Vysokohorská turistika, fotky hor, taiji. To byly mé lásky, které jsem miloval, ale artróza kolene mi je vzala. Problémů bylo víc a já nechtěl brát prášky.

Moje kuchařské a sportovní začátky

Jíme Jinak i na túrách, jde to bez salámů i sýrů.

Moje první vaření? To bylo v 6. třídě základní školy – kakaové koláčky s rybízovou marmeládou. Kuchyň sice vypadala jako po výbuchu, ale mamka byla šťastná, že jsem něco zkusil. Byly výborné, leč recept už zmizel v čase.
Kolem mých 19 let jsem začal koketovat s posilovnou a tím pádem došlo k prvním úpravám stravy a samostatnému vaření. Jelikož jsem nebral žádné suplementy, tak to tělo nedalo a já musel po 6 letech skončit. Po 2 letech takové nějaké nečinnosti jsem objevil Taiji, u kterého jsem pak zůstal 20 let  (září 1999 – červen 2019). To sebou neslo objevení kouzla pití čaje a  od roku 2000 jsem čajomilcem :-) Cca půl roku jsme zkoušeli se ženou vařit podle makrobiotické kuchařky, ale prostě to nešlo…

První zdravotní problémy

Jak běžel čas, začal jsem mít problémy s cholesterolem, tuky v krvi a vyšší krevní tlak, to vše cca ve 41 letech. Ač jsem pravidelně sportoval, tak asi vzhledem ke stravování to prostě nestačilo. Vaření jsem se věnoval v takových vlnách, chvíli mě to bavilo, pak zase ne a vše jsem zase nechal na své ženě…
Myslím, že rozhodující byla návštěva workshopu pečení kváskového chleba a výroba pickles. Bylo to v červnu 2017, kdy jsem po tomto workshopu změnil snídaně a už po pár týdnech přestaly bolesti nad žaludkem, které se dříve objevovaly po snídaních. A zde se dostávám k prvnímu kontaktu s Jíme Jinak – po zadání výrazu  „miso polévka“ do vyhledávače jsem objevil web Jíme Jinak. Na podzim jsme se ženou jeli ještě na jeden workshop. Dostal jsem další impuls a začal si tisknout recepty z Jíme Jinak. Vařila žena, já pekl akorát chleba a dělal pickles. Časem jsme podle Jíme Jinak vařit přestali, protože mi to moc nechutnalo, dnes již vím proč :-) Krev se mi nelepšila a krevní tlak nadále stoupal.

Díky video receptům v kurzu jsem se naučil připravovat skvělé saláty a lahodné dezerty.

Konec mých velkých lásek

Pak přišla pro mne velmi drsná zkušenost. Byl rok 2019 a já už řadu let trpěl bolestí kolene po tréninku Taiji a náročných výletech v horách. Po dovolené tohoto roku jsem přijel s totálně opuchlou nohou, následovala artroskopie s diagnózou, po které se mi zhroutil celý svět :-( Mám poměrně vážnou artrózu a kdybych byl starší, zvažovala by se už totální endoprotéza. V mém věku zatím nikoliv. Nicméně operace byla nevyhnutelná. To pro mne znamenalo po 20 letech okamžitě skončit s milovaným Taiji, které změnilo celý náš život, doufám, že snad i k lepšímu :-) Zákaz vysokohorské turistiky, další věc kterou jsem miloval… :-( Fotil jsem hory a fotky dával na svůj web…

Začaly se dít zázraky

Pomalu se vracím ke cvičení. Začínám jógou.

Celý půlrok po operaci kolene jsem se v tom pěkně plácal a zvažoval, co budu celý život dělat, když to, co jsem miloval, mi bylo odebráno… Od loňských Vánoc (2019) mi bylo už permanentně pořád zle, protože miluji cukroví, co peče žena, dělá cca 14 druhů. No a přetrvávalo to s pár pauzami až do jara. Přemýšlel jsem, co s tím. Znovu na web Jíme Jinak, znovu naděje, že mi snad bude pomoženo.
Začalo to změnou snídaní i o víkendu a právě v té chvíli se začaly dít zázraky. Po mnoha letech občasných problémů, které se ozývaly pod hrudníkem, těsně pod sternální kostí (nechci vědět co se tam nachází :-)), tak tyto problémy začaly „samy“ po úpravě snídaní mizet!
Jelikož k Taiji má nejblíže jóga, tak se velmi opatrně od března letošního roku začínám vracet i k nějakému pohybu.

