Domů Tagy Original JJ

original JJ

Kukuřičná polenta s amarantem

Polenta je po zimě příjemnou změnou na talíři. A když se do ní přidá trochu amarantu, dostane se velmi výživné jídlo. Amarant totiž obsahuje ještě...

Osvěžující milkshake jablko a hruška

Jde připravit ovocný mléčný koktejl bez přidaného cukru a bez mléka? Ano, jde to a chutná to moc dobře. Veganská verze mléčného koktejlu vás...

Napařované ovesné knedlíky s chia semínkem

Knedlík se nemusí vařit vždy ve vodě. Vyzkoušejte ho pro jednou napařit v páře.

Fialkový ocet

Fialkový ocet můžeme použít v kuchyni i v koupelně. Dokonce nám může sloužit jako první pomoc při bolestech hlavy, při horečce, po bodnutí hmyzem...

Rychlovka z červené čočky, rýže a zeleniny

Když přijdete domů hladoví a máte jen vařenou rýži, můžete si pochutnávat na výborném jídle už za 20 minut. Dokonce i když nemáte ani...

Jarní květáková polévka se zavářkou z kuskusu

Lehká květáková polévka s čerstvým libečkem je příjemným osvěžením i v těchto velmi teplých dnech. Pokud přidáte zavářku z kuskusu, dostanete polévku jak od...

Karbanátky z červené čočky a mrkve

Veganské, bezlepkové karbanátky chutnají jako běžné karbanátky z mletého masa. Stačí je okořenit, osmažit a můžete oslňovat návštěvy.

Kapustová polévka s mrkví a vločkami

Dva druhy zeleniny, ovesné vločky a výborná polévka je na světě.

Špagety s medvědím česnekem

Z medvědího česneku se stala populární potravina. Zahlídla jsem ho prodávat kromě trhů i v supermarketu. A protože ho letos mám dobrý zdroj a...

Polévka s divokou zeleninou a rýžovými těstovinami

Jakmile venku potkáte česnkáček, bršlici nebo kopřivu, vezměte je domů a někam je přidejte. Třeba do téhle polévky.

Pesto z medvědího česneku

Medvědí česnek je lahůdková bylinka, ale nemusíte být smutní, že skončila její sezóna. Dá se totiž dobře uskladnit ve formě pesta, které vám v...

Krémová polévka z řepy, mrkve a batátů

Spojením tří skvělých druhů zeleniny vznikla skvělá, krémové polévka.

Rychlovka ve woku s uzeným tofu

V jednoduchosti je krása. Tohle jídlo máte za pár minut na stole. U nás za pár minut zmizelo i z talířů a prý ho...

Salát z kvašené zeleniny

Kvašená zelenina je na jaře obzvlášť důležitá a může být klidně zamíchaná jen do salátu.

Makové sušenky (bezlepkové)

Vynikající bezlepkové makové sušenky polévané čokoládou a výtečný makovec.

Žitné těstoviny s italskou omáčkou a tempehem

Tahle omáčka chutná jako italská. Jako rajská s masem. Je to kořením, je to konzistencí a je to prostě mňamka. A navíc rychlá.

Jarní zeleninová směs s tofu a žampiony

Na jaře potřebujeme uvolnit játra a tak zařazujeme častěji tofu a zelenou zeleninu.

Placky z jahel a čočky (bezlepkové)

Tyhle placky "co dům dal" bývají hned hotové a jsou vděčnou změnou na talíři. Ideální verze na cesty nebo do práce. V plackách je...

Smažený veganský řízek v trojobalu

Máte chuť na řízky, ale maso jíst nechcete? Snadná pomoc. Tyhle řízky jsou rychle hotové, chutnají jako kuřecí a netlačí po nich břicho.

Miso polévka s mrkví a daikonem

Miso polévka je skvělá i s bílou ředkví - daikonem.

Jemná cizrnová paštika

Rychlá, levná, krásně barevná a chuťově výborná pomazánka.

