Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Svatomartinské “Huso”-knedlo-zelo

Uvařeno
bez lepku
sezóna podzim

Česká sváteční klasika nezklame ani v našem odlehčeném provedení. Huso knedlo zelo podle Jíme Jinak je skutečná lahůdka, na které si určitě pochutnají všichni. Velká výhoda je, že si užijete tradiční chuť, ale nebude vám po jídle těžko.

Ingredience
4 porce
Zelí:
  • 1 cibule
  • půlka červeného zelí
  • 2 lžíce sladu nebo rýžového sirupu
  • trocha kysaného zelí (nemusí být)
  • zeleninový vývar/voda
  • lžička kmínu
  • umeocet
  • jablečný ocet
  • sůl
  • olej
"Husa":
  • marinovaný nebo uzený tempeh
  • 2 cibule
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru (nemusí být)
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • sůl
  • 1 lžíce sladu/rýžového sirupu
  • olej
Knedlíky:

Co se všechno může změnit za 2 měsíce? Když perfekcionistku Vlaďku zavřu do skříně a podívám se na to měsíce...

Jak připravit svatomartinskou “husu” se zelím a knedlíkem

Knedlík:

  1. Předem uvařte ovesné knedlíky, které se hodinu napařují, nebo s nimi začněte, pokud žádné nemáte. Super rychlé jsou knedlíky z ovesných vloček.
  2. Pokud jste je vařili den předem, pouze je ohřejete na pařáčku až ke konci vaření, aby se nerozvařily.

Zelí:

  1. První dáme vařit zelí. Nakrájíme cibuli na kostičky a zelí na velmi jemné proužky.
  2. Na troše oleje orestujte cibulku se solí do sklovata a přidejte na jemno nakrájené červené zelí a celý kmín.
  3. Chvíli restujte i zelí a pak ho podlijte vývarem aby bylo jen sotva z půlky potopené.
  4. Vařte 20-30 minut, dokud není zelí měkké a sladké.
  5. Když změkne, zavařte do něj lžíci kukuřičného škrobu rozmíchanou v trošce studené vody. Zelí se tak zahustí.
  6. Vypněte a přidejte trochu kysaného zelí, pokud jej máte, dodá to skvělou chuť.
  7. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte – přidejte lžíci sladu nebo rýžového sirupu pro sladkou chuť, trochu umeoctu pro slanější a octovou chuť, trochu jablečného octa pro sladko-kyselou chuť. Přidávejte po troškách, dokud vám chuť nevyhovuje.

Husa:

  1. Cibuli nakrájejte na jemné proužky, česnek nechte v celku.
  2. V pánvi na několika lžicích oleje cibuli se solí pomalu orestujte do zlatova.
  3. Po chvíli přidejte drcený kmín a prolisujte česnek.
  4. Nakonec přidejte tempeh nakrájený na plátky a opečte ho z obou stran.
  5. Přidejte jednu lžíci sójové omáčky a jednu až dvě lžíce sladu či sirupu. Nechte zpěnit. Tempeh opatrně převalujte, aby se ze všech stran obalil, ale nepolámal. Pokud máte křehký tempeh, raději jej před přidáním sladu vyndejte, slad zpěňte a tempeh do pánve vraťte. Pokud je tekutiny v pánvi moc, nechte ji odpařit.

A můžeme podávat. Knedlíky pokapeme orestovanou cibulkou z tempehu, přidat můžeme čerstvý salát, jarní cibulku nebo jakékoli posypky podle nálady.  

Praktické

  • Pro labužníky můžete orestovat na oleji se solí ještě zvlášť jednu či dvě cibule a přidat pak restovanou cibulku i na zelí. čím více restované cibulky, tím víc to chutná jako klasika. S cibulí proto nešetříme.
  • Pokud spěcháte lze koupit kysané červené zelí a jen ho dát na orestovanou cibulku.
  • Knedlík se dá koupit ve zdravé výživě.
  • Pro verzi bez sóji použijte místo tempehu seitan nebo domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.) a hrachovou omáčku nebo více soli místo sójové omáčky
  • Pro bezlepkovou dietu použijte bezlepkovou obilovinu pro výrobu knedlíku a sójovou omáčku tamari, ne shoyou.

Obměna

  • Můžete uvařit jakékoli knedlíky či noky, případně uvařit polentu a ohřát ji v troubě.
  • Místo červeného zelí můžete použít bílé.
  • Místo tempehu můžete použít tofu či seitan pro dojem masového jídla.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 2 let, menším ubereme sůl, olej a dochucovadla. Pokud je dítě stravováno konvenčně, jí běžně maso, pečivo apod., pak může tento pokrm jíst v jakémkoli věku, kdy už se stravuje s dospělými.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

30 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Výborné…moc jsem si pochutnala. 👍

Sice s bílým zelím, ale naprosto úžasné, všem moc chutnalo. 😊

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

Jarní kvásková polévka s kopřivou

Kdo nemá rád japonská dochucovadla, má rád tradiční českou kuchyni a má rád polévky à la kyselo, ať zkusí tento recept na polévku z chlebového kvásku. Je t...

Kucmoch naslano se zelím

Kucmoch neboli také škubánky jsou tradičním jídlem české kuchyně. Nejčastěji se podávalo nasladko s mákem. Výborné je ale také naslano s kysaným zelím.

Cuketové lečo bez vajec

Začala sezóna cuket. Už vám dochází nápady? Zkuste je použít do tohoto lehkého, rychlého a zdravého zeleninového leča bez vajec! Chutná jak malým, tak velk...

Pochero – pokrm z Filipín (bez masa)

Rychlý zeleninový pokrm s tempehem přímo z Filipín. S rýží nebo těstovinami snadná a chutná večeře pro celou rodinu.

Křenové červené zelí

Klasické dušené zelí vás už nebaví? Zkuste toto s jablíčkem a křenem. Můžete podávat s knedlíkem nebo třeba těstovinami.