Umeboši švestičky jsou základní součástí přírodní lékárničky první pomoci doma, i na cestách. V akutním stavu většinou i jen kousek umebošky zajistí po pár minutách okamžitou úlevu a zlepšení stavu. Umeboškám je někdy přezdíváno právem japonský zázrak. A co vše umí? Budete překvapeni!

Věděli jste, že …?
Švestičky umeboshi (česky umeboši, lidově umeboška) jsou nakládané ovocné plody ume stromu – japonského druhu švestek, nejvíce podobné našim meruňkám. Jedná se o starý japonský recept, ale používají se i v Číně a Koreji. Sbírají se nezralé, suší se a kvasí za použití soli a tlaku minimálně 6 měsíců i několik let. Prokládají se tzv. shizo listy, také se jim říká listy „buvolí trávy“. Ty jim dávají nejen červenou barvu, ale podporují i jejich léčebný efekt.

Alkalizují a harmonizují překyselený žaludek i trávení

Konzumací 10 g umeboši švestiček se neutralizuje 100 g snědeného cukru.

Umebošky mají díky vysokému obsahu zásaditých minerálů a kyseliny citrónové schopnost neutralizovat kyselinostvornost krve, například po konzumaci cukru, masa, bílé mouky nebo dalších zakyselujících potravin a při přejedení či stresu.

Jsou účinným pomocníkem při:

  • pálení žáhy
  • nevolnosti (i těhotenské nebo v dopravních prostředcích)
  • přejedení
  • kocovině
  • nechutenství
  • podporují trávení
  • působí proti zácpě a průjmu

Dodávají tělu spoustu živin

Umebošky obsahují hodně vitamínu C, vápníku, draslíku, fosforu, železa a dalších minerálů i enzymů. V tabulce níže si můžete udělat obrázek o tom, kolik minerálů obsahují v porovnání s našim ovocem. Díky obsažené kyselině citrónové se minerály snadno vstřebávají nejen ze samotných umebošek, ale také z jiných potravin v tenkém střevě.

Obsah minerálů na 100 g: Vápník (mg) Železo (mg) Fosfor (mg)
Umeboshi 63 130 2,7
Jablko 3 7 0,2
Jahoda 14 17 0,5
Broskev 3 13 0,3
zdroj: Potraviny lék náš vezdejší, M. Kushi

Odbourávají únavu, dodávají energii a zpomalují stárnutí

Kyselina citrónová obsažená ve velkém množství právě v umeboši švestičkách pomáhá odbourávat v našem těle kyselinou mléčnou. Ta se tvoří při trávení nebo fyzické námaze (např. při sportu, proto sportovci jedí citrony, které také kyselinu citronovou obsahují) a způsobuje únavu organismu. Zejména u těch z nás, kteří máme problematické trávení, se kyselina mléčná ukládá v těle a způsobuje trvalou únavu. Konzumace umebošek pomáhá získat ztracenou vitalitu a zpomaluje stárnutí

JJ doporučuje:

  • Mějte umebošky pořád po ruce jako první pomoc doma i na cestách.
  • Můžete je jíst i preventivně.
  • Pokud zrovna nemáte umebošku, podobný účinek má i umeboši pasta (tj. rozdrcenné umebošky).

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Jako bych měla tak trochu křídla :-) (Hana)

Hana: Po dvanáctém dni opravdu skvělý pocit, energie a...

Bez zmenšování porcí mám 1,6 kg dole!

Anička: Musím pochlubit, že i bez zmenšování porcí a se...

„Rada“nebo spíš“povzbuzení „?

Dobrý den!Včera jsem k vám zavítala poprvé a jsem...

Mám 6 kg dole a obrovskou chuť do života (Ivana, 71 let)

Ivana: I mně se podařilo za 2 měsíce dát...

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

Děkuji – spadli jste nám z nebe…

Jana:Uzasny clanek. Neuveritelne, jak stejne to mame. Dceri jsou...

Ploché bříško, skvělý pocit – zase jsem to já (Marie)

Marie: Ahoj, musím Vám sem napsat, jak jsem velmi...

Schudla som 4 kg a po dlhej dobe sa nehanbím vhupnúť do plaviek (Katarina)

Katarina: Hubneme do plavek je moj najobĺúbenější program -...

JJ mi změnila pohled na jídlo a dodalo sebevědomí si dělat věci po svém

Venisy: Skupina Jíme Jinak mi před šesti lety změnila...

Z jídel jsem nadšená, jedí to i moji chlapi

Maca.s.: Z jídel jsem úplně nadšená, už jsem dělala...

10 kg špeků pryč (Pavel)

Pavel: Ahoj všem! Chtěl bych vám poděkovat za vaši...

Kurz byl nejkrásnějším dárkem, který jsem kdy dostala

Dagbri: Jsem moc ráda, že jsem na Vaše stránky...

Marta: Nechci nic hodnotit, chci jen poděkovat

Marta: Ahojte nechci nic hodnotit. Chtěla bych poděkovat za...

Díky vašim receptům nemám chuť ani na brambůrky

Inka: Teda...Pár dní s vámi baštím (zatím jako začátečník), ale...

Poděkování

Dobrý den, chtěla jsem moc poděkovat za tyto inspirující...

Zvažuji členství

Dobrý den, stránky jsem objevila náhodou a stále přemýšlím...
    • Dát do pusy a sníst. Pokud někomu vadí chuť (mnoho lidí si ji časem zamiluje), tak uždibovat po kouscích, případně rozetřít do bancha čaje nebo do kuzu dle potíží a druhu léčby.

  1. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVaření podle Jíme Jinak je mi lékem, koníčkem i obživou (Petra, 47 let)
Další článek1. Jak správně nastavit tělo