Zkuste si namíchat vlastní čaj plný vitamínů. Není to nic složitého, stačí nasbírat podzimní plody, slupky z jablek, listy maliníku a usušit je.
Ingredience
na litrovou sklenici
  • hrnek usušených šípků
  • hrnek usušených černých jeřabin (nebo jiných plodů)
  • hrnek usušených jablečných slupek
  • hrst usušených malinových nebo ostružinových listů

Postup

  1. Natrhané šípky a jeřabiny umyjeme a necháme okapat.
  2. Usušíme každé zvlášť v sušičce, nebo v troubě na plechu na mírnou teplotu.
  3. Šípky se suší poměrně dlouho, i několik dní.
  4. Slupky z omytých jablek usušíme také v sušičce nebo v troubě, stejně tak listy z maliníku nebo ostružin.
  5. V mixéru rozdrtíme zvlášť usušené šípky, zvlášť jeřabiny, slupky z jablek a listy maliníku.
  6. Vše dohromady smícháme v míse a uložíme do skleněné dózy.
  7. Lahodný čaj připravíme z jedné lžíce čajové směsi, kterou zalijeme litrem horké vody.
  8. Necháme 10 minut louhovat.

Obměna

Místo černé jeřabiny můžeme použít i sušené kosmatice, vznikne zase trochu jiná chuť.

Jeřabina se dá nahradit sušenými brusinkami nebo borůvkami.

Praktické

  • Šípky se suší dlouho. Při sušení sušičku nebo troubu občas (na hodinu nebo přes noc) vypněte a zase zapnete, usuší se rychleji. Zda jsou šípky dostatečně suché poznáte podle toho, že se po rozdrcení v prstech drobí a šípek je uvnitř suchý.
  • Čaj lze opětovně zalít horkou vodou.
  • Čaj je přirozeně sladký. Pokud by to bylo málo, lze ho dosladit lžící rýžového sirupu nebo sladěnkou.

Obměna

Místo černé jeřabiny můžeme použít i sušené kosmatice, vznikne zase trochu jiná chuť.

Děti

Nápoj je vhodný pro děti od půl roku.

Kurz mě nakopl a konečně přemýšlím o tom, co jím

Lucka: Ahoj Evi a Helí, byly jste úžasné a...

Zatím každé jídlo, které jsem dle JJ vařila, bylo mňam

Kattru: Zatím každé jídlo bylo moc dobré a ani...

Ještě, že tento web existuje!

Lenka: Děkuji Vám. Za rady i za celý tento...

Konečně mám všechny informace na jednom místě

Jitka: Dobrý den, chtěla jsem vám moc poděkovat za...

Cukroví bylo šup šup hotové

Magdalena: Tohle univerzální těsto je super svou variabilitou. Použila...

Můj přítel – masožrout a sladkomil – vyjedl talíř pomalu i s glazurou

Vendtechman: Dneska pokus o ryzove nudle a seitan se...

Děkuji za to, co děláte a šíříte

Inka: Pěkný předvánoční čas. Dnes jsem narazila Evi na...

Ušetřili jste mi roky života. Je tu vše přehledně na jednom místě

Anna: Web Jíme Jinak mně obohatil o spoustu různých...

Kamarádky mě chválí, jak dobře vypadám a zářím

Ikminka: Ahoj všichni! Minulý rok jsem začala jíst jinak,...

Všechny vaše recepty jsou úžasné

Bobina: Všechny vaše recepty, které jsem zatím vyzkoušela (hlavní...

Letos úspěch na entou

Neli: Stromeček čeká v kýbli s vodou na balkoně,...

Funguje to: po celou zimu jsme fit!

Eva: Chci moc poděkovat za stránky. Momentálně jsem si...

Hlavní je ten pocit, jak se po kurzu cítím!

Alko: Splaskla jsem přes prsa o 6 cm, v...

Díky novým videím v kurzu mám pocit, že jsme si blíž

Tereza: Moc moc chválím za nové zpracování kurzu (videa),...

Webové stránky JJ jsou návykové!

Annabirke-semerakova: Také já nyní, po ukončení kurzu, děkuji Evičce,...

Děkuji za perfektní kurz a cenné rady

Kateřina: Ahoj, zdravím všechny účastníky kurzu ? Děkuji celému...

4 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

    • Není to problém, ale neužívat dlouhodobě a ne při slabých ledvinách nebo angíně.

  1. Právě si suším letošní zásobu šípků na zimu, opravdu to trvá dlouhou, ale díky Vašemu članku mám radost, že je to normální. Mám tento čaj moc ráda. Šípky (celé ) po usušení rozmixuju v mixéru, a pak ale louhuju v sáčku, aby v čaji neplavavolo žádné “chmýří”, přečetla jsem si jednou tuto radu z webu “celostní medicína”: “pozor na jemné chmýří semen, může vyvolat dráždivé svědění sliznic v ústech a krku, proto hotový čaj pečlivě scedíme přes jemné sítko.

    • Šípky jsou super, já letos ještě nestihla nasušit, když je potkáme, tak je sníme 🙂 Myslím, že to chmýří se přeceňuje, my už je zase uždibujeme venku a holky to jedí skoro celé, chmýří nechmýří a zatím žádné svědění :-))

  2. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPodzimní seriál se vzorovým jídelníčkem ZDARMA
Další článekSlovo o kovu