Vyrobit si vlastní, mandlové mléko je velmi jednoduché a navíc i pro naše zdraví prospěšné. Mandle jsou zásadotvorné, velmi lehce stravitelné a obsahují mnohem víc vápníku, než běžné mléko.
Ingredience
na cca půl litru mléka
  • 80 g loupaných mandlí
  • půl litru vody

Postup

  1. Oloupané mandle namočíme přes noc nebo alespoň na 4 hodiny do hrnku studené vody.
  2. Vodu slijeme, na výrobu mandlové smetany použijeme novou, čerstvou vodu.
  3. Mandle mixujeme v mixéru na nejvyšší otáčky jen s polovinou (250ml) vody. Pak postupně dolijeme zbytek studené vody (250ml) a ještě pár minut mixujeme.
  4. Vznikne bílá voda, kterou je potřeba (pokud chcete) ještě přecedit, aby v ní nezůstaly malé kousíčky mandlí. Můžete nechat mandle hodinu dvě louhovat s drtí a přecedit je až potom.
  5. Na přecezení použijeme hodně jemný cedníček, kde pomocí lžičky vymačkáme z drti vodu. 

Praktické

  • Ideální na ořechová mléka je plátýnko, kam dáte celou hmotu a jednoduše skrz plátýnko smetanu nebo mléko vymačkáte.
  • Šikovné ruce si mohou ušít pytlík z plátýnka, který někde zavěsí a mléko nechají vykapat. Také se dá použít silonka, ale nezapomeňte ji, i když bude nová, důkladně vyprat v čisté vodě.
  • Mandlové mléko vydrží v lednici 2-3 dny.

Kombinujeme

  • Mandlové mléko použijete všude tam, kde byste použili běžné mléko. Jsou to omáčky, polévky, kaše, koláče apod.
  • Hodí se také do obilné kávy, protože se nesráží.
  • Mandlovou drť určitě nevyhazujte, je plná živin a vlákniny. Skvěle se hodí do polévek, pomazánek, do koláčů, výborná je do sušenek, ale i klidně do chleba.

Děti

  • Mandlové mléko, bych dala dětem v malém množství zhruba od půl roku pouze na zpestření, určitě ne ke každodennímu pití.
  • Ideální je přidat mandlové mléko do pokrmu, který pro dítě vaříme, což v půl roce bývají kašičky nebo polévky.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

První komentář. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Dobrý den, když mám neloupané mandle, musím je dát dvakrát odmočit nebo stačí jen jednou. Pak oloupat a pokračovat podle receptu?

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMandlová smetana
Další článekHorká chilli čokoláda bez cukru a bez mléka