Domů > Zdravé recepty > Polévky > Krémové

Topinamburový krém s čerstvými bylinkami

Uvařeno
bez lepku
bez mléka

Jemňoučký krém z topinambur a pastiňáku je sladký a chutná jako smetanový. Díky čerstvým bylinkám krásně voní a promění se v hotovou delikatesu, i když v něm žádná přidaná smetana není.

Ingredience
pro 4 osoby
  • 4 topinambury (cca 300 g)
  • 1 pastiňák/petržel (cca 150 g)
  • 1 cibule
  • 3/4 litru zeleninového vývaru/vody
  • čerstvé bylinky (libeček, citrónový tymián, saturejka)
  • 1 bobkový list
  • umeocet
  • 1 lžíce oleje
  • sůl
  • řeřicha a květy rozmarýny na ozdobení

Do kurzu jsem šla s velkým respektem a obavami, ale výsledky jsou skvělé. Shodila jsem, naučila se skvělé recepty bez...

Jak připravit krémovou polévku z topinambur a pastiňáku

  1. Na oleji orestujeme cibuli s větší špetkou soli.
  2. Přidáme na kostky nakrájenou pastiňák a společně restujeme.
  3. Když je pastiňák osmažený, přidáme topinambury (neloupeme, pouze okrájíme konečky) pokrájené na kostky a  zalijeme vývarem.
  4. Přidáme bobkový list, zalijeme vývarem jen tolik, aby nepřesáhl zeleninu.
  5. Přivedeme k varu, zeslabíme a vaříme cca 10-15 minut do změknutí zeleniny.
  6. Polévku vypneme, přidáme cca 0,5 – 1 lžíci umeocta a rozmixujeme.
  7. Podle potřeby přidáme vývar, abychom dosáhli požadované konzistence.
  8. Nasekáme čerstvé bylinky na jemno a vmícháme do polévky.
  9. Podáváme zdobené čerstvou řeřichou a několika kvítky rozmarýnu.

Praktické

  • Pozor, květy rozmarýnu chutnají stejně jako samotný rozmarýn, dejte jich jen trošičku!
  • Pokud by byla polévka příliš řídká, zavaříme do ní vločky.
  • Bylinek dáme jen trošičku, stonek od každé bylinky.

Obměna

  • Bylinky můžeme vyměnit podle toho, co nám zrovna roste. Hodí se rozmarýn (ale jen malé množství), bazalka nebo divoké bylinky jako popenec.
  • Místo čerstvých bylinek můžeme dát sušené, ty ale dáme na začátku vaření.
  • Můžeme přidat česnek.
  • Místo pastiňáku můžeme dát petržel a místo topinambur taro brambory nebo batát.

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, ale snížíme množství dochucovadel a bylinek.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

9 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Výborná a rychlá polévka 😊 Mám ji trošku červenější díky vývaru, kde byla i trocha červené řepy a taky vnitřek dýně 😊

Lenka Kunčarová
29. 12. 2023

Tak mě tedy velice mile překvapila tato polévka a topinambur zařazuju do našeho jídleníčku. Chtěla jsem zkusit něco velmi jednoduchého, kde by bylo jasné, jak to chutná, takže jsem zvolila pouze cibulku, topinambury, vývar a čerstvý tymián. Protože to bylo moc husté, naředila jsem mandlovým mlékem, které jsem měla zrovna připravené. Večer zkusím upéct v troubě. Díky za vaše recepty!

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Jemný krém z hlívy ústřičné s koriandrem

Hlívu vzali v mnoha našich receptech na milost i velcí odpůrci hub. A tahle krémová není výjimkou. Je jemná a houby v ní zatím nikdo nepoznal.

Krém z tuřínu a hlívy ústřičné

Není nutné brát tabletky z hlívy na posílení imunity. Mnohem chutnější je si hlívu uvařit. Třeba jako krém, pokud houby jako takové příliš nemusíte. Velmi ...

Cizrnový krém s houbami

Jednoduchý zahřívací krém vhodný pro podzimní a zimní období. Kořenění i pikantní, sladký i kyselý.

Sytá zahřívací polévka

Sytá hustá polévka, která díky kombinaci uzené papriky a kokosového mléka překvapí svou lahodnou chutí. S kouskem kváskového pečiva skvěle zasytí.

Krémová cizrnačka

Rychlá a výborná polévka, která v chladných měsících krásně zahřeje a zasytí. Je skvělá s kouskem kváskového chleba či plackami.

Krémová polévka s divokou zeleninou

Poslední na zimu uskladněná zelenina a první jarní rostlinky byly základem pro tuhle lahodnou polévku. Kopřiva, česnáček a lesní pažitka ji krásně doplnily...