Plním svůj slib a přidávám recept na lahodný koláč, který se trochu podobá klasickým Hraběnčiným řezům.

Základní informace

Nejlepší zákusky vznikají, když mě honí mlsná. A protože mě ta potvora zase jednou odpoledne nenechala v klidu, rozhodla jsem se vymyslet koláč podobný tomu Hraběnčinu. Našla jsem si na internetu klasický recept a většinu surovin jsem nahradila  zdravějšími. Řezy během půl roku prošly několika úpravami a o tu nejlepší verzi se s vámi podělím.

 Ingredience

Forma na dort průměru kolem 24-26cm, není třeba ji vymazávat.

Na základní těsto:

  • 1 hrnek (cca 200g) špaldové mouky
  • 1 hrnek ( asi 200g) na velmi jemno mletých mandlí
  • 1dcl panenského oleje – sezamový, mandlový, ořechový …
  • lžíce sladěnky – (nemusí být)
  • špetka soli

Na první vrstvu:

  • 3 střední šťavnatá jablka
  • 3/4 hrnku hrozinek (asi 150g)
  • půl hrnku na hrubo mletých vlašských ořechů nebo mandlí (100g)
  • lžička skořice
  • špetka soli

Na druhou vrstvu:

  • 1,5 balíčku bílého tofu (cca 300g)
  • půl hrnku hrozinek (asi 100g)
  • 1 dcl jablečného koncentrátu + 2,5 dcl vody, nebo 3,5 dcl jablečného moštu
  • 1 lžička práškového agaru
  • špetka soli

Postup

Špaldovo – mandlový korpus

hraběnčiny řezy

V míse smícháme hodně na jemno namleté mandle (melu v běžném sekacím mixéru až do konzistence prachu) se špaldovou moukou, přidáme špetičku soli a deci kvalitního panenského oleje, ideálně sezamový, mandlový, ořechový… Vše důkladně promícháme.

Pokud máme těsto raději nasládlé, rozpustíme nejdřív v ohřátém oleji vrchovatou lžíci sladěnky a pak ho zpracujeme s moukou a mletými mandlemi. Konzistence těsta je spíše taková drobenka.

Pokud by bylo těsto stále moc suché, přidejte ještě trochu oleje, v případě, že je mazlavé, přidejte trochu mouky.

Z těsta si odebereme asi 6 lžic drobenky a zbytek vsypeme do formy na dort. Pomocí prstů uplácáme nejdřív okraje do výšky asi 5 cm, potom se soustředíme na dno formy, které pokryjeme tenkou vrstvou těsta tak, že ho uplácáme dlaněmi ke dnu.

 

Jablečná vrstva

Hrozinky zalijeme vroucí vodou a necháme nacucat. Jablka rozpůlíme, zbavíme jadřince a nahrubo nastrouháme na struhadle i se slupkou. Přidáme nahrubo umleté vlašské ořechy, nebo mandle. Dochutíme špetičkou soli a lžičkou skořice. Hrozinky zcedíme a přimícháme do jablečné směsi. Celou směs důkladně promícháme a pěkně upěchujeme na korus tak, aby bylo celé dno pokryté asi 2-3 cm vrstvou jablek s ořechy, hrozinkami a skořicí.

Vrstva z tofu

Hrozinky zalijeme vroucí vodou a necháme trochu nacucat. Bílé přírodní tofu nakrájíme na větší kostky a dáme do hrnce, kam jsme dali 1,5 dcl ovocného koncentrátu (hruškový, jablečný…)  a 2 dcl vody, nebo rovnou použijeme 3,5 dcl jablečného moštu.  Přidáme hrozinky. Vaříme asi 10 minut. Pak tofu včetně vody ve které se vařilo a hrozinek rozmixujeme dohladka a dochutíme 2 lžícemi sladu dle chuti, lze přidat i pár kapek citrónu, pokud to bude sladké hodně. Na závěr přidáme půl 1 lžičku práškového agaru a ještě znovu lehce rozmixujeme, aby se agar dobře rozpustil. Výslednou hmotu přidáme na první vrstvu a posypeme zbytkem schovaného těsta jako drobenkou. Pokud máte těsto, které dobře drží pohromadě, lze ho schovat do mrazáku a následně zmrzlé nastrouhat na koláč.

Hraběnčiny řezy pečeme asi 30 minut v předem vyhřáté troubě na 170’C.

 

Praktické

Těsto si můžete udělat i den dva dopředu, v ledničce vám vydrží, ale raději vynechte sladěnku, moc ráda tuhne.

 

Děti

Od dvou let mohou děti konzumovat i tento dezert, ale jen v malém množství a svátečně.

Neuvěřitelných 70 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Letošní léto u nás frčí malinová varianta s krémem, všechny návštěvy byly zatím nadšené 🙂 Korpus stejný, na něj naliju větší hrnek amasake mléka smíchaný s pudinkovým práškem a hojně posypu malinama, peču 20 min. Poslal bych zvlášť recept s fotkou, ale korpus nechci vydávat za můj výmysl, tak alespoň takto 🙂

  2. Výborný dezertík.Peču tento týden už podruhé a protože mi rodinka spapala skoro všechny mandle, nastavila jsem mletými ovesnými vločkami.Teď podruhé už nebyla mandle ani jedna, jen cca 50g ořechů, takže jsem opět přidávala vločky, ale bylo jich o dost víc.Takže je to jiná chuť, ale i tak velmi dobré.Navíc to vyšlo podstatně levněji:-)

  3. Tenhle dezert je prostě božííííí. Dělala jsem ho z jáhlové a rýžové hladké mouky a těsto drží, takže varianta pro bezlepkáře. Do těsta jsem dala 2 lžíce sladovitu, který mi zůstal od Vánoc a již prochází. Chutnal všem, chystám se ho upéct na Velikonoce u rodičů.

