Nevěřila jsem, že palačinky půjdou udělat bez mléka, vajec a bílé mouky a opak je pravdou, ani nepoznáte, že jsou jiné. Tyhle jsou navíc ještě přelité omáčkou z rozvařeného ovoce. Pokud použijete jen pohankovou mouku, budou i bezlepkové. Můj 2,5 letý syn jich snědl 5 kousků, tak raději zdvojnásobte porci, nebo na vás jako na mě nezbyde.

Základní informace

Nevěřila bych, že palačinky půjdou udělat bez vajec, mléka a bílé mouky a opak je pravdou, ani nepoznáte, že jsou jiné. Tyto jsou kromě ještě navíc polité rozvařeným ovocem.

Ingredience pro 2-3 osoby

  • 1 šálek (100g) pohankové mouky
  • 1/2 šálku (50g) žitné mouky
  • 1/2 šálku (50g) špaldové celozrnné mouky
  • 1 lžíce sezamového nebo olivového oleje (může být i jiný)
  • půl litru sójového, ovesného nebo rýžového mléka
  • špetička soli
  • povidla nebo marmeláda bez cukru

Na sladkou omáčku

  • 200g ovoce (švestky, blumy, jablka, broskve, meruňky…)
  • 50g hrozinek

Postup

Mouky smícháme se solí  a postupně přidáme sójové nebo jiné mléko a olej. Důkladně rozmícháme, nejlépe s pomocí elektrického šlehače a necháme asi 10minut stát. Teflonovou pánev lehce vytřeme olejem a nalijeme na ní tenkou vrstvu těsta. Smažíme dokud těsto neztuhne a okraje se začnou oddělovat od pánve, pak pomocí obracečky palačinku otočíme. První se většinou nepovede, tak to nevzdávejte. Někdy je těsto moc husté, stačí rozředit vodou a pak vše půjde lépe. Pokud chceme šetřit tukem, není potřeba pánev vytírat olejem, těsto trošku tuku obsahuje a díky tomu se palačinka dobře obrátí i bez vymazání, jen je potřeba mít kvalitní, nejlépe teflonovou pánev.

V do deci vody dáte vařit propláchnuté hrozinky a na kousky nakrájené ovoce. Pokud je ovoce samo o sobě sladké, hrozinky dávat nepotřebujete, jsou tam z důvodu oslazení. Vaříme asi 10 minut až se voda částečně vyvaří. Pokud by zůstala omáčka moc řídká, požijte lžičku kukuřičného škrobu rozmíchanou v trošce studené vody a vlijte jí do omáčky a 3 minuty povařte.

Palačinky potřeme marmeládou bez cukru, nebo povidly a přelijeme ovocnou omáčkou.

Praktické

Z těsta se usmaží 6 velkých palačinek. Pokud je jíte k večeři, raději zdvojnásobte dávku, jedí se samy. Pokud nemáte žádné tekuté mléko, jednoduše si ho vyrobíte ze sušeného sójového, nebo z tekuté smetany, kdy stačí 1dcl smetany a 4dcl vody. Pokud nemáte marmeládu bez cukru, stačí rozvařit sušené meruňky s vodou a pak rozmixovat. Získáte zdravou přirozeně sladkou marmeládu bez cukru.

Kombinujeme

Vzhledem k tomu, že tento pokrm neobsahuje zeleninu, ani luštěniny, doporučuji dát si nejdříve polévku z luštěniny a zeleniny a palačinky až jako druhé jídlo. Pak jich nesníte tolik a uvedené množství bude stačit pro 4 osoby.

Obměna

Palačinky se dají jíst i na slano, když je místo marmelády naplníte cirznovou pomazánkou, nebo obdobnou z červené čočky. Když je doplníte kysaným zelím a trochou čerstvé zeleniny, máte výtečné kompletní jídlo.

 

Vše je teď snazší a pořád se usmívám (Petra)

Petra: Krásnou první adventní neděli :) Jak mi to...

Můj přítel – masožrout a sladkomil – vyjedl talíř pomalu i s glazurou

Vendtechman: Dneska pokus o ryzove nudle a seitan se...

Zdravotní problémy i kila jsou pryč, mám energie na rozdávání (Jitka)

Jitka: Ahoj děvčata, v březnu chřipka doprovázená zahleněným kašlem,...

Eva: „Jím jinak“ a jsem nadšená!

Eva: "Jím jinak" už podle vás vařím měsíc a...

Cítim fantasticky, 5 cm z pasu je preč! (Katarina)

Katarina: Tak šiesty deň ráno a veĺké prekvapenie, 2...

V Jarní očistě šlo dolů 7 kg a jedu dál (Dana)

Dana: Zdravím známé i neznámé tváře. Po Jarní očistě,...

Nikdy bych nevěřila, že zelenina může chutnat tak dobře

Lenka: Taky pomalu objevují jemné chutě nových potravin a...