Foto z cyklu „Když muž se ženou snídá“ :-)

Vařím podle video receptů

Řekl jsem si: „Aha, to vypadá, že by to mohlo fungovat“. A začal doma znovu vařit dle Jíme Jinak, a to od konce května letošního roku. 2-3 dny jsem zvažoval zaplacení členství, nakonec si k němu koupil i dva kurzy Super saláty 1 a 2 a Zdravé dezerty. Ano, stojí to nějaké peníze, tak jsem oznámil rodině: „Dejte mi to k narozeninám, nic jiného teď nepotřebuji.“
Nakonec mi žena koupila i nový blender, abych při vaření zbytečně nechytal „nervíčky“ :-) Rád využívám hlavně videa v receptech, když si nejsem něčím jistý. Kurzy jsou fajn, protože to jsou vyladěné věci a tak to člověk dá hned na první dobrou. Ve vaření nejsem nováček, zvládnu kompletní menu od polévek, hlavních jídel po sladké dezerty a cukroví, ale potřebuji recept. Mám to tak prostě rád, když je to nalajnované :-)
Moje žena, pokud takto uvařím, se stravuje se mnou, je ráda, že má také někdy z kuchyně volno :-), syn má svojí kulturistickou stravu, ale zdravé dezerty mu chutnají a dává si je společně s námi.

Vedlejší účinky Jíme Jinak

Na tento video recept jsem se těšil a vyplatilo se – chuť je prostě skvělá a ta poleva nemá chybu. Je to nepřeslazené a lehké.

No jo, ale kdo by čekal, že se budou dít takové věci. Obrovský splín, který přetrvával od podzimu, po oznámení diagnózy začal odplouvat někam pryč. Co na to říct, Jíme Jinak prostě funguje.
Ano, má to řadu vedlejších účinků, které nemusí nutně každému vyhovovat. Například skvělá nálada po každém jídle, i když se to nepovede. No a co, tak o to větší výzva to je na příště, případně se recept zahodí a zkusí se další :-) Až neskutečná energie, pocit jako když se vypustí čert z krabičky, nesmírná radost při pohledu na nazdobený talíř. Škoda, že ještě fotografie neumí zprostředkovat ten pocit.

Uzdravit a zhubnout s plným talířem

Trávicí problémy jsou pryč, krevní tlak na preventivní prohlídce už 2x ukázkový 120/80 (předtím běžně 145/90). Mizející chuť na sladké, předtím nebyl problém sníst pár balení sušenek nebo celou čokoládu na posezení.
No a ve finále váha k 30.9.2020 je 68 kg, v pase 88 cm. Pro srovnání 2.1.2020 byla moje váha 76,9 kg, v pase 96 cm. Věřte mi, že na porcích jsem nešetřil, občas je v receptech napsáno „pro 4 osoby“, ale my to dáme se ženou ve dvou :-) Hubnutí jsem neplánoval  nějak cíleně, přišlo to tak nějak samo, znovu mě napadá oblíbená věta: „A zbytek Vám bude přidán cestou„. Prostě vaříte s Jíme Jinak, jíte do sytosti a bez zábran a do toho vám samovolně odtéká pánský tukový prstenec krásy.

