Uzrála mi první dýně a tak jsem v rychlosti vykouzlila zase jiný druh dýňové polévky.
Ingredience
pro 4 porce

- 1 litr zeleninového vývaru/nebo horká voda
- 1 cibule
- 1 batát (150 g)
- kousek dýně (150 g)
- olej
- sůl
- umeocet
- na ozdobu: petrželka
Jak připravit dýňovo-batátový krém
- Dáme ohřát zeleninový vývar nebo použijeme horkou vodu.
- Cibuli, dýni a batát nakrájíme na větší kostky.
- Na dno hrnce dáme olej, přidáme cibuli a sůl, společně chvíli restujeme.
- Přidáme batát a dýni a zalijeme vařícím vývarem. Pod pokličkou vaříme asi 20 minut.
- Polévku vypneme, přidáme lžíci umeocta a rozmixujeme tyčkovým mixérem do hladkého krému.
- Podáváme posypané petrželkou.
Praktické
- Pokud by byla polévka moc hustá, přidáme ještě trochu vývaru.
Obměna
- Labužníci si mohou přidat trochu rostlinné smetany.
- Místo batátů můžete přidat mrkev.
- Polévka je skvělá s hrstkou červené čočky.
Děti
- Polévka je vhodná pro děti od 14 měsíců, pokud dáme jen pár zrnek soli, minimálně oleje a vynecháme ochucovadla.
- Pro děti od 1,5 roku polévku vaříme stejně, ale solíme a ochucujeme minimálně.
Děti od 2 let mohou polévku s námi.
Děkuji moc za recept, velmi jsme si s dcerkou pochutnaly! Nato, že samotnou dýni hokkaido nemá moc v oblibě, baštila ostošet. Ty krémové polévky mají tu výhodu,že se tam dá leckterá zelenina úspěšně schovat 😃
Přesně Radko, u nás to funguje taky tak a je to spolehlivý způsob, jak do dětí (vlastně do kohokoli 😃 ) dostat zeleninu, které by se běžně nedotkly 👍😉
Mňááám! Úžasná záležitost! I tu čočku jsem tam dala a na talíři jsem si ještě přidala kernoto uvařené se slzovkou – a byla sytá večeře. Taky trochu muškátového květu.
Tyto polévky fakt miluju!
Zrovna se jdu podivat jestli tu neni nejakej tip na bataty. Diky! :-)
Už umíme číst i myšlenky :-)
Vyborna!!!! MOC jsme si pochutnali.. Diky!! :)
V podstatě stačí smíchat tři druhy zeleniny a je to vždy labužo :)
To mate pravdu, Helenko, kdybyste jen vedela jake druhy zeleniny jsem kolikrat schopna smichat :D Tolikrat uz jsem si rikala, ze tentokrat uz to asi vazne nebude k jidlu, ale nakonec vzdycky bylo :) Zeleninou se zkratka neda nic zkazit ;)
Přesně, nikdy to nebylo nejedlý, pokud tedy nebyla zelenina hořká, což se mi jednou stalo u nějaké slupky něčeho.
Dnes jsem vyzvedl farmářskou bedýnku a v ní byla první letošní Hokkaido dýně. Batáty mám vždy po ruce, tak recept jde do ruky tak akorát :-) Ještě jsem nedělal, ale to nemůže dopadnout špatně ani omylem :-)
Martine, vy jste profík, to dopadne určitě skvěle a ještě vymyslíte nějakou minimalistickou verzi!
Nejminimalističtější verze polívky je VAŘEČKOVÁ?