Domů > Zdravé recepty > Dezerty

Křehký dort s “tvarohem” a lesním ovocem (bezlepkový)

Uvařeno
bez lepku
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna léto

Lesní plody přímo vybízí k tomu, abychom z nich něco připravili. Vždycky jsem měla ráda různé tvarohové a jogurtové verze dortíků s ovocem, tak jsem hledala uspokojivou formu, která by byla bez cukru, bez mléka. Povedlo se! A navíc díky výběru surovin je dortík bezlepkový.

Ingredience
kulatá dortová forma průměr 26 cm
Na korpus
  • 1 hrnek mandlí
  • 1 hrnek bezlepkových ovesných vloček
  • 1/2 hrnku rýžového/pšeničného sirupu
  • 1,5 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
  • 1/3 hrnku oleje (50 g)
  • špetka soli
Na tvarohovou vrstvu
  • 3 balíčky tofu natural (cca 600 )
  • 1,5 hrnku kokosového mléka (nebo 400 ml plechovka)
  • 1/2 hrnku rýžového/pšeničného sirupu
  • 1 bio citrón
  • 4 lžíce kukuřičného škrobu
  • špetka soli
Ovoce
  • 5 hrnků ovoce (maliny, ostružiny, borůvky, rybíz apod. cca 750 g)

Od střední školy jsem se potýkala se spoustou zdravotních problémů. Trápily mě bolesti břicha, potíže s močovým měchý...

Jak vyrobit bezlepkový korpus na dort

Jako první si připravíme drobenku, která poslouží jako korpus i vrchní část dortu:

  1. Rozmixujeme mandle a vločky na jemno, na mouku.
  2. V míse je smícháme s olejem, práškem do pečiva, špetkou soli a sirupem.
  3. Rukama propracujeme až vznikne drobenka. Podle potřeby přidáme sirup nebo mouku.
  4. Dvě třetiny natlačíme do olejem potřené dortové formy až vznikne korpus. Nebude to úplně hladká, sourodá vrstva, spíš skutečně jen namačkané ingredience na dně.

Krémová náplň do dortu

  1. Tofu rozmixujeme spolu s kokosovým mlékem, sirupem, škrobem, špetkou soli, šťávou z citronu a kúry z citrónu.
  2. Ochutnáme a podle potřeby dosladíme. Bereme v potaz také kyselost ovoce, které budeme přidávat.
  3. Krém nalijeme na připravený korpus.
  4. Poklademe na něj ovoce, přitlačíme do krému.

Jak dokončit bezlepkový dort

  1. Jako poslední vrstvu na ovoce přidáme zbylou drobenku.
  2. Přitlačíme ji opatrně na ovoce, aby vrstvy držely pohromadě.
  3. Dort dáme do předehřáté trouby a pečeme na 180°C  cca 50 min.
  4. Že je dort propečený zkontrolujeme pomocí špejle.
  5. Krájíme opatrně až po úplném vychlazení
  6. Před podáváním můžeme pro doslazení přelít sirupem.

Praktické

  • Z 1 hrnku mandlí dostaneme 1,5 hrnku mouky, z 1 hrnku ovsa dostaneme 1,5 hrnku mouky.
  • Pokud netrpíte celiakií, můžete místo bezlepkových vloček použít normální a místo sirupu slad, ušetříte.
  • Pokud máte menší formu, uberte množství.
  • Skladujte v lednici.
  • Nespěchejte s krájením dortu jako já na fotce. Když dáte dort na pár hodin do lednice, bude se krásně porcovat na kompaktní řezy a nebude se vůbec drobit viz poslední foto.

Obměna

  • Ovoce zvolte podle sezóny, doslaďte podle potřeby, aby vám chutnalo.
  • Sladit můžete také velmi sladkým datlovým sirupem.
  • Dezert můžete také připravit na plech či pekáček.

Děti

Dezert je vhodný pro děti od 1 roku, dá se použít také jako dort k prvním narozeniným.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Klub

Moc dobré…jen jsem si vše nějak upravila dle oka na menší formu, protože jak vidím v receptu víc jak jedno tofu ( 3 mám tak na 3 týdny..:-)))), tak umenšuji…:), a myslím, že nám to tak bohatě stačilo..:)

Klub

Musím dort moc pochválit, všem velmi chutnal! :) A kamarádka ani nepoznala, že v tom není normální tvaroh :) Jen tedy jsem také musela péct v menší formě na dort, jinak by mi nevyzbyl korpus na vrch dortu.

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Třešňový želé řez (bez lepku)

Třešňový řez s želé je příjemným letním osvěžením. Naše varianta je samozřejmě bez cukru, bez vajíček, bez mléka a želé je rostlinného původu. Navíc je to ...

Tofu “tvarohová” náplň do štrúdlu

Luxusní “tvarohová” náplň z tofu tvarohu do štrůdlů, koláčů, buchet, palačinek nebo jen tak jako dezert.

Jahodový želé dezert (bez lepku)

Jahodová varianta na náš oblíbený bezlepkový dezert je velmi osvěžující. Když se podává vychlazený, hravě uspokojí chuť na zmrzlinu. Naše varianta je opět ...

Třešňová buchta pro lenochy

Na téhle buchtě mě baví, že všechno dám do jednoho pekáčku, strčím do trouby a víc se moc nestarám. Šetřím čas i nádobí. A výsledek je skvělý dezert bez cu...

Nepečený jablečný dort s rybízem

Jestli něco osvěží víc než zmrzlina, tak je to tenhle dort. Jako jako dítě jsem ho milovala a dnes si ho užíváme ve zdravější variantě bez cukru a bez lepk...
klub
3
39

Ovocná bublanina bez lepku, mouky, vajec a cukru. Vhodná i pro menší děti.

Nadýchaná, vlhká a tak akorát sladká buchta se šťavnatým kyselkavým ovocem. Jooo, takové milujeme. Navíc je úplně bez mouky, lepku, mléka, vajec a cukru. T...