Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Pšeničné tortilly

Uvařeno
bez mléka
bez vajec

Tortilly určitě známe všichni a není nic jednoduššího, než si je pripravit doma. Potřebujeme pár základních surovin, kvalitní pánev a trošku trpělivosti při válení, ale výsledkem jsou krásně měkkoučké tortilly, které můžete zapékat a nebo třeba přikusovat k pomazánkám.

Ingredience
4 tortilly
  • 1 hrnek celozrnné pšeničné hladké mouky + trocha navíc na podsypání
  • 1/2 hrnku horké vody
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 1/2 lžičky soli

U nás doma se jí jinak. Všechno to začalo v roce 2011, když mě srazilo jakési autoimunitní onemocnění. Tři roky jsem ...

Jak připravit tortilly z celozrnné mouky

  1. Do mísy dáme mouku, sůl, olej a postupně přiléváme horkou vodu, zatímco hněteme pomocí lžíce. Jakmile to teplota těsta dovolí, pořádně jej prohněteme i rukama, a to tak, aby vzniklo hladké, měkké, ale nelepivé těsto.
  2. Mísu zakryjeme utěrkou a těsto necháme asi půl hodiny odpočívat. Poté jej rozdělíme na 4 stejné díly, pomoučíme pracovní plochu a z každého dílu vyválíme velmi tenkou placku. Dle potřeby trochu pomoučíme při válení i váleček a placku.
  3. Pořádně rozpálíme nepřilnavou pánev.
  4. Do pánve dáme tortillu, necháme asi 15 sekund z jedné strany, otočíme, opět pečeme 15 sekund (v této fázi už by se měla dělat “oka” viz foto) a pak vrátíme ještě na tu první stranu zhruba na 10 sekund. Hotové tortilly skládáme na sebe a vždy hned přikryjeme utěrkou.

Praktické

  • Tortilly pečte opravdu jen krátce. Zůstanou krásně měkké a vláčné.
  • Množství vody přizpůsobte vaší mouce, každá saje jinak, proto opravdu přilévejte postupně a popřípadě přidejte.
  • Tortilly můžete plnit, zapékat a nebo přikusovat k oblíbené pomazánce.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let.

PS: V pondělí 13.2. startujeme Jarní očistu!

Pokud zažíváte stres, únavu, necítíte se dobře nebo máte pár kil navíc, pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku. Už za pár týdnů uvidíte výsledky - ověřeno na lidech! 😊

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

21 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Andrea K.
18. 1. 2023

Dnes som musela pre 3 členov rodiny piecť z trojnasobnej davky aby sa kazdemu ušlo 😁

Petrushe
12. 1. 2023

Toto je úžasné, dělala jsem nedávno pro děti ve formě Čapatí placek viz https://www.jimejinak.cz/vj-capati/, dala jsem půl na půl špaldovou a pohankovou mouku, moc jim to chutnalo. Dělala jsem dokřupava, ale tyhle měkké tortily zkusím určitě taky 👍

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Plněná indická placka Paratha

Pikantní indické placky inspirované receptem z knihy Indian Made Easy od autorky Amandip Uppal. Nelekejte se ingrediencí a přizpůsobte si je vlastní chuti ...

Dýnová italská piadina

Pokud máte rádi dýně, tak určitě vám zachutná i tento recept. Placička bude mít pěknou oranžovou barvu a sladší chuť. Bude se vám hodit jako příloha k zele...

Nafouknuté placičky

Měkounké, uvnitř duté placky jsou vhodné jako příloha, dají se plnit dovnitř nebo přeložit a podávat jako tortilla. Jsou jednoduché a snadno uspokojí chuť ...

Yachaejeon korejská palačinka

Yachaejeon korejská palačinka je velmi variabilní recept, který můžete snadno přizpůsobit vaší chuti a stavu zásob. Zeleninu volte dle sezony a vaší chuti....

Schiacciata plněná řepou

Schiacciata je prakticky nízká focaccia, tato verze je rychlá na přípravu a křupavá, s náplní, kterou si můžete jakkoliv obměnit podle vaší chuti a sezóny....

Manakeesh Zaatar jinak

Tento chlebík je výborný k hummusu, různým pomazánkám, dušené zelenině. Můžete si ho také rozkrojit a plnit, vše podle vaší fantazie.