Malá Anička měla ekzém od 3 měsíců. Její maminka nedala na řeči lékařů, že to zmizí samo, a pátrala, jak se ekzému zbavit. Stačilo vysadit mléko a do měsíce byl ekzém pryč. Nebylo to ale snadné, protože žijí v Severní Itálii. Umíte si představit ten jídelníček! Navíc tady pediatři doporučují přidávat parmezán dětem do jídla od ukončeného 6 měsíce dvakrát denně...

Ráda bych Vám napsala o své zkušenosti s uzdravením 17 měsíční holčicky, která měla atopický ekzém v lehké formě víceméně od 3 měsíců.

Kortikoidní mast pomohla chvíli

Marie se svou malou Aničkou už bez ekzému
Marie se svou malou Aničkou už bez ekzému

Zkoušeli jsme všechno možné, od omezení každodenního večerního koupaní v údajně tvrdé vodě, přes nespočet různých krému až po kortikoidní mast. Ano, ta sice zabrala ale již 3 dny po ukončení 5 denní kůry se nám ekzém vrátil…takže to řešením nebylo.

Ekzém nebyl tak hrozný, malá ho měla jen na stehnech a občas na rukách, takže všichni lékaři se na mně dívali spíš jako na přecitlivělou maminku, která nemá co dělat, a tak s naprosto zdravým dítětem běhá po doktorech a vymýšlí diagnózy. Vlastně mi všichni jen dokola tvrdili, že to do 3 let přejde samo a obvodní lékařka mi dokonce dlouze vysvětlovala,  že to s jídlem nemůže mít nic společného a že se ekzémem dcerka samočistí od nějakých vnějších vlivů nebo co. A kdyby se to náhodou zhoršilo a nemohla by v noci spinkat, tak mazat kortikoidní mastičkou. Tu jsme ale nakonec naštěstí nepotřebovaly.

Řekla jsem si pryč kortikoidní mastí

Jednoho rána se malá vzbudila a měla ekzém i na tvářičkách. Tak jsem si se slzami v očích řekla dost! Asi každá máma dokáže pochopit, jak moc jsem si přála, aby to raději potkalo mně a ne mojí holčičku. Začala jsem shánět informace o alternativním způsobu léčby, alergických reakcích na jídlo a také o tom, proč vlastně naše tělo reaguje ekzémem. Potom jsem našla výborného homopata, který, když malou vyšetřil, tak mi řekl, že je v pořádku, nemá žádné závažnější problémy, jen neumí strávit nějakou složku v potravě, kterou přijímá denně a kterou ji nejspíš předávám i já v mateřském mléku. Doporučil mi přestat kojit (malá uz měla 16 měsíců), dal malé jen lehká homeopatika, která usnadňují vylučovaní škodlivin z těla (Sulfur), vit.D a zakázal veškeré mléčné výrobky. Nechtěla jsem přestat kojit, máme to totiž jako náš osobní rituál před spaním a ráno po probuzení, a tak jsem si řekla, že raději zkusím vysadit mléko a všechny mléčné výrobky a uvidíme. Byl to takový můj malý experiment. Říkala jsem si, že když malé čisté tělíčko může mít takovéhle reakce, tak to s tím ‘zdravým a nezbytným’ mlékem možná bude trošku jinak.

Nebylo snadné se těstovin a sýrů zbavit

Žijeme v severní Itálii, takže nebylo lehké vysvětlovat rodině, že na naše těstovinky parmezán nepatří a mozzarelu taky nemůžeme. Oni jsou v tomhle jako blázni, parmezán je úplně všude, dokonce i v karbanátkách a přidává se i do strouhanky… i v případě že obalujete rybu. Každý pediatr doporučuje přidávat od ukončeného 6. měsíce 1-2 lžičky mletého parmezánu do poledního i večerního příkrmu dětí, a to i pokud je příkrm masový. Prý je parmezán plný vitamínů a vápníku a je pro malé děti jen přínosem… takže v tomhle jsme to opravdu neměli lehké. Ale musím říct, že na druhou stranu česká babička se taky pořád ptala, co jí teda mažu na chlebíček a já pořád dokola odpovídala, že chlebíčky u nás nemažeme. Vím, že to určitě to nemyslela špatně:)

