečené potraviny vysychají víc, jak připravené jinou technikou. Pokud nechcete mít z tofu vysušenou gumu, určitě tento krok nevynechte.
  • Množství ingrediencí přizpůsobte počtu strávníků.
  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu a hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari
  • Pro bezlepkovou verzi použijte bezlepkovou strouhanku, např. kukuřičnou.

Obměna

  • Podávejte se sezonní zeleninou. Při přípravě receptu jsme použili fazolky a rajčátka pro letní verzi receptu.
  • Místo datlového sirupu použijte vaše oblíbené sladidlo.

Děti

  • Kořeněné jídlo nevhodné pro děti.

 

PS: Z práce do práce, život letí a vy nic nestíháte?

Pokud před sebou stále jen hrnete všechny ty povinnosti, které život přináší, je čas se zastavit. 🛑 Je tohle život, který chcete? O tomto jste snili? Asi ne. V přírodě začíná nový biologický rok, nový začátek a i my to letos můžeme udělat jinak. Právě tomu se v Jarní Očistě také věnujeme a máme dokonce připravený silný závěrečný aktivační rituál, aby se vaše záměry mohly uskutečit. Zdaleka v očistě nejde jen o vyvážený jídelníček. Pojďte si ujasnit touhy, naberte zas energii a pojďte se cítit ve svém těle lépe. Začněte s námi 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? Nic neriskujete, můžete jen získat..Moje desatero: 1. Jsem vegan, vařím vegansky. 2. V kuchyni se nechci nudit proto vařím pestře. 3. Stále se učím. Chci poznávat nové ingredience, nové potraviny a chutě. 4. Používám UFO ingredience. Kdo se bojí nesmí do lesa. 5. Dbám na kvalitu potravin. To nejlepší co si můžu dovolit v bio kvalitě pokud to je možné. Na jídle rozhodně nešetřím. 6. Vařím a jím sezonně. 7. Co můžu to si vypěstuji. Baví mě to a vím co jím. 8. Vařím pro mě a pro rodinu. Musí to chutnat nám a popřípadě mým blízkým. Je mi jedno co si o mém jídle myslí ostatní na Facebooku, Instagramu a jiných sociálních sítí. 9. Vařím pro radost, ne z povinnosti. Fantazie a zábava je ingrediencí číslo jedna. 10. Inspiruje mě ajurvéda, makrobiotika, asijské weby, ale hlavně moje hlava. Z mých receptů má někdo strach, zdají se složité a plné neznámého. Pokud patříš do této kategorie, stačí se poohlédnout po něčem jiném. Děkuji za pozornost Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

6 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
22. 1. 2024

Pohled do zákulisí 😁

Jaroslav Hlávka
22. 1. 2024

Tak po pár letech opakování receptu. To je parádní jízda chutí a ani ta příprava netrvá tak dlouho. Díky Vierko za takové poklady 🙏❤️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Dhál z červené čočky a dýně s bulgurem

Kompletní jídlo na oběd nebo večeři, které zasytí, zahřeje v chladném počasí a nebude vám po něm těžko. Dhál je oblíbený pokrm nejen v Asii, ale už i u nás...

Grilovaná zelenina z trouby

Perfektní způsob, jak naučit vaši rodinu jíst zeleninu. V této podobě chutná každému.

Gratinovaná rajčata

Máte velkou úrodu rajčat a hledáte inspiraci jak s nimi naložit? Zkuste toto lehké a voňavé letní jídlo, které si můžete připravit i na grilu.

Tofu s tahini omáčkou

Vyzkoušejte tento recept na výbornou omáčku s tofu. Je rychlá a můžete jí použít i na zeleninu nebo k čemukoliv, co vás napadne. Jako příloha je skvělá rýž...

Žlutá rýže s kurkumou, zázvorem a glazovaným tofu

Tohle jídlo, i když vypadá velmi svěže, dokáže krásně zahřát. Kardamom, kurkuma a zázvor se postarají o jedinečnou výraznou chuť rýže.

Tempeh po Marocku

Recept inspirovaný marockou kuchyní. Lehce nasládlá chuť a vůně koření ras el hanout tvoří úchvatnou kombinaci, kterou stojí za to zkusit.