Nevěřila jsem, že palačinky půjdou udělat bez mléka, vajec a bílé mouky a opak je pravdou, ani nepoznáte, že jsou jiné. Tyhle jsou navíc ještě přelité omáčkou z rozvařeného ovoce. Pokud použijete jen pohankovou mouku, budou i bezlepkové. Můj 2,5 letý syn jich snědl 5 kousků, tak raději zdvojnásobte porci, nebo na vás jako na mě nezbyde.

Základní informace

Nevěřila bych, že palačinky půjdou udělat bez vajec, mléka a bílé mouky a opak je pravdou, ani nepoznáte, že jsou jiné. Tyto jsou kromě ještě navíc polité rozvařeným ovocem.

Ingredience pro 2-3 osoby

  • 1 šálek (100g) pohankové mouky
  • 1/2 šálku (50g) žitné mouky
  • 1/2 šálku (50g) špaldové celozrnné mouky
  • 1 lžíce sezamového nebo olivového oleje (může být i jiný)
  • půl litru sójového, ovesného nebo rýžového mléka
  • špetička soli
  • povidla nebo marmeláda bez cukru

Na sladkou omáčku

  • 200g ovoce (švestky, blumy, jablka, broskve, meruňky…)
  • 50g hrozinek

Postup

Mouky smícháme se solí  a postupně přidáme sójové nebo jiné mléko a olej. Důkladně rozmícháme, nejlépe s pomocí elektrického šlehače a necháme asi 10minut stát. Teflonovou pánev lehce vytřeme olejem a nalijeme na ní tenkou vrstvu těsta. Smažíme dokud těsto neztuhne a okraje se začnou oddělovat od pánve, pak pomocí obracečky palačinku otočíme. První se většinou nepovede, tak to nevzdávejte. Někdy je těsto moc husté, stačí rozředit vodou a pak vše půjde lépe. Pokud chceme šetřit tukem, není potřeba pánev vytírat olejem, těsto trošku tuku obsahuje a díky tomu se palačinka dobře obrátí i bez vymazání, jen je potřeba mít kvalitní, nejlépe teflonovou pánev.

V do deci vody dáte vařit propláchnuté hrozinky a na kousky nakrájené ovoce. Pokud je ovoce samo o sobě sladké, hrozinky dávat nepotřebujete, jsou tam z důvodu oslazení. Vaříme asi 10 minut až se voda částečně vyvaří. Pokud by zůstala omáčka moc řídká, požijte lžičku kukuřičného škrobu rozmíchanou v trošce studené vody a vlijte jí do omáčky a 3 minuty povařte.

Palačinky potřeme marmeládou bez cukru, nebo povidly a přelijeme ovocnou omáčkou.

Praktické

Z těsta se usmaží 6 velkých palačinek. Pokud je jíte k večeři, raději zdvojnásobte dávku, jedí se samy. Pokud nemáte žádné tekuté mléko, jednoduše si ho vyrobíte ze sušeného sójového, nebo z tekuté smetany, kdy stačí 1dcl smetany a 4dcl vody. Pokud nemáte marmeládu bez cukru, stačí rozvařit sušené meruňky s vodou a pak rozmixovat. Získáte zdravou přirozeně sladkou marmeládu bez cukru.

Kombinujeme

Vzhledem k tomu, že tento pokrm neobsahuje zeleninu, ani luštěniny, doporučuji dát si nejdříve polévku z luštěniny a zeleniny a palačinky až jako druhé jídlo. Pak jich nesníte tolik a uvedené množství bude stačit pro 4 osoby.

Obměna

Palačinky se dají jíst i na slano, když je místo marmelády naplníte cirznovou pomazánkou, nebo obdobnou z červené čočky. Když je doplníte kysaným zelím a trochou čerstvé zeleniny, máte výtečné kompletní jídlo.

 

ZDARMA: Seriál "Hubneme do plavek"

Měníme jídelníček a hubneme do plavek

➠ Jak na léto zhubnout bez dřiny
➠ Jak upravit jídelníček
➠ Nejčastější letní chyby
➠VIDEO:Jak zhubnout do plavek
(vidělo už 3 000 lidí)

 

Zjistit více

14 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Dobrý den, mohla bych se, prosím, u tohoto receptu zeptat na radu s pánvičkou? V minulosti jsem se ustálila u Tefalu. Palačinky se nepřipékají a stačí minimum tuku (jen vlastně poprvé trochu potřít), z pánve nejde žádný smrad. Protože jsem si ale poslední rok říkala, že teflon je špatně a navíc u něj asi úplně nepoznám, kdy už je už vysloveně škodlivý (pokud je jen ošoupaný a ne poškrábaný), tak jsem si před časem v Lidlu zkusila koupit keramickou pánev. Jako dobrý, také celkem nepřipéká, jen na ní musím dávat trochu víc oleje a včera mě navíc do nosu bouchal smrad, který vznikal podle mě přepalováním toho oleje (i když mám olej na smažení). Mohla bych Vás poprosit o tipy na pánvičky na smažení palačinek? Co máte ozkoušeno? Moc všem předem děkuji!

  2. Jupíííí !!! Konešně nějaký recept na palačinky bez mléka a vajec, který funguje !!! Dala jsem tam pro jistotu i to namočené lněné semínko a povedly se parádně ! Naproti tomu z palačinek dělaných ze zbytkový uvařených obilovin mi skoro vždycky vyšel trhanec a já v tu chvíli měla chuť vyhodit mísu s těstem i pánev z okna…

  3. Někde jsem slyšela,že právě to že je tam ta pohanková mouka,tak se tam nemusí dávat vejce.Dá se použít tam kde chceme a jde to ,to vejce nahradit.Je to pravda?

  4. Ahoj holky, když budu ráno vařit kaši s větším poměrem vody a tu potom sesbírám – dá se použít jako obilninové mléko do palačinek? Vím, že se má jinak správně vařit v tlakovém hrnci… Děkuji!

    • Určitě, možná nebude tak „hutné“, ale jinak je to dobrý nápad. Jo a já dělám palačinky jen z vody a mouky a je to taky fajn 🙂

  5. Záleží, co už jí a jak kouše. v ideálním případě je tou dobou na bezlepkových obilovinách (samozřejmě nejlépe celorznné/natural, tepelně upravené zelenině a prvních luštěninách (červená čočka, fazole adzuki). Smažená, pečená jídla a těstoviny mají ještě čas. Nezabije ho to, ale ani neposílí. Těstoviny kdyžtak jako nouzovou svačinku místo běžně zaběhlého rohlíku.

  6. Kterou pohankovou mouku používáte – celozrnnou nebo necelozrnnou:-) ? Koupila jsem celozrnnou a je to divné, protože jak se namočí je tmavě hnědá… já na takové palačinky ani nemám chuť, tak se ptám, jestli jsem nekoupila špatně…?

    • já jsem zatím jinou než tu jednu jedinou v bílém sáčku, která je na pohled taková špinavě bílá, ani nikde neviděla. Má divnou barvu, když se namočí, ale chutná nám z ni moc 🙂

  7. Zobrazit všech 14 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Stisknutím tlačítka souhlasíte, že zpracujeme Vaše osobní údaje (e-mail a jméno), abychom mohli komentář evidovat a zobrazit. E-mail nezveřejníme. Zásady ochrany osobních údajů.