Vyrobit si vlastní, mandlové mléko je velmi jednoduché a navíc i pro naše zdraví prospěšné. Mandle jsou zásadotvorné, velmi lehce stravitelné a obsahují mnohem víc vápníku, než běžné mléko.

Ingredience
na cca půl litru mléka
  • 80 g loupaných mandlí
  • půl litru vody

Postup

  1. Oloupané mandle namočíme přes noc nebo alespoň na 4 hodiny do hrnku studené vody.
  2. Vodu slijeme, na výrobu mandlové smetany použijeme novou, čerstvou vodu.
  3. Mandle mixujeme v mixéru na nejvyšší otáčky jen s polovinou (250ml) vody. Pak postupně dolijeme zbytek studené vody (250ml) a ještě pár minut mixujeme.
  4. Vznikne bílá voda, kterou je potřeba (pokud chcete) ještě přecedit, aby v ní nezůstaly malé kousíčky mandlí. Můžete nechat mandle hodinu dvě louhovat s drtí a přecedit je až potom.
  5. Na přecezení použijeme hodně jemný cedníček, kde pomocí lžičky vymačkáme z drti vodu. 

Praktické

  • Ideální na ořechová mléka je plátýnko, kam dáte celou hmotu a jednoduše skrz plátýnko smetanu nebo mléko vymačkáte.
  • Šikovné ruce si mohou ušít pytlík z plátýnka, který někde zavěsí a mléko nechají vykapat. Také se dá použít silonka, ale nezapomeňte ji, i když bude nová, důkladně vyprat v čisté vodě.
  • Mandlové mléko vydrží v lednici 2-3 dny.

Kombinujeme

  • Mandlové mléko použijete všude tam, kde byste použili běžné mléko. Jsou to omáčky, polévky, kaše, koláče apod.
  • Hodí se také do obilné kávy, protože se nesráží.
  • Mandlovou drť určitě nevyhazujte, je plná živin a vlákniny. Skvěle se hodí do polévek, pomazánek, do koláčů, výborná je do sušenek, ale i klidně do chleba.

Děti

  • Mandlové mléko, bych dala dětem v malém množství zhruba od půl roku pouze na zpestření, určitě ne ke každodennímu pití.
  • Ideální je přidat mandlové mléko do pokrmu, který pro dítě vaříme, což v půl roce bývají kašičky nebo polévky.

JJ mi změnila pohled na jídlo a dodalo sebevědomí si dělat věci po svém

Venisy: Skupina Jíme Jinak mi před šesti lety změnila...

Děkuji za skvělé stránky

Eliška: Dobrý den, moc děkuji za skvělé stránky, které...

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...

Už nechci vařit klasiku, kterou jsem dříve vařila

Pavlivlmaeorua: S pomocí dcery jsem se dostala k programu...

Díky vašim stránkách se konečně orientuji ve zdravé výživě

Hana M.: Chtěla bych vám poděkovat za úžasnou práci, kterou...

Díky JJ se mi běhá lehčeji a déle vydržím – je to tak jednoduché!

Hanka: Dobrý den, hlásím, že po dvou týdnech na...

Díky JJ jsem ušetřila, cítím se lépe, hubnu a lépe i vypadám!

Kateřina: Na JJ stravě jsem oproti normálnímu stravování ušetřila...

Už nemám chutě na sladké ani na maso…

Jitchramost: Cítím se skvěle, jsem překvapená, kolik mám energie...

Inspirující kurz pro začátečníky

Lenka: Milá Evo, milá Helčo, ještě jednou vřelé díky za...

Manžel si ani nevšiml, že jíme jinak

Alena.brunova: Před pár dny mne manžel načapal u monitoru, odkud...

Díky vám jsem začala vařit polévky – jsou tak chutné i rychlé na přípravu!

Marta: Milá paní Evo, chtěla bych Vám moc poděkovat za...

Díky vám jsem se odnaučila pít kávu a vůbec mi nechybí

Pzajickova: Dobrý den, já jsem se s vámi holky...

I v 67 letech lze jíst zdravě!

Zachoptik: Dobrý den, 14 dní je za mnou. Je...

Jsem v klubu již 3. rokem a je k nezaplacení!

Marie J: děkuji za Váš úžasný web. V klubu...

Děkuji za to, že jste normální ženské, a předkládáte to nejlepší, k čemu jste se dopracovaly

Renča: Prochechtala kus včerejšího dne při pročítání webu JJ...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Dobrý den, když mám neloupané mandle, musím je dát dvakrát odmočit nebo stačí jen jednou. Pak oloupat a pokračovat podle receptu?

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMandlová smetana
Další článekHorká chilli čokoláda bez cukru a bez mléka