Tento recept je z jimejinak.cz, kde najdete tisíce zdravých receptů, videa a online kurzy vaření.
Rychlé cuketové halušky
Přidat do
Zadejte název skupiny
Uvařeno
Skvělý nápad! Přidejte fotku a inspirujte ostatní.
Přetáhněte sem fotku nebo klikněte pro výběr.
bez sóji
Halušky jsou typické slovenské jídlo, která se dělá z bílé mouky a brambor. Tyto halušky jsou z celozrnné mouky, bez vajec a brambory jsou nahrazené cuketou. Jsou jednoduché, výživné, během 5 minut hotové a moc dobré.
Od 20 let jsem byla unavená a časem se přidaly další problémy. Endometrióza a po narození dvojčat totální vyčerpání. ...
Ingredience
na 1 -2 porce
100 g celozrnné žitné mouky
30 g cizrnové mouky nebo hrašky
cca 40-50 ml vody (do těsta)
0,5 lžičky soli
100 g cukety
1 česnek (není nutné)
Jak připravit cuketové halušky
Dáme si vařit plný hrnec vody se špetkou soli.
Nastrouháme si cuketu (buď najemno nebo nahrubo, dle vašich preferencí).
V míse si smícháme mouky (nebo mouku s hraškou), sůl, přidáme strouhanou cuketu a postupně naléváme 40-50 ml vody (vodu přilévejte postupně, možná budete potřebovat více nebo méně, záleží na savosti vaší mouky).
Zamícháme a vytvoříme hutnější těsto.
Do vřící vody pomocí haluškového síta protlačíme těsto.
Halušky vaříme cca 3-5 minut a pomocí síta vyjmeme, zcedíme a dáme stranou.
Propláchneme studenou vodou, aby se zastavil var.
Podáváme například se zelím a uzeným tempehem.
Praktické
Cuketu i česnek můžete v receptu zcela vynechat a halušky udělat neochucené nebo cuketu nahradit jinou zeleninou (například špenátem a udělat si zelené halušky).
Halušky chutnají dobře i jen tak samy o sobě. Chutí připomínají těstoviny. Můžete je podávat například s pestem nasladko s mákem a sladem.
Pokud máte bezlepkovou dietu, vyměňte celozrnnou žitnou mouku za pohankovou mouku.
Pokud vám nějaké halušky zbudou, můžete je použít i jako zavářku do polévky místo knedlíčků.
Luštěninové mouky, tedy i hrašku, používáme jen výjimečně a jen pokud jsme zdraví. Nejsou vhodné pro běžnou konzumaci a ani nemohou nahradit plnohodnotně vařenou luštěninu.
PS: V pondělí 13.2. startujeme Jarní očistu!
Pokud zažíváte stres, únavu, necítíte se dobře nebo máte pár kil navíc, pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku. Už za pár týdnů uvidíte výsledky - ověřeno na lidech! 😊
Hm, tak jsem chtěla udělat nějaké halušky, a pojala to podle tohoto receptu, jen přidala ještě celozrnnou rýži. A ono se mi to trochu rozvařilo. (Nevím, jestli moc řídké těsto, nebo ty nerozmixované rýže, nebo jsem vařila moc dlouho a vše naráz, ale stalo se). Takže byla výborná halušková kaše s trochou vmíchané čočkové pomazánky, trojzelím (cibule, sůl, zelí hlávkové, zelí čínské a kapusta, sojovka – experiment,to je moje ;-), ale fakt tak super chuť, že mě překvapila) a s celerovo česnekovo cibulovým špekem. Nakonec velký úspěch a kdybych se sama neprokecla, že to měly být halušky, nikdo by na tom jídle nenašel křivý ani chlup. ;-)
Ahoj,
také se obejdu třeba 1/2 roku bez čokolády, a teď v lednu jsem po x měsících v pozdním odpoledni snědla skoro celou tabulku a večer vůbec nemohla spát, měla zimnici s třesavkou, ledové tělo a nemohla se vůbec zahřát. Akorát na to WC jsem nechodila… Prostě naše těla již asi nejsou na určité ,,věci” zvyklá a když si je člověk výjimečně dopřeje, tak to tělo vyhazuje a organismus se čistí… a snaží toho zbavit.
Jarní očista… stále přemýšlím, suroviny používám přes 10 let, veget. a vegan. vařit umím, ale netuším, jak při ,,JARNÍ OČISTĚ” vařit nyní již pouze pro 1 osobu (1 členná domácnost). Např. i na vývar se mi těžko shání dost rostl. slupek, odkrojků apod. na uvaření miso polévky atd. Je to neekonomické (elektřina, plyn, voda na mytí nádobí)… vařit 1 porci obilí, luštěnin, když v kurzu jsou každý den jiná jídla… (Doma uvařím obilovinu, luštěninu, dám do ledničky a jím to několik dní…). Napíše mi k tomu prosím někdo něco? Díky Lenka
Cuketové kvašáky nám moc chutnají. Vlastně sotva poznáme rozdíl od okurkových. Naučila nás je kamarádka Jitka, a protože máme vždycky víc cuket než okurek,...
Cuketové zelí a cuketové bramboráky jsou už nuda. Ale co takový cuketový tatarský biftek?! Je téměř k nerozeznání od klasického, je bez masa i vajíček a je...
Čekáte hosty? Udělejte jim luxusní občerstvení. Tyto rolky jsou do 5 minut hotové a můžete je udělat i v RAW verzi. A pokud je chcete jako hlavní chod, sta...
Také milujete jídla, která jsou šťavnatá, plná chutné omáčky, s velkými kusy měkké slaďoučké dýně a cukety a s něčím, do čeho si můžete kousnout (tady seit...
Komentáře
Hm, tak jsem chtěla udělat nějaké halušky, a pojala to podle tohoto receptu, jen přidala ještě celozrnnou rýži. A ono se mi to trochu rozvařilo. (Nevím, jestli moc řídké těsto, nebo ty nerozmixované rýže, nebo jsem vařila moc dlouho a vše naráz, ale stalo se). Takže byla výborná halušková kaše s trochou vmíchané čočkové pomazánky, trojzelím (cibule, sůl, zelí hlávkové, zelí čínské a kapusta, sojovka – experiment,to je moje ;-), ale fakt tak super chuť, že mě překvapila) a s celerovo česnekovo cibulovým špekem. Nakonec velký úspěch a kdybych se sama neprokecla, že to měly být halušky, nikdo by na tom jídle nenašel křivý ani chlup. ;-)
Máte prosím vyzkoušenou jinou mouku kromě žitné a pohankové, ze které jsou halušky chutné?