Včera jsme oslavili Masopust a pozítří máme Popeleční středu. Začíná půst. Víte, proč se držel? A víte, proč ho držíme každý rok i my, když i v průběhu roku jíme jinak?

Kdy začíná masopust 

Masopust začíná svátkem Tří králů a vrcholí masopustním pondělím a úterým, čtyřicet dní před velikonočními svátky. Byla to doba, kdy se naši předkové veselili a hodovali, pořádali zabíjačky, dojídali vše mastné a tučné. Tradiční masopust spadá do období zimy, kdy tučnější stravu potřebujeme a nemáme problém ji strávit. Naši předci ale nikdy po masopustu nevynechali období důležité pro své zdraví a to 40-ti denní půst, který se držel až do Velikonoc. Nabyla to hladovka, ale bylo to období, kdy se jedlo velmi skromně. Zásoby se po zimě již tenčily, a proto se jídlem přirozeně šetřilo. Maso nebylo vůbec nebo jen na neděli. Nejdřív se tedy v zimě hodovalo, a pak se na jaře 40 dní postilo, byl to maso-půst. Půst od masa, všeho tučného, těžkého.

Cpeme se celý rok

My jsme díky supermarketům a dostupnosti všech potravin po celý rok přestali tyto tradice dodržovat. A když už, tak držíme pouze ty hodující. Rádi slavíme, rádi se dobře najíme. Většina dnešních svátků je o jídle a o pití, původní účel se často ztratí pod plnými stoly. Jídlo je dostupné, každý na něj má. A tak se cpeme. Neznáme hlad a naše trávení nezná odpočinku. Postní období už dodržuje málokdo.

Proč je postní období důležité

Přitom je to jedno s nejdůležitějších období v roce, kdy pro své tělo můžeme udělat hrozně moc. Pokud budeme půst ignorovat, odvděčí se nám tělo jarní únavou, vnitřním napětím, vznětlivostí a nevrlostí, ale také  chybějícím elánem, nechutí něco začít a také to dokončit. Tak se totiž projevují přetížená játra. Pálení žáhy, špatné trávení, neschopnost se rozhodnout včas zase ukazují na přetížený žlučník. Co uděláme pro svá játra a žlučník na jaře, to ovlivní naše zdraví a náladu na celý rok. Co je 40 denní odlehčení stravy proti 325 zbylým dnům, kdy se nepostíme?

Pusťte se do toho

Upravte jídelníček na jarní, dejte svému přetíženému trávení volno a naberte energii, kterou jaro přináší. Pokud nevíte, jak na to, pusťte si toto video, kde vám základy povím během 13 minut. A jestli na to nechcete být sami, neumíte zdravě vařit, neznáte suroviny a chcete milou společnost, tak se přidejte k nám do online kurzu Jarní očista, kde vás čeká detoxikační jarní jídelníček na 6 týdnů, video recepty, online poradna a vzdělávací videa, která vás naučí principy zdravého stravování. S námi se můžete postit velmi zvesela a chutně. Jídelníček je totiž zdravý ale také velmi, velmi dobrý, jak si můžete všimnout v posledních komentářích od těch, kdo se k nám do programu přidali a už začali vařit jinak.

Postíme se i my, co jíme jinak

Všichni potřebujeme jednou za čas tělu ulevit. I když je člověk třeba vegetarián a maso vůbec nejí, má zase jiné hříšky, které je dobré vyladit. Někdo prostě jí moc, někdo potřebuje odbourat mlsání, jiný jídlo na noc, někdo moc kafuje, někdo chce přestat kouřit…Všichni máme na čem pracovat a co zlepšovat. A právě na jaře nám to půjde lépe než kdykoli jindy v průběhu roku.

 

 

 

 

Je mi mnohem líp ve vlastním těle

Hanka: Dobrý den, děkuji za kurz. Zhubla v pase...

Už nikdy nechci zpět: konečně se cítím se fit

Evacernosk: Děkuji za tento kurz, přesto že jsem dané...

Všechny informace, které jsem si musela přečíst v knížkách, jste shrnuli

Pavlína M.: Ten článek o müsli je prostě, nejde...

Jídlo je výborné, rychlé a léčí a navíc ušetřím na nákupech

Vherm: Ahoj všem, jsem 12. den v hubnutí do...

Hubnutí přišlo tak nějak samo

Chania: Vynechala jsem pečivo, nepotřebuji ho. Cukr jsem přestala...

Cítím se skvěle a moje tělo nasává živiny

Iva: Dobrý den, jsem velice překvapena! Moje tělo reaguje...

Jde to i se dvěma maličkými dětmi

Martina: Ahoj Evi a Helčo, a všichni ostatní ?. Jsem s...

Děkuji, jak se o nás krásně staráte

Tereza: Tak já také ještě jednou díky! Krásně se...

Jsem nadšená, jak mi jídlo chutná a nemám chuť na sladké

Dagmar: Dobrý den Evi, jsem nadšená, jak mi jídlo...

Děkuji za vaše recepty, mám 7 kg dole (72 let)

Zdeňka H.: Paní Evo. Bude mi 72 let, ráda...

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...

Děkuji moc za videa

Magda: Děvčata, děkuji moc za videa, jsou úžasná a...

Díky novým videím v kurzu mám pocit, že jsme si blíž

Tereza: Moc moc chválím za nové zpracování kurzu (videa),...

Děkuji, že JJ děláte s láskou a obrovským nadšením

Žaneta: Moc se mi Vaše stránky líbí, je vidět,...

Jsem v klubu již 3. rokem a je k nezaplacení!

Marie J: děkuji za Váš úžasný web. V klubu...

Děkujeme za mlíčko pro nekojené děti

Míla: Ahoj jíme jinak, chtěla bych vám poděkovat (hlavně) za...
  1. Je to tak. Já jsem se radostně pustila do jarní očisty. Sice nestíhám vše podle jídelníčku, ale nevadí. Už po týdnu se cítím lépe. Dokonce jsem zvládla jednodenní “opravdový” půst. To když byl nov. Už se těším na úplněk :-). Mám jen jeden problém – co dělat s přebytky z vaření? Nějak se mi nedaří trefit tu správnou velikost porce a stále mi něco zůstává.

    • To je skvělé, že už po týdnu jsou cítit změny k lepšímu.Jsem ráda, že to píšete, pro běžného člověka je k neuvěření, že by jídlo mohlo během pár dní udělat nějakou výraznou změnu, a jak málo vlastně stačí, že? Úplný půst zvládá málokdo, tak to gratuluji! 🙂 Tipů na přebytky máme spoustu viz https://www.jimejinak.cz/13-tipu-jak-vyuzit-zbytky-potravin-v-kuchyni/ Ono se to časem vychytá a budete to mít v oku. Aspoň máte vždy něco po ruce k zakousnutí 😉

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článek5x “mléčné” nápoje, do kterých využijete rostlinné mléko
Další článekJak uvolnit betakaroten v miso polévce