Zelené fazolky mungo jsou na jaře dobré na všechny způsoby a kopřivou také nešetříme. Proč je tedy nezkombinovat do jednoho jídla? My jsme si tuze pochutnali a byla to zase rychlovka.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1/2 hrnku suchých fazolek mungo/2 hrnky vařených
  • 1 lžíce řasy hijiky
  • voda na vaření
  • 2 cibule
  • špetka soli
  • 1 lžíce oleje
  • 2 hrsti kopřiv
  • 1 lžička sladkého curry
  • ume ocet podle chuti

Jak připravit mungo na kari

  1. Fazolky mungo propláchneme ve studené vodě a dáme na několik hodin (klidně přes noc) namočit. Vodu slijeme, dáme novou a vaříme s spolu s řasou v běžném hrnci cca 40 minut. Pro další vaření použijeme i vodu z fazolek, takže nevylívat.
  2. Cibule nakrájíme na malé kostičky, kopřivu nasekáme na drobno.
  3. Na dno kastrolu dáme trochu oleje, rozehřejeme a vložíme cibuli, ihned osolíme.
  4. Když cibule zesklovatí, přidáme kopřivu, koření a fazolky mungo i s trochou tekutiny z vaření.
  5. Společně podusíme cca 5 minut na mírném plameni.
  6. Doladíme chuť kapkou umeocta, je-li třeba.

Kombinujeme

  • Luštěniny potřebují ke kompletnímu talíři už jen obilí a krátce tepelně upravenou zeleninu. Můžete přidat vařené obilí, obilné knedlíky nebo těstoviny podle nálady.

Praktické

  • Když si fazolky uvaříme předem, je to rychlovka za pár minut uvařená.
  • Část namočeného munga dejte klíčit do misky – je jaro, můžete pak zdobit všechna ostatní jídla čerstvými klíčky.

Obměna

Můžete vyměnit koření či přidat další zeleninu, přidat česnek apod.

Děti

Jídlo je vhodné pro děti přibližně od 1,5 roku, pokud už jsou zvyklé na jiné luštěniny, jen nedáme koření a dochucovadla.

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

S vámi je očista vždy příjemnější

Iva: Každý rok si říkám, že budu šetřit a...

S manželem jsme dohromady zhubli 15 kg!

Zdeňka B.: Kurz i přes zdravotní obtíže, které mě...

Vaše chutná jídla obohatila náš stereotypní jídelníček

MoniVr: Dobrý den, mám za sebou polovinu kurzu a...

A ejhle, ono to funguje (Olga Š.)

Olga Š.: I já jsem za svůj dospělý život...

Přestala mi být konečně zima

Ilona L.: Evi a Helenko, hlásim úspěchy po odezněni...

Stojí to za to!

Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj...

Konečně vím „ jak na to“

Marcela: Ahoj holky, Evičko, Helenko, opravdu moc pěkný kurs. Přála...

Synovi se zlepšilo dýchání a je mu líp (Ingrid)

Ingrid: Synovi se zlepšilo dýchání, začal se víc pohybovat...

Manžel, velký masožravec, vidí, že mu omezení masa prospívá

Stramis: Já vařím podle JJ od listopadu, teď mám...

V lednici máme týden starou šunku: nikdo už ji nechce!

Veronika: Ja mám rôzne stravovacie omedzenia, takže pre mňa bol...

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

Krevní tlak už mám v pořádku a beru minimum léků (Hana)

Hana: Zeleninový vývar mám odzkoušený i na mé fence...

Domácí chléb

Dobrý večer, hledám nějaký osvědčený recept na domácí chléb....

Každý ma chváli, ako som pekne schudla (Miriam)

Miriam: Prvý krát som si spravila tento vývar. A...

Jsem veselejší a plná energie, po 5 dnech mám dole 3,7 kg (Alena)

Alena: Krásný den všem, po pěti dnech jsem měla...

Cukroví bylo šup šup hotové

Magdalena: Tohle univerzální těsto je super svou variabilitou. Použila...
  1. Tak tohle je super mega jednoduchá dobrota! Jen místo kopřiv byla kapusta 😋. Ale až vyrostou kopřivy, už teď se těším, jak recept zopakuju 🌱💚

  2. Zelená je dobrá a to nejen pro oči 😀
    Bezpluchý ječmen, napařená brokolice, ředkvičky, posypka gomasio. Jako milovník kari a zelené barvy, jsem při tomto jídle zažíval dvojité uspokojení 😀 Velmi jemná a nenásilná chuť předurčuje tento pokrm pro rozvíjení chuťových buněk. Kopřivami jsem rozhodně nešetřil 😀

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVelikonoční cukrovinky: Dejte si u nich pozor na tato umělá barviva!
Další článekKoláč co dům dal