Vaše chuťové buňky nemusí strádat po klasické huse s knedlíkem. Udělejte si toto jídlo zdravě a chutně a poznáte, že i bez masa je toto jídlo opravdová lahůdka a husu opravdu připomíná.
Ingredience
4 porce

Zelí:

  • 1 větší cibule
  • půlka červeného zelí
  • trocha sladěnky nebo rýžového sirupu
  • trocha kysaného zelí
  • zeleninový vývar
  • sůl
  • olej

“Husa”:

  • marinovaný nebo uzený tempeh
  • 2 střední cibule
  • drcený kmín
  • stroužek česneku
  • sójová omáčka
  • sůl
  • lžíce sladěnky
  • olej

Knedlíky:

  • 3 hrnky uvařeného bezpluchého ovsa, může být i v kombinaci s rýží či jiným obilím
  • sůl
  • pohanková mouka na zahuštění (asi 10 lžic)
  • půl lžičky kurkumy (pro barvu)

Jak připravit svatomartinskou “husu” se zelím a knedlíkem

  1. První začněte vařit knedlíky podle receptu na ovesné knedlíky, pokud máte uvařené obilí, budou i s časem na přípravu a vařením v páře hotové zhruba za hodinu.
  2. Na troše oleje orestujte cibulku do sklovata a přidejte na jemno nakrájené červené zelí.
  3. Chvíli restujte i zelí a pak ho podlijte vývarem asi tolik, aby bylo z půlky potopené.
  4. Vařte až bude zelí měkké a sladké, pokud bude málo sladké, přidejte lžíci sladěnky nebo rýžového sirupu.
  5. Pokud je moc řídké je možné zahustit kukuřičným škrobem rozmíchaným v trošce studené vody.
  6. Na závěr, když už se zelí nevaří vmíchejte trochu kysaného zelí, dodá to příjemnou chuť.
  7. Když se vaří knedlíky a zelí, začneme chystat i tempeh ala husa.
  8. Cibuli oloupejte a nakrájejte na jemné proužky.
  9. Na několika lžicích oleje cibuli se solí pomalu orestujte až bude osmažená tak, jak jí máte rádi.
  10. Zhruba v půlce restování přidejte drcený kmín a protlačte česnek.
  11. Nakonec přidejte tempeh nakrájený na plátky a opečte ho z obou stran po pár minutách.
  12. Potom vyndejte tempeh a do tuku s cibulkou přidejte jednu obalenou lžící sladěnky a nechte ji zpěnit.
  13. Vzápětí vypněte plotýnku a vraťte tempeh do zpěněné sladěnky a pořádně ho obalte.
  14. Dochuťte sójovou omáčkou pokud bude potřeba.
  15. Knedlíky pokapeme orestovanou cibulkou z tempehu, vedle dáme zelí a do zbylé třetiny tempeh.  

Praktické

tempeh ala husa

  • Pokud spěcháte lze koupit i kysané červené zelí a jen ho dát na orestovanou cibulku, pozor ale bývá slazeno cukrem.

Obměna

Děti

  • Asi od roku a půl jim můžete dát do ruky knedlík a trochu méně ochuceného zelí.
  • Celé jídlo bych dala dítěti asi až od 2 a půl let, záleží co jí běžně. Pokud je na mase, tak klidně dříve.

JJ je pro mě hodnotným zdrojem věrohodných informací

Katka: Ačkoliv maso a vajíčka mám moc ráda, články...

Kojené dceři se rapidně zlepšil ekzém

Veronbak: Následkem jídla dle JJ se mé 0,75 kojené...

Nejlepší knedlíčky

Lenka: Tyto knedlíčky jsou chuťově snad nejlepší, jaké jsem...

Díky kurzu mám najednou více času na důležité věci

Monimar: Milá Evičko, utíká to a ve vánočním programu...

S vámi se cítím jako doma, doslova!

Michaela H. S.: Evka, mám zimomriavky po celom tele a...

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

Přestala mě pálit žáha, ustaly trávicí problémy a kalhoty se oblékají snadněji

Ilona: Cítím se lépe: nepálí mě žáha, nemám žádné...

Podpora v kurzu byla úžasná

Bilkorji: Kurz VÝBORNÝ, pro potěchu těla, duše i oka...

Kamarádky mě chválí, jak dobře vypadám a zářím

Ikminka: Ahoj všichni! Minulý rok jsem začala jíst jinak,...

Jsem v klubu již 3. rokem a je k nezaplacení!

Marie J: děkuji za Váš úžasný web. V klubu...

Objev stránek

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle...

