Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Mungo s kopřivou na sladkém curry

Uvařeno
bez lepku

Zelené fazolky mungo jsou na jaře dobré na všechny způsoby a kopřivou také nešetříme. Proč je tedy nezkombinovat do jednoho jídla? My jsme si tuze pochutnali a byla to zase rychlovka.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1/2 hrnku suchých fazolek mungo/2 hrnky vařených
  • 1 lžíce řasy hijiky
  • voda na vaření
  • 2 cibule
  • špetka soli
  • 1 lžíce oleje
  • 2 hrsti kopřiv
  • 1 lžička sladkého curry
  • ume ocet podle chuti

Podělím se s vámi o vlastní čerstvou zkušenost, jak je strašně jednoduché odejít domů s rece...

Jak připravit mungo na kari

  1. Fazolky mungo propláchneme ve studené vodě a dáme na několik hodin (klidně přes noc) namočit. Vodu slijeme, dáme novou a vaříme s spolu s řasou v běžném hrnci cca 40 minut. Pro další vaření použijeme i vodu z fazolek, takže nevylívat.
  2. Cibule nakrájíme na malé kostičky, kopřivu nasekáme na drobno.
  3. Na dno kastrolu dáme trochu oleje, rozehřejeme a vložíme cibuli, ihned osolíme.
  4. Když cibule zesklovatí, přidáme kopřivu, koření a fazolky mungo i s trochou tekutiny z vaření.
  5. Společně podusíme cca 5 minut na mírném plameni.
  6. Doladíme chuť kapkou umeocta, je-li třeba.

Kombinujeme

  • Luštěniny potřebují ke kompletnímu talíři už jen obilí a krátce tepelně upravenou zeleninu. Můžete přidat vařené obilí, obilné knedlíky nebo těstoviny podle nálady.

Praktické

  • Když si fazolky uvaříme předem, je to rychlovka za pár minut uvařená.
  • Část namočeného munga dejte klíčit do misky – je jaro, můžete pak zdobit všechna ostatní jídla čerstvými klíčky.

Obměna

Můžete vyměnit koření či přidat další zeleninu, přidat česnek apod.

Děti

Jídlo je vhodné pro děti přibližně od 1,5 roku, pokud už jsou zvyklé na jiné luštěniny, jen nedáme koření a dochucovadla.

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Tak tohle je super mega jednoduchá dobrota! Jen místo kopřiv byla kapusta 😋. Ale až vyrostou kopřivy, už teď se těším, jak recept zopakuju 🌱💚

Jaroslav Hlávka
15. 5. 2021

Zelená je dobrá a to nejen pro oči 😀
Bezpluchý ječmen, napařená brokolice, ředkvičky, posypka gomasio. Jako milovník kari a zelené barvy, jsem při tomto jídle zažíval dvojité uspokojení 😀 Velmi jemná a nenásilná chuť předurčuje tento pokrm pro rozvíjení chuťových buněk. Kopřivami jsem rozhodně nešetřil 😀

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Hrachová kaše se zeleninou a libečkem

Hrachová kaše s čerstvými bylinkami a zeleninou je velmi chutná a rychle hotová. Dá se podávat k hlavnímu jídlu nebo jako pomazánka k pečivu či plackám.

Květák v indické čočkové omáčce

Indickou kuchyni mám moc ráda. Tu dokonalou souhru chutí. Pokud to máte také tak, zkuste tuto kořeněnou a šťavnatou indickou omáčku. Doporučuji podávat s p...