Včera skončil Masopust a dnes máme Popeleční středu. Začíná půst. Víte, proč a jak se držel? A víte, proč ho držíme každý rok i my, když i v průběhu roku jíme jinak? Pozor, není to hladovka!

Masopust a Velikonoční půst

Masopust začíná svátkem Tří králů a vrcholí masopustním pondělím a úterým, čtyřicet dní před velikonočními svátky. Byla to doba, kdy se naši předkové veselili a hodovali, pořádali zabíjačky, dojídali vše mastné a tučné. Tradiční masopust spadá do období zimy, kdy tučnější stravu potřebujeme a nemáme problém ji strávit.

Naši předci ale nikdy po Šibřinkách (nebo také Ostatkách, Fašanku či Končinách), jak se závěrečným oslavám Masopustu říkalo, nevynechali období důležité pro své zdraví – čtyřicetidenní půst, který se držel až do Velikonoc. Nebyla to hladovka, ale bylo to období, kdy se jedlo velmi skromně. Zásoby se po zimě již tenčily, a proto se jídlem přirozeně šetřilo. Maso nebylo vůbec nebo jen na neděli. Nejdřív se tedy v zimě hodovalo, a pak se na jaře 40 dní postilo, byl to maso-půst. Půst od masa, všeho tučného, těžkého.

Cpeme se celý rok

My jsme díky supermarketům a dostupnosti všech potravin po celý rok přestali tyto tradice dodržovat. A když už, tak držíme pouze ty hodující. Rádi slavíme, rádi se dobře najíme. Většina dnešních svátků je o jídle a o pití, původní účel se často ztratí pod plnými stoly. Jídlo je dostupné, každý na něj má. A tak se cpeme. Neznáme hlad a naše trávení nezná odpočinku. Postní období už dodržuje málokdo.

Jak se vyhnout jarní únavě

Přitom je to jedno s nejdůležitějších období v roce, kdy pro své tělo můžeme udělat velmi mnoho. Pokud budeme půst ignorovat, odvděčí se nám tělo jarní únavou, vnitřním napětím, vznětlivostí a nevrlostí, chybějícím elánem, nechutí něco začít a také to dokončit. Tak se totiž projevují přetížená játra.

Pálení žáhy, špatné trávení, neschopnost se rozhodnout včas zase ukazují na přetížený žlučník. Co uděláme pro svá játra a žlučník na jaře, to ovlivní naše zdraví a náladu na celý rok. Co je 40 denní odlehčení stravy proti 325 zbylým dnům, kdy se nepostíme?

Pusťte se do toho

Upravte jídelníček na jarní, dejte svému přetíženému trávení volno a naberte energii, kterou jaro přináší. Pokud nevíte, jak na to, pusťte si toto video, kde vám základy povím během 13 minut.

A jestli na to nechcete být sami, neumíte zdravě vařit, neznáte suroviny a chcete milou společnost, tak se přidejte k nám do online kurzu Jarní očista, kde vás čeká detoxikační jarní jídelníček na 6 týdnů, video recepty, video cvičení, online poradna a vzdělávací videa, která vás naučí principy zdravého stravování.

S námi se můžete postit zvesela a chutně. Jídelníček je totiž zdravý ale také velmi, velmi dobrý, jak si můžete všimnout v posledních komentářích a příbězích těch, kdo se k nám do programu přidali v minulých ročnících.

Postíme se i my, co jíme jinak

Všichni potřebujeme jednou za čas tělu ulevit. I když je člověk třeba vegetarián a maso vůbec nejí, má zase jiné hříšky, které je dobré vyladit. Někdo prostě jí moc, někdo potřebuje odbourat mlsání, jiný jídlo na noc, někdo moc kafuje, někdo chce přestat kouřit…Všichni máme na čem pracovat a co zlepšovat.

A právě na jaře nám to půjde lépe než kdykoli jindy v průběhu roku. Takže hurá do toho!

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Děti nepoznaly, že je to zdravé

Alena: můj 6letý masař nepoznal, že sekaná není z masa,...

Moc mě to baví!

Libenk: Děkuji za výborný recept :-) Dnes upečeno a...

Kalhoty mi padají i zapnuté (Veve)

Veve: Ahoj Evi, dnes jsem tě viděla v pořadu...

Tak jednoduché a tak dobré! (Nada)

Nada: To je dobrota!!! Neměla jsem tolik kedluben, tak...

Děkuji za vaši osvětu ohledně jídla a kurz zdarma

Andrea A.: Ráda bych Vám, vám všem, moc poděkovala...

Nikdy bych nevěřila, že zelenina může chutnat tak dobře

Lenka: Taky pomalu objevují jemné chutě nových potravin a...

Všichni pějí na vaše jídla chválu

Helena Š.: Dobrý den, protože nejsem na sociálních sítí, ale...

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

Úspěch – chutná i příteli

Iveta: Co mám uvařeno, nabízím i příteli a nezdráhá...

Jde to i se dvěma maličkými dětmi

Martina: Ahoj Evi a Helčo, a všichni ostatní ?. Jsem s...

Po kurzu mám krásnou pleť a vlasy zvětšily na objemu

Evacernosk: Tak po čtrnácti kouzelných lekcích hubnutí do plavek...

Poděkování

Dobrý den, chtěla jsem moc poděkovat za tyto inspirující...

Jak krásný je svět, když máte zdraví

Vladka: Holky, chci Vám napsat krátký komentář. Byla jsem...

Překvapilo mě, jaký rozdíl je, když nejím maso a mléko

Slavkast: Chtěla bych za kurs moc poděkovat! Nejvíce mě...

Nemám hlad, nehoní mě mlsná a mám lepší náladu (Renáta)

Renáta: Dobrý den paní Evo, jsem dnes den před...

Syn začal dobrovolně jíst dušenou zeleninu

Alena.brunova: Teda ty kapustičky na zádíčka! To je mňamkošinka!...
  1. Je to tak. Já jsem se radostně pustila do jarní očisty. Sice nestíhám vše podle jídelníčku, ale nevadí. Už po týdnu se cítím lépe. Dokonce jsem zvládla jednodenní „opravdový“ půst. To když byl nov. Už se těším na úplněk :-). Mám jen jeden problém – co dělat s přebytky z vaření? Nějak se mi nedaří trefit tu správnou velikost porce a stále mi něco zůstává.

    • To je skvělé, že už po týdnu jsou cítit změny k lepšímu.Jsem ráda, že to píšete, pro běžného člověka je k neuvěření, že by jídlo mohlo během pár dní udělat nějakou výraznou změnu, a jak málo vlastně stačí, že? Úplný půst zvládá málokdo, tak to gratuluji! :-) Tipů na přebytky máme spoustu viz https://www.jimejinak.cz/13-tipu-jak-vyuzit-zbytky-potravin-v-kuchyni/ Ono se to časem vychytá a budete to mít v oku. Aspoň máte vždy něco po ruce k zakousnutí ;-)

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekOSN: Nižší konzumace masa může snížit riziko pandemie
Další článekChodil jste k nám s berlemi