Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Umeboši švestičky – první pomoc nejen při nevolnosti

Umeboši švestičky jsou základní součástí přírodní lékárničky první pomoci doma, i na cestách. V akutním stavu většinou i jen kousek umebošky zajistí po pár minutách okamžitou úlevu a zlepšení stavu. Umeboškám je někdy přezdíváno právem japonský zázrak. A co vše umí? Budete překvapeni!

Věděli jste, že …?
Švestičky umeboshi (česky umeboši, lidově umeboška) jsou nakládané ovocné plody ume stromu – japonského druhu švestek, nejvíce podobné našim meruňkám. Jedná se o starý japonský recept, ale používají se i v Číně a Koreji. Sbírají se nezralé, suší se a kvasí za použití soli a tlaku minimálně 6 měsíců i několik let. Prokládají se tzv. shizo listy, také se jim říká listy “buvolí trávy”. Ty jim dávají nejen červenou barvu, ale podporují i jejich léčebný efekt.

Alkalizují a harmonizují překyselený žaludek i trávení

Konzumací 10 g umeboši švestiček se neutralizuje 100 g snědeného cukru.

Umebošky mají díky vysokému obsahu zásaditých minerálů a kyseliny citrónové schopnost neutralizovat kyselinostvornost krve, například po konzumaci cukru, masa, bílé mouky nebo dalších zakyselujících potravin a při přejedení či stresu.

Jsou účinným pomocníkem při:

Dodávají tělu spoustu živin

Umebošky obsahují hodně vitamínu C, vápníku, draslíku, fosforu, železa a dalších minerálů i enzymů. V tabulce níže si můžete udělat obrázek o tom, kolik minerálů obsahují v porovnání s našim ovocem. Díky obsažené kyselině citrónové se minerály snadno vstřebávají nejen ze samotných umebošek, ale také z jiných potravin v tenkém střevě.

Obsah minerálů na 100 g:Vápník (mg)Železo (mg)Fosfor (mg)
Umeboshi631302,7
Jablko370,2
Jahoda14170,5
Broskev3130,3
zdroj: Potraviny lék náš vezdejší, M. Kushi

Odbourávají únavu, dodávají energii a zpomalují stárnutí

Kyselina citrónová obsažená ve velkém množství právě v umeboši švestičkách pomáhá odbourávat v našem těle kyselinou mléčnou. Ta se tvoří při trávení nebo fyzické námaze (např. při sportu, proto sportovci jedí citrony, které také kyselinu citronovou obsahují) a způsobuje únavu organismu. Zejména u těch z nás, kteří máme problematické trávení, se kyselina mléčná ukládá v těle a způsobuje trvalou únavu. Konzumace umebošek pomáhá získat ztracenou vitalitu a zpomaluje stárnutí

JJ doporučuje:

  • Mějte umebošky pořád po ruce jako první pomoc doma i na cestách.
  • Můžete je jíst i preventivně.
  • Pokud zrovna nemáte umebošku, podobný účinek má i umeboši pasta (tj. rozdrcenné umebošky).

PS: Z práce do práce, život letí a vy nic nestíháte?

Pokud před sebou stále jen hrnete všechny ty povinnosti, které život přináší, je čas se zastavit. 🛑 Je tohle život, který chcete? O tomto jste snili? Asi ne. V přírodě začíná nový biologický rok, nový začátek a i my to letos můžeme udělat jinak. Právě tomu se v Jarní Očistě také věnujeme a máme dokonce připravený silný závěrečný aktivační rituál, aby se vaše záměry mohly uskutečit. Zdaleka v očistě nejde jen o vyvážený jídelníček. Pojďte si ujasnit touhy, naberte zas energii a pojďte se cítit ve svém těle lépe. Začněte s námi 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

83 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Veronika
9. 2. 2024

Dobrý deň, ako často a v akom množstve by sa mali prosím jesť v rámci prevencie? :) Ďakujem :)

Zdravím, jaké množství a jak dlouho před cestováním by se umeboši měla sníst? Podat stejné množství dítěti i dospělému? Moc děkuji za odpovědi.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

16

5 mýtů o zdravé výživě, kterým už konečně přestaňte věřit

Také si myslíte, nebo kolem sebe často slyšíte, že je zdravá strava drahá? A je tedy nebo není? Je zdravá strava o tom, jíst ty drahé a exotické superpotra...
18
13

Chřestová sezóna je tu: 9 faktů, které vás překvapí

Chřest je velmi zajímavá zelenina a jeho sezóna je právě v plném proudu. Věděli jste například, že Česko bylo dříve chřestovou velmocí a náš chřest byl teh...
36
8

9 zajímavostí o rebarboře: je zdravá, ale zároveň i nebezpečná

Začala sezóna rebarbory. Její části jsou jedovaté, ale zároveň obsahuje spoustu vitamínů a je prospěšná našemu tělu. V gastronomii se považuje za ingredien...
10
2

6 potravin, které pomohou tělu dobít baterky

Vybité baterky. Únava. Špatná nálada. Touha po odpočinku, sluníčku, teple. Jsou vám tyto pocity blízké? Zapomeňte na kávu, sladkosti nebo energetické nápoj...
210
42

Léčivý hřib hořčák – zabíjí rakovinu

Nedávno jsme vydali článek o léčivých účincích lesních hub. Naši čtenáři jako správný národ houbařů hned poznali, že hříbek v  na úvodní fotce úplně vlevo,...