Jste nemocní, nebo máte nemocné dítě a přemýšlíte, co mu dát k jídlu? Aby to tělo nezatížilo, ale naopak bylo lékem, dodalo energii a výživu? Sepsali jsme pro vás vhodná jídla.

Co jíst při nemoci
Když jsme nemocní, je třeba, aby se tělo věnovalo hlavně boji s chorobou. Správný jídelníček by měl doplnit látky, které ztratíme při boji s viry, bakteriemi, horečkou či zánětem, zároveň by neměl přetěžovat metabolismus (tj. měli bychom jíst lehce stravitelné pokrmy). Díky vhodnému stravování při nemoci můžeme usnadnit a urychlit léčení.

Pokud ale nemáme hlad (nebo vaše dítě), do jídla se nenuťte. Půst je skvělý způsob k pročištění a jeden den bez jídla je pro organismus velmi prospěšný. Důležité je ale hlídat množství přijatých tekutin kvůli dehydrataci. Když přijde chuť k jídlu, je to dobré znamení, že je nemoc již na ústupu. Po půstu je třeba vracet se k jídlu velmi pomalu (rýže s mrkví, polévky, kaše) a nezačínat těžkými smaženými jídly, pečivem apod.

1Obilné kaše

Obilné kaše z celých obilovin jsou ideální lehce stravitelné a výživné jídlo, když jsme nemocní – ať už máme virózu, chřipku, jsme nachlazení, slabí nebo po operaci, máme problémy se zuby, anebo máme trávící potíže. Vhodné jsou obiloviny, zejména rýže (podává se spolu s mrkví jako první jídlo po zvracení) nebo jáhly (skvělé při problémech s žaludkem, slezinou, slinivkou nebo střevy, vařené v kombinaci s dýní) či jejich kombinace. Obilovinu vaříme s větším množstvím vody (u rýžové kaše např. 1:3, u jáhlové kaše 1:3-4 atp.) na kaši. Velmi posilňující je tradiční léčebná rýžová kaše Congee, která se vaří z celozrnné rýže (1 hrnek rýže a 4 až 10 hrnků vody). Ke kaši přidáme napařenou zeleninu (anebo ji vaříme spolu s kaší) – nejlépe mrkev nebo dýni.

2Polévky

Polévky jsou lehké na žaludek i trávení, ale zároveň dodají spoustu živin, minerálních látek a tekutin. A ještě tělo prohřejí, což se hodí zejména, když máme virózu, angínu, chřipku nebo jsme nachlazení. Vhodné jsou především silné zeleninové vývary se zeleninou, miso polévky nebo krémové polévky. Pokud máme hlad, můžeme do polévky přidat i uvařenou rýži nebo jinou obilovinu.

3Nishime

Lahodný, harmonizující a léčebný způsob přípravy zeleniny, který je velmi vhodný k vyrovnání energie a dodání výživy oslabenému organismu. Jedná se o vaření zeleniny ve vodě se špetkou soli ve vrstvách nad sebou od jinové zeleniny až po jangovou (recept). Vhodné jsou druhy zeleniny jako je mrkev, dýně, cibule, zelí aj.

4Kuzu krém

Kuzu škrob je výborným lékem na mnoho problémů. Zlepšuje trávení (hodí se při žaludečních a trávicích problémech), posiluje imunitu (při horečnatých onemocněních), vyživuje a posilňuje organismus. Lžičku kuzu rozmícháme v trošce studené vody, nalijeme do šálku vařící vody a za stálého míchání vaříme na mírném ohni 1-2 minuty do zprůhlednění. Při horečce přidáme ke kuzu krému lžičku sladu nebo šťávy z jablíčka. Při trávicích problémech (průjmy, zvracení, bolest břicha) vmícháme kousek švestičky umeboši a 3 kapky sojové omáčky.

5Tekutiny

Nezapomínejme pít – zejména když máme horečku, anebo průjem a další nemoci, kdy hodně vylučujeme tekutiny z těla. Vhodné jsou bylinné čaje, čaj bancha, anebo vlažná voda (Co dělá studená voda s naším tělem?).

 
Můj muž i tchán se jídlo pochvalují
L.fuca: Toto stravování mě baví a hlavně mi dělá...
Děkuji za celý rok v Klubu
Dobrý den, Evo a Heleno, chtěla bych vám poděkovat za...
Už nemám chutě na sladké ani na maso…
Jitchramost: Cítím se skvěle, jsem překvapená, kolik mám energie...
Za těch pár korun za kurz jsem dostala nálož informací
Vlasztovka: Přesto, že podle stránek JJ jím už od...
3,5 kg dole a zmizela mi zácpa
Eva: stravuji se s vaším jídelníčkem od ledna. Zrušila...
Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým pocitem
Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo...
Výborné recepty
Zlatka: Již týden vařím podle vašich receptů, výborné!
Není nic, co by mi z vašich jídel nechutalo
Alena: Milá děvčata! Moc Vám fandím! Od počátku, kdy jsem byla...
Už 4. týden bez kafe a spím hlubokým spánkem!
Tereza: Přidávám též pozitivní ohlas - kávu jsem zkusila...
V lednici máme týden starou šunku: nikdo už ji nechce!
Veronika: Ja mám rôzne stravovacie omedzenia, takže pre mňa bol...
Jíme jinak je fantastický web
Sisi: Jíme jinak je fantastický web, který vás musí...
Váš web mě stále obohacuje
Katka: Váš web mi přináší zajímavé články, obohacuje mne...
Konečně jsem začala chutně vařit
Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě...
Konečně vím „ jak na to“
Marcela: Ahoj holky, Evičko, Helenko, opravdu moc pěkný kurs. Přála...
Rychlá příprava jídel, které mi chutnají
Pribe: Mám dole 4,8 kg a pokračuji dál. Je...
Pořád je tu něco zajímavého a nového, ani nestíhám sledovat!
Katka: Ahoj holky, moc děkuju za stránky, čerpám z...

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

  1. Chci se zeptat na to kuzu- v nějakém videu tam paní Lužná říká,že se dává lžíce kuzu na hrnek vody. Tak mě zajímá jakou to má mít konzistenci. Já vařila ze lžičky a jen to v podstatě zprůhlednilo, ale bylo pořád tekuté jak voda. Mám tedy dávat tu plnou lžíci, aby to byl vážně krém? Nebo to záleží na co se zrovna používá a podle toho je konzistence?

    • Obojí je možné – japonci tomu řídkému kuzu ve větším množství vody říkají „kuzu čaj“ a tomu druhému „kuzu krém“. Někdo nesnese konzistenci pudinku, tak je lepší mu to dát spíš vypít a naopak. Čím víc je tam kuzu, tedy čím hustější verze, tím více účinku kuzu se dostaví (zasytí, vyrovná ph atd.), ale dá se to zase dohnat tím, že si dáme kuzu čaj víckrát denně. Já to nikdy neřeším, vždycky vařím od oka a vždycky dobrý 😉

  2. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak připravit domácí ovocnou čajovou směs (recept)
Další článekJakou čokoládu ve skutečnosti dětem naděluje Mikuláš?