Chuťově vyladěná luxusní slavnostní velikonoční nádivka pro celou rodinu!

Ingredience
pro 4 osoby
  • 2 hrnky vařených jáhel
  • 100 g uzeného tempehu
  • 1 vrchovatá lžíce sladěnky
  • 4 lžíce sezamového oleje (nebo slunečnicového)
  • 1 velká cibule
  • 10 cm pórku
  • 2 lžíce spařených hrozinek
  • 2 lžíce loupaných mandlí
  • petrželka, pažitka
  • 1 mrkev
  • ½ lžičky kurkumy
  • půl lžičky drceného, nebo římského kmínu
  • sojová omáčka na dochucení
  • sůl

Jak připravit velikonoční nádivku

  1. Na 2 lžicích oleje orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a osolíme. Restujeme pomalu do sklovata.
  2. Uzený tempeh nakrájíme na malé kostičky, pórek nakrájíme na malé proužky a mrkev nastrouháme na hrubém struhadle.
  3. Na druhou pánvičku dáme 2 lžíce oleje, špetku soli a na to vrchovatou lžící sladěnky, počkáme, až lehce zpění a vzápětí do ní přidáme nakrájený tempeh, nastrouhanou mrkev a pórek a pomalu orestujeme.
  4. Směs se nesmí připálit, proto mícháme a restujeme na nižším stupni.
  5. Přidáme koření – římský kmín a kurkumu a ještě chvilku mícháme.
  6. Do mísy dáme uvařené jáhly, hrozinky, mandle, do sklovata opečenou cibulku, směs z druhé pánvičky, na jemno nakrájenou petrželku a pažitku a dochutíme sójovou omáčkou.
  7. Pokud máme kopřivy, spaříme je napřed horkou vodou a nakrájíme na proužky. Výborný je přidat do směsi i medvědí česnek nakrájený na proužky, pokud ho máme.
  8. Pekáček, nebo ohnivzdornou mísu vymažeme olejem a vyklopíme do něj jáhlovou směs, neměla by být moc vysoká, stačí 3-5 cm.
  9. Mokrýma rukama uhladíme směs a nakonec můžeme lehce postříkat sojovou omáčkou.
  10. Dáme na cca 20 minut zapéct do trouby na 160°C. Nepečeme příliš dlouho, aby nebyla nádivka suchá a nedrolila se.

Praktické

  • Pekáč vyjde cca na 4 porce, pokud potřebujete méně, udělejte poloviční množství.
  • Nesnažte se nádivku krájet, dokud je horká, bude se vám rozpadat.
  • Jáhly nevaříme příliš do měkka, aby z nich nebyla kaše. Nádivka by potom neobsahovala jednotlivé kuličky jáhel, ale byla by to spíše pečená kaše se zeleninou a tempehem. I tato varianta je ovšem chutná!
  • Zeleniny nesmí být příliš mnoho, aby nádivka držela pohromadě.
  • Pokud použijete skleněný nebo nepřilnavý pekáč, nemusíte vymazávat formu. Nádivka se nepřilepí, můžete ji dokonce vyklopit a krájet na prkýnku.
  • Abychom se nepopálili o kopřivy, přeneseme je lopatkou na zeleninu nebo je můžeme předem spařit horkou vodu, pak nás do rukou nebudou pálit při krájení.
  • Pro přísně bezlepkovou verzi použijeme omáčku tamari a tempeh, který je bez lepku viz Dobrá zpráva pro celiaky  nebo zvolte variantu natural a dejte více sojové omáčky do základu.
  • Pro verzi bez soji vynechejte sojovou omáčku a použijte více soli, tempeh nahraďte seitanem,
  • Pokud chcete udělat slavnostní velikonoční oběd, doporučujeme ji podávat s čočkovou omáčkou, napařovanou zeleninou a čerstvým zeleninovým salátkem.

Obměna

  • Nemáme-li zrovna uzený tempeh mužeme použít tofu. Tofu, nebo tempeh může být i marinovaný. Můžeme libovolně kombinovat naturální tempeh, marinovaný tempeh, uzené či marinované tofu.

Děti

  • Tuto nádivku mohou děti od 1,5 let, ale ubereme na dochucovadlech.

