Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Srdce na talíři

Uvařeno

Červené, sladké, kořeněné, rychlé, snadné, chutné, barevné. I úplně obyčejné jídlo můžeme trochu vylepšit, pokud ho chceme připravit pro nějakou speciální příležitost. Tohle srdce bych viděla dobře na Sv.Valentýna, k svátku nebo na nějakou romantickou večeři.

Ingredience
  • celozrnný kuskus
  • prášek ze sušené červené řepy
  • červená loupaná čočka
  • pikantní feferonkový olej
  • česnek
  • žampiony
  • hlíva ústřičná
  • červená cherry rajčátka
  • oregáno
  • petrželka
  • sůl

Po prodělané cévní mozkové příhodě se moje zdraví i psychika sypaly čím dál víc. Začala jsem na sobě pracovat, už pro...

Jak připravit Srdce na talíři

  1. Osmažte česnek s chilli olejem a trochou prášku z červené řepy, přidejte kuskus a vodu, osolte a vařte, jak je uvedeno na obalu (obvykle se již nevaří ale nechá dojít pod pokličkou). Když je kuskus hotov, načechrejte ho vidličkou.
  2. Uvařte čočku, já jí vařím al dente, protože nemám ráda rozvařenou. Pokapejte pikantním olejem, přidejte sůl a odložte stranou.
  3. Nakrájejte pleurotus na proužky a orestujte je na pánvi s česnekem, petrželkou, solí a olivovým olejem.
  4. Připravte rychlý konfit z cherry rajčat. Na pánev s trochou oleje, přidejte jemně nasekaný česnek, nakrájejte cherry rajčata na polovinu, osolte, posypte oregánem a položte je řezem na dno pánve. Vařte je rychle při vysoké teplotě a jen z jedné strany. Utvoří se taková pěkná kůrka.
  5. Stejný postup udělejte s žampiony. Dejte houby a cherry rajčata stranou.
  6. Pak sestavte srdce, pomocí formiček, střídejte vrstvy kuskusu s čočky. Podáváme s cherry rajčaty, žampiony, plerotusem a ve finále několika kapkami olivového oleje. Vezměte sítko a posypte celou misku červenou řepou. Trochu petrželky a to je vše.

Praktické

  • Formy koupíte v domácích potřebách např. od Tescomy.
  • Podle počtu strávníku přizpůsobte množství ingrediencí.

Obměna

  • Nemusí to být jen srdce, vyměníme formičku za kytičku a máme námět třeba k narozeninám, a co třeba hvězdičku na vánoční stůl?
  • Podle sezony obměňte zeleninu.
  • Místo kuskusu zkuste i jinou obilovinu.

Děti

  • Vhodné pro děti od 1,5 roku, pokud uberete sůl a ostré koření.

PS: Z práce do práce, život letí a vy nic nestíháte?

Pokud před sebou stále jen hrnete všechny ty povinnosti, které život přináší, je čas se zastavit. 🛑 Je tohle život, který chcete? O tomto jste snili? Asi ne. V přírodě začíná nový biologický rok, nový začátek a i my to letos můžeme udělat jinak. Právě tomu se v Jarní Očistě také věnujeme a máme dokonce připravený silný závěrečný aktivační rituál, aby se vaše záměry mohly uskutečit. Zdaleka v očistě nejde jen o vyvážený jídelníček. Pojďte si ujasnit touhy, naberte zas energii a pojďte se cítit ve svém těle lépe. Začněte s námi 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? Nic neriskujete, můžete jen získat..Moje desatero: 1. Jsem vegan, vařím vegansky. 2. V kuchyni se nechci nudit proto vařím pestře. 3. Stále se učím. Chci poznávat nové ingredience, nové potraviny a chutě. 4. Používám UFO ingredience. Kdo se bojí nesmí do lesa. 5. Dbám na kvalitu potravin. To nejlepší co si můžu dovolit v bio kvalitě pokud to je možné. Na jídle rozhodně nešetřím. 6. Vařím a jím sezonně. 7. Co můžu to si vypěstuji. Baví mě to a vím co jím. 8. Vařím pro mě a pro rodinu. Musí to chutnat nám a popřípadě mým blízkým. Je mi jedno co si o mém jídle myslí ostatní na Facebooku, Instagramu a jiných sociálních sítí. 9. Vařím pro radost, ne z povinnosti. Fantazie a zábava je ingrediencí číslo jedna. 10. Inspiruje mě ajurvéda, makrobiotika, asijské weby, ale hlavně moje hlava. Z mých receptů má někdo strach, zdají se složité a plné neznámého. Pokud patříš do této kategorie, stačí se poohlédnout po něčem jiném. Děkuji za pozornost Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Viero, ty jsi ďábel! Anebo anděl? Díky, to bude Valentýn❤️

Pleurotus = hlíva

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Podzimní košíčky – foto postup

Tyto košíčky jsou skvělé jako milé překvapení pro vaše hosty. Myslím, že jídlo připravené s nadšením a láskou chutná lépe, i když je s ním trochu práce. Te...

Podzimní duet

Podzimní duet je přirozeně bezlepkový, jednoduchý, rychlý a oku lahodící recept. Recept je obměnitelný a není nutné nic vážit. Pohrajte si s barvami, ochut...

Hlíva s omáčkou z kaparů a růžového pepře

Výborná pečená hlíva doplněná dipem, který můžete využít i k jiným receptům.Tento dip si můžete přizpůsobit vaší chuti a měnit konzistenci podle toho, na c...

Špaldová míchanice

Jednoduché a lahodné pikantní jídlo, skvělé jako rychlý oběd nebo večeře. Pokud se budete držet receptu, nevynecháte koření a další důležité ingredience, u...

Kopule z kuskusu se zeleninou

Barevné kopečky z kuskusu a zeleniny. I když to na první pohled vypadá komplikovaně a pracně, nelekejte se. Je to jednoduché a osvěžující jídlo, které bude...

Špagety s rapini a žampióny

Další recept na oblíbené špagety, tentokrát v pikantní verzi se žampiony a zeleninou rapini. Jedna ze zdravých rychlovek, které máte za pár minut na stole....