Domů > Zdravé recepty > Polévky > Krémové

Jemný kopřivový krém s koprem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna jaro

Z každé procházky se vracíme s nějakým úlovkem. Ráno to byl košík kopřiv, takže k obědu byl výborný jemný kopřivový krém. Byla to rychlovka  – rychle uvařená a rychle snědená.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • 1 cibule
  • 2 petržele
  • 4 hrsti kopřiv
  • 2 snítky kopru
  • 3/4 litru vývaru/vody
  • ume ocet a jablečný ocet podle chuti
  • rostlinná smetana na ozdobení

Po 9 měsících s Jíme Jinak jsem nadšen tím, že to není jen jídlo, ale moc fajn životní styl. Čistí se tělo, následně ...

Jak připravit kopřivovou polévku s koprem

  1. Dáme ohřát vývar, očistíme zeleninu a opláchneme čerstvé kopřivy na sítku.
  2. Cibuli a petržel nakrájíme na kostky, kopřivu nasekáme na drobno.
  3. V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli, osolíme a orestujeme.
  4. Přidáme petržel a společně restujeme několik minut.
  5. Zalijeme horkým vývarem/vodou a pod pokličkou na mírném plameni vaříme cca 15 minut.
  6. Nasekáme kopr na jemno.
  7. Na závěr vaření přidáme kopřivu, odstavíme a rozmixujeme do hladka.
  8. Podle chuti přidáme jablečný ocet a ume ocet, vmícháme nasekaný kopr.
  9. Před podáním zakápneme rostlinnou smetanou.

Praktické

  • Vývar nenalijte do hrnce hned všechen, aby nebyla polévka řídká. Podle potřeby na konci můžete přidat.
  • Abychom si nespálili prsty o kopřivy, můžeme je krátce spařit horkou vodou, pak nebudou pálit.

Obměna

  • Místo kopřiv použijte jakékoliv bylinky zrovna máte k dispozici – bršlici, ptačinec, medvědí česnek apod.
  • Místo petržele můžeme použít jinou zeleninu nebo zužitkovat zbytečky různých zelenin, které se nám nastřádaly (kus cukety, kus zelí, kus kapusty apod.)
  • Polévku můžete vylepšit kořením, česnekem apod.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti od 2 let, menším dětem ubereme sůl a koření.

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Mila Beata
4. 4. 2022

Mnaaaaaam ♥️♥️♥️ Kopřiva jsem dala susenou , chutna výborně

Teeda!! Vyzkoušeno a nevěřila jsem, že to bude taková mňamka!! :D

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Kokosová polévka s bazalkou

Perfektní osvěžení pro horké dny je tahle kokosová polévka s bazalkou. Ačkoli chutná po kokosu, její základ tvoří zelenina.
1

Krémová polévka z fazolek mungo a brokolice

Jednoduchá a velmi chutná polévka bez smažení na cibuli.

Jarní kvásková polévka s kopřivou

Kdo nemá rád japonská dochucovadla, má rád tradiční českou kuchyni a má rád polévky à la kyselo, ať zkusí tento recept na polévku z chlebového kvásku. Je t...
5
24

Nejlepší rajčatová polévka bez rajčat

Tomatová polévka patří k našim nejoblíbenějším. Děláme ji však bez rajčat, bez cukru a nezahušťujeme ji moukou. Přesto je k nerozeznání od pravé rajské a n...

Polévka z bílého chřestu jinak

Tradiční chřestová polévka ve zdravé verzi.

Cizrnový krém s houbami

Jednoduchý zahřívací krém vhodný pro podzimní a zimní období. Kořenění i pikantní, sladký i kyselý.