Zkuste si namíchat vlastní čaj plný vitamínů. Není to nic složitého, stačí nasbírat podzimní plody, slupky z jablek, listy maliníku a usušit je.
Ingredience
na litrovou sklenici
  • hrnek usušených šípků
  • hrnek usušených černých jeřabin (nebo jiných plodů)
  • hrnek usušených jablečných slupek
  • hrst usušených malinových nebo ostružinových listů

Postup

  1. Natrhané šípky a jeřabiny umyjeme a necháme okapat.
  2. Usušíme každé zvlášť v sušičce, nebo v troubě na plechu na mírnou teplotu.
  3. Šípky se suší poměrně dlouho, i několik dní.
  4. Slupky z omytých jablek usušíme také v sušičce nebo v troubě, stejně tak listy z maliníku nebo ostružin.
  5. V mixéru rozdrtíme zvlášť usušené šípky, zvlášť jeřabiny, slupky z jablek a listy maliníku.
  6. Vše dohromady smícháme v míse a uložíme do skleněné dózy.
  7. Lahodný čaj připravíme z jedné lžíce čajové směsi, kterou zalijeme litrem horké vody.
  8. Necháme 10 minut louhovat.

Obměna

Místo černé jeřabiny můžeme použít i sušené kosmatice, vznikne zase trochu jiná chuť.

Jeřabina se dá nahradit sušenými brusinkami nebo borůvkami.

Praktické

  • Šípky se suší dlouho. Při sušení sušičku nebo troubu občas (na hodinu nebo přes noc) vypněte a zase zapnete, usuší se rychleji. Zda jsou šípky dostatečně suché poznáte podle toho, že se po rozdrcení v prstech drobí a šípek je uvnitř suchý.
  • Čaj lze opětovně zalít horkou vodou.
  • Čaj je přirozeně sladký. Pokud by to bylo málo, lze ho dosladit lžící rýžového sirupu nebo sladěnkou.

Obměna

Místo černé jeřabiny můžeme použít i sušené kosmatice, vznikne zase trochu jiná chuť.

Děti

Nápoj je vhodný pro děti od půl roku.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

4 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

    • Není to problém, ale neužívat dlouhodobě a ne při slabých ledvinách nebo angíně.

  1. Právě si suším letošní zásobu šípků na zimu, opravdu to trvá dlouhou, ale díky Vašemu članku mám radost, že je to normální. Mám tento čaj moc ráda. Šípky (celé ) po usušení rozmixuju v mixéru, a pak ale louhuju v sáčku, aby v čaji neplavavolo žádné “chmýří”, přečetla jsem si jednou tuto radu z webu “celostní medicína”: “pozor na jemné chmýří semen, může vyvolat dráždivé svědění sliznic v ústech a krku, proto hotový čaj pečlivě scedíme přes jemné sítko.

    • Šípky jsou super, já letos ještě nestihla nasušit, když je potkáme, tak je sníme 🙂 Myslím, že to chmýří se přeceňuje, my už je zase uždibujeme venku a holky to jedí skoro celé, chmýří nechmýří a zatím žádné svědění :-))

  2. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPodzimní seriál se vzorovým jídelníčkem ZDARMA
Další článekSlovo o kovu