Oblíbeným lehkým a velmi osvěžujícím dezertem pro parné dny je ovoce v agarovém rosolu. Bude chutnat zejména těm, kdo nemají rádi příliš sladké a těžké dezerty. Ovocné poháry můžeme nabídnout návštěvě místo klasických zmrzlinových, můžeme je vzít s sebou na výlet nebo je dát dětem na svačinu.  Výhodou těchto pohárů totiž je, že netečou ani když je opravdu horko.

Ingredience
pro cca 10 pohárů

  • cca 1 kg ovoce dle libosti, my jsme dali: 1 jablko, 1 hruška, hrst rybízu, hrst angreštu, hrst hrozinek
  • špetka soli,
  • 1,5 litru vody
  • 2 lžičky práškového agaru
  • lísteček máty na ozdobení

Postup

IMGP4010Protože rybíz i angrešt jsou spíše kyselé, použili jsme jablko, hruško a hrozinky jako „sladidlo“.

  1. Ovoce omyjeme, jablko a hrušku pokrájíme na malé kostičky a dáme vařit do hrnce s vodou.
  2. Přidáme propláchnuté hrozinky a špetku soli.
  3. Po cca 15 minutách přidáme do hrnce k ovoci agar, který jsme rozmíchali v trošce studené vody.
  4. Počkáme, až obsah hrnce opět přijde k varu, pak vypneme, vhodíme opláchnutý rybíz a angrešt, promícháme a nalíváme do pohárků.
  5. Po vychladnutí nám tekutina ztuhne a ovoce bude držet v rosolu – podáváme.

Praktické

Nečekejte, že po přidání agaru začne ovoce houstnout. Vše bude velmi tekuté, dokud to zcela nevychladne.  Dáte-li agaru více, budete moci vzniklou hmotu porcovat. V případě letních pohárů však chuťové buňky více potěší “mokřejší” verze pohárů, kdy želé je řídké a v něm kouska ovoce.

Pokud máte dost sladké ovoce a nejste zmlsaní klasickými sladkostmi, nebudete potřebovat ani rozinky.

Obměna

Do pohárů můžeme přidat jakékoli ovoce, které zrovna dozrává. Kyselejší a tuží a větší kousky jako jablka, hrušky, meruňky nebo švestky  doporučujeme povařit, drobné ovoce je chutnější čerstvé. Nám nejvíce vyhovuje mix. Tepelné ovoce je stravitelnější a varem zesládne, syrové v horkých dnech skvěle osvěží.

Děti

Pohárek můžeme dávat i ročním dětem, se syrovým ovocem podáváme maličkým dětem v létě, v zimě jen s tepelně upraveným. Pokud máte menší dítě a  ovoce už mu dáváte, pak můžete dávat i tento pohár.

Šok: jí to i můj masomil manžel!

Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...

Přestala mi být konečně zima

Ilona L.: Evi a Helenko, hlásim úspěchy po odezněni...

Děkuji za zorganizovaný celý jídelníček v kurzu

Bezinj: Druhý týden zvládám dobře, jídlo chutná i mému...

Díky Klubu JJ se ze mně stává jiný člověk

Maca.stej: Jsem v Klubu JJ druhým rokem a téměř...

Dodáváte mi odvahu zkoušet nové

Magda: Přidávám se k ostatním Evičko, moc děkuji za...

Nehoní mě mlsná a dokázala jsem se vzdát kávy

Silvushe: Evi, Helčo, jste fenomenální ! Vy i vaše...

I večer jsem plná energie. To už jsem dlouho nezažila!

Petra: Chci moc poděkovat za super kurz. Už je...

Kurz byl nejkrásnějším dárkem, který jsem kdy dostala

Dagbri: Jsem moc ráda, že jsem na Vaše stránky...

Za týden co jíme jinak o čtyři kila méně

Merci 72: Krásné ráno děvčata. Chtěla bych Vám mockrát...

Po zvážení jsem se nestačila divit!

Eva: První týden jsem nedržela půst, byli jsme na...

Klub JJ mě vyrazil dech

Jana: Evi a Helčo, jste úžasné , Klub jíme...

Měníte mi život k lepšímu

Pája: Ahoj, moc díky, v 50 mi měníte život...

Po kurzu mám krásnou pleť a vlasy zvětšily na objemu

Evacernosk: Tak po čtrnácti kouzelných lekcích hubnutí do plavek...

Kurz mě nakopl a konečně přemýšlím o tom, co jím

Lucka: Ahoj Evi a Helí, byly jste úžasné a...

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

Jak krásný je svět, když máte zdraví

Vladka: Holky, chci Vám napsat krátký komentář. Byla jsem...

  1. Ahojte, chcem sa opytat, nepovazuje sa agar za laxativum? Aspon ciastocne? Citala som o tom totiz na inych strankach. Aky je vas nazor? Vdaka!

    • Tak tahle souvislost mě nikdy nenapadla, ani nemám pocit, že by to na mě tak působilo. Ale pokud se jí hodně ovoce i klidně s agarem, může to mít projímavý účinek, ale dělá to hlavně ovoce, které je hodně jin.

    • Agar u nás frčí celkem často a projímavé účinky jsme nezaznamenali 🙂 Spíš je dobrý na klouby a vůbec celkovou pružnost.

  2. Zobrazit 3 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článek11. Bonus navíc – co na změnu jídelníčku říkali naši manželé
Další článekZelí na sladkokyselo