Jakmile začne sezóna ovoce, přijde vhod recept na bezlepkové ovocné knedlíky - dělám tyto knedlíky často. Jsou zdravé a jednoduše vynikající :-)
Ingredience
  • 3/4 hrnku jáhel
  • 1/4 hrnku rýže basmati
  • pohanková mouka
  • ovoce (např. jahody)
  • sůl

Jak na bezlepkové ovocné knedlíky

  1. Uvařte jáhly a bílou basmati rýži (celkem 1 hrnek) v poměru 1:2 s vodou a špetkou soli.
  2. Vařte 25 – 30 min. Poté dejte ven zcela vychladnout.
  3. Zchladlé obiloviny smíchejte s pohankovou moukou. Dejte tolik, abyste vytvořili nelepivé těsto. Jestli je těsto hotové vyzkoušíte tak, že si vezmete kousek těsta a zkusíte do něj zabalit kousek ovoce (hodí se jahody, meruňky, švestky, třešně atp.).
  4. Udělejte knedlíky.
  5. ovocné knedlíkyDejte je vařit do vroucí vody a vařte do doby, než vyplavou.
  6. Poté propíchněte vidličkou a nechejte “ztuhnout”.
  7. Ke knedlíkům můžete podávat ovocnou omáčku (rozvařit ovoce se sladem/sirupem) nebo polít obilným sirupem a posypat na suché pánvi opraženým strouhaným kokosem / oříšky nebo lze podávat s pomletým mákem a sirupem atp.

Praktické

  • Pokud vám nějaké knedlíky zbudou, uchovávejte je v lednici. Pak je stačí jen ohřát na pařáčku a podávat.
  • Pokud se vám knedlíky nechce plnit, udělejte je bez náplně a polijte je ovocným žahourem (rozvařené ovoce se sladem).
  • Jako posyp knedlíků se hodí buď opražená kukuřičná strouhanka, mletý mák, opražené mleté ořechy, opražený strouhaný kokos. Polít se dají sladem nebo obilným sirupem.

Obměna

  • Místo pohankové mouky můžete použít i kukuřičnou nebo například celozrnnou pšeničnou nebo špaldovou (pokud nejste celiaci).
  • Jahody můžete vyměnit za jakékoliv jiné ovoce – švestky, meruňky, třešně, borůvky. Případně i mražené.
  • Knedlíky se dají udělat i z dalších obilovin – například pouze z jahel, pouze z basmati rýže, anebo z kuskusu, případně z pohankové krupice. Všechny obiloviny ale musí být vždy uvařené dosucha a zcela vychladné předtím, než je smícháte s moukou.

Děti

  • Tyto knedlíky jsou vhodné pro děti starší 1 roku.

Těším se na každé nové jídlo

Tlamiisek: Když jde o hubnutí, mám většinou krizi hned...

Děkuji za skvělé stránky

Eliška: Dobrý den, moc děkuji za skvělé stránky, které...

Faldy na břiše jsou pryč, zálibně se dívám do zrcadla

Lucka: Tak činím nyní bilancování mé  Jarní očisty. Jelikož...

Díky za obrovskou inspiraci

Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...

Nikdy jsem tak ráda nevařila… až teď!

Jana: Nikdy jsem tak ráda nevařila jako nyní s...

Překvapilo mě, jak je jídlo rychle hotové

Pavlína: Velice příjemně mě překvapilo, jak je jídlo rychle...

Kurz pro začátečníky

Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...

Moc se mi líbí nové stránky

Jana: Nové stránky jsou úžasné! Skvěle se v nich teď...

Dcera díky vám měla svůj první štrůdl a byla nadšená

Stramis: Včera jsem zkoušela bezlepkové těsto z jahel a...

JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani popsat

Miluše: JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani...

Šok: jí to i můj masomil manžel!

Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...

Kurz mě nakopl a konečně přemýšlím o tom, co jím

Lucka: Ahoj Evi a Helí, byly jste úžasné a...

Vaříte super

Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné, vaříte...

Jsem vděčná za tuto stravu

Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu,...

Úklid podle vás je super: kuchyň takový vítr dlouho nezažila

Radka: Jsem nadšená ze spousty skvělých receptů a rad....

Konečně jsem začala chutně vařit

Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě...

    • Hm, pohankové se může projevit touhle tuhostí. Ale ony všechny celozrnné knedlíky jsou tužší a syté, proto je mám ráda, protože stačí každému dva tři kousky 🙂

  1. Tak jsem dnes taky zkusila. Jen jsem zjistila, ze mám doma pouze pohankovou celozrnou mouku, takže knedlíky vypadaly zajímavě ?. Ale chuťově jsou super. Dělala jsem meruňkové i s přelivem a už se těším, až udělám i švestkové ?

  2. Děkuji za recept. Musela jsem přidat více vody na vaření obilovin. Jinak těsto fungovalo dobře, Knedlíky se vyplavily na povrch hned, tak jsem si řekla, že je povařím asi 10 minut. Po asi á minutách se začaly rozvářet. Takže doporučuji vařit asi tak 5 minut. Dělala jsem borůvkové a nebyly moc výrazné. Bylo to v podstatě jako uvařené jáhly s ovocem. Pro mě trochu zklamání. Ale to není problém receptu… Ještě jednou díky za inspiraci.

