Křenový krém býval v našich končinách oblíbenou pochoutkou. Tato luxusní jemná křenová pěna se hodí jako dip např. k uzenému tempehu či tofu nebo jako součástí talíře s knedlíky a luštěninou.

Ingredience
pro 2 porce
  • 1 cibule
  • 2 menší petržele
  • půl kedlubny
  • 1 lžíce oleje
  • kousek křenu
  • 2-4 lžíce rostlinné smetany (např. kokosové nebo ovesné)
  • na dochucení: umeocet (cca lžička)

Jak připravit křenovou pěnu

  1. Na oleji usmažte cibulku se špetkou soli dozlatova.
  2. Oloupejte petržel a kedlubnu a nakrájejte je na velké kostky.
  3. V jiném hrnci přiveďte k varu vodu se solí (aby byla zelenina ponořená) a vložte do ní kedlubnu a petržel a blanšírujte, až je zelenina měkká.
  4. Usmaženou cibulku, změklou zeleninu, umeocet, smetanu a nastrouhaný křen spolu s naběračkou (či více) vývaru z vaření zeleniny dejte do mixéru a vše rozmixujte na jemný krém.
  5. Ochutnejte a případně dolaďte křenem nebo umeoctem.
  6. Podávejte buď samostatně jako dip např. k namáčení zeleniny nebo tempehu nebo jako součást talíře např. s knedlíky a tempehem.

Obměna

  • Pokud nemáte kedluben, můžete ho nahradit ředkví nebo květákem či jinou bílou zeleninou.
  • Do této omáčky můžete zamíchat i napařené fazolové lusky a mít tak fazolkovou omáčku nebo kopr na koprovku.

Zůstávám definitivně u tohoto stravování (Olga)

Olga: Dobrý den, co mne napadá na konci kurzu...

Zhubla jsem a nejspíš se zbavím i cukrovky (Milena, 70 let)

Milena: Ahoj Evi, když tady čtu ostatní, připadám si tady...

Anna: Objevila jsem vás díky České televizi

Anna: Dobrý den, jsem na těchto stránkách poprvé díky...

poděkování

Vaše stránky jsou pro mě velkým přínosem, právě procházím...

Bez ranní polévky to u mě už nejde

Zdlang: Devcata, jsem spokojena, jak to valim a zvladam,...

S manželem jsme dohromady zhubli 15 kg!

Zdeňka B.: Kurz i přes zdravotní obtíže, které mě...

Cholesterol se mi snížil bez jakýchkoliv léků (Iva)

Iva: Ahoj, moc zdravím po ukončení kurzu Hubneme do...

Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy udělala

Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy...

Funguje to, zatím jsem zhubla 6-7 kg (Marie)

Marie: Zdravím, jsem v klubu Jíme Jinak přibližně 4....

Děkuji za tolik receptů, nápadů a podpory v perfektním kurzu

Alkcz: Milá Evi, Helčo a Romane, Chtěla bych vám všem...

Děkuji za to, co děláte a šíříte

Inka: Pěkný předvánoční čas. Dnes jsem narazila Evi na...

Děláte úžasnou osvětu – jsem nadšená!

Monika V.: Mooc děkuji. Děláte úžasnou osvětu. Já jsem...

Cítím z klubu tu lásku a pečlivost, s jakou k nám přistupujete

Lenka W.: Dobrý den, Evi, je mi hodně dobře,...

Kojené dceři se rapidně zlepšil ekzém

Veronbak: Následkem jídla dle JJ se mé 0,75 kojené...

Jsem čilejší a už konečně večer nezívám

Nahlie64: Jídla jsou výborná a moc Vám poděkovat :-)...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekZdravý nákup v supermarketech, část 5. – Kaufland
Další článekŘepová miso polévka plná omega3