Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Jak vybrat tu nejlepší dýni Hokkaido

Sladká hokkaido dýně je výbornou podzimní zeleninou, je léčivá a v kuchyni se s ní dá čarovat. Ale jen když víte, jak ji správně vybrat. Jinak si domů můžete přinést dýni vodnatou, nevýraznou a chutí podobnou spíše cuketě. My vám v 6 krocích ukážeme, jak vybrat tu pravou!

Sytá barva napoví

Sytě oranžové dýně jsou ty nejsladší
Příliš bledá barva dýně hokkaido, tato dýně je chuťově nevýrazná, vodnatá a podobá se cuketě.

Čím tmavší barva hokkaido, tím lépe. Vybírejte sytě oranžové až načervenalé plody jako na obrázku výše. Dýně, které jsou bledé a světlé (obrázek níže), nebudou sladké a budou se chutí více podobat cuketám. Zelené strakování nebo skrvny nejsou na škodu (jedná se o křížence se zelenou dýní hokkaido). Tyto dýně jsou moučnější, ale jejich chuť je také sladká.

 

 

Zvuk při poklepání by měl být dunivý a těžký

Dalším důležitým poznávacím znakem sladkých dýní je zvuk. Zaklepejte na dýně a porovnejte jejich zvuk. Je hodně dutý, jakoby prázdný? Pak takovou dýni nekupujte. Příliš prázdně znějící dýně má tenkou dužinu, téměř žádná semínka a chutí se podobá spíše cuketě. Dobrá, zralá, sladká dýně by na poklep měla být slyšet, ale zvuk by měl být dunivý a těžký (jako když pěstí zaklepete na svou hruď).

Stopka ukáže zralost

Správná stopka je seschlá a pevná. Tato dýně je zralá.
Tyto dýně ještě nejsou zralé, stopka je čerstvá, tlustá a není seschlá.

Jak uskladnit dýni, aby nezplesnivěla? Přečtěte si naše tipy.

Je důležité, aby kupovaná dýně měla stopku. Dýni bez stopky nekupujte, protože se velmi rychle kazí. Stopka by měla být hnědá, pevná a úplně vyschlá. Pokud je stopka na dotyk měkká, zelená a čerstvá, dýně ještě není zralá a je třeba ji nechat několik týdnů uležet.

Čím těžší, tím lepší

Pokud vybíráte z několika stejně velkých dýní, porovnejte jejich hmotnost. Zvedněte ji, abyste cítili její váhu. Zralá dýně by měla být tvrdá a těžká. Nejlépe to poznáte tak, když do rukou vezmete více stejně velkých dýní. Ta, která bude těžší, bude sladší a bude mít více dužiny.

Žádná měkká místa

Tyto dýně mají tmavé otlačené skvrny a začínají plesnivět.

Měkká či jinak zabarvená místa (malé tečky nebo kolečka) na dýni značí začínající plíseň nebo otlačeniny, které mohou brzy napadnout špatné mikroorganismy. Takto poškozené dýně se velmi rychle kazí. Dýni, která má škrábance nebo měkká jinak zbarvená místa, nekupujte. Pokud jste takovou sklidili nebo dostali v bedýnce se zeleninou, rychle ji spotřebujte.

Povrch dýně by měl být matný

Tato dýně ještě není zralá, je tzv. “skleněná” – leskne se.

Podívejte se také na povrch dýně. Měl by být matný. Pokud je povrch voskovitý nebo skleněný, není ještě zralá. Vyzkoušejte také nehtem zarýt do povrchu dýně. Dobrá dýně je tvrdá a nelze její slupku jednoduše nehtem propíchnout. Pokud váš nehet projde snadno slupkou dýně, nekupujte ji.

Ptáte se: Hokkaido je uvnitř zelená! Dá se jíst?
Ano, jen je trochu nedozrálá, ale jíst ji můžete. Pokud by vám zelená část vadila, můžete ji odkrojit.

Hokkaido dýni není třeba loupat, ale je třeba ji dobře umýt!
Přečtěte si, jak správně umývat zeleninu, abyste se zbavili většiny pesticidů. Tvrdou slupku, která se nerozvaří, nerozpeče ani nerozmixuje mívají až skutečně staré, dlouho skladované dýně. Ty poznáte tak, že je v podstatě nemůžete ani rozkrojit. U těch se vyplatí slupku odříznout nebo v případě pečení ji prostě nejíst a užít si jen měkkou část. Ideální je staré dýně nekupovat a vypěstované nenechat zestárnout.

 

Zdroj obrázků: vlastní, fotobanka a alchetron.com

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

28 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Skvělý článek děkuji. Já už mám rostliny uvadlé plísní, ale plody jeste nemají zaschlé stopky. Nevím, jestli je mám zalévat nebo nechat tzv. dojít. Ještě bych chtěla vědět, jak je to s máslovou dýní, jak poznat její zralost. Ty naše mají pořád zelené stopky.
Já už potřebují trhat, tolik jich neuskladním.🙂

My kupujeme dýně pěkně barevný.
Mám radši, když je cena za váhu a ne za kus, protože si nakoupim víc malejch dýní – osvědčilo se to, protože pak zpracuju rovnou celou dýni a nic se mi nekazí.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

78
17

18 tipů, jak použít lahůdkové droždí

Máte doma lahůdkové droždí a nevíte co s ním? Inspirujte se, kde všude se dá použít, aby jídla chutnala zase trošku jinak! Můžete s ním nahradit chuť sýru,...
11
4

4 tipy, jak si naplno užít podzim

Máme tu podzim. Hojnost ovoce a zeleniny, kouzlo vínové a zlatavé barvy, šustící listí lákající k procházkám a pochmurné počasí. Jak si ho užít a naplno vy...

Podzimní fazolová omáčka s dýní a rýží basmati s quinoou (kompletní talíř)

V tomto videu se naučíme, jak do 30 minut udělat kompletní večeři nebo oběd. Uvaříme si luxusní omáčku s napařenou zeleninou a basmati rýži s quinoou. Oku ...

Pečená dýně plněná šťavnatou amarantovou směsí

Měkoučká dýně s křupavou slupkou plněná šťavnatou směsí plnou proteinů. Skvělý oběd nebo večeře do sychravých zimních dnů.

Pečená zelenina s popencem a kopřivou

I když je jaro studené, stejně si ho dáme na talíř. V téhle podobě vás rozhodně zahřeje.