Domů > Zdravé recepty > Dezerty

Křehký dort s “tvarohem” a lesním ovocem (bezlepkový)

Uvařeno
bez lepku
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna léto

Lesní plody přímo vybízí k tomu, abychom z nich něco připravili. Vždycky jsem měla ráda různé tvarohové a jogurtové verze dortíků s ovocem, tak jsem hledala uspokojivou formu, která by byla bez cukru, bez mléka. Povedlo se! A navíc díky výběru surovin je dortík bezlepkový.

Ingredience
kulatá dortová forma průměr 26 cm
Na korpus
  • 1 hrnek mandlí
  • 1 hrnek bezlepkových ovesných vloček
  • 1/2 hrnku rýžového/pšeničného sirupu
  • 1,5 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
  • 1/3 hrnku oleje (50 g)
  • špetka soli
Na tvarohovou vrstvu
  • 3 balíčky tofu natural (cca 600 )
  • 1,5 hrnku kokosového mléka (nebo 400 ml plechovka)
  • 1/2 hrnku rýžového/pšeničného sirupu
  • 1 bio citrón
  • 4 lžíce kukuřičného škrobu
  • špetka soli
Ovoce
  • 5 hrnků ovoce (maliny, ostružiny, borůvky, rybíz apod. cca 750 g)

Malá Anička měla ekzém od 3 měsíců. Její maminka nedala na řeči lékařů, že to zmizí samo, a pátrala, jak se ekzému zb...

Jak vyrobit bezlepkový korpus na dort

Jako první si připravíme drobenku, která poslouží jako korpus i vrchní část dortu:

  1. Rozmixujeme mandle a vločky na jemno, na mouku.
  2. V míse je smícháme s olejem, práškem do pečiva, špetkou soli a sirupem.
  3. Rukama propracujeme až vznikne drobenka. Podle potřeby přidáme sirup nebo mouku.
  4. Dvě třetiny natlačíme do olejem potřené dortové formy až vznikne korpus. Nebude to úplně hladká, sourodá vrstva, spíš skutečně jen namačkané ingredience na dně.

Krémová náplň do dortu

  1. Tofu rozmixujeme spolu s kokosovým mlékem, sirupem, škrobem, špetkou soli, šťávou z citronu a kúry z citrónu.
  2. Ochutnáme a podle potřeby dosladíme. Bereme v potaz také kyselost ovoce, které budeme přidávat.
  3. Krém nalijeme na připravený korpus.
  4. Poklademe na něj ovoce, přitlačíme do krému.

Jak dokončit bezlepkový dort

  1. Jako poslední vrstvu na ovoce přidáme zbylou drobenku.
  2. Přitlačíme ji opatrně na ovoce, aby vrstvy držely pohromadě.
  3. Dort dáme do předehřáté trouby a pečeme na 180°C  cca 50 min.
  4. Že je dort propečený zkontrolujeme pomocí špejle.
  5. Krájíme opatrně až po úplném vychlazení
  6. Před podáváním můžeme pro doslazení přelít sirupem.

Praktické

  • Z 1 hrnku mandlí dostaneme 1,5 hrnku mouky, z 1 hrnku ovsa dostaneme 1,5 hrnku mouky.
  • Pokud netrpíte celiakií, můžete místo bezlepkových vloček použít normální a místo sirupu slad, ušetříte.
  • Pokud máte menší formu, uberte množství.
  • Skladujte v lednici.
  • Nespěchejte s krájením dortu jako já na fotce. Když dáte dort na pár hodin do lednice, bude se krásně porcovat na kompaktní řezy a nebude se vůbec drobit viz poslední foto.

Obměna

  • Ovoce zvolte podle sezóny, doslaďte podle potřeby, aby vám chutnalo.
  • Sladit můžete také velmi sladkým datlovým sirupem.
  • Dezert můžete také připravit na plech či pekáček.
Děti

Dezert je vhodný pro děti od 1 roku, dá se použít také jako dort k prvním narozeniným.

PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?

Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky a detox.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

50 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Moc děkuji za vaše skvělé a dopodrobna popsané recepty. Cením si vaši práce. Za mne máte jedničky s hvězdičkami. Maliny zrají, tak s hned vyzkouším.

Moc dobré…jen jsem si vše nějak upravila dle oka na menší formu, protože jak vidím v receptu víc jak jedno tofu ( 3 mám tak na 3 týdny..:-)))), tak umenšuji…:), a myslím, že nám to tak bohatě stačilo..:)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Jednoduchá třešňová buchta

Třešňová buchta pro lenochy zabodovala podle vašich fotek ve FB skupině v mnoha domácnostech. Protože třešně všude kolem dozrávají, udělala jsem ještě letn...

Jahodový chia pudink

Chia dezerty jsou rychlé a zdravé. Využijte sezónu jahod a dopřejte si tento jednoduchý dezert.
klub
17
45

Ovocná bublanina bez lepku, mouky, vajec a cukru. Vhodná i pro menší děti.

Nadýchaná, vlhká a tak akorát sladká buchta se šťavnatým kyselkavým ovocem. Jooo, takové milujeme. Navíc je úplně bez mouky, lepku, mléka, vajec a cukru. T...

Tofu “tvarohová” náplň do štrúdlu

Luxusní “tvarohová” náplň z tofu tvarohu do štrůdlů, koláčů, buchet, palačinek nebo jen tak jako dezert.
12
57

Bezlepkový letní dort s ovocem

Tento lehký dortík byl jedním z prvních dezertů, které jsem začala dělat, když jsem přestávala jíst cukr a potřebovala vynechat lepek. Chutná i zcela konve...

Domácí jahodová zmrzlina bez cukru

Pokud máte přebytky jahod a vaše děti touží po zmrzlině, kterou jim nechcete kupovat, máte možnost vyrobit si snadno, levně a zdravě domácí verzi. Toto je ...