Domů > Magazín > Zdraví

Co jíst při nemoci (jídelníček pro nemocné)

Jste nemocní, nebo máte nemocné dítě a přemýšlíte, co mu dát k jídlu? Aby to tělo nezatížilo, ale naopak bylo lékem, dodalo energii a výživu? Sepsali jsme pro vás vhodná jídla.

Co jíst při nemoci
Když jsme nemocní, je třeba, aby se tělo věnovalo hlavně boji s chorobou. Správný jídelníček by měl doplnit látky, které ztratíme při boji s viry, bakteriemi, horečkou či zánětem, zároveň by neměl přetěžovat metabolismus (tj. měli bychom jíst lehce stravitelné pokrmy). Díky vhodnému stravování při nemoci můžeme usnadnit a urychlit léčení.

Pokud ale nemáme hlad (nebo vaše dítě), do jídla se nenuťte. Půst je skvělý způsob k pročištění a jeden den bez jídla je pro organismus velmi prospěšný. Důležité je ale hlídat množství přijatých tekutin kvůli dehydrataci. Když přijde chuť k jídlu, je to dobré znamení, že je nemoc již na ústupu. Po půstu je třeba vracet se k jídlu velmi pomalu (rýže s mrkví, polévky, kaše) a nezačínat těžkými smaženými jídly, pečivem apod.

Obilné kaše

Obilné kaše z celých obilovin jsou ideální lehce stravitelné a výživné jídlo, když jsme nemocní – ať už máme virózu, chřipku, jsme nachlazení, slabí nebo po operaci, máme problémy se zuby, anebo máme trávící potíže. Vhodné jsou obiloviny, zejména rýže (podává se spolu s mrkví jako první jídlo po zvracení) nebo jáhly (skvělé při problémech s žaludkem, slezinou, slinivkou nebo střevy, vařené v kombinaci s dýní) či jejich kombinace. Obilovinu vaříme s větším množstvím vody (u rýžové kaše např. 1:3, u jáhlové kaše 1:3-4 atp.) na kaši. Velmi posilňující je tradiční léčebná rýžová kaše Congee, která se vaří z celozrnné rýže (1 hrnek rýže a 4 až 10 hrnků vody). Ke kaši přidáme napařenou zeleninu (anebo ji vaříme spolu s kaší) – nejlépe mrkev nebo dýni.

Polévky

Polévky jsou lehké na žaludek i trávení, ale zároveň dodají spoustu živin, minerálních látek a tekutin. A ještě tělo prohřejí, což se hodí zejména, když máme virózu, angínu, chřipku nebo jsme nachlazení. Vhodné jsou především silné zeleninové vývary se zeleninou, miso polévky nebo krémové polévky. Pokud máme hlad, můžeme do polévky přidat i uvařenou rýži nebo jinou obilovinu.

Nishime

Lahodný, harmonizující a léčebný způsob přípravy zeleniny, který je velmi vhodný k vyrovnání energie a dodání výživy oslabenému organismu. Jedná se o vaření zeleniny ve vodě se špetkou soli ve vrstvách nad sebou od jinové zeleniny až po jangovou (recept). Vhodné jsou druhy zeleniny jako je mrkev, dýně, cibule, zelí aj.

Kuzu krém

Kuzu škrob je výborným lékem na mnoho problémů. Zlepšuje trávení (hodí se při žaludečních a trávicích problémech), posiluje imunitu (při horečnatých onemocněních), vyživuje a posilňuje organismus. Lžičku kuzu rozmícháme v trošce studené vody, nalijeme do šálku vařící vody a za stálého míchání vaříme na mírném ohni 1-2 minuty do zprůhlednění. Při horečce přidáme ke kuzu krému lžičku sladu nebo šťávy z jablíčka. Při trávicích problémech (průjmy, zvracení, bolest břicha) vmícháme kousek švestičky umeboši a 3 kapky sojové omáčky.

Tekutiny

Nezapomínejme pít – zejména když máme horečku, anebo průjem a další nemoci, kdy hodně vylučujeme tekutiny z těla. Vhodné jsou bylinné čaje, čaj bancha, anebo vlažná voda (Co dělá studená voda s naším tělem?).

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

39 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Zajimal by me recept na tu zeleninu, bohuzel nefunguje odkaz.

Ahoj Evi, prosím tě dá se to kuzu pít dlouhodobě? Dělám si teď každý den tu slabší verzi (čaj), nějak mě ty události poslední doby trochu”semlely”… A pomáhá mi to jak nervy tak i na trávení, které ještě pořád chce pomoct, a zase zpátky aby ty nervy tolik nezlobily. Děkuju Soňa 💐💐💐

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

klub
31
13

Jaký je rozdíl mezi eliminací a nemocí?

Kdy se jedná o detoxikační symptomy a kdy o nemoc? Proč se v našem těle daří kvasinkám, plísním, parazitům? Jak strava ovlivňuje vznik rýmy, kašle, bronchi...
11
4

4 tipy, jak si naplno užít podzim

Máme tu podzim. Hojnost ovoce a zeleniny, kouzlo vínové a zlatavé barvy, šustící listí lákající k procházkám a pochmurné počasí. Jak si ho užít a naplno vy...
84
34

Máte v zimě vysušenou pokožku? Toto říká ajurvéda

“Jakmile začne zima, mám suchou pokožku. Ruce jak struhadla a suché, popraskané rty. A nastupuje období všelijakých krémů, tělových mlék a balzámů na...
klub
29
14

Jste element ZEMĚ? Zjistěte, jací jste a jak se dostat do rovnováhy

Jste element země? Zjistěte, jaké jsou vaše silné a slabé stránky, emocionální příznaky nerovnováhy vašeho elementu, které nemoci vás mohou trápit, kterému...
20
7

Kašel, rýma a chřipka: Proč je máme?

Na podzim jsou citlivé plíce a tlusté střevo. Pokud je nemáme v pořádku, pocítíme to na průduškách. Hrozí kašel, rýma a chřipka. Na vině obvykle není stude...

One pot polévka

Tato pikantnější a kořeněná polévka vás hezky zahřeje, je proto vhodná pro toto období. Je poměrně rychlá a jednoduchá. Nezapomeňte na žádné koření, abyste...