Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Gratinovaná hlíva s krémem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka

Jednoduchý a rychlý recept, na kterém si jistě pochutnáte. Houby jsou vynikající skoro ke všemu, např. k plackám a z krému můžete snadno připravit klasickou polévku.

Ingredience
  • hlíva
  • strouhanka
  • česnek
  • petrželka
  • olej
  • 1 mrkev
  • kus dýně
  • hrst loupané červené čočky
  • 1 cm strouhaného a vymačkaného zázvoru
  • citrónová šťáva
  • 1 lžíce kokosového mléka
  • sůl
  • pepř

Po dvou dětech jsem měla o 10 kg víc, než jsem byla zvyklá. I když jsem se snažila, nešlo to dolů. Přidaly se různé z...

Jak připravit pečenou hlívu s čočkovo-zeleninovým krémem

  1. Do kastrůlku dejte vodu a do ní vložte mrkev nakrájenou na kusy, dýni na kusy a červenou čočku. Vařte, dokud zelenina není měkká.
  2. Odeberte stranou tekutinu, pokud jí je více a dejte stranou. Tyčovým mixerem rozmixujte zeleninu.
  3. Přidejte vymačkaný zázvor, osolte, přidejte kokosové mléko, promíchejte a přiveďte k varu. Přidejte citrónovou šťávu. Pokud chcete krém řidší, přidejte trochu tekutiny.
  4. Do misky dejte nasekanou petrželku a česnek. Přidejte trochu strouhanky, osolte a opepřete.
  5. Hlavičky hlívy rozložte na pečící papír, osolte, pokapejte olivovým olejem a posypte připravenou ochucenou strouhankou.
  6. Pečete asi 20 minut na 190°C.
  7. Podávejte s krémem pokapaným olivovým olejem.

Praktické

  • Než budete omáčku mixovat, odeberte a dejte stranou tekutinu. Je lepší ředit, než snažit se zahušťovat.
  • Pokud chcete omáčku řidší, přidejte tekutinu a máte polévku.

Obměna

  • Pro bezlepkovou dietu použijte bezlepková strouhanku (např. kukuřičnou).

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.

PS: Pozor, zavíráme vstup do Jarní očisty!

Poslední šance. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

79 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Kateřina
15. 11. 2023

Další vynikající recept! Udělala jsem si k tomu špaldový kernotto a kondiment z řas aramé a moc jsem si pochutnala, lahoda😋

Jaroslav Hlávka
17. 4. 2023

Tak tohle byly chuťové orgie, toto jídlo by mělo čestné místo v luxusní restauraci 🙏❤️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Hlíva s omáčkou z kaparů a růžového pepře

Výborná pečená hlíva doplněná dipem, který můžete využít i k jiným receptům.Tento dip si můžete přizpůsobit vaší chuti a měnit konzistenci podle toho, na c...

Bílá patizonová omáčka

Máte patizon a nevíte, jak ho připravit? Zkuste tuto jemnou krémovou omáčku vonící kořením.

Zimní Kung Pao (vegan)

Pikantní voňavé jídlo, které vás zahřeje, taková je tato variace na oblíbené Kung Pao. Dejte vědět, jak vám chutnalo.

Špalda a čočka na celerovém krému

Typický podzimní a zimní recept, který dovede zahřát. Krémová konzistence a křupavá zelenina vám bude zaručeně chutnat.

Špagety s pórkem, citrónem a růžovým pepřem

Pokud patříte mezi milovníky špaget, měli byste je vyzkoušet s touto rychlou omáčkou s citrónem a růžovým pepřem, které si spolu velmi dobře rozumí.

Květák s cizrnou v lepivé omáčce

Pro milovníky koření, indické kuchyně a improvizovaných receptů. Nelekejte se ingrediencí, snažte se nic nevynechat, právě koření dává obyčejnému jídlu tu ...