V klasickém indickém receptu se používá máslo a kombinace čočky a černých fazolí. Nám moc chutná tahle zjednodušená rychlovka - velmi chutná omáčka s černými fazolemi, batátem a špenátem.

Ingredience
4 porce
  • 1 hrnek vařených černých fazolí
  • 1 svazek špenátu (4 hrstě listů)
  • 1 cibule
  • 1 batát
  • 3 cm zázvoru (kořen)
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička masala koření
  • 1 lžíce rostlinné smetany (nemusí být)
  • cca 300 ml vývaru/vody
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • umeocet
  • olej
  • sůl

Jak připravit omáčku z černých fazolí, batátu a špenátu

  1. Dáme ohřát vývar/vodu a připravíme zeleninu. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno, zázvor oloupeme a nastrouháme, batát oloupeme a nakrájíme na velké kostky, špenát omyjeme a nakrájíme na proužky.
  2. V hrnci rozpálíme na dně olej, přidáme cibuli a osolíme. Orestujeme do sklovata a přidáme batát, sójovou omáčku a koření.
  3. Zalijeme vývarem nebo vodou (raději méně a dolijeme, aby nebylo jídlo příliš řídké) a dusíme pod pokličkou cca 15 minut do změknutí batátu.
  4. Píchneme do něj vidličkou a když je měkký, přidáme špenát a vymačkáme šťávu z nastrouhaného zázvoru. Necháme krátce prohřát a změknout špenát. Vypneme.
  5. Přidáme lžíci rostlinné smetany a ponorným mixérem obsah hrnce trochu rozmixujeme, aby obsah hrnce získal podobu omáčky. Ochutnáme a podle potřeby dochutíme přidáním trošky umeocta, aby měla omáčka říz (je slaný a kyselý, takže opatrně).

Praktické

  • Mixujte jen tolik, jak velké kousky chcete získat. Já mixuji jen tolik, aby zůstaly kousky a přitom vznikla omáčka viz foto. Můžete však rozmixovat do hladka a kousky zeleniny a fazolí změnit na krémovou omáčku.
  • Já dělám jemnou verzi, ale pokud máte rádi ostřejší, dejte pálivou papriku a přidejte klidně chilli nebo ostré kari.
  • V originálu se používají černé mungo fazolky, ale ty mám málokdy k dispozici, takže dávám fazole černá ledvina, případně černé adzuki nebo adzuki hokkaido.
  • Fazole vařím s řasou hijiky a do omáčky dám fazole i s řasou. Na podlití používám vodu z fazolí, když mi zbude, jinak dám zeleninový vývar nebo vodu.
  • Omáčku můžete udělat vyloženě smetanovou, aby více připomínala indickou verzi, kde je hodně másla. Použít můžete kokosové mléko nebo rostlinnou smetanu, které dáte víc než jen tu jednu lžíci. Dejte podle chuti a hustoty, která vám vyhovuje.
  • Pokrm je přirozeně bezlepkový a nesójový.

Obměna

  • Rostlinnou smetanu můžete vynechat nebo místo ní dát kokosové mléko.
  • Místo batátu můžete dát dýni a místo špenátu mangold, případně zeleninu obměnit podle aktuálních zásob.
  • Fazole můžete nahradit jinou luštěninou – jakékoli fazole, čočku nebo cizrnu. Pokud je nemáte předem uvařené, použijte loupanou červenou čočku.
  • Místo zázvorové šťávy můžete dát sušená zázvor nebo česnek.
  • Místo ume octa můžete dát jablečný ocet, rýžový ocet, šťávu z citrónu apod. a slanou chuť případně přidat troškou sojové omáčky.

Děti

  • Toto jídlo je vhodné pro děti od 1,5 roku, pokud už běžně jí luštěniny, ale vynecháme koření, budeme velmi decentně solit a šetřit s olejem.

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Otoky pryč a cholesterol v normě (Jitka)

Jitka: Posílám pozdní gratulaci k výročí skvělých stránek. Jsem...

Chutná mně i vnoučkům a zhubla jsem přes 5 kg (Hana)

Hana: Evi, tak jsem Výzvu do plavek protáhla na...

Závislost na sladkém je pryč a s ní i 8 kg váhy (Stanislava)

Stanislava: Evi, chcem sa ti podakovať za kurz Hubneme...

Přestala mě pálit žáha, ustaly trávicí problémy a kalhoty se oblékají snadněji

Ilona: Cítím se lépe: nepálí mě žáha, nemám žádné...

Dějí se věci neuvěřitelné, jeden zázrak střídá druhý (Magda)

Magda: Ahoj všichni, konečně je to tady, vau... Podzimní...

Obleču šaty, které jsem X let neoblékla

Ilona L.: Mám jednu naprosto luxusní zprávu! Moje 69letá...

Z vašich článků jde cítit tolik pozitivní energie! Čtu je každý den.

Dagstr: Z Vašich článků a rozhovorů jde tolik pozitivní energie....

Mám lepší a vypnutější pleť

Evča: Ahoj Evi, nevím, jestli to se patří, přesto...

Krevní testy vyšly skvěle (Vanda)

Vanda: Na stravě dle Jíme Jinak jsem už rok...

Moc jsme si s manželem pochutnávali (Marta)

Marta: Evi, Romane, dík za stránky Jíme Jinak vůbec....

Vaření dle JJ je jednoduché a nejsem unavená, takže to jde samo

Jana: Těch informací je hodně, ale strašně mě to...

Díky Klubu jsem za měsíc zhubla 6 kilo a cítím se skvěle

Hana a Olda: chci Vám moc poděkovat za úžasné recepty,...

5 kg dole a v pase o 8 cm méně (Martina)

Martina: Takže mi končí šestý týden Jarní očisty, sluší...

Každý nový článek je obrovským přínosem

Martina: Díky moc za celý "seriál" o cestování, který...

Nechápu, jak jsem přežila, když jsem jedla, jak jsem jedla

Eva: Díky! A jinak celé menu opravdu skvělé... s...

Nemám chuť na sladké a už mi nechutná ani káva!

Petra: Tak pro dnešek jedno velké AHA! Nemám chutě...
  1. Nakonec jsem použila polníček, masala koření nemám, a fazole byly ty strakaté:-D Smetanu jsem vůbec nedávala, bylo to výborné! A to jsem si myslela, že indickou kuchyni nemusím:-D

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekŠpalda sin carne
Další článekKterá jídla můžeme ohřívat? A jak to udělat zdravě?