Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Srdce na talíři

Uvařeno

Červené, sladké, kořeněné, rychlé, snadné, chutné, barevné. I úplně obyčejné jídlo můžeme trochu vylepšit, pokud ho chceme připravit pro nějakou speciální příležitost. Tohle srdce bych viděla dobře na Sv.Valentýna, k svátku nebo na nějakou romantickou večeři.

Ingredience
  • celozrnný kuskus
  • prášek ze sušené červené řepy
  • červená loupaná čočka
  • pikantní feferonkový olej
  • česnek
  • žampiony
  • hlíva ústřičná
  • červená cherry rajčátka
  • oregáno
  • petrželka
  • sůl

Janě projevila roztroušená skleróza v 19 letech. Kortikoidy musela užívala denně a bolesti očního nervu ji provázely ...

Jak připravit Srdce na talíři

  1. Osmažte česnek s chilli olejem a trochou prášku z červené řepy, přidejte kuskus a vodu, osolte a vařte, jak je uvedeno na obalu (obvykle se již nevaří ale nechá dojít pod pokličkou). Když je kuskus hotov, načechrejte ho vidličkou.
  2. Uvařte čočku, já jí vařím al dente, protože nemám ráda rozvařenou. Pokapejte pikantním olejem, přidejte sůl a odložte stranou.
  3. Nakrájejte pleurotus na proužky a orestujte je na pánvi s česnekem, petrželkou, solí a olivovým olejem.
  4. Připravte rychlý konfit z cherry rajčat. Na pánev s trochou oleje, přidejte jemně nasekaný česnek, nakrájejte cherry rajčata na polovinu, osolte, posypte oregánem a položte je řezem na dno pánve. Vařte je rychle při vysoké teplotě a jen z jedné strany. Utvoří se taková pěkná kůrka.
  5. Stejný postup udělejte s žampiony. Dejte houby a cherry rajčata stranou.
  6. Pak sestavte srdce, pomocí formiček, střídejte vrstvy kuskusu s čočky. Podáváme s cherry rajčaty, žampiony, plerotusem a ve finále několika kapkami olivového oleje. Vezměte sítko a posypte celou misku červenou řepou. Trochu petrželky a to je vše.

Praktické

  • Formy koupíte v domácích potřebách např. od Tescomy.
  • Podle počtu strávníku přizpůsobte množství ingrediencí.

Obměna

  • Nemusí to být jen srdce, vyměníme formičku za kytičku a máme námět třeba k narozeninám, a co třeba hvězdičku na vánoční stůl?
  • Podle sezony obměňte zeleninu.
  • Místo kuskusu zkuste i jinou obilovinu.

Děti

  • Vhodné pro děti od 1,5 roku, pokud uberete sůl a ostré koření.

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Pleurotus = hlíva

Markéta
13. 2. 2021

Ten prášek ze sušené řepy si připravujete saki? Rozdrtit sušenou řepu v třecí misce? Děkuji za info.

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Mexická quinoová pánev s fazolemi

Když máme hlad a chceme se dobře a rychle najíst, udělám tuto mexickou quinoovou pánev s fazolemi a seitanem. Pokud přidáte více chilli, bude pikantnější a...

Fazolové chilli sin carne (mexický guláš)

Mexickou kuchyni si můžete dát i u vás doma. Tento mexický gulášek Chilli sin carne je plný zdravých luštěnin a zeleniny.

Smetanové fazole s červenou řepou

Jídlo jako dělané pro milovníky červené řepy. Krémové a vynikající, navíc krásně barevné.

Pomazánka z červené čočky

Pokud vás honí mlsná na něco slaného, tahle tahle pomazánka vás jistě uspokojí. Její příprava je rychlá a vydrží v lednici i dva dny. Můžete si jí dát se z...

Vánoční gratinovaný celer se žlutou hlívou na polentě

Tento recept by mohl být inspirací, jak si ozvláštnit vánoční menu dalším netradičním, ale zároveň chutným a zdravým pokrmem.

Podzimní fantazie s celozrnnou špaldou a žlutou čočkou

Když se mi jídlo podaří přesně tak, jak jsem ho viděla ve své mysli, jsem nadšená. Podzim je báječné období, barvy přírody lze snadno reprodukovat v kuchyn...