Vážení přátelé ano! Toto je opět symfonie chutí. Nebyl jsem líný a připravil si krutonky i tempeh podle videa. Zálivka je velmi dobrá a skvěle specifická k tomuto salátu. Pochutnala si žena i se synem. Prostě toto je skvělý kurz :-)

Nechci umělý kloub, musím postavit klky

Před 26 lety v roce 1994 jsem na ortopedii v Náchodě končil civilní vojenskou službu. Že se tam po čtvrt století vrátím jako pacient by mě nenapadlo. Primář ortopedie my na začátku vysvětlil, že v mém věku už nemám moc šanci na prostup chondroprotetik skrze tlusté střevo vzhledem ke stavu klků. Hovořil něco o maximálně 10% vstřebatelnosti léků. Zřejmě mám místo klku ve střevu klouzačku… Takže úkol zněl jasně – změnit stravu, klky postavit do pozoru a pokusit se znovu hýbat.
Na další kontrole v červenci mu hlásím, že mám 8 kg mám dole, nachozeno cca 800 km. A jídlo jsem změnil od základu. Měl velkou radost a říkal mi, že musím vydržet co nejdéle, aby mi nemusel dát umělý kloub. P
otíže s kolenem výrazně ustoupily,  nezmizely úplně. Pokud bych vyrazil na obvyklou túru do hor, opuchlo by to. Ale proti minulému roku zatím chodím bez berlí a doufám, že ten zbytek chrupavky vydrží co nejdéle.

Už žádné výmluvy

No a co mi Jíme Jinak vzalo? Výmluvy, že něco nejde. To je totiž pěkná blbost, opravdu nemám rád výmluvy typu: „Na to nemám čas. „Já to neumím“. Tak to je omyl, vážení přátelé, je to jinak: „Nejsem ochoten si pro to najít čas, jsem líný se něco zkusit naučit“. Je totiž třeba si nalít čistého vína, a tím nemyslím to krabicové z marketu, ve vztahu sám k sobě. Nebojte, také sklouzávám ještě občas k těmto naučeným klišé :-) Co je pro mne největší odměnou, je inspirace kohokoli dalšího k jakékoliv změně. Mám moc rád větu: „Změň sebe a změní se celý svět„.

Oslava narozenin mojí milované ženy. Kompletní stůl podle Jíme Jinak. Byla to obrovská výzva, do poslední chvíle jsem nevěděl, jak to vše dopadne. Mám nesmírnou radost, že to potěšilo i ostatní 🙂

Občas zhřeším, ale bez výčitek

Nejím 100% podle Jíme Jinak. Klidně si v létě u nás na letišti v kiosku dám klobásu s pivem. Ale už ne 2-3x týdně. Dám si toto jídlo občas a s dobrým pocitem, ne s výčitkami, že je to úplně špatně. Ono totiž pokud člověk procentuálně zvýší stravování podle Jíme Jinak, tak i občas nezdravé jídlo, s tělem tolik nezatočí. Takže zvlášť pro pány další výhoda – nemusíte se vzdát svých oblíbených jídel,  jen je nejezte každý den :-)

Nejsem žádný borec, jak mi Eva píše pod fotky jídel, které dávám na stránky a do FB skupiny, na Jíme Jinak jsem teprve začátečníkem. Jen mě okolnosti života nutí ledacos změnit. Řada mých kolegů už musí jíst prášky na kdeco a to já nechci. Všem co ještě váhají vzkazuji, že opravdu stačí s vařením jen vydržet a pak to přijde „samo“.

Jaroslav Hlávka

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Můj 19letý syn začal sám vařit dle JJ

Magda: Před chvílí se starší syn (19 let) ptá,...

Necítím hlad mezi jídly a už nepotřebuji sladkosti (Zdenka)

Zdenka: Dobrý den, dnes mám 4. den. Nejdříve jsem...

Zatím každé jídlo, které jsem dle JJ vařila, bylo mňam

Kattru: Zatím každé jídlo bylo moc dobré a ani...

Podzimní detox nemá chybu! Samé dobroty, které mě léčí

Pavlína M.: Již 9 měsíců jsem s Jíme Jinak...

Najednou mi nedělá problém odolávat všem „dobrotám“ (Petra)

Petra: Evi, cítím, že jinak už si to ani...

Lituji, že jsem vás neobjevila dřív. Měníte můj život k lepšímu

Eva: Jsem s vámi moc ráda! Měníte mi život...

Moc jsme si s manželem pochutnávali (Marta)

Marta: Evi, Romane, dík za stránky Jíme Jinak vůbec....

