Když nemáte po ruce žádnou hotovou obilovinu, když je návštěva za dveřmi a chybí příloha, vždycky je ještě čas udělat velmi rychlý knedlík z ovesných vloček. Opět nebudete potřebovat vejce ani mléko a bude to raz dva.

Ingredience
pro 4 osoby
  • 1,5 hrnku jemných ovesných vloček (obyčejné je lepší pomlít na menší kusy mixérem)
  • trochu vroucí vody na spaření
  • sůl
  • cca 4 lžíce burizonů (nemusí být)
  • cca 5 lžic pohankové mouky

Jak připravit vločkové knedlíky

  1. Do misky vsypeme ovesné vločky.
  2. Spaříme je vroucí vodou jen tolik, aby nasákly vodou, ale voda nebyla v krajích vidět.
  3. Na vrch nasypeme vrstvičku burizonů, zaprášíme po celé misce pohankovou moukou a posolíme.
  4. Mezitím už se voda prosákla do všech vrstev a můžeme rukama vypracovat tuhé těsto.
  5. Tvarujeme koule, kuličky nebo válečky.
  6. Ty vhazujeme do osolené vroucí vody a vytahujeme, když plavou cca 5 – 10 minut na povrchu.
  7. Doba varu záleží od velikosti knedlíků a síly vašeho sporáku.
  8. Než získáte praxi, stačí jeden zkusmo vytáhnout, rozkrojit a podívat se, zda je prostředek ještě syrový či nikoli.

Praktické

  • Burizony mají za úkol knedlíky „odlehčit“, ale můžete je bez obav vynechat.
  • Počítejte, že ať s burizony nebo bez budou knedlíky hutnější oproti moučným. Nám to vyhovuje, stačí dva a jsme sytí.
  • Utrhne-li se vám ruka s vodou, budete muset přidat více mouky, aby vločky držely pohromadě. Jinak moukou stačí vločky skutečně jen zaprášit.
  • Knedlíky můžete skladovat i den dva a před podáváním je nahřát na pařáčku. Pokud děláte velké šišky, rozhodně se vám budou lépe porcovat na klasické knedlíkové plátky až po vychladnutí. Osobně to dělám tak, že knedlíky na přímou konzumaci dělám malé jednoporcové a přebytky zpracovávám do šišek, skladuji v lednici a před podáváním snadno naporcuji na tenké plátky, napařím a podávám k jídlu.

Kombinujeme

  • Knedlíky samy o sobě nemají nějak extra výraznou chuť, proto doporučujeme kombinovat s výrazně upravenou zeleninou či luštěninou a určitě raději s omáčkou než s další „suchou“ hromádkou.

Děti

  • Knedlíky jsou vhodné pro děti od 1 roku, pouze ubereme na soli.

Máme několik kilo dole a cítíme se skvěle

Zdefal: Dobrý den, přeji všem a hlavně Vám Evi....

Díky kurzu mám mnohem více času

Stramis: Z programu jsem naprosto nadšená. Mám díky vaření...

Okolí si všímá změny a já se cítím báječně

Pcmunoav: Přihlásila jsem se do programu Hubneme do plavek,...

Upravil se mi cholesterol a zhubla jsem (Hana)

Hana: Ahoj Evi, opravdu to rychle uteklo a Jarní...

Trávenie sa postupne lepší a mám dolu 5 kg (Monika)

Monika: Aj ja mávam problém so zápchou a nafukovaním,...

Děkuji za vaši osvětu ohledně jídla a kurz zdarma

Andrea A.: Ráda bych Vám, vám všem, moc poděkovala...

Mám o 9 kg méně, přestaly zdravotní potíže (Milu)

Milu: Chtěla bych moc poděkovat za výborný kurz a...

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

Zase si tančím a zpívám (Monika)

Monika: Krásná ženo Evo 🌺 Velmi Ti děkuji za...

S manželem jsme zhubli, máme více energie a přidaly se i dospvívající dcery (Eliška)

Eliška: Připojuji se k děkovným reakcím. Kurz je krásně...

8 kg je dole a zlepšila se psychika (Martin)

Martin: Ahoj, tak 8 kg je dole, i když...

Po zvážení jsem se nestačila divit!

Eva: První týden jsem nedržela půst, byli jsme na...

