Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Pšeničné tortilly

Uvařeno

Vaše nastavení osobních údajů (cookies) nám zakazuje přehrávat videa.
Ale nebojte se. Jakmile videa povolíte, přehrajeme je.

Zásady cookies
bez mléka
bez vajec

Tortilly určitě známe všichni a není nic jednoduššího, než si je pripravit doma. Potřebujeme pár základních surovin, kvalitní pánev a trošku trpělivosti při válení, ale výsledkem jsou krásně měkkoučké tortilly, které můžete zapékat a nebo třeba přikusovat k pomazánkám.

Ingredience
4 tortilly
  • 1 hrnek celozrnné pšeničné hladké mouky + trocha navíc na podsypání
  • 1/2 hrnku horké vody
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 1/2 lžičky soli

Žaneta nešla do změny jídelníčku kvůli hubnutí. Smířila se s tím, že po čtyřicítce už to nepůjde a měla jinou motivac...

Jak připravit tortilly z celozrnné mouky

  1. Do mísy dáme mouku, sůl, olej a postupně přiléváme horkou vodu, zatímco hněteme pomocí lžíce. Jakmile to teplota těsta dovolí, pořádně jej prohněteme i rukama, a to tak, aby vzniklo hladké, měkké, ale nelepivé těsto.
  2. Mísu zakryjeme utěrkou a těsto necháme asi půl hodiny odpočívat. Poté jej rozdělíme na 4 stejné díly, pomoučíme pracovní plochu a z každého dílu vyválíme velmi tenkou placku. Dle potřeby trochu pomoučíme při válení i váleček a placku.
  3. Pořádně rozpálíme nepřilnavou pánev.
  4. Do pánve dáme tortillu, necháme asi 15 sekund z jedné strany, otočíme, opět pečeme 15 sekund (v této fázi už by se měla dělat “oka” viz foto) a pak vrátíme ještě na tu první stranu zhruba na 10 sekund. Hotové tortilly skládáme na sebe a vždy hned přikryjeme utěrkou.

Praktické

  • Tortilly pečte opravdu jen krátce. Zůstanou krásně měkké a vláčné.
  • Množství vody přizpůsobte vaší mouce, každá saje jinak, proto opravdu přilévejte postupně a popřípadě přidejte.
  • Tortilly můžete plnit, zapékat a nebo přikusovat k oblíbené pomazánce.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

34 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Ahojky, mě se bohužel vůbec nedařilo, dala jsem špačkovou mouku místo pšeničné, těsto se neuvěřitelně lepilo, trhalo a nešlo vyválet do tenka, neustále jsem přidávala mouku, ale moc to nepomáhalo. Jinak chuťově byli dobré, ale na zabalení tortily nepoužitelné:-(. Máte také někdo takové zkušenosti se špaldou?

Ak by som chcela tortilly urobiť vo väčšom množstve, ako dlho vydržia? Ďakujem

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Italské cassoni jinak

Vynikající plněné placky se zelím a cizrnou, inspirované tradičními italskými plackami cassoni, s netradiční, ale skvělou náplní.

Dýnová italská piadina

Pokud máte rádi dýně, tak určitě vám zachutná i tento recept. Placička bude mít pěknou oranžovou barvu a sladší chuť. Bude se vám hodit jako příloha k zele...

Plněná indická placka Paratha

Pikantní indické placky inspirované receptem z knihy Indian Made Easy od autorky Amandip Uppal. Nelekejte se ingrediencí a přizpůsobte si je vlastní chuti ...

Nafouknuté placičky

Měkounké, uvnitř duté placky jsou vhodné jako příloha, dají se plnit dovnitř nebo přeložit a podávat jako tortilla. Jsou jednoduché a snadno uspokojí chuť ...

Yachaejeon korejská palačinka

Yachaejeon korejská palačinka je velmi variabilní recept, který můžete snadno přizpůsobit vaší chuti a stavu zásob. Zeleninu volte dle sezony a vaší chuti....

Piadina romagnola bezlepková

Piadina romagnola, nazývaná také piada, je plochá placka bez kynutí, typická pro gastronomickou tradici oblasti Romagna v Itálii. Vyzkoušejte ji v této bez...