Vyrobit si vlastní, mandlové mléko je velmi jednoduché a navíc i pro naše zdraví prospěšné. Mandle jsou zásadotvorné, velmi lehce stravitelné a obsahují mnohem víc vápníku, než běžné mléko.
Ingredience
na cca půl litru mléka
  • 80 g loupaných mandlí
  • půl litru vody

Postup

  1. Oloupané mandle namočíme přes noc nebo alespoň na 4 hodiny do hrnku studené vody.
  2. Vodu slijeme, na výrobu mandlové smetany použijeme novou, čerstvou vodu.
  3. Mandle mixujeme v mixéru na nejvyšší otáčky jen s polovinou (250ml) vody. Pak postupně dolijeme zbytek studené vody (250ml) a ještě pár minut mixujeme.
  4. Vznikne bílá voda, kterou je potřeba (pokud chcete) ještě přecedit, aby v ní nezůstaly malé kousíčky mandlí. Můžete nechat mandle hodinu dvě louhovat s drtí a přecedit je až potom.
  5. Na přecezení použijeme hodně jemný cedníček, kde pomocí lžičky vymačkáme z drti vodu. 

Praktické

  • Ideální na ořechová mléka je plátýnko, kam dáte celou hmotu a jednoduše skrz plátýnko smetanu nebo mléko vymačkáte.
  • Šikovné ruce si mohou ušít pytlík z plátýnka, který někde zavěsí a mléko nechají vykapat. Také se dá použít silonka, ale nezapomeňte ji, i když bude nová, důkladně vyprat v čisté vodě.
  • Mandlové mléko vydrží v lednici 2-3 dny.

Kombinujeme

  • Mandlové mléko použijete všude tam, kde byste použili běžné mléko. Jsou to omáčky, polévky, kaše, koláče apod.
  • Hodí se také do obilné kávy, protože se nesráží.
  • Mandlovou drť určitě nevyhazujte, je plná živin a vlákniny. Skvěle se hodí do polévek, pomazánek, do koláčů, výborná je do sušenek, ale i klidně do chleba.

Děti

  • Mandlové mléko, bych dala dětem v malém množství zhruba od půl roku pouze na zpestření, určitě ne ke každodennímu pití.
  • Ideální je přidat mandlové mléko do pokrmu, který pro dítě vaříme, což v půl roce bývají kašičky nebo polévky.

První komentář. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Dobrý den, když mám neloupané mandle, musím je dát dvakrát odmočit nebo stačí jen jednou. Pak oloupat a pokračovat podle receptu?

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMandlová smetana
Další článekHorká chilli čokoláda bez cukru a bez mléka