rostlinná smetana
Cibulový quiche se žampiony a smetanou
Zdravá verze oblíbeného francouzského slaného koláče bez mléka a vajec. Je vhodný jako rychlá večeře, svačina s sebou na cesty nebo slané pohoštění pro...
Jemný kopřivový krém s koprem
Z každé procházky se vracíme s nějakým úlovkem. Ráno to byl košík kopřiv, takže k obědu byl výborný jemný kopřivový krém. Byla to rychlovka...
Kopřivová krémová polévka
Čerstvé kopřivy jsou nedoceněný zdroj železa a mnoha dalších minerálů a vitamínů. Pokud chcete doplnit tělu stopové prvky a ryzí energii z přírody, natrhejte...
Krémová mírně pikantní kari korma
Jemně kořeněná krémová indická omáčka speciální chuti s kari pastou, kořením, zázvorem a spoustou výborné zeleniny.
Variace na stroganoff
Rostlinná varianta na známý stroganoff, v němž nechybí kyselé okurky ani žampiony. Výborně se hodí nejen k rýži, ale klidně i k čerstvému domácímu...
Kvásková cibulačka
Cibulačka patří mezi naše oblíbené polévky. Tahle s kváskem je příjemně nakyslá a patří mezi naše nejoblíbenější. Je rychlá a jednoduchá, dělám ji i...
Pohanková kaše s mákem
Perfektní vydatná kaši na zimní snídani. Zahřeje, je připravená za pár minut v jednom hrnci a je sladká i když v ní není přidaný žádný...
Nejlepší rajčatová polévka bez rajčat
Tomatová polévka patří k našim nejoblíbenějším. Děláme ji však bez rajčat, bez cukru a nezahušťujeme ji moukou. Přesto je k nerozeznání od pravé rajské...
Hrstková polévka s quinoou, čočkou a řepou
Na oběd mi obvykle stačí jen polévka, ale musí být hustá a obsahovat obilovinu a luštěninu. Tohle je moje top polévka měsíce září. Natolik...
Hlíva na kari
Podzim je tady a přišel čas zahřívacích jídel. Hlíva ústřičná v kombinaci s kari to splňuje dokonale. Navíc pokud uvaříte fazole předem, máte rychle...
Dýňové špagety s pestem
Vyladěná krémová omáčka z dýně spolu s pestem a špagetami tvoří dokonalou kombinaci. Nalaďte se na podzim díky tomuto receptu :-)
Pikantní smetanové kernotto s červenými fazolemi
Když není čas nebo chuť stát u plotny, rychlý recept přijde vždy vhod. Díky smetaně je kernotto krásně krémové a jemné, ale v kombinaci...
Krémová polévka z cukety a mangoldu
Jemňoučká dietní krémová polévka ze 4 ingrediencí, kterou máme hotovou do pár minut a pochutná si na ní celá rodina.
Špagety narůžovo
Červená řepa je zdravá a úžasně univerzální surovina. Dá se připravit na tisíc způsobů. Tento recept je rychlý a kombinace řepy a těstovin je...
Hlíva ústřičná na smetaně
Hlíva ústřičná patří mezi zdraví prospěšné houby, mimo jiné posiluje imunitu, což je zvlášť v dnešní době důvod, proč bychom ji měli zařadit do...
Luxusní krémová polévka s restovaným rozmarýnovým chřestem
Krémové polévky jsou pro nás slavnostní záležitost. A dnes jsme si ji udělali naprosto luxusní - přidali jsme do ní restovaný chřest na rozmarýnu.
Smetanové fazole s červenou řepou
Jídlo jako dělané pro milovníky červené řepy. Krémové a vynikající, navíc krásně barevné.
Domací kešu krém à la smetana
Od té doby, co si připravuji doma tuhle smetanu, už jinou nekupuji. Je tak krásně krémová, recept je rychlý a dá se hezky obměňovat...
