Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Celozrnná rýže s patizonem a květy

Uvařeno
bez lepku

Vůně i barva šafránu obohatí i tak obyčejné ingredience, jako je patizon a rýže. Rychlý, voňavý recept pro jaro a léto.

Ingredience
2 porce
  • žlutý patizon
  • květy cukety
  • 200 g celozrnné rýže basmati
  • olej
  • červená bazalka
  • sůl
  • špetka šafránu
  • tymiánové květy

Na svůj věk jsem si připadala celkem zdravá, ale v posledních letech se to horšilo. Kdysi jsem měla potíže se slinivk...

Jak připravit celozrnnou rýži s patizonem a květy

  1. Uvařte rýži, jak je uvedeno na obalu.
  2. Do pánve dejte olej a začněte restovat zelenou část cibule. Nakrájejte patizon (nebo cukety) na kousky a přidejte k jarní cibulce.
  3. Nakrájejte cuketové květy a když je patizon již dobře uvařený, přidejte je.
  4. Když je rýže skoro připravena, rozpusťte sáček šafránu a smíchejte jej s rýží. Přidejte vařenou rýži k zelenině a dobře promíchejte. Ochutnejte a osolte.
  5. Roztrhejte lístky bazalky, přidejte květy tymiánu a posypte jimi pokrm.

Praktické

  • Když začínají kvést cukety, dýně a patizony, dopřejeme si i květy. V Itálii se květy cuket obalují v těstíčku a smaží. Je to velká pochoutka, ale popravdě se snažím smažit co nejméně. I tak si květy na talíř s radostí dáme.

Obměna

  • Můžete použít klasickou zelenou bazalku.
  • Místo patizonu se dá klidně použít cuketa.
  • Můžete použít jakoukoliv rýži.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej a sůl.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

25 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Kopule z kuskusu se zeleninou

Barevné kopečky z kuskusu a zeleniny. I když to na první pohled vypadá komplikovaně a pracně, nelekejte se. Je to jednoduché a osvěžující jídlo, které bude...

Tuřín po indicku

Tuřín je to chutná a zdravá zelenina. Obsahuje řadu minerálů, mimo jiné velké množství manganu, draslíku, fosforu, hořčíku, vápníku, železa a zinku. Z vita...

Celerový krém s cuketou

Jemný krém z celeru s restovanou cuketou. Snadný a rychlý recept, který si můžete dle libosti obměnit podle sezóny a vaší chuti.

Pikantní krémové celozrnné rizoto s brokolicí

Odlehčete svému tělu po svátcích a dopřejte mu tento přirozeně bezlepkový pokrm – lehké rizoto z brokolice. V tomto receptu využijeme i košťál z brok...

Kantonská veganská rýže

Pokud si také rádi občas připravíte recept připomínající živočišné jídlo, ne ze stesku po něm, ale prostě proto, že jste hračičky a baví vás experimentovat...

Tofu s rýží, čočkou a zeleninovou zálivkou

Lahodné, bezlepkové, rychlé, barevné, chutné … Tofu s tímto dipem je pochoutka. Dip lze přizpůsobit podle sezóny a dostupné zeleniny.