Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Gratinovaná hlíva s krémem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka

Jednoduchý a rychlý recept, na kterém si jistě pochutnáte. Houby jsou vynikající skoro ke všemu, např. k plackám a z krému můžete snadno připravit klasickou polévku.

Ingredience
  • hlíva
  • strouhanka
  • česnek
  • petrželka
  • olej
  • 1 mrkev
  • kus dýně
  • hrst loupané červené čočky
  • 1 cm strouhaného a vymačkaného zázvoru
  • citrónová šťáva
  • 1 lžíce kokosového mléka
  • sůl
  • pepř

Stav mého manžela se rychle horšil, až došlo na kolapsové stavy. Přes časté pobyty v nemocnici mu nikdo nezjistil, že...

Jak připravit pečenou hlívu s čočkovo-zeleninovým krémem

  1. Do kastrůlku dejte vodu a do ní vložte mrkev nakrájenou na kusy, dýni na kusy a červenou čočku. Vařte, dokud zelenina není měkká.
  2. Odeberte stranou tekutinu, pokud jí je více a dejte stranou. Tyčovým mixerem rozmixujte zeleninu.
  3. Přidejte vymačkaný zázvor, osolte, přidejte kokosové mléko, promíchejte a přiveďte k varu. Přidejte citrónovou šťávu. Pokud chcete krém řidší, přidejte trochu tekutiny.
  4. Do misky dejte nasekanou petrželku a česnek. Přidejte trochu strouhanky, osolte a opepřete.
  5. Hlavičky hlívy rozložte na pečící papír, osolte, pokapejte olivovým olejem a posypte připravenou ochucenou strouhankou.
  6. Pečete asi 20 minut na 190°C.
  7. Podávejte s krémem pokapaným olivovým olejem.

Praktické

  • Než budete omáčku mixovat, odeberte a dejte stranou tekutinu. Je lepší ředit, než snažit se zahušťovat.
  • Pokud chcete omáčku řidší, přidejte tekutinu a máte polévku.

Obměna

  • Pro bezlepkovou dietu použijte bezlepková strouhanku (např. kukuřičnou).

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.

PS: Jarní očista odstartovala - naskočte!

Zatočíme s jarní únavou, kily navíc i zdravotními problémy. Je čas na 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku. Už za pár týdnů uvidíte výsledky - ověřeno na lidech! 😊

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

66 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

hajekelcara10
22. 2. 2023

Velka basta, moc dekuji za recept😋. Melo to jednu malou chybu,smrskly se mi houby 😒😁😆

Děkuji za výborný recept!👍Moc jsem si pochutnala!❤️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Hlíva s omáčkou z kaparů a růžového pepře

Výborná pečená hlíva doplněná dipem, který můžete využít i k jiným receptům.Tento dip si můžete přizpůsobit vaší chuti a měnit konzistenci podle toho, na c...

Špalda a čočka na celerovém krému

Typický podzimní a zimní recept, který dovede zahřát. Krémová konzistence a křupavá zelenina vám bude zaručeně chutnat.

Cajunské světlé chilli

Chutná a kořeněná a také rychle připravená, to jsou důvody, proč je směs Cajun jedna z mých nejoblíbenějších.

Krém z topinamburu a celeru

Tento krém můžete použít jako omáčku nebo i jako hustou polévku, záleží jen na vás, jak moc ho naředíte. Servírujte ho nejlépe s něčím křupavým, skvěle se ...

Teplý vánoční předkrm

Přestože brokolice Romanesco nepatří mezi tradiční česká vánoční jídla, určitě nikoho nezklame a na vánočním stole si najde své místo. Už jen proto, že jej...

Bezlepkové gnocchi s fenyklovým krémem

Pokrm pro milovníky fenyklu – domácí gnocchi zcela bez lepku, ochucené skvělou omáčkou. Jídlo, které budete mít během chvilky na stole a po kterém se...