Shodila jsem 6 kg a 12 cm v pase (Lenka)

Lenka: Ahoj všem. Jsem absolventkou programu Hubneme do plavek....

Lepší než doktor

Mija: Krásný den všem, chtěla bych se poprvé podělit...

Manželovi snížili díky stravě JJ dávky inzulínu (Jaroslava)

Jaroslava: Paní doktorka se podivila nad výsledky kontrolních odběrů,...

I večer jsem plná energie. To už jsem dlouho nezažila!

Petra: Chci moc poděkovat za super kurz. Už je...

Jídlo jsou pestrá a rozmanitá, že už se nechci vrátit ke klasice

Viky: Hezký den, jídla jsou pestrá, rozmanitých chutí, že...

Krásně vedený kurz (Michaela)

Michaela: Evi a spol, i já se přidávám s...

Díky JJ mám více energie a 5 kg dole

Libenk: Hlavně chci moc poděkovat za Váš přístup, pořád...

Moje hmotnost je konečně stabilní

Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...

byla jsem darovat krev a výsledky vynikající (Veve)

Veve: Ahoj,  byla jsem darovat krev a výsledky vynikající...
  1. Jardo, zkuste si přečíst knihu Wim Hofa, Ledový muž. Tam jsou další možnosti, jak se postarat o své tělo, aby bylo zdravější a mnoho příkladů uzdravení pomocí dýchání, otužování… vážně doporučuji….držím palce…
    jarka

    • Jarko děkuji Vám. Tuto knihu dostal můj syn za dobré studijní výsledky. Otužuji se od Nového roku, každý den večer je studená sprcha 🙂 Těším se až knížku budu číst a začnu dýchat, tam mám ještě stále velké rezervy… Stále na všem možném pracuji, děkuji Vám za „popostrčení“ 🙏

      • … tak držím palce. Knihu právě dočítám, a už 10. den každý den dýchám podle něho… Wim je úžasný motivátor :-)) Také na youtube je pořad Duše K (jaroslav dušek), který si pozval instruktory wim hofovy metody v Čechách – moc příjemné poslouchání…..
        pěkný den

  2. To prostě nemá chybu ,takový nával pozitivní energie a hlavně ta chuť dělat něco pro sebe a pro vaše zdraví je z vás neskutečně cítit. Já vám upřímně od srdíčka fandím. Pamatuji si to jako by to bylo dnes, když jste přišel do restaurace a měl berle a my vám vždy chodily otevírat dveře a prožívali váš zdravotní stav s vámi . Je opravdu úžasné jaké pokroky jste udělali. Protože to nevzdávám, je moje oblíbená písnička která mě motivuje . Vám patří opravdu obrovský potlesk a né jen vám ale i vaší milované ženě která vás podporuje .🤍 Ať žijí hrdinové – Jíme Jinak 🤍

  3. Milý Jardo, je úžasné, jak jste se s tím jako chlap „popral“. Docela by mne zajímalo, kdy vám toto jídlo začalo chutnat nebo co to způsobilo, že vám to chutná. Mám kamaráda, který se ze zdravotních důvodů o změnu pokouší, ale toto jídlo mu moc nechutná, takže se stále vrací ke klasice. Měl byste pro něj třeba nějakou radu?

