Ovocné sirupy mají čestné místo v našich domácnostech a mnoho z nás je dostávalo jako dítě do školy na pití. Rozdíly jsou jak v cenách, tak hlavně ve složení těchto výrobků. Co obsahují kupované sirupy?

Se 100 ml nápoje vypijeme 2-4 kostky cukru

Nápojová vyhláška přímo stanovuje, že ovocný sirup musí obsahovat minimálně 50 % cukru. Pokud ho obsahuje méně, jedná se už o nápojový koncentrát (např. Veseta Lesní směs, Tesco Value s příchutí lesních plodů, Caprio Hustý a Hello Lesní jahoda). Tyto koncentráty jsou levnější, řidší a první místo v jejich složení zaujímá voda, nikoli glukózo-fruktózový sirup nebo cukr, a zpravidla v nich chybí ovoce. Obsah ovoce v sirupech není definována. Většina z nich obsahuje pouze 10-20 % ovoce. Co se vlastně nachází v sirupech, kde chybí ovoce? Jde o slazenou obarvenou vodu s aromaty, někdy také s náhradními sladidly.

Věděli jste, že S 100 ml nápoje připraveného ze sirupu a vody vypijeme 2-4 kostky cukru?

Složení sirupů

Nejčastější značky sirupů prodávaných v našich obchodech jsou Jupí, Hello, Yo a Relax.

  • Sirup Jupí: Glukózo-fruktózový sirup, Cukr, Voda, Malinová šťáva z koncentrátu (1 %), Kyselina: kyselina citrónová, Antioxidant: kyselina L-askorbová, Aroma, Rostlinný koncentrát (mrkev), Barvivo: amoniak-sulfitový karamel (skóre škodlivosti 3)
  • Sirup Hello: Cukr, Glukózový sirup, Jahodová šťáva z koncentrátu, Pitná voda, Kyselina: kyselina citronová, Jahodové aroma, Barvící rostlinné a ovocné extrakty (koncentrát z karotky), Podíl ovocné složky v sirupu nejméně 10%
  • Sirup Relax: Pitná voda, Cukr, Glukózo-fruktózový sirup, Jablečná šťáva z koncentrátu (22 %), Šťáva z aronie z koncentrátu (8 %), Šťáva z maliny z koncentrátu (3 %), Regulátor kyselosti (kyselina citronová), Aroma, Podíl ovocné šťávy: 33%
  • Sirup Yo: Cukr, glukózovo-fruktózový sirup, ovocná šťáva z koncentrátu maliny (10%), arónie, černého bezu a jablka, voda, kyselina: kyselina citronová, aroma, podíl ovocné složky: min. 20%.

Nenápadná droga jménem glukózo-fruktózový sirup. Je horší než cukr!
Čím dál tím více potravin se sladí místo klasického cukru glukózo-fruktózovým sirupem. Leckomu to možná bude znít zdravěji a zajásá, že výrobci konečně přestali používat cukr – bílý jed. Ne, to jen výrobci přešli na levnější sladidlo, kterým si mastí kapsy a naše zdraví úpí! Glukózo-fruktózový sirup stojí za vzestupem obezity a je dokonce škodlivější než klasický cukr. Přečtěte si, co je toto sladidlo zač.

Kromě cukru sirupy obsahují umělá aromata

Pokud se podíváme na složení sirupů, často obsahují umělá, blíže nespecifikovaná aromata. Podle Rudolfa Náprstka, předsedy sdružení Zdravá potravina, mohou být aromata ještě nebezpečnější než éčka. Aromata totiž nikdo moc neřeší, všichni se zaměřují na éčka s kódem, cizí slova, ale aromata jsou pro ně nezajímavá. Ze zákona navíc není žádná povinnost, aby výrobce uváděl, co je to skutečně za látku. Má pouze povinnost uvádět, zda se jedná o aroma přírodního původu nebo přírodní, nebo napíše jenom „aroma“, ale zákazník vůbec neví, o jakou látku se jedná. Ve většině případů jde o látky uměle vytvořené, které způsobují nežádoucí účinky jako jsou alergie, zhoršování astma aj. (1)

Raději 100% ovocný koncentrát

Pokud chcete svému dítěti dopřát i něco jiného než vodu, udělejte mu nápoj ze 100% jablečného či hruškového koncentrátu nebo ovocenky. Neobsahují žádný cukr, ani glukózo-fruktózový sirup a mají podobnou chuť jako klasické sirupy.

zdroj obrázků: expres.cz, kitl.cz

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho

Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...

Sladkosti už mi nechutnají

Jendula.cerna: Chci moc poděkovat za skvěle připravený kurz a...

Manžel, velký masožravec, vidí, že mu omezení masa prospívá

Stramis: Já vařím podle JJ od listopadu, teď mám...

Mám víc energie a čistší hlavu

Neli: S úklidy řádím od úterka, pěkně využívám dynamickou...

Z vašich článků jde cítit tolik pozitivní energie! Čtu je každý den.

Dagstr: Z Vašich článků a rozhovorů jde tolik pozitivní energie....

Moje jídlo chutnalo spolužákům, kteří běžně jí sladkosti

Dagbri: Moje jídlo chutnalo spolužákovi ve škole, který dostává...

Vaření dle JJ je jednoduché a nejsem unavená, takže to jde samo

Jana: Těch informací je hodně, ale strašně mě to...

Poděkování

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila cca před měsícem....

Objev stránek

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle...

Ušetřili jste mi roky života. Je tu vše přehledně na jednom místě

Anna: Web Jíme Jinak mně obohatil o spoustu různých...

Roky jsem bojovala se zácpou a únavou – konečně jsou pryč!

Marcela: Ahoj, chtěla jsem vám poděkovat za super kurz...

Cítím z klubu tu lásku a pečlivost, s jakou k nám přistupujete

Lenka W.: Dobrý den, Evi, je mi hodně dobře,...

Kurz mi pomohl mnohé si uvědomit

Slechtova777: Kurz mi velmi pomohl si uvědomit, že někdy...

Můj muž i tchán se jídlo pochvalují

L.fuca: Toto stravování mě baví a hlavně mi dělá...

Děkuji za skvělé stránky

Eliška: Dobrý den, moc děkuji za skvělé stránky, které...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Dobrý den, mám dotaz, nemáte nějaký tip na výrobu domácího sirupu ala jimejinak? u nás doma se dělá, přidává se vždy kilo cukru na kilo ovoce, možná by to stačilo jen omezit. díky za tip

    • Mrknete na sirupy v receptech, my je sladime sladem ci ryz.sirupem. I omezit cukr je dobre pro zacatek.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPestrá Buddha Bowl plná proteinů
Další článekOvocná kostka s meruňkami a broskvemi