Po měsíci byl ekzém pryč a bez kortikoidů

V každém případě, po měsíci jsme měli po ekzému jen vzpomínku v podobě světlejších skvrnek v místech kde byl! A to v létě doženeme opálením! Naštěstí tady léto máme o trošku dřív;)

Momentálně jsme bez mléka a mléčných výrobků a já se učím vařit jinak a musím říct, že se mi to daří a doma mám dost pozitivních ohlasů. Teda většinou, ale ono se to poddá  časem. I když nedodržuji všechno, například rajčata, lilky a cukety a občas i brambory tvoří základ spousty zdejších jídel a máme je s manželem moc rádi, takže se je ani nesnažím tolik omezit jako bíle těstoviny, všudypřítomné bíle veky a chlebíčky, sladkosti a zmrzlinu. Italové totiž obvykle snídají cappuccino s croassantami mimo domov, nebo máslové sladké sušenky doma. Mám ale skvělého manžela, který už pomalu přešel na moje celozrnné špaldové bábovky, kamutové muffiny a jiná mléka do cerealií, zatímco Anička  snídá ovesné vločky s rozinkami a mandlovým mlékem. No časem to snad ještě vylepšíme.

Přeji mnoho úspěchů vám i všem co mají odhodlaní stravovat sebe i své blízké jinak. Určitě to stojí za to!

Marie

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

  1. Moc díky za odpovědi, s tou sojovkou jsem si to myslela. Začínám taky přemýšlet o rybě, ale neznám nikoho, kdo by nějaké kvalitní nabízel.

  2. Neptala jste se sice mě, ale mám z nedostatku některých látek také obavy, takže tak 1/14 dni maso rybí nebo jiné zařazuji…

  3. Ahoj, čtu teď “Dobu jedovou” a docela mě tam paní děsí aspartanem v sojovce a nedostatkem taurinu u veganů a hlavně, jak je to hrozně nebezpečný pro vývoj jak plodu, tak kojence. Můžeme i my nemasožravci získat někde přírodní taurin nebo budeme muset polykat bobule? Evi, vy maso také nejíte, že, tak jak to řešíte?

    • Zrovna jsem ji dočetla minulý týden. Je tam hodně zajímavých informací, mě zase zaujal fluor, jak moc nám škodí a v čem všem je. Ale nevyzdvihovala bych jeden prvek. Když se jí pestře, nemůže nám nic chybět a my žádné bobule opravdu polykat nehodláme. Každá bobule mám vedlejší účinky a je to zbytečný koncentrát. Aspartam je skoro ve všem běžném jídle a v pití a je to opravdu velký průšvih. Ale nebojte se, v kvalitní Soyu omáčce, nebo v Tamari ze zdravé výživy opravdu není ani v jiných námi doporučovaných surovinách, my si to také hlídáme.

    • Taky jsem asi před měsícem dočetla obě dvě knížky, člověk jen zírá… A budu se k nim vracet. Mě v hlavně utkvěl hodně ten hliník všude kolem nás a následky očkování, které tam popisují.

    • Vydržte! Dceru (skoro 5letou) držím bez lepku 4 měsíce (neuro problém) a výsledky jsou skvělé! Lepek se vyplavuje dlouho a postupně a tělo bez něj o nic důležitého nepřijde! Jen se vše musí připravovat doma a plánovat dopředu. Spoléhat na to, že sváču koupím někde po cestě, nejde… 🙁

        • Já tomu věřím, protože co jsme přestali chodit po doktorech a mazat drahými krémy a dávat homeopatika, tak to má lepší..jen ten lepek se nám úplně nedaří. Ale dnes jsem objednala bezlepkové mouky (protože bez pečiva by malej prostě nepřežil a nechci mu to více ztěžovat), tak budu péct kváskový z bezlepkových surovin..každopádně jsem ráda za podporu, díky moc!