Nejdřív jsem byla za exota, ale teď se ke mně přidávají další (Zuzana, 57 let)

Zuzana: Když jsem před lety přestala jíst maso, protože...

Díky kurzu jsem získala nové návyky a cítím se skvěle

Maradamc: Dobry den pani Evo a Heleno, nejdrive jsem...

Zakúpenie členstva sú tie najlepšie investované peniaze (Eva)

Eva: Krásny dník prajem a chcem poďakovať za všetko,...

Jsem ráda, že jsem na vás narazila v pravou chvíli

Mayf: Dobrý den, jsem rada, že jsme na vás...

Neuvěřitelných 63 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Lepší ovesný knedlík jsem ještě nejedla. Úžasný recept. Já vločky rozmixuji na mouku a místo pohankové přidávám ječnou. Knedlíky jsou pak hezky jemné.

    • To jo, beru s sebou vločky i na dovču, když jedeme na dýl a nechci pořád jíst jen hromádky obilí – tenhle knedlík je super zpestření a tutovka, že potěší 😋

    • Rozhodně, jen to bude malinko „těžší“, já je ale vynechávám běžně a no problem, nám hutné knedlíky chutnají 😉

  2. Vyborne knedlicky. Povedly se na poprve a jen se po nich zaprasilo. I mladsi syn a manzel, kteri jsou zaprisahli nepratele houskovych knedliku (i tech domacich), si pochutnali. Dekuji :)

  3. V předpisu na „Rychlé ovesné knedlíky“ je pohanková mouka a burizony. Burizony jsem neměla, mouku jsem dala celozrnnou – a barva knedlíků je tmavá oproti těm v předpisu. Jsou dobré, ale zcela tmavé; co jsem udělala jinak?

  4. Dnes jsem potřebovala rychle zdravou verzi knedlíků k omáčce. Naprostá bomba pro mě i muž okoštoval a paráda. Také bych přidala petrželku ale neměla jsem. Tak příště. Krásný den přeji a díky že jste😊. 🙏🙏🙏

  5. Dobrý den, dneska jsem dělala ovesné knedlicky a labuznickou svickovou a výborné, děti se oblizovaly děkuji :)

  6. Tak tyhle knedlíky jsou nejlepší :) chutnají manželovi a batoleti. Dělám je ale v parním hrnci, kdy knedlíky položím na pečící papír. Nerozvaří se a je to bez práce. K tomu různé omáčky nebo se zelím a je to mňamka. Děkuji za receptík.

  7. Co som spravila zle? Mne tieto knedliky vobec nevysli (velmi tuhe). Jediny rozdiel od receptu bol, ze som mala len pol pohara ovsenych vlociek, tak pohar som dala razne+pohankove. Umlela som ich na jemnejsie, zaliala vriacou vodou, ale som ich nechala asi 5 minut stat a az potom pokracovala s burizonami a pohankovou mukou – 5 lyzic. Proste ostatne tak, ako v recepte. Mala som dat menej muky? Aj sa mi chvilku zdalo, ze uz sa nevie cesto tak spojit.
    Este som ich varila asi 10min bez pokrievky. Mohli sa teda neuvarit tak uplne?
    Vdaka za odpoved!

    • Deniso, to bohužel takto na dálku nepoznáme :-( Knedlíky z obilí jsou rozhodně tužší než klasické kynuté z bílé mouky. Takže problém číslo jedna by mohl být očekávání jiné konzistence. Já dávám do knedlíků jakékoli obilí a mouku, co mám zrovna po ruce, takže v tom bych problém neviděla, že jste dala trochu něco jinak. Ale pravda je, že žitnou používám jen velmi výjimečně do chleba, takže netuším, jestli by to mohla způsobit. Každopádně při delším varu se mi tak maximálně stalo, že se mi ve vodě rozpustuly než že by více ztuhly. Zkuste to znovu s jinými ingrediencemi. Když budete spokojená, bylo to žitnou moukou. Když ne, nejste zvyklá na knedlíky z obilí :-)

    • Dobrý den,
      už podle toho co píšete (těsto se nechtělo spojit) je jasné, že jste měla velmi tuhé těsto. Potom jsou i výsledné knedlíky velmi tuhé. Já jsem asi až napotřetí vychytala tuhost těsta tak, aby se mi nerozvařovaly a zároveň nebyly úplně tuhé.

