Domů > Zdravé recepty > Polévky > Krémové

Topinamburový krém s čerstvými bylinkami

Uvařeno
bez lepku
bez mléka

Jemňoučký krém z topinambur a pastiňáku je sladký a chutná jako smetanový. Díky čerstvým bylinkám krásně voní a promění se v hotovou delikatesu, i když v něm žádná přidaná smetana není.

Ingredience
pro 4 osoby
  • 4 topinambury (cca 300 g)
  • 1 pastiňák/petržel (cca 150 g)
  • 1 cibule
  • 3/4 litru zeleninového vývaru/vody
  • čerstvé bylinky (libeček, citrónový tymián, saturejka)
  • 1 bobkový list
  • umeocet
  • 1 lžíce oleje
  • sůl
  • řeřicha a květy rozmarýny na ozdobení

Marek je kamarád z party našich „zdravých kluků“, o které se často zmiňujeme ve článcích i na webu. Je to třicetilet...

Jak připravit krémovou polévku z topinambur a pastiňáku

  1. Na oleji orestujeme cibuli s větší špetkou soli.
  2. Přidáme na kostky nakrájenou pastiňák a společně restujeme.
  3. Když je pastiňák osmažený, přidáme topinambury (neloupeme, pouze okrájíme konečky) pokrájené na kostky a  zalijeme vývarem.
  4. Přidáme bobkový list, zalijeme vývarem jen tolik, aby nepřesáhl zeleninu.
  5. Přivedeme k varu, zeslabíme a vaříme cca 10-15 minut do změknutí zeleniny.
  6. Polévku vypneme, přidáme cca 0,5 – 1 lžíci umeocta a rozmixujeme.
  7. Podle potřeby přidáme vývar, abychom dosáhli požadované konzistence.
  8. Nasekáme čerstvé bylinky na jemno a vmícháme do polévky.
  9. Podáváme zdobené čerstvou řeřichou a několika kvítky rozmarýnu.

Praktické

  • Pozor, květy rozmarýnu chutnají stejně jako samotný rozmarýn, dejte jich jen trošičku!
  • Pokud by byla polévka příliš řídká, zavaříme do ní vločky.
  • Bylinek dáme jen trošičku, stonek od každé bylinky.

Obměna

  • Bylinky můžeme vyměnit podle toho, co nám zrovna roste. Hodí se rozmarýn (ale jen malé množství), bazalka nebo divoké bylinky jako popenec.
  • Místo čerstvých bylinek můžeme dát sušené, ty ale dáme na začátku vaření.
  • Můžeme přidat česnek.
  • Místo pastiňáku můžeme dát petržel a místo topinambur taro brambory nebo batát.

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, ale snížíme množství dochucovadel a bylinek.

PS: Víte už jak na zdravé cukroví?

My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Báječné recepty a celý web. Jsem vegan, je tady bezvadná inspirace, na zítra mám naplanivano dokoupit potrebne a vařím podle dostupných receptu. Jste skvělý tým, diky Hanka 🌸⭐🌸

Tak to byla mňamka 😊 Sice jsem to měla trochu hustší, ale už jsem to nechtěla ředit. Ale výborná. Z čerstvých bylinek jsem měla jen tymián a petrželku ze zahrádky a má to hned jiný šmrnc. A ty topinambury! Já je nikdy nejedla ani jsem je neznala a pomalu bych je zchroupala i syrové 😀

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Krémová květáková s hlívou

Hlíva se nazývá královnou imunity. Pomůže vám s imunitou, zažíváním i s únavou. Co ale dělat, když vám nechutná? Já ji takhle pravidelně dostávám do části ...

Jemný krém z hlívy ústřičné s koriandrem

Hlívu vzali v mnoha našich receptech na milost i velcí odpůrci hub. A tahle krémová není výjimkou. Je jemná a houby v ní zatím nikdo nepoznal.

Krém z tuřínu a hlívy ústřičné

Není nutné brát tabletky z hlívy na posílení imunity. Mnohem chutnější je si hlívu uvařit. Třeba jako krém, pokud houby jako takové příliš nemusíte. Velmi ...
26

Krémová polévka àla rajská

Jednoduchá polévka s minimem ingrediencí a rychle hotová. Úspěch zaručen!

Cizrnový krém s houbami

Jednoduchý zahřívací krém vhodný pro podzimní a zimní období. Kořenění i pikantní, sladký i kyselý.

Krémová cizrnačka

Rychlá a výborná polévka, která v chladných měsících krásně zahřeje a zasytí. Je skvělá s kouskem kváskového chleba či plackami.