Vanilkový pudink z makového mléka

Pudinky jsou vděčné dezerty. Teplé se hodí do chladných dní, vychlazené připomínají zmrzlinu. Tenhle makový strčí do kapsy všechny pudinky z mléka a cukru....

Horká chilli čokoláda bez cukru a bez mléka

Když na vás v tomhle počasí přijde chuť dát si něco sladkého a pikantního na zahřátí, zkuste domácí horkou čokoládu. Samozřejmě bez mléka a...

Mandlové mléko

Vyrobit si vlastní, mandlové mléko je velmi jednoduché a navíc i pro naše zdraví prospěšné. Mandle jsou zásadotvorné, velmi lehce stravitelné a obsahují mnohem...

Mandlová smetana

Domácí mandlovou smetanu můžete použít všude tam, kde byste běžně použili mléko. Navíc se dá velmi jednoduše vyrobit doma. A je výborná i do...

Polévka s hlívou ústřičnou a sušeným daikonem

Polévka, která chutná a léčí. První léčivá složka je hlíva, druhá pak sušená bílá ředkev daikon Ta dokáže při správném použití rozpustit v těle...

Paštika z fazolí, řepy a vlašských ořechů

Rychlá, levná, krásně barevná a chuťově výborná pomazánka.

Jak na to – kokosový „Holandia“ jogurt

Máte rádi jogurt, ale mléko a mléčné výrobky vám vůbec nedělají dobře? Máme pro vás zdravé řešení - domácí veganský jogurt bez éček, bez...

Restovaná zelenina se žampiony

Zkuste zkombinovat čínské zelí pak Choi se žampiony, tymiánem a další zeleninou. Vznikne skvělá dobrota.

Zeleninová polévka s hlívou ústřičnou

Hlíva ústřičná je považována za elixír mládí, protože umí nabudit imunitu, snižuje cholesterol a obsahuje cenné minerály a vitamíny. Mezi jinými i vitamín D....

Miso polévka s žampiony a zeleninou

Mám po ránu závislost na miso polévce. Další verze, tentokrát s žampiony, které polévce dodaly skvělou chuť.

Burrito s uzeným tempehem a rýží

Máte rádi mexickou kuchyni a přitom se chcete s námi postit? Udělejte si veganskou verzi. Pochutnáte si a nebude vám po jídle těžko.

Staročeská čočková polévka s kváskem

Čočková polévka s kváskem je tak dobrá, že by si člověk dal k obědu dvě a oželel by hlavní chod. Jde připravit i bezlepkově. A...

Kroupové knedlíky

Kmínové knedlíky jsou príma zpestření, vyzkoušejte.

Zapečené těstoviny à la šunkafleky

Tohle jídlo jsme si daly s Helčou před webinářem. Přijela s tím, že nemá hlad a pak si přidávala. Kam se hrabou šunkafleky!

Pórková polévka s celerem a pohankou

Když se do polévky zavaří pohanka, polévka pěkně zahřeje. Vyzkoušejte tuhle velmi chutnou kombinaci.

Zimní krém s ořechy a dýní

Máme pro vás ideální dezert do chladných dní. A protože je v něm dýně, což nikdo nepozná, dá se považovat za zdravý.

Jemná polévka s kroupami, kapustičkami a batáty

V mrazivých dnech zařazuji často kroupy, které jsou velmi výživné a vhodné na toto období.

Ječné kroupy, celozrnná rýže, lněné semínko a řasa hijiky

Toto je naše oblíbená příloha. Samotné kroupy u nás tolik nefrčí, ale s rýží, semínkem a řasou se mění na delikatesu

Kroupy aneb kroupová kaše s cibulí a celerem

Kroupy se zeleninou nebo kroupová kaše, záleží na vás, jak je upravíte, obě verze jsou skvělé.

Bílá rýže s černou quinoou

Bílá rýže s quinou jsou  chutná, výživná a rychlá příloha. Pokud použijete červenou nebo černou quinou, dostanete také vizuálně zajímavé jídlo.

