Křenový krém býval v našich končinách oblíbenou pochoutkou. Tato luxusní jemná křenová pěna se hodí jako dip např. k uzenému tempehu či tofu nebo jako součástí talíře s knedlíky a luštěninou.
Ingredience
pro 2 porce

- 1 cibule
- 2 menší petržele
- půl kedlubny
- 1 lžíce oleje
- kousek křenu
- 2-4 lžíce rostlinné smetany (např. kokosové nebo ovesné)
- na dochucení: umeocet (cca lžička)
Jak připravit křenovou pěnu
- Na oleji usmažte cibulku se špetkou soli dozlatova.
- Oloupejte petržel a kedlubnu a nakrájejte je na velké kostky.
- V jiném hrnci přiveďte k varu vodu se solí (aby byla zelenina ponořená) a vložte do ní kedlubnu a petržel a blanšírujte, až je zelenina měkká.
- Usmaženou cibulku, změklou zeleninu, umeocet, smetanu a nastrouhaný křen spolu s naběračkou (či více) vývaru z vaření zeleniny dejte do mixéru a vše rozmixujte na jemný krém.
- Ochutnejte a případně dolaďte křenem nebo umeoctem.
- Podávejte buď samostatně jako dip např. k namáčení zeleniny nebo tempehu nebo jako součást talíře např. s knedlíky a tempehem.
Obměna
- Pokud nemáte kedluben, můžete ho nahradit ředkví nebo květákem či jinou bílou zeleninou.
- Do této omáčky můžete zamíchat i napařené fazolové lusky a mít tak fazolkovou omáčku nebo kopr na koprovku.