Z každé procházky se vracíme s nějakým úlovkem. Ráno to byl košík kopřiv, takže k obědu byl výborný jemný kopřivový krém. Byla to rychlovka  - rychle uvařená a rychle snědená.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1 cibule
  • 2 petržele
  • 4 hrsti kopřiv
  • 2 snítky kopru
  • 3/4 litru vývaru/vody
  • ume ocet a jablečný ocet podle chuti
  • rostlinná smetana na ozdobení

Jak připravit kopřivovou polévku s koprem

  1. Dáme ohřát vývar, očistíme zeleninu a opláchneme čerstvé kopřivy na sítku.
  2. Cibuli a petržel nakrájíme na kostky, kopřivu nasekáme na drobno.
  3. V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli, osolíme a orestujeme.
  4. Přidáme petržel a společně restujeme několik minut.
  5. Zalijeme horkým vývarem/vodou a pod pokličkou na mírném plameni vaříme cca 15 minut.
  6. Nasekáme kopr na jemno.
  7. Na závěr vaření přidáme kopřivu, odstavíme a rozmixujeme do hladka.
  8. Podle chuti přidáme jablečný ocet a ume ocet, vmícháme nasekaný kopr.
  9. Před podáním zakápneme rostlinnou smetanou.

Praktické

  • Vývar nenalijte do hrnce hned všechen, aby nebyla polévka řídká. Podle potřeby na konci můžete přidat.
  • Abychom si nespálili prsty o kopřivy, můžeme je krátce spařit horkou vodou, pak nebudou pálit.

Obměna

  • Místo kopřiv použijte jakékoliv bylinky zrovna máte k dispozici – bršlici, ptačinec, medvědí česnek apod.
  • Místo petržele můžeme použít jinou zeleninu nebo zužitkovat zbytečky různých zelenin, které se nám nastřádaly (kus cukety, kus zelí, kus kapusty apod.)
  • Polévku můžete vylepšit kořením, česnekem apod.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti od 2 let, menším dětem ubereme sůl a koření.

Jste všichni tak milí, díky za podporu!

Annakrata: Jste všichni tak milí, já myslela,že moje zážitky...

Dcerka si pochvaluje a já mám za 14 dní pryč 6 cm v pase (Daša)

Daša: Dobrý deň :-). Veľmi oceňujem prepracovanosť programu "Zhubnete...

Postupně se přidává celá rodina (Katarina)

Katarina: Ďakujem za tuto úžasnú skúsenosť. Páči sa mi...

Jde to krásně a jednoduše (Zdenka)

Zdenka: Ahoj Evi, stáhla jsem si a pročetla e-book...

Už nechci vařit klasiku, kterou jsem dříve vařila

Pavlivlmaeorua: S pomocí dcery jsem se dostala k programu...

Zhubla jsem a nejspíš se zbavím i cukrovky (Milena, 70 let)

Milena: Ahoj Evi, když tady čtu ostatní, připadám si tady...

Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho

Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...

8 kg je dole a zlepšila se psychika (Martin)

Martin: Ahoj, tak 8 kg je dole, i když...

Jíme vaše jídla s chutí celá rodina včetně mého 86 letého tatínka (Ingrid)

Ingrid: Evi, moc se mi líbil článek o nakupování....

Všechna jídla jsou vynikající a jejich příprava je hračka (Lenka)

Lenka: Všechna jídla jsou vynikající a moooc mi chutnají....

Objev stránek

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle...

Dáváte mi pocit, že jsem doma

Tammy: Pocit, že jsem doma. Nebo u kámošky na...

I v 67 letech lze jíst zdravě!

Zachoptik: Dobrý den, 14 dní je za mnou. Je...

Nemůžu si pomoct, ty jídla z kurzu jsou tak dobrá, že vylizuji talíře i hrnce…

Magda: Ahoj všichni, dnes uvařil manžel - zelí, bramborový knedlík a...

Po letech omylů mám v hlavě i těle jasno (Radka)

Radka: Moc děkuji za úžasný kurz, jsem šťastná, že...

Z vašich článků jde cítit tolik pozitivní energie! Čtu je každý den.

Dagstr: Z Vašich článků a rozhovorů jde tolik pozitivní energie....
  1. Donutila jsi mně „zaguglit“,Evičko… myslela jsem, že bršlici neznám a s údivem jsem zjistila, že s ní celkem neúspěšně bojuji na zahradě… najednou se z plevele vyklubala léčivka a ještě k tomu bohatá na vitamín C. Neodolala jsem a zkusila tento recept s bršlicí a bez kopru. Nikdy bych nevěřila, že z nenáviděného plevele se vyklube taková dobrota. Partner dokonce vyškrabkal hrnec. Mňam… Děkuji :-)

  2. A nemyslel třeba, že je brokolicová? To se totiž tuhle stalo u nás návštěvě. Docela jsem váhala, zda přiznat barvu :-))

  3. Já z ní udělala nakonec pěkně hustou polévku. Kopřiv jsem dala hodně a ještě k tomu oves a na ozdobu nastrouhala trochu uzeného tofu a smetany. Manžel mi to pochválil, má takové husté polévky rád a tentokrát se nad tím, že jí kopřivy ani nepozastavil. Stačilo jí párkrát pomalu zařadit do jídelníčku a dnes sní i kopřivovou polévku :-).

  4. Zobrazit všech 9 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMungo s kopřivou na sladkém curry
Další článekBezlepkový chléb – kyprý i bez kvásku a kypřícího prášku