paleo
Miso polévka s kroupama
Tuhle polévku vaříme jako lehkou dietní obědovou nebo si ji dáváme ve dnech, kdy potřebujeme sytou snídani.
Nakládané modřínové výhonky
Z modřínu se dělají sirupy i tinktury. Léčí se s nimi klouby, revma, záněty horních cest dýchacích, žlučník, játra i ledviny. Mírnější účinek má...
Rychlý salát z vodnice, ředkviček, salátu a kvašené zeleniny
S přibývajícím teplem a blížícím se létem se zvedá i množství čerstvé zeleniny na našich talířích. Na zahrádkách už je dost zelených salátů, čerstvých...
Nakládané smrkové výhonky
Smrkové výhonky jsou léčivé. Můžete z nich připravit sirup, med, naložit je do alkoholu. Nebo jako my do octa a udělat si takové falešné...
Životabudič – koktejl z kopřivy a dalšího plevele
Čerstvé divoké byliny jsou bohaté na vitamíny, enzymy, minerály a mnoho dalších látek, které naše tělo potřebuje. Pokud vám nechutná žabinec v salátu, vyzkoušejte...
Okurkový salát s popencem
Máte na zahradě popenec? Přidejte ho do salátu a vytvořte si alternativu na tzaziky. Dostanete do těla sílu divoké jarní zeleniny, potěšíte oko krásnými...
Salát s lebedou a řebříčkem
Nemáte ještě vlastní salát? Skočte na zahradu pro lebedu a řebříček. Chutnají skvěle a jsou plné vitamínů.
Pečená dýně s pestem z medvědího česneku
Pečená zelenina s pestem z medvědího česneku je opravdu lahůdka. Využijte sezónu medvědího česneku a užijte si jeho zdravou a skvělou chuť.
Mrkvová vajíčka v čokoládě
Zdravá a rychle hotová veselá (nejen) velikonoční plněná čokoládová vajíčka s překvapením uvnitř. Super svačinka nebo zdravá nadílka na Velikonoce.
Velikonoční vegan vejce natvrdo
Přemýšlíte jak nahradit vejce na Velikonoce? Přinášíme vám recept na vejce na tvrdo bez vejce. Hodí se skvěle na chleba, ke špenátu i koprové...
Pečená zelenina s popencem a kopřivou
I když je jaro studené, stejně si ho dáme na talíř. V téhle podobě vás rozhodně zahřeje.
Výhonky vojtěšky Alfalfa
Vojtěšku můžete naklíčit a jíst mladičké výhonky s bílými stonky nebo ji můžete nechat růst v květináči a stříhat mladé rostlinky do salátů, jako...
Kopřivový špenát
Vyrazte na mladé kopřivy a dodejte si železo a vitamíny chutnou a levnou formou. Kopřivový špenát je rychlovka.
Rychlý salát se smetanovou zálivkou a lesní pažitkou
Rychlý jarní salát skvěle doplní naše talíře. Zálivku dochucuji, aby připomínala tu sladko-kyselou smetanovou z dětství.
Klíčíme čočku
Čočka je ideální jarní luštěnina. Nemusíme ji však jíst jen vařenou. Pojďme si část vyklíčit. Používat pak můžeme jak klíčky, tak zelené lístečky, které nám...
V čem klíčit semínka (domácí nakličovací misky)
Že klíčky jsou skvělým zdrojem vitamínů, enzymů a minerálů, to víme. Ale mnozí z vás stále nevědí, jak snadno semínka naklíčit a sháníte speciální...
Klíčíme cizrnu
Pokud vás na jaře klíčení chytlo a nevíte, co byste ještě naklíčili, zkuste pro změnu naklíčenou cizrnu. Chutná lehce oříškově a dá se použít...
Klíčíme semínka ředkvičky
Naklíčená semínka ředkvičky jsou dalším chutný pokladem, který si můžete připravit doma snadno a levně. Obsahují velké množství železa a vitamínu A, podporují naši...
Zelené výhonky čočky
Používání čerstvých výhonků je výbornou prevencí před jarní únavou. Olistěné výhonky červené čočky poskytují krom jiného také chlorofyl ceněný pro své detoxikační účinky. Na jaro...
