Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty > Teplá

Pečená zelenina s popencem a kopřivou

Uvařeno
bez lepku
bez cukru
bez mléka
sezóna jaro
sezóna podzim

I když je jaro studené, stejně si ho dáme na talíř. V téhle podobě vás rozhodně zahřeje.

Ingredience
na pekáč
  • 1/4 dýně (hokkaido nebo máslová)
  • 1 červená řepa
  • 1 cuketa
  • 4 žampióny
  • hrstička popence
  • hrstička kopřiv
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 3 stroužky česneku
  • salát nebo špenát na vytvoření lůžka

Táňa má tři děti. Přišla k nám na kurz a my jí nevěřily ani věk ani ty tři děti. Byla veselá, pozitivní, štíhlounká, ...

Jak připravit sladkou pečenou zeleninu se skořicí

  1. Dýni nakrájíme na proužky (hokkaido není třeba loupat), řepu a cuketu na kolečka, žampióny na čtvrtky.
  2. Popenec a kopřivu nasekáme na drobno.
  3. V mističce smícháme prolisovaný česnek, olej, sójovou omáčku, ocet a nasekané bylinky.
  4. Zeleninu dáme do pekáče a potřeme připravenou směsí.
  5. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C cca 20-30 minut. Hlídáme, aby se zelenina odspodu nepřipékala a bylinky v marinádě se nespálili. Nesmí být černá, to by bylo nezdravé a hořké. Takže raději na menší teplotu a déle. A pozor, zespoda se bude péct více, takže při kontrole kousek zeleniny nadzvědněte, abyste viděli, jak je na tom dole.
  6. Hotovou zeleninu položíme na salátové nebo špenátové lístky, můžeme nazdobit nasekaným popencem a přidat navrch jeho kvítky.

Praktické

  • Abychom se nepopálili o kopřivu, nabíráme ji lopatkou na zeleninu nebo předem spaříme horkou vodou a pak teprve sekáme.
  • Pokud pečete ve skle nebo nepřilnavém pekáčku, není potřeba podlívat, pouze hlídat teplotu, aby se zelenina odspodu nepálila a bylinky nespálili do černa, to by bylo jídlo hořké. Pokud to neodhadnete, můžete zeleninu podlít trošinkou vody (cca 2 lžíce).
  • Abyste se vyhnuli spálení zeleniny, můžete ji v půlce pečení otočit. Já to nedělám, už mám odhad, kdy ji mám vypnout, aby se nespálila.
  • Tato připravená zelenina je výtečná i jen tak samotná (třeba s dipem, oříškovým nebo semínkovým máslem nebo jinou zálivkou), v salátu (např. spolu s rukolou, tahini zálivkou a uvařenou cizrnou nebo fazolemi), v buddha bowl, nebo ji můžeme zkombinovat s těstovinami či jakoukoliv vařenou obilovinou a luštěninou.

Obměna

  • Místo dýně můžete použít i batát, přidat řepu, mrkev aj.
  • Divoké bylinky můžete vynechat nebo nahradit těmi, které právě rostou u vás.

Děti

  • Takto připravená zelenina je vhodná pro děti od 1,5 roku. Menším ubereme koření a dochucovadla.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Klub

ahojky, zaujal me nazev, protoze skorici miluju ve vsech podobach, ale i kdyz jsem to pro jistotu cetla 2x, tak tam nikde zadnou skorici nevidim?? (jen v tom nadpisu) Dava se tam do te marinady nebo az nakonec a kolik? Dekuji :)

Klub

Dobrý den, chutná to sladce jen od zeleniny nebo se tam přidává něco sladkého?

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

12
41

Startujeme online kurz Podzimní detox

Vyzkoušejte také

5
10

Dýňové máslo (bez laktózy)

Pomalu začíná být dýní všude plno… Tady je jeden sezónní recept, pokud přemýšlíte, co s nimi vymyslet. Dýňové máslo lze připravit jak ve slané, tak v...
6
21

Dýňový tataráček

Na podzim je dýní všude plno… Tady je jeden sezónní recept, pokud přemýšlíte, co s nimi vymyslet. Tataráček se skvěle hodí na čerstvý kváskový chlebí...

Spaghetti carbonara vegetariana

Zdravá verze na italskou klasiku, na které si pochutná celá rodina. Špagety Carbonara – bez masa a mléčných výrobků.

Sladká zelenina s kokosovým mlékem na způsob Nishime

Rychlé a výborné zeleninové jídlo v léčebném a lahodném japonském stylu nishime. Jako stvořené do chladnějších dnů. Zahřeje, zasytí a pohladí :-)

Karamelizovaná mrkev v hořčično-“medové” zálivce

Křehká slaďoučká restovaná mrkev v chutné hořčično-“medové” zálivce. Skvělá příloha pro celou rodinu.

Pečená glazovaná zelenina

Potěšte svoje chuťové buňky slaďoučkou zeleninou. Takto upravenou ji vezmou na milost i zarytí odpůrci zeleniny.