          • Co se týče podávání lepku dětem do 1 roku, resp.dětem, které se ještě kojí, slyšela jsem, že je lepší začít s lepkem právě v době kojení, že dítě si na lepek zvyká díky mat. mléku bezproblémově. Když se přestane s kojením a nasadí se potraviny s lepkem, je to o mnoho horší.

            • To souhlasím, ale dítě by se ideálně mělo kojit do 2 let, proto není kam spěchat a s lepkem stačí opatrně začít až po roce.

  4. Kromě rýže (všechny druhy, pokud budete střídat, je to zase o něco pestřejší), jáhly, kukuřice (polenta, krupice – obilovina, celé zrno, resp. klas – zelenina), ovesné – bezlepkové – vločky, amarant, quinoa a pohanka (ale ta se teď v létě moc nepoužívá). Kuskus ne, ten je z pšenice. Pšenice, ječmen, žito obsahují lepek. Oves avenin, ale přesto běžné ovesné výrobky nejsou při vyloučení lepku vhodné. (bývají kontaminovány zrny jiných obilovin).

    • Určitě si kupte knihu pí Strnadelové a p. Zerzána Radost ze zdravých dětí, tam najdete odpovědi na spoustu otázek, taky spoustu receptů. Bezlepková dieta není dnes už vůbec složitá, jen to tak ze začátku vypadá, než to přejde do krve :-).

  5. Dobré ráno, tento příběh mě před 14 dny nakopl k tomu, abych začala synovi a pomalu celé rodině vařit jinak..Syn má 18m a exem má taky od 3měsíců. Už jsme vyzkoušeli kde co, ale po počátečním zlepšení přišlo vždy zhoršení exému. Na kortikoidní masti jsem moc nedala, takže jsme chodili k homeopatovi, který synovi taky moc nepomohl, kozí mléko taky chvíli pomáhalo..nakonec jsem se rozhodla začít s obilným mlékem. Nejdřív se syn nechtěl nechat přesvědčit, ale teď už ho pije i bez sladu..po týdnu jedení jinak se synovi exém výrazně zlepšil..měla jsem obrovskou radost, že konečně snad něco zabralo..ovšem během 2 dalších dní přišlo, jako po každé léčbě, rapidní zhoršení..exém znovu zčervenal, začal svědit, opuchl..takže jsem bezradná, nevím co dál..:-(( je možné, že jsou to ty eliminace? je možné, že je to tím, že jsem synovi začla dávat více nevařené zeleniny, vzhledem k ročnímu období..nebo čerstvé ovoce??…mám spoustu otázek, pořád přemýšlím čím by to mohlo být..:-(

    • Dobrý den, já bych to rozhodně hned nevzdávala. Viděla jsem na netu rozhovor s MUDr. Lebenhartem(osvícený doktor), kde se zmiňoval o exému a prý vždy přijde zhoršení, protože se to tělo přes kůži snaží zbavit toho špatného a některé lidi to hned odradí… Takže jdete určitě správným směrem.Přehřátá játra a střevní alergie potřebují čas. Doporučuje se i vynechání lepku, nejen mléka a výrobků z něj.
      Pěkný den.

      • Mám stejná názor, často se právě symptomy zhorší, když se začne v těle něco dít. Rozhodně doporučuji vydržet minimálně měsíc i víc.

  6. Můžeme jen závidět vaše úspěchy s léčbou ekzému. Moje roční holčička má ekzém asi měsíc, stravujeme se jinak od jejího půl roku a stejně se objevil :(. Vím jsou zde asi zátěže z těhotenství a prvního půlroku ode mě, ale je těžké oponovat babičkám, jak může mít ekzém když jíte “zdravě”. Proto se chystáme na vyšetření k paní dr. Strnadelové, doufám, že to pomůže a ekzému se brzy zbavíme. Je opravdu zvláštní jak nad ekzémem dnešní moderní medicína jen mávne rukou 🙁

