Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Umeboši švestičky – první pomoc nejen při nevolnosti

Umeboši švestičky jsou základní součástí přírodní lékárničky první pomoci doma, i na cestách. V akutním stavu většinou i jen kousek umebošky zajistí po pár minutách okamžitou úlevu a zlepšení stavu. Umeboškám je někdy přezdíváno právem japonský zázrak. A co vše umí? Budete překvapeni!

Věděli jste, že …?
Švestičky umeboshi (česky umeboši, lidově umeboška) jsou nakládané ovocné plody ume stromu – japonského druhu švestek, nejvíce podobné našim meruňkám. Jedná se o starý japonský recept, ale používají se i v Číně a Koreji. Sbírají se nezralé, suší se a kvasí za použití soli a tlaku minimálně 6 měsíců i několik let. Prokládají se tzv. shizo listy, také se jim říká listy “buvolí trávy”. Ty jim dávají nejen červenou barvu, ale podporují i jejich léčebný efekt.

Alkalizují a harmonizují překyselený žaludek i trávení

Konzumací 10 g umeboši švestiček se neutralizuje 100 g snědeného cukru.

Umebošky mají díky vysokému obsahu zásaditých minerálů a kyseliny citrónové schopnost neutralizovat kyselinostvornost krve, například po konzumaci cukru, masa, bílé mouky nebo dalších zakyselujících potravin a při přejedení či stresu.

Jsou účinným pomocníkem při:

Dodávají tělu spoustu živin

Umebošky obsahují hodně vitamínu C, vápníku, draslíku, fosforu, železa a dalších minerálů i enzymů. V tabulce níže si můžete udělat obrázek o tom, kolik minerálů obsahují v porovnání s našim ovocem. Díky obsažené kyselině citrónové se minerály snadno vstřebávají nejen ze samotných umebošek, ale také z jiných potravin v tenkém střevě.

Obsah minerálů na 100 g:Vápník (mg)Železo (mg)Fosfor (mg)
Umeboshi631302,7
Jablko370,2
Jahoda14170,5
Broskev3130,3
zdroj: Potraviny lék náš vezdejší, M. Kushi

Odbourávají únavu, dodávají energii a zpomalují stárnutí

Kyselina citrónová obsažená ve velkém množství právě v umeboši švestičkách pomáhá odbourávat v našem těle kyselinou mléčnou. Ta se tvoří při trávení nebo fyzické námaze (např. při sportu, proto sportovci jedí citrony, které také kyselinu citronovou obsahují) a způsobuje únavu organismu. Zejména u těch z nás, kteří máme problematické trávení, se kyselina mléčná ukládá v těle a způsobuje trvalou únavu. Konzumace umebošek pomáhá získat ztracenou vitalitu a zpomaluje stárnutí

JJ doporučuje:

  • Mějte umebošky pořád po ruce jako první pomoc doma i na cestách.
  • Můžete je jíst i preventivně.
  • Pokud zrovna nemáte umebošku, podobný účinek má i umeboši pasta (tj. rozdrcenné umebošky).

PS: Cítíš se v plavkách sebevědomě?

Pokud letos nechceš schovávat zadek pod ručník, pojď na to s námi jinak.
Chci lepší postavu!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

110 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Gabriela
8. 7. 2024

Ahoj, mám teď nějaké problémy se žaludkem, a tak jsem si vzala umeboshi. Půlku ráno a půlku večer…. Potíže ustoupily, ale hrozně se potím…je to běžné? Kromě toho jsem měla včera pouze 2x míšo polévku. Nic jiného jsem do sebe nedostala.

Lenka Kunčarová
25. 5. 2024

Ahoj. Jaký máte názor na umeboshi kuličky od Danfoodu? Mají stejné účinky? Lze používat místo celých nebo pasty?

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

263
45

Léčivý hřib hořčák – zabíjí rakovinu

Nedávno jsme vydali článek o léčivých účincích lesních hub. Naši čtenáři jako správný národ houbařů hned poznali, že hříbek v  na úvodní fotce úplně vlevo,...