Na těsto:
- 320 g italské mouky T1 nebo pšeničné celozrnné polohrubé mouky
- 170 g vody
- 1 lžíce lahůdkového droždí
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžičku sušeného tymiánu
- sůl
Na náplň:
- kus červené řepy
- trochu umeocta
- olej
Jak připravit plněnou italskou placku schiacciata s řepou
- Z ingrediencí na těsto uhněťte těsto. Zabalte těsto do folie a dejte na cca 30 minut odležet.
- Na pánev dejte trochu oleje, rozehřejte ho, přidejte nastrouhanou řepu, pokapejte umeoctem, podlijte malým množstvím vody a poduste jen velmi krátce. Voda se musí všechna vyvařit. Nechte popřípadě v cedníku okapat a vychladnout.
- Rozdělte těsto na polovinu a vyválejte dva stejné kruhy o průměru 30 cm.
- Na kulatý pekáč dejte pečící papír, položte na něj první plát a na něj rozložte v malé vrstvě řepu. Položte navrch druhý plát a okraje pořádně uzavřete. Propíchejte vidličkou povrch, pomažte ho trochou olivového oleje.
- Pečte v troubě vyhřáté na 220°C asi 15-20 minut do zezlátnutí povrchu.
Praktické
- Je možné, že se těsto v troubě nafoukne. Při krájení zase splaskne.
- Použila jsem kulatý pekáček o průměru 32 cm.
- Těsto rozválejte mezi dvěma pečícími papíry, nepoužívejte mouku na podsypání.
- Pokud si melete mouku doma v mlýnku, z celého zrna, prosijte ji 2-3x přes moučné síto, mouka pak bude méně hrubá, s těstem se bude lépe pracovat a pečivo bude křupavější.
Obměna
- Místo řepy můžete zvolit jakoukoliv jinou náplň dle vlastní fantazie. Vhodná je např. cuketa, dýně, cibule apod..
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, pokud jsou ale děti zvyklé na klasické pečivo, můžeme jim bez starostí toto pečivo dát. Pro děti ubereme sůl.
Komentáře
Udělala jsem před dvěma dny tuto placku přesně podle rozpisu, (chutnala a vypadala krásně) ale protože jsme byli jen dva a měli ještě další přílohu, tak jen z půlky těsta. Druhou půlku hotového těsta jsem po úvaze nakonec nechala v lednici. Dnes na mě vykoukla, když jsem zrovna vyndávala z trouby chleba, tak jsem udělala bleskovou akci. Rozválela zbylé těsto na dva podlouhlé “trojúhelníky”, navrch olej, česnek, červenou cibuli na proužky, oregano (a v rozporu s místními pravidly tedy, ale byl to prostě fofr a bylo po ruce) na každou jedno malinké rajčátko pro barvu a troška parmazánu. Bylo to neuvěřitelně dobré. To těsto je skvělé. U receptu na pizzu “z lednice”, běžný recept s kvasnicemi, jsem kdysi četla, že těsto se odležením přes noc či dvě v lednici stane lépe stravitelným i chutnějším. Tohle je jen s lahůdkovým droždím, tak jsem nevěděla, co můžu čekat, ale když už ta trouba byla stejně žhavá, riskla jsem to. Myslím, že zcela i bez sýra nebo s nějakým tofu na vršek, či s kešu parmazánem to bude trochu jiné, tipuju, že i tak skvělé. Příště se líp připravím a takhle vyzkouším. Rozhodně to těsto má potenciál. Super, díky.
Je to dobré i studené? Že bych udělala další zdravou školní sváču…