Lesní plody přímo vybízí k tomu, abychom z nich něco připravili. Vždycky jsem měla ráda různé tvarohové a jogurtové verze dortíků s ovocem, tak jsem hledala uspokojivou formu, která by byla bez cukru, bez mléka. Povedlo se! A navíc díky výběru surovin je dortík bezlepkový.
Ingredience
kulatá dortová forma průměr 26 cm

Na korpus

  • 1 hrnek mandlí
  • 1 hrnek bezlepkových ovesných vloček
  • 1/2 hrnku rýžového/pšeničného sirupu
  • 1,5 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
  • 1/3 hrnku oleje (50 g)
  • špetka soli

Na tvarohovou vrstvu

  • 3 balíčky tofu natural (cca 600 )
  • 1,5 hrnku kokosového mléka (nebo 400 ml plechovka)
  • 1/2 hrnku rýžového/pšeničného sirupu
  • 1 bio citrón
  • 4 lžíce kukuřičného škrobu
  • špetka soli

Ovoce

  • 5 hrnků ovoce (maliny, ostružiny, borůvky, rybíz apod. cca 750 g)

Jak vyrobit bezlepkový korpus na dort

Jako první si připravíme drobenku, která poslouží jako korpus i vrchní část dortu:

  1. Rozmixujeme mandle a vločky na jemno, na mouku.
  2. V míse je smícháme s olejem, práškem do pečiva, špetkou soli a sirupem.
  3. Rukama propracujeme až vznikne drobenka. Podle potřeby přidáme sirup nebo mouku.
  4. Dvě třetiny natlačíme do olejem potřené dortové formy až vznikne korpus. Nebude to úplně hladká, sourodá vrstva, spíš skutečně jen namačkané ingredience na dně.

Krémová náplň do dortu

  1. Tofu rozmixujeme spolu s kokosovým mlékem, sirupem, škrobem, špetkou soli, šťávou z citronu a kúry z citrónu.
  2. Ochutnáme a podle potřeby dosladíme. Bereme v potaz také kyselost ovoce, které budeme přidávat.
  3. Krém nalijeme na připravený korpus.
  4. Poklademe na něj ovoce, přitlačíme do krému.

Jak dokončit bezlepkový dort

  1. Jako poslední vrstvu na ovoce přidáme zbylou drobenku.
  2. Přitlačíme ji opatrně na ovoce, aby vrstvy držely pohromadě.
  3. Dort dáme do předehřáté trouby a pečeme na 180°C  cca 50 min.
  4. Že je dort propečený zkontrolujeme pomocí špejle.
  5. Krájíme opatrně až po úplném vychlazení
  6. Před podáváním můžeme pro doslazení přelít sirupem.

Praktické

  • Z 1 hrnku mandlí dostaneme 1,5 hrnku mouky, z 1 hrnku ovsa dostaneme 1,5 hrnku mouky.
  • Pokud netrpíte celiakií, můžete místo bezlepkových vloček použít normální a místo sirupu slad, ušetříte.
  • Pokud máte menší formu, uberte množství.
  • Skladujte v lednici.
  • Nespěchejte s krájením dortu jako já na fotce. Když dáte dort na pár hodin do lednice, bude se krásně porcovat na kompaktní řezy a nebude se vůbec drobit viz poslední foto.

Obměna

  • Ovoce zvolte podle sezóny, doslaďte podle potřeby, aby vám chutnalo.
  • Sladit můžete také velmi sladkým datlovým sirupem.
  • Dezert můžete také připravit na plech či pekáček.

Děti

Dezert je vhodný pro děti od 1 roku, dá se použít také jako dort k prvním narozeniným.

Klesl mi cholesterol, glykemie i další hodnoty v krvi

Jana P.: Dobrý den, chtěla jsem vám poděkovat, za...

Díky kurzu jsem získala nové návyky a cítím se skvěle

Maradamc: Dobry den pani Evo a Heleno, nejdrive jsem...

Lepší než doktor

Mija: Krásný den všem, chtěla bych se poprvé podělit...

Kurz pro začátečníky

Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...

Zbožňuji vaše recepty

Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...

Z jídelníčku je nadšená celá rodina

Beagil: Varím podla Vaších receptov a celá rodinka je...

První vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný!

Iva: Teda mňam, mňam, mňam, první vyzkoušený salátek z...

Po zvážení jsem se nestačila divit!

Eva: První týden jsem nedržela půst, byli jsme na...

Děkuji – spadli jste nám z nebe…

Jana:Uzasny clanek. Neuveritelne, jak stejne to mame. Dceri jsou...

Vstávám teď tak, že vyskakuju z postele

KatkaM.: Cítím se báječně a nejsem unavená a opuchlá....

Děkuji za to, že jste normální ženské, a předkládáte to nejlepší, k čemu jste se dopracovaly

Renča: Prochechtala kus včerejšího dne při pročítání webu JJ...

Syn zahodil instantní polévku, aby si dal moji

Dagbri: Mám dobré zprávy. Když starší syn ochutnal tuto...

