Sezónu bezinek využíváme, jak to jen jde. Protože nám květy černého bezu překrásně voní, děláme si denně voňavou bezovou vodu. Když si ji osladíte, dá se to vydávat za limonádu.

Ingredience

  • voda
  • květy černého bezu
  • listy máty
  • citrón
  • případně pár kostek ledu

Postup

  1. Květy zalijeme vodou a necháme louhovat. Stačí chvíle, ale můžete i přes noc v chladu. Čím déle, tím víc voní.
  2. Květy vyjmeme, vodu přecedíme a přidáme lístky čerstvé máty, kolečka citrónu a můžeme podávat.

Praktické

  • Pokud vaši hosté neocení teplý nápoj v horkých dnech, jak jsme tomu naučeni my, neváhejte do džbánku přidat led.
  • Nemáte-li bio citrón, oloupejte kúru a do džbánku vkládejte oloupaný.
  • Kdo potřebuje nápoj sladký, nikoli jen osvěžující, přidá podle chuti ovocný koncentrát (ovocenka, jablečný/hruškový koncentrát apod.).
  • Pokud vám malé bezové kvítky v nápoji nevadí, nemusíte vodu ani přelévat přes cedník.

Obměna

Část vody můžete nahradit jablečným moštem, místo máty můžeme přidat listy meduňky, citrón můžeme vystřídat s jiným ovocem. V sezóně jahod klidně jahodami.

Z vašich článků jde cítit tolik pozitivní energie! Čtu je každý den.

Dagstr: Z Vašich článků a rozhovorů jde tolik pozitivní energie....

Jsem pyšná, že jím jinak

Ivkanecasova: Dobrý den, super video, moc děkuji :-). Před...

Nemám chuť na sladké a už mi nechutná ani káva!

Petra: Tak pro dnešek jedno velké AHA! Nemám chutě...

Z jídelníčku je nadšená celá rodina

Beagil: Varím podla Vaších receptov a celá rodinka je...

Dodáváte mi odvahu zkoušet nové

Magda: Přidávám se k ostatním Evičko, moc děkuji za...

Konečně jím pořádně jídlo!

Michaela: Chci moc poděkovat za detox. Konečně jsem se...

Nechápu, jak jsem přežila, když jsem jedla, jak jsem jedla

Eva: Díky! A jinak celé menu opravdu skvělé... s...

V lednici máme týden starou šunku: nikdo už ji nechce!

Veronika: Ja mám rôzne stravovacie omedzenia, takže pre mňa bol...

Jíme jinak mi dává smysl

Palmate: Děkuji za váš kurz. Studuji čínskou medicínu a...

Manžel si ani nevšiml, že jíme jinak

Alena.brunova: Před pár dny mne manžel načapal u monitoru, odkud...

I po 3 letech na vege stravě mě JJ posunulo mnohem dál

Pavlivlmaeorua: Již jsem prošla kurzem jarní očista, naprosto mě...

Jídlo je neskutečně chutné, jednoduché a variabilní – prostě bezvadně připravený kurz!

Ivaostadal: Děkuji celkově za bezvadně připravený kurz, zhubla jsem,...

Konečně mám všechny informace na jednom místě

Jitka: Dobrý den, chtěla jsem vám moc poděkovat za...

Kojené dceři se rapidně zlepšil ekzém

Veronbak: Následkem jídla dle JJ se mé 0,75 kojené...

Tomu bych nevěřila: Po 3 dnech na JJ stravě mi splasklo břicho!

cihal: Zdravím vás. Začala jsem dle videa polévkami k...

Dcera díky vám měla svůj první štrůdl a byla nadšená

Stramis: Včera jsem zkoušela bezlepkové těsto z jahel a...
  1. Něco mne již dlouho vrtá hlavou, v rámci jarního pitného režimu jsem před pár lety začala zkoušet přidávat do vody (vlažné, teplé i horké) jablečný ocet, zaprvé to prý má blahodárné účnky, zadruhé mi vždy kyselé chuti byly blízké a zatřetí mívám dlouhá období, kdy nejsem do sebe schopná vodu vpravit a piji jen bylinky a třeba kukichu.. a začtvrté citron , byť pár kapek mě dráždí žaludek a dělá neplechu i dále v trávení, tak mi to přijde super zkratka, jak vodu do sebe dostat.. vloni a letos znovu zas do mě vrtá švagrová, že vše kyselé odvápňuje, tak abych to s těmi octy nepřeháněla , o této stravě moc neví, akorát mě občas vidí používat umáč do ledasčeho, co zrovna vařím a ještě k tomu ten jablečný do vody.. moc prosím o vyjádření, jestli především nadmíra jabl.octa opravdu odvápňuje a když to bude s mírou, tak je to ok (to si myslím já), s umáčem to tak žhavé není, hlavně mi jde o to pití, děkuji moc 🙂

    • Neli, jablečný ocet se dává jen trošičku, při pití to nesmí pálit. Pak se to taky nepije celý rok ale spíš teď na jaře na pomoc játrům a žlučníku jako taková dočasná kúra. Jinak tyhle dvě věci používám fakt denně a nevidím v tom problém, jsou to naopak léčivá dochucovadla Pozor – není to stejné jako klasický ocet! A umeocet vlastně ani není ocet, protože neprošel kvašením, je to jen výluh z výroby umebošek, ale taky léčivý. Ale nic se nesmí přehánět a pít po litrech 🙂

      • Děkuji, už musíš uklidňovat i mě :). Tak nějak jsem si to myslela a je pravda, že jsem octu dávala víc, dám na to pozor, ale zase už začínám zvládat i samotnou vodu, hurá 😉 a celoročně to nepiji.

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNezapomeňte na domácí lékarničku
Další článekSalát z rukoly, mrkve, okurky a ředkvičky