- 1 lžíce oleje
- špetka soli
- 1 cibule
- 2 petržele
- 4 hrsti kopřiv
- 2 snítky kopru
- 3/4 litru vývaru/vody
- ume ocet a jablečný ocet podle chuti
- rostlinná smetana na ozdobení
Jak připravit kopřivovou polévku s koprem
- Dáme ohřát vývar, očistíme zeleninu a opláchneme čerstvé kopřivy na sítku.
- Cibuli a petržel nakrájíme na kostky, kopřivu nasekáme na drobno.
- V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli, osolíme a orestujeme.
- Přidáme petržel a společně restujeme několik minut.
- Zalijeme horkým vývarem/vodou a pod pokličkou na mírném plameni vaříme cca 15 minut.
- Nasekáme kopr na jemno.
- Na závěr vaření přidáme kopřivu, odstavíme a rozmixujeme do hladka.
- Podle chuti přidáme jablečný ocet a ume ocet, vmícháme nasekaný kopr.
- Před podáním zakápneme rostlinnou smetanou.
Praktické
- Vývar nenalijte do hrnce hned všechen, aby nebyla polévka řídká. Podle potřeby na konci můžete přidat.
- Abychom si nespálili prsty o kopřivy, můžeme je krátce spařit horkou vodou, pak nebudou pálit.
Obměna
- Místo kopřiv použijte jakékoliv bylinky zrovna máte k dispozici – bršlici, ptačinec, medvědí česnek apod.
- Místo petržele můžeme použít jinou zeleninu nebo zužitkovat zbytečky různých zelenin, které se nám nastřádaly (kus cukety, kus zelí, kus kapusty apod.)
- Polévku můžete vylepšit kořením, česnekem apod.
Děti
- Polévka je vhodná pro děti od 2 let, menším dětem ubereme sůl a koření.
Komentáře
Mnaaaaaam ♥️♥️♥️ Kopřiva jsem dala susenou , chutna výborně
Teeda!! Vyzkoušeno a nevěřila jsem, že to bude taková mňamka!! :D