  7. Zdravím a souhlasím…
    Mě “donutilo” se nad jídlem zamyslet právě to, když se synovi na 5 měsících objevil ekzém – a hned po celém těle – hlavně na rukách, hrudníku a zádíčkách (já sama jsem ekzematik, manžel alergik, a babičky na tom s astmatem a lupenkou nejsou o moc líp)… Poplakala jsem si, nechtěla jsem, aby moje dítě trpělo jako já (ať už posměšky nebo nemožností koupat se v chlorovaných bazénech, stejně jako nevyspáním z proškrábaných nocí)…
    Jedna ochotná maminka mi na miminkovském webu poslala eliminační dietu pro alergiky a kojící maminky malých alergiků…
    Do týdne jsem si sehnala všechny potřebné potraviny a náhražky (rýžové mléko obohacené vápníkem, Biomin H – vápník, Biopron, pohankovou, kukuřičnou mouku, Schar-B mouku, javorový sirup, a další a další speciální potraviny, které u nás v Tescu nějak nevedou) a jednoho dne prostě začala… Syn měl v tu dobu rudé suché fleky úplně všude…
    Po týdnu jsem si všimla, že mu fleky blednou… Po 3 týdnech mu začaly z horní poloviny těla mizet a stěhovaly se na zadek a nohy… Den za dnem, týden za týdnem bylo jeho tělo čistější a čistější… Po dvou měsících mu zmizely poslední dva flíčky, které měl na lýtkách…
    Já zhubla 10kg!
    Po 27 letech mi zmizel z celého těla ekzém!!!! Dříve mi zmizel jen po dietě (absence sladkého – hlavně čokolád) v kombinaci s kortikoidy a antihistaminiky – zyrtec atp…
    No, postupně jsme od diety odstoupili a začali se stravovat zase normálně… Oba jsme tu následující zimu (dietu jsem držela květen-červenec) byli naprosto zdraví, bez rýmyček a kašlíčků…
    Letos jsem celou zimu promarodila… po 2 letech se mi zase rozjel ekzém… Dnes jsem začala…
    Vím, že to bude těžký, ale už jen v zájmu vlastního zdraví (nadváha, bolest hlavy, kloubů, ekzém, neustálé zahlenění, rýma, únava…) to musím v hlavě překopat… a časem snad přetáhnu na stranu zdravého “jiného” jídla i zbytek rodiny…
    Starší syn je ve školce – je vybíravý, nejí polévky… ale kupodivu je zdravý a jen sem tam zakašle, ačkoli celá školka padne… mladší miluje veškeré jídlo… sní cokoli… takový silný maso-zeleninový vývar s pohankou a červenou čočkou mi sní i z mého talíře 😀
    Držím nám všem palce…

    • Děkujeme za krásná článek a vaší zkušenost. Ano, je to takhle jednoduché, aby se doslova děly zázraky. Jde jen o to, vzít zdraví do svých rukou a přestat své problémy řešit s lékaři, kteří neřeší příčinu, ale něco velmi zásadního ve svém životě změnit. Žádná nemoc tu není jen tak, vždy se nám snaží naznačit, že něco neděláme dobře a pokud poslouchat nechceme, přidávají se další….

  8. Kateřino, netvrdím, že nedůvěřuji všem závěrům, které výzkumy přináší. Tvrdím, že pokud bych dříve dokázala pochopit tenhle systém stravování a tím i to, co říkal lékař TČM, nikdy bych na závěry, které mi stejně tak logicky jako Vy interpretovali alergologové, imunologové, gastroenterologové, praktičtí lékaři…, nedala. Protože jsem to ale udělala, dopadly moje dcery tak, že nejsou zdravé. Vím, že nemá smysl se trápit, ale snažit se s tím něco dělat, takže se – i když opožděně – snažím. A proto pokud se mě někdo zeptá na názor, říkám, že po tom, co vím, bych už nikdy dítěti lepek do roka nedala. Kromě jiného. Protože dítě to může ustát. Může. Ale nemusí. A já už bych to znovu zkoušet nechtěla. Ostatní ať si vyberou podle sebe.