Salát s černou ředkví a naklíčeným mungem
Zkombinujte klíčky a ředkev a dostanete super detoxikační salát. Černá ředkev je přírodní antibiotikum, rozpouští žlučové kamínky i hleny. Podporuje činnost žlučníku a jater,...
Naše nejoblíbenější pickles
Milujeme kvašenou zeleninu. Je chutná a plná vitamínů a laktobacilů, kteří se postarají o náš zdravý střevní mikrobiom. Stačí nastrouhat, naložit do sklenice, zatížit a...
Klíčíme vojtěšku Alfalfa
Vojtěšku pojmenovali alfalfa, což znamená otec všech potravin. Považuje se za elixír života. Jako všechny klíčky, i ona obsahuje cenné a léčivé látky, které...
Klíčíme mungo
Mungo jsou zelené fazolky, které po naklíčení chutnají podobně jako čerstvý hrášek. Mají osvěžující nasládlou chuť, posilují imunitu, detoxikují organismus a nenadýmají. Máme je...
Masala Chai jinak – bez kofeinu, bez cukru a bez mléka
Čaj masala příjemně zahřívá díky koření a perfektně uspokojí chuť na sladké. My ho milujeme v naší vlastní verzi, která chutná stejně jako čaj...
Jak klíčit semínka a vše o klíčení
Klíčky jsou hotový poklad. Zařadit klíčky do jídelníčku je ideální a také levný způsob, jak po zimě obohatit stravu o vydatnou porci vitaminů a...
Mandlové kurkuma latte s vanilkou
Je to nápoj, ale my si ho dáváme místo dezertu. Tak dobré je zlaté mléko - nápoj tisíce let používaný na Východě pro dobrý...
Vánoční dýňová polévka
Tenhle dýňový krém má krásnou barvu a úžasnou vánoční vůni. Skvěle se hodí pro sváteční chvíle a určitě bude chutnat i vašim hostům. Je...
Pečená glazovaná zelenina
Potěšte svoje chuťové buňky slaďoučkou zeleninou. Takto upravenou ji vezmou na milost i zarytí odpůrci zeleniny.
Vařené kaštany
Měkoučké uvařené kaštany jsou výbornou pochoutkou nebo základem pro kaštanové pyré nebo sladké dezerty. Připravte si hrnec a vroucí vodu a jdeme na to...
Restované kaštany na pánvi
Nechce se vám zapínat trouba a máte chuť na kaštany? Připravte si je jednoduše na pánvi. Je to jednoduché...
Pečené kaštany
Pečené kaštany jsou asi nejznámější úpravou. Jsou tradicí mnoha vánočních trhů u nás i ve světě a jejich vůně je nezaměnitelná. Doma je můžete udělat snadno.
Tradiční korejské kimchi – recept přímo z korejské rodiny
Luxusní tradiční kimči, které jsem se naučila přímo z korejské rodiny. V Koreji se recepty na kimchi předávají z generace na generaci a každá...
Karamelizovaná mrkev v hořčično-„medové“ zálivce
Křehká slaďoučká restovaná mrkev v chutné hořčično-"medové" zálivce. Skvělá příloha pro celou rodinu.
Nakládaný patizon à la kvašáky
Patizonové kvašáky jsou snadné na výrobu a je to skvělý způsob, jak zužitkovat nadúrodu nebo jak zpracovat tužší kousky. Patizon sám o sobě nemá...
Luxusní podzimní zelenina s pekany na sladu a skořici
Tato lahůdka je výtečným jídlem do sychravých dnů. Potěší mlsný jazýček dospělých i dětí. Měkkoučká dýně, křupavé kapustičky a oříšky a to vše ve...
Pikantní kari omáčka
Tato jednoduchá omáčka u mého muže naprosto zabodovala! Lehce pikantní pro něj, dýňová kvůli mě. Jedním slovem lahoda.
Dýňový tataráček
Na podzim je dýní všude plno... Tady je jeden sezónní recept, pokud přemýšlíte, co s nimi vymyslet. Tataráček se skvěle hodí na čerstvý kváskový...
Dýňové máslo (bez laktózy)
Pomalu začíná být dýní všude plno... Tady je jeden sezónní recept, pokud přemýšlíte, co s nimi vymyslet. Dýňové máslo lze připravit jak ve slané,...
