Zelené fazolky mungo jsou na jaře dobré na všechny způsoby a kopřivou také nešetříme. Proč je tedy nezkombinovat do jednoho jídla? My jsme si tuze pochutnali a byla to zase rychlovka.
Ingredience
pro 4 porce
  • 1/2 hrnku suchých fazolek mungo/2 hrnky vařených
  • 1 lžíce řasy hijiky
  • voda na vaření
  • 2 cibule
  • špetka soli
  • 1 lžíce oleje
  • 2 hrsti kopřiv
  • 1 lžička sladkého curry
  • ume ocet podle chuti

Postup

  1. Fazolky mungo propláchneme ve studené vodě a dáme na několik hodin (klidně přes noc) namočit. Vodu slijeme, dáme novou a vaříme s spolu s řasou v běžném hrnci cca 40 minut. Pro další vaření použijeme i vodu z fazolek, takže nevylívat.
  2. Cibule nakrájíme na malé kostičky, kopřivu nasekáme na drobno.
  3. Na dno kastrolu dáme trochu oleje, rozehřejeme a vložíme cibuli, ihned osolíme.
  4. Když cibule zesklovatí, přidáme kopřivu, koření a fazolky mungo i s trochou tekutiny z vaření.
  5. Společně podusíme cca 5 minut na mírném plameni.
  6. Doladíme chuť kapkou umeocta, je-li třeba.

Kombinujeme

  • Luštěniny potřebují ke kompletnímu talíři už jen obilí a krátce tepelně upravenou zeleninu. Můžete přidat vařené obilí, obilné knedlíky nebo těstoviny podle nálady.

Praktické

  • Když si fazolky uvaříme předem, je to rychlovka za pár minut uvařená.
  • Část namočeného munga dejte klíčit do misky – je jaro, můžete pak zdobit všechna ostatní jídla čerstvými klíčky.

Obměna

Můžete vyměnit koření či přidat další zeleninu, přidat česnek apod.

Děti

Jídlo je vhodné pro děti přibližně od 1,5 roku, pokud už jsou zvyklé na jiné luštěniny, jen nedáme koření a dochucovadla.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKaramelové tyčinky “TWIX”
Další článekJak využít první jarní rostlinky