- meloun
- špetka soli
- limetka (nemusí být)
- rýžový sirup nebo slad (pokud je meloun málo sladký)
- lístky máty nebo čerstvé ovoce na ozdobu (volitelné)
- Meloun zbavíme slupky, pokrájíme na menší kousky, aby se snadno vypeckoval a mixoval.
- Vypeckované kousky melounu dáme do mrazáku a necháme zmrznout.
- Když je meloun mražený, tak ho vyndáme, necháme v teple trochu povolit a rozmixujeme se špetkou soli ve výkonném mixéru.
- Ochutnáme. Pokud je málo sladký, přidáme obilný slad nebo sirup podle chuti.
- Veganskou zmrzlinu podáváme zdobené mátou nebo čerstvým ovocem.
Postup 2 – mixovat a pak mrazit (pro zmrzlinovače nebo když nemáte výkonný mixér)
- Meloun zbavíme slupky, pokrájíme na menší kousky, aby se snadno vypeckoval a mixoval.
- Vypeckované kousky melounu rozmixujeme na kaši.
- Ochutnáme. Pokud je hmota málo sladká, přidáme obilný slad nebo sirup podle chuti.
- Melounovou kaši dáme do mrazáku a necháme zmrznout.
- Před podáváním necháme při pokojové teplotě trochu povolit, aby šla zmrzlina nabírat.
- Na mražení se hodí kovová miska nebo jiná mrazuvzdorná nádoba. Já používám kovovou svačinovou krabičku s plastovým víčkem viz foto.
- Pokud chcete tvořit kopečky, použijte kopečkovač viz foto.
- Pokud máte zmrzlinovač, dejte tekutou směs do zmrzlinovače, výsledná zmrzlina bude hezky našlehaná. Kdo nemá zmrlinovač a chce zmrzku našlehanou, může jí každou hodinu v mrazáku promíchat, pokud dělá podle postupu 2.
- Sladidla dáváme jen v případě, že je meloun málo zralý a vlastně nám samotný čerstvý ani nechutná. Zralé melouny vůbec nepotřebují přislazovat.
- Špetku soli můžete vynechat, dáváme ji tam proto, aby vytáhla sladkou chuť a doplnila minerály, není cílem zmrzlinu osolit, takže opatrně.
- Obě varianty jsou dobré, nemůžete udělat chybu. Já obvykle nejdříve meloun mrazím a pak mixuji ve stolním mixéru. Je to praktické z toho důvodu, že zmrzlina je pak rychle po ruce, když na ní přijde chuť, protože už hotová čeká v mrazáku. Navíc přebytky melounu, když se ho někdy sejde moc, rychle uklidím do mrazáku, i když se mi zrovna nechce vyrábět zmrzlinu.
- Do zmrzliny můžeme přidat jakékoli ovoce, které zrovna dozrává, čímž můžete dosladit.
- Skvělá verze je s limetkovou šťávou (na 0,5kg melounu cca 1 lžíce limetkové šťávy) nebo s citrónem.
- Další skvělá verze pro milovníky máty je s rozmixovanými lístečky máty (na 0,5kg melounu cca 5 lístků), stejně tak se dá přidat trochu levandule (ale opravdu jen pár kvítků, je silná!)
- Kdo chce smetanovou, přidá trochu rostlinného mléka nebo smetany.
Děti
- Pro nikoho není vhodné konzumovat ledové pokrmy, tím spíš ne pro malinké děti. S podáváním ledové zmrzliny počkáme až do doby, kdy už nechtějí děti jíst variantu s agarem. I tak dětem dáváme zrmrzlinu trochu odstátou a učíme je ohřívat sousto v ústech
PS: Pozor, zavíráme vstup do Jarní očisty!
Poslední šance. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤
Komentáře
proč sůl do zmrzliny
Nezkoušel jste někdo melounovou ve smetanovy verzi? Neumím si tu chuť úplně představit.