Kapustičky „na zádíčka“
Tradiční úprava růžičkové kapusty, díky které si ji zamilujete!
Špagety z dýně ve stylu Pad Thai – lepší než klasické...
Toto jídlo je přímo gastronomický zážitek. Rozhodně lepší než klasické Pad Thai nudle! Pokud milujete dýně a thajskou kuchyni, nažhavte troubu a upečte si...
Krémová bylinková polévka z patizónu
Z patizónu uděláte snadno a rychle skvělou krémovou polévku. A nebude potřeba přidávat ani smetanu. Je smetanová sama o sobě.
Růžičková kapusta na sladkém curry
Jako dítě jsem růžičkovou kapustu nesnášela. Ovšem tahle verze je pro mě lahůdkou a chutnala dnes i všem dětem. Kdyby jí bylo víc, přidávali...
18 tipů, jak použít lahůdkové droždí
Máte doma lahůdkové droždí a nevíte co s ním? Inspirujte se, kde všude se dá použít, aby jídla chutnala zase trošku jinak! Můžete s...
Domácí houbové koření z bedly
Nestíháte smažit bedlové řízky nebo je vám líto nožiček, které se na smažení ani do polévky nehodí? Tak je neházejte na kompost, ale nasušte...
Paleo strava mě dohnala až na psychiatrii (Eli, 41 let)
Dovolte mi vyprávět vám tak trochu bylo nebylo o tom, jak mi low carb strava „přivodila“ psychické problémy a jak jsem pak zhubla 35...
Dýňový čaj
Nevíte co s dužinou a semínky z dýně? Zkuste si uvařit dýňový čaj. Je nejen velmi chutný, ale také i zdravý.
Salát z daikonu, okurky a kysaného zelí
Dnes jsem udělala salát ze samé strouhané zeleniny a rodina byla nadšena ze zcela "nového typu salátu". Kokosový krém vyvolal dojem luxusní dobroty, takže...
Nápoj z pupalkových květů
Květy pupalky se otevřou večer, noční hmyz je opyluje a ráno jsou zvadlé. Užijte si tuhle noční krásku i jinak než čichem a zrakem. Pupalkový...
Ostružinová zmrzlina bez cukru
Pokud ve vašem okolí roste víc ostružin než kolik dokážete během procházky sníst, vyzkoušejte ostružinovou zmrzlinu a užijte si poslední horké dny letošního léta.
Smetanový okurkový salát s čekankou a koprem
Rychlý salát s příjemně nahořklou čekankou, který ale zjemňuje smetana a kopr. Snadné, chutné, vhodné na léto. Samozřejmě v našem podání bez cukru a...
Pikantní kvašené cuketové řezy
Křehké a lahodné rychle naložené cukety. Alternativa kvašených okurek, která se skvěle hodí ke každému jídlu jako bohatý zdroj enzymů, vitamínů a minerálů a...
Lazaňové závitky z cukety
Čekáte hosty? Udělejte jim luxusní občerstvení. Tyto rolky jsou do 5 minut hotové a můžete je udělat i v RAW verzi. A pokud je...
Jahodovo-rybízový zmrzlinový krém
V horkých dnech přijde k chuti zmrzlinový krém z ovoce a ořechů.
Nakládaná cuketa – na delší skladování
Cuketové kvašáky jsou rychle hotové a chtějí také celkem rychle zkonzumovat. Je tu však jednoduchá finta, jak si je připravit trvanlivé na celou zimu,...
Superrychlé nakládané okurky
Okurková sezona vrcholí, a tak je na čase si udělat ty nejjednodušší a nejrychlejší nakládané okurky - tzv. rychlokvašky. Během 5 minut máte se...
Osvěžující čaj s citronovými bylinkami
Čaj z bylinek, které voní po citrónu, je příjemně osvěžující v horkých dnech. Tohle je má oblíbená letní kombinace. Kromě bylinek už nepotřebuje žádná...
Čaj z meduňky a čerstvých malin
S příchodem podzimu je potřeba zahřívat se i vnitřně, proto i nápoje volíme teplé. Na horký čaj můžeme využít vše, co v přírodě ještě...
Osvěžte se zdravě: 7 receptů na zmrzliny bez cukru i pro...
