- 1/2 hrnku suchých fazolek mungo/2 hrnky vařených
- 1 lžíce řasy hijiky
- voda na vaření
- 2 cibule
- špetka soli
- 1 lžíce oleje
- 2 hrsti kopřiv
- 1 lžička sladkého curry
- ume ocet podle chuti
Jak připravit mungo na kari
- Fazolky mungo propláchneme ve studené vodě a dáme na několik hodin (klidně přes noc) namočit. Vodu slijeme, dáme novou a vaříme s spolu s řasou v běžném hrnci cca 40 minut. Pro další vaření použijeme i vodu z fazolek, takže nevylívat.
- Cibule nakrájíme na malé kostičky, kopřivu nasekáme na drobno.
- Na dno kastrolu dáme trochu oleje, rozehřejeme a vložíme cibuli, ihned osolíme.
- Když cibule zesklovatí, přidáme kopřivu, koření a fazolky mungo i s trochou tekutiny z vaření.
- Společně podusíme cca 5 minut na mírném plameni.
- Doladíme chuť kapkou umeocta, je-li třeba.
Kombinujeme
- Luštěniny potřebují ke kompletnímu talíři už jen obilí a krátce tepelně upravenou zeleninu. Můžete přidat vařené obilí, obilné knedlíky nebo těstoviny podle nálady.
Praktické
- Když si fazolky uvaříme předem, je to rychlovka za pár minut uvařená.
- Část namočeného munga dejte klíčit do misky – je jaro, můžete pak zdobit všechna ostatní jídla čerstvými klíčky.
Můžete vyměnit koření či přidat další zeleninu, přidat česnek apod.
Pojďte si dát 14 denní restart. Spravíme trávení a dáme tělo do kupy po svátcích!
Chci lednový restart
Jídlo je vhodné pro děti přibližně od 1,5 roku, pokud už jsou zvyklé na jiné luštěniny, jen nedáme koření a dochucovadla.
PS: Povánoční kila, únava nebo lenora. Známe to!
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
… až to mungo z receptu není skoro vidět…
Mňam. Takhle barevné to mám nejradši 🤩