Uzrála mi první dýně a tak jsem v rychlosti vykouzlila zase jiný druh dýňové polévky.
Ingredience
pro 4 porce
  • 1 litr zeleninového vývaru/nebo horká voda
  • 1 cibule
  • 1 batát (150 g)
  • kousek dýně (150 g)
  • olej
  • sůl
  • umeocet
  • na ozdobu: petrželka

Jak připravit dýňovo-batátový krém

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar nebo použijeme horkou vodu.
  2. Cibuli, dýni a batát nakrájíme na větší kostky.
  3. Na dno hrnce dáme olej, přidáme cibuli a sůl, společně chvíli restujeme.
  4. Přidáme batát a dýni a zalijeme vařícím vývarem. Pod pokličkou vaříme asi 20 minut.
  5. Polévku vypneme, přidáme lžíci umeocta a rozmixujeme tyčkovým mixérem do hladkého krému.
  6. Podáváme posypané petrželkou.

Praktické

  • Pokud by byla polévka moc hustá, přidáme ještě trochu vývaru.

Obměna

  • Labužníci si mohou přidat trochu rostlinné smetany.
  • Místo batátů můžete přidat mrkev.
  • Polévka je skvělá s hrstkou červené čočky.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti od 14 měsíců, pokud dáme jen pár zrnek soli, minimálně oleje a vynecháme ochucovadla.
  • Pro děti od 1,5 roku polévku vaříme stejně, ale solíme a ochucujeme minimálně.

Děti od 2 let mohou polévku s námi.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

10 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Mňááám! Úžasná záležitost! I tu čočku jsem tam dala a na talíři jsem si ještě přidala kernoto uvařené se slzovkou – a byla sytá večeře. Taky trochu muškátového květu.
    Tyto polévky fakt miluju!

      • To mate pravdu, Helenko, kdybyste jen vedela jake druhy zeleniny jsem kolikrat schopna smichat 😀 Tolikrat uz jsem si rikala, ze tentokrat uz to asi vazne nebude k jidlu, ale nakonec vzdycky bylo 🙂 Zeleninou se zkratka neda nic zkazit 😉

        • Přesně, nikdy to nebylo nejedlý, pokud tedy nebyla zelenina hořká, což se mi jednou stalo u nějaké slupky něčeho.

  2. Dnes jsem vyzvedl farmářskou bedýnku a v ní byla první letošní Hokkaido dýně. Batáty mám vždy po ruce, tak recept jde do ruky tak akorát 🙂 Ještě jsem nedělal, ale to nemůže dopadnout špatně ani omylem 🙂

  3. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJahody v agaru
Další článekSalát z červené řepy a okurek