Z patizónu uděláte snadno a rychle skvělou krémovou polévku. A nebude potřeba přidávat ani smetanu. Je smetanová sama o sobě.

Ingredience
  • 1 patizón (cca 650 g)
  • 1 cibule
  • 1/2 l vývaru
  • 1 bobkový list
  • čerstvé bylinky: oregáno, pažitka, petrželka, libeček, tymián, rozmarýn
  • 2 stroužky česneku
  • olej
  • umeocet
  • jablečný ocet
  • sůl
  • pražená slunečnicová semínka
  • klíčky

Jak připravit patizónový krém

  1. Omyjeme patizón, zbavíme semínek a stopky, nakrájíme na větší kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.
  2. V hrnci orestujeme na oleji cibuli spolu se solí do zlatova. Přidáme patizón, bobkový list a vývar. Přiklopíme a vaříme cca 15 minut do změknutí. Pro kontrolu píchneme vidličkou.
  3. Než patizón změkne, omyjeme a nasekáme na drobno čerstvé bylinky.
  4. Když je patizón měkký, vypneme, přidáme česnek, podle chuti trochu od obou octů a rozmixujeme do hladka.
  5. Ochutnáme, přidáme ocet, je-li třeba, nasekané bylinka a zamícháme.
  6. Podáváme zdobené praženými semínky a klíčky.

 

Praktické

  • Nešetřete se solí a koření, patizón je tak jemný, až by se mohl zdát bez chuti. Je potřeba si ho doladit podle svých preferencí, v tom je podobný cuketě.
  • Vývaru nedávejte víc, patizón je plný vody a polévka by byla řídká a bez chuti.
  • Můžete ji v případě potřeby zahustit přidáním 2 lžic vloček či vařeného obilí.
  • Pro čtyři porce bude potřeba alespoň 620 g patizónu (po vykrojení semínek). Chcete-li pořádnou misku, přidejte.
  • Patizón neloupeme. Starší patizón s tuhou slupkou můžete perfektně rozmixovat ve Vitamixu. Pokud ho použijete, nemusíte ani sekat bylinky, vhoďte je na závěr do mixéru, ale mixujete jen krátce, aby zůstaly kousky bylinek.

Obměna

  • Místo patizónu můžete použít cuketu nebo dýni.
  • Bylinky můžete obměnit podle aktuálnich zásob nebo dát i sušené, bude to chutnat zase jinak než s čerstvými.
  • Česnek můžete vynechat a klíčky a semínka obměnit podle nálady.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti od 1 roku, ale šetříme se solí, olejem a octy.
  • Menším uvaříme zvlášť bez dochucovadel.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Bez vás bych byla ztracená

Martina: Díky za všechny vaše skvělé nápady, já bych...

Začínám konečně vnímat své tělo. 8,5 kg dole!

Dagmar: Zaplacením dalšího Vašeho kurzu jsem získala další inspiraci...

Lucka, účastnice kurzu, nám napsala

Dobrý den Evo a Heleno, ještě jednou děkuji za příjemně...

Zhubla jsem 10 kg a zbavila se chuti na sladké (Eva)

Eva: Ahoj Evi. Stravuji se přes dva roky vegetariánsky...

Nějak mi zmizelo 6 kg

Dagmar: mám výbornou náladu, protože jsem ze skříně vytáhla oblečení,...

Hlavním motivem pro mě bylo sdíleni a inspirace

Pavlína: Dámy, dobrý den. Pro mě je to dnes...

Miluju vás a vaši práci. Mám konečně zpět svou menstruaci

Ilona L.: Evi posilam muj posledni komentar do jarni...

S manželkou jsme si užili skvělou páteční večeři (Jaroslav)

Jaroslav: Jsem velmi rád, že jsem si koupil Super...

Mladší syn chválí a chválí (Žakale)

Žakale: Před pár dny jsem si všimla, jak to...

Stránky Jíme Jinak sú pre mňa jeden z favoritov (Gabika)

Gabika: Pozdravujem tvorcov Jíme Jinak aj všetkých zúčastnených. Ďakujem...

S manželem jsme oba shodili 3-4 kg (Jaroslava)

Jaroslava: Evi a celý týme Jíme Jinak, děkujeme s...

První výsledek se dostavil hned druhý den (Kaninska)

Kaninska: Hezký den všem, mám za sebou Hubneme do...

Přítel zhubnul 18 kg, oba se cítíme skvěle (Paní M.)

Paní M.: Investice do klubu Jíme Jinak a Jarní...

Chutě na sladké a výkyvy úplně ustaly (Šárka)

Šárka: Už jsem léta letoucí vařila vegansky, ale s...

Díky změně manželovi výrazně klesl cukr v krvi (Veronika)

Veronika: Ahoj, ráda bych reagovala na jarní očistu, kterou...

Nová inspirace

Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...
  1. Ahoj Evi,mám 46 říkali že dobře vařím ale ne JJ ,obyč. s váma se teď učím jsem začátečník.
    Dýňová polévka byla pro mě hnus.
    Ovšem teď se nemůžu dojíst jak moc mě chutná.Trápí mě silné migrény a těším se i mě jídlo uzdraví, děkuju za vaši práci.

  2. Patizon jsem vařila prvně. A udělala jsem bohužel velkou chybu, že jsem ho neoloupala. Vitamix totiž nemám a tyčákem to vážně nelze rozmixovat. Jsou tam kusy slupek a přes cedník se mi zase nedaří propasírovat ta krémová část.. No, tak příště.

      • Já měla spíš menší, tak mě to překvapilo. Ale tak tyčák je tyčák. Nakonec jsem to s vypětím propasírovala přes ten cedník a polévka byla fajn. Jen jsem si to vaření na 20 min. výrazně protáhla. 😂

        • Jéé, z pasírování mám hrůzu od té doby, co jsem vařila šípkovou marmeládu tři dni :-D :-D. Tak jsi dobrá, Zuzi, že jsi to nevzdala. Já mám vyzkoušeno, že mladý patizon loupat nemusím, ale dlouho dozrávaný nebo často i dlouho skladovaný, tak umí mít tu slupku opravdu tvrdou.

          • Leni, tak ty tři dny si s touto zkušenosti už umím dobře představit. 😂 😂 😂 A pro mne to byla první zkušenost s patizonem. Byl malý, tak jsem si říkala, že asi mladý, ale doba skladování, pravda, známá nebyla. Tak pro příště mám zkušenost. A vlastně jsem ráda, že jsem si vyzkoušela i to pasírlvání a už vím, zač je toho loket. 😂

  3. Moc jsem neměla jasno, jak v kuchyni použiji patizony, které mi rostou na zahrádce. Polévka je super nápad, dnes s červenou čočkou a ovesnými vločkami, protože jsem potřebovala rychlý kompletní talíř. Mňamka převeliká, pochutnal si i manžel, takže díky, díky, díky.

  4. tuhle polévku děláme 3x do týdne. S žlutým patizonem přidám kurkumu a polévka je nádherně žlutá, s bílým kopr nebo křen, se zeleným nejraději s fazolkami. Teď mám na plotně bílý s muškátovým oříškem.

  5. Zobrazit všech 14 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJedlé květy v permazahradě
Další článekŠpagety z dýně ve stylu Pad Thai – lepší než klasické nudle!