Cítím se neskutečně lehčí a zmizelo i bušení srdce

Jaterik: Ahoj holky, moc děkuji za skvělý program. Vaření...

Děkuji za podrobné recepty, inspiraci a motivaci

Jája: Dobrý večer, jsem začátečník a tak dost nestíhám.....

Výsledky se dostavují okamžitě

Magda:  Jsem moc ráda, že jsem s vámi všemi...

Hlavním motivem pro mě bylo sdíleni a inspirace

Pavlína: Dámy, dobrý den. Pro mě je to dnes...

Neuvěřitelných 62 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Tak zatím mé třetí jídlo, které jsem zkusila. Ještě mi nepřišly řasy a další věci k vaření, tak zkouším tam kde nejsou moc potřeba. Místo sladěnky, kterou jsem v obchodech nesehnala a z eshopu ještě nepřišla, jsem dala med. Snad to tolik nevadí. Udělala jsem vločkové knedlíky a teda s tím tempehem, je to opravdová dobrota. Můžu jen doporučit všem jako já, kteří si zatím s chutěmi nových jídel moc nerozumí.

  2. Naprosto vynikající! 🙂 Takto upravený tempeh je vážně moc velká dobrota! 🙂 Děkuji za skvělý recept 😉

  3. myslíte, že by bylo možné místo sladěnky ( lepkové věci nekonzumuji) dát datlový sirup ? děkuji 🙂

    • Datlový sirup má velmi specifickou chuť, já bych ho viděla spíš do dezertu, ale zkuste dát trošku a uvidíte 🙂 Otázka je, proč se chcete vyhnout sladěnce, zda jste celiak či alergik a skutečně nesnesete ani trochu fermentovaného lepku nebo se mu vyhýbáte z jiného důvodu.

      • ani alergik, ani celiak nejsem,ale prostě ho nejím, navíc kdysi dávno jsem si sladěnku koupila a letěla do koše, přišla mi hnusná 🙂 zkusím a uvidím, děkuji 🙂

        • Tak to je možná škoda. Lepek sám o sobě není nic strašného, má na naše tělo a mysl pozitivní dopady – když se jí v té správné formě. Podporuje pružnost těla i mysli, krom jiného. Jestli jste začátečník, dejte tomu čas a šanci. Mě sladěnka a spousta těch nových dochucovadel zpočátku nejela. Ale uvidíte sama v komentářích, že mnoho z nás časem došlo k tomu, že jim začala chutnat i samotná a v případech honění mlsnou, jsme schopni si jít nabrat na lžičku a debužírovat 🙂

          • začátečnice úplně nejsem, já si jedu svůj styl stravování, který mi vyhovuje 50 procent raw veganství (ovoce, semínka, oříšky)+ makrobiotika bez lepku, chem.polotovarů,raf.cukru, nefermentované soji a extrudátů. Lepek považuji za rozhodně škodlivý, už jeho název napovídá, že zalepuje střeva 🙂 jednou za čas udělám vyjímku u ječmene a ovsa, jelikož se pro mě nejedná o “klasický” lepek 🙂 mohu se prosím zeptat, co se považuje za fermentovaný lepek ? nicméně myslím, že zůstanu u svého oblíbeného datlového sirupu 🙂

            • To by bylo na dlouhé psaní s tím lepkem. Lepí, když se jí v nevhodné podobě. Třeba mnoho národů žije staletí na bulguru (pšeničný lepek) a žádné celiakie a potíže se střevy neměly. Problém nastal po masivním přechodu na vymílanou bílou mouku z vyšlechtěné odrůdy pšenice. No jak říkám, kolem toho vyšlo knih, že to na jeden komentář nestačí 🙂 Fermentovanou formou lepku jsem myslela třeba právě slady, kdy pomocí ječmene se fermentuje rýže, pšenice, kukuřice atd. do podoby sladu. Nebo sojovou omáčku Shoyou, kde není jen fermentovaná soja, ale je tam právě ta pšenice, nebo miso pasta atd. To jsou všechno formy, kde to nebývá problém, pokud není vyloženě prudká alergie. Právě zařazení ječmene a ovsa považuji za velmi léčivé, když není celiakie či alergie a skutečně to nejde. Mají mnoho cenných látek a pozitivních účinků, škoda je vyřadit jen proto, že je v nich také nějaký lepek 🙂 Datlový sirup je mňaminka, ale co do působení na organismus, je potřeba počítat s tím, že je to jednoduchý a ještě ovocný a hooodně koncentrovaný cukr. Takže přiměřeně, přiměřeně 🙂

