Domů > Magazín > Blog

Po Masopustu přichází půst – šance pro naše zdraví

Včera skončil Masopust a dnes máme Popeleční středu. Začíná půst. Víte, proč a jak se držel? A víte, proč ho držíme každý rok i my, když i v průběhu roku jíme jinak? Pozor, není to hladovka!

Masopust a Velikonoční půst

Masopust začíná svátkem Tří králů a vrcholí masopustním pondělím a úterým, čtyřicet dní před velikonočními svátky. Byla to doba, kdy se naši předkové veselili a hodovali, pořádali zabíjačky, dojídali vše mastné a tučné. Tradiční masopust spadá do období zimy, kdy tučnější stravu potřebujeme a nemáme problém ji strávit.

3denní “Podzimní detox výzva”
Imunita + Jídelníček + Antistres
Tři nabité webináře!

Rezervovat místo zdarma

Naši předci ale nikdy po Šibřinkách (nebo také Ostatkách, Fašanku či Končinách), jak se závěrečným oslavám Masopustu říkalo, nevynechali období důležité pro své zdraví – čtyřicetidenní půst, který se držel až do Velikonoc. Nebyla to hladovka, ale bylo to období, kdy se jedlo velmi skromně. Zásoby se po zimě již tenčily, a proto se jídlem přirozeně šetřilo. Maso nebylo vůbec nebo jen na neděli. Nejdřív se tedy v zimě hodovalo, a pak se na jaře 40 dní postilo, byl to maso-půst. Půst od masa, všeho tučného, těžkého.

Cpeme se celý rok

My jsme díky supermarketům a dostupnosti všech potravin po celý rok přestali tyto tradice dodržovat. A když už, tak držíme pouze ty hodující. Rádi slavíme, rádi se dobře najíme. Většina dnešních svátků je o jídle a o pití, původní účel se často ztratí pod plnými stoly. Jídlo je dostupné, každý na něj má. A tak se cpeme. Neznáme hlad a naše trávení nezná odpočinku. Postní období už dodržuje málokdo.

Jak se vyhnout jarní únavě

Přitom je to jedno s nejdůležitějších období v roce, kdy pro své tělo můžeme udělat velmi mnoho. Pokud budeme půst ignorovat, odvděčí se nám tělo jarní únavou, vnitřním napětím, vznětlivostí a nevrlostí, chybějícím elánem, nechutí něco začít a také to dokončit. Tak se totiž projevují přetížená játra.

Pálení žáhy, špatné trávení, neschopnost se rozhodnout včas zase ukazují na přetížený žlučník. Co uděláme pro svá játra a žlučník na jaře, to ovlivní naše zdraví a náladu na celý rok. Co je 40 denní odlehčení stravy proti 325 zbylým dnům, kdy se nepostíme?

Pusťte se do toho

Upravte jídelníček na jarní, dejte svému přetíženému trávení volno a naberte energii, kterou jaro přináší. Pokud nevíte, jak na to, pusťte si toto video, kde vám základy povím během 13 minut.

A jestli na to nechcete být sami, neumíte zdravě vařit, neznáte suroviny a chcete milou společnost, tak se přidejte k nám do online kurzu Jarní očista, kde vás čeká detoxikační jarní jídelníček na 6 týdnů, video recepty, video cvičení, online poradna a vzdělávací videa, která vás naučí principy zdravého stravování.

S námi se můžete postit zvesela a chutně. Jídelníček je totiž zdravý ale také velmi, velmi dobrý, jak si můžete všimnout v posledních komentářích a příbězích těch, kdo se k nám do programu přidali v minulých ročnících.

Postíme se i my, co jíme jinak

Všichni potřebujeme jednou za čas tělu ulevit. I když je člověk třeba vegetarián a maso vůbec nejí, má zase jiné hříšky, které je dobré vyladit. Někdo prostě jí moc, někdo potřebuje odbourat mlsání, jiný jídlo na noc, někdo moc kafuje, někdo chce přestat kouřit…Všichni máme na čem pracovat a co zlepšovat.

A právě na jaře nám to půjde lépe než kdykoli jindy v průběhu roku. Takže hurá do toho!

PS: Cítíte se pořád unavená a bez energie?

Vstáváte ráno s pocitem, že byste nejraději zůstala v posteli? Co si dobít baterky a postarat konečně i o sebe? Je čas na podzimní detox. Mrkněte jak opět získat energii.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

23 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jenom technická. Masopust po Popeleční středě už není, ten nám skončil v úterý. A i když je to slovo podobné, opravdu se nejedná o maso-půst.

slunivok
10. 3. 2019

Je to tak. Já jsem se radostně pustila do jarní očisty. Sice nestíhám vše podle jídelníčku, ale nevadí. Už po týdnu se cítím lépe. Dokonce jsem zvládla jednodenní “opravdový” půst. To když byl nov. Už se těším na úplněk :-). Mám jen jeden problém – co dělat s přebytky z vaření? Nějak se mi nedaří trefit tu správnou velikost porce a stále mi něco zůstává.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

98
31

Adventní půst začíná. Má cenu ho držet?

Lidé se dříve před Vánoci celé týdny postili. Dělali to přirozeně. Museli. Šetřili tak svoje zdraví a bystřili mysl. My žijeme v blahobytu, přesto jsme jak...
51
19

Jedlé kaštany: zdroj životodárné energie

Jedlé kaštany mají velmi pozitivní vliv na lidské zdraví, trávení a dokonce podporují i zdravé hubnutí. Ukážeme vám tipy, jak je využít v kuchyni tak, abys...
63
8

Máte pár kilo navíc? Tipy, jak se jich zbavit a začít zdravěji

Na nic nečekejte! Vyzkoušejte těchto 14 snadných tipů, jak zatočit s kily, únavou a zdravotními neduhy.
284
64

Reflex.cz: V jídle je skryté nebezpečí i naděje. Rozhovor s Evou Cikrytovou

Co je skutečně zdravé a co se jako zdravé jen tváří? Může strava ovlivnit chronické nebo dokonce genetické nemoci? Je se s pomocí jídla zbavit léků? Zvládn...
159
27

Jaro je tu: Jak začít jíst zdravě

Ve 13 minutách zjistíte, jak zas získat energii, shodit zimní kila, co jíst a co vynechat. Biologické jaro už klepe na dveře, pozvěte ho do kuchyně! Určitě...
50
4

Nebe v puse aneb salát není jen okurka, paprika a rajče!

Než jsem začala jíst “jinak”, byly moje večeře většinou ze salátů. Ale špatně sestavených. Byly hladové, navíc to byla nuda. Stále to samé doko...