Třešňová buchta pro lenochy zabodovala podle vašich fotek ve FB skupině v mnoha domácnostech. Protože třešně všude kolem dozrávají, udělala jsem ještě letnější variantu než byla ta předchozí s jahláma. Ta sklidila velkou pochvalu a už jsem ji dělala asi čtyřikrát. Záhadně rychle totiž mizí.

Ingredience
na klasický plech
  • 1,5 hrnku kukuřičné krupice
  • 5 hrnků vody
  • 1/3 hrnku strouhaného kokosu
  • 1 hrnek rozinek
  • cca 2 kg třešní
  • 1 lžíce oleje (sezamový nebo slunečnicový chutnají nejlépe)
  • špetka soli

Jak udělat bezlepkovou třešňovou buchtu

  1. Na plech nasypeme kukuřičnou krupici, rozinky, kokos a sůl.
  2. Pak na plech vlijeme vodu a přidáme olej.
  3. Ingredience promícháme, aby byly rozinky rovnoměrně rozmístěné.
  4. Přidáme omyté třešně i s peckami, kolik se jich jen na plech vejde.
  5. Opatrně přeneseme plech plný vody do vyhřáté trouby a pečeme cca na 180 °C asi 80 minut.
  6. Když je všechna voda vstřebaná a kokos na povrchu a okraje buchty zlátnou, vypneme a necháme vychladnout
  7. Po vychladnutí můžeme krájet a podávat.

Praktické

  • Můžete si dát tu práci a třešně vypeckovat, bude to dokonalý dezert, ale už to nebude buchta pro lenochy. Máte-li ale vypeckovávač a děti ochotné odpeckovávat, určitě to udělejte.
  • Nám pecky v buchtě nevadí, alespoň ho nejíme tak rychle – pecky nás nutí přibrzdit :-)
  • Doporučuji skladovat v lednici a do dvou dnů zkonzumovat.
  • Pokud máte sladké třešně, rozinek může být klidně méně nebo je zcela vynechejte, pokud už jste pokročilí a nepotřebujete výrazně sladkou chuť.
  • S množstvím krupice si můžete hrát:
    • Když jsem jí zkoušela prvně, dala jsem tři hrnky krupice. Buchta perfektně držela tvar, měla vysoké těsto, ze kterého šlo šlo krájet veliké kostky (viz foto) a málem mi přetekl vysoký plech, ale rodina byla spokojená.
    • Já však preferuji nizounké těsto a spoustu ovoce (tak je to i zdravější) – v původním množství na mě bylo zbytečně moc krupice v poměru k třešním, takže teď už ji dělám podle výše uvedeného předpisu a přijde mi to dokonalé a všichni jsou opět spokojení. Je však potřeba krájet malé kousky, protože je tam méně hmoty, která drží dílky pohromadě.

Obměna

  • Ovoce můžeme používat jakékoli sezónní. Výborná letní verze je s meruňkami nebo jahodami.
  • Rozinky můžete nahradit sladem (při celiakii sirupem).

Při servírování můžete ukrojený dílek ještě přelít sirupem a ozdobit čerstvým lístkem meduňky.

Děti

  • Dezert je vhodný pro děti již od 1 roku, ale je potřeba vypeckovat třešně. Dá se také připravit v dortové formě jako narozeninový dort.

Čtěte na toto téma dále

Vaše kurzy jsou super

Lucie: Moc Vás zdravím, holky :-). Od doby, co...

Manžel má za 3 měsíce 9 kg dole (Dagmar)

Dagmar: Snažíme jíst jinak cca 3,5 měsíce - a...

Necítím hlad mezi jídly a už nepotřebuji sladkosti (Zdenka)

Zdenka: Dobrý den, dnes mám 4. den. Nejdříve jsem...

Jsem vaší velkou fanynkou a na JJ stránkách jsem už závislá

Miluše V.: Evi, moc děkuji za milé setkání v...

Jako bych měla tak trochu křídla :-) (Hana)

Hana: Po dvanáctém dni opravdu skvělý pocit, energie a...

Kurz pro začátečníky

Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...

Mám dole 3 kg a 3 cm v pase (Veve)

Veve: Evi, chci vám poděkovat za krásně připravený kurz....

Stal se zázrak. Dcera je nadšená z jídla

Trundova: Večer dcera (10 roků) snědla zbylou svíčkovou a...

Moje hmotnost je konečně stabilní

Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...

Cukroví bylo šup šup hotové

Magdalena: Tohle univerzální těsto je super svou variabilitou. Použila...