    • Souhlas! Člověk si tím vším musí projít sám a zkoušet bolestné a zdlouhavé….pokus-omyl, než najde tu správnou cestu! Kdybych i já věděla dřív všechny souvislosti, mohly jsme být už možná taky trochu jinde, což často bolí až k pláči. Ale zas jsem tím získala hodně odborných informací, zkušeností, mám načteno a dělám to, co si myslím, že je teď nejlepší!

  9. Heleno, lepek se zavádí formou kaše z máčené obiloviny (vloček) a to v maximálním množství jedné lžíce denně, v prvních měsících zavádění samozřejmě spíše lžičky.
    To, že vejce (od slepic volně chovaných, zejména žloutek jen lehce povařený se téměř nemusí ani trávit) a mléko (bio, nepasterované, od krav pasených na trávě a výrobky z něj – zejména jogurty a máslo) nejsou vhodné potraviny pro člověka, o tom by samozřejmě byla jiná diskuze, do které asi nemá smysl se tu pouštět.
    Jak jste vyrůstala Vy (prakticky nekojení, příkrmy velmi brzy, slazené, v nevhodném množství), tím si prošla bohužel většina z nás a naši imunitu to jednoznačně poznamenalo, zejména skrze naši zničenou střevní flóru (podpořeno velmi častým užíváním antibiotik) a potýkáme se s důsledky takového počátku života dodnes. To samozřejmě není cesta. Nicméně princip zavádění alergenů v rámci imunitního okna netkví v tom, že dítě odstavím a budu ho, jak Vy říkáte, rvát „nevhodnými“ potravina, na to jste si to bohužel zjednodušila. Jde o to při hojném a vydatném kojení přidávat malé množství „rizikových“ potravin, aby se s nimi imunita setkala. Tak to totiž přirozeně dělali naši předci, kteří to, co jedli sami, dávali ochutnávat svým dětem, když neměli žádné tabulky od lékařů ani od zastánců všemožných výživových směrů, kterých je opravdu nepřeberně a všichni svorně hlásí, že ten jejich je ten jediný pravý 😉
    Milá Ayo, Váš syn není vůbec příkladem nebetyčné blbosti tohoto tvrzení, protože ti, co mají problém s tolerancí potravin, mají potravinové alergie již rozvinuté, u těch (alespoň z mých zkušeností) neplatí, že expozice je na místě, dokud reakce přetrvává, naopak, pokud stále reagují, tak se s danou potravinou prostě nesmí setkat, takže předčasnou expozici považuju za chybu.

    • Kateřino jenže naše generace nemůže žít tak jako ty předešlé. Minulé generace jedly sice skromně, ale zdravě. Děti kojily mnohem, mnohem déle než my. Pochybuji, že řešily piškotky a příkrmečky z jednodruhové zeleniny, ale nebyli tolik zatíženi dědičnými nemocemi jako my. Nás nikdo nekojil, já měla ve 3. měsících guláš, mamka zahušťovala sunar jíškou, abych dýl spala! Já neměla tak okaté problémy jako moje děti, ale měla jsem je a mám a možná o to horší, že nejsou tak jednoznačné. (V naší rodině vymírají ženy z matčiny strany na rakovinu tl. střeva a prsu. Ve věku okolo 50-ti let) Co je horší, svoje narušené chromozomy jsme předali s manželem, který je taky atopik dětem, k tomu připočtěte kvalitu potravin, ovzduší atd. a už prostě nemůžu očekávat, že naše děti si budou zvykat na něco co by je mohlo alergizovat. Mám kolem sebe spoustu maminek které tvrdí, že jejich děti NEMAJÍ ŽÁDNÝ problém a ony jim mohou dávat mléko a pečivo a sladké. Já se na ty děti dívám a vidím, že problém mají. Mají silně tmavé kruhy pod očima, trpí nespavostí a nejsou schopny jíst! ( místo obědů jedí rohlíky se salámem a maminky jsou rády, že ti jejich nemožní puberťáci jedí aspoň něco!), trpí migrénami, bývají často na ATB. Možná nemají tiky jako můj syn, nemají astma nebo ekzém nebo bolavé břicho… ale o to větší problémy je asi čekají, protože nikdo nereaguje na to, že jejich ledviny a střeva nejsou úplně v pořádku a čím déle to rodiče nechají být, tím hůř. Strašně se divíme jak děti kolem nás mají curkovku, rakovinu… z ničeho nic. Opravdu z ničeho nic?

