Jste nemocní, nebo máte nemocné dítě a přemýšlíte, co mu dát k jídlu? Aby to tělo nezatížilo, ale naopak bylo lékem, dodalo energii a výživu? Sepsali jsme pro vás vhodná jídla.

Co jíst při nemoci
Když jsme nemocní, je třeba, aby se tělo věnovalo hlavně boji s chorobou. Správný jídelníček by měl doplnit látky, které ztratíme při boji s viry, bakteriemi, horečkou či zánětem, zároveň by neměl přetěžovat metabolismus (tj. měli bychom jíst lehce stravitelné pokrmy). Díky vhodnému stravování při nemoci můžeme usnadnit a urychlit léčení.

Pokud ale nemáme hlad (nebo vaše dítě), do jídla se nenuťte. Půst je skvělý způsob k pročištění a jeden den bez jídla je pro organismus velmi prospěšný. Důležité je ale hlídat množství přijatých tekutin kvůli dehydrataci. Když přijde chuť k jídlu, je to dobré znamení, že je nemoc již na ústupu. Po půstu je třeba vracet se k jídlu velmi pomalu (rýže s mrkví, polévky, kaše) a nezačínat těžkými smaženými jídly, pečivem apod.

1Obilné kaše

Obilné kaše z celých obilovin jsou ideální lehce stravitelné a výživné jídlo, když jsme nemocní – ať už máme virózu, chřipku, jsme nachlazení, slabí nebo po operaci, máme problémy se zuby, anebo máme trávící potíže. Vhodné jsou obiloviny, zejména rýže (podává se spolu s mrkví jako první jídlo po zvracení) nebo jáhly (skvělé při problémech s žaludkem, slezinou, slinivkou nebo střevy, vařené v kombinaci s dýní) či jejich kombinace. Obilovinu vaříme s větším množstvím vody (u rýžové kaše např. 1:3, u jáhlové kaše 1:3-4 atp.) na kaši. Velmi posilňující je tradiční léčebná rýžová kaše Congee, která se vaří z celozrnné rýže (1 hrnek rýže a 4 až 10 hrnků vody). Ke kaši přidáme napařenou zeleninu (anebo ji vaříme spolu s kaší) – nejlépe mrkev nebo dýni.

2Polévky

Polévky jsou lehké na žaludek i trávení, ale zároveň dodají spoustu živin, minerálních látek a tekutin. A ještě tělo prohřejí, což se hodí zejména, když máme virózu, angínu, chřipku nebo jsme nachlazení. Vhodné jsou především silné zeleninové vývary se zeleninou, miso polévky nebo krémové polévky. Pokud máme hlad, můžeme do polévky přidat i uvařenou rýži nebo jinou obilovinu.

3Nishime

Lahodný, harmonizující a léčebný způsob přípravy zeleniny, který je velmi vhodný k vyrovnání energie a dodání výživy oslabenému organismu. Jedná se o vaření zeleniny ve vodě se špetkou soli ve vrstvách nad sebou od jinové zeleniny až po jangovou (recept). Vhodné jsou druhy zeleniny jako je mrkev, dýně, cibule, zelí aj.

4Kuzu krém

Kuzu škrob je výborným lékem na mnoho problémů. Zlepšuje trávení (hodí se při žaludečních a trávicích problémech), posiluje imunitu (při horečnatých onemocněních), vyživuje a posilňuje organismus. Lžičku kuzu rozmícháme v trošce studené vody, nalijeme do šálku vařící vody a za stálého míchání vaříme na mírném ohni 1-2 minuty do zprůhlednění. Při horečce přidáme ke kuzu krému lžičku sladu nebo šťávy z jablíčka. Při trávicích problémech (průjmy, zvracení, bolest břicha) vmícháme kousek švestičky umeboši a 3 kapky sojové omáčky.

5Tekutiny

Nezapomínejme pít – zejména když máme horečku, anebo průjem a další nemoci, kdy hodně vylučujeme tekutiny z těla. Vhodné jsou bylinné čaje, čaj bancha, anebo vlažná voda (Co dělá studená voda s naším tělem?).

 

Hubnu a přitom nemám pocit, že se v něčem omezuji (Andrea)
Andrea: Jsem v kurzu Hubneme do plavek už dva...
Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane
Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...
Ubývají cm i kg. Stojí to za to!
Ilona: Ahoj, dnes, šestý den - úbytek váhy 2...
Každý, kdo mě potká, obdivuje mou pevnou štíhlejší postavu (Andrea)
Andrea: Ahoj všem. S Jíme Jinak jím 8. týden...
Začínám konečně vnímat své tělo. 8,5 kg dole!
Dagmar: Zaplacením dalšího Vašeho kurzu jsem získala další inspiraci...
Nehoní mě „mlsná“ a nějaké kilčo je dole (Iva)
Iva: Ahoj Evi, mám za sebou 14 dní a...
Články jsou tak nabité tipy, že jde z toho hlava kolem :)
Martina: Díky moc za celý “seriál” Cestujeme se zdravou stravou,...
Nikdy bych nevěřila, že zelenina může chutnat tak dobře
Lenka: Taky pomalu objevují jemné chutě nových potravin a...
Muži říkají, že mi to sluší víc než obvykle
Julajka: Chci Vám moc poděkovat, jak to máte bezvadně...
Díky JJ mám imunitu jak hrom
Eva: Škoda, že jsem takhle nezačala jíst už ve...
Já sladkoholik potvrzuji: Když má člověk všechny živiny, nepotřebuje sladkosti
Jana: Přesně tak jak tu píšou holky! Když člověk...
První vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný!
Iva: Teda mňam, mňam, mňam, první vyzkoušený salátek z...
Mám lepší a vypnutější pleť
Evča: Ahoj Evi, nevím, jestli to se patří, přesto...
Díky Klubu JJ se ze mně stává jiný člověk
Maca.stej: Jsem v Klubu JJ druhým rokem a téměř...
Úžasně zpracovaný kurz do naprostých deitalů
Ilona L.: Evi, váš kurz byl naprosto úžasný. Zpracovaný...
Cítím z klubu tu lásku a pečlivost, s jakou k nám přistupujete
Lenka W.: Dobrý den, Evi, je mi hodně dobře,...
  1. Chci se zeptat na to kuzu- v nějakém videu tam paní Lužná říká,že se dává lžíce kuzu na hrnek vody. Tak mě zajímá jakou to má mít konzistenci. Já vařila ze lžičky a jen to v podstatě zprůhlednilo, ale bylo pořád tekuté jak voda. Mám tedy dávat tu plnou lžíci, aby to byl vážně krém? Nebo to záleží na co se zrovna používá a podle toho je konzistence?

    • Obojí je možné – japonci tomu řídkému kuzu ve větším množství vody říkají „kuzu čaj“ a tomu druhému „kuzu krém“. Někdo nesnese konzistenci pudinku, tak je lepší mu to dát spíš vypít a naopak. Čím víc je tam kuzu, tedy čím hustější verze, tím více účinku kuzu se dostaví (zasytí, vyrovná ph atd.), ale dá se to zase dohnat tím, že si dáme kuzu čaj víckrát denně. Já to nikdy neřeším, vždycky vařím od oka a vždycky dobrý 😉

  2. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak připravit domácí ovocnou čajovou směs (recept)
Další článekJakou čokoládu ve skutečnosti dětem naděluje Mikuláš?