Domů > Zdravé recepty > Polévky > Krémové

Jemný kopřivový krém s koprem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna jaro

Z každé procházky se vracíme s nějakým úlovkem. Ráno to byl košík kopřiv, takže k obědu byl výborný jemný kopřivový krém. Byla to rychlovka  – rychle uvařená a rychle snědená.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1 cibule
  • 2 petržele
  • 4 hrsti kopřiv
  • 2 snítky kopru
  • 3/4 litru vývaru/vody
  • ume ocet a jablečný ocet podle chuti
  • rostlinná smetana na ozdobení

Od střední školy jsem se potýkala se spoustou zdravotních problémů. Trápily mě bolesti břicha, potíže s močovým měchý...

Jak připravit kopřivovou polévku s koprem

  1. Dáme ohřát vývar, očistíme zeleninu a opláchneme čerstvé kopřivy na sítku.
  2. Cibuli a petržel nakrájíme na kostky, kopřivu nasekáme na drobno.
  3. V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli, osolíme a orestujeme.
  4. Přidáme petržel a společně restujeme několik minut.
  5. Zalijeme horkým vývarem/vodou a pod pokličkou na mírném plameni vaříme cca 15 minut.
  6. Nasekáme kopr na jemno.
  7. Na závěr vaření přidáme kopřivu, odstavíme a rozmixujeme do hladka.
  8. Podle chuti přidáme jablečný ocet a ume ocet, vmícháme nasekaný kopr.
  9. Před podáním zakápneme rostlinnou smetanou.

Praktické

  • Vývar nenalijte do hrnce hned všechen, aby nebyla polévka řídká. Podle potřeby na konci můžete přidat.
  • Abychom si nespálili prsty o kopřivy, můžeme je krátce spařit horkou vodou, pak nebudou pálit.

Obměna

  • Místo kopřiv použijte jakékoliv bylinky zrovna máte k dispozici – bršlici, ptačinec, medvědí česnek apod.
  • Místo petržele můžeme použít jinou zeleninu nebo zužitkovat zbytečky různých zelenin, které se nám nastřádaly (kus cukety, kus zelí, kus kapusty apod.)
  • Polévku můžete vylepšit kořením, česnekem apod.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti od 2 let, menším dětem ubereme sůl a koření.

PS: Přibrala jste po zimě? 😦 Během 2 týdnů to spravíme! 😁

Sezóna plavek začne brzy. Máme chutný jídelníček, skvělé recepty, videa, jemné cvičení - a samozřejmě živou podporu a motivaci. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na výzvu Hubneme do plavek a naskočte!

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

24 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Výborná 😊 S tou smetanou na talíři se nějak trochu zakalila, jinak měla krásnou barvičku. A měla jsem ji trochu řidší, ale vzhledem k tomu, že jsme pak měli jáhlové knedlíky plněné uzeným tempehem se zelím ( což bylo docela dost syté jídlo ) nám to nevadilo 🙂

Dělala jsem bez petržele, jen cibule a Kopřivy a ořidala nakonec quinou a rozmixovala. Moc dobré to bylo 😋 tento týden již po 2😬

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kokosová polévka s bazalkou

Perfektní osvěžení pro horké dny je tahle kokosová polévka s bazalkou. Ačkoli chutná po kokosu, její základ tvoří zelenina.
25
30

Nejlepší rajčatová polévka bez rajčat

Tomatová polévka patří k našim nejoblíbenějším. Děláme ji však bez rajčat, bez cukru a nezahušťujeme ji moukou. Přesto je k nerozeznání od pravé rajské a n...

Polévka z bílého chřestu jinak

Tradiční chřestová polévka ve zdravé verzi.

Krémová polévka z dýně a batátů

Uzrála mi první dýně a tak jsem v rychlosti vykouzlila zase jiný druh dýňové polévky.

Luxusní hrachová polévka s dýní

Hrachovka je naše oblíbená polévka. V téhle verzi nenadýmá, je rychle hotová a neskutečně dobrá. Do chladných nevlídných dnů hotové potěšení pro oko i mlsn...

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...