Křenový krém býval v našich končinách oblíbenou pochoutkou. Tato luxusní jemná křenová pěna se hodí jako dip např. k uzenému tempehu či tofu nebo jako součástí talíře s knedlíky a luštěninou.

Ingredience
pro 2 porce
  • 1 cibule
  • 2 menší petržele
  • půl kedlubny
  • 1 lžíce oleje
  • kousek křenu
  • 2-4 lžíce rostlinné smetany (např. kokosové nebo ovesné)
  • na dochucení: umeocet (cca lžička)

Jak připravit křenovou pěnu

  1. Na oleji usmažte cibulku se špetkou soli dozlatova.
  2. Oloupejte petržel a kedlubnu a nakrájejte je na velké kostky.
  3. V jiném hrnci přiveďte k varu vodu se solí (aby byla zelenina ponořená) a vložte do ní kedlubnu a petržel a blanšírujte, až je zelenina měkká.
  4. Usmaženou cibulku, změklou zeleninu, umeocet, smetanu a nastrouhaný křen spolu s naběračkou (či více) vývaru z vaření zeleniny dejte do mixéru a vše rozmixujte na jemný krém.
  5. Ochutnejte a případně dolaďte křenem nebo umeoctem.
  6. Podávejte buď samostatně jako dip např. k namáčení zeleniny nebo tempehu nebo jako součást talíře např. s knedlíky a tempehem.

Obměna

  • Pokud nemáte kedluben, můžete ho nahradit ředkví nebo květákem či jinou bílou zeleninou.
  • Do této omáčky můžete zamíchat i napařené fazolové lusky a mít tak fazolkovou omáčku nebo kopr na koprovku.

Dostávám pochvaly, jak dobře vypadám. A polévku už jí i manžel

Lenka: Tak se Vám musím pochlubit, dnes jsem dostala...

Očista byla super!

Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla...

Poděkování

Dobrý den, chtěla jsem moc poděkovat za tyto inspirující...

Od doby, co jsme na JJ nás zubařka chválí

Petra: Tak u nás (zejména u mě) to byla...

Děkuji, že JJ děláte s láskou a obrovským nadšením

Žaneta: Moc se mi Vaše stránky líbí, je vidět,...

Upravil se mi tlak, cholesterol i astma (v 73 letech)

Proda4: Dobrý den, patřím sice k začátečnicím ve stravování...

I můj nastávající se oblizuje až za ušima

Vfadra: Jídla jsou skvělá, celkově se snažím vařit zdravě,...

Jsem ráda, že jsem se do klubu JJ přihlásila

Katka: moc, moc děkuji za klub JJ, jsem z toho...

Už po týdnu se cítím lépe a dokonce jsem zvládla i půst

Slunivok: Já jsem se radostně pustila do jarní očisty....

Díky vašim stránkách se konečně orientuji ve zdravé výživě

Hana M.: Chtěla bych vám poděkovat za úžasnou práci, kterou...

Články jsou tak nabité tipy, že jde z toho hlava kolem 🙂

Martina: Díky moc za celý “seriál” Cestujeme se zdravou stravou,...

Radka: Díky za bezvadné materiály a podporu

Děkuji za všechen bezvadný materiál na webu i za...

Obdivuji pestrost ve vašich receptech

Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je...

Můj přítel – masožrout a sladkomil – vyjedl talíř pomalu i s glazurou

Vendtechman: Dneska pokus o ryzove nudle a seitan se...

Jste všichni tak milí, díky za podporu!

Annakrata: Jste všichni tak milí, já myslela,že moje zážitky...

Z jídelníčku je nadšená celá rodina

Beagil: Varím podla Vaších receptov a celá rodinka je...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekZdravý nákup v supermarketech, část 5. – Kaufland
Další článekŘepová miso polévka plná omega3