Jak chutná čtenářům

Každý rok se objeví řada nadšených komentářů ve skupina na FB  a fotky, jak jste nádivku pekli vy.

Petra: Dnes byla k obědu nádivka (jáhly, uzený tempeh, namočené lněné semínko, spařené rozinky, orestovaná cibule s mrkví, kurkuma, tamari, zelené ze zahrádky – kopřivy, pažitka a česneková nať). Podáváno s cuketou v hrašce, čerstvou ředkvičkou a rukolou – to už jsem nestihla nafotit, rodina byla hladová. Bylo to výborné.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Stačí chvíli brouzdat na vašem webu a hned je všechno fajn (Marcela)

Marcela: Jste velmi inspirativní a z vašich stránek přímo...

Jsem na vašich stránkách závislá

Miluše: Miluji Jíme Jinak! Jsem na vašich stránkách závislá...

Pomohli jste mi zachránit maminku

Pátik: Pomohli jste mi zachránit maminku. Měla deprese a...

Potěšilo mě, že jste to vzali za správný konec

Štěpánka: Holky, mate to krasne. Daly jste si hodne...

Díky vám jsem začala po 20 letech snídat!

Duetka: Jídlo je úplně skvělé. Díky vám Evi konečně...

S Vámi mám pocit, že na to nejsem sama (Daniela)

Daniela: Jsem učitelka a celý svůj profesní život se...

Každý nový článek je obrovským přínosem

Martina: Díky moc za celý "seriál" o cestování, který...

První výsledek se dostavil hned druhý den (Kaninska)

Kaninska: Hezký den všem, mám za sebou Hubneme do...

Za 14 dní mám dole 5,3 kg a 5 cm v pase!

Alenaleak: Po 14 dnech mám dole 5,3 kg a...

Díky kurzu jsem získala nové návyky a cítím se skvěle

Maradamc: Dobry den pani Evo a Heleno, nejdrive jsem...

S manželem jsme dohromady zhubli 15 kg!

Zdeňka B.: Kurz i přes zdravotní obtíže, které mě...

Webové stránky JJ jsou návykové!

Annabirke-semerakova: Také já nyní, po ukončení kurzu, děkuji Evičce,...

Úklid podle vás je super: kuchyň takový vítr dlouho nezažila

Radka: Jsem nadšená ze spousty skvělých receptů a rad....

Moje tělo se rychle uzdravuje (Božena)

Božena: Zdravím všechny. Tak jsem zvládla i druhý půst...

Partnerovi vyloženě chutná (Jasebka)

Jasebka: Já mám dole zatím pořád 4 kila, navrch...

Nejraději bych vyzkoušela všechny recepty najednou (Petra)

Petra: Zdravím, jsem v klubu asi měsíc, mám čtyři...
  1. Cha, tak jsem tu sladěnku přece jen otevřel. :-)
    Moc dobré, hlavně po poněkud asketickém období.

      • Aby nedošlo k mýlce. Mně nechybělo sladké, ale něco pečeného, smaženého apod. S tím jsem ale počítal, mám už s tím zkušenosti. No a tento recept mi na uspokojení mých choutek přišel ideální. A ta sladěnka je jeho součástí a je v tom moc dobrá. I ty rozinky, u mne navíc namočené ve výtečné domácí ořechovce.

  2. Damy, klobouk dolu. Je to neskutecna dobrota. Sice uz ,jinak‘ (bez lepku, mleka, vajec, masa,cukru) varim jiz 5let, ale tahle kombinace me nenapadla a popravde po precteni ingredienci jsem si rikala, jak se ty chute propoji… propojily se primo bozsky.Myslela jsem, ze varim na veceri a zitrejsi obed, ale uz ted je jasne, ze na zitrek nezbude ani kulicka. Delala jsem s polnickem a na taliri ozdobila cesneko-medvedim pestem.

  3. Dnes byla nadivka a byla zcela bezkonkurenční :-) jen Kopřivy jsem zatím zádné neobjevila, tak jsme zaměnili za špenát a Mňamka byla na světě ;-) všem doporučuji jako jarni vzpruhu

  4. Zobrazit všech 12 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekMrkvová vajíčka v čokoládě
Další článekNaše nejoblíbenější pickles