Halušky jsou typické slovenské jídlo, která se dělá z bílé mouky a brambor. Tyto halušky jsou z celozrnné mouky, bez vajec a brambory jsou nahrazené cuketou. Jsou jednoduché, výživné, během 5 minut hotové a moc dobré.
Ingredience
na 2-3 porce
  • 100 g celozrnné žitné mouky
  • 30 g cizrnové mouky nebo hrašky
  • cca 40-50 ml vody (do těsta)
  • 0,5 lžičky soli
  • 100 g cukety
  • 1 česnek (není nutné)

Jak připravit cuketové halušky

  1. Dáme si vařit plný hrnec vody se špetkou soli.
  2. Nastrouháme si cuketu (buď najemno nebo nahrubo, dle vašich preferencí).
  3. V míse si smícháme mouky (nebo mouku s hraškou), sůl, přidáme strouhanou cuketu a postupně naléváme 40-50 ml vody (vodu přilévejte postupně, možná budete potřebovat více nebo méně, záleží na savosti vaší mouky).
  4. Zamícháme a vytvoříme hutnější těsto.
  5. Do vřící vody pomocí haluškového síta protlačíme těsto.
  6. Halušky vaříme cca 3-5 minut a pomocí síta vyjmeme, zcedíme a dáme stranou.
  7. Propláchneme studenou vodou, aby se zastavil var.
  8. Podáváme například se zelím a uzeným tempehem.

Praktické

  • Cuketu i česnek můžete v receptu zcela vynechat a halušky udělat neochucené nebo cuketu nahradit jinou zeleninou (například špenátem a udělat si zelené halušky).
  • Halušky chutnají dobře i jen tak samy o sobě. Chutí připomínají těstoviny. Můžete je podávat například s pestem nasladko s mákem a sladem.
  • Pokud máte bezlepkovou dietu, vyměňte celozrnnou žitnou mouku za pohankovou mouku.
  • Pokud vám nějaké halušky zbudou, můžete je použít i jako zavářku do polévky místo knedlíčků.

Všichni ostatní si všimli, že jsem zhubla

Vera: Mám teď za sebou týdenní pobyt s našimi studenty,...

Jak krásný je svět, když máte zdraví

Vladka: Holky, chci Vám napsat krátký komentář. Byla jsem...

Díky vám trávím v kuchyni víc času

Pavlaoanv0: Díky vám v kuchyni trávím víc času a...

Úžasně zpracovaný kurz do naprostých deitalů

Ilona L.: Evi, váš kurz byl naprosto úžasný. Zpracovaný...

Měníte mi život k lepšímu

Pája: Ahoj, moc díky, v 50 mi měníte život...

Mám ohromnou radost, že hubnu

Kateřina: Začátkem ledna jsem se přihlásila do kurzu "hubneme...

Moje jídlo chutnalo spolužákům, kteří běžně jí sladkosti

Dagbri: Moje jídlo chutnalo spolužákovi ve škole, který dostává...

Bez masa je mi skvěle

Petra: Nejdřív jsem to vůbec neplánovala, ale nakonec jsem maso...

Pořád je tu něco zajímavého a nového, ani nestíhám sledovat!

Katka: Ahoj holky, moc děkuju za stránky, čerpám z...

Obdivuji vaše recepty a úžasné nápady

Lenka M.: Nejsem ortodoxní JJ, ale tuto stravu mám...

Poděkování

Dobrý den, chtěla jsem moc poděkovat za tyto inspirující...

Z jídelníčku je nadšená celá rodina

Beagil: Varím podla Vaších receptov a celá rodinka je...

V lednici máme týden starou šunku: nikdo už ji nechce!

Veronika: Ja mám rôzne stravovacie omedzenia, takže pre mňa bol...

Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým pocitem

Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo...

Nová inspirace

Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...
  1. Recept úžasný, stejně jako ostatní. Mám na jídlo podobný názor. Přesto – můžu se zeptat, proč nikde nepoužíváte brambory? Nikde jsem se to na webu nedočetla.. Díky moc.

  2. Recept vypadá úžasně, vyzkouším. Jen malá připomínka ke slovenským haluškám – rozhodně do nich nepatří vejce, jak uvádíte:-)

  3. Ajko, nestíhám ty tvoje jídla vařit. Jak si mohu recepty uložit? U starých webovek to šlo, teď nee. Děkuji za radu.

    • Naďo, před pár lety jsme měli na starých stránkách funkci uložit, ale nebyla využívaná, tak jsme ji v dalších verzích webovek už nedali. Recepty si jde vytisknout, například zvolit “tisk do pdf”.

  4. já jsem si moc pochutnala, z cukety jsem udělala zelí, k tomu tempeh. Halušky byly výborné, jen jsem trochu bojovala s vodou, nemohla jsem se dopočítat 🙂

  5. Zobrazit všech 12 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekIndický cizrnový guláš
Další článekRoundup je nebezpečný, přesto jej tolik lidí běžně používá na své zahradě