Základní informace

Letos jsem měla chuť udělat velikonoční nádivku trošku jinak. Trochu jsem upravila základní recept a výsledek byl nad očekávání. Nádivka neobsahuje sice úplně ideální kombinace, ale pokud máte zdraví v pořádku, neměl by tento slavnostní pokrm jednou za čas vadit.

Ingredience pro 4 osoby

  • 2 hrnky vařených jáhel
  • 100g uzeného tempehu
  • 1 vrchovatá lžíce sladěnky
  • 4 lžíce sezamového oleje (nebo slunečnicového)
  • 1 velká cibule
  • 10 cm pórku
  • 2 lžíce spařených hrozinek
  • 2 lžíce loupaných mandlí
  • petrželka, pažitka
  • 1 mrkev
  • ½ lžičky kurkumy
  • půl lžičky drceného, nebo římského kmínu
  • sojová omáčka na dochucení
  • sůl

Postup

Na 2 lžicích oleje orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a osolíme. Restujeme pomalu do sklovata. Uzený tempeh nakrájíme na malé kostičky, pórek nakrájíme na malé proužky a mrkev nastrouháme na hrubém struhadle. Na druhou pánvičku dáme 2 lžíce oleje, špetku soli a na to vrchovatou lžící sladěnky, počkáme, až lehce zpění a vzápětí do ní přidáme nakrájený tempeh, nastrouhanou mrkev a pórek a pomalu orestujeme. Směs se nesmí připálit, proto mícháme a restujeme na nižším stupni. Přidáme koření – římský kmín a kurkumu a ještě chvilku mícháme.

Do mísy dáme uvařené jáhly, hrozinky, mandle, do sklovata opečenou cibulku, směs z druhé pánvičky, na jemno nakrájenou petrželku a pažitku a dochutíme sójovou omáčkou. Pokud máme kopřivy, spaříme je napřed horkou vodou a nakrájíme na proužky. Výborný je přidat do směsi i medvědí česnek nakrájený na proužky, pokud ho máme. Pekáček, nebo ohnivzdornou mísu vymažeme olejem a vyklopíme do něj jáhlovou směs, neměla by být moc vysoká, stačí 3-5 cm. Mokrýma rukama uhladíme směs a nakonec můžeme lehce postříkat sojovou omáčkou. Dáme na cca 20 minut zapéct do trouby na 160°C. Nepečeme příliš dlouho, aby nebyla nádivka suchá a nedrolila se.

Praktické

Jáhly nevaříme příliš do měkka, aby z nich nebyla kaše. Nádivka by potom neobsahovala jednotlivé kuličky jáhel, ale byla by to spíše pečená kaše se zeleninou a tempehem. I tato varianta je ovšem chutná! Pokud chceme vyrobit nádivky větší množství, aby zbyla na večeři či na cesty, nepřidáváme do ní mrkev a pórek. Pouze orestujeme cibulku, na oleji se sladěnkou orestujeme  tempeh, přidáme jáhly, zapečeme a takto můžeme jíst i studené.

Kombinujeme

Pokud chcete udělat slavnostní velikonoční oběd, doporučujeme ji podávat s čočkovou omáčkou, napařovanou zeleninou a čerstvým zeleninovým salátkem.

Výborná je také varianta s fazolemi na cibulce a kvašenou zeleninou, nebo kvaškou.

Obměna

Nemáme-li zrovna uzený tempeh mužeme použít tofu. Tofu, nebo tempeh může být i marinovaný. můžeme libovolně kombinovat naturální tempeh, marinovaný tempeh, uzené či marinované tofu.

12 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

      • Aby nedošlo k mýlce. Mně nechybělo sladké, ale něco pečeného, smaženého apod. S tím jsem ale počítal, mám už s tím zkušenosti. No a tento recept mi na uspokojení mých choutek přišel ideální. A ta sladěnka je jeho součástí a je v tom moc dobrá. I ty rozinky, u mne navíc namočené ve výtečné domácí ořechovce.

  1. Damy, klobouk dolu. Je to neskutecna dobrota. Sice uz ,jinak‘ (bez lepku, mleka, vajec, masa,cukru) varim jiz 5let, ale tahle kombinace me nenapadla a popravde po precteni ingredienci jsem si rikala, jak se ty chute propoji… propojily se primo bozsky.Myslela jsem, ze varim na veceri a zitrejsi obed, ale uz ted je jasne, ze na zitrek nezbude ani kulicka. Delala jsem s polnickem a na taliri ozdobila cesneko-medvedim pestem.

  2. Dnes byla nadivka a byla zcela bezkonkurenční 🙂 jen Kopřivy jsem zatím zádné neobjevila, tak jsme zaměnili za špenát a Mňamka byla na světě 😉 všem doporučuji jako jarni vzpruhu

  3. Zobrazit všech 12 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Stisknutím tlačítka souhlasíte, že zpracujeme Vaše osobní údaje (e-mail a jméno), abychom mohli komentář evidovat a zobrazit. E-mail nezveřejníme. Zásady ochrany osobních údajů.