              • děkuji za objasnění, shoyu ( i když preferuji tamari) a miso ve svém jídelníčku mám 🙂 nyní mám ve skříni i ječmen, který mi chutná… ještě bych se zeptala na seitan a robi ? popravdě nikdy jsem to neměla v puse,jedná se v těchto 2 případech také o prospěenou formu lepku ? 🙂

                • Robi mi osobně nechutná, takže nemůžu úplně s čistým srdcem doporučit 🙂 Je to takový jako rostlinný lunchmeat, bych řekla. Není na tom nic extra zdravého, ani nezdravého, je prostě taková náhražka. Seitan má své odpůrce i zastáne. Odpůrcům vadí, že je to prostě v podstatě jen ten samotný lepek a proč se s ním krmit, zastánci říkají, že v době, kdy potřebujeme doplnit bílkoviny (při velkém sportovním výkonu, na mateřské – při výkonu s dětmi, při kojení či v těhotenství, při přílišném hubnutí a únavě,..)je to dobrý, pro tělo snadno dostupný zdroj těchto živin. U nás doma to je lahůdka, kterou si zpestřujeme jídlo. Má to prostě jinou konzistenci než všechno ostatní a třeba k omáčkám a knedlíkům, pečené s cibulkou a česnekem, to je prostě mňaminka! 🙂

  4. Tak zatím jsem uklohnila zelí – a zjistila jsem, že je velice žravé… Můj dotaz – asi to moc nepřehánět s ohledem na kojení, že? 🙁 Pomůže, když přidám kmín?

    • kmín pomůže určitě…nejvíc by asi pomohlo, kdybyste na začátku vaření zalila zelí horkou vodou, kterou byste slila a pak teprve zelí vařila, ale na to už je asi pozdě :-), tak bych to asi taky řešila kmínem…člověk se u kojení stejně uplně všemu nadýmavému nevyhne…

      • Děkuji za tip, vyzkouším to takhle příště. S obavami jsem jídlo předložila před starší dceru (2,5) v poslední době mi stravu podle JJ bojkotuje. Jen se zaprášilo a za dvě hodiny hlásila, že chce ještě oběd! 🙂 Ideální motivace!

    • Záleží, co na to mimi. U čerstvého novorozence bych byla opatrná, u dítka, které dobře prospívá a nereaguje pláčem a propínámí, prdíky apod. klidně ve větším množství. Kmín či bylinky rozhodně. A taky nejíst jen to zelí, ale přidat kořenovou zeleninu třeba napařenou apod.

  5. Super! Trošku sem to pozměnila (např. U ryzovojahlovych knedliku sem si spletla jáhly s quinoou ?) a místo sladenky použila trtin.melasu, taky zajímavá chuť. Ale jinak vše dopadlo velmi dobře, chuťově úžasný a určitě zas udělám. Děkuji!

  6. Vyborny recept, akorat misto tempehu jsme meli uzene tofu, taky moc dobre, ta kombinace bezplucheho ovse, ryze a lneneho seminka se zelim je skvela

  7. Vařila jsem už po několikáté, výborné! Moc děkuji za super vychytávku smíchat zelí sladké s kysaným- vznikne chuťově zajímavé zelíčko- tak bych ho asi nikdy nedochutila.

  8. Děkuji za recept, byl úžasný, všechny čtyři děti se olizovali až za ušima….hlavně tempeh milujeme všichni úplně nejvíc…a se sladěnkou, česnekem a cibulí, bezkonkurenční…

  9. Místo tempehu marinované tofu,místo sladěnky kukuřičný sirup a na knedlíky na zahuštění špaldovou mouku. Bylo to moc dobré, jako přílohu ještě moji kvašenou zeleninu. Skvělý nedělní oběd-synové jedli se mnou manžel měl maso-třeba časem:-)

  10. Super recept, moc jsem si pochutnala. Dlouho jsem se k nemu odhodlavala – pritel je cizinec, takze mu ceska jidla prijdou divna. Navic si mysli, ze jsem extremistka a posledni dobou se hadame kvuli jidlu (treba kdyz sam aktivne synovi koupi zmrzlinu,aniz by ji syn pozadoval). Kdyz jsem jidlo naservirovala, otocil oci v sloup. Po ochutnani rekl, ze to neni spatne a pak si dvakrat pridal. Syn snedl knedlik a zeli, tempeh nema rad, ale i tak super. Dekuji za inspiraci.

  11. Knedlíky se mi nepovedly, nevím co jsem udělala špatně, byly hutné jako bramborové knedlíky vařené ve vodě. I po 45 minutách se po vpíchnutí špejle lepila.Ty vaše vypadají takové nadýchané.

