Domů > Zdravé recepty > Dezerty

Křehký dort s “tvarohem” a lesním ovocem (bezlepkový)

Uvařeno
bez lepku
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna léto

Lesní plody přímo vybízí k tomu, abychom z nich něco připravili. Vždycky jsem měla ráda různé tvarohové a jogurtové verze dortíků s ovocem, tak jsem hledala uspokojivou formu, která by byla bez cukru, bez mléka. Povedlo se! A navíc díky výběru surovin je dortík bezlepkový.

Ingredience
kulatá dortová forma průměr 26 cm
Na korpus
  • 1 hrnek mandlí
  • 1 hrnek bezlepkových ovesných vloček
  • 1/2 hrnku rýžového/pšeničného sirupu
  • 1,5 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
  • 1/3 hrnku oleje (50 g)
  • špetka soli
Na tvarohovou vrstvu
  • 3 balíčky tofu natural (cca 600 )
  • 1,5 hrnku kokosového mléka (nebo 400 ml plechovka)
  • 1/2 hrnku rýžového/pšeničného sirupu
  • 1 bio citrón
  • 4 lžíce kukuřičného škrobu
  • špetka soli
Ovoce
  • 5 hrnků ovoce (maliny, ostružiny, borůvky, rybíz apod. cca 750 g)

Ahoj Evi a celý týme Jíme jinak! Považuju za svou povinnost ocenit vaši práci, přispět svým vlastním příběhem a pomoc...

Jak vyrobit bezlepkový korpus na dort

Jako první si připravíme drobenku, která poslouží jako korpus i vrchní část dortu:

  1. Rozmixujeme mandle a vločky na jemno, na mouku.
  2. V míse je smícháme s olejem, práškem do pečiva, špetkou soli a sirupem.
  3. Rukama propracujeme až vznikne drobenka. Podle potřeby přidáme sirup nebo mouku.
  4. Dvě třetiny natlačíme do olejem potřené dortové formy až vznikne korpus. Nebude to úplně hladká, sourodá vrstva, spíš skutečně jen namačkané ingredience na dně.

Krémová náplň do dortu

  1. Tofu rozmixujeme spolu s kokosovým mlékem, sirupem, škrobem, špetkou soli, šťávou z citronu a kúry z citrónu.
  2. Ochutnáme a podle potřeby dosladíme. Bereme v potaz také kyselost ovoce, které budeme přidávat.
  3. Krém nalijeme na připravený korpus.
  4. Poklademe na něj ovoce, přitlačíme do krému.

Jak dokončit bezlepkový dort

  1. Jako poslední vrstvu na ovoce přidáme zbylou drobenku.
  2. Přitlačíme ji opatrně na ovoce, aby vrstvy držely pohromadě.
  3. Dort dáme do předehřáté trouby a pečeme na 180°C  cca 50 min.
  4. Že je dort propečený zkontrolujeme pomocí špejle.
  5. Krájíme opatrně až po úplném vychlazení
  6. Před podáváním můžeme pro doslazení přelít sirupem.

Praktické

  • Z 1 hrnku mandlí dostaneme 1,5 hrnku mouky, z 1 hrnku ovsa dostaneme 1,5 hrnku mouky.
  • Pokud netrpíte celiakií, můžete místo bezlepkových vloček použít normální a místo sirupu slad, ušetříte.
  • Pokud máte menší formu, uberte množství.
  • Skladujte v lednici.
  • Nespěchejte s krájením dortu jako já na fotce. Když dáte dort na pár hodin do lednice, bude se krásně porcovat na kompaktní řezy a nebude se vůbec drobit viz poslední foto.

Obměna

  • Ovoce zvolte podle sezóny, doslaďte podle potřeby, aby vám chutnalo.
  • Sladit můžete také velmi sladkým datlovým sirupem.
  • Dezert můžete také připravit na plech či pekáček.
Děti

Dezert je vhodný pro děti od 1 roku, dá se použít také jako dort k prvním narozeniným.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

83 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dobrý den,
ráda bych se inspirovala tou “tvarohovou” náplní (bez pečení celého dortu); myslíte, že to bude dobré i bez toho pečení? Nebude vadit např. kvůli tomu škrobu, že to neprojde troubou?
Moc děkuji. :)

Hups prerušilo sa mi pisanie tak
Len skromne pozdravujem si vas
Prajem neuhasinajuci zapal a chuť
Pracovať naďakej na tak vybornej
a potrebnej stranke ako je JimeJinak
Bolo veľmi potrebne rozširiť obzor
Povedomie u ľudi čo všetko dokaže
Strava jej zloženie priprava a všetko
čo s tymto suvisi
Pekny deň prajem a veľa ďalšich
krasnych a povzbudzujucich
komentarov
Elena

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Třešňová buchta pro lenochy

Na téhle buchtě mě baví, že všechno dám do jednoho pekáčku, strčím do trouby a víc se moc nestarám. Šetřím čas i nádobí. A výsledek je skvělý dezert bez cu...

Jednoduchá třešňová buchta

Třešňová buchta pro lenochy zabodovala podle vašich fotek ve FB skupině v mnoha domácnostech. Protože třešně všude kolem dozrávají, udělala jsem ještě letn...

Jahodový chia pudink

Chia dezerty jsou rychlé a zdravé. Využijte sezónu jahod a dopřejte si tento jednoduchý dezert.
klub
19
48

Ovocná bublanina bez lepku, mouky, vajec a cukru. Vhodná i pro menší děti.

Nadýchaná, vlhká a tak akorát sladká buchta se šťavnatým kyselkavým ovocem. Jooo, takové milujeme. Navíc je úplně bez mouky, lepku, mléka, vajec a cukru. T...

Tofu “tvarohová” náplň do štrúdlu

Luxusní “tvarohová” náplň z tofu tvarohu do štrůdlů, koláčů, buchet, palačinek nebo jen tak jako dezert.

Domácí jahodová zmrzlina bez cukru

Pokud máte přebytky jahod a vaše děti touží po zmrzlině, kterou jim nechcete kupovat, máte možnost vyrobit si snadno, levně a zdravě domácí verzi. Toto je ...