Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Ovocné sirupy jsou jen slazený koncentrát s aromaty. Ovoce je v menšině

Ovocné sirupy mají čestné místo v našich domácnostech a mnoho z nás je dostávalo jako dítě do školy na pití. Rozdíly jsou jak v cenách, tak hlavně ve složení těchto výrobků. Co obsahují kupované sirupy?

Se 100 ml nápoje vypijeme 2-4 kostky cukru

Nápojová vyhláška přímo stanovuje, že ovocný sirup musí obsahovat minimálně 50 % cukru. Pokud ho obsahuje méně, jedná se už o nápojový koncentrát (např. Veseta Lesní směs, Tesco Value s příchutí lesních plodů, Caprio Hustý a Hello Lesní jahoda). Tyto koncentráty jsou levnější, řidší a první místo v jejich složení zaujímá voda, nikoli glukózo-fruktózový sirup nebo cukr, a zpravidla v nich chybí ovoce. Obsah ovoce v sirupech není definována. Většina z nich obsahuje pouze 10-20 % ovoce. Co se vlastně nachází v sirupech, kde chybí ovoce? Jde o slazenou obarvenou vodu s aromaty, někdy také s náhradními sladidly.

Věděli jste, že S 100 ml nápoje připraveného ze sirupu a vody vypijeme 2-4 kostky cukru?

Složení sirupů

Nejčastější značky sirupů prodávaných v našich obchodech jsou Jupí, Hello, Yo a Relax.

  • Sirup Jupí: Glukózo-fruktózový sirup, Cukr, Voda, Malinová šťáva z koncentrátu (1 %), Kyselina: kyselina citrónová, Antioxidant: kyselina L-askorbová, Aroma, Rostlinný koncentrát (mrkev), Barvivo: amoniak-sulfitový karamel (skóre škodlivosti 3)
  • Sirup Hello: Cukr, Glukózový sirup, Jahodová šťáva z koncentrátu, Pitná voda, Kyselina: kyselina citronová, Jahodové aroma, Barvící rostlinné a ovocné extrakty (koncentrát z karotky), Podíl ovocné složky v sirupu nejméně 10%
  • Sirup Relax: Pitná voda, Cukr, Glukózo-fruktózový sirup, Jablečná šťáva z koncentrátu (22 %), Šťáva z aronie z koncentrátu (8 %), Šťáva z maliny z koncentrátu (3 %), Regulátor kyselosti (kyselina citronová), Aroma, Podíl ovocné šťávy: 33%
  • Sirup Yo: Cukr, glukózovo-fruktózový sirup, ovocná šťáva z koncentrátu maliny (10%), arónie, černého bezu a jablka, voda, kyselina: kyselina citronová, aroma, podíl ovocné složky: min. 20%.

Nenápadná droga jménem glukózo-fruktózový sirup. Je horší než cukr!
Čím dál tím více potravin se sladí místo klasického cukru glukózo-fruktózovým sirupem. Leckomu to možná bude znít zdravěji a zajásá, že výrobci konečně přestali používat cukr – bílý jed. Ne, to jen výrobci přešli na levnější sladidlo, kterým si mastí kapsy a naše zdraví úpí! Glukózo-fruktózový sirup stojí za vzestupem obezity a je dokonce škodlivější než klasický cukr. Přečtěte si, co je toto sladidlo zač.

Kromě cukru sirupy obsahují umělá aromata

Pokud se podíváme na složení sirupů, často obsahují umělá, blíže nespecifikovaná aromata. Podle Rudolfa Náprstka, předsedy sdružení Zdravá potravina, mohou být aromata ještě nebezpečnější než éčka. Aromata totiž nikdo moc neřeší, všichni se zaměřují na éčka s kódem, cizí slova, ale aromata jsou pro ně nezajímavá. Ze zákona navíc není žádná povinnost, aby výrobce uváděl, co je to skutečně za látku. Má pouze povinnost uvádět, zda se jedná o aroma přírodního původu nebo přírodní, nebo napíše jenom “aroma”, ale zákazník vůbec neví, o jakou látku se jedná. Ve většině případů jde o látky uměle vytvořené, které způsobují nežádoucí účinky jako jsou alergie, zhoršování astma aj. (1)

Raději 100% ovocný koncentrát

Pokud chcete svému dítěti dopřát i něco jiného než vodu, udělejte mu nápoj ze 100% jablečného či hruškového koncentrátu nebo ovocenky. Neobsahují žádný cukr, ani glukózo-fruktózový sirup a mají podobnou chuť jako klasické sirupy.

zdroj obrázků: expres.cz, kitl.cz

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Astonek
3. 8. 2019

Dobrý den, mám dotaz, nemáte nějaký tip na výrobu domácího sirupu ala jimejinak? u nás doma se dělá, přidává se vždy kilo cukru na kilo ovoce, možná by to stačilo jen omezit. díky za tip

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

11
1

Návod, jak v dnešní době vybírat zdravé potraviny

Přibývá důkazů, že kvalita potravin má na nás mnohem zásadnější zdravotní dopad než poměr jednotlivých makroživin. Konzumace vysoce zpracovaných potravin v...
klub

Strašák jménem cukry – které jsou dobré, a které ne?

Když se nám na jazyku rozplývá náš oblíbený dezert, naše myšlenky jsou určitě na hony vzdáleny chemickým vzorcům a názvosloví. A jestli ten slastný pocit n...
3

6 důvodů, proč přestat pít slazené nápoje

Podívejte se, kolik cukru obsahují vaše oblíbené nápoje a co vše způsobují vašemu zdraví! Fanta, Coca cola, Kofola, Red bull, Sprite a další podle vědců ro...
11
21

10 důvodů, proč se vyhnout cukru i na Vánoce

Důvodů, proč se vyhnout bílému cukru a všem jeho průmyslovým kamarádům, je mnohem víc. Těchto 10 však už i lékaři a vědci považují za evidentní a dokáží v ...

Velikonoční cukrovinky: Dejte si u nich pozor na tato umělá barviva!

Děti milují všechno, co je barevné. A to platí i u cukrovinek. Výrobci potravin to moc dobře vědí a moc rádi jim vyhoví. Třeba takový velikonoční perníček ...

Studie: Nezdravé jídlo zhoršuje paměť a schopnost ovládat chutě na jídlo

Podle nových studií nezdravé stravování zhoršuje paměť a omezuje mozkové funkce. Ale nejen to. Také ovlivňuje schopnost rozpoznat, že jsme nasycení. I pouh...