    • Dobrý večer Mišáčku :-) Měl jsem to jednoduché buď něco změním, nebo začnu „zobat“ pilulky jako většina mých známých v mém věku. To byla obrovská výzva, naučím se to vařit, bude to k jídlu, co na to okolí, atd. to jsou úplně zbytečné úvahy. Chci, aby mi bylo dobře nejen na těle, ale i na duši. Takže musím opravit celý systém a pak se uvidí co bude dál. Základem Jíme jinak, je jednoduchost, ale na druhou stranu, nelze to ošidit úplně všechno. Proč mi to chutná? Tajemství je zcela jednoduché, už nejsem líný si připravit posypku, např. gomasio, nasekat petrželku, napařit zeleninu, přidat si kvašenou zeleninu atd. Prostě, když tomu dám vše co tomu patří, tak je spíše problém to pomalu kousat, jak moc to je dobré. Určitě bych Vašemu kamarádovi doporučil přecházet na změnu velmi zlehka a postupně. Začal bych snídaněmi a třeba jen o víkendu, pak i v týdnu. Pak bych přidal večeře atd. Problémem je, že si lidé u těchto receptů stěžují, že to bylo takové nijaké. Většinou to je z důvodu, že něco vynechají, nebo nevhodně zamění. I pro mě je návrat ke klasice velmi snadný, ale otázkou je proč, chci něco změnit, nebo si vytvořím kolotoč výmluv? Nejím 100% Jíme jinak, např. jednou za týden v neděli máme doma maso. Nejdůležitější rada pro Vašeho kamaráda je zkoušet to znovu a znovu. Časem, když vydrží a tělo se začne trochu čistit, začne najednou objevovat nové chutě, např. umeocet na dochucení, to je na Nobelovu cenu :-) Mám to tak, že se pokouším každé jídlo i vhodně servírovat, ne to jen „kydnout do talíře“, protože už je prokázáno, že upraveným vzhledem začnou startovat trávicí enzymy. Hlavně z toho člověk musí mít i radost, pak to funguje vše několikanásobně. Dříve jsme se ženou zkoušeli ledacos a jedli to, protože to bylo zdravé, ale nedalo se to jíst… Tím pádem to nevydrželo dlouho a byli jsme hned zpět u klasiky. Výhoda zdejších receptů je, že nám to Eva Cikrytová servíruje připravené na zlatém tácku. Nepočítal jsem kolik mám vyzkoušeno receptů cca přes 150, ani jeden recept nešel po tisku a vyzkoušení do koše. Pravdou je, že občas je něco „jen dobré“, většinou to je výborné a něco přímo vynikající. Hlavně ať se Váš kamarád neohlíží moc na okolí, většina lidí např. v práci s tím mám zásadní problém, což může být ze začátku demotivující. Stačí vydržet a časem má člověk pokoj. Trochu jsem se rozepsal, ale tohle je spíše na rozhovor než na text :-) Těžko někomu radit, doporučuji každému: “ kousni se, vydrž to, nenech se nikým zviklat a zkus to alespoň 3 měsíce“. Pak nevěřím tomu, že dotyčnému se alespoň trošku neuleví.

      • Dobrý deň Jaroslave, tento komentár je pre mňa veľkým prínosom, lebo opakovane som si prečítala, že nemôžem nikoho nútiť na inú stravu. Písala to už aj Evička, že zmenu zavádzať postupne, raňajky, prípadne večera a po malých krokoch sa posúvať a skúšať. Skutočne sa podľa JJ dajú priraviť chutné jedlá. Nikdy som moc neriešila, ako jedlo naservírovať. Keď som videla Vaše fotky jedál na fb a aj tu, Dášine taniere, začala som sa o to pokúšať aj ja. Ide to striedavo-oblačno. Pri receptoch na JJ sú vždy krásne fotky, ale dáko som to prehliadala a nedbala o to. Vďaka za Vaše slová a krásne taniere, ste super. Nech sa dobre darí a varí :-)

      • Milý Jardo, děkuji za odpověď. Předala jsem ji a je jen na mém kamarádovi, jak s tím naloží dál… Sama jsem docela zvědavá. Přeji Vám vše nejlepší v novém roce a hodně kuchařských úspěchů :-)

