Třešňová buchta pro lenochy zabodovala podle vašich fotek ve FB skupině v mnoha domácnostech. Protože třešně všude kolem dozrávají, udělala jsem ještě letnější variantu než byla ta předchozí s jahláma. Ta sklidila velkou pochvalu a už jsem ji dělala asi čtyřikrát. Záhadně rychle totiž mizí.

Ingredience
na klasický plech
  • 1,5 hrnku kukuřičné krupice
  • 5 hrnků vody
  • 1/3 hrnku strouhaného kokosu
  • 1 hrnek rozinek
  • cca 2 kg třešní
  • 1 lžíce oleje (sezamový nebo slunečnicový chutnají nejlépe)
  • špetka soli

Jak udělat bezlepkovou třešňovou buchtu

  1. Na plech nasypeme kukuřičnou krupici, rozinky, kokos a sůl.
  2. Pak na plech vlijeme vodu a přidáme olej.
  3. Ingredience promícháme, aby byly rozinky rovnoměrně rozmístěné.
  4. Přidáme omyté třešně i s peckami, kolik se jich jen na plech vejde.
  5. Opatrně přeneseme plech plný vody do vyhřáté trouby a pečeme cca na 180 °C asi 80 minut.
  6. Když je všechna voda vstřebaná a kokos na povrchu a okraje buchty zlátnou, vypneme a necháme vychladnout
  7. Po vychladnutí můžeme krájet a podávat.

Praktické

  • Můžete si dát tu práci a třešně vypeckovat, bude to dokonalý dezert, ale už to nebude buchta pro lenochy. Máte-li ale vypeckovávač a děti ochotné odpeckovávat, určitě to udělejte.
  • Nám pecky v buchtě nevadí, alespoň ho nejíme tak rychle – pecky nás nutí přibrzdit :-)
  • Doporučuji skladovat v lednici a do dvou dnů zkonzumovat.
  • Pokud máte sladké třešně, rozinek může být klidně méně nebo je zcela vynechejte, pokud už jste pokročilí a nepotřebujete výrazně sladkou chuť.
  • S množstvím krupice si můžete hrát:
    • Když jsem jí zkoušela prvně, dala jsem tři hrnky krupice. Buchta perfektně držela tvar, měla vysoké těsto, ze kterého šlo šlo krájet veliké kostky (viz foto) a málem mi přetekl vysoký plech, ale rodina byla spokojená.
    • Já však preferuji nizounké těsto a spoustu ovoce (tak je to i zdravější) – v původním množství na mě bylo zbytečně moc krupice v poměru k třešním, takže teď už ji dělám podle výše uvedeného předpisu a přijde mi to dokonalé a všichni jsou opět spokojení. Je však potřeba krájet malé kousky, protože je tam méně hmoty, která drží dílky pohromadě.

Obměna

  • Ovoce můžeme používat jakékoli sezónní. Výborná letní verze je s meruňkami nebo jahodami.
  • Rozinky můžete nahradit sladem (při celiakii sirupem).

Při servírování můžete ukrojený dílek ještě přelít sirupem a ozdobit čerstvým lístkem meduňky.

Děti

  • Dezert je vhodný pro děti již od 1 roku, ale je potřeba vypeckovat třešně. Dá se také připravit v dortové formě jako narozeninový dort.

První týden kurzu a 2 kg dole!

Lada: Už mi nepnou kalhoty přes stehna a je...

3,5 kg dole a zmizela mi zácpa

Eva: stravuji se s vaším jídelníčkem od ledna. Zrušila...

Kurz mě nakopl a konečně přemýšlím o tom, co jím

Lucka: Ahoj Evi a Helí, byly jste úžasné a...

Cítím se skvěle a moje tělo nasává živiny

Iva: Dobrý den, jsem velice překvapena! Moje tělo reaguje...

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým pocitem

Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo...

S manželem jsme dohromady zhubli 15 kg!