    • Kateřino a ještě… jak víte, že dítě nemá nesnášenlivost nebo alergii, když mu tu potravinu nedáte? A fakt mám riskovat rozvinutí reakce od mírného osypání, pozvracení až po anafylaktický šok jen proto, abych si to testla nebo připravila dítě na budoucí příjem těchto potravin?
      Pamatuju jak mi dr. na gastru řekla, že jsem hysterka, že klukovi mám dávat lepek, protože ona stejně nezjistí, že má celiakii dokud nebude mít poškozené střevo a ona to zjistí jedině biopsií střeva! Já bych tam nešla. Nás tam odeslal alergolog, protože Vítkovy hodnoty na lepek byly strašně vysoké. Tak jsem paní dr. řekla, že mu lepek dávat nebudu, že nepotřebuju, aby mi otíkal popř. si poškodil střevo.

      • Anafylaktická reakce se dá poznat poměrně jednoduše, a to natřením alergenu na kůži – ti, co mají silné reakce, budou mít reakci v podobě pupínků, otoku, začervenání. Není nutné riskovat ji orálním podáním. Jinak souhlasím, že je na rodiči, pokud mu nevadí, že celoživotně (nebo do doby, kdy samo dítě si to bude chtít ověřit) dítěti vysadí lepek, je to jeho právo volby. O takových věcech by si vždy měli rodiče rozhodovat, stejně jako o očkování atd.

        Jinak s Vámi samozřejmě souhlasím v tom, že stravování dětí i dospělých u nás je celkově katastrofa. Já se vůbec nedivím těm problémům, o kterých píšete. Ale MB není jediná cesta, jak z toho ven a nezatracuji všechny poznatky, které s ní nejsou v souladu 😉 I já si z ní beru inspiraci, proto jsem také mohla reagovat na ten článek o ekzému a jen podotknout, že AE není jen o mléku a že i MB má ve vztahu k atopii svá slabá místa 😉

        • Děkujeme Kateřino za váš pohled zvenčí a i to, jak se snažíte získávat informace a hledat souvislosti. Jestli Vy pracujete v poradně atopického exému (jak jsem pochopila z adresy vašeho mailu), tak vidím, že se blýská na lepší časy, protože s většinou vašich názorů také souhlasím, i když ne se vším, líbí se mi váš neagresivní, milý a vysvětlující pohled na věc. Škoda jen, že takových jako jste vy je pořád jako šafránu.

          • Díky 🙂 Nicméně bohužel (nebo naštěstí) ani já nejsem lékař 🙂 Jen se této problematice intenzivně a dlouhodobě věnuji a děti stabilizované pomocí úpravy stravy a zažívání (a nezbytné kosmetické podpory) už počítám na stovky . Tento účinný postup sestavila moje kamarádka a najdete ho zde: http://www.proalergiky.cz/magazin/specialy/jak-zbavit-dite-atopickeho-ekzemu-upravou-stravy-deti-do-tri-let

  10. Přidávám se, moje dcera je druhý doklad nebetyčné blbosti tohoto tvrzení. Vlastně obě. Bohužel, BOHUŽEL!!! jsem své dcery stravovala podle výživových doporučení pánů doktorů. Bohužel, BOHUŽEL!!! jsem pochopila to, co mi říkal lékař tradiční čínské medicíny až s patnáctiletým zpožděním… Ne že bych byla tak natvrdlá, jen jsem to tenkrát prostě nechápala, snažila jsem se to, co říkal, nacpat do našeho systému stravování…Starší dcera alergie a astma, mladší celiakie, snížená funkce štítné žlázy. V roce, kdy jí byly 4, měla 9x antibiotika 🙁 Tak strašně mě mrzí, že jsem nevěděla. Neodsuzuji všechny lékaře a v případě zlomené nohy si nemyslím, že bych se bez nich obešla. Ale už dávno před tím než jsem začala jíst jinak, jsem se jim intuitivně vyhýbala jako čert kříži. Nepočítám prohlídky u zubaře a na gyndě.

