Oblíbeným lehkým a velmi osvěžujícím dezertem pro parné dny je ovoce v agarovém rosolu. Bude chutnat zejména těm, kdo nemají rádi příliš sladké a těžké dezerty. Ovocné poháry můžeme nabídnout návštěvě místo klasických zmrzlinových, můžeme je vzít s sebou na výlet nebo je dát dětem na svačinu.  Výhodou těchto pohárů totiž je, že netečou ani když je opravdu horko.

Ingredience
pro cca 10 pohárů

  • cca 1 kg ovoce dle libosti, my jsme dali: 1 jablko, 1 hruška, hrst rybízu, hrst angreštu, hrst hrozinek
  • špetka soli,
  • 1,5 litru vody
  • 2 lžičky práškového agaru
  • lísteček máty na ozdobení

Postup

IMGP4010Protože rybíz i angrešt jsou spíše kyselé, použili jsme jablko, hruško a hrozinky jako „sladidlo“.

  1. Ovoce omyjeme, jablko a hrušku pokrájíme na malé kostičky a dáme vařit do hrnce s vodou.
  2. Přidáme propláchnuté hrozinky a špetku soli.
  3. Po cca 15 minutách přidáme do hrnce k ovoci agar, který jsme rozmíchali v trošce studené vody.
  4. Počkáme, až obsah hrnce opět přijde k varu, pak vypneme, vhodíme opláchnutý rybíz a angrešt, promícháme a nalíváme do pohárků.
  5. Po vychladnutí nám tekutina ztuhne a ovoce bude držet v rosolu – podáváme.

Praktické

Nečekejte, že po přidání agaru začne ovoce houstnout. Vše bude velmi tekuté, dokud to zcela nevychladne.  Dáte-li agaru více, budete moci vzniklou hmotu porcovat. V případě letních pohárů však chuťové buňky více potěší „mokřejší“ verze pohárů, kdy želé je řídké a v něm kouska ovoce.

Pokud máte dost sladké ovoce a nejste zmlsaní klasickými sladkostmi, nebudete potřebovat ani rozinky.

Obměna

Do pohárů můžeme přidat jakékoli ovoce, které zrovna dozrává. Kyselejší a tuží a větší kousky jako jablka, hrušky, meruňky nebo švestky  doporučujeme povařit, drobné ovoce je chutnější čerstvé. Nám nejvíce vyhovuje mix. Tepelné ovoce je stravitelnější a varem zesládne, syrové v horkých dnech skvěle osvěží.

Děti

Pohárek můžeme dávat i ročním dětem, se syrovým ovocem podáváme maličkým dětem v létě, v zimě jen s tepelně upraveným. Pokud máte menší dítě a  ovoce už mu dáváte, pak můžete dávat i tento pohár.

Nová inspirace

Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...

Jsem vděčná za tuto stravu

Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu,...

I můj nastávající se oblizuje až za ušima

Vfadra: Jídla jsou skvělá, celkově se snažím vařit zdravě,...

Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy udělala

Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy...

Mám víc energie a čistší hlavu

Neli: S úklidy řádím od úterka, pěkně využívám dynamickou...

Shodila jsem 7 kg a vysadila prášky na spaní

Hanka: Dobrý den, chtěla bych Vám napsat pár řádek...

Už nechci vařit klasiku, kterou jsem dříve vařila

Pavlivlmaeorua: S pomocí dcery jsem se dostala k programu...

Máme několik kilo dole a cítíme se skvěle

Zdefal: Dobrý den, přeji všem a hlavně Vám Evi....

Nemůžu si pomoct, ty jídla z kurzu jsou tak dobrá, že vylizuji talíře i hrnce…

Magda: Ahoj všichni, dnes uvařil manžel - zelí, bramborový knedlík a...

Děti nepoznaly, že je to zdravé

Alena: můj 6letý masař nepoznal, že sekaná není z masa,...

Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)

Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku...

Díky JJ konečně můžu jíst omáčky, aniž bych přibrala

Táňa M.: Tak si říkám, že konečně můžu svoje...

Jak krásný je svět, když máte zdraví

Vladka: Holky, chci Vám napsat krátký komentář. Byla jsem...

I po 3 letech na vege stravě mě JJ posunulo mnohem dál

Pavlivlmaeorua: Již jsem prošla kurzem jarní očista, naprosto mě...

Mám ohromnou radost, že hubnu

Kateřina: Začátkem ledna jsem se přihlásila do kurzu "hubneme...

9 kilo dole, odběr krve super, bez pilulek

Mirka: Vaše stránky jsem okukovala delší dobu,ale až v únoru...
  1. Ahojte, chcem sa opytat, nepovazuje sa agar za laxativum? Aspon ciastocne? Citala som o tom totiz na inych strankach. Aky je vas nazor? Vdaka!

    • Tak tahle souvislost mě nikdy nenapadla, ani nemám pocit, že by to na mě tak působilo. Ale pokud se jí hodně ovoce i klidně s agarem, může to mít projímavý účinek, ale dělá to hlavně ovoce, které je hodně jin.

    • Agar u nás frčí celkem často a projímavé účinky jsme nezaznamenali :-) Spíš je dobrý na klouby a vůbec celkovou pružnost.

  2. Zobrazit 5 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPetra: Už neřeším, jestli okolí souhlasí
Další článekZelí na sladkokyselo