Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Ovocné

Jednoduchá melounová zmrzlina bez cukru

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna léto

Fantastická melounová zmrzlina je taaak jednoduchá. Potřebujete na ní jen meloun! Můžete si ji vylepšit a upravit, máme pro vás několik typů, jak na to.

Ingredience
pro cca 24 kusů
  • meloun
  • špetka soli
  • limetka (nemusí být)
  • rýžový sirup nebo slad (pokud je meloun málo sladký)
  • lístky máty nebo čerstvé ovoce na ozdobu (volitelné)

Vlaďka je s námi na stránkách už nějaký ten pátek. Poslední dobou prý stravu lajdačila, stresu neunikla, všechno v ne...

Postup 1 – mrazit a pak mixovat (pro výkonné mixéry)
  1. Meloun zbavíme slupky, pokrájíme na menší kousky, aby se snadno vypeckoval a mixoval.
  2. Vypeckované kousky melounu dáme do mrazáku a necháme zmrznout.
  3. Když je meloun mražený, tak ho vyndáme, necháme v teple trochu povolit a rozmixujeme se špetkou soli ve výkonném mixéru.
  4. Ochutnáme. Pokud je málo sladký, přidáme obilný slad nebo sirup podle chuti.
  5. Veganskou zmrzlinu podáváme zdobené mátou nebo čerstvým ovocem.

 

Postup 2 –  mixovat a pak mrazit (pro zmrzlinovače nebo když nemáte výkonný mixér)
  1. Meloun zbavíme slupky, pokrájíme na menší kousky, aby se snadno vypeckoval a mixoval.
  2. Vypeckované kousky melounu rozmixujeme na kaši.
  3. Ochutnáme. Pokud je hmota málo sladká, přidáme obilný slad nebo sirup podle chuti.
  4. Melounovou kaši dáme do mrazáku a necháme zmrznout.
  5. Před podáváním necháme při pokojové teplotě trochu povolit, aby šla zmrzlina nabírat.
Praktické
  • Na mražení se hodí kovová miska nebo jiná mrazuvzdorná nádoba. Já používám kovovou svačinovou krabičku s plastovým víčkem viz foto.
  • Pokud chcete tvořit kopečky, použijte kopečkovač viz foto.
  • Pokud máte zmrzlinovač, dejte tekutou směs do zmrzlinovače, výsledná zmrzlina bude hezky našlehaná. Kdo nemá zmrlinovač a chce zmrzku našlehanou, může jí každou hodinu v mrazáku promíchat, pokud dělá podle postupu 2.
  • Sladidla dáváme jen v případě, že je meloun málo zralý a vlastně nám samotný čerstvý ani nechutná. Zralé melouny vůbec nepotřebují přislazovat.
  • Špetku soli můžete vynechat, dáváme ji tam proto, aby vytáhla sladkou chuť a doplnila minerály, není cílem zmrzlinu osolit, takže opatrně.
  • Obě varianty jsou dobré, nemůžete udělat chybu. Já obvykle nejdříve meloun mrazím a pak mixuji ve stolním mixéru. Je to praktické z toho důvodu, že zmrzlina je pak rychle po ruce, když na ní přijde chuť, protože už hotová čeká v mrazáku. Navíc přebytky melounu, když se ho někdy sejde moc, rychle uklidím do mrazáku, i když se mi zrovna nechce vyrábět zmrzlinu.
Obměna
  • Do zmrzliny můžeme přidat jakékoli ovoce, které zrovna dozrává, čímž můžete dosladit.
  • Skvělá verze je s limetkovou šťávou (na 0,5kg melounu cca 1 lžíce limetkové šťávy) nebo s citrónem.
  • Další skvělá verze pro milovníky máty je s rozmixovanými lístečky máty (na 0,5kg melounu cca 5 lístků), stejně tak se dá přidat trochu levandule (ale opravdu jen pár kvítků, je silná!)
  • Kdo chce smetanovou, přidá trochu rostlinného mléka nebo smetany.

Děti

  • Pro nikoho není vhodné konzumovat ledové pokrmy, tím spíš ne pro malinké děti. S podáváním ledové zmrzliny počkáme až do doby, kdy už nechtějí děti jíst variantu s agarem. I tak dětem dáváme zrmrzlinu trochu odstátou a učíme je ohřívat sousto v ústech

PS: Z práce do práce, život letí a vy nic nestíháte?

Pokud před sebou stále jen hrnete všechny ty povinnosti, které život přináší, je čas se zastavit. 🛑 Je tohle život, který chcete? O tomto jste snili? Asi ne. V přírodě začíná nový biologický rok, nový začátek a i my to letos můžeme udělat jinak. Právě tomu se v Jarní Očistě také věnujeme a máme dokonce připravený silný závěrečný aktivační rituál, aby se vaše záměry mohly uskutečit. Zdaleka v očistě nejde jen o vyvážený jídelníček. Pojďte si ujasnit touhy, naberte zas energii a pojďte se cítit ve svém těle lépe. Začněte s námi 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

7 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

proč sůl do zmrzliny

Nezkoušel jste někdo melounovou ve smetanovy verzi? Neumím si tu chuť úplně představit.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Ostružinová zmrzlina bez cukru

Pokud ve vašem okolí roste víc ostružin než kolik dokážete během procházky sníst, vyzkoušejte ostružinovou zmrzlinu a užijte si poslední horké dny letošníh...

Bezová zmrzlina bez cukru

Tak tohle je ta nejlepší zmrzlina, respektive nanuk, jaký jsme kdy měli. Jestli vám voní květy černého bezu, tak tuhle zmrzlinu budete milovat. Prvně jsem ...

Mango kulfi jinak (bez cukru a bez mléka)

Tenhle tradiční indický dezert je vlastně zmrzlina. Pokud máte rádi mango a toužíte po zmrzlině, pojďte si udělat zdravější verzi s námi. Exotické koření m...

Osvěžující ovocný pohár s agarem

Oblíbeným lehkým a velmi osvěžujícím dezertem pro parné dny je ovoce v agarovém rosolu. Bude chutnat zejména těm, kdo nemají rádi příliš sladké a těžké dez...

Meruňky a jablka v citrónovém želé

Neodolala jsem a koupila na trhu meruňky. Nebyly tak zcela zralé, jak vypadaly, tak skončily v citrónovém želé. Vznikl tak nečekaně dobrý recept na osvěžuj...

Jahodový chia pudink

Chia dezerty jsou rychlé a zdravé. Využijte sezónu jahod a dopřejte si tento jednoduchý dezert.