Jakmile začne sezóna ovoce, přijde vhod recept na bezlepkové ovocné knedlíky – dělám tyto knedlíky často. Jsou zdravé a jednoduše vynikající :-)
- 3/4 hrnku jáhel
- 1/4 hrnku rýže basmati
- pohanková mouka
- ovoce (např. jahody)
- sůl
Jak na bezlepkové ovocné knedlíky
- Uvařte jáhly a bílou basmati rýži (celkem 1 hrnek) v poměru 1:2 s vodou a špetkou soli.
- Vařte 25 – 30 min. Poté dejte ven zcela vychladnout.
- Zchladlé obiloviny smíchejte s pohankovou moukou. Dejte tolik, abyste vytvořili nelepivé těsto. Jestli je těsto hotové vyzkoušíte tak, že si vezmete kousek těsta a zkusíte do něj zabalit kousek ovoce (hodí se jahody, meruňky, švestky, třešně atp.).
- Udělejte knedlíky.
Dejte je vařit do vroucí vody a vařte do doby, než vyplavou.
- Poté propíchněte vidličkou a nechejte “ztuhnout”.
- Ke knedlíkům můžete podávat ovocnou omáčku (rozvařit ovoce se sladem/sirupem) nebo polít obilným sirupem a posypat na suché pánvi opraženým strouhaným kokosem / oříšky nebo lze podávat s pomletým mákem a sirupem atp.
Praktické
- Pokud vám nějaké knedlíky zbudou, uchovávejte je v lednici. Pak je stačí jen ohřát na pařáčku a podávat.
- Pokud se vám knedlíky nechce plnit, udělejte je bez náplně a polijte je ovocným žahourem (rozvařené ovoce se sladem).
- Jako posyp knedlíků se hodí buď opražená kukuřičná strouhanka, mletý mák, opražené mleté ořechy, opražený strouhaný kokos. Polít se dají sladem nebo obilným sirupem.
Obměna
- Místo pohankové mouky můžete použít i kukuřičnou nebo například celozrnnou pšeničnou nebo špaldovou (pokud nejste celiaci).
- Jahody můžete vyměnit za jakékoliv jiné ovoce – švestky, meruňky, třešně, borůvky. Případně i mražené.
- Knedlíky se dají udělat i z dalších obilovin – například pouze z jahel, pouze z basmati rýže, anebo z kuskusu, případně z pohankové krupice. Všechny obiloviny ale musí být vždy uvařené dosucha a zcela vychladné předtím, než je smícháte s moukou.
Děti
- Tyto knedlíky jsou vhodné pro děti starší 1 roku.
PS: Začínáme Jarní očistu!
Únava, blbá nálada a
kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme
8 týdenní Jarní očistu.
Pročistíme tělo,
zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.
Komentáře
Vynikající! Naštěstí jsem rovnou dělala z dvojité dávky, obiloviny mi v tomto počasí během chvilky venku vychladly, tak opravdu rychlá večeře. Dokonce i manžel (JJ toleruje, ale neprožívá) se olizoval až za ušima – přestože viděl, co je v tom za suroviny 😄… Měli jsme jen jako nočky s ovocným rozvarem a mákem. Mňam, všichni si pochutnali! Ani jsem nestihla vyfotit…
Keďže je sezóna jahôd, recept som vyskúšala. Bola som veľmi milo prekvapená, ako sa s cestom dobre pracuje. Mala som obavy, že to bude lepivá hmota s ktorou si nebudem vedieť rady. Možno to bolo tým, že použité obilie som pre úsporu času uvarila večer a “knedlíky” robila druhý deň. A chuť za mňa super