    • Janino, před patnácti lety jste asi opravdu s léčbou dle klasické medicíny neměli moc šancí a ani dnes to není o mnoho lepší, pokud se jde cestou potlačováním příznaků (kortikoidy, antihistaminika atd.) a ne hledáním a řešením příčiny (potravinové alergie, v nepořádku střeva, játra, ledviny, nesprávně fungující imunita…). Ale není to důvod nevěřit všem závěrům, které nám výzkumy přináší.

  11. Tahle studie je úplně stejnej paskvil jako situace v Africe, kde kojícím matkám dr. doporučili, aby přestaly kojit, protože tak může zabrat vakcína proti nějaké nemoci, (nemůžu si po ránu vybavit název, dohledám). Ony totiž tím kojením vytvářely naprosto přirozenou imunitu a na tu očkovací látku neměly děti tu správnou imunitní reakci.
    Jinak můj malý syn je přesně dokladem nebetyčné blbosti tohoto tvrzení. Náš alergolog, kterého jsem do jisté doby považovala za chytrého muže mi taky řekl, že sice má malej z krve prokázanou citlivost na lepek, mléko a vejce, ale že to nic, že to je lepší než když mu byl rok, že je vidět, že tělo se s tím vyrovnává (já si myslím, že to bylo tím, že jsem mu výše zmíněné potraviny nedávala) a že si chlapec musí zvykat. Pak nám dal prášky na bolavé bříško (chemie) až nám chlapeček totálně zkolaboval do bezvědomí pro středně těžký zánět slinivky!

    • Ayo, já vím o někom, kdo hlásá MB a kdo řekl mámě malého chlapečka (asi 17m), který reaguje asi i na rýži, luštěniny, díky všem intolerancím má špatný spánek, náladu atp….že si zvykne!!!!! A že nemá cenu ho ani testovat. Ano, kdyby to řekl doktor, nedivila bych se, ale MB člověk? Nějak si to s tou jeho maminkou neumíme vysvětlit :o( Ještě dotaz, můžete mi napsat, co dostal syn na to bolavé bříško za lék?

      • Nalcrom to byl. Snad to píšu dobře. V letáku bylo uvedeno, že se dává 3x denně 15 min. před velkým jídlem při potravinové alergii. Já mu to dala 2x, když se po jídle kroutil. Jinak teda, abych byla férová a neházela všecko jen na dr., tak na vyšetření biorezonancí se zjistilo, že špatně snáší kukuřičnou mouku a pohanku a brambory. Ale já používala (blbá) extrudované chlebíky z těchti muk a tím jsem mu myslím zatloukla hřebíček… Ted už mu pohanka ani kukuřice nevadí a jí je (kromě brambor), přístroj už hlásí jen pšenici a vejce, mléko a mák.

      • Jenže když někdo hlásá MB, nic to neříká o tom, jaký je sám a jak moc MB žije a dodržuje. Naprosto to nevypovídá o kvalitě člověka, proto bych se nad tím tolik nepozastavovala. Silniční pravidla jsou také dokonalá a vymyšlená tak, že by se neměla stát nehoda a denně umírají na silnicích lidé, protože je někteří z nás nedodržují.

