Jste nemocní, nebo máte nemocné dítě a přemýšlíte, co mu dát k jídlu? Aby to tělo nezatížilo, ale naopak bylo lékem, dodalo energii a výživu? Sepsali jsme pro vás vhodná jídla.

Co jíst při nemoci
Když jsme nemocní, je třeba, aby se tělo věnovalo hlavně boji s chorobou. Správný jídelníček by měl doplnit látky, které ztratíme při boji s viry, bakteriemi, horečkou či zánětem, zároveň by neměl přetěžovat metabolismus (tj. měli bychom jíst lehce stravitelné pokrmy). Díky vhodnému stravování při nemoci můžeme usnadnit a urychlit léčení.

Pokud ale nemáme hlad (nebo vaše dítě), do jídla se nenuťte. Půst je skvělý způsob k pročištění a jeden den bez jídla je pro organismus velmi prospěšný. Důležité je ale hlídat množství přijatých tekutin kvůli dehydrataci. Když přijde chuť k jídlu, je to dobré znamení, že je nemoc již na ústupu. Po půstu je třeba vracet se k jídlu velmi pomalu (rýže s mrkví, polévky, kaše) a nezačínat těžkými smaženými jídly, pečivem apod.

1Obilné kaše

Obilné kaše z celých obilovin jsou ideální lehce stravitelné a výživné jídlo, když jsme nemocní – ať už máme virózu, chřipku, jsme nachlazení, slabí nebo po operaci, máme problémy se zuby, anebo máme trávící potíže. Vhodné jsou obiloviny, zejména rýže (podává se spolu s mrkví jako první jídlo po zvracení) nebo jáhly (skvělé při problémech s žaludkem, slezinou, slinivkou nebo střevy, vařené v kombinaci s dýní) či jejich kombinace. Obilovinu vaříme s větším množstvím vody (u rýžové kaše např. 1:3, u jáhlové kaše 1:3-4 atp.) na kaši. Velmi posilňující je tradiční léčebná rýžová kaše Congee, která se vaří z celozrnné rýže (1 hrnek rýže a 4 až 10 hrnků vody). Ke kaši přidáme napařenou zeleninu (anebo ji vaříme spolu s kaší) – nejlépe mrkev nebo dýni.

2Polévky

Polévky jsou lehké na žaludek i trávení, ale zároveň dodají spoustu živin, minerálních látek a tekutin. A ještě tělo prohřejí, což se hodí zejména, když máme virózu, angínu, chřipku nebo jsme nachlazení. Vhodné jsou především silné zeleninové vývary se zeleninou, miso polévky nebo krémové polévky. Pokud máme hlad, můžeme do polévky přidat i uvařenou rýži nebo jinou obilovinu.

3Nishime

Lahodný, harmonizující a léčebný způsob přípravy zeleniny, který je velmi vhodný k vyrovnání energie a dodání výživy oslabenému organismu. Jedná se o vaření zeleniny ve vodě se špetkou soli ve vrstvách nad sebou od jinové zeleniny až po jangovou (recept). Vhodné jsou druhy zeleniny jako je mrkev, dýně, cibule, zelí aj.

4Kuzu krém

Kuzu škrob je výborným lékem na mnoho problémů. Zlepšuje trávení (hodí se při žaludečních a trávicích problémech), posiluje imunitu (při horečnatých onemocněních), vyživuje a posilňuje organismus. Lžičku kuzu rozmícháme v trošce studené vody, nalijeme do šálku vařící vody a za stálého míchání vaříme na mírném ohni 1-2 minuty do zprůhlednění. Při horečce přidáme ke kuzu krému lžičku sladu nebo šťávy z jablíčka. Při trávicích problémech (průjmy, zvracení, bolest břicha) vmícháme kousek švestičky umeboši a 3 kapky sojové omáčky.

5Tekutiny

Nezapomínejme pít – zejména když máme horečku, anebo průjem a další nemoci, kdy hodně vylučujeme tekutiny z těla. Vhodné jsou bylinné čaje, čaj bancha, anebo vlažná voda (Co dělá studená voda s naším tělem?).

 
S manželem jsme dohromady zhubli 15 kg!
Zdeňka B.: Kurz i přes zdravotní obtíže, které mě...
Bez ranní polévky to u mě už nejde
Zdlang: Devcata, jsem spokojena, jak to valim a zvladam,...
JJ mi pomohlo najít směr, kterým chci jít
Petrushe: Ahoj Evi, chci touto cestou moc poděkovat za...
Konečně mě přešly chutě na sladké “z nudy”
Annakrata: Pokud si dám k snídani polévku a k...
9 kilo dole, odběr krve super, bez pilulek
Mirka: Vaše stránky jsem okukovala delší dobu,ale až v únoru...
Všichni ostatní si všimli, že jsem zhubla
Vera: Mám teď za sebou týdenní pobyt s našimi studenty,...
Můj jídelníček se díky vám úplně změnil
Petr C.: Nováček již nejsem, čerpám z Vašich volně dostupných...
Inspirující kurz pro začátečníky
Lenka: Milá Evo, milá Helčo, ještě jednou vřelé díky za...
Začíná mi ujídat můj muž masožrout!
Silvushe: Můj muž "masožrout" začíná ochutnávat a chutná mu! S...
Děkuji moc za videa
Magda: Děvčata, děkuji moc za videa, jsou úžasná a...
Je úžasné, jak jde váha sama dolů!
Jajabre: Zdravím všechny. Zítra to bude 14 dní. Koupila...
Syn začal dobrovolně jíst dušenou zeleninu
Alena.brunova: Teda ty kapustičky na zádíčka! To je mňamkošinka!...
Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy udělala
Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy...
Děkujeme za záchranu života!
karmaocean: Dobrý den, díky Bohu vás objevila manželka, začínali...
Zatím každé jídlo, které jsem dle JJ vařila, bylo mňam
Kattru: Zatím každé jídlo bylo moc dobré a ani...
Šok: jí to i můj masomil manžel!
Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak připravit domácí ovocnou čajovou směs (recept)
Další článekJakou čokoládu ve skutečnosti dětem naděluje Mikuláš?