Jak ze začátku chuť kávy nahradit a jaké mohou být abstinenční příznaky? Mrkněte na naše zdravé tipy, které vám ze začátku pomohou vaši závislost na kávě zvládnout. Pokud to dokážete, odměnou vám budou volnější kalhoty, lepší spánek, více ernegie a klidnější mysl.

Odvykání od kávy

Ti, kteří si již vybudovali závislost na kofeinu, ať už v jakékoliv podobě, musí počítat s tím, že pokud se rozhodnou svůj zlozvyk omezit či zcela opustit, budou na sobě zpočátku pozorovat některé z těchto „abstinenčních“ příznaků:

  • Bolest hlavy
  • Podrážděnost, agresivitu, pocity frustrace
  • Deprese, apatii, ztrátu zájmu o pracovní povinnosti
  • Rýmu
  • Ospalost, únavu, zívání nebo závratě
  • Výjimečně i opakující se zvracení (které je často chybně diagnostikováno a přisuzováno břišním virovým potížím)

Abstinenční příznaky nejsou nijak silné a v průběhu 2-3 dnů odezní. Lékaři se shodují, že případné odvykání by mělo být postupné a snižování denních dávek by mělo mít podobu zhruba 10 %. Doporučujeme na začátek kombinovat kávu s kávovinou (viz níže) a postupně ubírat kávu a přidávat kávovinu.

Po vysazení kávy zhubnete, budete lépe spát a mít více energie

Pokud vyřadíte kávu, je pravděpodobné, že něco zhubnete. Stejně jak jako například limonády, i ochucená káva (cukr, mléko, smetana, šlehačka a různé příchutě) plná kalorií. S jedním šálkem takové kávy do svého těla dostanete až 200-300 KJ prázdných kalorií. A pokud si takových šálků dopřejete více denně, nasčítá se to…

Kofein v podobě kávy konzumovaný 6 hodin před spaním dle studií narušuje usínání a kvalitu spánku (1). Ráno se tak probouzíte unavení a první, po čem sáhnete je opět šálek kávy. A začarovaný kruh pokračuje. Lidé, kteří neužívají kofein mají obecně hlubší a kvalitnější spánek než ti, kteří si ho, i když jen v malém množství, dopřávají. (1)

Po vysazení kofeinu se možná na čas budete cítit unavení a ospalí, ale jak odezní abstinenční příznaky a vaše tělo se přizpůsobí životu bez kofeinu, získáte zpět spoustu energie. Také se zklidníte, budete se cítit méně vystresovaní a úzkostní. Kofein totiž zvyšuje krevní tlak a zesiluje účinky stresu na oběhovou soustavu.

Obilná káva je zdravá náhrada kávy

Pokud neřešíte primárně „nakopnutí“, ale spíše chuťovou stránku kávy, pak vyzkoušejte jako náhradu kávu obilnou – špaldovou, žaludovou, fíkovou, případně směsi jako je Yanoh (zarytí kafaři jej mají nejraději kvůli chuti nejbližší kávě) Melta či Caro. Základem je praženého obilí. Podle druhu může taková káva obsahovat mimo žita, ječmene a špaldy například i jedlé kaštany, fíky, rýži či čekanku. Kofein v nich nenajdete. Výborná je i špaldová káva, která má vyšší obsah hořčíku, vápníku, draslíku, fosforu a zinku a navíc podporuje trávení. Na trhu je i mnoho bezlepkových variant.

Káva a mléko?
Kombinace mléka a kávy je velmi škodlivá (o tom zase někdy příště). Pokud však pro vás káva bez mléka není řešení, pak vyzkoušejte obilnou kávu v kombinaci s mlékem rostlinným (například mandlovým).

Ajurvédská káva povzbudí tělo

No a řešíte-li, jak svému tělu příležitostně a ve vypjatých situacích dodat sílu jít ještě chvilku dál, pak sáhněte třeba po ajurvédské kávě. Ta obsahuje výtažky z bylin brahmi, nebo ašvagandhy a z kořene čekanky lékařské, a podobně jako klasická káva s kofeinem, stimuluje koncentraci a schopnost učení, má pozitivní účinky na paměť. Zlepšuje trávení, pomáhá překonat únavu i úzkosti,  celkově má harmonizující účinky.

TIP: Snídejte polévku s miso pastou!
Mnoho účastníků našich kurzů potvrzuje, že nepotřebují po ránu kávu, když se naučili snídat miso polévku  – nakopne vás lépe než presso, dodá minerály, enzymy a nastartuje trávení.

Jak vám to jde?

Jaké máte zkušenosti s odvykáním na kávě? Jaké máte nebo jsme měli příznaky a co vám dělalo největší problém a jak jste si poradili? Napište nám vaše tipy do komentářů.

Díky za obrovskou inspiraci

Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...

Zbožňuji vaše recepty

Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...

Členství v Klubu byla jedna z našich nejlepších investic

Martina: Dlouho jsem váhala, zda si můžeme dovolit z...

Jídelníček z kurzu si můj muž velmi chválil, i když podobně vařím už 10 let

Evakostrnova: Jedlá sú fantastické, klobúk dole, varím podobné už...

