Domů > Zdravé recepty > Polévky > Krémové

Krémová bylinková polévka z patizónu

Uvařeno
bez lepku
bez mléka

Z patizónu uděláte snadno a rychle skvělou krémovou polévku. A nebude potřeba přidávat ani smetanu. Je smetanová sama o sobě.

Ingredience
  • 1 patizón (cca 650 g)
  • 1 cibule
  • 1/2 l vývaru
  • 1 bobkový list
  • čerstvé bylinky: oregáno, pažitka, petrželka, libeček, tymián, rozmarýn
  • 2 stroužky česneku
  • olej
  • umeocet
  • jablečný ocet
  • sůl
  • pražená slunečnicová semínka
  • klíčky

Po dvou nedonošených dětech jsem byla vyřízená. Ukázalo se, že mám alergii na lepek a mléko a učila jsem se vařit bez...

Jak připravit patizónový krém

  1. Omyjeme patizón, zbavíme semínek a stopky, nakrájíme na větší kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.
  2. V hrnci orestujeme na oleji cibuli spolu se solí do zlatova. Přidáme patizón, bobkový list a vývar. Přiklopíme a vaříme cca 15 minut do změknutí. Pro kontrolu píchneme vidličkou.
  3. Než patizón změkne, omyjeme a nasekáme na drobno čerstvé bylinky.
  4. Když je patizón měkký, vypneme, přidáme česnek, podle chuti trochu od obou octů a rozmixujeme do hladka.
  5. Ochutnáme, přidáme ocet, je-li třeba, nasekané bylinka a zamícháme.
  6. Podáváme zdobené praženými semínky a klíčky.

 

Praktické

  • Nešetřete se solí a koření, patizón je tak jemný, až by se mohl zdát bez chuti. Je potřeba si ho doladit podle svých preferencí, v tom je podobný cuketě.
  • Vývaru nedávejte víc, patizón je plný vody a polévka by byla řídká a bez chuti.
  • Můžete ji v případě potřeby zahustit přidáním 2 lžic vloček či vařeného obilí.
  • Pro čtyři porce bude potřeba alespoň 620 g patizónu (po vykrojení semínek). Chcete-li pořádnou misku, přidejte.
  • Patizón neloupeme. Starší patizón s tuhou slupkou můžete perfektně rozmixovat ve Vitamixu. Pokud ho použijete, nemusíte ani sekat bylinky, vhoďte je na závěr do mixéru, ale mixujete jen krátce, aby zůstaly kousky bylinek.

Obměna

  • Místo patizónu můžete použít cuketu nebo dýni.
  • Bylinky můžete obměnit podle aktuálnich zásob nebo dát i sušené, bude to chutnat zase jinak než s čerstvými.
  • Česnek můžete vynechat a klíčky a semínka obměnit podle nálady.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti od 1 roku, ale šetříme se solí, olejem a octy.
  • Menším uvaříme zvlášť bez dochucovadel.

PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?

Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky a detox.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

7 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Velmi jemná, lahodná chuť. Nemůžu si pomoct, ale krém mi voní po jablkách (jablečný ocet jsem nedala😁).

Dobré ráno Evičko. Přidávám se s chválou k ostatním, je to opravdu mňamka. Patizónů se letos urodilo, žluté, zelené, bílé, radost na ně koukat🙂 Jen jak je využít kromě toho smažení🤣 Jsem na tom jako Míša. Budu ráda za každý recept z této zeleniny. Evi, dala by se tahle polévka použít jako ranní? Teď jak se ochladilo, začala jsem snídat misopolévky a dělají mi dobře. Tělo si nějak samo řeklo o teplé🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Krémová cizrnačka

Rychlá a výborná polévka, která v chladných měsících krásně zahřeje a zasytí. Je skvělá s kouskem kváskového chleba či plackami.

Kopřivová krémová polévka

Čerstvé kopřivy jsou nedoceněný zdroj železa a mnoha dalších minerálů a vitamínů. Pokud chcete doplnit tělu stopové prvky a ryzí energii z přírody, natrhej...
8
28

Nejlepší rajčatová polévka bez rajčat

Tomatová polévka patří k našim nejoblíbenějším. Děláme ji však bez rajčat, bez cukru a nezahušťujeme ji moukou. Přesto je k nerozeznání od pravé rajské a n...

Cuketový krém s praženými kváskovými krutony

Cuketový krém s česnekem a zázvorovou šťávou je pro chladné dny jako dělaný. Je rychle hotový a chutná i návštěvám, které si myslí, že dostali hráškový kré...

Topinamburový krém s čerstvými bylinkami

Jemňoučký krém z topinambur a pastiňáku je sladký a chutná jako smetanový. Díky čerstvým bylinkám krásně voní a promění se v hotovou delikatesu, i když v n...

Kokosová polévka s bazalkou

Perfektní osvěžení pro horké dny je tahle kokosová polévka s bazalkou. Ačkoli chutná po kokosu, její základ tvoří zelenina.