Vysokohorská turistika, fotky hor, taiji. To byly mé lásky, které jsem miloval, ale artróza kolene mi je vzala. Problémů bylo víc a já nechtěl brát prášky.

Moje kuchařské a sportovní začátky

Jíme Jinak i na túrách, jde to bez salámů i sýrů.

Moje první vaření? To bylo v 6. třídě základní školy – kakaové koláčky s rybízovou marmeládou. Kuchyň sice vypadala jako po výbuchu, ale mamka byla šťastná, že jsem něco zkusil. Byly výborné, leč recept už zmizel v čase.
Kolem mých 19 let jsem začal koketovat s posilovnou a tím pádem došlo k prvním úpravám stravy a samostatnému vaření. Jelikož jsem nebral žádné suplementy, tak to tělo nedalo a já musel po 6 letech skončit. Po 2 letech takové nějaké nečinnosti jsem objevil Taiji, u kterého jsem pak zůstal 20 let  (září 1999 – červen 2019). To sebou neslo objevení kouzla pití čaje a  od roku 2000 jsem čajomilcem :-) Cca půl roku jsme zkoušeli se ženou vařit podle makrobiotické kuchařky, ale prostě to nešlo…

První zdravotní problémy

Jak běžel čas, začal jsem mít problémy s cholesterolem, tuky v krvi a vyšší krevní tlak, to vše cca ve 41 letech. Ač jsem pravidelně sportoval, tak asi vzhledem ke stravování to prostě nestačilo. Vaření jsem se věnoval v takových vlnách, chvíli mě to bavilo, pak zase ne a vše jsem zase nechal na své ženě…
Myslím, že rozhodující byla návštěva workshopu pečení kváskového chleba a výroba pickles. Bylo to v červnu 2017, kdy jsem po tomto workshopu změnil snídaně a už po pár týdnech přestaly bolesti nad žaludkem, které se dříve objevovaly po snídaních. A zde se dostávám k prvnímu kontaktu s Jíme Jinak – po zadání výrazu  „miso polévka“ do vyhledávače jsem objevil web Jíme Jinak. Na podzim jsme se ženou jeli ještě na jeden workshop. Dostal jsem další impuls a začal si tisknout recepty z Jíme Jinak. Vařila žena, já pekl akorát chleba a dělal pickles. Časem jsme podle Jíme Jinak vařit přestali, protože mi to moc nechutnalo, dnes již vím proč :-) Krev se mi nelepšila a krevní tlak nadále stoupal.

Díky video receptům v kurzu jsem se naučil připravovat skvělé saláty a lahodné dezerty.

Konec mých velkých lásek

Pak přišla pro mne velmi drsná zkušenost. Byl rok 2019 a já už řadu let trpěl bolestí kolene po tréninku Taiji a náročných výletech v horách. Po dovolené tohoto roku jsem přijel s totálně opuchlou nohou, následovala artroskopie s diagnózou, po které se mi zhroutil celý svět :-( Mám poměrně vážnou artrózu a kdybych byl starší, zvažovala by se už totální endoprotéza. V mém věku zatím nikoliv. Nicméně operace byla nevyhnutelná. To pro mne znamenalo po 20 letech okamžitě skončit s milovaným Taiji, které změnilo celý náš život, doufám, že snad i k lepšímu :-) Zákaz vysokohorské turistiky, další věc kterou jsem miloval… :-( Fotil jsem hory a fotky dával na svůj web…

Začaly se dít zázraky

Pomalu se vracím ke cvičení. Začínám jógou.

Celý půlrok po operaci kolene jsem se v tom pěkně plácal a zvažoval, co budu celý život dělat, když to, co jsem miloval, mi bylo odebráno… Od loňských Vánoc (2019) mi bylo už permanentně pořád zle, protože miluji cukroví, co peče žena, dělá cca 14 druhů. No a přetrvávalo to s pár pauzami až do jara. Přemýšlel jsem, co s tím. Znovu na web Jíme Jinak, znovu naděje, že mi snad bude pomoženo.
Začalo to změnou snídaní i o víkendu a právě v té chvíli se začaly dít zázraky. Po mnoha letech občasných problémů, které se ozývaly pod hrudníkem, těsně pod sternální kostí (nechci vědět co se tam nachází :-)), tak tyto problémy začaly „samy“ po úpravě snídaní mizet!
Jelikož k Taiji má nejblíže jóga, tak se velmi opatrně od března letošního roku začínám vracet i k nějakému pohybu.