Smetanové těstoviny s řepou
celozrnné těstoviny
1 cibule
1 stroužek česneku
1 lžíce oleje
vařený hrách
rostlinná smetana (sójová nebo kokosová)
případně balzamiko nebo umeocet na dochucení
...
Míchané batáty s kysaným zelím
Dokonalá kombinace kysaného zelí, batátů a smetanovo-hořčicové zálivky. Jednoduchý a rychlý pokrm, na kterém si pochutná celá rodina.
Fazolky na smetaně (vegan)
Česká klasika - fazolky na smetaně, ale ve verzi bez laktózy (vegan).
11 tipů, jak chytře využít přístroj Nutramilk v kuchyni včetně postupů
Nutramilk jsme si u nás doma velmi oblíbili (a domluvili na něj pro vás i super slevu!). Není to jen přístroj k výrobě rostlinného...
Kaštanová nutella bez cukru ve 2 verzích
Tato sladká čokoládová pomazánka á la nutella je výborná alternativa, pokud máte chuť na něco sladkého a čokoládového, ale nechcete hřešit nutellou plnou cukru...
Škola vaření: Jak na polévky v 5 krocích
Pojďte se stát expertem na polévky a překvapte rodinu a hosty. Miso polévky, krémové, obědové, zeleninové, luštěninové, tradiční i netradiční. Naučte se základní jednoduchý...
Fazole na smetaně s noky
Připravte si naši českou klasiku - krémovou smetanovou omáčku. Ale ve zdravé verzi bez mléka. K tomu výborné odlehčené batátové noky z celozrnné mouky....
Domácí (nejen) ořechová másla a mléka do 5 minut. NutraMilk s...
Kdo by nemiloval oříšková máslíčka a kaši s rostlinným mlékem. My si je vyrábíme všechny doma s tímto skvělým pomocníkem - NutraMilkem. Bez práce...
Krémové fazole s pečeným česnekem
Jakmile se trošku ochladí, dělám si hustá a krémová jídla. Tato krémová fazolová dobrota s jemnou chutí kokosu a sladkou zeleninou je něco pro...
Pečená zeleninová polévka
Věděli jste, že zeleninovou polévku můžete také upéct? Její chuť bude mnohem výraznější a ještě vás prohřeje až do morku kostí.
Krémová polévka z mangoldu a pórku
Někomu mangold v zelenině nechutná. Když ho však rozmixujete s pórkem, přidáte bylinky a trochu rostlinné smetany, mohou se utlouct i ti, kdo mangold...
Kroupotto s červenou řepou
Krásně růžové barevné rizoto, tentokrát ne z rýže, ale z ječmenných krup. Pokud milujete řepu, bude vám chutnat!
Krémová houbová omáčka á la Kulajda
Milujeme polévku Kulajdu, tak jsme se rozhodli z ní udělat i omáčku jako hlavní chod. Pokud máte rádi houby a krémové omáčky, pak si...
Nejluxusnější krémová polévka s fazolkami. I děti si přidávají
Jak dostat do sebe, děti nebo partnerů zeleninu? Třeba v této polévce. Je luxusní, krémová, lahodná, levná a rychle hotová! Všichni, kdo ji ode...
Luxusní kedlubnová omáčka s koprem
Inspirovala jsem se našimi čtenáři a vytvořila tuto lahodnou kedlubnovou omáčku. Díky nahrubo strouhané uvařené kedlubně má zase jinou konzistenci i chuť. Budete vylizovat...
Krkonošské kyselo z kvásku jinak
150 g žitného kvásku
hrst sušených hub
500 g zeleniny (např. květák, mrkev, pórek)
1 cibule
1 l zeleninového vývaru nebo vody
1...
Velké bílé fazole na kyselo
Velké fazole milujeme. Dnes jsme si moc pochutnali téhle dobrotě.
