Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Ovocné

Osvěžující ovocný pohár s agarem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna léto
děti od 1 roku

Oblíbeným lehkým a velmi osvěžujícím dezertem pro parné dny je ovoce v agarovém rosolu. Bude chutnat zejména těm, kdo nemají rádi příliš sladké a těžké dezerty. Ovocné poháry můžeme nabídnout návštěvě místo klasických zmrzlinových, můžeme je vzít s sebou na výlet nebo je dát dětem na svačinu.  Výhodou těchto pohárů totiž je, že netečou ani když je opravdu horko.

Ingredience
pro cca 10 pohárů
  • cca 1 kg ovoce dle libosti, my jsme dali: 1 jablko, 1 hruška, hrst rybízu, hrst angreštu, hrst hrozinek
  • špetka soli,
  • 1,5 litru vody
  • 2 lžičky práškového agaru
  • lísteček máty na ozdobení

Jana se dostala na váhu téměř 100 kilo. Mohl za to životní styl i snížená funkce štítné žlázy. Ve svém příběhu píše, ...

  • cca 1 kg ovoce dle libosti, my jsme dali: 1 jablko, 1 hruška, hrst rybízu, hrst angreštu, hrst hrozinek
  • špetka soli,
  • 1,5 litru vody
  • 2 lžičky práškového agaru
  • lísteček máty na ozdobení

Postup

Protože rybíz i angrešt jsou spíše kyselé, použili jsme jablko, hruško a hrozinky jako „sladidlo“.

  1. Ovoce omyjeme, jablko a hrušku pokrájíme na malé kostičky a dáme vařit do hrnce s vodou.
  2. Přidáme propláchnuté hrozinky a špetku soli.
  3. Po cca 15 minutách přidáme do hrnce k ovoci agar, který jsme rozmíchali v trošce studené vody.
  4. Počkáme, až obsah hrnce opět přijde k varu, pak vypneme, vhodíme opláchnutý rybíz a angrešt, promícháme a nalíváme do pohárků.
  5. Po vychladnutí nám tekutina ztuhne a ovoce bude držet v rosolu – podáváme.

Praktické

Nečekejte, že po přidání agaru začne ovoce houstnout. Vše bude velmi tekuté, dokud to zcela nevychladne.  Dáte-li agaru více, budete moci vzniklou hmotu porcovat. V případě letních pohárů však chuťové buňky více potěší “mokřejší” verze pohárů, kdy želé je řídké a v něm kouska ovoce.

Pokud máte dost sladké ovoce a nejste zmlsaní klasickými sladkostmi, nebudete potřebovat ani rozinky.

Obměna

Do pohárů můžeme přidat jakékoli ovoce, které zrovna dozrává. Kyselejší a tuží a větší kousky jako jablka, hrušky, meruňky nebo švestky  doporučujeme povařit, drobné ovoce je chutnější čerstvé. Nám nejvíce vyhovuje mix. Tepelné ovoce je stravitelnější a varem zesládne, syrové v horkých dnech skvěle osvěží.

Děti

Pohárek můžeme dávat i ročním dětem, se syrovým ovocem podáváme maličkým dětem v létě, v zimě jen s tepelně upraveným. Pokud máte menší dítě a  ovoce už mu dáváte, pak můžete dávat i tento pohár.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Klub

Mám takové Agarové ,,tyčky”, nevím si s nimi rady

Klub

Ahojte, chcem sa opytat, nepovazuje sa agar za laxativum? Aspon ciastocne? Citala som o tom totiz na inych strankach. Aky je vas nazor? Vdaka!

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Jahodovo-rybízový zmrzlinový krém

V horkých dnech přijde k chuti zmrzlinový krém z ovoce a ořechů.

Kokosový pohár s tapioka perličkami

Mléčná rýže byla můj oblíbený dezert před změnou jídelníčku. Tenhle dezert ji nejen nahradí, ale dokonale předčí. Když ho v létě podáte pěkně vychlazený, u...

Ovocná kostka s meruňkami a broskvemi

Když se sejdou broskve a meruňky v jednom dezertu, tak je to naprosto dokonalé a osvěžující potěšení pro horké dny.

Švestkovo-broskvový pohárek

Osvěžující ovocné pohárky naprosto milujeme a skvěle nám v horkých dnech nahradí zmrzlinu. Jsou velmi snadné na přípravu a dají se udělat na pár dní do zás...

Luxusní švestkový krém za pár minut

Je lepší horký nebo vychlazený? Milujeme obě varianty! Tenhle dezert je super svačina i občerstvení pro návštěvy. Dá se udělat předem, je to rychlovka. A h...

Bezová zmrzlina bez cukru

Tak tohle je ta nejlepší zmrzlina, respektive nanuk, jaký jsme kdy měli. Jestli vám voní květy černého bezu, tak tuhle zmrzlinu budete milovat. Prvně jsem ...