Foto z cyklu „Když muž se ženou snídá“ :-)

Vařím podle video receptů

Řekl jsem si: „Aha, to vypadá, že by to mohlo fungovat“. A začal doma znovu vařit dle Jíme Jinak, a to od konce května letošního roku. 2-3 dny jsem zvažoval zaplacení členství, nakonec si k němu koupil i dva kurzy Super saláty 1 a 2 a Zdravé dezerty. Ano, stojí to nějaké peníze, tak jsem oznámil rodině: „Dejte mi to k narozeninám, nic jiného teď nepotřebuji.“
Nakonec mi žena koupila i nový blender, abych při vaření zbytečně nechytal „nervíčky“ :-) Rád využívám hlavně videa v receptech, když si nejsem něčím jistý. Kurzy jsou fajn, protože to jsou vyladěné věci a tak to člověk dá hned na první dobrou. Ve vaření nejsem nováček, zvládnu kompletní menu od polévek, hlavních jídel po sladké dezerty a cukroví, ale potřebuji recept. Mám to tak prostě rád, když je to nalajnované :-)
Moje žena, pokud takto uvařím, se stravuje se mnou, je ráda, že má také někdy z kuchyně volno :-), syn má svojí kulturistickou stravu, ale zdravé dezerty mu chutnají a dává si je společně s námi.

Vedlejší účinky Jíme Jinak

Na tento video recept jsem se těšil a vyplatilo se – chuť je prostě skvělá a ta poleva nemá chybu. Je to nepřeslazené a lehké.

No jo, ale kdo by čekal, že se budou dít takové věci. Obrovský splín, který přetrvával od podzimu, po oznámení diagnózy začal odplouvat někam pryč. Co na to říct, Jíme Jinak prostě funguje.
Ano, má to řadu vedlejších účinků, které nemusí nutně každému vyhovovat. Například skvělá nálada po každém jídle, i když se to nepovede. No a co, tak o to větší výzva to je na příště, případně se recept zahodí a zkusí se další :-) Až neskutečná energie, pocit jako když se vypustí čert z krabičky, nesmírná radost při pohledu na nazdobený talíř. Škoda, že ještě fotografie neumí zprostředkovat ten pocit.

Uzdravit a zhubnout s plným talířem

Trávicí problémy jsou pryč, krevní tlak na preventivní prohlídce už 2x ukázkový 120/80 (předtím běžně 145/90). Mizející chuť na sladké, předtím nebyl problém sníst pár balení sušenek nebo celou čokoládu na posezení.
No a ve finále váha k 30.9.2020 je 68 kg, v pase 88 cm. Pro srovnání 2.1.2020 byla moje váha 76,9 kg, v pase 96 cm. Věřte mi, že na porcích jsem nešetřil, občas je v receptech napsáno „pro 4 osoby“, ale my to dáme se ženou ve dvou :-) Hubnutí jsem neplánoval  nějak cíleně, přišlo to tak nějak samo, znovu mě napadá oblíbená věta: „A zbytek Vám bude přidán cestou„. Prostě vaříte s Jíme Jinak, jíte do sytosti a bez zábran a do toho vám samovolně odtéká pánský tukový prstenec krásy.