  12. Pěkná zkušenost, pravdou je, že bílkoviny kravského mléka patří mezi nejčastější potravinové alergeny v kojeneckém a batolecím věku. Nicméně nejsou alergeny jedinými, velké části dětí vadí vejce a také sója a pšenice. Pak je zde celá řada potravin, které obsahují hodně histaminu nebo jsou schopny v těle vyvolat jeho tvorbu, kam mimo jiné patří hodně zralé ovoce nebo zelenina a zejména kvašení potraviny, na což obzvlášť bych chtěla u makrobiotické stravy upozornit. Také atopikům neprospívá příliš sacharidů, a to i těch složitých (z obilovin i pseudoobilovin), protože i ty mohou vyživovat nepříznivou střevní flóru a zdravá střeva jsou základem pro zdravou imunitu (více toto téma rozebírá kniha Syndrom trávenia a psychológie, doporučuji všem rodičům atopiků nebo dětí s poruchami chování či autoimunitními nemocemi…).
    Jinak dle posledních poznatků se doporučuje zavádět mléčný příkrm už od ukončeného 6. měsíce (nejpozději, možno malé testovací množství i dříve), protože tím dochází ke snížení rizika vzniku alergické reakce díky období tzv imunitního okna. Více zde: http://www.alergieimunita.cz/2012/05/16/prevence-alergie-kdy-zavadat-jednotliva-pokrmy-jadelnaaku-kojence/

    • Samozřejmě že známe i tyto studie. Začínala jsem mít pocit, že lékaři konečně dostávají rozum a delší kojení je opět doporučováno. Nejspíš to bude výstřelek posledních studií našich vševědů. Mě už asi nic nepřekvapí, mění se to každý rok a tohle mi přijde nebetyčná blbost. Cpát nevyzrálý dětský organismus už od 4. měsíců kdoví čím, aby se k lepku dostalo nejpozději v půl roce je podle mě hazard s jeho imunitou. Vždyť stačí mít zdravý selský rozum. Přeci když budu dávat co nejdříve dítěti něco, co mu stejně bude vždycky škodit (mléko, umělá mléka, vejce, lepek z vymílané bílé mouky…), s tím, že mu to pak bude škodit míň? To mu mám co nejdřív dávat alkohol aby si na něj tělo zvyklo? A že to zvyšuje nebezpečí diabetu? To zvyšuje tak jako tak konzumace konvenční stravy.

      Kdo ví, jak moc citlivý je zažívací systém maličkého dítěte, které by mělo pokud je to možné být do roka krmeno převážně mateřským mlékem, tak do něj preventivně nebude rvát lepek a něco tak extrémního a těžce stravitelného jako je maso a vejce. Když jsem se ptala lékaře, v jaké formě se dává v půl roce lepek tak prý v piškotech!!! Víte z čeho jsou piškoty??? Vejce, bílá mouka a cukr!!! Ani jedna věc není vhodná pro děti. Nechápu proč mu ničit přirozenou mikroflóru dávkou cukru a bílé mouky??? Pro mě to nemá jediné opodstatnění a každá máma, která se nad tím zamyslí mi musí dát za pravdu.

      Moje dítě bylo kojeno do 2 a čtvrt roku, do roka byl jen kojen, příkrmy nechtěl, tak lžička co snědl za den se nedala počítat. Lepek dostal po roce a jen malinko ve formě trošky krupek v rýži, pšenici si zkusil až ve dvou, maso taky a vejce teprve nedávno (budou mu 4) a je naprosto zdravý, nemá žádnou alergii, ani celiakii, ani exém. Já sama jsem alergička, moje rodiče a sestra také. Také jsem byla kojená jen krátce, pak sunar, už ve 3 měsících příkrmy, maso, vejce, mléčné výrobky, v roce jsem prý jedla všechno a výsledek? Od 2 let těžkej alergik, sestra to samé, má navíc exém a astma. Mně tahle zkušenost stačí a nepřesvědčí mě o opaku ani placené účelové výzkumy.

  13. Zobrazit všech 45 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

SDÍLEJTE PŘÍSPĚVKY - získejte členství v Klubu JJ nebo jeho prodloužení. Jak to funguje?
Autorem článku je Eva Cikrytová
Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh
Předchozí článekDýně olejná
Další článekKe změně stačily tři měsíce (Lukáš 36 let)