Máte velkou úrodu kedlubnů a nestíháte je jíst? Začínají dřevnatět? Honem si z nich udělejte tenhle luxusní česnekovo-koprový krém, který i bez použití mléka či smetany chutná jemně a smetanově.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • cca 1 kg kedlubnů
  • 4 stroužky česneku
  • 2 snítky čerstvého kopru
  • 1 lžíce oleje
  • 3/4 litru horkého vývaru nebo vody
  • sůl
  • umeocet
  • květy šalvěje (nemusí být)

Jak připravit česnekovo-koprovou polévku z kedlubnu

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar.
  2. Mezitím oloupeme a nakrájíme cibuli, česnek a kedluben na kostky.
  3. V hrnci rozpálíme olej, přidáme cibuli a česnek a společně orestujeme do zlatova.
  4. Přidáme kedluben, promícháme společně, aby se trochu orestoval a zalijeme vývarem jen tolik, aby nepřesahoval zeleninu.
  5. Vaříme asi 15 minut, aby kedluben změkl a šel rozmixovat. Vmezičase nasekáme kopr na drobno.
  6. Odstavíme a rozmixujeme. Podle potřeby přidáme vývar, aby polévka měla krémovou konzistenci.
  7. Přidáme nasekaný kopr a podle chuti umeocet.
  8. Podáváme zdobené snítkou kopru a kvítky šalvěje.

    Praktické

    • Polévku můžeme vařit kratší dobu, pokud máme čerstvý měkký kedluben, bude do 10 minut uvařený.
    • Pokud je starší, může se vařit o něco déle.
    • Vývaru dejte tolik, aby vám vyhovovala konzistence. Je snazší přilít a naředit než naopak.
    • I mírně dřevnatý kedluben můžete do polévky dát, pokud máte výkonný mixér.
    • Protože se polévka mixuje, není nutné krájet zeleninu na drobno, klidně stačí větší kusy.
    • Pokud máte potíže s cibulí a smažením, nepřipravujte zeleninu na oleji, ale vložte ji do vroucího vývaru a po uvaření rozmixujte.

    Obměna

    • Česnek můžeme vynechat nebo přidat až na závěr do mixování.
    • Polévka je smetanová sama o sobě a v podstatě nepotřebuje extra dochucovat, ale můžete přidat trochu rostlinné smetany.
    • Místo umeocta můžete použít citrón nebo jablečný ocet.
    • Kopr můžete dát sušený nebo zcela vynechat.

    Děti

    • Polévka je vhodná pro děti cca od 1,5 roku. Polévku solíme mnohem méně a nedochucujeme umeoctem. Po odebrání dítěti dochutíme pro sebe podle potřeby.

    Na jídlo se těším a vychutnávám si ho (Věra)

    Věra: Evi dnes se stalo to čemu jsem skoro...

    Už nevyžírám v noci ledničku a ustupují mi bolesti kloubů (Monika)

    Pani Eva velmi pekne vam ďakujem! Zmenila som stravu...

    poděkování

    Vaše stránky jsou pro mě velkým přínosem, právě procházím...

    Mám lepší a vypnutější pleť

    Evča: Ahoj Evi, nevím, jestli to se patří, přesto...

    Všichni mi říkají, že jsem nějaká mladá babička – díky JJ mládnu :-)

    Vlaty: Cítím se úplně super, mám dole asi 6kg....

    Díky vám jsem objevila jiný styl přípravy a stravování

    Štěpánka: Postupně se pročítám a sepisuji nákupní seznam. Zkouším a...

    Cítím se mnohem více v pohodě

    Avka: Zase mě začalo bavit vařit a zjišťuji, jak...

    Jsem na vašich stránkách závislá

    Miluše: Miluji Jíme Jinak! Jsem na vašich stránkách závislá...

    Je to skvělé a jednoduché vaření (Veronika)

    Veronika: Ahoj Evi, dnes poslední den vaření kurzu Hubneme...

    Lituji, že jsem vás neobjevila dřív. Měníte můj život k lepšímu

    Eva: Jsem s vámi moc ráda! Měníte mi život...

    Přípravy jídel jsou až překvapivě rychlé

    Barbjenc: Dnešní oběd jsem nemohla skoro dojíst, všechno mi...

    Díky vašim stránkách se konečně orientuji ve zdravé výživě

    Hana M.: Chtěla bych vám poděkovat za úžasnou práci, kterou...

    Členství v klubu JJ je cesta, jak si užít život na tomto světě

    Jajabre: Klub JJ - dává mi radost z jídla,...

    Po letech omylů mám v hlavě i těle jasno (Radka)

    Radka: Moc děkuji za úžasný kurz, jsem šťastná, že...

    Děkuji za skvělý kurz

    Ilona: Děkuji, děvčata, za skvělý kurz. Tady to jde...

    Už nechci vařit klasiku, kterou jsem dříve vařila

    Pavlivlmaeorua: S pomocí dcery jsem se dostala k programu...

    Jak to vidíte vy? Napište komentář.

    Komentujte
    Vaše jméno

    Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

    Předchozí článekZbavila jsem se chronické únavy (Petra, 44 let)
    Další článekDomácí broskvová marmeláda bez cukru