Vážení přátelé ano! Toto je opět symfonie chutí. Nebyl jsem líný a připravil si krutonky i tempeh podle videa. Zálivka je velmi dobrá a skvěle specifická k tomuto salátu. Pochutnala si žena i se synem. Prostě toto je skvělý kurz :-)

Nechci umělý kloub, musím postavit klky

Před 26 lety v roce 1994 jsem na ortopedii v Náchodě končil civilní vojenskou službu. Že se tam po čtvrt století vrátím jako pacient by mě nenapadlo. Primář ortopedie my na začátku vysvětlil, že v mém věku už nemám moc šanci na prostup chondroprotetik skrze tlusté střevo vzhledem ke stavu klků. Hovořil něco o maximálně 10% vstřebatelnosti léků. Zřejmě mám místo klku ve střevu klouzačku… Takže úkol zněl jasně – změnit stravu, klky postavit do pozoru a pokusit se znovu hýbat.
Na další kontrole v červenci mu hlásím, že mám 8 kg mám dole, nachozeno cca 800 km. A jídlo jsem změnil od základu. Měl velkou radost a říkal mi, že musím vydržet co nejdéle, aby mi nemusel dát umělý kloub. P
otíže s kolenem výrazně ustoupily,  nezmizely úplně. Pokud bych vyrazil na obvyklou túru do hor, opuchlo by to. Ale proti minulému roku zatím chodím bez berlí a doufám, že ten zbytek chrupavky vydrží co nejdéle.

Už žádné výmluvy

No a co mi Jíme Jinak vzalo? Výmluvy, že něco nejde. To je totiž pěkná blbost, opravdu nemám rád výmluvy typu: „Na to nemám čas. „Já to neumím“. Tak to je omyl, vážení přátelé, je to jinak: „Nejsem ochoten si pro to najít čas, jsem líný se něco zkusit naučit“. Je totiž třeba si nalít čistého vína, a tím nemyslím to krabicové z marketu, ve vztahu sám k sobě. Nebojte, také sklouzávám ještě občas k těmto naučeným klišé :-) Co je pro mne největší odměnou, je inspirace kohokoli dalšího k jakékoliv změně. Mám moc rád větu: „Změň sebe a změní se celý svět„.

Oslava narozenin mojí milované ženy. Kompletní stůl podle Jíme Jinak. Byla to obrovská výzva, do poslední chvíle jsem nevěděl, jak to vše dopadne. Mám nesmírnou radost, že to potěšilo i ostatní 🙂

Občas zhřeším, ale bez výčitek

Nejím 100% podle Jíme Jinak. Klidně si v létě u nás na letišti v kiosku dám klobásu s pivem. Ale už ne 2-3x týdně. Dám si toto jídlo občas a s dobrým pocitem, ne s výčitkami, že je to úplně špatně. Ono totiž pokud člověk procentuálně zvýší stravování podle Jíme Jinak, tak i občas nezdravé jídlo, s tělem tolik nezatočí. Takže zvlášť pro pány další výhoda – nemusíte se vzdát svých oblíbených jídel,  jen je nejezte každý den :-)

Nejsem žádný borec, jak mi Eva píše pod fotky jídel, které dávám na stránky a do FB skupiny, na Jíme Jinak jsem teprve začátečníkem. Jen mě okolnosti života nutí ledacos změnit. Řada mých kolegů už musí jíst prášky na kdeco a to já nechci. Všem co ještě váhají vzkazuji, že opravdu stačí s vařením jen vydržet a pak to přijde „samo“.

Jaroslav Hlávka

Věřím, že to půjde (Olga)

Olga: Zdravím a připojuji se ke všem, co děkují,...

Kurz mi pomohl mnohé si uvědomit

Slechtova777: Kurz mi velmi pomohl si uvědomit, že někdy...

Cholesterol se mi snížil bez jakýchkoliv léků (Iva)

Iva: Ahoj, moc zdravím po ukončení kurzu Hubneme do...

Už si nedovedu představit talíř bez zeleniny

Marie: Jídla mi moc a moc chutnají! Dole 2...

Můj 19letý syn začal sám vařit dle JJ

Magda: Před chvílí se starší syn (19 let) ptá,...

Moje tělo se rychle uzdravuje (Božena)

Božena: Zdravím všechny. Tak jsem zvládla i druhý půst...

S manželem jsme dohromady zhubli 15 kg!

Zdeňka B.: Kurz i přes zdravotní obtíže, které mě...

Členství v Klubu byla jedna z našich nejlepších investic

Martina: Dlouho jsem váhala, zda si můžeme dovolit z...

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

Bez vás bych byla ztracená

Martina: Díky za všechny vaše skvělé nápady, já bych...

