Na korpus
- 1 hrnek mandlí
- 1 hrnek bezlepkových ovesných vloček
- 1/2 hrnku rýžového/pšeničného sirupu
- 1,5 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
- 1/3 hrnku oleje (50 g)
- špetka soli
Na tvarohovou vrstvu
- 3 balíčky tofu natural (cca 600 )
- 1,5 hrnku kokosového mléka (nebo 400 ml plechovka)
- 1/2 hrnku rýžového/pšeničného sirupu
- 1 bio citrón
- 4 lžíce kukuřičného škrobu
- špetka soli
Ovoce
- 5 hrnků ovoce (maliny, ostružiny, borůvky, rybíz apod. cca 750 g)
Jak vyrobit bezlepkový korpus na dort
Jako první si připravíme drobenku, která poslouží jako korpus i vrchní část dortu:
- Rozmixujeme mandle a vločky na jemno, na mouku.
- V míse je smícháme s olejem, práškem do pečiva, špetkou soli a sirupem.
- Rukama propracujeme až vznikne drobenka. Podle potřeby přidáme sirup nebo mouku.
- Dvě třetiny natlačíme do olejem potřené dortové formy až vznikne korpus. Nebude to úplně hladká, sourodá vrstva, spíš skutečně jen namačkané ingredience na dně.
Krémová náplň do dortu
- Tofu rozmixujeme spolu s kokosovým mlékem, sirupem, škrobem, špetkou soli, šťávou z citronu a kúry z citrónu.
- Ochutnáme a podle potřeby dosladíme. Bereme v potaz také kyselost ovoce, které budeme přidávat.
- Krém nalijeme na připravený korpus.
- Poklademe na něj ovoce, přitlačíme do krému.
Jak dokončit bezlepkový dort
- Jako poslední vrstvu na ovoce přidáme zbylou drobenku.
- Přitlačíme ji opatrně na ovoce, aby vrstvy držely pohromadě.
- Dort dáme do předehřáté trouby a pečeme na 180°C cca 50 min.
- Že je dort propečený zkontrolujeme pomocí špejle.
- Krájíme opatrně až po úplném vychlazení
- Před podáváním můžeme pro doslazení přelít sirupem.
Praktické
- Z 1 hrnku mandlí dostaneme 1,5 hrnku mouky, z 1 hrnku ovsa dostaneme 1,5 hrnku mouky.
- Pokud netrpíte celiakií, můžete místo bezlepkových vloček použít normální a místo sirupu slad, ušetříte.
- Pokud máte menší formu, uberte množství.
- Skladujte v lednici.
- Nespěchejte s krájením dortu jako já na fotce. Když dáte dort na pár hodin do lednice, bude se krásně porcovat na kompaktní řezy a nebude se vůbec drobit viz poslední foto.
Obměna
- Ovoce zvolte podle sezóny, doslaďte podle potřeby, aby vám chutnalo.
- Sladit můžete také velmi sladkým datlovým sirupem.
- Dezert můžete také připravit na plech či pekáček.
Dezert je vhodný pro děti od 1 roku, dá se použít také jako dort k prvním narozeniným.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Dobrý den,
ráda bych se inspirovala tou “tvarohovou” náplní (bez pečení celého dortu); myslíte, že to bude dobré i bez toho pečení? Nebude vadit např. kvůli tomu škrobu, že to neprojde troubou?
Moc děkuji. :)
Hups prerušilo sa mi pisanie tak
Len skromne pozdravujem si vas
Prajem neuhasinajuci zapal a chuť
Pracovať naďakej na tak vybornej
a potrebnej stranke ako je JimeJinak
Bolo veľmi potrebne rozširiť obzor
Povedomie u ľudi čo všetko dokaže
Strava jej zloženie priprava a všetko
čo s tymto suvisi
Pekny deň prajem a veľa ďalšich
krasnych a povzbudzujucich
komentarov
Elena