Domů > Zdravé recepty > Polévky > Krémové

Thajská polévka s kokosovým mlékem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka

Zeleninová varianta thajské polévky. Úžasně voní a chutná a na své si přijdou hlavně milovníci pikantních chutí.

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
  • 1 polévková lžíce sezamového oleje
  • 1 mrkev
  • 10 cm cukety
  • 3 stroužky česneku
  • kousek zázvoru (asi 3 cm)
  • červená kari pasta (dle chuti, já dávám 1 lžičku a je to štiplavé)
  • 1 lžíce tamari + sůl na ochucení
  • 1 lžička sirupu
  • 600 ml vody
  • 400 ml kokosového mléka
  • sušené listy kafírové limety
  • čerstvý koriandr i se stonky + na ozdobení
  • šťáva z 1/2 limety
  • 5 žampionů (volitelné)
  • jarní cibulka
  • rýžové nudle do polévky

Často se ptáte, jestli ještě v padesáti, šedesáti nebo sedmdesáti má cenu měnit jídelníček. Mnohdy se taky ptáte, jes...

  • 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
  • 1 polévková lžíce sezamového oleje
  • 1 mrkev
  • 10 cm cukety
  • 3 stroužky česneku
  • kousek zázvoru (asi 3 cm)
  • červená kari pasta (dle chuti, já dávám 1 lžičku a je to štiplavé)
  • 1 lžíce tamari + sůl na ochucení
  • 1 lžička sirupu
  • 600 ml vody
  • 400 ml kokosového mléka
  • sušené listy kafírové limety
  • čerstvý koriandr i se stonky + na ozdobení
  • šťáva z 1/2 limety
  • 5 žampionů (volitelné)
  • jarní cibulka
  • rýžové nudle do polévky

Jak připravit thajskou krémovou polévku

  1. V hrnci rozehřejeme slunečnicový i sezamový olej a orestujeme kari pastu. Potom přidáme nakrájenou mrkev, cuketu, česnek a zázvor, orestujeme, zalijeme vodou, ochutíme tamari, solí, přihodíme koriandr i se stonky, listy z kafírové limety a vaříme.
  2. Až je zelenina měkká, polévku rozmixujeme. Poté zalijeme kokosovým mlékem, přihodíme nakrájené žampiony a ještě cca 10 minut vaříme.
  3. Dochutíme šťávou z limety, sirupem, popřípadě ještě dosolíme pomocí tamari.
  4. Nudle uvaříme dle návodu na obalu, dáme na talíř, zalijeme polévkou a zdobíme koriandrem, jarní cibulkou a plátkem limetky.

 

Praktické

  • Pokud chcete vydatnou obědovou polévku, připravte si do ní ještě restované tofu.
  • Pro bezlepkovou dietu použijte bezlepkové nudle.
  • Pro verzi bez sóji použijte místo sojové omáčky tamari více soli nebo nesójovou slanou přírodní omáčku, např. hrachovou.

Obměna

  • Pokud nechcete polévku pálivou, zkuste dát místo červené kari pasty zelenou, je mnohem jemnější, ale stále dá polévce “šmrnc”.
  • V sezóně můžete do polévky nakrájet i rajčátka či papriky.
  • Druh nudlí můžete obměnit podle chuti a stavu zásob. Můžete použít např. skleněné, batátové, pšeničné atd.

Děti

Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Klub
Raduska98
24. 12. 2021

Dobry den, v receptu pisete o nahrazeni sojove omacky hrachovou. Co to je za omacku?

Klub
Jaroslav Hlávka
21. 11. 2021

“Jediná”
Ty jediná jsi byla,
pak někam jsi se ztratila.
Stojím před zrcadlem je ráno,
přemýšlím, bude nám dnes dáno.
Pak objevila jsi se znovu,
máme štěstí, můžeme putovat spolu.

Vynikající exotická záležitost od Klárky 🌻 Polévka je plná rozmanitých chutí, které se vzájemně doplňují a v puse se pak propojí do dokonalého zážitku. Jsem nadšen toto je moje polévka číslo 40 z webu Jíme Jinak, pestrost=radost 😀
Klárko moc děkuji za skvělý zážitek, polévku zařazuji mezi své oblíbené 🙏

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Rýže Nerone se zimní zeleninou

Zkoušeli jste už italskou černou rýži Nerone? Je velmi aromatická, její chuť je perfektní, už při vaření voní z hrnce. Zkuste třeba tuto verzi se zeleninou...

Ďábelské rýžové gnocchi

Tyto lahodné gnocchi si můžete dopřát i při bezlepkové dietě. Při zachování ingrediencí jsou opravdu velmi pálivé, což krásně kontrastuje s jednoduchou hra...

Kantonská veganská rýže

Pokud si také rádi občas připravíte recept připomínající živočišné jídlo, ne ze stesku po něm, ale prostě proto, že jste hračičky a baví vás experimentovat...

Jáhlová kaše s pečenou řepou a černou čočkou

Když se kouknete na ingredience asi nebudete mít chuť se do toho receptu pustit. Jedna porce a tolik věcí! Ale bez práce nejsou koláče a tahle kaše je fakt...

Pečený květák se špaldou a tofu smaženicí

Máte rádi obalovaný květák? Vyzkoušejte tuto jeho zdravou a lahodnou verzi. Příprava tohoto pokrmu zabere trochu času, ale výsledek stojí za to. Chuť tohot...

Polévka z červené čočky, mrkve a zázvoru

Také milujete krémové polévky? Vyzkoušejte tuto jednoduchou, rychlou a lahodnou variantu, na které si jistě pochutná celá rodina.