Třešňová buchta pro lenochy zabodovala podle vašich fotek ve FB skupině v mnoha domácnostech. Protože třešně všude kolem dozrávají, udělala jsem ještě letnější variantu než byla ta předchozí s jahláma. Ta sklidila velkou pochvalu a už jsem ji dělala asi čtyřikrát. Záhadně rychle totiž mizí.
Ingredience
na klasický plech
  • 1,5 hrnku kukuřičné krupice
  • 5 hrnků vody
  • 1/3 hrnku strouhaného kokosu
  • 1 hrnek rozinek
  • cca 2 kg třešní
  • 1 lžíce oleje (sezamový nebo slunečnicový chutnají nejlépe)
  • špetka soli

Jak udělat bezlepkovou třešňovou buchtu

  1. Na plech nasypeme kukuřičnou krupici, rozinky, kokos a sůl.
  2. Pak na plech vlijeme vodu a přidáme olej.
  3. Ingredience promícháme, aby byly rozinky rovnoměrně rozmístěné.
  4. Přidáme omyté třešně i s peckami, kolik se jich jen na plech vejde.
  5. Opatrně přeneseme plech plný vody do vyhřáté trouby a pečeme cca na 180 °C asi 80 minut.
  6. Když je všechna voda vstřebaná a kokos na povrchu a okraje buchty zlátnou, vypneme a necháme vychladnout
  7. Po vychladnutí můžeme krájet a podávat.

Praktické

  • Můžete si dát tu práci a třešně vypeckovat, bude to dokonalý dezert, ale už to nebude buchta pro lenochy. Máte-li ale vypeckovávač a děti ochotné odpeckovávat, určitě to udělejte.
  • Nám pecky v buchtě nevadí, alespoň ho nejíme tak rychle – pecky nás nutí přibrzdit 🙂
  • Doporučuji skladovat v lednici a do dvou dnů zkonzumovat.
  • Pokud máte sladké třešně, rozinek může být klidně méně nebo je zcela vynechejte, pokud už jste pokročilí a nepotřebujete výrazně sladkou chuť.
  • S množstvím krupice si můžete hrát:
    • Když jsem jí zkoušela prvně, dala jsem tři hrnky krupice. Buchta perfektně držela tvar, měla vysoké těsto, ze kterého šlo šlo krájet veliké kostky (viz foto) a málem mi přetekl vysoký plech, ale rodina byla spokojená.
    • Já však preferuji nizounké těsto a spoustu ovoce (tak je to i zdravější) – v původním množství na mě bylo zbytečně moc krupice v poměru k třešním, takže teď už ji dělám podle výše uvedeného předpisu a přijde mi to dokonalé a všichni jsou opět spokojení. Je však potřeba krájet malé kousky, protože je tam méně hmoty, která drží dílky pohromadě.

Obměna

  • Ovoce můžeme používat jakékoli sezónní. Výborná letní verze je s meruňkami nebo jahodami.
  • Rozinky můžete nahradit sladem (při celiakii sirupem).

Při servírování můžete ukrojený dílek ještě přelít sirupem a ozdobit čerstvým lístkem meduňky.

Děti

  • Dezert je vhodný pro děti již od 1 roku, ale je potřeba vypeckovat třešně. Dá se také připravit v dortové formě jako narozeninový dort.

Syn začal dobrovolně jíst dušenou zeleninu

Alena.brunova: Teda ty kapustičky na zádíčka! To je mňamkošinka!...

Vaše kurzy jsou super

Lucie: Moc Vás zdravím, holky :-). Od doby, co...

Ač jsem 3 roky na vege stravě, na JJ receptech funguje mé tělo lépe

Pavlivlmaeorua: Zdravím, nejprve bych chtěla poděkovat, za úžasný dar,...

Přestala mi být konečně zima

Ilona L.: Evi a Helenko, hlásim úspěchy po odezněni...

Lepší než doktor

Mija: Krásný den všem, chtěla bych se poprvé podělit...

I můj nastávající se oblizuje až za ušima

Vfadra: Jídla jsou skvělá, celkově se snažím vařit zdravě,...

Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho

Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...

Královský oběd za půl hodiny

Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené "menu" pro...

Díky vám mohu něco udělat pro zdraví sebe i svých blízkých

Zdeňka H.: Velice ráda vařím z Vašich receptů, naposledy to...

Vaše stránky jsou pro mě nejpřínosnější a nejčastěji navštěvované

Lena.klimova: Mockrát děkuji za vaše webové stránky, které jsou...

Sladkosti už mi nechutnají

Jendula.cerna: Chci moc poděkovat za skvěle připravený kurz a...

Konečně jím pořádně jídlo!

Michaela: Chci moc poděkovat za detox. Konečně jsem se...

Jíst jinak je to nejlepší, co mě mohlo v životě potkat

Zabazaba: Jíst jinak jsem začala kvůli své dceři s...

Klub JJ mě vyrazil dech

Jana: Evi a Helčo, jste úžasné , Klub jíme...

Všichni pějí na vaše jídla chválu

Helena Š.: Dobrý den, protože nejsem na sociálních sítí, ale...

  1. Právě jsem dopekla, ale výsledek mě neoslovil, je to jako smíchat polentu s třešněmi, nic víc, nic míň.

    • Začátečníky asi za srdce nechytne, ale nám chutná moc. Včera jsem dělala verzi s jahodymi a rebarborou a to jsme snědli plech na posezení 🙂 Když se tam dají rozinky a kokos, tak to právě nechutná jen jako polenta s třešněmi, ale je to sladké, kokosové,…prostě dobrota, lehounká a nepřeslazená.

    • Je potřeba upéct všechnu tu vodu 🙂 Někdy ji peču hodinu, někde déle, podle toho jaké ovoce a kolik vody se sejde. A taky samozřejmě na kolik stupňů. Ráda peču večer beze spěchu déle a na menší teplotu. Když by se teplota zvedla, bude to rychleji.

  2. Tak jsem dala obyčejnou (ne instantní) krupici a vyšel mi z toho koláč drtináč.
    No příště to snad bude lepší, dám holt víc vody a nechám pár hodin nabobtnat.

    • Já nedávám instantní, dávám hrubou kukuřičnou krupici a bobtnat nenechávám. Tak snad to příště vyjde lépe!

  3. Vynikající a opravdu rychlovka. Teď ještě ji celou nesnist ? vzít si jenom kousek to skoro nelze jak je dobrá

  4. Dobrý den, jsem zřejmě alergická na kokos, ale v receptech pro vegany je snad všude. Lze dát více krupice a pak ho vynechat? Děkuji.

    • To vůbec není problém, Martino, kokos jsme dali, že je to letní a že nám chutná, ale není to vůbec nezbytná složka. Klidně zcela vynechte.

  5. Zobrazit všech 18 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJahodový koktejl bez cukru
Další článekMelounový drink