Co jíst při nemoci
Když jsme nemocní, je třeba, aby se tělo věnovalo hlavně boji s chorobou. Správný jídelníček by měl doplnit látky, které ztratíme při boji s viry, bakteriemi, horečkou či zánětem, zároveň by neměl přetěžovat metabolismus (tj. měli bychom jíst lehce stravitelné pokrmy). Díky vhodnému stravování při nemoci můžeme usnadnit a urychlit léčení.
Pokud ale nemáme hlad (nebo vaše dítě), do jídla se nenuťte. Půst je skvělý způsob k pročištění a jeden den bez jídla je pro organismus velmi prospěšný. Důležité je ale hlídat množství přijatých tekutin kvůli dehydrataci. Když přijde chuť k jídlu, je to dobré znamení, že je nemoc již na ústupu. Po půstu je třeba vracet se k jídlu velmi pomalu (rýže s mrkví, polévky, kaše) a nezačínat těžkými smaženými jídly, pečivem apod.
Obilné kaše
Obilné kaše z celých obilovin jsou ideální lehce stravitelné a výživné jídlo, když jsme nemocní – ať už máme virózu, chřipku, jsme nachlazení, slabí nebo po operaci, máme problémy se zuby, anebo máme trávící potíže. Vhodné jsou obiloviny, zejména rýže (podává se spolu s mrkví jako první jídlo po zvracení) nebo jáhly (skvělé při problémech s žaludkem, slezinou, slinivkou nebo střevy, vařené v kombinaci s dýní) či jejich kombinace. Obilovinu vaříme s větším množstvím vody (u rýžové kaše např. 1:3, u jáhlové kaše 1:3-4 atp.) na kaši. Velmi posilňující je tradiční léčebná rýžová kaše Congee, která se vaří z celozrnné rýže (1 hrnek rýže a 4 až 10 hrnků vody). Ke kaši přidáme napařenou zeleninu (anebo ji vaříme spolu s kaší) – nejlépe mrkev nebo dýni.
Polévky
Polévky jsou lehké na žaludek i trávení, ale zároveň dodají spoustu živin, minerálních látek a tekutin. A ještě tělo prohřejí, což se hodí zejména, když máme virózu, angínu, chřipku nebo jsme nachlazení. Vhodné jsou především silné zeleninové vývary se zeleninou, miso polévky nebo krémové polévky. Pokud máme hlad, můžeme do polévky přidat i uvařenou rýži nebo jinou obilovinu.
Nishime
Lahodný, harmonizující a léčebný způsob přípravy zeleniny, který je velmi vhodný k vyrovnání energie a dodání výživy oslabenému organismu. Jedná se o vaření zeleniny ve vodě se špetkou soli ve vrstvách nad sebou od jinové zeleniny až po jangovou (recept). Vhodné jsou druhy zeleniny jako je mrkev, dýně, cibule, zelí aj.
Kuzu krém
Kuzu škrob je výborným lékem na mnoho problémů. Zlepšuje trávení (hodí se při žaludečních a trávicích problémech), posiluje imunitu (při horečnatých onemocněních), vyživuje a posilňuje organismus. Lžičku kuzu rozmícháme v trošce studené vody, nalijeme do šálku vařící vody a za stálého míchání vaříme na mírném ohni 1-2 minuty do zprůhlednění. Při horečce přidáme ke kuzu krému lžičku sladu nebo šťávy z jablíčka. Při trávicích problémech (průjmy, zvracení, bolest břicha) vmícháme kousek švestičky umeboši a 3 kapky sojové omáčky.
Tekutiny
Nezapomínejme pít – zejména když máme horečku, anebo průjem a další nemoci, kdy hodně vylučujeme tekutiny z těla. Vhodné jsou bylinné čaje, čaj bancha, anebo vlažná voda (Co dělá studená voda s naším tělem?).
PS: Pozor, zavíráme vstup do Jarní očisty!
Poslední šance. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤
Komentáře
Zajimal by me recept na tu zeleninu, bohuzel nefunguje odkaz.
Ahoj Evi, prosím tě dá se to kuzu pít dlouhodobě? Dělám si teď každý den tu slabší verzi (čaj), nějak mě ty události poslední doby trochu”semlely”… A pomáhá mi to jak nervy tak i na trávení, které ještě pořád chce pomoct, a zase zpátky aby ty nervy tolik nezlobily. Děkuju Soňa 💐💐💐