4 kg dole a jsem plná radosti a sebevědomí

Ajka: Manžel a syn, světe div se si oblíbili...

Jsem veselejší a plná energie, po 5 dnech mám dole 3,7 kg (Alena)

Alena: Krásný den všem, po pěti dnech jsem měla...

Dcera se mnou začala snídat polévku!

Kajkule: Všechna jídla jsou moc dobrá! Moc vás chválím, pěkně...

Pochutnali jsme si a v bříšku máme jak v pokojíčku

Martya: No to jsme si pochutnali. Jak říkala moje...

Kurz se mi líbí čím dál tím víc

Tereza: Ahoj Evi, na Vánočním detoxu jsem již po...

Za týden co jíme jinak o čtyři kila méně

Merci 72: Krásné ráno děvčata. Chtěla bych Vám mockrát...

Přerod tetičky Tsunami na tanečnici salsy pokračuje.

Evi, Helčo. Co jste mi to udělaly! Místo práce...

Zakúpenie členstva sú tie najlepšie investované peniaze (Eva)

Eva: Krásny dník prajem a chcem poďakovať za všetko,...

Obdivuji pestrost ve vašich receptech

Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je...
  1. Dobrý den, mohla bych se, prosím, u tohoto receptu zeptat na radu s pánvičkou? V minulosti jsem se ustálila u Tefalu. Palačinky se nepřipékají a stačí minimum tuku (jen vlastně poprvé trochu potřít), z pánve nejde žádný smrad. Protože jsem si ale poslední rok říkala, že teflon je špatně a navíc u něj asi úplně nepoznám, kdy už je už vysloveně škodlivý (pokud je jen ošoupaný a ne poškrábaný), tak jsem si před časem v Lidlu zkusila koupit keramickou pánev. Jako dobrý, také celkem nepřipéká, jen na ní musím dávat trochu víc oleje a včera mě navíc do nosu bouchal smrad, který vznikal podle mě přepalováním toho oleje (i když mám olej na smažení). Mohla bych Vás poprosit o tipy na pánvičky na smažení palačinek? Co máte ozkoušeno? Moc všem předem děkuji!

    • ja bych doporucila titanovou panev. je sice drazsi, ale nic se z ni neuvolnule, nepripaluje a pokud se povrch poskodi (coz se da dokazat nozem, ale clovek se musi snazit), tak se da nechat znova potavnout. uz ji mam skoro 15 let a nemenila bych.

      • Z takového nějakého materiálu je nádobí easiglide,na které máme 25% slevu, taky jsem nadšená, titanový hrnec už mám poškrábaný po pár letech a to jsem veleopatrná.

  2. Jupíííí !!! Konešně nějaký recept na palačinky bez mléka a vajec, který funguje !!! Dala jsem tam pro jistotu i to namočené lněné semínko a povedly se parádně ! Naproti tomu z palačinek dělaných ze zbytkový uvařených obilovin mi skoro vždycky vyšel trhanec a já v tu chvíli měla chuť vyhodit mísu s těstem i pánev z okna…

  3. Někde jsem slyšela,že právě to že je tam ta pohanková mouka,tak se tam nemusí dávat vejce.Dá se použít tam kde chceme a jde to ,to vejce nahradit.Je to pravda?

  4. Ahoj holky, když budu ráno vařit kaši s větším poměrem vody a tu potom sesbírám – dá se použít jako obilninové mléko do palačinek? Vím, že se má jinak správně vařit v tlakovém hrnci… Děkuji!

    • Určitě, možná nebude tak „hutné“, ale jinak je to dobrý nápad. Jo a já dělám palačinky jen z vody a mouky a je to taky fajn :-)

  5. Záleží, co už jí a jak kouše. v ideálním případě je tou dobou na bezlepkových obilovinách (samozřejmě nejlépe celorznné/natural, tepelně upravené zelenině a prvních luštěninách (červená čočka, fazole adzuki). Smažená, pečená jídla a těstoviny mají ještě čas. Nezabije ho to, ale ani neposílí. Těstoviny kdyžtak jako nouzovou svačinku místo běžně zaběhlého rohlíku.

  6. Kterou pohankovou mouku používáte – celozrnnou nebo necelozrnnou:-) ? Koupila jsem celozrnnou a je to divné, protože jak se namočí je tmavě hnědá… já na takové palačinky ani nemám chuť, tak se ptám, jestli jsem nekoupila špatně…?

    • já jsem zatím jinou než tu jednu jedinou v bílém sáčku, která je na pohled taková špinavě bílá, ani nikde neviděla. Má divnou barvu, když se namočí, ale chutná nám z ni moc :-)

  7. Zobrazit všech 21 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDomácí apulianské troccoli s houbovým krémem
Další článekKrémová zmrzlina „Míša“ ze 3 ingrediencí