Ideální osvěžení do horkých letních dní? Zdravá zmrzlina! Zapomeňte na ty kupované zmrzliny plné cukru a éček, které nejsou vhodné ani pro nás, natož pro...
Rybízový nápoj
Z rybízu snadno vytvoříte rychlý a osvěžující nápoj, který oceníte hlavně v tropickém počasí.
Salát z rukoly, mrkve, okurky a ředkvičky
Mám hromadu čerstvé rukoly z maminčiny zahrádky, takže přišla do salátu a všichni se olizovali.
Nevyhazujte slupky od melounu – udělejte z nich toto!
Milujete melouny a jejich slupky vyhazujete do koše? Chyba! Zkuste je naložit a vyrobit z nich tuto osvěžující dobrotu.
Polévka s česnekovými výhonky
Zaštipujete česnek? Výhonky s pacibulkami, které ulámete, určitě nevyhazujte! Chutnají skvěle, jsou plné vitamínů a můžete je přidat třeba do polévky.
Luxusní cuketové lodičky s maso-sýrovou náplní (vegan)
Pochutnejte si na skvělých plněných cuketách s mletým masem a zapečené sýrem ve stylu Jíme Jinak - tedy bez masa a bez sýra. Stačilo...
Plněná cuketa
Delikatesa v podobě pečených plněných cuket nesmí chybět, když přijde jejich sezóna.
Melounové mojito
Skvělé nealkoholické osvěžení do tropických letních dnů. Mojito je jeden z nejoblíbenějších letních drinků. V této zdravé verzi je vhodný i pro menší děti.
Video návod: Jak připravit pickles z mrkve
Kvašená zelenina je velmi chutná a zároveň lék to lék. Piklovaná mrkev je moje favoritka v kvašené zelenině. Návštěvy jsou většinou milé překvapené její jemností...
Kokosové stew z mrkve, dýně a mangoldu
Slaďounká zelenina s vůní kokosu se hodí na kaši k snídani i na večeři.
Posilující miso polévka s rýžovým mochi
Potřebujete doplnit energii a samotná miso polévka vás nezasytí? Přidejte do ní tradiční rýžovou pochoutku z Japonska. Ideální jídlo pro vyčerpané lidi, kojící maminky,...
Hlávkový salát se smetanou a koprem
Zřejmě asi ten nejrychlejší salát na světě. Je to kombinace mé vzpomínky na dětství, kdy jsme jedli celé léto salát s mléčnou, sladkokyselou zálivkou,...
Letní salát s jedlými květy
Letní saláty jsou jednoduché a krásné. Jedlé květy jim dodají na eleganci a některé i na vůni a speciální chuti. Jako třeba žluté denivky,...
Bezová šťáva bez cukru
Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni. Až tak se o bezince vyjadřují bylinkáři. Proč si tedy její kouzelnou moc neužít, když má zrovna sezónu....
Ředkvičky naložené v nálevu s ume octem
Vodní pickles s ume octem je velmi jednoduché a velmi chutné. Skvěle se hodí pro případ, že vám vyroste mnoho ředkviček najednou a nestíháte...
Nakládané ředkvičky (pickles)
Nakládané ředkvičky jsou rychlým a skvělým slaným kondimentem, který chuťově i barevně oživí každý oběd nebo večeři.
Grilovaný chřest s čerstvým tymiánem
Chřestová sezóna vrcholí. Ještě pár dní si můžeme užívat tuhle zajímavou zeleninu. Kdo zrovna neholduje chřestovým polévkám, ten ale jistě nepohrdne chřestem grilovaným. Je...
Salát s limetkovou zálivkou
Udělejte si osvěžující letní salátek a pokud někde potkáte vlčí mák, přidejte pár okvětních plátků - k létu prostě patří červená barva.
Salát s limetkovou zálivkou a vlčím mákem
Vlčímu máku se u nás na zahradě daří lépe než všem původně plánovaným květinám a zelenině. A protože jeho lístky jsou krásně barevné a...
Dozlatova opečené plátky kedlubny
Krásně zlatavá kedlubna, která chutná tak trochu jako na másle pečená a připomíná i chipsy. Výborná a chuťově výrazná příloha k jakémukoliv jídlu. Určitě...