  4. Ahoj Jardo, včera jste mně na FB nasměroval na tento článek. To je přesně, jako bych to psala já. Přestože celý život žiji zdravě, sportuju, zajímám se o výživu..neustále mám nějaké zdravotní problémy. Už jsem to tady někde psala, že kdykoliv jdu někam po doktorech na kontrolu nebo na další nové vyšetření, slyším jen, že musím žít zdravě, hýbat se, změnit životní styl….S manželem jsme velcí sportovci. Vodáci, horolezci, lyžaři, běháme, cvičím jógu, ještě před dvěma lety jsem chodila 3x týdně do dance jógy, břišních tanců, zumby, aerobiku..doma jsem taky cvičila, běhala…jenže kila se dolů nehýbou a zdravotní stav se taky nelepší :-/. Postupně jsem kvůli artróze, astmatu, vysokému tlaku a – ano, řeknu to naplno – kvůli těžké močové inkontinenci – musela od všech fyzických aktivit upustit. Jinak jím cca 3/4 roku a nic se nelepší. Bohužel bolesti kloubů se jen hoší. Je mi čerstě 44 let ale často se cítím na 80. A to nemluvím o všech dalších zdravotních problémech, které mám. Dnešní noc byla krušná. Kolena mě bolela při každém pohybu a samozřejmě i po delším klidu v jedné poloze. Pořád mě to budilo. To samé kyčle a kotníky. venku trpím taky, protože je zima…ale to znáte, že?:-) Nechci do sebe cpát prášky proti bolesti, tak hledám alternativy. Vždycky mně nesmírně nakopne tak super příběh jako ten Váš/Tvůj:-) My v rodině máme jednu super vrozenou vlastnost – ze všeho si dokážeme udělat srandu, takže i toto se snažím brát s humorem.Ale kdytak člověk leží v noci v posteli, nemůže bolestí spát, doslova cítí, jak mu kornatěj tepny a tuhnou klouby…to je pak dlouhá noc. Rozhodně nechci přestat s pohybem a tak se snažím, co mi to moje bolavé tělo dovolí. Na vánoce jsme nikdy moc cukroví nepekli, protože to u nás nikdo nejí. A svátky pro nás nejsou dobou kvant jídla a válení se u televize. Chodíme na celodenní výlety. I letos toho máme hodně naplanovaného, tak se těším na zimní přírodu. No a v létě máme naplánované – krom jiného – rakouské Alpy. To se těším hodně.Jen ty sestupy do údolí…úúúáááá. Mám velkou radost, že tobě je dobře a zdravotní stav se ti zlepšil. Moc se těším, až to nastane i u mně:-))))

    • Ahoj Sylvo. Co na tohle vše říct… Poradit nedokážu, určitě bych zkusil napsat Evě Cikrytové. Mám to tak, že vysokohorská turistika mě nehrozí… Musím se hlídat, abych nešel do zátěže jinak mám problém. Pravdou je, že se v noci už nebudím. Někde jsem četl, že artrózu nejde léčit pouze ji nějak usměrňovat. Snažím se jít tomu naproti co to jde, začínám čím dál tím více věřit i tomu, že problémy jsou především v hlavě. Otázkou je co s tím? Pomáhá mi jóga a meditace. Cvičení musím velmi zohlednit vzhledem k momentálnímu stavu. Určitě bych nepřestal věřit, že se vše zlepší, protože to pak už znamená konec… Vím o čem mluvím po 20 letech cvičení Taiji, jsem musel ze dne na den skončit… Parádně to se mnou zamávalo. Držte se a věřte v lepší budoucnost, život je jako cesta a občas na ní jsou prostě díry. To dáme a zvítězíme, ať tak či onak :-)

    • Sylvi, některé neduhy potřebují čas – dlouho jsme si na ně zadělávaly a nemůžeme to za pár týdnů či měsíců mít hned vyřešené. Mě třeba z onkologické gynekologie vyřadili až po dvou nebo třech letech. Já to ani nečekala, takže milé překvapení místo zklamání, že to trvá. Mrkni na štítek https://www.jimejinak.cz/stitky/klouby/ Jsou tam další zkušenosti lidí a dole je návod, jak případně upravit stravu, abys neměla ty bolesti.

  5. Moc rada čtu takové příběhy od mužů. Je to zábavné a velice inspirující i pro ostatní. Jak jsi psal o snidanich v článku, ze to bylo zásadní. Tak to mě dalo inspiraci teď. Snídaně jsou můj problém. Díky za příběh.