Články jsou tak nabité tipy, že jde z toho hlava kolem :)

Martina: Díky moc za celý “seriál” Cestujeme se zdravou stravou,...

Manžel si ani nevšiml, že jíme jinak

Alena.brunova: Před pár dny mne manžel načapal u monitoru, odkud...

Za 4 týdny mám 4 kg dole (Sylva)

Sylva: Krásný den, děvčata:-) Jsem s vámi už 4....

Nikdy jsem tak ráda nevařila… až teď!

Jana: Nikdy jsem tak ráda nevařila jako nyní s...

Díky kurzu mám najednou více času na důležité věci

Monimar: Milá Evičko, utíká to a ve vánočním programu...

Velký dík za kurz

Jana: Paní Evičko a Heleno, velký dík za kurz vánoce...
  1. Jaroslave (dovolím si také nabídnou tykání), jsem moc ráda, že můžu blíže poznat jednu z vellkých hvězd tohoto webu :-) a přiřadit si k těm nádherným talířům i konkrétní osobu a obličej. Děkuji za všechny tvé příspěvky, pro mě osobně jsou bezva nakopávací a inspirativní a i k tomuto článku se budu určitě často vracet. Přeji krásné podzimní dny a zregenerovanému tělu zdar :-)

    • Martino, nejsem žádná hvězda, spíše nepoučitelný snílek :-) Je mi nesmírnou ctí, pokud kohokoliv mé pokusy inspirují, moc Ti za to děkuji. Přeji hodně sil a těším se na společné testování receptů. Rád se také inspiruji, zde i na Facebookové skupině.

  2. Dobrý deň, opis Vášho štýlu, života mi dodal chuť pokračovať ďalej vo svojej životospráve, mám podobný problém – nedávno zrušený termín na TEP – doktori-praktický a ortopéd, sa uškrnuli pri mojich slovách, že odkladám operáciu a počkám si na zázrak, zrejme sa TEPu nevyhnem, ale…uvidím, čo prinesie čas, je mi ľúto, že nemôžem behať ako predtým, pravdupovediac, spôsobila som si problémy aj sama, svojou nekázňou, nedisciplinovanosťou v jedení. Ďakujem za Vaše slová.

    • Dobrý den Dášo. Ani nevíte jakou jste mi udělala radost! Na rovinu, já opravdu nevím, zda toto všechno pomůže, ale na druhou stranu i kdyby mělo dojít k nějaké operaci. Tak proč předtím maximálně neuzdravit tělo, aby se s tím popralo se ctí :-) Každá byť jen minimální naděje, je obrovským darem a je potřeba jít tomu trochu naproti. Alespoň takto to teď momentálně vnímám já. Pokud to znamená upravit stravování, tak to je to nejmenší co pro to mohu udělat. Přeji Vám spoustu síly a výdrže, mnohokrát Vám děkuji za Váš komentář :-)

  3. Tleskám Jaroslave. Pro muže je dle mého mnohem horší změnit stravování než pro ženy. Ale ze zkušenosti vím, že to jde. Jste toho zářným důkazem.Blahopřeji a držím palce

    • Děkuji Vám moc Katko :-) Změna není takový problém, jako udržet to dlouhodobě. Mám skvělé srovnání z minulého víkendu, jak mi bylo po indickém kari dle JJ a následně po skvělé klasické vynikající svíčkové od mojí ženy. Pravdou je, že momentálně klasická kuchyně u nás ustupuje do pozadí. Největší radost mám, že to žena je ochotná testovat se mnou. Občas ty mé pokusy nejsou úplně fajn :-)

  4. Jardo, byli jsme společně na tom prvním workshopu v Treesu a pak jsme společně jeli na druhý až ke Svitavám na workshop Marcelky. Vy jste mi před těmi 3 lety ukázal cestu, jak se stravovat, když jste mi řekl o stránkách Jíme jinak. Taky někdy jak říkám čuním, ale jinak od té doby vařím podle jíme jinak. Moc vám děkuji za tu cestu a přeji všechno dobré

