Oblíbeným lehkým a velmi osvěžujícím dezertem pro parné dny je ovoce v agarovém rosolu. Bude chutnat zejména těm, kdo nemají rádi příliš sladké a těžké dezerty. Ovocné poháry můžeme nabídnout návštěvě místo klasických zmrzlinových, můžeme je vzít s sebou na výlet nebo je dát dětem na svačinu.  Výhodou těchto pohárů totiž je, že netečou ani když je opravdu horko.

Ingredience
pro cca 10 pohárů

  • cca 1 kg ovoce dle libosti, my jsme dali: 1 jablko, 1 hruška, hrst rybízu, hrst angreštu, hrst hrozinek
  • špetka soli,
  • 1,5 litru vody
  • 2 lžičky práškového agaru
  • lísteček máty na ozdobení

Postup

IMGP4010Protože rybíz i angrešt jsou spíše kyselé, použili jsme jablko, hruško a hrozinky jako „sladidlo“.

  1. Ovoce omyjeme, jablko a hrušku pokrájíme na malé kostičky a dáme vařit do hrnce s vodou.
  2. Přidáme propláchnuté hrozinky a špetku soli.
  3. Po cca 15 minutách přidáme do hrnce k ovoci agar, který jsme rozmíchali v trošce studené vody.
  4. Počkáme, až obsah hrnce opět přijde k varu, pak vypneme, vhodíme opláchnutý rybíz a angrešt, promícháme a nalíváme do pohárků.
  5. Po vychladnutí nám tekutina ztuhne a ovoce bude držet v rosolu – podáváme.

Praktické

Nečekejte, že po přidání agaru začne ovoce houstnout. Vše bude velmi tekuté, dokud to zcela nevychladne.  Dáte-li agaru více, budete moci vzniklou hmotu porcovat. V případě letních pohárů však chuťové buňky více potěší “mokřejší” verze pohárů, kdy želé je řídké a v něm kouska ovoce.

Pokud máte dost sladké ovoce a nejste zmlsaní klasickými sladkostmi, nebudete potřebovat ani rozinky.

Obměna

Do pohárů můžeme přidat jakékoli ovoce, které zrovna dozrává. Kyselejší a tuží a větší kousky jako jablka, hrušky, meruňky nebo švestky  doporučujeme povařit, drobné ovoce je chutnější čerstvé. Nám nejvíce vyhovuje mix. Tepelné ovoce je stravitelnější a varem zesládne, syrové v horkých dnech skvěle osvěží.

Děti

Pohárek můžeme dávat i ročním dětem, se syrovým ovocem podáváme maličkým dětem v létě, v zimě jen s tepelně upraveným. Pokud máte menší dítě a  ovoce už mu dáváte, pak můžete dávat i tento pohár.

Z receptů JJ jsem úplně unešená

helusa27: Bože, to je dobré! Zatím jsem trochu podezíravá...

Ještě, že tento web existuje!

Lenka: Děkuji Vám. Za rady i za celý tento...

Děkuji a držím palce!

Jindra: Pěkný den 🙂 Už více než 20 let...

Pořád je tu něco zajímavého a nového, ani nestíhám sledovat!

Katka: Ahoj holky, moc děkuju za stránky, čerpám z...

Díky vám jsem začala po 20 letech snídat!

Duetka: Jídlo je úplně skvělé. Díky vám Evi konečně...

Děkuji, že JJ děláte s láskou a obrovským nadšením

Žaneta: Moc se mi Vaše stránky líbí, je vidět,...

I v 67 letech lze jíst zdravě!

Zachoptik: Dobrý den, 14 dní je za mnou. Je...

Očista byla super!

Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla...

Lituji, že jsem vás neobjevila dřív. Měníte můj život k lepšímu

Eva: Jsem s vámi moc ráda! Měníte mi život...

Zamilovala jsem se do česnekové pomazánky

Vendtechman: Prave jsem se zamilovala do dnesni cesnekove pomazánky...

Díky za kurz, který mě nikam netlačil, ale naopak motivoval

MoniVr: Dobrý den, chci moc poděkovat, cítím se moc...

Nechápu, jak jsem přežila, když jsem jedla, jak jsem jedla

Eva: Díky! A jinak celé menu opravdu skvělé... s...

Objevila jsem kapustu a nemohu se jí nabažit!

Stipl2: Misto cizrny sel do hrnce opeceny tempeh a...

Děkuji za to, co děláte!

Zlatka: Dakujem velmi pekne za vsetko co robite pre...

Jíme jinak je fantastický web

Sisi: Jíme jinak je fantastický web, který vás musí...

Každý nový článek je obrovským přínosem

Martina: Díky moc za celý "seriál" o cestování, který...

  1. Ahojte, chcem sa opytat, nepovazuje sa agar za laxativum? Aspon ciastocne? Citala som o tom totiz na inych strankach. Aky je vas nazor? Vdaka!

    • Tak tahle souvislost mě nikdy nenapadla, ani nemám pocit, že by to na mě tak působilo. Ale pokud se jí hodně ovoce i klidně s agarem, může to mít projímavý účinek, ale dělá to hlavně ovoce, které je hodně jin.

    • Agar u nás frčí celkem často a projímavé účinky jsme nezaznamenali 🙂 Spíš je dobrý na klouby a vůbec celkovou pružnost.

  2. Zobrazit 3 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článek11. Bonus navíc – co na změnu jídelníčku říkali naši manželé
Další článekZelí na sladkokyselo