Jakmile začne sezóna ovoce, přijde vhod recept na bezlepkové ovocné knedlíky - dělám tyto knedlíky často. Jsou zdravé a jednoduše vynikající :-)
Ingredience
- 3/4 hrnku jáhel
- 1/4 hrnku rýže basmati
- pohanková mouka
- ovoce (např. jahody)
- sůl
Jak na bezlepkové ovocné knedlíky
- Uvařte jáhly a bílou basmati rýži (celkem 1 hrnek) v poměru 1:2 s vodou a špetkou soli.
- Vařte 25 – 30 min. Poté dejte ven zcela vychladnout.
- Zchladlé obiloviny smíchejte s pohankovou moukou. Dejte tolik, abyste vytvořili nelepivé těsto. Jestli je těsto hotové vyzkoušíte tak, že si vezmete kousek těsta a zkusíte do něj zabalit kousek ovoce (hodí se jahody, meruňky, švestky, třešně atp.).
- Udělejte knedlíky.
Dejte je vařit do vroucí vody a vařte do doby, než vyplavou.
- Poté propíchněte vidličkou a nechejte „ztuhnout“.
- Ke knedlíkům můžete podávat ovocnou omáčku (rozvařit ovoce se sladem/sirupem) nebo polít obilným sirupem a posypat na suché pánvi opraženým strouhaným kokosem / oříšky nebo lze podávat s pomletým mákem a sirupem atp.
Praktické
- Pokud vám nějaké knedlíky zbudou, uchovávejte je v lednici. Pak je stačí jen ohřát na pařáčku a podávat.
- Pokud se vám knedlíky nechce plnit, udělejte je bez náplně a polijte je ovocným žahourem (rozvařené ovoce se sladem).
- Jako posyp knedlíků se hodí buď opražená kukuřičná strouhanka, mletý mák, opražené mleté ořechy, opražený strouhaný kokos. Polít se dají sladem nebo obilným sirupem.
Obměna
- Místo pohankové mouky můžete použít i kukuřičnou nebo například celozrnnou pšeničnou nebo špaldovou (pokud nejste celiaci).
- Jahody můžete vyměnit za jakékoliv jiné ovoce – švestky, meruňky, třešně, borůvky. Případně i mražené.
- Knedlíky se dají udělat i z dalších obilovin – například pouze z jahel, pouze z basmati rýže, anebo z kuskusu, případně z pohankové krupice. Všechny obiloviny ale musí být vždy uvařené dosucha a zcela vychladné předtím, než je smícháte s moukou.
Děti
- Tyto knedlíky jsou vhodné pro děti starší 1 roku.
Tak nevím, v čem byl problém, ale větší lepenici jsem ještě nedelala:))No bylo to zajimave…Jsou to takové tužší koule, když už to upatlate, možná jsem víc rozvarila ty jahly s ryzi?
A pak že bezlepkové recepty nedrží a nelepí, když v nich není lepek 😂 No, Lucko, těžko říct, kde byla chyba. Asi skutečně bylo něco příliš rozvařené. Já ale dělávám knedlíky i ze zbytků kaše a funguje to dobře. Možná nejste na tu konzistenci zvyklá. Nadýchané kynuté knedlíky z bílé mouky a droždí to totiž nebudou 😉
Dělala jsem řepové s jablíčkami.❤
Jahodové knedliky opravdu mňamka.😋
Ten recept zni velmi dobre,a od Jardy Hlavky se fakt smeje a vypada uzasne.Takoveho muze v kuchyni a zdrave,to je sen.uzasne,neuveritelne Hanka
Zkuste ho Hani a určitě se bude také smát, i ve vašem podání 😉😍
Zkoušel jste to někdo dělat ze sušeného ovoce?
