Jedlé kaštany mají velmi pozitivní vliv na lidské zdraví, trávení a dokonce podporují i zdravé hubnutí. Ukážeme vám tipy, jak je využít v kuchyni tak, abyste z nich získali maximum a ještě si pochutnali.

Kdo vlastnil kaštanovník, byl boháč

Plody kaštanovníku jedlého pochází z oblastí od Středozemí až po Slovensko, kde se dodnes běžně pěstují, pečou a vaří. První plody padaly na zem už starým Římanům a Řekům. Do 19. století se jím říkalo „chléb chudých„, protože ať už vařené či pečené, v polévce či v kaši, jedlé kaštany byly hlavní potravinou, která v zimě zachránila chudé obyvatele horských vesniček před hladem. Obsahují totiž dostatek energie v podobě složitých sacharidů. Jejich roční spotřeba se dříve pohybovala okolo 150 kg na osobu. Kaštany se dokonce používaly jako platidlo a zdroj kvalitního dřeva.

Jedlé kaštany mají pro nás velký přínos

Co obsahují kaštany:
– 30 – 60% složitých sacharidů
10 % bílkovin (stejné množství jako celozrnná rýže)
– vitamíny K, E, B, C (vitamín C ve stejné míře jako citróny)
– minerály – železo, zinek, vápník, draslík, fosfor, hořčík
– tanin (účinný antioxidant)
– biotin (udržuje zdravou pokožku a vlasy)
– karoten (pro zdraví očí, silnou imunitu)

V dnešní době už se kaštany ze stravy téměř vytratily. Přitom mají pro lidský organismus obrovský přínos. Čistí játra od jedovatých zplodin, působí proti průjmům, psychickým poruchám a stavům úzkosti. Jsou vhodnou potravinou při hubnutí, protože mají nižší energetickou hodnotu (180 kalorií na 100 gramů) než oříšky, sušené ovoce, chipsy a další pochutiny. Tradiční čínská medicína je považuje za významný zdroj životodárné energie.

  • zlepšují kvalitu kůže, vlasů a nehtů
  • prospívají krevnímu oběhu a srdci (vhodné jsou při vysokém krevním tlaku)
  • jsou vhodné při revmatismu
  • jsou dobré na žaludek a podporu trávení
  • působí detoxikačně
  • potlačují únavu a bolesti hlavy
  • podporují imunitu

Pečené kaštany

Pečené kaštany jsou asi nejznámější úpravou. Jsou tradicí mnoha vánočních trhů u nás i ve světě a jejich vůně je nezaměnitelná. Doma je můžete udělat snadno.

  1. Nařízněte kaštany křížem, cca 2 cm dlouhými a 4 mm hlubokými zářezy.
  2. Kaštany naskládáme na plech, řeznou stranou nahoru.
  3. Pečte na cca 200°C asi 15-20 minut až slupka začne tmavnout, řez se rozevře a odkryté maso kaštanu se začne tmavě zbarvovat. Kaštany jsou na povrchu křehké, ale uvnitř měkké (vyzkoušejte vidličkou).

Vařené kaštany

  1. Do vroucí vody nasypte křížem naříznuté kaštany.
  2. Na středním plameni vařte 8-10 minut.
  3. Vodu slijte, promněte v utěrce, aby se narušila skořápka.
  4. Kaštany ještě teplé zbavte skořápky včetně hnědé slupky.

Kaštany na pánvi

  1. Kaštany nařízněte křížem.
  2. Na středně rozehřáté pánvi za občasného promíchávání opékejte kaštany cca 10 minut, do ztmavnutí.
  3. Skořápka se otevře a kaštany vyloupněte i se slupkou pod skořápkou.

Kaštanová mouka

Kaštanovou mouku na pečení doporučovala již proslavená abatyše Hildegarda z Bingenu ve 12. století. Tato mouka je bez lepku, můžete jí tudíž použít do směsí na bezlepkové sušenky, koláče a další dobroty. Seženete ji ve zdravých výživách.

Uchování kaštanů je jednoduché.
Po upečení je dám ještě
horké do zavařovacích sklenic, nechám v troubě uchytit víčka a potom sklenice uložím do sklepa, kde vydrží i roky.

