Halušky jsou typické slovenské jídlo, která se dělá z bílé mouky a brambor. Tyto halušky jsou z celozrnné mouky, bez vajec a brambory jsou nahrazené cuketou. Jsou jednoduché, výživné, během 5 minut hotové a moc dobré.

Ingredience
na 2-3 porce
  • 100 g celozrnné žitné mouky
  • 30 g cizrnové mouky nebo hrašky
  • cca 40-50 ml vody (do těsta)
  • 0,5 lžičky soli
  • 100 g cukety
  • 1 česnek (není nutné)

Jak připravit cuketové halušky

  1. Dáme si vařit plný hrnec vody se špetkou soli.
  2. Nastrouháme si cuketu (buď najemno nebo nahrubo, dle vašich preferencí).
  3. V míse si smícháme mouky (nebo mouku s hraškou), sůl, přidáme strouhanou cuketu a postupně naléváme 40-50 ml vody (vodu přilévejte postupně, možná budete potřebovat více nebo méně, záleží na savosti vaší mouky).
  4. Zamícháme a vytvoříme hutnější těsto.
  5. Do vřící vody pomocí haluškového síta protlačíme těsto.
  6. Halušky vaříme cca 3-5 minut a pomocí síta vyjmeme, zcedíme a dáme stranou.
  7. Propláchneme studenou vodou, aby se zastavil var.
  8. Podáváme například se zelím a uzeným tempehem.

Praktické

  • Cuketu i česnek můžete v receptu zcela vynechat a halušky udělat neochucené nebo cuketu nahradit jinou zeleninou (například špenátem a udělat si zelené halušky).
  • Halušky chutnají dobře i jen tak samy o sobě. Chutí připomínají těstoviny. Můžete je podávat například s pestem nasladko s mákem a sladem.
  • Pokud máte bezlepkovou dietu, vyměňte celozrnnou žitnou mouku za pohankovou mouku.
  • Pokud vám nějaké halušky zbudou, můžete je použít i jako zavářku do polévky místo knedlíčků.

Váš web mě stále obohacuje

Katka: Váš web mi přináší zajímavé články, obohacuje mne...

Nějak mi zmizelo 6 kg

Dagmar: mám výbornou náladu, protože jsem ze skříně vytáhla oblečení,...

Cítím se neskutečně lehčí a zmizelo i bušení srdce

Jaterik: Ahoj holky, moc děkuji za skvělý program. Vaření...

Díky kurzu mám mnohem více času

Stramis: Z programu jsem naprosto nadšená. Mám díky vaření...

Přestala mi být konečně zima

Ilona L.: Evi a Helenko, hlásim úspěchy po odezněni...

Z receptů JJ jsem úplně unešená

helusa27: Bože, to je dobré! Zatím jsem trochu podezíravá...

Moc se mi líbí nové stránky

Jana: Nové stránky jsou úžasné! Skvěle se v nich teď...

Po 6. dni mi splasklo břicho

Market: Dnes 6. den, váha šla krásně dolů o...

Děkuji za skvělý kurz

Ilona: Děkuji, děvčata, za skvělý kurz. Tady to jde...

Podzimní detox nemá chybu! Samé dobroty, které mě léčí

Pavlína M.: Již 9 měsíců jsem s Jíme Jinak...

Zachránili jste mi zdraví

Veronika: Adventní půst nevyšel aneb jak se to nemá...

Úžasně zpracovaný kurz do naprostých deitalů

Ilona L.: Evi, váš kurz byl naprosto úžasný. Zpracovaný...

Díky vám jsem se odnaučila pít kávu a vůbec mi nechybí

Pzajickova: Dobrý den, já jsem se s vámi holky...

I sestřička v nemocnici si všimla, že jím zdravě

Bartoanaovj: Evi, Helčo, děkuji za práci kterou děláte. I...

Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji

Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v...

Miluju vás a vaši práci. Mám konečně zpět svou menstruaci

Ilona L.: Evi posilam muj posledni komentar do jarni...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Evi, úžasný recept. Dělala jsem úplně poprvé halušky a ještě podle JJ a povedlo se na jedničku. Výborný recept, moc jsem si pochutnala.

  2. Recept úžasný, stejně jako ostatní. Mám na jídlo podobný názor. Přesto – můžu se zeptat, proč nikde nepoužíváte brambory? Nikde jsem se to na webu nedočetla.. Díky moc.

  3. Recept vypadá úžasně, vyzkouším. Jen malá připomínka ke slovenským haluškám – rozhodně do nich nepatří vejce, jak uvádíte:-)

  4. Ajko, nestíhám ty tvoje jídla vařit. Jak si mohu recepty uložit? U starých webovek to šlo, teď nee. Děkuji za radu.

    • Naďo, před pár lety jsme měli na starých stránkách funkci uložit, ale nebyla využívaná, tak jsme ji v dalších verzích webovek už nedali. Recepty si jde vytisknout, například zvolit „tisk do pdf“.

  5. já jsem si moc pochutnala, z cukety jsem udělala zelí, k tomu tempeh. Halušky byly výborné, jen jsem trochu bojovala s vodou, nemohla jsem se dopočítat 🙂

  6. Zobrazit všech 16 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekIndický cizrnový guláš
Další článekRoundup je nebezpečný, přesto jej tolik lidí běžně používá na své zahradě