Včera jsme oslavili Masopust a pozítří máme Popeleční středu. Začíná půst. Víte, proč se držel? A víte, proč ho držíme každý rok i my, když i v průběhu roku jíme jinak?

Kdy začíná masopust 

Masopust začíná svátkem Tří králů a vrcholí masopustním pondělím a úterým, čtyřicet dní před velikonočními svátky. Byla to doba, kdy se naši předkové veselili a hodovali, pořádali zabíjačky, dojídali vše mastné a tučné. Tradiční masopust spadá do období zimy, kdy tučnější stravu potřebujeme a nemáme problém ji strávit. Naši předci ale nikdy po masopustu nevynechali období důležité pro své zdraví a to 40-ti denní půst, který se držel až do Velikonoc. Nabyla to hladovka, ale bylo to období, kdy se jedlo velmi skromně. Zásoby se po zimě již tenčily, a proto se jídlem přirozeně šetřilo. Maso nebylo vůbec nebo jen na neděli. Nejdřív se tedy v zimě hodovalo, a pak se na jaře 40 dní postilo, byl to maso-půst. Půst od masa, všeho tučného, těžkého.

Cpeme se celý rok

My jsme díky supermarketům a dostupnosti všech potravin po celý rok přestali tyto tradice dodržovat. A když už, tak držíme pouze ty hodující. Rádi slavíme, rádi se dobře najíme. Většina dnešních svátků je o jídle a o pití, původní účel se často ztratí pod plnými stoly. Jídlo je dostupné, každý na něj má. A tak se cpeme. Neznáme hlad a naše trávení nezná odpočinku. Postní období už dodržuje málokdo.

Proč je postní období důležité

Přitom je to jedno s nejdůležitějších období v roce, kdy pro své tělo můžeme udělat hrozně moc. Pokud budeme půst ignorovat, odvděčí se nám tělo jarní únavou, vnitřním napětím, vznětlivostí a nevrlostí, ale také  chybějícím elánem, nechutí něco začít a také to dokončit. Tak se totiž projevují přetížená játra. Pálení žáhy, špatné trávení, neschopnost se rozhodnout včas zase ukazují na přetížený žlučník. Co uděláme pro svá játra a žlučník na jaře, to ovlivní naše zdraví a náladu na celý rok. Co je 40 denní odlehčení stravy proti 325 zbylým dnům, kdy se nepostíme?

Pusťte se do toho

Upravte jídelníček na jarní, dejte svému přetíženému trávení volno a naberte energii, kterou jaro přináší. Pokud nevíte, jak na to, pusťte si toto video, kde vám základy povím během 13 minut. A jestli na to nechcete být sami, neumíte zdravě vařit, neznáte suroviny a chcete milou společnost, tak se přidejte k nám do online kurzu Jarní očista, kde vás čeká detoxikační jarní jídelníček na 6 týdnů, video recepty, online poradna a vzdělávací videa, která vás naučí principy zdravého stravování. S námi se můžete postit velmi zvesela a chutně. Jídelníček je totiž zdravý ale také velmi, velmi dobrý, jak si můžete všimnout v posledních komentářích od těch, kdo se k nám do programu přidali a už začali vařit jinak.

Postíme se i my, co jíme jinak

Všichni potřebujeme jednou za čas tělu ulevit. I když je člověk třeba vegetarián a maso vůbec nejí, má zase jiné hříšky, které je dobré vyladit. Někdo prostě jí moc, někdo potřebuje odbourat mlsání, jiný jídlo na noc, někdo moc kafuje, někdo chce přestat kouřit…Všichni máme na čem pracovat a co zlepšovat. A právě na jaře nám to půjde lépe než kdykoli jindy v průběhu roku.

 

 

 

 

Přítel mi řekl, že by tak chtěl jíst už pořád

Lucie: Ráda bych napsala takové shrnutí mého kurzu. Především...

Díky za kurz, který mě nikam netlačil, ale naopak motivoval

MoniVr: Dobrý den, chci moc poděkovat, cítím se moc...

Rychlá příprava jídel, které mi chutnají

Pribe: Mám dole 4,8 kg a pokračuji dál. Je...

Jak krásný je svět, když máte zdraví

Vladka: Holky, chci Vám napsat krátký komentář. Byla jsem...

Bez masa je mi skvěle

Petra: Nejdřív jsem to vůbec neplánovala, ale nakonec jsem maso...

poděkování

Vaše stránky jsou pro mě velkým přínosem, právě procházím...

Jsem ráda, že jsem do toho šla!

Giana: Chtěla bych moc poděkovat za celé zpracování kurzu,...

Tomu bych nevěřila: Po 3 dnech na JJ stravě mi splasklo břicho!

cihal: Zdravím vás. Začala jsem dle videa polévkami k...

I sestřička v nemocnici si všimla, že jím zdravě

Bartoanaovj: Evi, Helčo, děkuji za práci kterou děláte. I...

Z maroda jsem zase činorodá!

Jarka: Ahoj Evi a Heli a všichni klubáci ♥...

Moje hmotnost je konečně stabilní

Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...

Hubnutí jde samo

Iva1: Dobrý den, pořád se bavím a pořád hubnu,...

Děkuji – spadli jste nám z nebe…

Jana:Uzasny clanek. Neuveritelne, jak stejne to mame. Dceri jsou...

Zamilovala jsem se do česnekové pomazánky

Vendtechman: Prave jsem se zamilovala do dnesni cesnekove pomazánky...

Jíme Jinak působí na všech úrovních

Michjana: Náš mladší syn (15) si minulý týden přerovnal...

Cítím se skvěle a moje tělo nasává živiny

Iva: Dobrý den, jsem velice překvapena! Moje tělo reaguje...

2 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Je to tak. Já jsem se radostně pustila do jarní očisty. Sice nestíhám vše podle jídelníčku, ale nevadí. Už po týdnu se cítím lépe. Dokonce jsem zvládla jednodenní “opravdový” půst. To když byl nov. Už se těším na úplněk :-). Mám jen jeden problém – co dělat s přebytky z vaření? Nějak se mi nedaří trefit tu správnou velikost porce a stále mi něco zůstává.

    • To je skvělé, že už po týdnu jsou cítit změny k lepšímu.Jsem ráda, že to píšete, pro běžného člověka je k neuvěření, že by jídlo mohlo během pár dní udělat nějakou výraznou změnu, a jak málo vlastně stačí, že? Úplný půst zvládá málokdo, tak to gratuluji! 🙂 Tipů na přebytky máme spoustu viz https://www.jimejinak.cz/13-tipu-jak-vyuzit-zbytky-potravin-v-kuchyni/ Ono se to časem vychytá a budete to mít v oku. Aspoň máte vždy něco po ruce k zakousnutí 😉

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článek5x “mléčné” nápoje, do kterých využijete rostlinné mléko
Další článekJak uvolnit betakaroten v miso polévce