Kaštanové recepty a tipy

  • Kaštanové pyré – pečené, vařené nebo pražené oloupané kaštany rozmixujte na pyré. Můžete ho použít do kaší, do krémů na cukroví, jako náplň do buchet, do dezertů atp.
  • Kaštanová nádivka do palačinek – vyloupané kaštany uvařte do měkka v rostlinném mléce. Doslaďte rostlinným sirupem nebo sladem (případně jablečným moštem, hrozinkami aj.), přidejte vanilkový prášek (můžete kakao) a rozmixujte na krém. Podávejte jako náplň do palačinek.
  • Kaštany vařené s obilovinou – vyloupané kaštany přidejte k obilovině (rýže, kroupy, jáhly) a vařte dle doby varu obiloviny. Můžete rozmixovat na krém (snídaňová kaše, dezert) nebo podávat jako přílohu k jídlu.
  • Kaštany v čokoládě – vyloupané upečené nebo uvařené kaštany obalte v rozpuštěné čokoládě bez cukru (nebo si vyrobte domácí) a nechejte ztuhnout.
  • Kaštanová polévka – na oleji orestujeme cibuli, česnek, zázvor a sladkou zeleninu jako je dýně, batát nebo mrkev se špetkou soli. Přidáme upečené nebo uvařené oloupané a měkké kaštany, zalijeme vývarem a dusíme doměkka. Rozmixujeme a ochutíme kokosovým mlékem, shiromisem (bílé miso) a muškátovým oříškem.

Už jste jedli kaštany?

Také je máte rádi? Máte nějaký oblíbený recept? Podělte se s námi o vaše zkušenosti nebo rovnou pošlete recept na stránky.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Jste všichni tak milí, díky za podporu!

Annakrata: Jste všichni tak milí, já myslela,že moje zážitky...

Už po týdnu se cítím lépe a dokonce jsem zvládla i půst

Slunivok: Já jsem se radostně pustila do jarní očisty....

Hubnu, nemám hlad a jídla chutnají i manželovi (Vlaďka)

Vlaďka: Ahoj Evo, vaření je super. Pro mě je...

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

Nová inspirace

Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...

Dáváte mi pocit, že jsem doma

Tammy: Pocit, že jsem doma. Nebo u kámošky na...

Zhubla jsem, mám lepší náladu a jsem čilá od rána do večera (Jana)

Jana: Kurz jsem dokončila asi před 14 dny. Pomohl...

Díky JJ mi snížili léky na revmatoidní artritidu

Eva: Ještě jednou děkuji za Jíme jinak, děláte to...

Nikdy bych nevěřila, že zelenina může chutnat tak dobře

Lenka: Taky pomalu objevují jemné chutě nových potravin a...

Jak krásný je svět, když máte zdraví

Vladka: Holky, chci Vám napsat krátký komentář. Byla jsem...

Den bez kávy jsem si dříve neuměla představit (Lucie)

Lucie: Nedovedla jsem si dříve představit jediný den bez...

Hlavní je ten pocit, jak se po kurzu cítím!

Alko: Splaskla jsem přes prsa o 6 cm, v...

Chuťové orgie díky kurzu Jarní očista

Dudysek: Zdravím moc do JJ a musím vyjádřit velké...

Jsem nadšená a hubnu

Siva: Dobrý den, jsem tady poprvé. Stránky JJ jsem...

Díky kurzu mám najednou více času na důležité věci

Monimar: Milá Evičko, utíká to a ve vánočním programu...
  1. Uchování kaštanů je jednoduché. Po upečení je dám ještě horké do zavařovacích sklenic, nechám v troubě uchytit víčka a potom sklenice uložím do sklepa, kde vydrží i roky.

  2. Dobrý den, dva kaštanovníky máme na zahradě. Je to něco vynikajícího! My je pečeme v mikrovlnné troubě – vždycky tak 10 ks na 2 – 2,5 min. jsou výborné. Ale taky nevíme, jak je uchovat. Takže teď každý večer tak cca 40 ks na osobu. Miluje je i náš pes – vždycky čeká u mikrovlnky :-). Ale ze stromů je velký nepříjemný nepořádek, neboť kaštanový obal je hodně pichlavý, a květy docela smrdí, takže to není nic, co by chtěl člověk mít zrovna na zahradě. Letos se opravdu povedly, jsou jak ty španělské :-) Zdravím z Nasavrk u Chrudimi Lída

  3. Miluju je!!!! Dostala jsem na podzim asi 3 kg drobných českých kaštanů. Něco jsem snědla a většinu jsem dala do mrazáku z obavy, aby mi nezplesnivěly. Můžu si je dávat na ranní kaši? Já zatím moc nezvládám kaše na slano. Tak je jím s trochou ořechů a konopným semínkem a lehce postraším obilným sirupem….

    • Na trhu nebo u nás dokonce i v místní malé prodejně Tesco Express. V sezóně bývají v supermarketech běžně k dostání, ve zdravé výživě pak v bio kvalitě.

  4. Díky za zajímavý článek. Nikdy by mě nenapadlo, že kaštany jsou takhle zdravá a někde i běžná potravina. Vždycky to pro mě byla jenom pochoutka na vánočním trhu. Zítra jich pár koupím a zkusím je uvařit. Pokud se budou loupat líp než pečené, tak je určitě zařadíme do jídelníčku.

    • To loupání je trochu otrava, ale zase je to takový rituál, když se nad tím sejdeme celá rodina a loupeme :-))

  5. Zobrazit všech 12 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDýňový chléb z kvásku
Další článekZhubla jsem 20 kg (Jitkanec)