Fantastická melounová zmrzlina je taaak jednoduchá. Potřebujete na ní jen meloun! Můžete si ji vylepšit a upravit, máme pro vás několik typů, jak na to.

Ingredience
pro cca 24 kusů
  • meloun
  • špetka soli
  • limetka (nemusí být)
  • rýžový sirup nebo slad (pokud je meloun málo sladký)
  • lístky máty nebo čerstvé ovoce na ozdobu (volitelné)

Postup 1 – mrazit a pak mixovat (pro výkonné mixéry)

  1. Meloun zbavíme slupky, pokrájíme na menší kousky, aby se snadno vypeckoval a mixoval.
  2. Vypeckované kousky melounu dáme do mrazáku a necháme zmrznout.
  3. Když je meloun mražený, tak ho vyndáme, necháme v teple trochu povolit a rozmixujeme se špetkou soli ve výkonném mixéru.
  4. Ochutnáme. Pokud je málo sladký, přidáme obilný slad nebo sirup podle chuti.
  5. Podáváme zdobené mátou nebo čerstvým ovocem.

 

Postup 2 –  mixovat a pak mrazit (pro zmrzlinovače nebo když nemáte výkonný mixér)

  1. Meloun zbavíme slupky, pokrájíme na menší kousky, aby se snadno vypeckoval a mixoval.
  2. Vypeckované kousky melounu rozmixujeme na kaši.
  3. Ochutnáme. Pokud je hmota málo sladká, přidáme obilný slad nebo sirup podle chuti.
  4. Melounovou kaši dáme do mrazáku a necháme zmrznout.
  5. Před podáváním necháme při pokojové teplotě trochu povolit, aby šla zmrzlina nabírat.

Praktické

  • Na mražení se hodí kovová miska nebo jiná mrazuvzdorná nádoba. Já používám kovovou svačinovou krabičku s plastovým víčkem viz foto.
  • Pokud chcete tvořit kopečky, použijte kopečkovač viz foto.
  • Pokud máte zmrzlinovač, dejte tekutou směs do zmrzlinovače, výsledná zmrzlina bude hezky našlehaná. Kdo nemá zmrlinovač a chce zmrzku našlehanou, může jí každou hodinu v mrazáku promíchat, pokud dělá podle postupu 2.
  • Sladidla dáváme jen v případě, že je meloun málo zralý a vlastně nám samotný čerstvý ani nechutná. Zralé melouny vůbec nepotřebují přislazovat.
  • Špetku soli můžete vynechat, dáváme ji tam proto, aby vytáhla sladkou chuť a doplnila minerály, není cílem zmrzlinu osolit, takže opatrně.
  • Obě varianty jsou dobré, nemůžete udělat chybu. Já obvykle nejdříve meloun mrazím a pak mixuji ve stolním mixéru. Je to praktické z toho důvodu, že zmrzlina je pak rychle po ruce, když na ní přijde chuť, protože už hotová čeká v mrazáku. Navíc přebytky melounu, když se ho někdy sejde moc, rychle uklidím do mrazáku, i když se mi zrovna nechce vyrábět zmrzlinu.

Obměna

  • Do zmrzliny můžeme přidat jakékoli ovoce, které zrovna dozrává, čímž můžete dosladit.
  • Skvělá verze je s limetkovou šťávou (na 0,5kg melounu cca 1 lžíce limetkové šťávy) nebo s citrónem.
  • Další skvělá verze pro milovníky máty je s rozmixovanými lístečky máty (na 0,5kg melounu cca 5 lístků), stejně tak se dá přidat trochu levandule (ale opravdu jen pár kvítků, je silná!)
  • Kdo chce smetanovou, přidá trochu rostlinného mléka nebo smetany.

Děti

  • Pro nikoho není vhodné konzumovat ledové pokrmy, tím spíš ne pro malinké děti. S podáváním ledové zmrzliny počkáme až do doby, kdy už nechtějí děti jíst variantu s agarem. I tak dětem dáváme zrmrzlinu trochu odstátou a učíme je ohřívat sousto v ústech

Díky vám jsem se odnaučila pít kávu a vůbec mi nechybí

Pzajickova: Dobrý den, já jsem se s vámi holky...

Cítím z klubu tu lásku a pečlivost, s jakou k nám přistupujete

Lenka W.: Dobrý den, Evi, je mi hodně dobře,...

MŇÁM! Zatím nejlepší polévka! I manžel profík kuchař chválil

Gitaberangb: MŇÁÁÁM!!!! Zatím pro mě nejlepší polévka - JJ...

Po zvážení jsem se nestačila divit!

Eva: První týden jsem nedržela půst, byli jsme na...

Objevila jsem kapustu a nemohu se jí nabažit!

Stipl2: Misto cizrny sel do hrnce opeceny tempeh a...

Začala jsem milovat vaření díky JJ

Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...

Díky za obrovskou inspiraci

Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...

Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým pocitem

Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo...

Je mi skvěle na duši i po těle (Jana)

Jana: V článcích a komentářích na webu Jíme Jinak...

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž...

I okolí si všimlo (Sylva)

Sylva: Přeji krásný den všem, protože já krásný den...

Cítím se mnohem líp a lehčeji (Michala)

Michala: Ahoj Evi, jsem dnes v 9. dnu kurzu...

Stačí chvíli brouzdat na vašem webu a hned je všechno fajn (Marcela)

Marcela: Jste velmi inspirativní a z vašich stránek přímo...

Vaše kurzy jsou super

Lucie: Moc Vás zdravím, holky :-). Od doby, co...

Všechna jídla jsou vynikající a jejich příprava je hračka (Lenka)

Lenka: Všechna jídla jsou vynikající a moooc mi chutnají....

Zhubla jsem 5 kg za 6 týdnů (Andrea)

Andrea: Milá Evi, podle Jíme Jinak se stravuji už...

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKrémové kokosové rizoto s fazolkami a pórkem
Další článekJste element OHEŇ? Zjistěte, jací jste a jak se dostat do rovnováhy