Jemňoučký krém z topinambur a pastiňáku je sladký a chutná jako smetanový. Díky čerstvým bylinkám krásně voní a promění se v hotovou delikatesu, i když v něm žádná přidaná smetana není.

Ingredience
pro 4 osoby
  • 4 topinambury (cca 300 g)
  • 1 pastiňák/petržel (cca 150 g)
  • 1 cibule
  • 3/4 litru zeleninového vývaru/vody
  • čerstvé bylinky (libeček, citrónový tymián, saturejka)
  • 1 bobkový list
  • umeocet
  • 1 lžíce oleje
  • sůl
  • řeřicha a květy rozmarýny na ozdobení

Jak připravit krémovou polévku z topinambur a pastiňáku

  1. Na oleji orestujeme cibuli s větší špetkou soli.
  2. Přidáme na kostky nakrájenou pastiňák a společně restujeme.
  3. Když je pastiňák osmažený, přidáme topinambury (neloupeme, pouze okrájíme konečky) pokrájené na kostky a  zalijeme vývarem.
  4. Přidáme bobkový list, zalijeme vývarem jen tolik, aby nepřesáhl zeleninu.
  5. Přivedeme k varu, zeslabíme a vaříme cca 10-15 minut do změknutí zeleniny.
  6. Polévku vypneme, přidáme cca 0,5 – 1 lžíci umeocta a rozmixujeme.
  7. Podle potřeby přidáme vývar, abychom dosáhli požadované konzistence.
  8. Nasekáme čerstvé bylinky na jemno a vmícháme do polévky.
  9. Podáváme zdobené čerstvou řeřichou a několika kvítky rozmarýnu.

Praktické

  • Pozor, květy rozmarýnu chutnají stejně jako samotný rozmarýn, dejte jich jen trošičku!
  • Pokud by byla polévka příliš řídká, zavaříme do ní vločky.
  • Bylinek dáme jen trošičku, stonek od každé bylinky.

Obměna

  • Bylinky můžeme vyměnit podle toho, co nám zrovna roste. Hodí se rozmarýn (ale jen malé množství), bazalka nebo divoké bylinky jako popenec.
  • Místo čerstvých bylinek můžeme dát sušené, ty ale dáme na začátku vaření.
  • Můžeme přidat česnek.
  • Místo pastiňáku můžeme dát petržel a místo topinambur taro brambory nebo batát.

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, ale snížíme množství dochucovadel a bylinek.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Jídlo jsou pestrá a rozmanitá, že už se nechci vrátit ke klasice

Viky: Hezký den, jídla jsou pestrá, rozmanitých chutí, že...

Zhubla jsem, mám lepší náladu a jsem čilá od rána do večera (Jana)

Jana: Kurz jsem dokončila asi před 14 dny. Pomohl...

Po 3 týdnech detoxu se cítím báječně (Věra)

Věra: Evi, opět naprosto úžasný oběd. Dcera se cpala...

Jsem moc ráda, že jsem do sebe za kurz investovala

Giana: Váš kurz se mi moc líbí. Jídla jsou...

Po 10 dnech 2 kg dole a krev čistější (Jamila)

Jarmila: Dnes ráno mám 10. den kurzu Hubneme do...

Dva týdny jsou pryč a s nimi i 3,2 kg (Jana)

Jana: Zdravím, dva týdny Hubneme do plavek jsou pryč...

Přerod tetičky Tsunami na tanečnici salsy pokračuje.

Evi, Helčo. Co jste mi to udělaly! Místo práce...

2/3 dávky antidepresiva jsou pryč a půjde i zbytek (Dagmar)

Dagmar: Milá Evičko, čtu si všechny Tvé odpovědi, některé...

Eva: „Jím jinak“ a jsem nadšená!

Eva: "Jím jinak" už podle vás vařím měsíc a...

Manžel, velký masožravec, vidí, že mu omezení masa prospívá

Stramis: Já vařím podle JJ od listopadu, teď mám...

Konečně více vnímám své tělo

Avka: Ahoj celému týmu JJ a všem, kteří prošli...

Jsem v klubu již 3. rokem a je k nezaplacení!

Marie J: děkuji za Váš úžasný web. V klubu...

Díky vašim receptům nemám chuť ani na brambůrky

Inka: Teda...Pár dní s vámi baštím (zatím jako začátečník), ale...

Jde to i se dvěma maličkými dětmi

Martina: Ahoj Evi a Helčo, a všichni ostatní ?. Jsem s...

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

Jíme Jinak není jen o vaření (Šárka)

Šárka: Opět tleskám Evě a všem tvůrcům Jíme Jinak...
  1. Skvěle schované topinambury. Nejprve jsem je uvařila a rozmixovala a potom do toho zavařila kousky mrkvičky, aby nedošlo na dotaz, jakouže krémovku to máme.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVáha jde dolů a chutě na nezdravé mě opouštějí (Pavlína)
Další článekŘeřicha – lahodná cesta ke zdraví