Sezónu bezinek využíváme, jak to jen jde. Protože nám květy černého bezu překrásně voní, děláme si denně voňavou bezovou vodu. Když si ji osladíte, dá se to vydávat za limonádu.

Ingredience

  • voda
  • květy černého bezu
  • listy máty
  • citrón
  • případně pár kostek ledu

Postup

  1. Květy zalijeme vodou a necháme louhovat. Stačí chvíle, ale můžete i přes noc v chladu. Čím déle, tím víc voní.
  2. Květy vyjmeme, vodu přecedíme a přidáme lístky čerstvé máty, kolečka citrónu a můžeme podávat.

Praktické

  • Pokud vaši hosté neocení teplý nápoj v horkých dnech, jak jsme tomu naučeni my, neváhejte do džbánku přidat led.
  • Nemáte-li bio citrón, oloupejte kúru a do džbánku vkládejte oloupaný.
  • Kdo potřebuje nápoj sladký, nikoli jen osvěžující, přidá podle chuti ovocný koncentrát (ovocenka, jablečný/hruškový koncentrát apod.).
  • Pokud vám malé bezové kvítky v nápoji nevadí, nemusíte vodu ani přelévat přes cedník.

Obměna

Část vody můžete nahradit jablečným moštem, místo máty můžeme přidat listy meduňky, citrón můžeme vystřídat s jiným ovocem. V sezóně jahod klidně jahodami.

Kurz byl nejkrásnějším dárkem, který jsem kdy dostala

Dagbri: Jsem moc ráda, že jsem na Vaše stránky...

S vámi jsem získala pestrý, jednoduchý a lahodný jídelníček

Fpc: Jsem ráda, že jsem tyto stránky objevila těsně...

Díky Klubu jsem za měsíc zhubla 6 kilo a cítím se skvěle

Hana a Olda: chci Vám moc poděkovat za úžasné recepty,...

Každý nový článek je obrovským přínosem

Martina: Díky moc za celý "seriál" o cestování, který...

Nevěřila jsem, že jídlo může být tak chutné

Holajna: Dnes jsem uvařila první jídlo. Všechno bylo vynikající....

Děti nepoznaly, že je to zdravé

Alena: můj 6letý masař nepoznal, že sekaná není z masa,...

Nemůžu si pomoct, ty jídla z kurzu jsou tak dobrá, že vylizuji talíře i hrnce…

Magda: Ahoj všichni, dnes uvařil manžel - zelí, bramborový knedlík a...

Jsem vděčná za tuto stravu

Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu,...

Díky kurzu mám mnohem více času

Stramis: Z programu jsem naprosto nadšená. Mám díky vaření...

Nemám chuť na sladké a už mi nechutná ani káva!

Petra: Tak pro dnešek jedno velké AHA! Nemám chutě...

Začíná mi ujídat můj muž masožrout!

Silvushe: Můj muž "masožrout" začíná ochutnávat a chutná mu! S...

Můj přítel – masožrout a sladkomil – vyjedl talíř pomalu i s glazurou

Vendtechman: Dneska pokus o ryzove nudle a seitan se...

Cukroví bylo šup šup hotové

Magdalena: Tohle univerzální těsto je super svou variabilitou. Použila...

Myslela jsem, že to zvládnu sama, ale společně je to lepší

Petula: Přeji krásné odpoledne všem statečným a odhodlaným účastnicím letošního...

Zachránili jste mi zdraví

Veronika: Adventní půst nevyšel aneb jak se to nemá...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Něco mne již dlouho vrtá hlavou, v rámci jarního pitného režimu jsem před pár lety začala zkoušet přidávat do vody (vlažné, teplé i horké) jablečný ocet, zaprvé to prý má blahodárné účnky, zadruhé mi vždy kyselé chuti byly blízké a zatřetí mívám dlouhá období, kdy nejsem do sebe schopná vodu vpravit a piji jen bylinky a třeba kukichu.. a začtvrté citron , byť pár kapek mě dráždí žaludek a dělá neplechu i dále v trávení, tak mi to přijde super zkratka, jak vodu do sebe dostat.. vloni a letos znovu zas do mě vrtá švagrová, že vše kyselé odvápňuje, tak abych to s těmi octy nepřeháněla , o této stravě moc neví, akorát mě občas vidí používat umáč do ledasčeho, co zrovna vařím a ještě k tomu ten jablečný do vody.. moc prosím o vyjádření, jestli především nadmíra jabl.octa opravdu odvápňuje a když to bude s mírou, tak je to ok (to si myslím já), s umáčem to tak žhavé není, hlavně mi jde o to pití, děkuji moc 🙂

    • Neli, jablečný ocet se dává jen trošičku, při pití to nesmí pálit. Pak se to taky nepije celý rok ale spíš teď na jaře na pomoc játrům a žlučníku jako taková dočasná kúra. Jinak tyhle dvě věci používám fakt denně a nevidím v tom problém, jsou to naopak léčivá dochucovadla Pozor – není to stejné jako klasický ocet! A umeocet vlastně ani není ocet, protože neprošel kvašením, je to jen výluh z výroby umebošek, ale taky léčivý. Ale nic se nesmí přehánět a pít po litrech 🙂

      • Děkuji, už musíš uklidňovat i mě :). Tak nějak jsem si to myslela a je pravda, že jsem octu dávala víc, dám na to pozor, ale zase už začínám zvládat i samotnou vodu, hurá 😉 a celoročně to nepiji.

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNezapomeňte na domácí lékarničku
Další článekSalát z rukoly, mrkve, okurky a ředkvičky