Pravda o veganství aneb není to jen o jídle…
Veganství není dieta, ale životní styl. Nezaměřuje se pouze na jídlo, ale na mnoho dalších aspektů. V tomto článku se podíváme a objasníme si,...
Květák na kari s tofu
Rychlé, barevné a moc dobré kari z tofu a květáku, které zahřeje, dodá energii a povzbudí.
Cheesecake
Zdravá verze cheesecake v dvojbarevném provedení s čokoládovou polevou a ovocem. Tento si zamiluje celá vaše rodina.
Staročeská křenová polévka
Na podzim je třeba zařadit pikantnější chutě. Vyzkoušejte tuto naši tradiční jednoduchou a dobrou staročeskou křenovou polévku. Množství křenu si zvolte podle toho, jak...
Bazalková omáčka
Jemná a krémová omáčka s chutí bazalky. V kombinaci s těstovinami a uzeným tofu nebo tempehem je to rychlovka a výborná večeře.
Domácí ovesno-kokosová smetana
Rostlinné smetany ve zdravých výživách jsou drahé a často nemají obsahují i nějaké konzervanty. Přitom smetana se dá během minuty vykouzlit doma za pár...
Opečená cuketa s krémovou rýží
Lahodná krémová rýže s opečenou cuketou jako "třešničkou na dortu". Lehká a rychlá snídaně nebo večeře například s uzeným tofu nebo tempehem.
Jemný křenový krém
Křenový krém býval v našich končinách oblíbenou pochoutkou. Tato luxusní jemná křenová pěna se hodí jako dip např. k uzenému tempehu či tofu nebo jako...
Jak si dopřát zdravou kávu na cestách
Jen málokdo nepropadl jejímu kouzlu a návyku dát si ji buď ráno pro nastartování, po obědě nebo pro tu chvíli klidu. Na vaše žádosti jsme...
Dušená mrkvička
Tato dušená mrkev je tisíckrát chutnější než ta, která se vám možná zprotivila ve školní jídelně. Je slaďoučká, jemně kořeněná a chutná i dětem...
Hlíva na smetaně
Češi, hřiby a omáčky prostě patří k sobě. Tento recept je na ryze českou smetanová hřibovou omáčku, kterou ani normálně se stravující muži rozhodně...
Smetanová polévka s čerstvým koprem
Smetanové krémové polévky u nás frčí. Samozřejmě jsou bez mléka, bez mouky a bez cukru. A já zbožňuji čerstvý kopr, který právě také pěkně...
60 tipů na zdravá dochucovadla pro vaše vaření
Lámete si hlavu, čím dochutit zdravé jídlo tak, aby nebylo mdlé, všem chutnalo a oblizovali se? Existuje velké množství zdravých dochucovadel, které vám z...
Krémová polévka z řepy, mrkve a batátů
Spojením tří skvělých druhů zeleniny vznikla skvělá, krémové polévka.
Mandlová smetana
Domácí mandlovou smetanu můžete použít všude tam, kde byste běžně použili mléko. Navíc se dá velmi jednoduše vyrobit doma. A je výborná i do...
Mandlová poleva na koláče a buchty
Rychlá a moc dobrá poleva nejen na velikonočního beránka, ale na všechny typy buchet, koláčů i na kaše a krémy.
Krémová polévka z bílých fazolí a taro bramboru
Polévka z velkých bílých fazolí zabodovala na plné čáře. Svoji roli sehrálo i přidání taro bramboru, který udělal stejnou službu jako v krémových polévkách...
Mungo polévka s řepou, batátem a quinoou
Miluji červenou řepu a mám pocit, že jakmile ji přidám do čehokoliv, vznikne další lahodný pokrm. Třeba jako v této polévce s mungo fazolkami.
Krémová „rajčatová“ polévka z červené řepy
Všem, co mají "rajčatovou závislost" jako jsem měla já, udělá radost polévka, kterou jsem dokonale zmátla okolí. Chutná dost věrohodně jako rajčatová, ale nejsou...
