Jemňoučký krém z topinambur a pastiňáku je sladký a chutná jako smetanový. Díky čerstvým bylinkám krásně voní a promění se v hotovou delikatesu, i když v něm žádná přidaná smetana není.

Ingredience
pro 4 osoby
  • 4 topinambury (cca 300 g)
  • 1 pastiňák/petržel (cca 150 g)
  • 1 cibule
  • 3/4 litru zeleninového vývaru/vody
  • čerstvé bylinky (libeček, citrónový tymián, saturejka)
  • 1 bobkový list
  • umeocet
  • 1 lžíce oleje
  • sůl
  • řeřicha a květy rozmarýny na ozdobení

Jak připravit krémovou polévku z topinambur a pastiňáku

  1. Na oleji orestujeme cibuli s větší špetkou soli.
  2. Přidáme na kostky nakrájenou pastiňák a společně restujeme.
  3. Když je pastiňák osmažený, přidáme topinambury (neloupeme, pouze okrájíme konečky) pokrájené na kostky a  zalijeme vývarem.
  4. Přidáme bobkový list, zalijeme vývarem jen tolik, aby nepřesáhl zeleninu.
  5. Přivedeme k varu, zeslabíme a vaříme cca 10-15 minut do změknutí zeleniny.
  6. Polévku vypneme, přidáme cca 0,5 – 1 lžíci umeocta a rozmixujeme.
  7. Podle potřeby přidáme vývar, abychom dosáhli požadované konzistence.
  8. Nasekáme čerstvé bylinky na jemno a vmícháme do polévky.
  9. Podáváme zdobené čerstvou řeřichou a několika kvítky rozmarýnu.

Praktické

  • Pozor, květy rozmarýnu chutnají stejně jako samotný rozmarýn, dejte jich jen trošičku!
  • Pokud by byla polévka příliš řídká, zavaříme do ní vločky.
  • Bylinek dáme jen trošičku, stonek od každé bylinky.

Obměna

  • Bylinky můžeme vyměnit podle toho, co nám zrovna roste. Hodí se rozmarýn (ale jen malé množství), bazalka nebo divoké bylinky jako popenec.
  • Místo čerstvých bylinek můžeme dát sušené, ty ale dáme na začátku vaření.
  • Můžeme přidat česnek.
  • Místo pastiňáku můžeme dát petržel a místo topinambur taro brambory nebo batát.

Děti

  • Tento pokrm je vhodný pro děti od 1,5 roku, ale snížíme množství dochucovadel a bylinek.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Inspirující kurz pro začátečníky

Lenka: Milá Evo, milá Helčo, ještě jednou vřelé díky za...

Neskutečně dobré, tohle stravování je prostě dokonalé! (Slavkast)

Slavkast: Neskutečně dobré, bílá omáčka se žampiony a rozmanitou...

Podzimní detox nemá chybu! Samé dobroty, které mě léčí

Pavlína M.: Již 9 měsíců jsem s Jíme Jinak...

Letošní Vánoce bez stresu (Esterka)

Esterka: Taaak... poslušně hlásím, že jen a pouze díky...

Manžel ochutnal a jaksi nezbylo (Marie)

Marie: Dobrý den, Evo. Děkuji, že jsem díky Jíme...

Všechny informace, které jsem si musela přečíst v knížkách, jste shrnuli

Pavlína M.: Ten článek o müsli je prostě, nejde...

Všichni mi říkají, že jsem nějaká mladá babička – díky JJ mládnu :-)

Vlaty: Cítím se úplně super, mám dole asi 6kg....

Břicho se mi zploštilo a já si pyšně vykračuji městem (Hana, 56 let)

Hana: Chci moc moc poděkovat za Vaše stránky a...

Meditace pro mě je, když si stoupnu ke sporáku a vařím dle JJ

Sidonia: Pro mě meditace je, když přijdu z práce...

Můj muž i tchán se jídlo pochvalují

L.fuca: Toto stravování mě baví a hlavně mi dělá...

Děláte úžasnou osvětu – jsem nadšená!

Monika V.: Mooc děkuji. Děláte úžasnou osvětu. Já jsem...

Jsem nadšená, zhubla jsem a moc mi chutná (Sawa)

Sawa: Děkuji za tento kurz, moc se mi líbil....

Vlasů na dvě hlavy a ty lokny! (Kattynka)

Kattynka: Evi, díky za sdílení, jste zářný příklad, že...

poděkování

Vaše stránky jsou pro mě velkým přínosem, právě procházím...

I můj nastávající se oblizuje až za ušima

Vfadra: Jídla jsou skvělá, celkově se snažím vařit zdravě,...

Rozloučila jsem se s pneumatikou na břiše (Vlaďka)

Vlaďka: Kurz Jarní očista je sice oficiálně u konce,...
  1. Skvěle schované topinambury. Nejprve jsem je uvařila a rozmixovala a potom do toho zavařila kousky mrkvičky, aby nedošlo na dotaz, jakouže krémovku to máme.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článek5x „mléčné“ nápoje, do kterých využijete rostlinné mléko
Další článekSpravedlnost neexistuje