I když už nějaký ten pátek jíte jinak, hlídáte si alkohol a čas večeře, občas se prostě dostanete do situace, kdy se vám to celé vymkne z rukou. Obzvlášť ošemetné jsou oslavy různého druhu, jako třeba Vánoce, Silvestr, narozeniny, ale i obyčejný večírek třeba v práci, kdy vám v restauraci servírují ne zrovna to, co běžně jíte a pijete. Poradíme vám, jak se zachovat, aby škody byly co nejmenší?

Každému se může stát, že sní, nebo vypije mnohem víc, než by chtěl.  Pokud se to stane jen občas, tělo se s tím dokáže  vypořádat, jen by se to nemělo stát pravidlem. Nabízíme vám pár osvědčených typů, jak se zachovat, aby následky byly co nejmenší.

Snažte se nekvalitní jídlo sníst do 18 hodin, v létě můžete až do 19 hod. Když už jíte to, co vašemu zdraví nesvědčí, je mnohem menší zlo ho sníst v době oběda, nebo večeře, než ho sníst v pozdě v noci, kdy trávení už odpočívá a tělo pracuje na jiných regeneračních procesech.

  • Jídlo co nejpečlivěji rozkousejte. Důkladným rozkousáním a prosliněním každého sousta ušetříte spousty energie všem  trávicím orgánům a i nekvalitní jídlo se mnohem lépe stráví a vyloučí z těla ven.
  • Dejte si co nejdříve umebošku. Pokud je vám po jídle těžko, nebo jste pili víc, než snesete, pomůže pomalu sníst jednu umebošku a za pár hodin, nebo ráno další. Můžete sníst postupně i tři. Výborně to pomáhá po kocovině, kdy je tělo překyselené  po alkoholu a silně zásaditá umeboška pomůže překyselení vyrovnat.
  • Dejte si půst. Pokud netrpíte hypoglykémií a není vám bez jídla fyzicky špatně, je ideální nechat trávení půl dne až den odpočinout. Tělo se pak lépe vypořádá s přebytky z předešlé nestřídmosti. Pijte bancha čaj, který je zásadotvorný, nebo ještě lépe čerstvě uvařený zeleninový vývar.
  • Uvařte si čerstvou miso polévku. Jako první jídlo, nebo pokud nemůžete držet půst, by měla být čerstvá miso polévka. Nejen že se vám díky zelenině a miso pastě neutralizují přebytečné kyseliny v těle, ale také vám dodá spousty důležitých minerálů a vlákniny, které potřebujete.
  • Dejte si rýži. Dalším jídlem po polévce, nebo vývaru je kvalitní rýže. Buď jen se zeleninou, nebo ve formě rýžové kaše congee. Rýže je neutrální potravina a všelék. Důkladně prožvýkejte každé sousto a klidně jezte rýži celý den. Tělo nebude potřebovat moc energie na trávení a využije ji k likvidaci škod. Pokud nemůžete nic dát do úst, rozbouřený žaludek uklidní i rýžový odvar.
  • Jděte na vzduch. Je – li to možné, jděte se alespoň projít, ideálně v ostřejším tempu. Čerstvý vzduch okysličuje, dodá dobrou náladu, metabolismus se rozhýbe a rychleji se zbaví všech jedů. Mám osobně vyzkoušeno jít si ráno s kocovinou zaběhat, nebo zacvičit. Zprvu je mi hrozně, ale jakmile to ze sebe vydýchám, kocovina je rázem pryč. (Nutno dodat, že mírná kocovina, s těžkou nemám zkušenost)
  • Nic si nevyčítejte. Výčitky a stres z toho, že jsem jednou „zhřešila“ jsou pro tělo a duši ještě jedovatější, než nějaké to nekvalitní, nebo pozdě snědené jídlo, či nějaký ten alkohol. Nikdo nejsme dokonalý, nic si nevyčítejme a pro jednou si to užijme bez výčitek. Teď už víme jak na to, aby nám zase brzo bylo dobře.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Jsem na vašich stránkách závislá

Miluše: Miluji Jíme Jinak! Jsem na vašich stránkách závislá...

Děkuji za celý rok v Klubu

Dobrý den, Evo a Heleno, chtěla bych vám poděkovat za...

Jste všichni tak milí, díky za podporu!

Annakrata: Jste všichni tak milí, já myslela,že moje zážitky...

Začíná mi ujídat můj muž masožrout!

Silvushe: Můj muž "masožrout" začíná ochutnávat a chutná mu! S...

Členství v klubu JJ je cesta, jak si užít život na tomto světě

Jajabre: Klub JJ - dává mi radost z jídla,...

Netušila jsem, že se dají uvařit takové mňamky, jaké jsou tady na JJ

Spenito: Ahojky Eví a holky, jsem tady taky poprvé...

Vaše kurzy jsou super

Lucie: Moc Vás zdravím, holky :-). Od doby, co...

Toto je stravování, který jsem celý život hledala

Danfejfar: Dobrý den, děkuji, děkuji. děkuji. Toto je stravování,...

Velké díky za filmový festival

Ivana: Holky, nechtělo se mi přihlašovat na festivalové stránky,...

Můj 19letý syn začal sám vařit dle JJ

Magda: Před chvílí se starší syn (19 let) ptá,...

Jíme jinak je fantastický web

Sisi: Jíme jinak je fantastický web, který vás musí...

Nejlepší polévka. Kluci vylízali i hrnec a vaříme ji i dnes

Michaela: Prý nejlepší polévka světa a to došel zázvor....

Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)

Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku...

Děkuji za tolik receptů, nápadů a podpory v perfektním kurzu

Alkcz: Milá Evi, Helčo a Romane, Chtěla bych vám všem...

Váš kurz mě znovu nakopnul

Iva: Milá Evo a Helčo, psala jsem osobní mail...

Děkuji, jak se o nás krásně staráte

Tereza: Tak já také ještě jednou díky! Krásně se...