Chuťově vyladěná luxusní slavnostní velikonoční nádivka pro celou rodinu!
Ingredience
pro 4 osoby
- 2 hrnky vařených jáhel
- 100 g uzeného tempehu
- 1 vrchovatá lžíce sladěnky
- 4 lžíce sezamového oleje (nebo slunečnicového)
- 1 velká cibule
- 10 cm pórku
- 2 lžíce spařených hrozinek
- 2 lžíce loupaných mandlí
- petrželka, pažitka
- 1 mrkev
- ½ lžičky kurkumy
- půl lžičky drceného, nebo římského kmínu
- sojová omáčka na dochucení
- sůl
Jak připravit velikonoční nádivku
- Na 2 lžicích oleje orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a osolíme. Restujeme pomalu do sklovata.
- Uzený tempeh nakrájíme na malé kostičky, pórek nakrájíme na malé proužky a mrkev nastrouháme na hrubém struhadle.
- Na druhou pánvičku dáme 2 lžíce oleje, špetku soli a na to vrchovatou lžící sladěnky, počkáme, až lehce zpění a vzápětí do ní přidáme nakrájený tempeh, nastrouhanou mrkev a pórek a pomalu orestujeme.
- Směs se nesmí připálit, proto mícháme a restujeme na nižším stupni.
- Přidáme koření – římský kmín a kurkumu a ještě chvilku mícháme.
- Do mísy dáme uvařené jáhly, hrozinky, mandle, do sklovata opečenou cibulku, směs z druhé pánvičky, na jemno nakrájenou petrželku a pažitku a dochutíme sójovou omáčkou.
- Pokud máme kopřivy, spaříme je napřed horkou vodou a nakrájíme na proužky. Výborný je přidat do směsi i medvědí česnek nakrájený na proužky, pokud ho máme.
- Pekáček, nebo ohnivzdornou mísu vymažeme olejem a vyklopíme do něj jáhlovou směs, neměla by být moc vysoká, stačí 3-5 cm.
- Mokrýma rukama uhladíme směs a nakonec můžeme lehce postříkat sojovou omáčkou.
- Dáme na cca 20 minut zapéct do trouby na 160°C. Nepečeme příliš dlouho, aby nebyla nádivka suchá a nedrolila se.
Praktické
- Pekáč vyjde cca na 4 porce, pokud potřebujete méně, udělejte poloviční množství.
- Nesnažte se nádivku krájet, dokud je horká, bude se vám rozpadat.
- Jáhly nevaříme příliš do měkka, aby z nich nebyla kaše. Nádivka by potom neobsahovala jednotlivé kuličky jáhel, ale byla by to spíše pečená kaše se zeleninou a tempehem. I tato varianta je ovšem chutná!
- Zeleniny nesmí být příliš mnoho, aby nádivka držela pohromadě.
- Pokud použijete skleněný nebo nepřilnavý pekáč, nemusíte vymazávat formu. Nádivka se nepřilepí, můžete ji dokonce vyklopit a krájet na prkýnku.
- Abychom se nepopálili o kopřivy, přeneseme je lopatkou na zeleninu nebo je můžeme předem spařit horkou vodu, pak nás do rukou nebudou pálit při krájení.
- Pro přísně bezlepkovou verzi použijeme omáčku tamari a tempeh, který je bez lepku viz Dobrá zpráva pro celiaky nebo zvolte variantu natural a dejte více sojové omáčky do základu.
- Pro verzi bez soji vynechejte sojovou omáčku a použijte více soli, tempeh nahraďte seitanem,
- Pokud chcete udělat slavnostní velikonoční oběd, doporučujeme ji podávat s čočkovou omáčkou, napařovanou zeleninou a čerstvým zeleninovým salátkem.
Obměna
- Nemáme-li zrovna uzený tempeh mužeme použít tofu. Tofu, nebo tempeh může být i marinovaný. Můžeme libovolně kombinovat naturální tempeh, marinovaný tempeh, uzené či marinované tofu.
Děti
- Tuto nádivku mohou děti od 1,5 let, ale ubereme na dochucovadlech.
Jak chutná čtenářům
Každý rok se objeví řada nadšených komentářů ve skupina na FB a fotky, jak jste nádivku pekli vy.

Cha, tak jsem tu sladěnku přece jen otevřel. :-)
Moc dobré, hlavně po poněkud asketickém období.
Vy mě bavíte :-)
Aby nedošlo k mýlce. Mně nechybělo sladké, ale něco pečeného, smaženého apod. S tím jsem ale počítal, mám už s tím zkušenosti. No a tento recept mi na uspokojení mých choutek přišel ideální. A ta sladěnka je jeho součástí a je v tom moc dobrá. I ty rozinky, u mne navíc namočené ve výtečné domácí ořechovce.
rozinky namočené v ořechovce, to zní přímo luxusně :-)
Damy, klobouk dolu. Je to neskutecna dobrota. Sice uz ,jinak‘ (bez lepku, mleka, vajec, masa,cukru) varim jiz 5let, ale tahle kombinace me nenapadla a popravde po precteni ingredienci jsem si rikala, jak se ty chute propoji… propojily se primo bozsky.Myslela jsem, ze varim na veceri a zitrejsi obed, ale uz ted je jasne, ze na zitrek nezbude ani kulicka. Delala jsem s polnickem a na taliri ozdobila cesneko-medvedim pestem.
Ten medvědí česnek je super nápad. Také ho dávám teď do všeho!
I my jsme si dnes opět nesmirně pochutnali, je opravdu vynikající :-)
Helenko, neuvěřitelná dobrota :-) asi budu mít Velikonoce často ;-) děkuji
Naprosto dokonalá. :-)
Včera jsme si pochutnali na této nádivce. Moc dobrá.
Mňááááám dobrota!
Dnes byla nadivka a byla zcela bezkonkurenční :-) jen Kopřivy jsem zatím zádné neobjevila, tak jsme zaměnili za špenát a Mňamka byla na světě ;-) všem doporučuji jako jarni vzpruhu