  8. Knedlíky se mi asi uplne ideálně nepovedly (uvnitr byly sussi, na obvodu mirne rozvareny), ale nakrájela jsem je a dala do osmazeny cibulky a bylo to dobrý!

  9. právě jsem dojedla svíčkovou s tofu a k tomu jsem si udělala tyto knedle (bez burizonů)… vynikající a hlavně rychlá příloha. Děkuji za recept.

  10. Knedlíky chválím, včera jsem je dělala ke koprovce, tedy jeden velký váleček, který jsem po vychlazení nakrájela na plátky, fakt dobrota. Partner chválil, prý jsou hodně podobné bramborovým :-)

  11. Dneska jsem je udelala s jahodama. Bylyly rychle a vynikajici…A rychle fuc ;0)Nepridavala jsem ale burizony, aby bylo testo jemnejsi a knedliky jsem tvarovala mokryma rukama, aby se nelepilo.

  12. Dobrý den přeji, ráda bych se jen zeptala. Tyhle knedlíčky jsem dělala již 3x. napoprvé byly úplně povedené a poslední dva pokusy byly hodně tuhé. Myslíte, že dávám málo vody nebo hodně mouky? Dala jsem jen 1 lžíci mouky na nějaké množství, které jsem nevážila – od oka nasypala. Vařím ve vodě. Budu ráda za tipy a rady :-) Dělám je k Vaší koprové omáčce, která je opravdu úžasná :-)

      • prosím, z jakého důvodu je mouka vhodná pro děti až od 2 dvou let? Najdu na vašich stránkách blíž popsané vhodné potraviny pro děti a jejich časové zařazení s vysvětlením? koukala jsem ale nenašla. Děkuji moc

        • Normálně se muže mouka/lepek od 6mesicu- doporučení WHO, ale pokud mate fobii z lepku, zvolte libovolné číslo dle velikosti svého strachu😊

          • WHO doporučení se mění pod vlivem kdekoho a kdečeho. Lepší než jejich doporučení je držet se osvědčených principů otestovaných mnoha generacemi ;-)

  13. Dneska jsem je chtěla udělat a zjistila že nemám burizony. Tak jsem místo pohankové mouky použila instantní kukuřičnou krupici – a byly výborné :-)

    • Knedlíky jsou opravdu luxusní a recept blbuvzdorný ;) Burisony doma obvykle nemám, takže jsem vyzkoušela s instantní polentou, díky za tip, povedly se báječně, i můj muž se oblizoval.

  14. Výborný recept:-). Právě jsem dojedla s Vaší koprovou omáčkou a tempehem. Přidala jsem jen nasekanou petrželku. Překvapilo mě, jak jsou syté, normálního knedlíku jsem jedla kopy a teď jsem byla po čtyřech „kuličkách“ plná:-). Děkuji

    • To je pravda, ty bílé do člověka padnou a nic necítí, ovesné knedlíky sním sotva dva, když je napařuji jako klasické, nebo pár kuliček.

  15. Zdravím,
    jsem knedlíkový antitalent…nikdy se mi žádné nepodaří ať už lepkové či bezlepkové. Tyto jsem zatím zkusila jednou…a byly perfektní!!!!rychle udělané a stejně rychle zmizely.Dííky

    • Zkoušela. I se špaldovou a amaranthovou.
      Recept s pohankovou moukou mám ve své oblíbené francouzské kuchařce. Tam do nich přidávají ještě hrst petrželové natě a pepř. Pak se o knedlících bez chuti nedá mluvit, jedla bych je i samotné.

  16. Zdravím Vás, Evi!
    Knedlíky jsou báječné, za 2 minuty vytahuji druhou várku a jdem na ně!
    Děkuji moc za recept a vaše skvělé a smysluplné stránky!

  17. Myšut mi teď tyhle báječný knedlíky taky připravila a jsem z nich ještě teď paf! Byly za deset minut hotový a přesně tak deset minut jsem je polykal. Dýl ne. A pak koukám, že tu nechala na netu otevřený tyhle stránky, takže mám možnost vyjádřit tu poselství pro budoucí návštěvníky těchhle stránek. Tak tedy: Nad těmito knedlíky vůbec neváhejte. Jďete do nich.

  18. Zobrazit všech 63 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článek5. Rýžový ples
Další článekOstrá žampionová směs s tofu