Halušky jsou typické slovenské jídlo, která se dělá z bílé mouky a brambor. Tyto halušky jsou z celozrnné mouky, bez vajec a brambory jsou nahrazené cuketou. Jsou jednoduché, výživné, během 5 minut hotové a moc dobré.
Ingredience
na 2-3 porce
  • 100 g celozrnné žitné mouky
  • 30 g cizrnové mouky nebo hrašky
  • cca 40-50 ml vody (do těsta)
  • 0,5 lžičky soli
  • 100 g cukety
  • 1 česnek (není nutné)

Jak připravit cuketové halušky

  1. Dáme si vařit plný hrnec vody se špetkou soli.
  2. Nastrouháme si cuketu (buď najemno nebo nahrubo, dle vašich preferencí).
  3. V míse si smícháme mouky (nebo mouku s hraškou), sůl, přidáme strouhanou cuketu a postupně naléváme 40-50 ml vody (vodu přilévejte postupně, možná budete potřebovat více nebo méně, záleží na savosti vaší mouky).
  4. Zamícháme a vytvoříme hutnější těsto.
  5. Do vřící vody pomocí haluškového síta protlačíme těsto.
  6. Halušky vaříme cca 3-5 minut a pomocí síta vyjmeme, zcedíme a dáme stranou.
  7. Propláchneme studenou vodou, aby se zastavil var.
  8. Podáváme například se zelím a uzeným tempehem.

Praktické

  • Cuketu i česnek můžete v receptu zcela vynechat a halušky udělat neochucené nebo cuketu nahradit jinou zeleninou (například špenátem a udělat si zelené halušky).
  • Halušky chutnají dobře i jen tak samy o sobě. Chutí připomínají těstoviny. Můžete je podávat například s pestem nasladko s mákem a sladem.
  • Pokud máte bezlepkovou dietu, vyměňte celozrnnou žitnou mouku za pohankovou mouku.
  • Pokud vám nějaké halušky zbudou, můžete je použít i jako zavářku do polévky místo knedlíčků.

Cítím z klubu tu lásku a pečlivost, s jakou k nám přistupujete

Lenka W.: Dobrý den, Evi, je mi hodně dobře,...

Hubneme, i když nedržíme dietu

Mayf: Dobrý den,moc jsme si pochutnali. Začali jsme nedávno...

Děkuji a držím palce!

Jindra: Pěkný den 🙂 Už více než 20 let...

Cukroví bylo šup šup hotové

Magdalena: Tohle univerzální těsto je super svou variabilitou. Použila...

Pochutnali jsme si a v bříšku máme jak v pokojíčku

Martya: No to jsme si pochutnali. Jak říkala moje...

Kojené dceři se rapidně zlepšil ekzém

Veronbak: Následkem jídla dle JJ se mé 0,75 kojené...

Díky kurzu jsem snížila přísun chipsů a dalších nesmyslů

Gseidlova: Všechny recepty jsou vynikající. Snížila jsem výrazně přísun...

Po kurzu mě vyřadili z diabetologie

Lentilka: Já se minulý rok přihlásila do Vánočního kurzu...

Už nechci vařit klasiku, kterou jsem dříve vařila

Pavlivlmaeorua: S pomocí dcery jsem se dostala k programu...

Jídlo jsou pestrá a rozmanitá, že už se nechci vrátit ke klasice

Viky: Hezký den, jídla jsou pestrá, rozmanitých chutí, že...

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

Moc se mi líbí nové stránky

Jana: Nové stránky jsou úžasné! Skvěle se v nich teď...

Letos úspěch na entou

Neli: Stromeček čeká v kýbli s vodou na balkoně,...

Jsem vděčná za tuto stravu

Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu,...

Manžel si ani nevšiml, že jíme jinak

Alena.brunova: Před pár dny mne manžel načapal u monitoru, odkud...

Děkuji, že se na JJ můžu dozvědět zásadní fakta o jídle

Maki: Musím říct, že pravda je často dost krutá..jsem...

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

  1. Evi, úžasný recept. Dělala jsem úplně poprvé halušky a ještě podle JJ a povedlo se na jedničku. Výborný recept, moc jsem si pochutnala.

  2. Recept úžasný, stejně jako ostatní. Mám na jídlo podobný názor. Přesto – můžu se zeptat, proč nikde nepoužíváte brambory? Nikde jsem se to na webu nedočetla.. Díky moc.

  3. Recept vypadá úžasně, vyzkouším. Jen malá připomínka ke slovenským haluškám – rozhodně do nich nepatří vejce, jak uvádíte:-)

  4. Ajko, nestíhám ty tvoje jídla vařit. Jak si mohu recepty uložit? U starých webovek to šlo, teď nee. Děkuji za radu.

    • Naďo, před pár lety jsme měli na starých stránkách funkci uložit, ale nebyla využívaná, tak jsme ji v dalších verzích webovek už nedali. Recepty si jde vytisknout, například zvolit “tisk do pdf”.

  5. já jsem si moc pochutnala, z cukety jsem udělala zelí, k tomu tempeh. Halušky byly výborné, jen jsem trochu bojovala s vodou, nemohla jsem se dopočítat 🙂

  6. Zobrazit všech 16 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekIndický cizrnový guláš
Další článekRoundup je nebezpečný, přesto jej tolik lidí běžně používá na své zahradě