Nakládaná cuketa – kvašáky
Cuketové kvašáky nám moc chutnají. Vlastně sotva poznáme rozdíl od okurkových. Naučila nás je kamarádka Jitka, a protože máme vždycky víc cuket než okurek,...
Pučálka z cizrny
Tradiční pučálka se u nás dělala z hrachu a bylo to typické postní jídlo. V různých krajích naší země se držely různé zvyky, kde...
Čerstvé natě snadno, rychle a levně
Čerstvé natě plné vitamínů můžete mít snadno a rychle bez dalších výdajů. Stačí šikovně recyklovat zbytky zeleniny, kterou použijete při vaření. "Prdelky" z kořenové...
Výtečné pečené dýňové plátky
Pečené dýňové plátky jsou lahodnou přílohou k hlavnímu jídlu. Jsou velmi vhodné v zimě na zahřátí a také v průběhu roku v chladnějších dnech....
Dýňová omáčka Mac ‚n‘ Cheese (vegan)
Výtečná lehká "sýrová" omáčka, která spolu s makaróny vytvoří dokonale lahodné jídlo, na kterém si často v původní verzi pochutnávají v Americe a Anglii.
Nemůžu uvěřit, že to šlo tak snadno (Petra, 34 let)
Přestože od mala sportuju, od puberty řeším váhu. Mám za sebou období na Low Carb, Paleo i veganství. Jíme Jinak jsem zkusila jen ze...
Zelí na sladkokyselo
Zelí na sladko-kyselo se dá hravě připravit i bez cukru a klasického octa.
Celerová remuláda
Výborný salát ze syrového celeru podle francouzského receptu si můžete udělat den dopředu.
Cuketový krém
Cuketový krém patří k našim favoritům. Návštěvy si myslí, že je hráškový.
Salát ze žluté cukety, ředkvičky a salátů
Pestrost spočívá i v různých barvách. Už jste zkoušeli žlutou cuketu?
Salát s černou ředkví
Černá ředkev čistí naše tělo, funguje jako anitivirotikum a antibiotikum a pomůže nám strávit smažené placky.
Rýžové placky
Pestrost spočívá v tom, že měníme i konzistenci. Dnes místo zrníček obilí uděláme placky!
Růžový šťavnatý salát
I zarytí odpůrci řepy si u tohohle salátu pomlaskávají. Dejte řepě šanci, je nesmírně zdravá.
Mrkvový salát s citronem
Osvěžující klasika mezi přílohovými saláty. Hodí se k jakémukoliv jídlu nebo na svačinu.
Salát coleslaw jinak
Rychlovka, která váš oběd pozvedne na luxusní záležitost a skvěle osvěží v horkých dnech.
Žitovka – čaj z opraženého žita
Žitovku můžete koupit nebo si ji snado, levně a v bio kvalitě připravit doma. Pijeme ji místo čaje nebo jako alternativu kávy. Neobsahuje tein...
Hrachová kaše se zeleninou a libečkem
Hrachová kaše s čerstvými bylinkami a zeleninou je velmi chutná a rychle hotová. Dá se podávat k hlavnímu jídlu nebo jako pomazánka k pečivu...
Pampeliškové kapary
Máte rádi kapary? Pak se vám bude líbit česká verze na falešné kapary z pampeliškových poupat. Chutnají velmi podobně jako pravé kapary a když...
Jarní miso polévka s pak Choi
Jarní miso polévka by měla obsahovat alespoň jednu zelenou zeleninu.
Topinamburová krémová polévka
Tohle je skutečně rychlovka. Je sladká a smetanová i bez použití jakýchkoli dochucovadel. Když jsem ji dělala poprvé, všem moc chutnala, ale nikdo neuhádl, z...
Miso polévka s klíčky
Ranní polévka by nás měla nejen zasytit, ale také naladit na začínající den. A protože k jaru patří vše zelené, co klíčí, nebojte se...
Květák naložený v umeoctu
Květák naložený v umeoctu dobře vypadá i chutná. Jeho příprava je velmi snadná a skvěle se tak zužitkují případné přebytky ze zahrádky. Během pár...
Miso polévka s kopřivou
Mladé jarní kopřivy jsou perfektní listovou zeleninou do ranní polévky. Krom toho, že docela dobře chutnají, mají také léčivý účinek. Pokud ve vašem okolí...
