Domů Téma Trávení

trávení

Nápoj ze lněných semínek – detoxikuje tělo a léčí trávení

Lněný čaj je výborným pomocníkem při detoxikaci těla, hubnutí a jakýchkoliv trávicích potížích od nadýmání, plynatosti, až přes zácpu. Jedinečný je také v těhotenství,...

Umeboši švestičky – první pomoc nejen při nevolnosti

Umeboši švestičky jsou základní součástí přírodní lékárničky první pomoci doma, i na cestách. V akutním stavu většinou i jen kousek umebošky zajistí po pár minutách...

Co jíst při nemoci (jídelníček pro nemocné)

Jste nemocní, nebo máte nemocné dítě a přemýšlíte, co mu dát k jídlu? Aby to tělo nezatížilo, ale naopak bylo lékem, dodalo energii a...

10 způsobů, jak se zbavit trávicích problémů (podloženo studiemi)

Až 80 % z nás trápí trávicí problémy. Přispívá k tomu zrychlená doba, stres a špatná strava. Lékaři rádi tyto problémy shrnují pod diagnózu...

Poklad jménem vlašské ořechy

Začíná období pro nás typických, tradičních a oblíbených vlašských ořechů. Ořechová nádivka do sladkého pečiva, do těst na vánoční cukroví, ořechová bábovka nebo ořechový...

Jídelníček při střevních problémech (dráždivý tračník)

Tento týdenní zdravý jídelníček je sestaven pro všechny, kteří mají problémy s trávením a střevy. Je založen na principu LOW FODMAP diety (ale bez cukru, masa,...

Vyznáte se v čočce? Jak a které druhy rozhodně zařadit do...

Čočka je luštěnina, která je již po tisíce let důležitou potravinou v mnoha zemích světa. U nás se jí velkozrnná čočka na Nový rok,...

8 tipů, jak se konečně zbavit nadýmání

Trápí vás nadýmání a trávicí problémy, i když jíte zdravě? Mrkněte na tyto tipy, jestli neděláte některou z následujících častých chyb...

Kořeněné pickles jablko-zelí-zázvor

Voní a chutná téměř jako štrůdl. Kvašené zelí a jablíčka v kombinaci s kořením a zázvorem jsou výbornou zahřívací a velmi chutnou kombinací kvašené...

Ovesný jogurt (bez sóji)

Ovesný jogurt (oat jogurt) je skvělou alternativou pro všechny, kteří si chtějí dopřát rostlinný jogurt, ale chtějí omezit sóju v jídelníčku. V jogurtovači je...

Jezme jablka. Naše střevo nám poděkuje

Vědci potvrdili, že platí staré přísloví "Jedno jablko denně je nejlepší lékař". Jablka mají velmi pozitivní vliv na naše střevo, a to zase na...

Poznej své trávení: od úst až po konečník (2. část)

Zažívací systém a strava, která jím pochází, vyživuje nejen naše tělo, ale má zásadní vliv i na naši psychiku. Pokud tedy chceme získat maximum...

Tyto běžné emulgátory v potravinách poškozují naše střevo

Možná to znáte. Trpíte nadýmáním, plynatostí a dalšími nepříjemnými střevními problémy a nevíte proč. Vyřadili jste mléčné výrobky, lepek a další dráždivé látky, ale...

Miso pasta pod lupou: vše, co o ní potřebujete znát (1....

Miso pasta patří doslova mezi zázračné potraviny. Jeho chuť je natolik skvělá, že pozvedne každou polévku či pokrm o několik řádů výš. Má spoustu léčivých...

Pickles aneb fermentovaná zelenina – co je to?

Kvašená zelenina je jednoduchý, rychlý a chutný způsob konzervace. Má mnoho živin, enzymů, vitamínů, minerálů a dokáže v našem těle skoro zázraky.

Poznej svůj zažívací systém: od úst až po konečník (1. díl)

Zažívací systém a strava, která jím pochází, vyživuje nejen naše tělo, ale má zásadní vliv i na naši psychiku. Pokud tedy chceme získat maximum...

Jak vyléčit problémy se střevy? (dráždivý tračník, Crohnova choroba, ulcerózní kolitida)

Jak postavit jídelníček, když nefunguje dobře trávení? Co pomáhá při nadýmání a plynatosti? Jak upravit stravu při Crohnově chorobě, ulcerózní kolitidě a dráždivém tračníku, aby...

9 zajímavostí o rebarboře: je zdravá, ale zároveň i nebezpečná

Začala sezóna rebarbory. Její části jsou jedovaté, ale zároveň obsahuje spoustu vitamínů a je prospěšná našemu tělu. V gastronomii se považuje za ingredienci lásky,...

14 překvapivých faktů, které o svém zažívání možná nevíte

Většina z nás toho o své trávicí soustavě moc neví. Přitom trávicí soustava pro nás dělá mnohem víc, než jen že vylučuje snědenou potravu. Které...

Chřestová sezóna je tu: 9 faktů, které jste o chřestu nevěděli

Chřest je velmi zajímavá zelenina a jeho sezóna je právě v plném proudu. Věděli jste například, že Česko bylo dříve chřestovou velmocí a náš...

TOP 7 druhů koření: dodají nejen chuť, ale také léčí

Koření by v našich kuchyních mělo mít nezastupitelné místo. Nejen že dodává chuť a vůni pokrmům, umožňuje méně solit, ale také bojuje proti řadě...

Vláknina dokáže zázraky. A až 98 % z nás ji má...

Často slýcháváme, že bychom měli přidat do stravy více vlákniny. Až 98 % z nás jí má v jídelníčku nedostatek. Víte, co vlastně vláknina...

