Máte velkou úrodu kedlubnů a nestíháte je jíst? Začínají dřevnatět? Honem si z nich udělejte tenhle luxusní česnekovo-koprový krém, který i bez použití mléka či smetany chutná jemně a smetanově.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • cca 1 kg kedlubnů
  • 4 stroužky česneku
  • 2 snítky čerstvého kopru
  • 1 lžíce oleje
  • 3/4 litru horkého vývaru nebo vody
  • sůl
  • umeocet
  • květy šalvěje (nemusí být)

Jak připravit česnekovo-koprovou polévku z kedlubnu

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar.
  2. Mezitím oloupeme a nakrájíme cibuli, česnek a kedluben na kostky.
  3. V hrnci rozpálíme olej, přidáme cibuli a česnek a společně orestujeme do zlatova.
  4. Přidáme kedluben, promícháme společně, aby se trochu orestoval a zalijeme vývarem jen tolik, aby nepřesahoval zeleninu.
  5. Vaříme asi 15 minut, aby kedluben změkl a šel rozmixovat. Vmezičase nasekáme kopr na drobno.
  6. Odstavíme a rozmixujeme. Podle potřeby přidáme vývar, aby polévka měla krémovou konzistenci.
  7. Přidáme nasekaný kopr a podle chuti umeocet.
  8. Podáváme zdobené snítkou kopru a kvítky šalvěje.

    Praktické

    • Polévku můžeme vařit kratší dobu, pokud máme čerstvý měkký kedluben, bude do 10 minut uvařený.
    • Pokud je starší, může se vařit o něco déle.
    • Vývaru dejte tolik, aby vám vyhovovala konzistence. Je snazší přilít a naředit než naopak.
    • I mírně dřevnatý kedluben můžete do polévky dát, pokud máte výkonný mixér.
    • Protože se polévka mixuje, není nutné krájet zeleninu na drobno, klidně stačí větší kusy.
    • Pokud máte potíže s cibulí a smažením, nepřipravujte zeleninu na oleji, ale vložte ji do vroucího vývaru a po uvaření rozmixujte.

    Obměna

    • Česnek můžeme vynechat nebo přidat až na závěr do mixování.
    • Polévka je smetanová sama o sobě a v podstatě nepotřebuje extra dochucovat, ale můžete přidat trochu rostlinné smetany.
    • Místo umeocta můžete použít citrón nebo jablečný ocet.
    • Kopr můžete dát sušený nebo zcela vynechat.

    Děti

    • Polévka je vhodná pro děti cca od 1,5 roku. Polévku solíme mnohem méně a nedochucujeme umeoctem. Po odebrání dítěti dochutíme pro sebe podle potřeby.

    Můj 19letý syn začal sám vařit dle JJ

    Magda: Před chvílí se starší syn (19 let) ptá,...

    Už 4. týden bez kafe a spím hlubokým spánkem!

    Tereza: Přidávám též pozitivní ohlas - kávu jsem zkusila...

    Dcera se mnou začala snídat polévku!

    Kajkule: Všechna jídla jsou moc dobrá! Moc vás chválím, pěkně...

    Tak jednoduché a tak dobré! (Nada)

    Nada: To je dobrota!!! Neměla jsem tolik kedluben, tak...

    Kamarátka neverila, ako som sa zmenila (Marta)

    Marta: Pomaly sa mi končí vstup "do plavek". A pokračujem...

    Věřím, že to půjde (Olga)

    Olga: Zdravím a připojuji se ke všem, co děkují,...

    Konečně mě přešly chutě na sladké „z nudy“

    Annakrata: Pokud si dám k snídani polévku a k...

    Inspirující kurz pro začátečníky

    Lenka: Milá Evo, milá Helčo, ještě jednou vřelé díky za...

    S Vámi mám pocit, že na to nejsem sama (Daniela)

    Daniela: Jsem učitelka a celý svůj profesní život se...

    Můj muž i tchán se jídlo pochvalují

    L.fuca: Toto stravování mě baví a hlavně mi dělá...

    Jsem v klubu již 3. rokem a je k nezaplacení!

    Marie J: děkuji za Váš úžasný web. V klubu...

    Jídlo jsou pestrá a rozmanitá, že už se nechci vrátit ke klasice

    Viky: Hezký den, jídla jsou pestrá, rozmanitých chutí, že...

    Můj metabolický věk je o 15 let nižší, než můj skutečný (Ludmila)

    Ludmila: Strava mi moc vyhovuje a už jsou tu...

    Lucka, účastnice kurzu, nám napsala

    Dobrý den Evo a Heleno, ještě jednou děkuji za příjemně...

    Ubývají cm i kg. Stojí to za to!

    Ilona: Ahoj, dnes, šestý den - úbytek váhy 2...

    Jak to vidíte vy? Napište komentář.

    Komentujte
    Vaše jméno

    Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

    Předchozí článekZbavila jsem se chronické únavy (Petra, 44 let)
    Další článekDomácí broskvová marmeláda bez cukru