    • Dobrý večer Libuše. Děkuji moc, vážím si toho. Opravdu stačí udělat nejdříve malou změnu, pak pozorovat co se bude dít. Potom to už začne přicházet, tak nějak samo. Nejhorší je, když člověk tuší, že je něco špatně, už i něco občas bolí, no a ono se mu nechce, vím o čem mluvím :-)

    • Dobrý večer Marie. Moc Vám děkuji, čeká mě ještě dlouhá cesta, někdy přijde inspirace ihned a někdy to prostě na ten svět nejde :-) Kalendář by nešel jsou to fotky z telefonu a ještě z podkrovního bytu, málo světla atd. Ta kvalita by byla nevalná. Mám velký foťák, ale to bych už opravdu to jídlo jedl úplně studené :-)

  6. Jardo, jelikož vše, co bych ti ráda napsala zde již bylo vysloveno, posílám z Olomouce jen vlkou pusu, neboli po našem „lóbanec přes celó čoňo“!!! Jen tak dál! babi Eva

  7. Jaroslave (dovolím si také nabídnou tykání), jsem moc ráda, že můžu blíže poznat jednu z vellkých hvězd tohoto webu :-) a přiřadit si k těm nádherným talířům i konkrétní osobu a obličej. Děkuji za všechny tvé příspěvky, pro mě osobně jsou bezva nakopávací a inspirativní a i k tomuto článku se budu určitě často vracet. Přeji krásné podzimní dny a zregenerovanému tělu zdar :-)

    • Martino, nejsem žádná hvězda, spíše nepoučitelný snílek :-) Je mi nesmírnou ctí, pokud kohokoliv mé pokusy inspirují, moc Ti za to děkuji. Přeji hodně sil a těším se na společné testování receptů. Rád se také inspiruji, zde i na Facebookové skupině.

  8. Dobrý deň, opis Vášho štýlu, života mi dodal chuť pokračovať ďalej vo svojej životospráve, mám podobný problém – nedávno zrušený termín na TEP – doktori-praktický a ortopéd, sa uškrnuli pri mojich slovách, že odkladám operáciu a počkám si na zázrak, zrejme sa TEPu nevyhnem, ale…uvidím, čo prinesie čas, je mi ľúto, že nemôžem behať ako predtým, pravdupovediac, spôsobila som si problémy aj sama, svojou nekázňou, nedisciplinovanosťou v jedení. Ďakujem za Vaše slová.

    • Dobrý den Dášo. Ani nevíte jakou jste mi udělala radost! Na rovinu, já opravdu nevím, zda toto všechno pomůže, ale na druhou stranu i kdyby mělo dojít k nějaké operaci. Tak proč předtím maximálně neuzdravit tělo, aby se s tím popralo se ctí :-) Každá byť jen minimální naděje, je obrovským darem a je potřeba jít tomu trochu naproti. Alespoň takto to teď momentálně vnímám já. Pokud to znamená upravit stravování, tak to je to nejmenší co pro to mohu udělat. Přeji Vám spoustu síly a výdrže, mnohokrát Vám děkuji za Váš komentář :-)

  9. Tleskám Jaroslave. Pro muže je dle mého mnohem horší změnit stravování než pro ženy. Ale ze zkušenosti vím, že to jde. Jste toho zářným důkazem.Blahopřeji a držím palce

    • Děkuji Vám moc Katko :-) Změna není takový problém, jako udržet to dlouhodobě. Mám skvělé srovnání z minulého víkendu, jak mi bylo po indickém kari dle JJ a následně po skvělé klasické vynikající svíčkové od mojí ženy. Pravdou je, že momentálně klasická kuchyně u nás ustupuje do pozadí. Největší radost mám, že to žena je ochotná testovat se mnou. Občas ty mé pokusy nejsou úplně fajn :-)

  10. Jardo, byli jsme společně na tom prvním workshopu v Treesu a pak jsme společně jeli na druhý až ke Svitavám na workshop Marcelky. Vy jste mi před těmi 3 lety ukázal cestu, jak se stravovat, když jste mi řekl o stránkách Jíme jinak. Taky někdy jak říkám čuním, ale jinak od té doby vařím podle jíme jinak. Moc vám děkuji za tu cestu a přeji všechno dobré