Já sladkoholik potvrzuji: Když má člověk všechny živiny, nepotřebuje sladkosti

Jana: Přesně tak jak tu píšou holky! Když člověk...

Můj muž i tchán se jídlo pochvalují

L.fuca: Toto stravování mě baví a hlavně mi dělá...

Nejdřív jsem byla za exota, ale teď se ke mně přidávají další (Zuzana, 57 let)

Zuzana: Když jsem před lety přestala jíst maso, protože...

Našla jsem nový smysl života (Jana)

Jana: Milá Evi, moc děkuji za vyčerpávající odpověď. Potřebovala...

S každým jídlem si říkám: „Tohle je TOP“

Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...

Po 5 dnech 3,5 kg dole (Mirka)

Mirka: Krásný den všem:-)...tak po pěti dnech v kurzu...
  1. Příprava opravdu rychlovka, jen dávat takto „tekutý plech“ do trouby, připadala jsem si jako pejsek a kočička 😃. Ale výsledek fajn. Jen příště dám více těsta nebo budu péct tak polovinu času. Přijde mi, že jsem to neuhlídala a byla tam dlouho. Dala jsem do rozehřáté trouby na 180 a horkovzduch. Asi mi to peče rychleji…

  2. Dlouho jsem odolávala. A včera jsem upekla. Dnes jsem buchtu vzala na setkání s rodinou a velký úspěch. Vše jsme snědli. Musím za tento recept poděkovat. Jednoduché a tááák dobré. Nejvíc práce mě dalo vypeckovat třešně. Díky.

    • Děkujeme moc, těší nás, že jste měla s koláčem úspěch i u ostatních 😍😉

  3. Dala jsem místo krupice polentu, páč jí někde nemohu sehnat, tak doufám, že se povede, mám na to ohromnou chuť:-)

  4. Meruňková variace na tento skvělý recept. Když jsem přišel z procházky se psem, tak ještě lehce vlažnou jsem ochutnal. To jsem neměl dělat, musel jsem si vzít ještě druhý kousek :-) Neskutečné pár ingrediencí, za 10 minut to šlo do trouby a takováto chuť, jen více takových receptů :-)

  5. Udělala jsem výjimečně jako superrychlý druhý chod po hutné polévce, úplně bez slazení – jen kukuřičná krupice, chia, špetka soli a opravdu hodně polních malých třešiněk. Bylo to tedy sama pecka, ale všichni byli nadšeni. Musela jsem dělat letos už potřetí a poslední už pekla skoro sama 5ti letá dcera. Taková superrychlá a superdobra jídla máme nejradši ;-)

    • Paráda, že dcerka umí taky udělat takovou dobrotu 👍👍 Děkujeme za krásnou zprávu 😍

  6. Právě jsem dopekla, ale výsledek mě neoslovil, je to jako smíchat polentu s třešněmi, nic víc, nic míň.

    • Začátečníky asi za srdce nechytne, ale nám chutná moc. Včera jsem dělala verzi s jahodymi a rebarborou a to jsme snědli plech na posezení :-) Když se tam dají rozinky a kokos, tak to právě nechutná jen jako polenta s třešněmi, ale je to sladké, kokosové,…prostě dobrota, lehounká a nepřeslazená.

    • Je potřeba upéct všechnu tu vodu :-) Někdy ji peču hodinu, někde déle, podle toho jaké ovoce a kolik vody se sejde. A taky samozřejmě na kolik stupňů. Ráda peču večer beze spěchu déle a na menší teplotu. Když by se teplota zvedla, bude to rychleji.

  7. Tak jsem dala obyčejnou (ne instantní) krupici a vyšel mi z toho koláč drtináč.
    No příště to snad bude lepší, dám holt víc vody a nechám pár hodin nabobtnat.

    • Já nedávám instantní, dávám hrubou kukuřičnou krupici a bobtnat nenechávám. Tak snad to příště vyjde lépe!

  8. Vynikající a opravdu rychlovka. Teď ještě ji celou nesnist ? vzít si jenom kousek to skoro nelze jak je dobrá

  9. Dobrý den, jsem zřejmě alergická na kokos, ale v receptech pro vegany je snad všude. Lze dát více krupice a pak ho vynechat? Děkuji.

    • To vůbec není problém, Martino, kokos jsme dali, že je to letní a že nám chutná, ale není to vůbec nezbytná složka. Klidně zcela vynechte.

  10. Zobrazit všech 34 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekProč jíst třešně: 10 zajímavostí o třešních, které vás překvapí
Další článekTřezalka tečkovaná – zázračná bylina