Zkuste si namíchat vlastní čaj plný vitamínů. Není to nic složitého, stačí nasbírat podzimní plody, slupky z jablek, listy maliníku a usušit je.

Ingredience
na litrovou sklenici
  • hrnek usušených šípků
  • hrnek usušených černých jeřabin (nebo jiných plodů)
  • hrnek usušených jablečných slupek
  • hrst usušených malinových nebo ostružinových listů

Postup

  1. Natrhané šípky a jeřabiny umyjeme a necháme okapat.
  2. Usušíme každé zvlášť v sušičce, nebo v troubě na plechu na mírnou teplotu.
  3. Šípky se suší poměrně dlouho, i několik dní.
  4. Slupky z omytých jablek usušíme také v sušičce nebo v troubě, stejně tak listy z maliníku nebo ostružin.
  5. V mixéru rozdrtíme zvlášť usušené šípky, zvlášť jeřabiny, slupky z jablek a listy maliníku.
  6. Vše dohromady smícháme v míse a uložíme do skleněné dózy.
  7. Lahodný čaj připravíme z jedné lžíce čajové směsi, kterou zalijeme litrem horké vody.
  8. Necháme 10 minut louhovat.

Obměna

Místo černé jeřabiny můžeme použít i sušené kosmatice, vznikne zase trochu jiná chuť.

Jeřabina se dá nahradit sušenými brusinkami nebo borůvkami.

Praktické

  • Šípky se suší dlouho. Při sušení sušičku nebo troubu občas (na hodinu nebo přes noc) vypněte a zase zapnete, usuší se rychleji. Zda jsou šípky dostatečně suché poznáte podle toho, že se po rozdrcení v prstech drobí a šípek je uvnitř suchý.
  • Čaj lze opětovně zalít horkou vodou.
  • Čaj je přirozeně sladký. Pokud by to bylo málo, lze ho dosladit lžící rýžového sirupu nebo sladěnkou.

Obměna

Místo černé jeřabiny můžeme použít i sušené kosmatice, vznikne zase trochu jiná chuť.

Děti

Nápoj je vhodný pro děti od půl roku.

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Stal se zázrak. Dcera je nadšená z jídla

Trundova: Večer dcera (10 roků) snědla zbylou svíčkovou a...

Nová inspirace

Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...

JJ mi změnila pohled na jídlo a dodalo sebevědomí si dělat věci po svém

Venisy: Skupina Jíme Jinak mi před šesti lety změnila...

S vámi se cítím jako doma, doslova!

Michaela H. S.: Evka, mám zimomriavky po celom tele a...

Za 14 dní mám dole 5,3 kg a 5 cm v pase!

Alenaleak: Po 14 dnech mám dole 5,3 kg a...

Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)

Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku...

Faldy na břiše jsou pryč, zálibně se dívám do zrcadla

Lucka: Tak činím nyní bilancování mé  Jarní očisty. Jelikož...

Výsledky se dostavují okamžitě

Magda:  Jsem moc ráda, že jsem s vámi všemi...

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

Od doby, co jsme na JJ nás zubařka chválí

Petra: Tak u nás (zejména u mě) to byla...

Váš web mě stále obohacuje

Katka: Váš web mi přináší zajímavé články, obohacuje mne...

Nepotřebuji už pečivo ani kávu (Olga)

Olga: Stránky Jíme Jinak a misopolévky se staly mou...

Funguje to, zatím jsem zhubla 6-7 kg (Marie)

Marie: Zdravím, jsem v klubu Jíme Jinak přibližně 4....

Členství v Klubu byla jedna z našich nejlepších investic

Martina: Dlouho jsem váhala, zda si můžeme dovolit z...

Díky vám mohu něco udělat pro zdraví sebe i svých blízkých

Zdeňka H.: Velice ráda vařím z Vašich receptů, naposledy to...
    • Není to problém, ale neužívat dlouhodobě a ne při slabých ledvinách nebo angíně.

  1. Právě si suším letošní zásobu šípků na zimu, opravdu to trvá dlouhou, ale díky Vašemu članku mám radost, že je to normální. Mám tento čaj moc ráda. Šípky (celé ) po usušení rozmixuju v mixéru, a pak ale louhuju v sáčku, aby v čaji neplavavolo žádné „chmýří“, přečetla jsem si jednou tuto radu z webu „celostní medicína“: „pozor na jemné chmýří semen, může vyvolat dráždivé svědění sliznic v ústech a krku, proto hotový čaj pečlivě scedíme přes jemné sítko.

    • Šípky jsou super, já letos ještě nestihla nasušit, když je potkáme, tak je sníme :-) Myslím, že to chmýří se přeceňuje, my už je zase uždibujeme venku a holky to jedí skoro celé, chmýří nechmýří a zatím žádné svědění :-))

  2. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMiso polévka s klíčky
Další článekSlovo o kovu