    • Jé Jiřinko, vy mi děláte radost. Pamatuji si na Vás a s láskou vzpomínám na naše společné workshopy. To byl ten začátek, který mě „nakopnul“. Je skvělé, že pokračujete, chleba peču doteď, akorát se možná někdy odvážím to péci bez formy. Také přeji krásný čas a moc Vám děkuji :-)

  11. Milý Jaroslave, sleduji Tvé (jako Klubák si dovoluji tykat :-)) fotografie jídel na FB. Mají nezaměnitelný rukopis a já vždy hrozně závidím, že Tě nemám doma :-). Moc Ti přeji zasloužené zlepšení celého života, však taky pro to děláš asi maximum… Budu se muset ke Tvé „zpovědi“ vrátit častěji: na jaře s Očistou JJ jsem také změnila ze dne na den jídelníček; Evička se smála, že kvůki mým „kvetoucím talířům“ nejdřív oběhnu celou zahradu (však jsem také hezky zhubnula a spokojenost s mým životem se vylepšila i jinak). Vydržela jsem do léta; potom jedna kupovaná zmrzlina, další, čokoláda, špekáčky u ohně, sušenky a bílé pečivo, pak už zmrzlina každý den… k tomu lenost vařit a už opět přibírám, je mi mizerně na těle i duši a… prostě už aby začala podzimní očista s JJ ♥ ! Drž se, Jaroslave :-)…

    • Milá Dagmar. S tykáním nemám problém, akorát vždy čekám až mi ho žena nabídne :-)
      Nevím jestli litovat, že mě nemáš doma, někdy dokážu být pěkně protivný…
      Díky moc za přání, snažím se tomu všemu jít tak nějak naproti. Někdy sejdu z cesty a pak se zase vrátím.
      Nejde vůbec o to, že člověk občas „uhne“ tam kam nemá, jde o to, aby dlouhodobě měla ta křivka,
      alespoň mírnou stoupající tendenci, protože přeci nemůžeme jít stále jen dolů :-)
      To by časem přestalo fungovat…
      Tvoje talíře jsou legendární a věřím, že se k tomu s radostí budeš vracet znovu a znovu.
      Mohu Tě uklidnit, přes léto jsem měl také párkrát zmrzlinu, klobásy, hamburger atd. Začal přicházet podzim a
      mě přišla informace: „co blbneš vrať se“. Když mi je mizerně na duši, tak mi velmi pomáhají meditace, pak
      se někdy stane, že „samo“ přijde info kudy třeba dál. Nebo nepřijde dlouhou dobu nic, což je úplně jedno,
      protože jde o to, že člověku je alespoň na chvilku moc fajn :-)
      Pevně věřím, že se znovu vrátíš k tomu co Ti dělalo dobře. Opravdu stačí vydržet a pak to stojí za to!
      Přeji krásný podzim a hodně síly :-)

      • A ještě na vysvětleno „Tebe bych chtěla mít Doma“ :-): samozřejmě je mně s mým manželem výtečně a neměnila bych, ale on se kuchyni vyhýbá (tedy kafe mně uvaří rád a pro pejsky vyrábí neuvěřitelné dobrůtky :-)) a já hrozně nerada vařím. Co už nežiji se svými syny, moc mně vyhovovalo, že nemusím vzít vařečku do ruky. Tak se krmíme většinou vším možným, jen ne se postavit k plotně… A když už uvařím podle JJ, často si opět raději vezme chléb s „něčím“. To pak přijde líto… :-)

  12. Přesně tak jak jste to napsal Jaroslave, žádné výmluvy. Když člověk chce jde všechno.Jste jednička, ne všichni jsou schopny uvařit taková jídla. Ta jen tak dál s tímto elánem, jsem přesvědčená,že vy s výdrží problémy mít nebudete.

    • Děkuji Vám :-) Vaše recepty jsou pro mne velkou inspirací! Pravdou je, že se ženou už v současnosti máme většinou maso 1x týdně a stačí to :-) Nemám problém vydržet, když vidím alespoň maličké výsledky a to je pro mne nesmírnou motivací. Jít stále dál a zkoušet to znovu a znovu.

  13. Zobrazit všech 47 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKde nakoupit zdravé suroviny
Další článekZázvorové jáhly s dýní