Moje první ovocné knedlíky, miluji klasické a teď mám alternativní 😀
Přemýšlel jsem co na to dám. Pak na poslední chvíli přišel nápad, co se zbylými jahodami. Napadl mě jahodový rozvar, který jsem na závěr upravil blenderem. To byla ta pomyslná třešnička na dortu, opět to s chutí jedla celá rodina :-)
Nedivím se, když se na vás jídlo takhle směje, těžko odolat 😉👍👍
Muzu se zeptat, proc obilovina musi byt zcela vychladla? Logicky by se to vsechno lip michalo, kdyz je jeste horka :-) a pak treba nechat vychladnout uz jako hotove testo. Dekuji :-)
Jde to tak líp, navíc horká dost pálí do ruky 😉
Vypadá to lákavě, těším se až je vyzkouším. :-D
Pak dejte vědět, jak chutnaly 😉
Tak jsem je dělala s meruňkami, krásně držely tvar a chutnaly báječně. :-)
Super 👍
Dala jsem asi hddne pohankove mouky. Vznikly mi knedlíky více tvrdé neobvyklé chuti. :) Snedla jsem zatím jen dva, jsou hodně syté.
Hm, pohankové se může projevit touhle tuhostí. Ale ony všechny celozrnné knedlíky jsou tužší a syté, proto je mám ráda, protože stačí každému dva tři kousky :-)
Tak jsem dnes taky zkusila. Jen jsem zjistila, ze mám doma pouze pohankovou celozrnou mouku, takže knedlíky vypadaly zajímavě ?. Ale chuťově jsou super. Dělala jsem meruňkové i s přelivem a už se těším, až udělám i švestkové ?
Děkuji za recept. Musela jsem přidat více vody na vaření obilovin. Jinak těsto fungovalo dobře, Knedlíky se vyplavily na povrch hned, tak jsem si řekla, že je povařím asi 10 minut. Po asi á minutách se začaly rozvářet. Takže doporučuji vařit asi tak 5 minut. Dělala jsem borůvkové a nebyly moc výrazné. Bylo to v podstatě jako uvařené jáhly s ovocem. Pro mě trochu zklamání. Ale to není problém receptu… Ještě jednou díky za inspiraci.
Určite sú vynikajúce, ale bezlepkárom by som ovocie, ani kombináciu ovocie s múkou nedoporučovala.
Prečo nedoporučujete ovocie a ani kombináciu ovocia s bezlepkovou múkou? Ďakujem za Vašu odpoveď.
Ovoce v kombinaci s moukou kvasí, takže je lepší je spolu nekombinovat. Když už děláte moučník kde ovoce je, je lepší aby ho bylo maličko a víc těsta nebo naopak.
děkuji :-)
Ovocie oslabuje črevné klky. Na to sú bezlekári oveľa citlivejší, ako ostatní.
Ovocie oslabuje črevné klky. Na to sú bezlepkári citlivejší, ako ostatní.
Moc děkuji za recept! Knedlíky jsem dělala poprvé a povedly se perfektně! Plnila jsem jahodami a ještě přelila jahodovou omáčkou, posypala opraženým kokosem. Pětiletý syn baštil jako o závod a ještě si přidal, a to je naučený pouze na klasické kynuté knedlíky :-) Takže to považuji za obrovský úspěch :-) Jen kdyby to ovoce nebylo z mrazáku… ale k tomu se časem taky dopracuju :)
Zdravím ?
Dnes jsem objevila váš recept na ovocné knedlíky, dnes jsem udělala švestkové a s ovocným rozvarem a poraženým kokosem. Díky za inspirací.
Jsou úžasné ?
S těstem se výborně pracuje a nerozvaří se :-)))…dělala jsem meruňkové
Děkuji za inspiraci, dobrota, byly jahodové i s jahodovým přelivem zahuštěným kuzu :-). Trošinku mě tam vadilo aroma pohanky, a to já jí na rozdíl od mého muže, kterému její „aroma“ :-) vadí, mám moc ráda. Možná stačilo méně, nebo lépe povařit. Musím vařit pod bodem varu, jinak se knedle rozpadají. Zkusila jsem dnes jen z jahel zahuštěných kukuřičnou moukou, těsto parádní, chuťově mě to přišlo také fajn :-). Byly třešňové s jahodovo-kuzu přelivem a troškou sojového jogurtu :-).
Zkoušela jsem asi před týdnem a pochutnala jsem si náramně. Děkuji za recept.
