Halušky jsou typické slovenské jídlo, která se dělá z bílé mouky a brambor. Tyto halušky jsou z celozrnné mouky, bez vajec a brambory jsou nahrazené cuketou. Jsou jednoduché, výživné, během 5 minut hotové a moc dobré.
Ingredience
na 1 -2 porce
- 100 g celozrnné žitné mouky
- 30 g cizrnové mouky nebo hrašky
- cca 40-50 ml vody (do těsta)
- 0,5 lžičky soli
- 100 g cukety
- 1 česnek (není nutné)
Jak připravit cuketové halušky
- Dáme si vařit plný hrnec vody se špetkou soli.
- Nastrouháme si cuketu (buď najemno nebo nahrubo, dle vašich preferencí).
- V míse si smícháme mouky (nebo mouku s hraškou), sůl, přidáme strouhanou cuketu a postupně naléváme 40-50 ml vody (vodu přilévejte postupně, možná budete potřebovat více nebo méně, záleží na savosti vaší mouky).
- Zamícháme a vytvoříme hutnější těsto.
- Do vřící vody pomocí haluškového síta protlačíme těsto.
- Halušky vaříme cca 3-5 minut a pomocí síta vyjmeme, zcedíme a dáme stranou.
- Propláchneme studenou vodou, aby se zastavil var.
- Podáváme například se zelím a uzeným tempehem.
Praktické
- Cuketu i česnek můžete v receptu zcela vynechat a halušky udělat neochucené nebo cuketu nahradit jinou zeleninou (například špenátem a udělat si zelené halušky).
- Halušky chutnají dobře i jen tak samy o sobě. Chutí připomínají těstoviny. Můžete je podávat například s pestem nasladko s mákem a sladem.
- Pokud máte bezlepkovou dietu, vyměňte celozrnnou žitnou mouku za pohankovou mouku.
- Pokud vám nějaké halušky zbudou, můžete je použít i jako zavářku do polévky místo knedlíčků.
Máte prosím vyzkoušenou jinou mouku kromě žitné a pohankové, ze které jsou halušky chutné?
Pokuď nemáte haluškovač, tak je házejte z prkýnka nožem do vařící vody. Jde to poměrně rychle.
Doporučuji dodržet poměr vody a mouky v receptu. Já jsem trochu experimentovala a musela první várku vyhodit :-( Podruhé už se to povedlo a bylo to moc dobré
Co když nemám „haluškovač“? Dá se to nějak nahradit?
Mám stejný „problém“. Obávám se, že by se to muselo dělat ručně po 1.
Cedník s většíma dírama nebo z toho nadělat knedlíky 😉
Protlačit cedníkem s většimi otvory nebo udělat tuhé a nasekat na prkýnku.
Já to odkrajuju malou lžičkou, jde to celkem rychle.
Lze prosím recepty vytisknout? Nechci byt porad online. Pod receptem je tlačítko Vytisknout, ale nefunguje, poradíte mi prosím?
Dala by se místo žitné mouky s hraškou použít pohanková mouka?
Myslím, že ano, já pohankovou používám převážně, protože převážně vařím bezlepkově.
take jsem rada, ze jsem vyzkousela nejake to „moucne“ jidlo. Obcas to stoji za to ;-)
Jasně, občas je potřeba změna :-)
Evi, úžasný recept. Dělala jsem úplně poprvé halušky a ještě podle JJ a povedlo se na jedničku. Výborný recept, moc jsem si pochutnala.
Díky :-)
Recept úžasný, stejně jako ostatní. Mám na jídlo podobný názor. Přesto – můžu se zeptat, proč nikde nepoužíváte brambory? Nikde jsem se to na webu nedočetla.. Díky moc.
Ze zdravotních důvodů je nepoužíváme na jídlo nýbrž na léčení. Mrkněte na tyto články: https://www.jimejinak.cz/stitky/brambory/
Recept vypadá úžasně, vyzkouším. Jen malá připomínka ke slovenským haluškám – rozhodně do nich nepatří vejce, jak uvádíte:-)
Tak dejte vědět, jak chutnalo, jestli zkusíte. My zatím dáme pryč to vejce :-)
Úžasné!! Rychlé, chutné a k tomu zdravější – co si víc přát :-) děkuji za recept!
To nás moc těší Nello! :-)
Rychlé, chutné a zdravé recepty jsou náš cíl :-) Jsme rádi, že se to povedlo a že chutná :-)
Ajko, skrz co protlačujete? Něco speciálního? Mámna to asi samé nevhodné věci :-D
Neli, přes klasický haluškovač :)
Ajko, nestíhám ty tvoje jídla vařit. Jak si mohu recepty uložit? U starých webovek to šlo, teď nee. Děkuji za radu.
Naďo, před pár lety jsme měli na starých stránkách funkci uložit, ale nebyla využívaná, tak jsme ji v dalších verzích webovek už nedali. Recepty si jde vytisknout, například zvolit „tisk do pdf“.
já jsem si moc pochutnala, z cukety jsem udělala zelí, k tomu tempeh. Halušky byly výborné, jen jsem trochu bojovala s vodou, nemohla jsem se dopočítat :-)