Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Celozrnná rýže s patizonem a květy

Uvařeno
bez lepku

Vůně i barva šafránu obohatí i tak obyčejné ingredience, jako je patizon a rýže. Rychlý, voňavý recept pro jaro a léto.

Ingredience
2 porce
  • žlutý patizon
  • květy cukety
  • 200 g celozrnné rýže basmati
  • olej
  • červená bazalka
  • sůl
  • špetka šafránu
  • tymiánové květy

Preferuju českou kuchyni, suroviny v jídelníčku jsem neznala, ale měla jsem motivaci zlepšit si zdraví, tak jsem zašl...

Jak připravit celozrnnou rýži s patizonem a květy

  1. Uvařte rýži, jak je uvedeno na obalu.
  2. Do pánve dejte olej a začněte restovat zelenou část cibule. Nakrájejte patizon (nebo cukety) na kousky a přidejte k jarní cibulce.
  3. Nakrájejte cuketové květy a když je patizon již dobře uvařený, přidejte je.
  4. Když je rýže skoro připravena, rozpusťte sáček šafránu a smíchejte jej s rýží. Přidejte vařenou rýži k zelenině a dobře promíchejte. Ochutnejte a osolte.
  5. Roztrhejte lístky bazalky, přidejte květy tymiánu a posypte jimi pokrm.

Praktické

  • Když začínají kvést cukety, dýně a patizony, dopřejeme si i květy. V Itálii se květy cuket obalují v těstíčku a smaží. Je to velká pochoutka, ale popravdě se snažím smažit co nejméně. I tak si květy na talíř s radostí dáme.

Obměna

  • Můžete použít klasickou zelenou bazalku.
  • Místo patizonu se dá klidně použít cuketa.
  • Můžete použít jakoukoliv rýži.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej a sůl.

PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?

Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky a detox.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

25 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Kopule z kuskusu se zeleninou

Barevné kopečky z kuskusu a zeleniny. I když to na první pohled vypadá komplikovaně a pracně, nelekejte se. Je to jednoduché a osvěžující jídlo, které bude...

Tuřín po indicku

Tuřín je to chutná a zdravá zelenina. Obsahuje řadu minerálů, mimo jiné velké množství manganu, draslíku, fosforu, hořčíku, vápníku, železa a zinku. Z vita...

Celerový krém s cuketou

Jemný krém z celeru s restovanou cuketou. Snadný a rychlý recept, který si můžete dle libosti obměnit podle sezóny a vaší chuti.

Pikantní krémové celozrnné rizoto s brokolicí

Odlehčete svému tělu po svátcích a dopřejte mu tento přirozeně bezlepkový pokrm – lehké rizoto z brokolice. V tomto receptu využijeme i košťál z brok...

Kantonská veganská rýže

Pokud si také rádi občas připravíte recept připomínající živočišné jídlo, ne ze stesku po něm, ale prostě proto, že jste hračičky a baví vás experimentovat...

Tofu s rýží, čočkou a zeleninovou zálivkou

Lahodné, bezlepkové, rychlé, barevné, chutné … Tofu s tímto dipem je pochoutka. Dip lze přizpůsobit podle sezóny a dostupné zeleniny.