    • Janko, ty knedlíky jsou takové hutné a lepivé, i když jsou hotové. S burizony jsou lehce nadýchnější, ale jinak mi naše JJ knedlíky přijdou vždy jako spíš ty bramborové – takže myslím, že se Vám povedly. V páře je vařím, jak píše Helča, třeba 40 minut, aby se provařily a když vařím ve vodě, vyndávám, jak vyplavou. Mouky neustále ubírám a daří se – nechávám je tedy vařit na mírném plameni, v bublající vodě by se možná rozvařily. A i když ta knedlíková hmota je opravdu hodně hustá, když dám málo mouky, knedlíky jsou nakonec takové příjemně měkké, prostě obilí ve tvaru (Když vychladnou jsou tužší). Tolik mé kendlíkové anabáze. Hodně štěstí do dalšího knedlíkování.

      • Přesně tak a také je dobré je tak 10 minut nechat vyndané na prkýnku nechat vychladnout, oni se uvnitř jakoby dovaří. Když se krájí hned, tak jsou uvnitř mazlavé. Pokud holky chcete knedlíky co nejpodobnější houskovým, dejte spíše lehčí obilovinu (rýži, jáhly…), více burizonů a trochu vinného kamene nebo zdravého kypřícího prášku, pak jsou více nadýchané.

  12. Jak se tady bavíte o obměně receptu apod., tak musím říct, že vymyslet a uvařit nový recept ani není problém. Daří se mi to docela často, a když se to povede a je to moc dobré, tak si říkám, že by bylo fajn si to zapamatovat a napsat, abych příště zas takovou dobrotu uvařila, ale to se mi málokdy podaří. Na zapisování není čas a většinou zapomenu, co jsem dávala za ingredience a koření. Ale podělím se teď o jeden dobrý gulášek. Na oleji chvíli orestuji cibuli, osolím, přidám lžičku červené papriky, podleji vývarem, pak dám na kostky pokrájenou dýni a ředkev (může být i kedluben, stonek z brokolice apod.), přidám majoránku a 1-2 stroužky česneku. Dusím doměkka. Zahustím kukuřičným škrobem, ochutím umeoctem a sójovkou. Chutná do dost podobně jako gulášová polévka. Je také moc dobré přidat na zjemnění lžíci tofunézy. Podle toho jak to uděláte husté, může to být vydatná polévka, nebo omáčka.

    • Tak to dobře znám, půlku receptů už nedám dohromady. Gulášek dělám podobně jen do něj dávám navíc uvařené luštěniny.

  13. Ahoj, podařilo se mi sehnat jen tempeh přírodní – jak to můžu připravit z něj? Je potřeba ho nejdříve uvařit? třeba ve vývaru, když chystám polévku a pak teprve na pánev s cibulí? A sladěnku taky nemám, tak to budu muset zkusit s tím pravým medem…

    • Musíte ho uvařit, nejlepší je ho opéct na trochu tuku z obou stran a pak ho zalít vodou se sójovkou a nechat povařit. Má hodně specifickou chuť, mně trvalo 4 roky, než mi začal chutnat.

  14. Taky jsme vyzkoušeli a byl to naprosto luxusní oběd. Manžel si pochvaloval :-), i bez té husy.díky Helčo

  15. Já neměla tempeh, dala jsem uzené tofu (tempeh je v tomto receptu určitě lepší) a neměla jsem doma pohankovou mouku, jen jáhlovou, rýžovou a kukuřičnou, tak jsem zkusila jáhlovou (nevím, jestli se dá pohanková takto nahradit, nemám ještě moc zkušeností). Měla jsem to “maso” takové sušší, tak jsem ho trochu podlila vodou, každopádně za mě a dvouletého syna VYNIKAJÍCÍ!! Ještě jsem zvědavá na kritiku manžela a šestnáctileté dcery, ale myslím, že jim také bude chutnat. Děkuji moc za výborný recept, chybí mi v tomto směru fantazie, takže vždy vítám vaše vyzkoušené recepty. 🙂

    • Mám obměnu – včera jsem místo tempehu použila v receptu seitan speciál, k tomu žampionovou omáčku (žampiony restované na cibulce kořeněné rozmarýnem, přidala jsem trochu sójové smetany a zahustila kuzu, dochutila sojovou omáčkou) a ovesné knedlíky s jáhlami – takový to byl sváteční oběd, udělala jsem k tomu sladké cibulky s umeboškou, kvašenou řepu a chutnalo to skvěle a talíř vypadal nádherně, konvenční strávníci nic nenamítali. Ale seitan je obilovina, že? V tomto případě se nejdná o kompletní talíř, je to tak: Já jsem udělala fazolovou polévku, takže luštětnina byla…

      • To fakt zni mňamózně 😉 k seitanu je vždy třeba přidat ještě lusteninu, aby talíř byl kompletní, to je pravda. Ale s tou fazolovou polévkou je to zcela bez výhrad 🙂 já to tak taky občas dělám, že mám lusteninu v polevce a nemusím ji uz řešit v druhém chodu, kdyz je tam i s obilím.