Díky Klubu JJ se ze mně stává jiný člověk

Maca.stej: Jsem v Klubu JJ druhým rokem a téměř...

Nezmizela mi jen přebytečná kila, ale i návaly, chuť na sladké a zlepšila se má paměť

kamlibe: Po dvou týdnech vaření z vašeho jídelníčku se dostavila...

S manželem jsme dohromady zhubli 15 kg!

Zdeňka B.: Kurz i přes zdravotní obtíže, které mě...

Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)

Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku...

  1. Upekla jsem tento dort s jablkama…Trochu více jsem ho – nechtěně – připekla, ale vůbec to nevadilo. Třetí den, když se chutě jednotlivých vrstev propojily, byl úplně nejlepší.

  2. Za chvilku jdu na něj, mlaďošek má zítra třetí narozky a na tento se od léta těší, udělám zasněženou kokosovou verzi 🙂 snad se zase povede 🙂

      • Děkuji za důvěru 🙂 taťkanechtěl, že si dá jen sousto od mamky a nakonec si nechal ukrojit celý kousek 🙂 prý byl dobrý, těsto křupavé, hmm.. to je Evi velká poklona dortíku! Děkuji za recept 🙂 těsto jsem delala ze slun.semínek., poh.mouky, rýž.krupičky, zbytek stejný a náplň jsem dělala tofu, voda, hrnek kokosu, hrnek nasekaných rozinek, citron, škrob a maličko přislazen pro návštěvu.. 🙂 je hutnější (zapomněla jsem při telefonování, že peču 😀 ), ale i tak mňamózní 🙂

  3. Take jsem dělala včetně úprav a toho co bylo doma a všem chutná, děkuji za inspiraci. I konvenčně stravující se kamarádi byli nadšení a nechali si doma kousek :-).

  4. Dělala jsem kukuřično pohankové těsto (musím se vyhýbat mandlím,ořechům), místo kokosového mléka jen voda a strouhaný kokos, navrch drobenka a mňamka byla na světě 🙂

    • Neli a pro dalsi s orechovou intoleranci, dala jsi pohanku a kukurici plus zbytek stejny?

      • těsto dělám jiné, mé dortové oblíbené původně upraveno z jiného receptu odjinud, náplň stejnou, drobenku navrch byla improvizace 🙂 já s tím dodržováním receptů zlobím 😀

        • Já taky, proto vznikl tenhle web – neuměla jsem vařit podle kuchařka a začaly vznikat nové věci 🙂

  5. včera jsem dělala tento dort a bul luxusní. provedla jsem oproti receptu pár změn. do těsta jsem dala dobroslad, sirup obvykle doma nemívám. krém jsem připravila tak, že jsem z plechovky kokosového mléka uvařila pudink a do něj rozmixovala 2 kostky tofu, osladila dobrosladem a trošku rumu pro vůni místo citronu, který jsem neměla. nahoru ostružiny. těsto jsem dala všecko dospod, zdálo se mi ho tak akorát, takže na vršek už jsem ho nedávala a ostružiny jen lehce zasypala kokosem. chutnalo to i supermlsalům, takže díky za inspiraci.
    P.S.: od té doby, co jsem objevila dobroslad už sirupy kupuju jen svátečně, je prostě skvělý. vůbec se nedá srovnat se sladěnkou, která se běžně prodává ve zdravých výživách. chodíme ho s mužem oba ujídat lžičkama přímo ze sklenice, chutná mi to jako něco mezi medem a karamelem…

    • Fajmu, vy jste jak ja, taky si vsechno upravuju. Ovsem ta vase uprava zni dobre ? Jestli mate fotku, poslete nam ji do fotek na webu nebo do skupiny na FB, at se taky pokochame. No a dobroslad, to je pro nas zaklad, proto ho mame ve sleve pro zajemce.

  6. Zítra budu dělat narozeninový, sice dám svoje bezl oblíbené těsto, ale jsem moc zvědavá na tu náplň podle Tebe 😉 syn už s nemůže dočkat 🙂 asi bude mix švestek, borůvek 🙂

  7. Mňam, ten vypadá skvěle! 🙂 Lze tedy použít i domácí mléko nebo z tetrapaku? Někdy bývá důležitá ta tuhá část z plechovky, ale to asi spíš u těch nepečených…

    • Geeno, tím, že je v receptu ten škrob a tofu, tak to celkem drží dobře. Teda při krájení se to trochu se to sype kvůli ovoci, kterého je tam hodně. Ale jinak si myslím, eže to nemá až tak vliv na výslednou konzistenci. Jak u domácího, tak u plechovky mám vždycky nahoře tu tuhou mastnou část, tak tu jsem tam dala. Kokosové mléko/smetana jsou tam spíš pro chuť, příště zkusím i bez nich, měla jsem zrovna doma, tak tam přišlo 🙂 Je to tak, u těch nepečených dezertů to je důležité kvůli tomu, že to ztuhne do krájitelné podoby.

  8. Zobrazit všech 23 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPetrželkové detoxikační pesto
Další článekBobkový list je pokladem kuchyně a symbolem vítězství