  3. Moc děkuji za recept! Knedlíky jsem dělala poprvé a povedly se perfektně! Plnila jsem jahodami a ještě přelila jahodovou omáčkou, posypala opraženým kokosem. Pětiletý syn baštil jako o závod a ještě si přidal, a to je naučený pouze na klasické kynuté knedlíky 🙂 Takže to považuji za obrovský úspěch 🙂 Jen kdyby to ovoce nebylo z mrazáku… ale k tomu se časem taky dopracuju 🙂

  4. Zdravím ?
    Dnes jsem objevila váš recept na ovocné knedlíky, dnes jsem udělala švestkové a s ovocným rozvarem a poraženým kokosem. Díky za inspirací.
    Jsou úžasné ?

  5. Děkuji za inspiraci, dobrota, byly jahodové i s jahodovým přelivem zahuštěným kuzu :-). Trošinku mě tam vadilo aroma pohanky, a to já jí na rozdíl od mého muže, kterému její “aroma” 🙂 vadí, mám moc ráda. Možná stačilo méně, nebo lépe povařit. Musím vařit pod bodem varu, jinak se knedle rozpadají. Zkusila jsem dnes jen z jahel zahuštěných kukuřičnou moukou, těsto parádní, chuťově mě to přišlo také fajn :-). Byly třešňové s jahodovo-kuzu přelivem a troškou sojového jogurtu :-).

  6. Další varianta je možná z vařené jasmínové rýže a pohankové mouky, ale je to větší “patlanice” 🙂 Ale po uvaření skvěle drží a jsou moc chutné 😉

  7. Naprosto luxusní záležitost! Dělala jsem z 2/3 rýže, ovesných vloček a trochu pohankové mouky a mohla jsem se jich užrat 😀 Byly s ovocným rozvarem a byly prostě božský!

  8. tak jsem dnes koupila jahody (z Portugalska, tradá…no nic, alibisticky jsem se utěšovala, že lepší než z USA či Koreje) a zkusila recept…asi jsem dávala málo mouky (nerada ji používám, tak s ní šetřím) a těsto lepilo jak šílené. Jednu chvíli málem letělo…no, rozdýchala jsem to a vzala na pomoc mokrou lžíci a navlhčila si i dlaň a nakonec se knedlíky podařily 🙂 S jahodovým rozvarem (s troškou rýžového sirupu) a opraženým kokosem. Dobrota, ale mý nervy!!! 🙂 Možná by mi pomohlo, kdyby v receptech bylo uvedeno množství mouky (ale je mi jasné, že ty zkušenější sypou od oka…na to, jak jsem okatá, sypu poskrovnu :-)). Každopádně děkuji Ajce za inspiraci, určitě jsem knedlíky nedělala naposledy a příště se budou koulet (skoro) samy (a já nezapatlám celou kuchyň a koupelnu a přilehlý vesmír) 🙂 Napadá mě, nezkoušely jste je některá s bílým tofu, aby bylo těsto “tvarohovější”?

    • Lucie, bohužel mouku neodvažuji, dělám to dle oka. Sypu, sypu a až se mi zdá těsto akorát (většinou zkusím na prvním knedlíku, pokud se ještě lepí, přidám mouku), tak koulím. Ono té mouky je tam potřeba určitě víc, myslím že tak půl hrnku jsem tam nasypala určitě, pohanková je bezlepková, takže té šetřit nemusíte. A alespoň 10 minut těsto propracovat. Jinak se dají knedlíky udělat i bez plnění a polít omáčkou 😉 Ale mě víc chutnají plněné.

      • Děkuji 🙂 Máte pravdu, chtělo to asi déle propracovat… Jinak mouce se snažím (ne moc úspěšně :-)) vyhýbat lepek nelepek, myslím, že zahleňuje ve všech formách, nebo ne?

        • To ano, ale bezlepková je rozhodně lepší než ta s lepkem 🙂 Nejlepší je ale samozřejmě kdybyste si ji mohla v danou dobu sama namlít z celého zrna, to by byla úplně nejlepší a ani tolik nezahleňovala, protože není dlouho uležená, ale čerstvě namletá z celého zrna 😉

    • Lucko, dělala jsem uplně stejně jako Ajka, jen jsem k tomu přidala kostku rozmixovaného bílého tofu. Nejdřív jsem tedy důkladně propracovala rukou obilovinu s moukou, pak jsem teprve přidala tofu a potom ještě trochu mouky. byly mňamózní.

  9. Dělám podobné malé do školky, když mají tvarohové knedlíky. Používám na to různé obiloviny často i kroupy. A je to dobrota a přitom strašně jednoduchá 🙂

  10. To je nádhera, slintám 😀 Do takových “patlanic” s knedlíky (i na slano) jsem se ještě nepustila. A vlastně by šlo udělat i neplněné a přelít 🙂

  11. Zobrazit všech 33 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článek9 skvělých způsobů, jak využít košťály z brokolice a květáku
Další článekPestrý nudlový salát s kari dipem. Hotový do 10 minut.