      • Seitan je sice z obilí, ale je to koncentrovaná bílkovina, takže těch tam je dost. Jen by vám v této skladbě mohly chybět některé esenciální aminokyseliny, proto je dobré kamkoliv přidat hrst luštěnin. Polévka je skvělý nápad, také to tak dělám, když máme seitan k obědu.

      • Přiznám se, že mě to pobavilo. Prej obměnu… a přitom je to nádherný, ale úplně nový jídlo ;-D . Vzpomněla jsem si na jednu prastarou scénku s Menšíkem, jak mu prý jeho maminka uvařila “francouzské brambory”. Začíná to nějak jako: A kde jsou brambory? Ty jsem neměla, tak jsem dala špagety. A uzený? Došlo, tak jsem dala klobásku…atd.atd.atd.
        Ale vážně, inspirace super a je fakt, že kdybych si musela vybírat mezi tempeho-zelo-knedlo a seitano-žampiono-knedlo, tak bych měla asi trochu problém, které napřed a které až pak, jak se mi sliny sbíhají jen co to čtu!
        (Já dneska nějak nemám moc náladu a tohle mi ji pěkně zvedlo. Tak moc dík a vůbec nic ve zlém!)

        • To je pěkný komentář… Mě jste tím teď taky pobavila. No, je to vlastně jiné jídllo. Mě baví, že si to můžu tak vymýšlet:o), tohle vaření je zkrátka zábava a je skvělé, když se těmi kreacemi inspirujeme navzájem, že jo?

      • Právě se chystám na tento recept od Helenky, ale líbí se mi i ten váš 🙂 Měla jste jej napsat do receptů 🙂 Hodilo by se to jistě více lidem 🙂

    • Hmmmm, to zni lakavě, Jani, to asi taky příště vyzkouším 😉 to by mě asi nenapadlo – Takže úplně vše stejně, jen místo tempehu přišla na cibulku osmazit cizrna, resp asi az do té hotové směsi se sladěnkou, že?!?

      • Vařila jsem to úplně stejně, neměla jsem Tempeh, dala jsem vařenou cizrnu, protože jsem měla na ten recept strašnou chuť a povedlo se to.

  16. Zkoušela jsem tento recept s jinou luštěninou a byl moc vynikající. Sice na trávení hodně těžké, ale takovou lahůdku jsem už dlouho nejedla. 🙂

  17. Dnes bylo k obědu a vynikající lahůdka 🙂 opět moc povedená úprava tempehu ala “Husa”… Vždy přemýšlím, jak jej využit a udělat z něj třeba nejaké plátky, aby měli kluci něco tužšího doslova ‘k zakousnutí’, třeba usmažit v testicku jako rizek, nebi udělat nejaky závitek, ale moc jsem toho zatím nevyexperimentovala. Tahle ‘husa’ byla pekná inspirace, tak to abych začla ( myslím s těmi experimenty 😉

  18. Heli, je to vynikající, právě dovařeno… “husa” chutná výborně, vše ostatní samozřejmě také. Chlapi mají k zelí a knedlíku vepřové koleno a vůbec jim nezávidím. Mám dotaz: v receptu je uvedeno, že jeden tempeh vystačí a čtyři porce. Já ho vetšinou sním nadvakrát (protože je tááák dobrý), je to moc? Tobě by vystačil a 4krát? Přeju pěknou neděli všem!

    • Nám jo, syn moc nejí a já si dám dva plátky a syn také. Když se udělá 8 plátků tak to vystačí, ale kde se jí víc, tak asi bude potřeba dát dva tempehy 🙂

  19. Hmmmm, mňaaaam, to vypadá úžasně!!!!! Koupím zelí a jdu zkoušet. Je to skvělý recept pro rodinu, kde je i “masožrout”. Jak je to s dětmi? U tohoto příspěvku nemáte, od kdy, co a jak můžou děti. Já to striktně dodržuji, tak mám tyto dovětky ráda polopaticky vypsané. 😉

  20. Zobrazit všech 62 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak vyrobit domácí hermelín (vegan, bez mléka)
Další článekBob Carr: Vitamín B12 – jak ho získáváme a jak ztrácíme