Domů > Zdravé recepty > Nápoje

Voňavá bezová limonáda

Uvařeno
sezóna jaro

Sezónu bezinek využíváme, jak to jen jde. Protože nám květy černého bezu překrásně voní, děláme si denně voňavou bezovou vodu. Když si ji osladíte, dá se to vydávat za limonádu.

Cesta k Jíme Jinak vedla přes různé detoxy a diety, které vždycky měly nějaké “ale”. Napoprvé mi to nesed...

Ingredience

  • voda
  • květy černého bezu
  • listy máty
  • citrón
  • případně pár kostek ledu

Postup

  1. Květy zalijeme vodou a necháme louhovat. Stačí chvíle, ale můžete i přes noc v chladu. Čím déle, tím víc voní.
  2. Květy vyjmeme, vodu přecedíme a přidáme lístky čerstvé máty, kolečka citrónu a můžeme podávat.

Praktické

  • Pokud vaši hosté neocení teplý nápoj v horkých dnech, jak jsme tomu naučeni my, neváhejte do džbánku přidat led.
  • Nemáte-li bio citrón, oloupejte kúru a do džbánku vkládejte oloupaný.
  • Kdo potřebuje nápoj sladký, nikoli jen osvěžující, přidá podle chuti ovocný koncentrát (ovocenka, jablečný/hruškový koncentrát apod.).
  • Pokud vám malé bezové kvítky v nápoji nevadí, nemusíte vodu ani přelévat přes cedník.

Obměna

Část vody můžete nahradit jablečným moštem, místo máty můžeme přidat listy meduňky, citrón můžeme vystřídat s jiným ovocem. V sezóně jahod klidně jahodami.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Klub

Něco mne již dlouho vrtá hlavou, v rámci jarního pitného režimu jsem před pár lety začala zkoušet přidávat do vody (vlažné, teplé i horké) jablečný ocet, zaprvé to prý má blahodárné účnky, zadruhé mi vždy kyselé chuti byly blízké a zatřetí mívám dlouhá období, kdy nejsem do sebe schopná vodu vpravit a piji jen bylinky a třeba kukichu.. a začtvrté citron , byť pár kapek mě dráždí žaludek a dělá neplechu i dále v trávení, tak mi to přijde super zkratka, jak vodu do sebe dostat.. vloni a letos znovu zas do mě vrtá švagrová, že vše kyselé odvápňuje, tak abych to s těmi octy nepřeháněla , o této stravě moc neví, akorát mě občas vidí používat umáč do ledasčeho, co zrovna vařím a ještě k tomu ten jablečný do vody.. moc prosím o vyjádření, jestli především nadmíra jabl.octa opravdu odvápňuje a když to bude s mírou, tak je to ok (to si myslím já), s umáčem to tak žhavé není, hlavně mi jde o to pití, děkuji moc :)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

1
6

Kolik pesticidů obsahují černé čaje? Chemická analýza

Také začínáte den šálkem černého čaje v pytlíku? A napadlo vás někdy, že by i čaj mohl obsahovat pesticidy? Mrkněte na tuto analýzu, jak jsou na tom s kval...

Sušené bezinky – superfoods i přírodní lék

Sušené bezinky jsou bezvadná první pomoc při migréně, nachlazení, silném průjmu, bolestech, zánětech a mnoha dalších potížích. Můžete z nich udělat čaj, kl...
1
4

Švestkovo-bezinková marmeláda bez cukru

Tuhle kombinaci jsme prohlásili za naprostého marmeládového šampiona. Kombinace zralých švestek a bezinek je prostě nepřekonatelná. Ani s touhle marmeládou...

Bezinková marmeláda bez cukru

Bezinková marmeláda je výborná. Má nádhernou barvu a skvěle se hodí do dezertů, na lívance i na chleba. Je to přírodní lék při nachlazení, průjmu a dalších...
3

Bezinky – plody bezu v kuchyni

Víte, co všechno se dá doma připravit z bezinek? Právě dozrávají, tak nepromarněte skvělou příležitost si připravit chutné dobroty a zásobit se silnou přír...

Kosmatice – smažené bezinkové květy

Nejvoňavější karbanátky jsou ty z bezinek. Pokud máte rádi tu nádhernou vůni, když kvetou, pak kosmatice jsou skvělý způsob, jak tu vůni dostat až na jazyk...