Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Ovocné

Osvěžující ovocný pohár s agarem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna léto
děti od 1 roku

Oblíbeným lehkým a velmi osvěžujícím dezertem pro parné dny je ovoce v agarovém rosolu. Bude chutnat zejména těm, kdo nemají rádi příliš sladké a těžké dezerty. Ovocné poháry můžeme nabídnout návštěvě místo klasických zmrzlinových, můžeme je vzít s sebou na výlet nebo je dát dětem na svačinu.  Výhodou těchto pohárů totiž je, že netečou ani když je opravdu horko.

Ingredience
pro cca 10 pohárů
  • cca 1 kg ovoce dle libosti, my jsme dali: 1 jablko, 1 hruška, hrst rybízu, hrst angreštu, hrst hrozinek
  • špetka soli,
  • 1,5 litru vody
  • 2 lžičky práškového agaru
  • lísteček máty na ozdobení

Potřebovala jsem shodit po porodní bříško a začala počítáním kalorií. Nic pro mě. Pořád jsem musela myslet na jídlo a...

  • cca 1 kg ovoce dle libosti, my jsme dali: 1 jablko, 1 hruška, hrst rybízu, hrst angreštu, hrst hrozinek
  • špetka soli,
  • 1,5 litru vody
  • 2 lžičky práškového agaru
  • lísteček máty na ozdobení

Postup

Protože rybíz i angrešt jsou spíše kyselé, použili jsme jablko, hruško a hrozinky jako „sladidlo“.

  1. Ovoce omyjeme, jablko a hrušku pokrájíme na malé kostičky a dáme vařit do hrnce s vodou.
  2. Přidáme propláchnuté hrozinky a špetku soli.
  3. Po cca 15 minutách přidáme do hrnce k ovoci agar, který jsme rozmíchali v trošce studené vody.
  4. Počkáme, až obsah hrnce opět přijde k varu, pak vypneme, vhodíme opláchnutý rybíz a angrešt, promícháme a nalíváme do pohárků.
  5. Po vychladnutí nám tekutina ztuhne a ovoce bude držet v rosolu – podáváme.
Praktické

Nečekejte, že po přidání agaru začne ovoce houstnout. Vše bude velmi tekuté, dokud to zcela nevychladne.  Dáte-li agaru více, budete moci vzniklou hmotu porcovat. V případě letních pohárů však chuťové buňky více potěší “mokřejší” verze pohárů, kdy želé je řídké a v něm kouska ovoce.

Pokud máte dost sladké ovoce a nejste zmlsaní klasickými sladkostmi, nebudete potřebovat ani rozinky.

Obměna

Do pohárů můžeme přidat jakékoli ovoce, které zrovna dozrává. Kyselejší a tuží a větší kousky jako jablka, hrušky, meruňky nebo švestky  doporučujeme povařit, drobné ovoce je chutnější čerstvé. Nám nejvíce vyhovuje mix. Tepelné ovoce je stravitelnější a varem zesládne, syrové v horkých dnech skvěle osvěží.

Děti

Pohárek můžeme dávat i ročním dětem, se syrovým ovocem podáváme maličkým dětem v létě, v zimě jen s tepelně upraveným. Pokud máte menší dítě a  ovoce už mu dáváte, pak můžete dávat i tento pohár.

PS: Víte už jak na zdravé cukroví?

My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Mám takové Agarové ,,tyčky”, nevím si s nimi rady

Ahojte, chcem sa opytat, nepovazuje sa agar za laxativum? Aspon ciastocne? Citala som o tom totiz na inych strankach. Aky je vas nazor? Vdaka!

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Domácí jahodová zmrzlina bez cukru

Pokud máte přebytky jahod a vaše děti touží po zmrzlině, kterou jim nechcete kupovat, máte možnost vyrobit si snadno, levně a zdravě domácí verzi. Toto je ...

Jednoduchá melounová zmrzlina bez cukru

Fantastická melounová zmrzlina je taaak jednoduchá. Potřebujete na ní jen meloun! Můžete si ji vylepšit a upravit, máme pro vás několik typů, jak na to.

Osvěžující broskvový pohár

Broskve s agarem, to je jednoduchý dezert, na který můžete upotřebit přezrálé i ne zcela dozrálé broskve. U nás patří k letním hitům, osvěží lépe než zmrzl...

Jahodovo-rybízový zmrzlinový krém

V horkých dnech přijde k chuti zmrzlinový krém z ovoce a ořechů.

Kokosový pohár s tapioka perličkami

Mléčná rýže byla můj oblíbený dezert před změnou jídelníčku. Tenhle dezert ji nejen nahradí, ale dokonale předčí. Když ho v létě podáte pěkně vychlazený, u...

Ovocná kostka s meruňkami a broskvemi

Když se sejdou broskve a meruňky v jednom dezertu, tak je to naprosto dokonalé a osvěžující potěšení pro horké dny.