Salát s naklíčenou čočkou a pikantní zálivkou
Osvěžující jarní salát s naklíčenou čočkou a výbornou zálivkou vhodně doplní jakékoliv luštěninové jídlo.
Bylinkové kešu oříšky
Tyto pečené bylinkové kešu oříšky jsou luxusním slaným mlsáním, super občerstvení nebo pohoštění pro děti i dospělé nebo se s nimi dají posypat zeleninové...
Kořeněné kokosové chipsy
Luxusní slaná (anebo i sladká - dle zvoleného koření) dobrota. Skvělé jen tak na mlsání namísto chipsů, anebo jako posyp asijských jídel, nudlí, polévek,...
Křenové červené zelí
Klasické dušené zelí vás už nebaví? Zkuste toto s jablíčkem a křenem. Můžete podávat s knedlíkem nebo třeba těstovinami.
Jak udělat pražené kokosové máslo
Pražené kokosové máslo je nebe v puse a lze ho vytvořit během pár minut z pohodlí domova. Skvělá alternativa k arašídovému máslu, ale jeho...
Jak udělat máslo z pistácií
Krásné zelené máslo s chutí oblíbených pistácií. Zkuste ho namazané na pečivo, na kaši nebo jen tak na lžičku. Výborné je se špetkou soli...
Arašídové máslo (buráková pomazánka)
Krémové, tekuté, jemné a arašídové. Jednoduše luxusní čerstvé burákové máslo, které si doma vyrobíte během chvilky o 50 % levněji než kdybyste si ho...
Jak udělat máslo z para oříšků
Chuťově velmi zajímavé, smetanové, tekuté a jemné máslo z para oříšků během pár minut doma za zlomek ceny. Para oříšky jsou skvělým přírodním zdrojem...
Kokosovo-ořechové Raffaello máslo
Oblíbené raffaello kuličky ve formě lahodného krémového máslíčka jen ze 3 ingrediencí. Perfektní jen tak na lžičku, do kaše, na krémy a další sladké...
Léčebný nápoj ze sladkých zelenin (pro slezinu a slinivku)
Slaďoučký nápoj, který zahřeje, potěší chuťové pohárky a navíc léčí žaludek, slezinu a slinivku (odstraňuje usazeniny, podporuje regeneraci a léčbu). Pokud máte časté chutě...
Jak vyrobit domácí sýr Roquefort (vegan, bez mléka)
Také vám na rostlinné stravě chybí sýry? Není nic jednoduššího, než si je vyrobit. S tímto receptem si můžeme snadno doma vyrobit luxusní domácí...
Nápoj ze lněných semínek – detoxikuje tělo a léčí trávení
Lněný čaj je výborným pomocníkem při detoxikaci těla, hubnutí a jakýchkoliv trávicích potížích od nadýmání, plynatosti, až přes zácpu. Jedinečný je také v těhotenství,...
Slané zobání 3x jinak
Nevíte, co dát zdravého a chutného na stůl pro návštěvu? Potřebujete občas nějaké zobání a nechcete jíst brambůrky? Zkuste pražené ořechy a semínka, které jsou...
Návykové slané tyčinky ve 4 verzích (bez lepku, low-carb, paleo)
Luxusní slané tyčinky chutí podobné tyčinkám značky Damodara, které lze udělat v mnoha různých verzích. Doporučuji zdvojit dávku, jsou silně návykové!
Cuketový krém s praženými kváskovými krutony
Cuketový krém s česnekem a zázvorovou šťávou je pro chladné dny jako dělaný. Je rychle hotový a chutná i návštěvám, které si myslí, že...
Kimchi z dýně hokkaido
Kimchi znamená v korejštině kvašená zelenina. A ta se dá udělat z čehokoliv, co máme zrovna po ruce. Zkuste třeba kimchi z dýně hokkaido....
Kešu máslo Slaná vanilka
Smetanově jemné, se špetkou soli a vanilky. Luxusní máslíčko, které si během chvilky připravíte doma. My ho milujeme jen tak na lžičku, kaši, s...
Jak udělat domácí nutellu bez cukru
Naučte se připravit si domácí zdravou nutellu - lískooříškovou pomazánku bez cukru. Rozpouští se v ústech, je tak akorát sladká, krémová, čokoládová... prostě mňam...