Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Jemný křenový krém

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec
sezóna jaro
sezóna léto
sezóna podzim

Křenový krém býval v našich končinách oblíbenou pochoutkou. Tato luxusní jemná křenová pěna se hodí jako dip např. k uzenému tempehu či tofu nebo jako součástí talíře s knedlíky a luštěninou.

Ingredience
pro 2 porce
  • 1 cibule
  • 2 menší petržele
  • půl kedlubny
  • 1 lžíce oleje
  • kousek křenu
  • 2-4 lžíce rostlinné smetany (např. kokosové nebo ovesné)
  • na dochucení: umeocet (cca lžička)

Vysokohorská turistika, fotky hor, taiji. To byly mé lásky, které jsem miloval, ale artróza kolene mi je vzala. Probl...

Jak připravit křenovou pěnu
  1. Na oleji usmažte cibulku se špetkou soli dozlatova.
  2. Oloupejte petržel a kedlubnu a nakrájejte je na velké kostky.
  3. V jiném hrnci přiveďte k varu vodu se solí (aby byla zelenina ponořená) a vložte do ní kedlubnu a petržel a blanšírujte, až je zelenina měkká.
  4. Usmaženou cibulku, změklou zeleninu, umeocet, smetanu a nastrouhaný křen spolu s naběračkou (či více) vývaru z vaření zeleniny dejte do mixéru a vše rozmixujte na jemný krém.
  5. Ochutnejte a případně dolaďte křenem nebo umeoctem.
  6. Podávejte buď samostatně jako dip např. k namáčení zeleniny nebo tempehu nebo jako součást talíře např. s knedlíky a tempehem.
🌞 TIP: Sada na letní hubnutí - stáhni si hned teď ZDARMA.

Obměna

  • Pokud nemáte kedluben, můžete ho nahradit ředkví nebo květákem či jinou bílou zeleninou.
  • Do této omáčky můžete zamíchat i napařené fazolové lusky a mít tak fazolkovou omáčku nebo kopr na koprovku.

PS: Jde zdravě hubnout a normálně jíst?

Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

11 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Slavomíra
19. 12. 2023

Plán bolo rizoto na večeru,ale viete,ako to býva s plánovaním🙂…nepamätám si,kedy som tak rozvarila ryžu🙃😀na kašu nebola chuť,tak som 3/4 teplej zmesi zasypala krupicou=knedle,k nim táto omáčka (odrezky zo zeleniny po strúhaní do rannej polievky) + shiitake,kimchi a tofu do kompletky..a verte,že neľutujem😋
P.S. 1/4 ryže som odložila na “niečo”, otvorím stránky a tam Vierkin recept na https://www.jimejinak.cz/horka-kakaova-slast/,tak sa zajtra mám na čo tešiť

Havranice
28. 11. 2023

Výborná omáčka, děkuju ❤️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

“Rajská omáčka” z červené řepy

Všem milovníkům rajčat určitě udělá radost tato falešná rajčatová omáčka, která se výborně hodí jak na těstoviny, tak jako omáčka ke knedlíkům a seitanu. P...
38
112

Bezlepkové pohankové lívance

Tak dobré a přitom bez mouky! Tyhle zdravé lívance jsou bez lepku, z pohanky a rýže s mrkví a ořechy. Jednoduchý recept, který potěší nejen vegany a bezlep...

Jahodovo-rybízový zmrzlinový krém

V horkých dnech přijde k chuti zmrzlinový krém z ovoce a ořechů.
6

Lazaňové závitky z cukety

Čekáte hosty? Udělejte jim luxusní občerstvení. Tyto rolky jsou do 5 minut hotové a můžete je udělat i v RAW verzi. A pokud je chcete jako hlavní chod, sta...
24
8

Pikantní kvašené cuketové řezy

Křehké a lahodné rychle naložené cukety. Alternativa kvašených okurek, která se skvěle hodí ke každému jídlu jako bohatý zdroj enzymů, vitamínů a minerálů ...
26
57

Bezlepkový letní dort s ovocem

Tento lehký dortík byl jedním z prvních dezertů, které jsem začala dělat, když jsem přestávala jíst cukr a potřebovala vynechat lepek. Chutná i zcela konve...