Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Jak vybrat tu nejlepší dýni Hokkaido

Sladká hokkaido dýně je výbornou podzimní zeleninou, je léčivá a v kuchyni se s ní dá čarovat. Ale jen když víte, jak ji správně vybrat. Jinak si domů můžete přinést dýni vodnatou, nevýraznou a chutí podobnou spíše cuketě. My vám v 6 krocích ukážeme, jak vybrat tu pravou!

Sytá barva napoví

Sytě oranžové dýně jsou ty nejsladší
Příliš bledá barva dýně hokkaido, tato dýně je chuťově nevýrazná, vodnatá a podobá se cuketě.

Čím tmavší barva hokkaido, tím lépe. Vybírejte sytě oranžové až načervenalé plody jako na obrázku výše. Dýně, které jsou bledé a světlé (obrázek níže), nebudou sladké a budou se chutí více podobat cuketám. Zelené strakování nebo skrvny nejsou na škodu (jedná se o křížence se zelenou dýní hokkaido). Tyto dýně jsou moučnější, ale jejich chuť je také sladká.

 

 

Zvuk při poklepání by měl být dunivý a těžký

Dalším důležitým poznávacím znakem sladkých dýní je zvuk. Zaklepejte na dýně a porovnejte jejich zvuk. Je hodně dutý, jakoby prázdný? Pak takovou dýni nekupujte. Příliš prázdně znějící dýně má tenkou dužinu, téměř žádná semínka a chutí se podobá spíše cuketě. Dobrá, zralá, sladká dýně by na poklep měla být slyšet, ale zvuk by měl být dunivý a těžký (jako když pěstí zaklepete na svou hruď).

Stopka ukáže zralost

Správná stopka je seschlá a pevná. Tato dýně je zralá.
Tyto dýně ještě nejsou zralé, stopka je čerstvá, tlustá a není seschlá.

Jak uskladnit dýni, aby nezplesnivěla? Přečtěte si naše tipy.

Je důležité, aby kupovaná dýně měla stopku. Dýni bez stopky nekupujte, protože se velmi rychle kazí. Stopka by měla být hnědá, pevná a úplně vyschlá. Pokud je stopka na dotyk měkká, zelená a čerstvá, dýně ještě není zralá a je třeba ji nechat několik týdnů uležet.

Čím těžší, tím lepší

Pokud vybíráte z několika stejně velkých dýní, porovnejte jejich hmotnost. Zvedněte ji, abyste cítili její váhu. Zralá dýně by měla být tvrdá a těžká. Nejlépe to poznáte tak, když do rukou vezmete více stejně velkých dýní. Ta, která bude těžší, bude sladší a bude mít více dužiny.

Žádná měkká místa

Tyto dýně mají tmavé otlačené skvrny a začínají plesnivět.

Měkká či jinak zabarvená místa (malé tečky nebo kolečka) na dýni značí začínající plíseň nebo otlačeniny, které mohou brzy napadnout špatné mikroorganismy. Takto poškozené dýně se velmi rychle kazí. Dýni, která má škrábance nebo měkká jinak zbarvená místa, nekupujte. Pokud jste takovou sklidili nebo dostali v bedýnce se zeleninou, rychle ji spotřebujte.

Povrch dýně by měl být matný

Tato dýně ještě není zralá, je tzv. “skleněná” – leskne se.

Podívejte se také na povrch dýně. Měl by být matný. Pokud je povrch voskovitý nebo skleněný, není ještě zralá. Vyzkoušejte také nehtem zarýt do povrchu dýně. Dobrá dýně je tvrdá a nelze její slupku jednoduše nehtem propíchnout. Pokud váš nehet projde snadno slupkou dýně, nekupujte ji.

Ptáte se: Hokkaido je uvnitř zelená! Dá se jíst?
Ano, jen je trochu nedozrálá, ale jíst ji můžete. Pokud by vám zelená část vadila, můžete ji odkrojit.

Hokkaido dýni není třeba loupat, ale je třeba ji dobře umýt!
Přečtěte si, jak správně umývat zeleninu, abyste se zbavili většiny pesticidů. Tvrdou slupku, která se nerozvaří, nerozpeče ani nerozmixuje mívají až skutečně staré, dlouho skladované dýně. Ty poznáte tak, že je v podstatě nemůžete ani rozkrojit. U těch se vyplatí slupku odříznout nebo v případě pečení ji prostě nejíst a užít si jen měkkou část. Ideální je staré dýně nekupovat a vypěstované nenechat zestárnout.

 

Zdroj obrázků: vlastní, fotobanka a alchetron.com

PS: Co shodit 5 kg za 14 dnů?

Sezóna plavek se blíží. Letos to nebude strašák, připravíme se. Máme chutný jídelníček, skvělé recepty, videa, jemné cvičení - a samozřejmě živou podporu a motivaci. Už za dva týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na výzvu Hubneme do plavek a naskočte!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

8 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

My kupujeme dýně pěkně barevný.
Mám radši, když je cena za váhu a ne za kus, protože si nakoupim víc malejch dýní – osvědčilo se to, protože pak zpracuju rovnou celou dýni a nic se mi nekazí.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

2
1

Jak se uskladňují dýně Hokkaidó

Máte hodně dýní a nevíte, jak je správně uskladnit, aby co nejdéle vydržely? Mrkněte na těchto pár tipů, jak na to.
2
11

Dovolená v Chorvatsku zdravě – restaurace, kde nakupovat a co si vzít

Jak zvládnout dovolenou, když jím jinak? Co si nabalit, nachystat, co rychlého vařit, kde nakupovat, co jíst, kde jíst a jak si opravdu odpočinout i přesto...

Plán zdravého vánočního pečení: kdy péct které cukroví?

Cukroví neodmyslitelně patří k českým Vánocům. To naše je bez cukru a bílém mouky. Poradíme vám, jak si zdravé pečení rozvrhnout tak, aby bylo vše hotové v...
10
4

Není dýně jako dýně! Poradíme, jak kterou dýni použít v kuchyni

Špagetová, máslová, marina, hokkaido, … Dýní je spousta druhů. Znáte je všechny a víte, která se hodí do jakých pokrmů? Mrkněte, která je která a ins...