Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Rychlé knedlíky z ovesných vloček

Uvařeno
sezóna podzim

Když nemáte po ruce žádnou hotovou obilovinu, když je návštěva za dveřmi a chybí příloha, vždycky je ještě čas udělat velmi rychlý knedlík z ovesných vloček. Opět nebudete potřebovat vejce ani mléko a bude to raz dva.

Ingredience
pro 4 osoby
  • 1,5 hrnku jemných ovesných vloček
  • trochu vroucí vody na spaření
  • sůl
  • cca 4 lžíce burizonů (nemusí být)
  • cca 5 lžic pohankové mouky

Mirka už delší dobu nejí cukr, bílou mouku, maso a z větší části ani mléčné výrobky. O to víc ji překvapilo, že za po...

Jak připravit ovesné vločkové knedlíky

  1. Do misky vsypeme ovesné vločky.
  2. Spaříme je vroucí vodou jen tolik, aby nasákly vodou, ale voda nebyla v krajích vidět.
  3. Na vrch nasypeme vrstvičku burizonů, zaprášíme po celé misce pohankovou moukou a posolíme.
  4. Mezitím už se voda prosákla do všech vrstev a můžeme rukama vypracovat tuhé těsto.
  5. Tvarujeme koule, kuličky nebo válečky.
  6. Ty vhazujeme do osolené vroucí vody a vytahujeme, když vyplavou.
  7. Doba varu záleží od velikosti knedlíků a síly vašeho sporáku.
  8. Než získáte praxi, stačí jeden zkusmo vytáhnout, rozkrojit a podívat se, zda je prostředek ještě syrový či nikoli. Knedlík uvnitř nebude suchý ale mazlavý.

Praktické

  • Velké vločky je lepší trošku pomlít na menší kusy mixérem, lépe se pak s nimi pracuje.
  • Burizony mají za úkol knedlíky “odlehčit”, ale můžete je bez obav vynechat.
  • Počítejte, že ať s burizony nebo bez budou knedlíky hutnější oproti moučným. Nám to vyhovuje, stačí dva a jsme sytí.
  • Utrhne-li se vám ruka s vodou, budete muset přidat více mouky, aby vločky držely pohromadě. Jinak moukou stačí vločky skutečně jen zaprášit.
  • Knedlíky můžete skladovat dva tři dny v lednici a před podáváním je nahřát na pařáčku nebo orestovat na trošce oleje.
  • Pokud děláte velké šišky, rozhodně se vám budou lépe porcovat na klasické knedlíkové plátky až po vychladnutí, kdy už nejsou mazlavé a řez je ostrý a čistý.
  • Osobně to dělám tak, že knedlíky na přímou konzumaci dělám malé “jednoporcové” a plánované přebytky zpracovávám do větších šišek, které skladuji v lednici a před podáváním snadno naporcuji na tenké plátky, které pak napařím nebo orestuju.
  • Knedlíky samy o sobě nemají nějak extra výraznou chuť, proto doporučujeme kombinovat s výrazně upravenou zeleninou či luštěninou a určitě raději s omáčkou než s další “suchou” hromádkou.
  • Pro bezlepkovou verzi použijeme certifikované bezlepkové vločky nebo vločky z nelepkových obilovin (teff, amarant, jáhly, rýže, quinoa, pohanka apod.)

Obměna

  • Mouku můžeme použít i jinou celozrnnou, pohanková má výhodu, že pěkně pojí.

Děti

  • Knedlíky jsou vhodné pro děti od 1 roku, pouze ubereme na soli.

PS: Pozor, zavíráme vstup do Jarní očisty!

Poslední šance. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

58 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Moje najobľúbenejšie knedličky… trošku som bojovala s varením, ale teraz ich robím na paráčiku, takže koniec s rozváraním 😃👍

Výborný recept👍dělala jsem z bezlepkových ovesných vloček, zahustila bezlepkovou ovesnou moukou a přidala koření Bylinkové máslo. Výborná rychlovka👏

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Růžičková kapusta na sladkém curry

Jako dítě jsem růžičkovou kapustu nesnášela. Ovšem tahle verze je pro mě lahůdkou a chutnala dnes i všem dětem. Kdyby jí bylo víc, přidávali bychom si.
79
41

Křehký dort s “tvarohem” a lesním ovocem (bezlepkový)

Lesní plody přímo vybízí k tomu, abychom z nich něco připravili. Vždycky jsem měla ráda různé tvarohové a jogurtové verze dortíků s ovocem, tak jsem hledal...

Jednoduchá smetanová omáčka ze zelí a celeru (bez smetany)

Lahodná jemná omáčka, která nepotřebuje zahušťovat ani extra dochucovat. Bez mouky, bez mléka, bez smetany a přesto smetanová.

Ligurská jednoduchá panissa

Ligurská panissa je vynikající přílohou. S receptem si můžete opravdu pohrát a obměňovat do nekonečna.