Nachlazení, nebo viróza? Nebo snad chřipka? Co je co?
Příznaky nachlazení
Nachlazení se projevuje nejčastěji některými z těchto příznaků (nemusejí se objevit všechny):
– rýma
– ucpaný nos
– bolest v krku
– chrapot
– kašel
– kýchání
– bolest hlavy
– bolest uší
– mírně zvýšená teplota
Teplota, rýma, bolest v krku, kašel, bolest hlavy, pocit, že nejste ve vlastní kůži. To jsou klasické příznaky nachlazení. Že jste neprochladli? Nemuseli jste, běžné nachlazení je termín užívaný pro označení lehké respirační virózy. U dětí bývá nejčastější komplikací nachlazení zánět středního ucha.
Pojďte si dát 14 denní restart. Spravíme trávení a dáme tělo do kupy po svátcích!
Chci lednový restart
Lidé mají často tendenci nachlazení zaměňovat za chřipku. Ta nás ale na rozdíl od běžného nachlazení (se kterým často chodíme i do práce) upoutá do postele a nebudeme ji schopni jen tak přechodit. Chřipka nás přepadne náhle. Ráno jsme ještě jako rybičky a v průběhu dne z ničeho nic pocítíme zimnici a únavu a nepřejeme si nic jiného, než si jít lehnout.
Příznaky chřipky jsou:
- horečka (přes 38°C),
- velká únava, malátnost až extrémní vyčerpání,
- bolest hlavy a svalů,
- případně i nevolnost doprovázená průjmem a zvracením,
- rýma, kašel, ani bolet v krku se nemusí objevit.
Příčiny nachlazení
Přečtěte si také…
– Rýma – proč ji máme a jak se jí zbavit?
– Kašel, rýma a chřipka – co se nám snaží říct?
– Jaký je rozdíl mezi eliminací a nemocí?
– Vitamín C – podzimní nezbytnost nebo přeceňovaný vitamín?
Dle západní medicíny vzniká nachlazení nakažením viry z důvodu oslabené imunity, prochladnutí, vyčerpávající fyzické zátěže, nedostatku spánku, špatné výživy a stresu. Proč se nachlazení objevuje nejčastěji v zimě? V zimě trávíme více času v uzavřených a málo větraných budovách se sušším vzduchem – to je přesně to, co viry milují. Právě vzduchem a kontaktem s různými předměty (kliky, umyvadlo aj.) se viry nejlépe přenáší. Prevencí dle západní medicíny je dostatečné větrání, hygiena, dostatečné množství vitamínů a teplé oblečení.
Z pohledu východní medicíny jsou příčinou virových onemocnění kombinace nevhodné stravy (extrémy ve stravě, především konzumace kyselinotvorných nápojů a potravin), nevhodného životního prostředí a nevhodného způsobu života. Chřipka, nachlazení a jiné virové infekce se běžně objevují na podzim (Jak přizpůsobit stravu na podzim a vyhnout se nemocem), a na jaře při změnách ročního období, dále při výkyvech počasí a teploty. Na podzim se naše tělo formou hlenů v podobě rýmy a kašle začne zbavovat přebytků energie jin nashromážděné během léta (to jsou ty naše oblíbené zmrzliny, sladké nápoje, dezerty, příliš mnoho ovoce atp.), na jaře se tělo zbavuje nadbytku energie jang (příliš mnoho solených pokrmů, živočišných produktů, pečených výrobků). Prevencí je harmonická zdravá strava z přirozených celistvých potravin a zdravý životní styl.
Psychosomatika nám říká, že kašel znamená odmítání a nesouhlas, rýma značí vnitřní pláč (mít všeho po krk), chrapot trápí mnoho lidí, kteří „nemají ostatním co říci“ a bolesti v krku se mohou vyskytnout, když toho člověk – v přeneseném smyslu – musí příliš mnoho „spolknout“. Obecně je příčina nachlazení přepracování, přetížení, přání utéci, stáhnout se od každodenních problémů, od lidí, životní situace nechává člověka chladným, již nemá sílu se pro něco rozehřát.
