Domů > Zdravé recepty > Dezerty

Celozrnné palačinky s ovocnou omáčkou

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim

Nevěřila jsem, že palačinky půjdou udělat bez mléka, vajec a bílé mouky a opak je pravdou, ani nepoznáte, že jsou jiné. Tyhle jsou navíc ještě přelité omáčkou z rozvařeného ovoce. Pokud použijete jen pohankovou mouku, budou i bezlepkové. Můj 2,5 letý syn jich snědl 5 kousků, tak raději zdvojnásobte porci, nebo na vás jako na mě nezbyde.

„Je třeba si k jídlu v klidu sednout.“ „Jezte pomalu a soustřeďte se na jídlo.“ „Vychutnejte si ty okamžiky, které tr...

Základní informace

Nevěřila bych, že palačinky půjdou udělat bez vajec, mléka a bílé mouky a opak je pravdou, ani nepoznáte, že jsou jiné. Tyto jsou kromě ještě navíc polité rozvařeným ovocem.

Ingredience pro 2-3 osoby
  • 1 šálek (100g) pohankové mouky
  • 1/2 šálku (50g) žitné mouky
  • 1/2 šálku (50g) špaldové celozrnné mouky
  • 1 lžíce sezamového nebo olivového oleje (může být i jiný)
  • půl litru sójového, ovesného nebo rýžového mléka
  • špetička soli
  • povidla nebo marmeláda bez cukru
Na sladkou omáčku
  • 200g ovoce (švestky, blumy, jablka, broskve, meruňky…)
  • 50g hrozinek
Postup

Mouky smícháme se solí  a postupně přidáme sójové nebo jiné mléko a olej. Důkladně rozmícháme, nejlépe s pomocí elektrického šlehače a necháme asi 10minut stát. Teflonovou pánev lehce vytřeme olejem a nalijeme na ní tenkou vrstvu těsta. Smažíme dokud těsto neztuhne a okraje se začnou oddělovat od pánve, pak pomocí obracečky palačinku otočíme. První se většinou nepovede, tak to nevzdávejte. Někdy je těsto moc husté, stačí rozředit vodou a pak vše půjde lépe. Pokud chceme šetřit tukem, není potřeba pánev vytírat olejem, těsto trošku tuku obsahuje a díky tomu se palačinka dobře obrátí i bez vymazání, jen je potřeba mít kvalitní, nejlépe teflonovou pánev.

V do deci vody dáte vařit propláchnuté hrozinky a na kousky nakrájené ovoce. Pokud je ovoce samo o sobě sladké, hrozinky dávat nepotřebujete, jsou tam z důvodu oslazení. Vaříme asi 10 minut až se voda částečně vyvaří. Pokud by zůstala omáčka moc řídká, požijte lžičku kukuřičného škrobu rozmíchanou v trošce studené vody a vlijte jí do omáčky a 3 minuty povařte.

Palačinky potřeme marmeládou bez cukru, nebo povidly a přelijeme ovocnou omáčkou.

Praktické

Z těsta se usmaží 6 velkých palačinek. Pokud je jíte k večeři, raději zdvojnásobte dávku, jedí se samy. Pokud nemáte žádné tekuté mléko, jednoduše si ho vyrobíte ze sušeného sójového, nebo z tekuté smetany, kdy stačí 1dcl smetany a 4dcl vody. Pokud nemáte marmeládu bez cukru, stačí rozvařit sušené meruňky s vodou a pak rozmixovat. Získáte zdravou přirozeně sladkou marmeládu bez cukru.

Kombinujeme

Vzhledem k tomu, že tento pokrm neobsahuje zeleninu, ani luštěniny, doporučuji dát si nejdříve polévku z luštěniny a zeleniny a palačinky až jako druhé jídlo. Pak jich nesníte tolik a uvedené množství bude stačit pro 4 osoby.

Obměna

Palačinky se dají jíst i na slano, když je místo marmelády naplníte cirznovou pomazánkou, nebo obdobnou z červené čočky. Když je doplníte kysaným zelím a trochou čerstvé zeleniny, máte výtečné kompletní jídlo. Vyzkoušejte si je připravit také jako zdravé lívance.

 

PS: Pojďme vařit podle jarního jídelníčku!

🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

8 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Marianni
7. 9. 2019

Dobrý deň, ak nemám doma žitnú múku, čím ju môžem nahradiť? :)

Dobrý den, mohla bych se, prosím, u tohoto receptu zeptat na radu s pánvičkou? V minulosti jsem se ustálila u Tefalu. Palačinky se nepřipékají a stačí minimum tuku (jen vlastně poprvé trochu potřít), z pánve nejde žádný smrad. Protože jsem si ale poslední rok říkala, že teflon je špatně a navíc u něj asi úplně nepoznám, kdy už je už vysloveně škodlivý (pokud je jen ošoupaný a ne poškrábaný), tak jsem si před časem v Lidlu zkusila koupit keramickou pánev. Jako dobrý, také celkem nepřipéká, jen na ní musím dávat trochu víc oleje a včera mě navíc do nosu bouchal smrad, který vznikal podle mě přepalováním toho oleje (i když mám olej na smažení). Mohla bych Vás poprosit o tipy na pánvičky na smažení palačinek? Co máte ozkoušeno? Moc všem předem děkuji!

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Reveňová bublanina

Rebarborový jahleník je příjemný osvěžující dezert, který hravě nahradí běžný moučník. Neobsahuje mouku, vejce ani cukr. Je přirozeně bezlepkový a velmi ch...
22
31

Sezamové sušenky k čaji (bezlepkové)

Potřebujete rychlé těsto, které půjde dobře vykrajovat i těm nejmenším dětem? Pak můžete vyzkoušet tyto bezlepkové sušenky, které jsou tvrdší a díky tomu m...

Rebarborový koláč s chia semínky

Jednoduché ovocné letní dezerty z kukuřičné krupice u nás vedou. Není s nimi žádná práce, jsou osvěžující, dají se podávat i vychlazené. Ty s rebarborou js...

Sváteční perník s rýží a sušeným ovocem

Ten se tedy povedl! Mám pro vás velmi chutný tip jak zužitkovat přebytky sušeného ovoce, které se ve zdravě se stravujících rodinách během svátků snadno se...

Třešňová buchta pro lenochy

Na téhle buchtě mě baví, že všechno dám do jednoho pekáčku, strčím do trouby a víc se moc nestarám. Šetřím čas i nádobí. A výsledek je skvělý dezert bez cu...

Jahodový chia pudink

Chia dezerty jsou rychlé a zdravé. Využijte sezónu jahod a dopřejte si tento jednoduchý dezert.