Není skořice jako skořice. Nenechte se napálit!

Skořice má spoustu blahodárných účinků na naše tělo. I proto je stále častěji součástí potravin, jídel i diet. Věděli jste ale, že existují dva druhy...

Diagnóza podle jazyka: odhalte příčiny vašich nemocí

Vyplázni na mě jazyk a já ti řeknu kdo jsi a co tě trápí. Tak by se dala nazvat diagnostika z jazyka ve východní...

Potraviny pro zdravá střeva, které bychom měli jíst pravidelně

Střeva mají mnohem větší význam, než si myslíte. Neřídí pouze trávení potraviny, ale také vaši imunitu, hubnutí, myšlení, náladu i spánek. Proto je třeba...

Jak upravit stravu na jaře

Jaro je výborné období pro očistu našeho trávení. Máme šanci se zbavit všeho starého a nepotřebného, zároveň máme dost síly postavit se čelem k novým...

Dojo – mezi zimou a jarem

Mezi jednotlivými ročními obdobími je přibližně 18 přechodových dnů. V čínské medicíně se jim říká dojo a jsou ideální pro posílení sleziny a žaludku. Pokud se cítíte...

Máte pár kilo navíc? Tipy, jak se jich zbavit a začít...

Zaměřte se na nezpracované potraviny Snažte se nekonzumovat téměř žádné průmyslově zpracované potraviny (fast foody, hotová jídla, veškeré polotovary, sušenky, dezerty a sladkosti, bílé pečivo...

Jak mi strava na dovolené rozhodila trávení

Můj milý deníčku, že jsem měla problémy se stravou v letadle, to už víš z předchozího vyprávění. A že mi po ní bylo špatně,...

Bobkový list je pokladem kuchyně a symbolem vítězství

Bobkový list je součástí tradiční přírodní medicíny již stovky let. V našich kuchyních se používá především pro vůni do polévek a omáček, ale málokdo...

Amasaké – přirozeně sladký krém bez cukru

Amasaké je tradiční sladký japonský pokrm. Vzniká fermentací obilí. Přestože je neskutečně sladké, neobsahuje žádný cukr ani jiné přidané sladidlo. Z amasaké pak můžete...

Lesní pažitka neboli divoký šnytlík

Chodím na něj už řadu let a oko mám na něj tak vycvičené, že ho poznám i z auta, když jedeme pomalu někde kolem...

Jíte šípky?

Pokaždé, když nás někdo nachytá, jak okusujeme šípky, je z toho velká legrace a většinou i nový šípkový nadšenec. Dnes mě zase jeden známý...

Téma: Jak regenerovat žaludek (pozdní léto)

Žaludek je párovým dutým orgánem k okruhu slinivka – slezina. Vše, co jsme si řekli o tomto okruhu, tedy úzce souvisí i s naším žaludkem. Má...

Strava a civilizační choroby – 3. díl

Tato přednáška s MUDr. Strnadelovou a Janem Zerzánem je o základu stravy, o tom, jak funguje naše trávení a co potřebuje pro správnou funkci. Vysvětlují, jaké potraviny...
Téma: salát, vrásky, jak se zbavit trávicích problémů, antibiotika, jak udělat pickles, hyperaktivita, rakovina tlustého střeva, sytost, kyselina šťavelová, zánět slepého střeva, kvašení, nízká imunita, sacharidy, lymfa, kvašená zelenina, vitamíny, potraviny slinivka, zlatý len, kumarin, avokádo, stáří, dna, kefír, hvět, obilovina, reflux, léčba střevních nemocí, strava při nemoci střev, masopust, student, zázvor, dovolená, levandule, dysfunkční střevo, žvýkání, vegan, zánět, syrová strava, Vánoce, trávící potíže, jarní bylinky, žlutý povlak na jazyku, strava při střevních potížích, střevní rovnováha, jak vařit kuzu, low carb, kousání, hatcho miso, asparagus, migréna, bezlepková dieta, zahušťovadla, co jíst při trávicích problémech, zavařená zelenina, co jíst na jaře, tmavé pečivo, pečení, stopové prvky, fermentor, low fod map, vitamíny B, nakládané okurky, střevní zácpa, jak vyrobit vegan jogurt, ptačinec, ředkvičky, cassia, Vladimíra Strnadelová, čekanka, soustředění, zažívací systém, pozdní léto, klíčení, petrželka, trávení, sezóna jaro, strava při horečce, přejedení, rýžové miso, složité sacharidy, jogurtovač, meditace, fitness strava, migrény, problémy s trávením, křeče, sója, čočka, lněné semínko, planá zelenina, příroda, bobkový list, nezpracované potraviny, nachlazení, vločky z ovsa, spánek, otoky, oat jogurt, obiloviny, zahřívání, jezení, mikroorganismy, cibule, pupínky na jazyku, candida, kandida, pasterizace, řešení nadýmání, jak se stravovat při celiakii, element země, nechutenství, horečka, strava při chřipce, kuzu pudink, svačina, trávicí enzymy, vitariánství, nafouklé břicho, slinivka, císařský řetz, semena, plnost, zpracované potraviny, střevní bakterie, probiotikum, autoimunitní onemocnění, dvanácterníkové vředy, detox, sedmikrásky, houby, skořice nepravá, stres, úzkost, studené nohy, ledvinové kameny, celozrnná mouka, detox těla, kakao, ledviny, jablka, oregáno, česnek medvědí, paměť, ostré koření, kvasinky, umeboška, anémie, deprese, celistvé potraviny, shizo

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?