Zdeňka B.: Kurz i přes zdravotní obtíže, které mě...

Ubývají cm i kg. Stojí to za to!

Ilona: Ahoj, dnes, šestý den - úbytek váhy 2...

Vaření je rychlé, jednoduché a velmi chutné! Jsem vděčná, že jsem do toho šla.

Ivanavaokabu: Tolik nových chutí a tolik zeleniny jsem nesnědla...

Kurz pro začátečníky

Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...

Je úžasné, jak jde váha sama dolů!

Jajabre: Zdravím všechny. Zítra to bude 14 dní. Koupila...

Hubnu i bez cvičení! (Alena)

Musím sa priznať, že počas tejto výzvy som sa...

Díky JJ mě to vždy nakopne zkusit něco nového

Lentvaruzk: Moc se mi vaše videa libí. Děkuji za...

Óda na jara a jarní očistu (Marek)

Postit se dá i s radostí a humorem, jak...

Začíná mi ujídat můj muž masožrout!

Silvushe: Můj muž "masožrout" začíná ochutnávat a chutná mu! S...

Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji

Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v...
  1. Meruňková variace na tento skvělý recept. Když jsem přišel z procházky se psem, tak ještě lehce vlažnou jsem ochutnal. To jsem neměl dělat, musel jsem si vzít ještě druhý kousek :-) Neskutečné pár ingrediencí, za 10 minut to šlo do trouby a takováto chuť, jen více takových receptů :-)

  2. Udělala jsem výjimečně jako superrychlý druhý chod po hutné polévce, úplně bez slazení – jen kukuřičná krupice, chia, špetka soli a opravdu hodně polních malých třešiněk. Bylo to tedy sama pecka, ale všichni byli nadšeni. Musela jsem dělat letos už potřetí a poslední už pekla skoro sama 5ti letá dcera. Taková superrychlá a superdobra jídla máme nejradši ;-)

    • Paráda, že dcerka umí taky udělat takovou dobrotu 👍👍 Děkujeme za krásnou zprávu 😍

  3. Právě jsem dopekla, ale výsledek mě neoslovil, je to jako smíchat polentu s třešněmi, nic víc, nic míň.

    • Začátečníky asi za srdce nechytne, ale nám chutná moc. Včera jsem dělala verzi s jahodymi a rebarborou a to jsme snědli plech na posezení :-) Když se tam dají rozinky a kokos, tak to právě nechutná jen jako polenta s třešněmi, ale je to sladké, kokosové,…prostě dobrota, lehounká a nepřeslazená.

    • Je potřeba upéct všechnu tu vodu :-) Někdy ji peču hodinu, někde déle, podle toho jaké ovoce a kolik vody se sejde. A taky samozřejmě na kolik stupňů. Ráda peču večer beze spěchu déle a na menší teplotu. Když by se teplota zvedla, bude to rychleji.

  4. Tak jsem dala obyčejnou (ne instantní) krupici a vyšel mi z toho koláč drtináč.
    No příště to snad bude lepší, dám holt víc vody a nechám pár hodin nabobtnat.

    • Já nedávám instantní, dávám hrubou kukuřičnou krupici a bobtnat nenechávám. Tak snad to příště vyjde lépe!

  5. Vynikající a opravdu rychlovka. Teď ještě ji celou nesnist ? vzít si jenom kousek to skoro nelze jak je dobrá

  6. Dobrý den, jsem zřejmě alergická na kokos, ale v receptech pro vegany je snad všude. Lze dát více krupice a pak ho vynechat? Děkuji.

    • To vůbec není problém, Martino, kokos jsme dali, že je to letní a že nám chutná, ale není to vůbec nezbytná složka. Klidně zcela vynechte.

  7. Zobrazit všech 28 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekLepší sex a intimní život jako důvod ke změně stravování
Další článekLuxusní a rychlé nepečené čokoládové brownies