Lesní plody přímo vybízí k tomu, abychom z nich něco připravili. Vždycky jsem měla ráda různé tvarohové a jogurtové verze dortíků s ovocem, tak jsem hledala uspokojivou formu, která by byla bez cukru, bez mléka. Povedlo se! A navíc díky výběru surovin je dortík bezlepkový.
Ingredience
kulatá dortová forma průměr 26 cm
Na korpus
- 1 hrnek mandlí
- 1 hrnek bezlepkových ovesných vloček
- 1/2 hrnku rýžového/pšeničného sirupu
- 1,5 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
- 1/3 hrnku oleje (50 g)
- špetka soli
Na tvarohovou vrstvu
- 3 balíčky tofu natural (cca 600 )
- 1,5 hrnku kokosového mléka (nebo 400 ml plechovka)
- 1/2 hrnku rýžového/pšeničného sirupu
- 1 bio citrón
- 4 lžíce kukuřičného škrobu
- špetka soli
Ovoce
- 5 hrnků ovoce (maliny, ostružiny, borůvky, rybíz apod. cca 750 g)
Jak vyrobit bezlepkový korpus na dort
Jako první si připravíme drobenku, která poslouží jako korpus i vrchní část dortu:
- Rozmixujeme mandle a vločky na jemno, na mouku.
- V míse je smícháme s olejem, práškem do pečiva, špetkou soli a sirupem.
- Rukama propracujeme až vznikne drobenka. Podle potřeby přidáme sirup nebo mouku.
- Dvě třetiny natlačíme do olejem potřené dortové formy až vznikne korpus. Nebude to úplně hladká, sourodá vrstva, spíš skutečně jen namačkané ingredience na dně.
Krémová náplň do dortu
- Tofu rozmixujeme spolu s kokosovým mlékem, sirupem, škrobem, špetkou soli, šťávou z citronu a kúry z citrónu.
- Ochutnáme a podle potřeby dosladíme. Bereme v potaz také kyselost ovoce, které budeme přidávat.
- Krém nalijeme na připravený korpus.
- Poklademe na něj ovoce, přitlačíme do krému.
Jak dokončit bezlepkový dort
- Jako poslední vrstvu na ovoce přidáme zbylou drobenku.
- Přitlačíme ji opatrně na ovoce, aby vrstvy držely pohromadě.
- Dort dáme do předehřáté trouby a pečeme na 180°C cca 50 min.
- Že je dort propečený zkontrolujeme pomocí špejle.
- Krájíme opatrně až po úplném vychlazení
- Před podáváním můžeme pro doslazení přelít sirupem.
Praktické
- Z 1 hrnku mandlí dostaneme 1,5 hrnku mouky, z 1 hrnku ovsa dostaneme 1,5 hrnku mouky.
- Pokud netrpíte celiakií, můžete místo bezlepkových vloček použít normální a místo sirupu slad, ušetříte.
- Pokud máte menší formu, uberte množství.
- Skladujte v lednici.
- Nespěchejte s krájením dortu jako já na fotce. Když dáte dort na pár hodin do lednice, bude se krásně porcovat na kompaktní řezy a nebude se vůbec drobit viz poslední foto.
Obměna
- Ovoce zvolte podle sezóny, doslaďte podle potřeby, aby vám chutnalo.
- Sladit můžete také velmi sladkým datlovým sirupem.
- Dezert můžete také připravit na plech či pekáček.
Děti
Dezert je vhodný pro děti od 1 roku, dá se použít také jako dort k prvním narozeniným.
Musím dort moc pochválit, všem velmi chutnal! :) A kamarádka ani nepoznala, že v tom není normální tvaroh :) Jen tedy jsem také musela péct v menší formě na dort, jinak by mi nevyzbyl korpus na vrch dortu.
Moc děkujeme za pochvalu, Heleno, moc nás potěšila. 😉😍
Moc děkuji za mňam receptík, určitě budeme péct častěji, je výborný a vláčný i sytý 👌👍😋😋😋i s rybízem byl super 🙂
Máme radost, že vám chutná 😍
Aj mne sa podarilo koláč trochu pripiecť. Ale tvarohová plnka s ovocím chutí výborne. Vôbec som necítila chuť tofu, chutí ako ozajstný cheesecake. Nabudúce urobím menšiu dávku plnky (z 2 tofu), pre 3 úplne stačí. Ďakujem za skvelý receptík:)
👍👍
Upekla jsem tento dort s jablkama…Trochu více jsem ho – nechtěně – připekla, ale vůbec to nevadilo. Třetí den, když se chutě jednotlivých vrstev propojily, byl úplně nejlepší.