    • Jé Jiřinko, vy mi děláte radost. Pamatuji si na Vás a s láskou vzpomínám na naše společné workshopy. To byl ten začátek, který mě „nakopnul“. Je skvělé, že pokračujete, chleba peču doteď, akorát se možná někdy odvážím to péci bez formy. Také přeji krásný čas a moc Vám děkuji :-)

  5. Milý Jaroslave, sleduji Tvé (jako Klubák si dovoluji tykat :-)) fotografie jídel na FB. Mají nezaměnitelný rukopis a já vždy hrozně závidím, že Tě nemám doma :-). Moc Ti přeji zasloužené zlepšení celého života, však taky pro to děláš asi maximum… Budu se muset ke Tvé „zpovědi“ vrátit častěji: na jaře s Očistou JJ jsem také změnila ze dne na den jídelníček; Evička se smála, že kvůki mým „kvetoucím talířům“ nejdřív oběhnu celou zahradu (však jsem také hezky zhubnula a spokojenost s mým životem se vylepšila i jinak). Vydržela jsem do léta; potom jedna kupovaná zmrzlina, další, čokoláda, špekáčky u ohně, sušenky a bílé pečivo, pak už zmrzlina každý den… k tomu lenost vařit a už opět přibírám, je mi mizerně na těle i duši a… prostě už aby začala podzimní očista s JJ ♥ ! Drž se, Jaroslave :-)…

    • Milá Dagmar. S tykáním nemám problém, akorát vždy čekám až mi ho žena nabídne :-)
      Nevím jestli litovat, že mě nemáš doma, někdy dokážu být pěkně protivný…
      Díky moc za přání, snažím se tomu všemu jít tak nějak naproti. Někdy sejdu z cesty a pak se zase vrátím.
      Nejde vůbec o to, že člověk občas „uhne“ tam kam nemá, jde o to, aby dlouhodobě měla ta křivka,
      alespoň mírnou stoupající tendenci, protože přeci nemůžeme jít stále jen dolů :-)
      To by časem přestalo fungovat…
      Tvoje talíře jsou legendární a věřím, že se k tomu s radostí budeš vracet znovu a znovu.
      Mohu Tě uklidnit, přes léto jsem měl také párkrát zmrzlinu, klobásy, hamburger atd. Začal přicházet podzim a
      mě přišla informace: „co blbneš vrať se“. Když mi je mizerně na duši, tak mi velmi pomáhají meditace, pak
      se někdy stane, že „samo“ přijde info kudy třeba dál. Nebo nepřijde dlouhou dobu nic, což je úplně jedno,
      protože jde o to, že člověku je alespoň na chvilku moc fajn :-)
      Pevně věřím, že se znovu vrátíš k tomu co Ti dělalo dobře. Opravdu stačí vydržet a pak to stojí za to!
      Přeji krásný podzim a hodně síly :-)

      • A ještě na vysvětleno „Tebe bych chtěla mít Doma“ :-): samozřejmě je mně s mým manželem výtečně a neměnila bych, ale on se kuchyni vyhýbá (tedy kafe mně uvaří rád a pro pejsky vyrábí neuvěřitelné dobrůtky :-)) a já hrozně nerada vařím. Co už nežiji se svými syny, moc mně vyhovovalo, že nemusím vzít vařečku do ruky. Tak se krmíme většinou vším možným, jen ne se postavit k plotně… A když už uvařím podle JJ, často si opět raději vezme chléb s „něčím“. To pak přijde líto… :-)

  6. Přesně tak jak jste to napsal Jaroslave, žádné výmluvy. Když člověk chce jde všechno.Jste jednička, ne všichni jsou schopny uvařit taková jídla. Ta jen tak dál s tímto elánem, jsem přesvědčená,že vy s výdrží problémy mít nebudete.

    • Děkuji Vám :-) Vaše recepty jsou pro mne velkou inspirací! Pravdou je, že se ženou už v současnosti máme většinou maso 1x týdně a stačí to :-) Nemám problém vydržet, když vidím alespoň maličké výsledky a to je pro mne nesmírnou motivací. Jít stále dál a zkoušet to znovu a znovu.

  7. Zobrazit všech 17 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekItalské dýňové rizoto
Další článekZázvorové jáhly s dýní