Zapečený šoulet aneb hrách a kroupy v troubě

Pokud vám chutná klasický šoulet, zkuste ho někdy zapéct. Je to bezvadná verze pro chladnější dny nebo když už chcete do něčeho kousnout a...

Zeleninová polévka s pórkem a batáty

Miluji jednoduché polévky ze tří druhů zeleniny.

Polévka à la minestrone

Vždycky mi chutnala v italských restauracích minestrone. A tak jsem si vymyslela vlastní verzi - bez rajčat, bez cukru, bez parmazánu. A jsem z...

Kroupy vařené ve vývaru se zázvorem

Miluji kroupy. Ale ve vodě je vařím pořád, chtěla jsem zkusit něco nového. A tak vznikla tato chuťově velmi zajímavá příloha! Zkuste obměnit i...

Jemná zeleninová polévka

Jednoduchá polévka u nás zabodovala. Rychle hotová, rychle snědená. Mám jí prý udělat zase.

Jarní kapustová polévka

Kapustovou polévku vaříme docela často, patří mezi naše favority, protože chutná úplně všem a je raz dva hotová. Tohle je naše oblíbená jarní verze.

Šoulet aneb hrách a kroupy

Hrách a kroupy jsou česká klasika. O Masopustu se dával šoulet jako příloha k uzenému masu, v průběhu roku to pak bylo tradiční levné...

Veganská míchaná vejce se zeleninou

Nenechte se mýlit vzhledem ani chutí. Tahle dobrota sice jako vejce chutná, ale žádné tam není. Nebude vám po jídle těžko a přitom si...

Kukuřičná polenta – základní recept

Kukuřičná polenta je oblíbená příloha. Po všech těch zrníčkách je tu najednou zcela jiná konzistence. Většinou ji používáme tam, kde bychom si běžně dali...

Bílá rýže s pohankou a sezamem

Ne každý má rád na přílohu samotnou pohanku. Má specifickou chuť i vůni. Zatím nikdo mi ale nedal košem pohance vařené společně s rýží....

Čočková kaše s tymiánem

Když chcete mít rychle něco sytého a chutného, uvařte čočkovou kaši. Já ji dělám často a na mnoho způsobů, ovšem tento dnes velmi zabodoval,...

Ořechovo kávový krém à la Nutella

Máte-li rádi ořechové a čokoládové dezerty, tak tento vás rozhodně potěší. Chutná skvěle a přitom neobsahuje cukr ani mléko. Během chvilky s ním můžete...

Horký jablečný nápoj s mandlemi

Zahřeje, osvěží a zasytí. Navíc moc dobře chutná. Vyzkoušejte.

Polévka z květáku, taro bramboru, vloček a fazolí

Krémové polévky milují zejména děti a velmi dobře se do nich zamaskují luštěniny nebo zelenina, které zrovna nemusí.

Guláš z černých fazolí

Jak se nám tu drží sníh, mám chuť na zimní jídla. Dnes byl proto k obědu fazolový guláš, pěkně s česnekem. A protože kamarádka...

Mrkvová polévka s květákem a vločkami

Pár lžic ovesných vloček do polévky dodá nejen skvělou chuť, ale polévka vás mnohem déle zasytí. V zimě, kdy potřebujeme více energie, si proto...

Glazované batáty s mrkví

Zeleniny není nikdy dost, proto se snažím vymýšlet další nové a chutné kombinace. Zkuste batáty s mrkví a trochou tahiny a budete překvapeni, jak...

Svíčková omáčka s dýní

Svíčková omáčka patří mezi naše oblíbené. Během období dojo jedu po dýních, takže jsem přidala i do svíčkové pěkný kus a olizujeme se ještě...

Domácí krekry á la Tuc

Tyto krekry vznikly úplnou náhodou, když jsem potřebovala spotřebovat kokosovou mouku, ale nechtěla jsem nic sladkého. Jsou tak výborné, že jsem po snídani snědla...