Další varianta je možná z vařené jasmínové rýže a pohankové mouky, ale je to větší „patlanice“ :-) Ale po uvaření skvěle drží a jsou moc chutné ;)
Naprosto luxusní záležitost! Dělala jsem z 2/3 rýže, ovesných vloček a trochu pohankové mouky a mohla jsem se jich užrat :-D Byly s ovocným rozvarem a byly prostě božský!
Jsou výborný, zarazuju do jídelníčku, mnam!
tak jsem dnes koupila jahody (z Portugalska, tradá…no nic, alibisticky jsem se utěšovala, že lepší než z USA či Koreje) a zkusila recept…asi jsem dávala málo mouky (nerada ji používám, tak s ní šetřím) a těsto lepilo jak šílené. Jednu chvíli málem letělo…no, rozdýchala jsem to a vzala na pomoc mokrou lžíci a navlhčila si i dlaň a nakonec se knedlíky podařily :-) S jahodovým rozvarem (s troškou rýžového sirupu) a opraženým kokosem. Dobrota, ale mý nervy!!! :-) Možná by mi pomohlo, kdyby v receptech bylo uvedeno množství mouky (ale je mi jasné, že ty zkušenější sypou od oka…na to, jak jsem okatá, sypu poskrovnu :-)). Každopádně děkuji Ajce za inspiraci, určitě jsem knedlíky nedělala naposledy a příště se budou koulet (skoro) samy (a já nezapatlám celou kuchyň a koupelnu a přilehlý vesmír) :-) Napadá mě, nezkoušely jste je některá s bílým tofu, aby bylo těsto „tvarohovější“?
Lucie, bohužel mouku neodvažuji, dělám to dle oka. Sypu, sypu a až se mi zdá těsto akorát (většinou zkusím na prvním knedlíku, pokud se ještě lepí, přidám mouku), tak koulím. Ono té mouky je tam potřeba určitě víc, myslím že tak půl hrnku jsem tam nasypala určitě, pohanková je bezlepková, takže té šetřit nemusíte. A alespoň 10 minut těsto propracovat. Jinak se dají knedlíky udělat i bez plnění a polít omáčkou ;) Ale mě víc chutnají plněné.
Děkuji :-) Máte pravdu, chtělo to asi déle propracovat… Jinak mouce se snažím (ne moc úspěšně :-)) vyhýbat lepek nelepek, myslím, že zahleňuje ve všech formách, nebo ne?
To ano, ale bezlepková je rozhodně lepší než ta s lepkem :-) Nejlepší je ale samozřejmě kdybyste si ji mohla v danou dobu sama namlít z celého zrna, to by byla úplně nejlepší a ani tolik nezahleňovala, protože není dlouho uležená, ale čerstvě namletá z celého zrna ;)
Děkuji za odpověď :-) No, třeba se i k mlýnku jednou prokoušu :-)
Nezkoušela jsem, ale dostala jsem na to chuť :-)
Evi, musíš zkusit, holkám i Romčovi bude určitě šmakovat! :P
Lucko, dělala jsem uplně stejně jako Ajka, jen jsem k tomu přidala kostku rozmixovaného bílého tofu. Nejdřív jsem tedy důkladně propracovala rukou obilovinu s moukou, pak jsem teprve přidala tofu a potom ještě trochu mouky. byly mňamózní.
Už se moooc těším až vyzkouším. To bude určitě úžasné.
Dělám podobné malé do školky, když mají tvarohové knedlíky. Používám na to různé obiloviny často i kroupy. A je to dobrota a přitom strašně jednoduchá :)
To je nádhera, slintám :D Do takových „patlanic“ s knedlíky (i na slano) jsem se ještě nepustila. A vlastně by šlo udělat i neplněné a přelít :)
přesně, taky si říkám, že nejprve zkusím neplněnou a přelitou variantu :-)
Ano, neplněná lze taky a přelít omáčkou, ale mě víc chutná ta plněná :D
Teeeeda, už se nemůžu dočkat, az budou jahody, kdyz tohle vidím ;-) úžassná inspirace, Ajko
mňam, to vypadá krásně!