- 1/2 hrnku suchých fazolek mungo/2 hrnky vařených
- 1 lžíce řasy hijiky
- voda na vaření
- 2 cibule
- špetka soli
- 1 lžíce oleje
- 2 hrsti kopřiv
- 1 lžička sladkého curry
- ume ocet podle chuti
Jak připravit mungo na kari
- Fazolky mungo propláchneme ve studené vodě a dáme na několik hodin (klidně přes noc) namočit. Vodu slijeme, dáme novou a vaříme s spolu s řasou v běžném hrnci cca 40 minut. Pro další vaření použijeme i vodu z fazolek, takže nevylívat.
- Cibule nakrájíme na malé kostičky, kopřivu nasekáme na drobno.
- Na dno kastrolu dáme trochu oleje, rozehřejeme a vložíme cibuli, ihned osolíme.
- Když cibule zesklovatí, přidáme kopřivu, koření a fazolky mungo i s trochou tekutiny z vaření.
- Společně podusíme cca 5 minut na mírném plameni.
- Doladíme chuť kapkou umeocta, je-li třeba.
Kombinujeme
- Luštěniny potřebují ke kompletnímu talíři už jen obilí a krátce tepelně upravenou zeleninu. Můžete přidat vařené obilí, obilné knedlíky nebo těstoviny podle nálady.
Praktické
- Když si fazolky uvaříme předem, je to rychlovka za pár minut uvařená.
- Část namočeného munga dejte klíčit do misky – je jaro, můžete pak zdobit všechna ostatní jídla čerstvými klíčky.
Můžete vyměnit koření či přidat další zeleninu, přidat česnek apod.
DětiJídlo je vhodné pro děti přibližně od 1,5 roku, pokud už jsou zvyklé na jiné luštěniny, jen nedáme koření a dochucovadla.
PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?
Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky a detox.
Komentáře
Tak tohle je super mega jednoduchá dobrota! Jen místo kopřiv byla kapusta 😋. Ale až vyrostou kopřivy, už teď se těším, jak recept zopakuju 🌱💚
Zelená je dobrá a to nejen pro oči 😀
Bezpluchý ječmen, napařená brokolice, ředkvičky, posypka gomasio. Jako milovník kari a zelené barvy, jsem při tomto jídle zažíval dvojité uspokojení 😀 Velmi jemná a nenásilná chuť předurčuje tento pokrm pro rozvíjení chuťových buněk. Kopřivami jsem rozhodně nešetřil 😀