Batátovo – zeleninový krém
Výborná polévka z batátů, kapusty a mrkve. Pro milovníky ostřejší chutě přidáme i trochu zázvoru. Pro labužníky kapku rostlinné smetany.
Fazole na paprice se smetanou
Pokud máte rádi omáčky, tak tahle vás zaručeně potěší. Je to v podstatě česká klasika, ale místo kuřete použijete mnohem výživnější fazole. Jakou zvolíte...
Vydatná zeleninová polévka s jáhlami
V chladných dnech jsem si oblíbila husté polévky, které mě zasytí a často nahradí i celý oběd. A protože miluji kapustičky a jáhly, vznikla...
Pórková polévka s kroupami
Máte zbytek vařených krup, trochu petržele, pórku a málo času? Zkuste si uvařit naši bleskovou polévku na které si určitě moc pochutnáte.
Osvěžující salát z vodnice, zelí a ředkviček
Salát z čerstvé zeleniny s trochou kvašené je výborná jarní kombinace.
Pečená dýňová polévka
Pečená dýně je lahoda a co teprve, když si z upečené zeleniny uděláte polévku. Zahřeje vás do morku kostí a ještě překvapí svoji sytou...
Žlutá polévka s bílými fazolemi
Žlutá polévka vznikla z toho, co jsem našla v lednici. Sklidila velký úspěch a já musela slíbit, že ji dám na web :-).
Smetanová polévka s pohankou, batátem, mrkví, květákem a kapustou
Jak se přijde ochlazení, sáhnu po pohance. Dnes skončila v obědové polévce. Měla jsem chuť na něco hutnějšího a smetanového. Povedlo se, všem moc...
Cibulačka jinak
Mívala jsem ráda cibulačku, ale v restauraci je vždycky přesolená a nacpaná sýrem. Když objednám bez sýru, je to vlastně už jen slaná voda....
Svěží salát z mladých lístků
Mladé, zelené lístky jsou symbolem jara a neměly by proto chybět ani v našem jídelníčku. Nechte se inspirovat jednoduchým salátem z mladých lístků...
Fazolová polévka s koprem
Miluji červen pro široký výběr právě dozrávající zeleniny. Tentokrát jsem nakoupila i kopr, a tak vznikla další skvělá koprovo-fazolová polévka.
Žampionová polévka
Miluji houbovou polévku a když jsem našla v lednici zapomenuté žampiony, hned jsem přemýšlela, jak ji udělat zdravě. Chtěla jsem takovou tu bílou s...
Fazolový guláš s červenou řepou a cuketou
Náš farmář mě zásobuje cukatami a červenou řepou, čímž mě nutí vymýšlet nové způsoby, jak je zpracovat, aby to nebylo pořád stejné. Dnes tedy...
Lahodná dýňovo-řepová polévka
Dýní je teď hojnost a červené řepy také. Napadlo mě tyto dvě lahodné a vysoce výživné zeleniny zkombinovat. Vznikla báječná krémová podzimní polévka červené...
Polévka z čerstvého špenátu
Sezóna špenátu už začala v květnu a proto by byla škoda si s ním neobohatit zdravý jídelníček. Špenátová polévka trochu jinak je další osvědčený...
Krémová cuketová polévka
Jednoduchá, rychlá polévka, která v létě příjemně osvěží. Krémová s praženými semínky má u nás úspěch v jakékoli podobě, takže i cuketová sklidila pochvalu.
„Bramboračka“ bez brambor
Polévka chutí i vzhledem připomínající klasickou bramboračku. Místo brambor použijeme tuřín, který byl dříve na našem území velmi rozšířenou a oblíbenou zeleninou. Tuřín se...
Batátová polévka se smetanou
Výborná krémová polévka oblíbená hlavně u malých dětí pro svojí nasládlou chuť a oranžovou barvu.