Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Rychlé cuketové halušky

Uvařeno
bez sóji

Halušky jsou typické slovenské jídlo, která se dělá z bílé mouky a brambor. Tyto halušky jsou z celozrnné mouky, bez vajec a brambory jsou nahrazené cuketou. Jsou jednoduché, výživné, během 5 minut hotové a moc dobré.

Ingredience
na 1 -2 porce
  • 100 g celozrnné žitné mouky
  • 30 g cizrnové mouky nebo hrašky
  • cca 40-50 ml vody (do těsta)
  • 0,5 lžičky soli
  • 100 g cukety
  • 1 česnek (není nutné)

Zdeněk měl v plánu shodit 5 kg za půl roku – břicho mu totiž překáželo při sportu. Nechal si poradit s jídelníč...

Jak připravit cuketové halušky

  1. Dáme si vařit plný hrnec vody se špetkou soli.
  2. Nastrouháme si cuketu (buď najemno nebo nahrubo, dle vašich preferencí).
  3. V míse si smícháme mouky (nebo mouku s hraškou), sůl, přidáme strouhanou cuketu a postupně naléváme 40-50 ml vody (vodu přilévejte postupně, možná budete potřebovat více nebo méně, záleží na savosti vaší mouky).
  4. Zamícháme a vytvoříme hutnější těsto.
  5. Do vřící vody pomocí haluškového síta protlačíme těsto.
  6. Halušky vaříme cca 3-5 minut a pomocí síta vyjmeme, zcedíme a dáme stranou.
  7. Propláchneme studenou vodou, aby se zastavil var.
  8. Podáváme například se zelím a uzeným tempehem.

Praktické

  • Cuketu i česnek můžete v receptu zcela vynechat a halušky udělat neochucené nebo cuketu nahradit jinou zeleninou (například špenátem a udělat si zelené halušky).
  • Halušky chutnají dobře i jen tak samy o sobě. Chutí připomínají těstoviny. Můžete je podávat například s pestem nasladko s mákem a sladem.
  • Pokud máte bezlepkovou dietu, vyměňte celozrnnou žitnou mouku za pohankovou mouku.
  • Pokud vám nějaké halušky zbudou, můžete je použít i jako zavářku do polévky místo knedlíčků.
  • Luštěninové mouky, tedy i hrašku, používáme jen výjimečně a jen pokud jsme zdraví. Nejsou vhodné pro běžnou konzumaci a ani nemohou nahradit plnohodnotně vařenou luštěninu.

PS: V pondělí 13.2. startujeme Jarní očistu!

Pokud zažíváte stres, únavu, necítíte se dobře nebo máte pár kil navíc, pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku. Už za pár týdnů uvidíte výsledky - ověřeno na lidech! 😊

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Hm, tak jsem chtěla udělat nějaké halušky, a pojala to podle tohoto receptu, jen přidala ještě celozrnnou rýži. A ono se mi to trochu rozvařilo. (Nevím, jestli moc řídké těsto, nebo ty nerozmixované rýže, nebo jsem vařila moc dlouho a vše naráz, ale stalo se). Takže byla výborná halušková kaše s trochou vmíchané čočkové pomazánky, trojzelím (cibule, sůl, zelí hlávkové, zelí čínské a kapusta, sojovka – experiment,to je moje ;-), ale fakt tak super chuť, že mě překvapila) a s celerovo česnekovo cibulovým špekem. Nakonec velký úspěch a kdybych se sama neprokecla, že to měly být halušky, nikdo by na tom jídle nenašel křivý ani chlup. ;-)

DaviPeti
1. 11. 2021

Máte prosím vyzkoušenou jinou mouku kromě žitné a pohankové, ze které jsou halušky chutné?

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Pečené křupavé cukety

Máte nadúrodu cuket a nevíte, co s nimi? Zkuste tento jednoduchý a výtečný recept na zdravou chuťovku, kterou jistě okouzlíte i vaše hosty.

Ligurská jednoduchá panissa

Ligurská panissa je vynikající přílohou. S receptem si můžete opravdu pohrát a obměňovat do nekonečna.
2
35

Nakládaná cuketa – kvašáky

Cuketové kvašáky nám moc chutnají. Vlastně sotva poznáme rozdíl od okurkových. Naučila nás je kamarádka Jitka, a protože máme vždycky víc cuket než okurek,...

Cuketový “tatarák”

Cuketové zelí a cuketové bramboráky jsou už nuda. Ale co takový cuketový tatarský biftek?! Je téměř k nerozeznání od klasického, je bez masa i vajíček a je...

Lazaňové závitky z cukety

Čekáte hosty? Udělejte jim luxusní občerstvení. Tyto rolky jsou do 5 minut hotové a můžete je udělat i v RAW verzi. A pokud je chcete jako hlavní chod, sta...

Dýňovo-cuketová pánev se seitanovým “masem”

Také milujete jídla, která jsou šťavnatá, plná chutné omáčky, s velkými kusy měkké slaďoučké dýně a cukety a s něčím, do čeho si můžete kousnout (tady seit...