Manžel je ze stravy nadšený. Řekl, že už končí se slaninou!

Bára: Dala jsem na stůl polévku a najednou dcery...

Manžel na této stravě cukrovku vyléčil

Metodej: Určitě je, manžel na této stravě v podstatě...

Obdivuji vaše recepty a úžasné nápady

Lenka M.: Nejsem ortodoxní JJ, ale tuto stravu mám...

Konečně mám všechny informace na jednom místě

Jitka: Dobrý den, chtěla jsem vám moc poděkovat za...

Cítím se mnohem více v pohodě

Avka: Zase mě začalo bavit vařit a zjišťuji, jak...

Je úžasné, jak jde váha sama dolů!

Jajabre: Zdravím všechny. Zítra to bude 14 dní. Koupila...

Úžasně zpracovaný kurz do naprostých deitalů

Ilona L.: Evi, váš kurz byl naprosto úžasný. Zpracovaný...

S manželem jsme dohromady zhubli 15 kg!

Zdeňka B.: Kurz i přes zdravotní obtíže, které mě...

Hltám všechny informace

Lenka B.: Ahoj Evi, děkuji za perfektně zpracovaný článek....

Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým pocitem

Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo...

Podpora v kurzu byla úžasná

Bilkorji: Kurz VÝBORNÝ, pro potěchu těla, duše i oka...

Díky JJ mám více energie a 5 kg dole

Libenk: Hlavně chci moc poděkovat za Váš přístup, pořád...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Já se teprve všechno učím, jsem na začátku, před měsícem jsem kávu úplně vyřadila. Pila jsem i 6 šálků Turka denně. Postupně jsem snížila na 3 a před měsícem byla úplná stopka. Nejvíc mi chybělo to, že když jsem si chtěla udělat pohodu u práce , dala jsem si kafe. Taková ta emoční závislost, kdy manžel řekl dáme kafe, sedli jsme si a povídali, káva s mlékem k tomu patřila. Místo kávy si dělám meltu s kokosovým mlékem odpoledne místo svadčiny a kafe jako takové mi vůbec nechybí. Až se tomu divím, asi přišel pro mě ten správný čas, kdy šla nejen káva, mléko, ale i vejce, maso a příležitostná sklenka vína, zcela z jídelníčku vyřadit. Zatím mi nic z toho nechybí. Baví mě se učit nové věci, objevovat nové chutě (a že jich tedy je). Mnohokrát děkuji za prima web, kde se můžu stále učitinspirovat, učit a objevovat nové dobroty 🙂

    • Jani, ani nevíte, jak jsem ráda, že to píšete. Mnozí lidé mají pocit, že to bez kávy prostě nejde a že nepřežijí se jí zbavit 😂 Jste další důkaz, že to jde a ani to nebolí 😉

  2. Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s obsahem akrylamidu u obilných káv, pokud jsou zdravou alternativu klasické. Uvádí se, že náhražky kávy jej obsahují ve velkém množství, tak by mě zajímalo, jak to tedy je, děkuji.

    • Dobrý den, Lenko, díky za dotaz. Akrylamid se vyskytuje ve všech potravinách, které jsou vystaveny vysokým teplotám, nejhůře jsou na tom bramobory a smažení, tedy hranolky, dále pak běžné pečivo, kde evropská komise už před pár lety nařídil určitá opatření k jejich snížení (například nahradit žitnou a pšeničnou mouku ovesnou, fruktózu glukózou a pod.). Akrylamid se nachází v kávě a v obilných náhražkách kvůli pražení. Osobně jsem neviděla žádné studie a měření, které by ukázaly, kolik ho máme v jednom šálku melty nebo špaldové kávy, ale je to dobrý podmět na dotaz směrem k výrobcům. Až k tomu budeme něco mít, přidáme to do Klubu.

      • Evo, děkuji Vám za reakci. Ač doma jíme celkem konvenčně, zajímaly by mě ty hodnoty v jednom šálku, občas obilnou kávu udělám i dětem.. Myslím, že jsem na to narazila někde v časopise Téma, kde byl uveden žebříček top potravin s největším obsahem akrylamidu a právě se to tvářilo, že obilné kávy a káva obecně ho obsahuje úplně nejvíce. Každopádně kdybyste k tomu měli nějaká konkrétní čísla, přimlouvám se za jejich zveřejnění v nějakém článku 🙂 Děkuji!

  3. Zobrazit všech 7 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

SDÍLEJTE PŘÍSPĚVKY - získejte členství v Klubu JJ nebo jeho prodloužení. Jak to funguje?
Autorem článku je Ajka
Strava pro mne vždy byla a bude středem zájmu. Dává mi možnost žít, poznávat lépe sama sebe, učit se, rozvíjet se a růst. Mou vášní je studium, jak strava ovlivňuje, mění a uzdravuje mé tělo a následné tvoření v kuchyni. To vše budu s vámi ráda sdílet.
Předchozí článekFacebook skupina
Další článekVajíčková pomazánka z dýně a tofu (veganská)