Sladká hokkaido dýně je výbornou podzimní zeleninou, je léčivá a v kuchyni se s ní dá čarovat. Ale jen když víte, jak ji správně vybrat. Jinak si domů můžete přinést dýni vodnatou, nevýraznou a chutí podobnou spíše cuketě. My vám v 6 krocích ukážeme, jak vybrat tu pravou!

1Sytá barva napoví

Sytě oranžové dýně jsou ty nejsladší
Příliš bledá barva dýně hokkaido, tato dýně je chuťově nevýrazná, vodnatá a podobá se cuketě.

Čím tmavší barva hokkaido, tím lépe. Vybírejte sytě oranžové až načervenalé plody jako na obrázku výše. Dýně, které jsou bledé a světlé (obrázek níže), nebudou sladké a budou se chutí více podobat cuketám. Zelené strakování nebo skrvny nejsou na škodu (jedná se o křížence se zelenou dýní hokkaido). Tyto dýně jsou moučnější, ale jejich chuť je také sladká.

 

 

2Zvuk při poklepání by měl být dunivý a těžký

Dalším důležitým poznávacím znakem sladkých dýní je zvuk. Zaklepejte na dýně a porovnejte jejich zvuk. Je hodně dutý, jakoby prázdný? Pak takovou dýni nekupujte. Příliš prázdně znějící dýně má tenkou dužinu, téměř žádná semínka a chutí se podobá spíše cuketě. Dobrá, zralá, sladká dýně by na poklep měla být slyšet, ale zvuk by měl být dunivý a těžký (jako když pěstí zaklepete na svou hruď).

3Stopka ukáže zralost

Správná stopka je seschlá a pevná. Tato dýně je zralá.
Tyto dýně ještě nejsou zralé, stopka je čerstvá, tlustá a není seschlá.

Jak uskladnit dýni, aby nezplesnivěla? Přečtěte si naše tipy.

Je důležité, aby kupovaná dýně měla stopku. Dýni bez stopky nekupujte, protože se velmi rychle kazí. Stopka by měla být hnědá, pevná a úplně vyschlá. Pokud je stopka na dotyk měkká, zelená a čerstvá, dýně ještě není zralá a je třeba ji nechat několik týdnů uležet.

4Čím těžší, tím lepší

Pokud vybíráte z několika stejně velkých dýní, porovnejte jejich hmotnost. Zvedněte ji, abyste cítili její váhu. Zralá dýně by měla být tvrdá a těžká. Nejlépe to poznáte tak, když do rukou vezmete více stejně velkých dýní. Ta, která bude těžší, bude sladší a bude mít více dužiny.

5Žádná měkká místa

Tyto dýně mají tmavé otlačené skvrny a začínají plesnivět.

Měkká či jinak zabarvená místa (malé tečky nebo kolečka) na dýni značí začínající plíseň nebo otlačeniny, které mohou brzy napadnout špatné mikroorganismy. Takto poškozené dýně se velmi rychle kazí. Dýni, která má škrábance nebo měkká jinak zbarvená místa, nekupujte. Pokud jste takovou sklidili nebo dostali v bedýnce se zeleninou, rychle ji spotřebujte.

6Povrch dýně by měl být matný

Tato dýně ještě není zralá, je tzv. „skleněná“ – leskne se.

Podívejte se také na povrch dýně. Měl by být matný. Pokud je povrch voskovitý nebo skleněný, není ještě zralá. Vyzkoušejte také nehtem zarýt do povrchu dýně. Dobrá dýně je tvrdá a nelze její slupku jednoduše nehtem propíchnout. Pokud váš nehet projde snadno slupkou dýně, nekupujte ji.

Ptáte se: Hokkaido je uvnitř zelená! Dá se jíst?
Ano, jen je trochu nedozrálá, ale jíst ji můžete. Pokud by vám zelená část vadila, můžete ji odkrojit.

Hokkaido dýni není třeba loupat, ale je třeba ji dobře umýt!
Přečtěte si, jak správně umývat zeleninu, abyste se zbavili většiny pesticidů. Tvrdou slupku, která se nerozvaří, nerozpeče ani nerozmixuje mívají až skutečně staré, dlouho skladované dýně. Ty poznáte tak, že je v podstatě nemůžete ani rozkrojit. U těch se vyplatí slupku odříznout nebo v případě pečení ji prostě nejíst a užít si jen měkkou část. Ideální je staré dýně nekupovat a vypěstované nenechat zestárnout.

 

Zdroj obrázků: vlastní, fotobanka a alchetron.com

 

Kurz se mi líbí čím dál tím víc
Tereza: Ahoj Evi, na Vánočním detoxu jsem již po...
Jsem nabitá energií a pořád se usmívám
Spenito: Ahoj Ajko (a holky :) ), líbí se...
Všímám si na sobě spousty pozitivních změn (Eva)
Eva: Váha a míry stabilní, ale kdybych ty předchozí...
Jde z vás nakažlivá energie
Iveta: Jde z Vás ohromná energie, která je krásně...
JJ je pro mě hodnotným zdrojem věrohodných informací
Katka: Ačkoliv maso a vajíčka mám moc ráda, články...
Potěšilo mě, že jste to vzali za správný konec
Štěpánka: Holky, mate to krasne. Daly jste si hodne...
Úklid podle vás je super: kuchyň takový vítr dlouho nezažila
Radka: Jsem nadšená ze spousty skvělých receptů a rad....
Bez masa je mi skvěle
Petra: Nejdřív jsem to vůbec neplánovala, ale nakonec jsem maso...
Z maroda jsem zase činorodá!
Jarka: Ahoj Evi a Heli a všichni klubáci ♥...
Břicho se mi zploštilo a já si pyšně vykračuji městem (Hana, 56 let)
Hana: Chci moc moc poděkovat za Vaše stránky a...
Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji
Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v...
poděkování
Vaše stránky jsou pro mě velkým přínosem, právě procházím...
Jsem vaší velkou fanynkou a na JJ stránkách jsem už závislá
Miluše V.: Evi, moc děkuji za milé setkání v...
Přítel mi řekl, že by tak chtěl jíst už pořád
Lucie: Ráda bych napsala takové shrnutí mého kurzu. Především...
Přestala mě pálit žáha, ustaly trávicí problémy a kalhoty se oblékají snadněji
Ilona: Cítím se lépe: nepálí mě žáha, nemám žádné...
Jídelníček z kurzu si můj muž velmi chválil, i když podobně vařím už 10 let
Evakostrnova: Jedlá sú fantastické, klobúk dole, varím podobné už...