Třešňová buchta pro lenochy zabodovala podle vašich fotek ve FB skupině v mnoha domácnostech. Protože třešně všude kolem dozrávají, udělala jsem ještě letnější variantu než byla ta předchozí s jahláma. Ta sklidila velkou pochvalu a už jsem ji dělala asi čtyřikrát. Záhadně rychle totiž mizí.

Ingredience
na klasický plech
  • 1,5 hrnku kukuřičné krupice
  • 5 hrnků vody
  • 1/3 hrnku strouhaného kokosu
  • 1 hrnek rozinek
  • cca 2 kg třešní
  • 1 lžíce oleje (sezamový nebo slunečnicový chutnají nejlépe)
  • špetka soli

Jak udělat bezlepkovou třešňovou buchtu

  1. Na plech nasypeme kukuřičnou krupici, rozinky, kokos a sůl.
  2. Pak na plech vlijeme vodu a přidáme olej.
  3. Ingredience promícháme, aby byly rozinky rovnoměrně rozmístěné.
  4. Přidáme omyté třešně i s peckami, kolik se jich jen na plech vejde.
  5. Opatrně přeneseme plech plný vody do vyhřáté trouby a pečeme cca na 180 °C asi 80 minut.
  6. Když je všechna voda vstřebaná a kokos na povrchu a okraje buchty zlátnou, vypneme a necháme vychladnout
  7. Po vychladnutí můžeme krájet a podávat.

Praktické

  • Můžete si dát tu práci a třešně vypeckovat, bude to dokonalý dezert, ale už to nebude buchta pro lenochy. Máte-li ale vypeckovávač a děti ochotné odpeckovávat, určitě to udělejte.
  • Nám pecky v buchtě nevadí, alespoň ho nejíme tak rychle – pecky nás nutí přibrzdit 🙂
  • Doporučuji skladovat v lednici a do dvou dnů zkonzumovat.
  • Pokud máte sladké třešně, rozinek může být klidně méně nebo je zcela vynechejte, pokud už jste pokročilí a nepotřebujete výrazně sladkou chuť.
  • S množstvím krupice si můžete hrát:
    • Když jsem jí zkoušela prvně, dala jsem tři hrnky krupice. Buchta perfektně držela tvar, měla vysoké těsto, ze kterého šlo šlo krájet veliké kostky (viz foto) a málem mi přetekl vysoký plech, ale rodina byla spokojená.
    • Já však preferuji nizounké těsto a spoustu ovoce (tak je to i zdravější) – v původním množství na mě bylo zbytečně moc krupice v poměru k třešním, takže teď už ji dělám podle výše uvedeného předpisu a přijde mi to dokonalé a všichni jsou opět spokojení. Je však potřeba krájet malé kousky, protože je tam méně hmoty, která drží dílky pohromadě.

Obměna

  • Ovoce můžeme používat jakékoli sezónní. Výborná letní verze je s meruňkami nebo jahodami.
  • Rozinky můžete nahradit sladem (při celiakii sirupem).

Při servírování můžete ukrojený dílek ještě přelít sirupem a ozdobit čerstvým lístkem meduňky.

Děti

  • Dezert je vhodný pro děti již od 1 roku, ale je potřeba vypeckovat třešně. Dá se také připravit v dortové formě jako narozeninový dort.

Už nemám chutě na sladké ani na maso…

Jitchramost: Cítím se skvěle, jsem překvapená, kolik mám energie...

Jíme jinak mi dává smysl

Palmate: Děkuji za váš kurz. Studuji čínskou medicínu a...

Recepty v kurzu jsou perfektně připravené

Dudkoa: Jste super, zatím mám za sebou 10. den...

Vaše videorecepty jsou úžasné, každý den se zdokonaluji

Iva: Ahoj! Od 21.12. nepiju kávu, od 25.12. nejím...

Zamilovala jsem se do česnekové pomazánky

Vendtechman: Prave jsem se zamilovala do dnesni cesnekove pomazánky...

První týden kurzu a 2 kg dole!

Lada: Už mi nepnou kalhoty přes stehna a je...

Díky JJ jsem ušetřila, cítím se lépe, hubnu a lépe i vypadám!

Kateřina: Na JJ stravě jsem oproti normálnímu stravování ušetřila...

Bez masa je mi skvěle

Petra: Nejdřív jsem to vůbec neplánovala, ale nakonec jsem maso...

Obleču šaty, které jsem X let neoblékla

Ilona L.: Mám jednu naprosto luxusní zprávu! Moje 69letá...

Martina: Výborné! A muž pochválil: „Máš

Martina: Výborné! A muž pochválil: "Máš to dobrý" :)...

Děkuji za to, co děláte!

Zlatka: Dakujem velmi pekne za vsetko co robite pre...

Podzimní detox nemá chybu! Samé dobroty, které mě léčí

Pavlína M.: Již 9 měsíců jsem s Jíme Jinak...

I sestřička v nemocnici si všimla, že jím zdravě

Bartoanaovj: Evi, Helčo, děkuji za práci kterou děláte. I...

Děkujeme za mlíčko pro nekojené děti

Míla: Ahoj jíme jinak, chtěla bych vám poděkovat (hlavně) za...

Začala jsem milovat vaření díky JJ

Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...

Články jsou tak nabité tipy, že jde z toho hlava kolem 🙂

Martina: Díky moc za celý “seriál” Cestujeme se zdravou stravou,...

  1. Právě jsem dopekla, ale výsledek mě neoslovil, je to jako smíchat polentu s třešněmi, nic víc, nic míň.

    • Začátečníky asi za srdce nechytne, ale nám chutná moc. Včera jsem dělala verzi s jahodymi a rebarborou a to jsme snědli plech na posezení 🙂 Když se tam dají rozinky a kokos, tak to právě nechutná jen jako polenta s třešněmi, ale je to sladké, kokosové,…prostě dobrota, lehounká a nepřeslazená.

    • Je potřeba upéct všechnu tu vodu 🙂 Někdy ji peču hodinu, někde déle, podle toho jaké ovoce a kolik vody se sejde. A taky samozřejmě na kolik stupňů. Ráda peču večer beze spěchu déle a na menší teplotu. Když by se teplota zvedla, bude to rychleji.

  2. Tak jsem dala obyčejnou (ne instantní) krupici a vyšel mi z toho koláč drtináč.
    No příště to snad bude lepší, dám holt víc vody a nechám pár hodin nabobtnat.

    • Já nedávám instantní, dávám hrubou kukuřičnou krupici a bobtnat nenechávám. Tak snad to příště vyjde lépe!

  3. Vynikající a opravdu rychlovka. Teď ještě ji celou nesnist ? vzít si jenom kousek to skoro nelze jak je dobrá

  4. Dobrý den, jsem zřejmě alergická na kokos, ale v receptech pro vegany je snad všude. Lze dát více krupice a pak ho vynechat? Děkuji.

    • To vůbec není problém, Martino, kokos jsme dali, že je to letní a že nám chutná, ale není to vůbec nezbytná složka. Klidně zcela vynechte.

  5. Zobrazit všech 18 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJahodový koktejl bez cukru
Další článekMelounový drink