Z každé procházky se vracíme s nějakým úlovkem. Ráno to byl košík kopřiv, takže k obědu byl výborný jemný kopřivový krém. Byla to rychlovka  - rychle uvařená a rychle snědená.
Ingredience
pro 4 porce
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1 cibule
  • 2 petržele
  • 4 hrsti kopřiv
  • 2 snítky kopru
  • 3/4 litru vývaru/vody
  • ume ocet a jablečný ocet podle chuti
  • rostlinná smetana na ozdobení

Jak připravit kopřivovou polévku s koprem

  1. Dáme ohřát vývar, očistíme zeleninu a opláchneme čerstvé kopřivy na sítku.
  2. Cibuli a petržel nakrájíme na kostky, kopřivu nasekáme na drobno.
  3. V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli, osolíme a orestujeme.
  4. Přidáme petržel a společně restujeme několik minut.
  5. Zalijeme horkým vývarem/vodou a pod pokličkou na mírném plameni vaříme cca 15 minut.
  6. Nasekáme kopr na jemno.
  7. Na závěr vaření přidáme kopřivu, odstavíme a rozmixujeme do hladka.
  8. Podle chuti přidáme jablečný ocet a ume ocet, vmícháme nasekaný kopr.
  9. Před podáním zakápneme rostlinnou smetanou.

Praktické

  • Vývar nenalijte do hrnce hned všechen, aby nebyla polévka řídká. Podle potřeby na konci můžete přidat.
  • Abychom si nespálili prsty o kopřivy, můžeme je krátce spařit horkou vodou, pak nebudou pálit.

Obměna

  • Místo kopřiv použijte jakékoliv bylinky zrovna máte k dispozici – bršlici, ptačinec, medvědí česnek apod.
  • Místo petržele můžeme použít jinou zeleninu nebo zužitkovat zbytečky různých zelenin, které se nám nastřádaly (kus cukety, kus zelí, kus kapusty apod.)
  • Polévku můžete vylepšit kořením, česnekem apod.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti od 2 let, menším dětem ubereme sůl a koření.

I po 3 letech na vege stravě mě JJ posunulo mnohem dál

Pavlivlmaeorua: Již jsem prošla kurzem jarní očista, naprosto mě...

Bez ranní polévky to u mě už nejde

Zdlang: Devcata, jsem spokojena, jak to valim a zvladam,...

Je mi mnohem líp ve vlastním těle

Hanka: Dobrý den, děkuji za kurz. Zhubla v pase...

Velké díky za filmový festival

Ivana: Holky, nechtělo se mi přihlašovat na festivalové stránky,...

Každý nový článek je obrovským přínosem

Martina: Díky moc za celý "seriál" o cestování, který...

Konečně mě přešly chutě na sladké “z nudy”

Annakrata: Pokud si dám k snídani polévku a k...

Kurz byl nejkrásnějším dárkem, který jsem kdy dostala

Dagbri: Jsem moc ráda, že jsem na Vaše stránky...

Obleču šaty, které jsem X let neoblékla

Ilona L.: Mám jednu naprosto luxusní zprávu! Moje 69letá...

V lednici máme týden starou šunku: nikdo už ji nechce!

Veronika: Ja mám rôzne stravovacie omedzenia, takže pre mňa bol...

Děkuji za perfektní kurz a cenné rady

Kateřina: Ahoj, zdravím všechny účastníky kurzu ? Děkuji celému...

Měníte mi život k lepšímu

Pája: Ahoj, moc díky, v 50 mi měníte život...

Nová inspirace

Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...

Cítím se neskutečně lehčí a zmizelo i bušení srdce

Jaterik: Ahoj holky, moc děkuji za skvělý program. Vaření...

Děkuji, jak se o nás krásně staráte

Tereza: Tak já také ještě jednou díky! Krásně se...

Vaše videorecepty jsou úžasné, každý den se zdokonaluji

Iva: Ahoj! Od 21.12. nepiju kávu, od 25.12. nejím...

Díky kurzu mám najednou více času na důležité věci

Monimar: Milá Evičko, utíká to a ve vánočním programu...
  1. A nemyslel třeba, že je brokolicová? To se totiž tuhle stalo u nás návštěvě. Docela jsem váhala, zda přiznat barvu :-))

  2. Já z ní udělala nakonec pěkně hustou polévku. Kopřiv jsem dala hodně a ještě k tomu oves a na ozdobu nastrouhala trochu uzeného tofu a smetany. Manžel mi to pochválil, má takové husté polévky rád a tentokrát se nad tím, že jí kopřivy ani nepozastavil. Stačilo jí párkrát pomalu zařadit do jídelníčku a dnes sní i kopřivovou polévku :-).

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekAmasaké – přirozeně sladký krém bez cukru
Další článekHelča oslavila 45. narozeniny