Domů > Zdravé recepty > Mléčné alternativy

Jak udělat domácí kešu máslo

Uvařeno
bez lepku
bez mléka

Jemné, krémové a slaďoučké máslíčko z kešu oříšků skvělé jen tak na lžičku, do kaší, zeleniny a dezertů. Dá se rychle připravit i doma za pár korun. Jak na to? Mrkněte na náš návod.

Ingredience
  • 2 hrnky kešu ořechů (cca 300 g)

Fasovali jsme jednu mastičku za druhou. Jednou to byla seborea, jindy plíseň. Nikdo mi neuměl poradit a já chtěla zná...

Jak připravit kešu máslo

  1. V Nutramilku: kešu ořechy nasypeme do přístroje, stiskneme tlačítko “butter” a nastavíme na 16 minut. Zmáčkneme start. Jakmile je máslo hotové, můžeme přemístit do skleničky, anebo ještě přidat 1-2 minuty pro krémovitější konzistenci.
  2. Ve Vitamixu (blender): kešu nasypeme do blenderu a mixujeme. Během mixování děláme pauzy, aby se blender nepřehřál a pomáháme si šťouchadlem. Nejdříve se ořechy nasekají na hrubé kousky, poté na jemný prášek, dále vzniknou vlhčí hrudky (můžeme přidat olej) a nakonec hustá pasta a naposledy začne hmota řídnout a vznikne jemné máslo.

Praktické

  • Nutramilk je speciální přístroj na výrobu ořechových másel a mlék (Klubáci ho mají se slevou 20 % a registrovaní uživatelé JJ se slevou 10 %). Do 5 minut vyrobí z jakýchkoliv oříšků krémové máslo.
  • Pokud děláme máslo v blenderu, je vhodné přidat i lžíci oleje, aby bylo máslo hezky krémové a dobře se mixovalo. Doporučujeme mandlový nebo kokosový.
  • Kešu máslo bude mít výraznější chuť, když kešu ořechy předem opražíme. Nejlépe v troubě na 180°C cca 8-10 minut (kontrolujeme, abychom je nespálili).
  • Máslo uchováváme ve skleničce nejlépe v lednici. Spotřebujeme ideálně do měsíce.
  • Kešu máslo se hodí k dochucení kaší, dezertů, stir-fry, dušené zeleniny, omáček, majonéz, krémů, polévek, těstovin aj.

Obměna

  • Stejně můžeme udělat i máslo z jiných ořechů a semínek.
  • Ořechy můžete i kombinovat. Například kešu a strouhaný kokos atp. Poměry jednotlivých ořechů závisí na vašich preferencích. Postupujte dle postupu výše, jen dejte společně do přístroje oba druhy ořechů (můžete je předem opražit).
  • K máslu můžeme přidat i různá ochucovadla – špetku soli, perníkové koření, skořici, pro sladké máslo i trošku obilného nebo javorového sirupu, pro nutellovou pomazánku sladidlo a kakao nebo karob (případně i vanilku). Tyto ingredience můžeme do hotového másla zamíchat, ale lepší je ho promíchat pomocí mixéru (NutraMilku).
  • Přimíchejte 2 hrsti nasekaných kešu (nejlépe opražených) a vznikne křupavé “crunchy” máslo.

Děti

  • Ořechová másla jsou vhodná pro děti od 2 let.

PS: Přibrala jste po zimě? 😦 Během 2 týdnů to spravíme! 😁

Sezóna plavek začne brzy. Máme chutný jídelníček, skvělé recepty, videa, jemné cvičení - a samozřejmě živou podporu a motivaci. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na výzvu Hubneme do plavek a naskočte!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

17 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář