Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Ovocné

Dřínky v želé – osvěžující letní dezert

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna léto
děti od 1 roku

Dřínky jsou báječným zdrojem vitamínu C a když se nechají dozrát, jsou slaďoučké. Skvělým letním osvěžením jsou dřínky v agaru. Příprava je snadná a rychlá a můžete si připravit svačinu na pár dní dopředu. V lednici vydrží týden.

Ingredience
pro cca 5 pohárů
  • 1/2 kg dřínků
  • špetka soli
  • 1 litr vody
  • cca 4 lžíce ovocného koncentrátu (sladu, sirupu)
  • 3 lžičky práškového agaru
  • na ozdobení: čerstvé ovoce, máta apod.

Jsem otec 4 dětí, jsem velmi aktivní, sportuji, jezdím na kole v těžkém terénu, chodím...

Jak udělat dřínkový kompot
  1. Dřínky omyjeme a dáme do hrnce.
  2. Zalijeme vodou a dáme vařit se špetkou soli a ovocným koncentrátem.
  3. Povaříme cca 10 minut do změknutí dřínků.
  4. Ochutnáme, zda je voda dostatečně sladká, podle potřeby můžeme přidat.
  5. V trošce studené vody rozmícháme agar a nalijeme do hrnce k dřínkům. Necháme krátce projít varem.
  6. Nalijeme do pohárků či skleniček a necháme zcela vychladnout – teprve až po vychladnutí tekutý agar ztuhne na želé.
  7. Před podáváním můžeme ozdobit čerstvým ovocem a mátou.
Praktické
  • Slaďte podle své potřeby. Velmi záleží, jak zralé dřínky sklízíte a jak moc sladký chcete výsledek. Nám se nejvíce osvědčilo sladit ovocným koncentrátem (odpařená ovocná šťáva z jablek, hrušek apod.), velmi dobrý je višňový, to pak výsledek chutná jako třešně/višně.
  • Skladujte v lednici a snězte během tří dnů. Můžete také dát do zavíracích skleniček a ještě horké zavřít, pak má dezert delší trvanlivost a můžete si ho vzít na cesty. Vydrží takto v chladu bez problémů týden.
  • Dřínky mají pecky, já nevypeckovávám, ale můžete to udělat.
  • Vodu, agar i ovocný koncentrát dejte podle svých potřeb – čím více vody, tím řidší dezert a bude to víc jako kompot, kdy se ovoce koupe v trochu zahuštěné šťávě, je to pak spíš takový kompot.
  • Otestujte svůj agar. Některý agar želíruje vydatně, jiný málo. Agar můžete použít práškový, vločkový či plátkový. První nemusíte namáčet, stačí rozmíchat, vločky a plátky je dobré předem namočit a nechat rozpustit.
  • Dáte-li agaru více, budete moci vzniklou hmotu porcovat. V případě letních pohárů však chuťové buňky více potěší “mokřejší” verze pohárů, kdy želé je řídké a v něm jsou velké kousky ovoce.
  • Pokud nemáte svůj agar odzkoušený, dejte před nalitím do pohárků do malé mističky kapku tekutiny a nechte pár minut zchladit v lednici. Vyzkoušíte, jak moc váš agar želíruje. Pokud nám konzistence vyhovuje, tak dáme do pohárků. Pokud nevyhovuje, hmota je příliš tuhá, naředíme vodou, v obráceném případě, kdy je to příliš řídké, přidáme další agar, povaříme a test zopakujeme.
Obměna
  • Místo vody a ovocného koncentrátu můžete použít jablečný mošt, pak už nepotřebujete ovocný koncentrát.
  • Místo ovocného koncentrátu můžete vodu dosladit obilným sladem či sirupem.
  • Do pohárů můžeme přidat jakékoli ovoce, které zrovna dozrává, můžeme přidat koření jako vanilka, kardamom, hřebíček či skořice nebo bylinky jako máta nebo meduňka.

Děti

  • Pohárek můžeme dávat dětem v momentě, kdy už zvládnou pecky. Vypeckované můžeme dávat dětem už od 1 roku.

PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?

Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

19 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Osvěžující ovocný pohár s agarem

Oblíbeným lehkým a velmi osvěžujícím dezertem pro parné dny je ovoce v agarovém rosolu. Bude chutnat zejména těm, kdo nemají rádi příliš sladké a těžké dez...

Meruňky a jablka v citrónovém želé

Neodolala jsem a koupila na trhu meruňky. Nebyly tak zcela zralé, jak vypadaly, tak skončily v citrónovém želé. Vznikl tak nečekaně dobrý recept na osvěžuj...

Jablečný pohárek pro horké dny

Ani padaná letní jablíčka nepřijdou na zmar – udělejte z nich skvělý letní dezert. Osvěží lépe než zmrzlina. Podáváme vychlazený!

Jahodový chia pudink

Chia dezerty jsou rychlé a zdravé. Využijte sezónu jahod a dopřejte si tento jednoduchý dezert.

Domácí jahodová zmrzlina bez cukru

Pokud máte přebytky jahod a vaše děti touží po zmrzlině, kterou jim nechcete kupovat, máte možnost vyrobit si snadno, levně a zdravě domácí verzi. Toto je ...

Jahodovo-rybízový zmrzlinový krém

V horkých dnech přijde k chuti zmrzlinový krém z ovoce a ořechů.