Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Mungo s kopřivou na sladkém curry

Uvařeno
bez lepku

Zelené fazolky mungo jsou na jaře dobré na všechny způsoby a kopřivou také nešetříme. Proč je tedy nezkombinovat do jednoho jídla? My jsme si tuze pochutnali a byla to zase rychlovka.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1/2 hrnku suchých fazolek mungo/2 hrnky vařených
  • 1 lžíce řasy hijiky
  • voda na vaření
  • 2 cibule
  • špetka soli
  • 1 lžíce oleje
  • 2 hrsti kopřiv
  • 1 lžička sladkého curry
  • ume ocet podle chuti

Jak připravit mungo na kari

  1. Fazolky mungo propláchneme ve studené vodě a dáme na několik hodin (klidně přes noc) namočit. Vodu slijeme, dáme novou a vaříme s spolu s řasou v běžném hrnci cca 40 minut. Pro další vaření použijeme i vodu z fazolek, takže nevylívat.
  2. Cibule nakrájíme na malé kostičky, kopřivu nasekáme na drobno.
  3. Na dno kastrolu dáme trochu oleje, rozehřejeme a vložíme cibuli, ihned osolíme.
  4. Když cibule zesklovatí, přidáme kopřivu, koření a fazolky mungo i s trochou tekutiny z vaření.
  5. Společně podusíme cca 5 minut na mírném plameni.
  6. Doladíme chuť kapkou umeocta, je-li třeba.

Kombinujeme

  • Luštěniny potřebují ke kompletnímu talíři už jen obilí a krátce tepelně upravenou zeleninu. Můžete přidat vařené obilí, obilné knedlíky nebo těstoviny podle nálady.

Praktické

  • Když si fazolky uvaříme předem, je to rychlovka za pár minut uvařená.
  • Část namočeného munga dejte klíčit do misky – je jaro, můžete pak zdobit všechna ostatní jídla čerstvými klíčky.
Obměna

Můžete vyměnit koření či přidat další zeleninu, přidat česnek apod.

Děti

Jídlo je vhodné pro děti přibližně od 1,5 roku, pokud už jsou zvyklé na jiné luštěniny, jen nedáme koření a dochucovadla.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

11 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Tak tohle je super mega jednoduchá dobrota! Jen místo kopřiv byla kapusta 😋. Ale až vyrostou kopřivy, už teď se těším, jak recept zopakuju 🌱💚

Jaroslav Hlávka
15. 5. 2021

Zelená je dobrá a to nejen pro oči 😀
Bezpluchý ječmen, napařená brokolice, ředkvičky, posypka gomasio. Jako milovník kari a zelené barvy, jsem při tomto jídle zažíval dvojité uspokojení 😀 Velmi jemná a nenásilná chuť předurčuje tento pokrm pro rozvíjení chuťových buněk. Kopřivami jsem rozhodně nešetřil 😀

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kari Mung Dhal s nudlemi

Super výživná, chutná a rychlá večeře plná bílkovin nejen pro sportovce.

Letní Mung Dhal

V teplých dnech přijde lehké mungové kari k chuti. My jsme si k němu dali rýži a salát. Jídlo velmi chutnalo i návštěvě, která přišla na večeři.

Mashroom mattar – žampióny a hrách

Indické verze omáček miluju a předělávám si je k obrazu svému. V mém pojetí jsou bez smetany, cukru a másla a nejsou ostré. Jsou lepší než v indické restau...

Dýňovo-špenátové kari s čočkou

Tyhle dvě zeleniny spolu v jednom jídle, to je prostě dokonalost sama. Vždycky dělám trochu větší porci, protože nám nesmírně chutná. Je to jedno z těch ry...
23
10

Fazole černé oko na houbách

Pár ingrediencí a taková dobrota! Připomíná to trochu guláš nebo něco dobrého na smetaně a na houbách. Musela jsem tyhle fazole udělat pro velký úspěch hne...

Omáčka z černých fazolí s mandlemi

Nevíte, co s mandlovou drtí po výrobě domácího mandlového mléka? Přidejte ji do omáčky! Rodina byla nadšená, že v omáčce křupou oříšky a že chutná zase jin...