Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Rychlé cuketové halušky

Uvařeno
bez sóji

Halušky jsou typické slovenské jídlo, která se dělá z bílé mouky a brambor. Tyto halušky jsou z celozrnné mouky, bez vajec a brambory jsou nahrazené cuketou. Jsou jednoduché, výživné, během 5 minut hotové a moc dobré.

Ingredience
na 1 -2 porce
  • 100 g celozrnné žitné mouky
  • 30 g cizrnové mouky nebo hrašky
  • cca 40-50 ml vody (do těsta)
  • 0,5 lžičky soli
  • 100 g cukety
  • 1 česnek (není nutné)

Zdeňka je další z maminek, která si vyzkoušela, jak polévka z kapra, Koi-koku, účinně pomáhá doplnit krev a d...

Jak připravit cuketové halušky

  1. Dáme si vařit plný hrnec vody se špetkou soli.
  2. Nastrouháme si cuketu (buď najemno nebo nahrubo, dle vašich preferencí).
  3. V míse si smícháme mouky (nebo mouku s hraškou), sůl, přidáme strouhanou cuketu a postupně naléváme 40-50 ml vody (vodu přilévejte postupně, možná budete potřebovat více nebo méně, záleží na savosti vaší mouky).
  4. Zamícháme a vytvoříme hutnější těsto.
  5. Do vřící vody pomocí haluškového síta protlačíme těsto.
  6. Halušky vaříme cca 3-5 minut a pomocí síta vyjmeme, zcedíme a dáme stranou.
  7. Propláchneme studenou vodou, aby se zastavil var.
  8. Podáváme například se zelím a uzeným tempehem.

Praktické

  • Cuketu i česnek můžete v receptu zcela vynechat a halušky udělat neochucené nebo cuketu nahradit jinou zeleninou (například špenátem a udělat si zelené halušky).
  • Halušky chutnají dobře i jen tak samy o sobě. Chutí připomínají těstoviny. Můžete je podávat například s pestem nasladko s mákem a sladem.
  • Pokud máte bezlepkovou dietu, vyměňte celozrnnou žitnou mouku za pohankovou mouku.
  • Pokud vám nějaké halušky zbudou, můžete je použít i jako zavářku do polévky místo knedlíčků.
  • Luštěninové mouky, tedy i hrašku, používáme jen výjimečně a jen pokud jsme zdraví. Nejsou vhodné pro běžnou konzumaci a ani nemohou nahradit plnohodnotně vařenou luštěninu.

PS: Pozor, zavíráme vstup do Jarní očisty!

Poslední šance. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

14 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Ráno připraveno na oběd. Zavařeno lžičkou do horké vody. Po vychladnutí vypadaly podezřele, ale chutnaly skvěle. A protože jsme byly s vnučkami na houbách, s dušenými to je mňamka, jen ochutnávám a ochutnávám a oddělila jsem nejmladší bez plodů lesa.

Hm, tak jsem chtěla udělat nějaké halušky, a pojala to podle tohoto receptu, jen přidala ještě celozrnnou rýži. A ono se mi to trochu rozvařilo. (Nevím, jestli moc řídké těsto, nebo ty nerozmixované rýže, nebo jsem vařila moc dlouho a vše naráz, ale stalo se). Takže byla výborná halušková kaše s trochou vmíchané čočkové pomazánky, trojzelím (cibule, sůl, zelí hlávkové, zelí čínské a kapusta, sojovka – experiment,to je moje ;-), ale fakt tak super chuť, že mě překvapila) a s celerovo česnekovo cibulovým špekem. Nakonec velký úspěch a kdybych se sama neprokecla, že to měly být halušky, nikdo by na tom jídle nenašel křivý ani chlup. ;-)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Cuketový “tatarák”

Cuketové zelí a cuketové bramboráky jsou už nuda. Ale co takový cuketový tatarský biftek?! Je téměř k nerozeznání od klasického, je bez masa i vajíček a je...
13
7

Pikantní kvašené cuketové řezy

Křehké a lahodné rychle naložené cukety. Alternativa kvašených okurek, která se skvěle hodí ke každému jídlu jako bohatý zdroj enzymů, vitamínů a minerálů ...
32
65

Zdravý cuketový perník: Sladký recept bez lepku

Cuketový perník je velmi jednoduchý na přípravu a hodí se pro zpracování přebytků cukety. Perník je díky cuketě krásně vláčný a lépe stravitelný. Díky slož...
8
12

Pečené křupavé cukety

Máte nadúrodu cuket a nevíte, co s nimi? Zkuste tento jednoduchý a výtečný recept na zdravou chuťovku, kterou jistě okouzlíte i vaše hosty.

Knedlík z bezpluchého ovsa vařený v páře

Tenhle knedlík z celého zrna je mnohem sytější než klasika z bílé mouky. Tenhle knedlík je celozrnný, bez vajec, bez droždí, nekynutý, za to velmi sytý. Mí...
7

Cuketový krém

Cuketový krém patří k našim favoritům. Návštěvy si myslí, že je hráškový.