To je fakt, některé dezerty jsou lepší po uležení. Jen to vydržet :-)
Za chvilku jdu na něj, mlaďošek má zítra třetí narozky a na tento se od léta těší, udělám zasněženou kokosovou verzi :) snad se zase povede :)
Tobě určitě, Neli :-)
Děkuji za důvěru :) taťkanechtěl, že si dá jen sousto od mamky a nakonec si nechal ukrojit celý kousek :) prý byl dobrý, těsto křupavé, hmm.. to je Evi velká poklona dortíku! Děkuji za recept :) těsto jsem delala ze slun.semínek., poh.mouky, rýž.krupičky, zbytek stejný a náplň jsem dělala tofu, voda, hrnek kokosu, hrnek nasekaných rozinek, citron, škrob a maličko přislazen pro návštěvu.. :) je hutnější (zapomněla jsem při telefonování, že peču :-D ), ale i tak mňamózní :)
Tak to je poklona, Neli :-) Díky a jsem ráda, že chutnalo i taťkovi :-)
Take jsem dělala včetně úprav a toho co bylo doma a všem chutná, děkuji za inspiraci. I konvenčně stravující se kamarádi byli nadšení a nechali si doma kousek :-).
Tak to mám radost :-)
Dělala jsem kukuřično pohankové těsto (musím se vyhýbat mandlím,ořechům), místo kokosového mléka jen voda a strouhaný kokos, navrch drobenka a mňamka byla na světě :)
Neli a pro dalsi s orechovou intoleranci, dala jsi pohanku a kukurici plus zbytek stejny?
těsto dělám jiné, mé dortové oblíbené původně upraveno z jiného receptu odjinud, náplň stejnou, drobenku navrch byla improvizace :) já s tím dodržováním receptů zlobím :-D
Já taky, proto vznikl tenhle web – neuměla jsem vařit podle kuchařka a začaly vznikat nové věci :-)
včera jsem dělala tento dort a bul luxusní. provedla jsem oproti receptu pár změn. do těsta jsem dala dobroslad, sirup obvykle doma nemívám. krém jsem připravila tak, že jsem z plechovky kokosového mléka uvařila pudink a do něj rozmixovala 2 kostky tofu, osladila dobrosladem a trošku rumu pro vůni místo citronu, který jsem neměla. nahoru ostružiny. těsto jsem dala všecko dospod, zdálo se mi ho tak akorát, takže na vršek už jsem ho nedávala a ostružiny jen lehce zasypala kokosem. chutnalo to i supermlsalům, takže díky za inspiraci.
P.S.: od té doby, co jsem objevila dobroslad už sirupy kupuju jen svátečně, je prostě skvělý. vůbec se nedá srovnat se sladěnkou, která se běžně prodává ve zdravých výživách. chodíme ho s mužem oba ujídat lžičkama přímo ze sklenice, chutná mi to jako něco mezi medem a karamelem…
Bezlepkáři mají smůlu :/se všemi slady..
Fajmu, vy jste jak ja, taky si vsechno upravuju. Ovsem ta vase uprava zni dobre ? Jestli mate fotku, poslete nam ji do fotek na webu nebo do skupiny na FB, at se taky pokochame. No a dobroslad, to je pro nas zaklad, proto ho mame ve sleve pro zajemce.
Zítra budu dělat narozeninový, sice dám svoje bezl oblíbené těsto, ale jsem moc zvědavá na tu náplň podle Tebe ;) syn už s nemůže dočkat :) asi bude mix švestek, borůvek :)
To zní jako velmi chutný mix, Neli :-)
Mňamka, nakonec broskve, borůvky :)
To věřím, že je dobrota :-)
Ve které fázi se přidává kypřící prášek? V postupu to nevidím. Díky!
Michale diky za postreh! Patri do drobenky, uz jsem to opravila.
Mňam, ten vypadá skvěle! :) Lze tedy použít i domácí mléko nebo z tetrapaku? Někdy bývá důležitá ta tuhá část z plechovky, ale to asi spíš u těch nepečených…
Geeno, tím, že je v receptu ten škrob a tofu, tak to celkem drží dobře. Teda při krájení se to trochu se to sype kvůli ovoci, kterého je tam hodně. Ale jinak si myslím, eže to nemá až tak vliv na výslednou konzistenci. Jak u domácího, tak u plechovky mám vždycky nahoře tu tuhou mastnou část, tak tu jsem tam dala. Kokosové mléko/smetana jsou tam spíš pro chuť, příště zkusím i bez nich, měla jsem zrovna doma, tak tam přišlo :-) Je to tak, u těch nepečených dezertů to je důležité kvůli tomu, že to ztuhne do krájitelné podoby.