Umeboši švestičky jsou základní součástí přírodní lékárničky první pomoci doma, i na cestách. V akutním stavu většinou i jen kousek umebošky zajistí po pár minutách okamžitou úlevu a zlepšení stavu. Umeboškám je někdy přezdíváno právem japonský zázrak. A co vše umí? Budete překvapeni!

Věděli jste, že …?
Švestičky umeboshi (česky umeboši, lidově umeboška) jsou nakládané ovocné plody ume stromu – japonského druhu švestek, nejvíce podobné našim meruňkám. Jedná se o starý japonský recept, ale používají se i v Číně a Koreji. Sbírají se nezralé, suší se a kvasí za použití soli a tlaku minimálně 6 měsíců i několik let. Prokládají se tzv. shizo listy, také se jim říká listy “buvolí trávy”. Ty jim dávají nejen červenou barvu, ale podporují i jejich léčebný efekt.

Alkalizují a harmonizují překyselený žaludek i trávení

Konzumací 10 g umeboši švestiček se neutralizuje 100 g snědeného cukru.

Umebošky mají díky vysokému obsahu zásaditých minerálů a kyseliny citrónové schopnost neutralizovat kyselinostvornost krve, například po konzumaci cukru, masa, bílé mouky nebo dalších zakyselujících potravin a při přejedení či stresu.

Jsou účinným pomocníkem při:

  • pálení žáhy
  • nevolnosti (i těhotenské nebo v dopravních prostředcích)
  • přejedení
  • kocovině
  • nechutenství
  • podporují trávení
  • působí proti zácpě a průjmu

Dodávají tělu spoustu živin

Umebošky obsahují hodně vitamínu C, vápníku, draslíku, fosforu, železa a dalších minerálů i enzymů. V tabulce níže si můžete udělat obrázek o tom, kolik minerálů obsahují v porovnání s našim ovocem. Díky obsažené kyselině citrónové se minerály snadno vstřebávají nejen ze samotných umebošek, ale také z jiných potravin v tenkém střevě.

Obsah minerálů na 100 g: Vápník (mg) Železo (mg) Fosfor (mg)
Umeboshi 63 130 2,7
Jablko 3 7 0,2
Jahoda 14 17 0,5
Broskev 3 13 0,3
zdroj: Potraviny lék náš vezdejší, M. Kushi

Odbourávají únavu, dodávají energii a zpomalují stárnutí

Kyselina citrónová obsažená ve velkém množství právě v umeboši švestičkách pomáhá odbourávat v našem těle kyselinou mléčnou. Ta se tvoří při trávení nebo fyzické námaze (např. při sportu, proto sportovci jedí citrony, které také kyselinu citronovou obsahují) a způsobuje únavu organismu. Zejména u těch z nás, kteří máme problematické trávení, se kyselina mléčná ukládá v těle a způsobuje trvalou únavu. Konzumace umebošek pomáhá získat ztracenou vitalitu a zpomaluje stárnutí

JJ doporučuje:

  • Mějte umebošky pořád po ruce jako první pomoc doma i na cestách.
  • Můžete je jíst i preventivně.
  • Pokud zrovna nemáte umebošku, podobný účinek má i umeboši pasta (tj. rozdrcenné umebošky).

Nechápu, jak jsem přežila, když jsem jedla, jak jsem jedla

Eva: Díky! A jinak celé menu opravdu skvělé... s...

Rychlá příprava jídel, které mi chutnají

Pribe: Mám dole 4,8 kg a pokračuji dál. Je...

Výsledky se dostavují okamžitě

Magda:  Jsem moc ráda, že jsem s vámi všemi...

Váš kurz mě znovu nakopnul

Iva: Milá Evo a Helčo, psala jsem osobní mail...

Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády

Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se...

Díky vám mohu něco udělat pro zdraví sebe i svých blízkých

Zdeňka H.: Velice ráda vařím z Vašich receptů, naposledy to...

Manžel si všiml, že mám menší zadek a chce, abych mu také vařila

Kamlibe: Musím vám napsat, že podle vašeho jídelníčku je...

Naučili jste mě, že jídlo není jen o obživě, ale také o radosti a potěšení

Lenka: Jsem přesvědčená, že člověku se dostávají informace, které...

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...

Kurz mi pomohl mnohé si uvědomit

Slechtova777: Kurz mi velmi pomohl si uvědomit, že někdy...

Děkuji za to, co děláte a šíříte

Inka: Pěkný předvánoční čas. Dnes jsem narazila Evi na...

Poděkování

Dobrý den, chtěla jsem moc poděkovat za tyto inspirující...

Začala jsem milovat vaření díky JJ

Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...

Z vašich článků jde cítit tolik pozitivní energie! Čtu je každý den.

Dagstr: Z Vašich článků a rozhovorů jde tolik pozitivní energie....

Nejlepší polévka. Kluci vylízali i hrnec a vaříme ji i dnes

Michaela: Prý nejlepší polévka světa a to došel zázvor....

Manžel, velký masožravec, vidí, že mu omezení masa prospívá

Stramis: Já vařím podle JJ od listopadu, teď mám...

Čtěte dále