Léčba nachlazení
Bylinky proti nachlazení:
– Kašel: jitrocel, mateřídouška, tymián, divizna
– Rýma: heřmánek, máta a levandule
– Nachlazení: lípa, echinacea, černý bez, jitrocel
O nachlazení platilo a stále platí staré známé úsloví: léčené trvá týden a neléčené sedm dní. S nachlazením, ani s chřipkou se k lékaři nechodí (někteří lékaři ale i na tyto nemoci předepisují antibiotika viz Je tak snadné dostat zbytečně antibiotika). Klasická medicína doporučuje ulevit si řadou různých léků od nosních kapek, přes léky na snížení teploty až po ty na kašel, ale existuje i spoustu přírodních pomocníků, kteří nám uleví a nezatížíme tělo zbytečně léky:
- tvarohový obklad a bramborový obklad při kašli,
- rýmovníkový sirup – zmírňuje projevy nachlazení,
- odhleňující čaj z kořene lotosu,
- nápoj ze skořápek vlašských ořechů uleví od hlenů i kašle,
- odvar z květů bezu pomůže při ucpaném nosu.
Obecné zásady léčby nachlazení a viróz:
- zastavit se a odpočívat,
- prohřát se zvenku (nahřátá sůl na ledviny a plosky nohou, případně horká vana nebo lavor na nohy) i zevnitř (zahřívací jídla a polévky),
- jíst jen lehká jídla (congee kaše, zeleninové vývary, případně koikoku, miso polévky),
- jíst přírodní antibiotika (česnek, cibule, zázvor, křen, umebošky),
- přijímat potraviny bohaté na vitamín C (kvašenou zeleninu, třeba tu se zázvorem proti chřipce),
- přijímat dostatek tekutin (čaj bancha, teplá voda, bylinné čaje s medem, zázvorový čaj),
- přestat jíst mléčné výrobky, živočišné výrobky, bílou mouku, sladkosti (cukr v jakékoliv podobě), slazené nápoje a exotické ovoce,
- zkusit aromaterapii (koupele, inhalace, aromalampa),
- vyplachovat nos vlažným slaným roztokem,
- při kašli si ulevíme jedním z těchto přírodních obkladů a nápojů.
Horečka je dobrý signál
Když se dostaví horečka, je to dobrý signál, že náš imunitní systém funguje, jak má. V takovém případně je třeba zalehnout a vypotit se, hlídat pitný režim. Chybou je horečku potlačovat prášky. Je třeba ale postupovat tak, aby horečka probíhala správně viz články Horečka je náš pomocník – využijte ji ve svůj prospěch a Alternativní léčba horečky.
Zdravý člověk se nikdy nenachladí
“Zdravý člověk není nikdy vyčerpaný, nikdy se nenachladí. Je vždy připravený pracovat.” Když jsem toto Oshawovo tvrzení našla v knize mezi 6 ukazateli zdraví, málem jsem se urazila. Já šla z virózy do virózy. Nachlazená snad od narození. Stačilo posedět na návštěvě, kde měli zimu od země a do hodiny to bylo. Nejdřív bolest v podbřišku, vzápětí rýma, ucpané dutiny a bolení v krku. Od druhého dne uzliny a zase bylo týden s čím bojovat. Ledva to polevilo, prochladla jsem na poradě ve studené zasedačce, přestože jsem na ní šla s horkým kafe. A vyčerpaná? Tak to jsem byla pořád!
S velkým překvapením jsem pak zjistila, že bez potíží zvládám ledové podlahy na návštěvách, promočené boty na výletech a další, pro mě dříve zcela likvidační, situace. Bez jediného náznaku, že bych měla být nastydlá! A ještě víc jsem byla překvapená, když se i bez fyzických podmínek v podobě zimy, větru nebo mokra všechny staré symptomy jako lusknutím prstů vrátily po pár nevhodných jídlech. Kromě stravy má okamžitý vliv i psychika. Přetížení, neshody v rodině, to všechno spolehlivě vyvolá dojem, že jsem nemocná. Ale když už člověk zná příčiny, snadno se zbaví neduhů. Díky dobrému jídelníčku už tedy běžně vůbec nemarodím. Počet viróz nebo nachlazení bych za posledních deset let spočítala na prstech jedné ruky a ještě by mi nějaké zbyly. A vždycky jsem přesně věděla, z čeho to mám! Od uvědomění si problému k vyléčení pak kolikrát stačilo pár hodin, maximálně pár dní.” Eva Cikrytová, autorka projektu Jíme Jinak
Účastníci našich programů mají stejnou zkušenost
Když se podíváte do příběhů a do komentářů, tak vidíte velmi často právě takové zprávy:
Věra: Věř, že i ty problémy s průduškami přejdou. Já jsem měla každý rok vždy na jaře a na podzim silnou rýmu, bolest v krku a průdušky. Jím dle Jíme Jinak asi 4 roky. A poslední viróza byla před 3 roky. Někdy mi to připadá jako zázrak.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Děkuji za soupis co dělat, udeřilo to jako blesk. 🤔🍀