Umeboši švestičky jsou základní součástí přírodní lékárničky první pomoci doma, i na cestách. V akutním stavu většinou i jen kousek umebošky zajistí po pár minutách okamžitou úlevu a zlepšení stavu. Umeboškám je někdy přezdíváno právem japonský zázrak. A co vše umí? Budete překvapeni!

Věděli jste, že …?
Švestičky umeboshi (česky umeboši, lidově umeboška) jsou nakládané ovocné plody ume stromu – japonského druhu švestek, nejvíce podobné našim meruňkám. Jedná se o starý japonský recept, ale používají se i v Číně a Koreji. Sbírají se nezralé, suší se a kvasí za použití soli a tlaku minimálně 6 měsíců i několik let. Prokládají se tzv. shizo listy, také se jim říká listy „buvolí trávy“. Ty jim dávají nejen červenou barvu, ale podporují i jejich léčebný efekt.

Alkalizují a harmonizují překyselený žaludek i trávení

Konzumací 10 g umeboši švestiček se neutralizuje 100 g snědeného cukru.

Umebošky mají díky vysokému obsahu zásaditých minerálů a kyseliny citrónové schopnost neutralizovat kyselinostvornost krve, například po konzumaci cukru, masa, bílé mouky nebo dalších zakyselujících potravin a při přejedení či stresu.

Jsou účinným pomocníkem při:

  • pálení žáhy
  • nevolnosti (i těhotenské nebo v dopravních prostředcích)
  • přejedení
  • kocovině
  • nechutenství
  • podporují trávení
  • působí proti zácpě a průjmu

Dodávají tělu spoustu živin

Umebošky obsahují hodně vitamínu C, vápníku, draslíku, fosforu, železa a dalších minerálů i enzymů. V tabulce níže si můžete udělat obrázek o tom, kolik minerálů obsahují v porovnání s našim ovocem. Díky obsažené kyselině citrónové se minerály snadno vstřebávají nejen ze samotných umebošek, ale také z jiných potravin v tenkém střevě.

Obsah minerálů na 100 g: Vápník (mg) Železo (mg) Fosfor (mg)
Umeboshi 63 130 2,7
Jablko 3 7 0,2
Jahoda 14 17 0,5
Broskev 3 13 0,3
zdroj: Potraviny lék náš vezdejší, M. Kushi

Odbourávají únavu, dodávají energii a zpomalují stárnutí

Kyselina citrónová obsažená ve velkém množství právě v umeboši švestičkách pomáhá odbourávat v našem těle kyselinou mléčnou. Ta se tvoří při trávení nebo fyzické námaze (např. při sportu, proto sportovci jedí citrony, které také kyselinu citronovou obsahují) a způsobuje únavu organismu. Zejména u těch z nás, kteří máme problematické trávení, se kyselina mléčná ukládá v těle a způsobuje trvalou únavu. Konzumace umebošek pomáhá získat ztracenou vitalitu a zpomaluje stárnutí

JJ doporučuje:

  • Mějte umebošky pořád po ruce jako první pomoc doma i na cestách.
  • Můžete je jíst i preventivně.
  • Pokud zrovna nemáte umebošku, podobný účinek má i umeboši pasta (tj. rozdrcenné umebošky).

Manžel má za 3 měsíce 9 kg dole (Dagmar)

Dagmar: Snažíme jíst jinak cca 3,5 měsíce - a...

Je až neuvěřitelné, jakou mám energii (Kamlibe)

Kamlibe: Moc děkuji za skvělý, pěkně a přehledně vedený...

Krásně vedený kurz (Michaela)

Michaela: Evi a spol, i já se přidávám s...

Moje tělo po vašem jídle přede blahem

Verulka: Ja som tak nadšená :-D Kvôli svojím zdravotným...

Syn zahodil instantní polévku, aby si dal moji

Dagbri: Mám dobré zprávy. Když starší syn ochutnal tuto...

Děkuji za skvělé stránky

Eliška: Dobrý den, moc děkuji za skvělé stránky, které...

Váš kurz mě znovu nakopnul

Iva: Milá Evo a Helčo, psala jsem osobní mail...

Členství v Klubu byla jedna z našich nejlepších investic

Martina: Dlouho jsem váhala, zda si můžeme dovolit z...

Přestala mě pálit žáha, ustaly trávicí problémy a kalhoty se oblékají snadněji

Ilona: Cítím se lépe: nepálí mě žáha, nemám žádné...

Nikdy jsem tak ráda nevařila… až teď!

Jana: Nikdy jsem tak ráda nevařila jako nyní s...

Inspirující kurz pro začátečníky

Lenka: Milá Evo, milá Helčo, ještě jednou vřelé díky za...

Kojené dceři se rapidně zlepšil ekzém

Veronbak: Následkem jídla dle JJ se mé 0,75 kojené...

Nádherně jsem si pošmákla a ještě jsem zhubla (Eva)

Eva: Děkuji, Evi, za krásný a velmi výživný rozhovor....

Dohromady jsme shodili 39 kg (Pěvuška)

Pěvuška: Srdečně všechny zdravím :-). Jsem novým členem klubu...

Žádné pálení žáhy a v bříšku krásně. (Kateřina)

Kateřina: Ahoj všichni. Jsem tu absolutní nováček a už...

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...