Sladká hokkaido dýně je výbornou podzimní zeleninou, je léčivá a v kuchyni se s ní dá čarovat. Ale jen když víte, jak ji správně vybrat. Jinak si domů můžete přinést dýni vodnatou, nevýraznou a chutí podobnou spíše cuketě. My vám v 6 krocích ukážeme, jak vybrat tu pravou!

1Sytá barva napoví

Sytě oranžové dýně jsou ty nejsladší
Příliš bledá barva dýně hokkaido, tato dýně je chuťově nevýrazná, vodnatá a podobá se cuketě.

Čím tmavší barva hokkaido, tím lépe. Vybírejte sytě oranžové až načervenalé plody jako na obrázku výše. Dýně, které jsou bledé a světlé (obrázek níže), nebudou sladké a budou se chutí více podobat cuketám. Zelené strakování nebo skrvny nejsou na škodu (jedná se o křížence se zelenou dýní hokkaido). Tyto dýně jsou moučnější, ale jejich chuť je také sladká.

 

 

2Zvuk při poklepání by měl být dunivý a těžký

Dalším důležitým poznávacím znakem sladkých dýní je zvuk. Zaklepejte na dýně a porovnejte jejich zvuk. Je hodně dutý, jakoby prázdný? Pak takovou dýni nekupujte. Příliš prázdně znějící dýně má tenkou dužinu, téměř žádná semínka a chutí se podobá spíše cuketě. Dobrá, zralá, sladká dýně by na poklep měla být slyšet, ale zvuk by měl být dunivý a těžký (jako když pěstí zaklepete na svou hruď).

3Stopka ukáže zralost

Správná stopka je seschlá a pevná. Tato dýně je zralá.
Tyto dýně ještě nejsou zralé, stopka je čerstvá, tlustá a není seschlá.

Jak uskladnit dýni, aby nezplesnivěla? Přečtěte si naše tipy.

Je důležité, aby kupovaná dýně měla stopku. Dýni bez stopky nekupujte, protože se velmi rychle kazí. Stopka by měla být hnědá, pevná a úplně vyschlá. Pokud je stopka na dotyk měkká, zelená a čerstvá, dýně ještě není zralá a je třeba ji nechat několik týdnů uležet.

4Čím těžší, tím lepší

Pokud vybíráte z několika stejně velkých dýní, porovnejte jejich hmotnost. Zvedněte ji, abyste cítili její váhu. Zralá dýně by měla být tvrdá a těžká. Nejlépe to poznáte tak, když do rukou vezmete více stejně velkých dýní. Ta, která bude těžší, bude sladší a bude mít více dužiny.

5Žádná měkká místa

Tyto dýně mají tmavé otlačené skvrny a začínají plesnivět.

Měkká či jinak zabarvená místa (malé tečky nebo kolečka) na dýni značí začínající plíseň nebo otlačeniny, které mohou brzy napadnout špatné mikroorganismy. Takto poškozené dýně se velmi rychle kazí. Dýni, která má škrábance nebo měkká jinak zbarvená místa, nekupujte. Pokud jste takovou sklidili nebo dostali v bedýnce se zeleninou, rychle ji spotřebujte.

6Povrch dýně by měl být matný

Tato dýně ještě není zralá, je tzv. „skleněná“ – leskne se.

Podívejte se také na povrch dýně. Měl by být matný. Pokud je povrch voskovitý nebo skleněný, není ještě zralá. Vyzkoušejte také nehtem zarýt do povrchu dýně. Dobrá dýně je tvrdá a nelze její slupku jednoduše nehtem propíchnout. Pokud váš nehet projde snadno slupkou dýně, nekupujte ji.

Ptáte se: Hokkaido je uvnitř zelená! Dá se jíst?
Ano, jen je trochu nedozrálá, ale jíst ji můžete. Pokud by vám zelená část vadila, můžete ji odkrojit.

Hokkaido dýni není třeba loupat, ale je třeba ji dobře umýt!
Přečtěte si, jak správně umývat zeleninu, abyste se zbavili většiny pesticidů. Tvrdou slupku, která se nerozvaří, nerozpeče ani nerozmixuje mívají až skutečně staré, dlouho skladované dýně. Ty poznáte tak, že je v podstatě nemůžete ani rozkrojit. U těch se vyplatí slupku odříznout nebo v případě pečení ji prostě nejíst a užít si jen měkkou část. Ideální je staré dýně nekupovat a vypěstované nenechat zestárnout.

 

Zdroj obrázků: vlastní, fotobanka a alchetron.com

 

Bez cukru, vajíček, bílé mouky… a takhle výtečné
Magda: Tak, a vánoční cukroví mám dodělané, jupííííííííííííííííííííí. Linecké...
Můj čtyřletý syn to označil „Boží“ (Kateřina)
Kateřina: Zdravím všechny, dovolená s Duhovým koníkem v kombinací...
Ještě, že tento web existuje!
Lenka: Děkuji Vám. Za rady i za celý tento...
V Jarní očistě šlo dolů 7 kg a jedu dál (Dana)
Dana: Zdravím známé i neznámé tváře. Po Jarní očistě,...
Teším sa z každého vydareného jedla (Elen)
Elen: Som už na dôchodku a k tejto super...
Kojené dceři se rapidně zlepšil ekzém
Veronbak: Následkem jídla dle JJ se mé 0,75 kojené...
Díky vám jsem se odnaučila pít kávu a vůbec mi nechybí
Pzajickova: Dobrý den, já jsem se s vámi holky...
Články jsou tak nabité tipy, že jde z toho hlava kolem :)
Martina: Díky moc za celý “seriál” Cestujeme se zdravou stravou,...
Na jídlo se těším a vychutnávám si ho (Věra)
Věra: Evi dnes se stalo to čemu jsem skoro...
Manžel bol najväčší oriešok (Eva)
Eva: Ahoj Evi:), moje deti majú 23 rokov (syn)...
9 kg dole a tlak zpět v normě (Karin)
Karin: Nepotrebujem už schudnúť, ale jednoducho ma baví byť...
Kurz mi pomohl mnohé si uvědomit
Slechtova777: Kurz mi velmi pomohl si uvědomit, že někdy...
Zbožňuji vaše recepty
Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...
Dosud vyzkoušené recepty všem chutnaly (Monika)
Monika: Zdravím všechny z Jíme Jinak :) Jsem tady...
Objev stránek
Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle...
Počáteční panika odpadla a já vařím ráda, stále a s chutí (Cačenka)
Cačenka: Ahoj všem, Jíme Jinak miluju, počáteční panika odpadla...