  4. Plátky mandlí lze umlít i na mlínku na mák, verze pro ty, komu už spi děti 😀 zítra upeču, tak se těším, dnes mě šíleně honila mlsná , tak jsem nakoupila na tento dezert (obejití 5 obchůdků a nákup jablek od našehomídtního pěstitele, tak moc mne honila mlsná, že jsem vydržela shánět suroviny až do konečného úspéchu 🙂 ) o to víc se těším na výsledek 😉
    A příprav není nikdy dost aneb jak to zmáknout i s dětma :))

    • Pochutnali jsme si všichni, jen jsem dala moc kukuřičné mouky v neprospěch pohankové a po upčení se těsto na některých místech drolilo.. A jelikož moc nemůžeme ořechy ani mandle, tak příště budu dávat slunečnicová semínka.. Veeelmi mi to připomínalo žemlovku :)) tu už pár let neděláme, tak máme super vyvhytávku , děkujeme Helčo!

  5. Tento dezert je snad můj nejoblíbenější, dělala jsem ho několikrát i návštěvě a vždy sklidil velký úspěch. Moc díky! 🙂

  6. Před chvíľou som ho dopiekla, neodolala som a zobla si kúštik – mňam. Je výborný, aj keď som si na začiatku splietla čutory a miesto koncentrátu som do tofu nliala sojovku (sú v stejných flaškách). Prepláchla som to vodou a nie je nič poznať. Určite bude chutiť manželovi aj deťom.

    • Užasné jak jste si s tím poradila. Můj muž miloval ovocenku do čaje a také si jednou spletl flašky a nalil si tam sójovku…propláchnout už to nešlo.

  7. Tak mne napadá, dá se tento moučník považovat za kompletní bílkovinu, když je zde zastoupena obilovina (sice 😉 ) moukou a k tomu tofu? Hlídám pro dítko, aby každý den měl kompletní talíř, ale když třeba máme jen zbytek luštěnin na oběd a dá se jako sváča toto (byť tady chybí zelenina), můžu to brát „za splněno“ 😉 🙂 ?

    • Kompletní talíř by měl být spíš myšlen jako hlavní jídlo než dezert. Také tam chybí zelenina. Zbytek luštěnin s obilovinou je také kompletní talíř.

  8. Tak tento koláč je naprosto úžasný!!! Na můj vkus trochu pracnější (možná se mi to zdálo napoprvé), ale určitě to úsilí stojí za to. Oblizovala se celá konvenčně papající rodina :-).

  9. Holky, nezkoušely jste někdo ještě bezlepkovou variantu? V komentářích jsem se dočetla, že z pohankové a kukuřičné mouky nebyl tento dezert to pravé. Já pohankovou mouku nemám do dezertů ráda. Neporadíte jaký poměr jaké další mouky by se dal, aby držel pohromadě? Prosím 🙂 Janina psala něco ohledně mouky schar, je tato mouka vhodná i pro děti nebo obsahuje nějaké další ingredience, které nejsou vhodné? Poradíte, prosím? 🙂

    • Já zkusila pohankovou, kukuřičnou a jáhlovou, od každé třetinu. A bylo to moc dobré. Jen jsem měla tofu, které bylo nahořklé, nevím proč, datum byl v pořádku. Takže příště to možná zkusím bez toho tofu a pochutnám si lépe. Jo, a tu pohankovou mouku jsem v tom necítila. Fakt mi to chutnalo, až na to tofu.

      • Tofu bylo asi zkažené, ono nějak nesouvisí s trvanlivostí. Mám tu dvě ještě z loňska, schovávám je na bolavé ucho nebo jiné vnější léčení a jsou dle barvy pořád v pohodě a někdy mám nějaké ještě před zárukou a je také nahořklé a narůžovělé, což je známka, že už se kazí. Zkuste příště jinou značku, mělo by být v řezích sladké.

        • Helenko, mohla by jste nám prosím napsat a poradit jak použít tofu při bolesti ucha nebo nějakých dalších neduhů? Neporadila by jste mi prosím i jak se dá skladovat načaté bílé tofu? slyšela jsem, že vydrží dlouho, ale asi ve vodě? Ta by se měla denně měnit? Byla bych moc ráda za rady 🙂 Předem moc a moc děkuji 🙂 Hezký večer

          • Tofu máme vyzkoušené, když děti bolelo ucho a vyžadovaly studené, tak jen přiložit. Naposledy ale syn vyžadoval teplo, tak dostal teplý ručník a pár kapek netřesku, homeopatika na míru jeho stavu a bylo po bolesti. Načaté tofu skladuji ve vodě. Většinou ho skladuji jen dva dny, takže mezitím neměním.

          • Tak jsem včera dělala tuto mňamku. Je naprosto úžasná 🙂 Děkuji za bezva tipy k bezlepkové variantě – dělala jsem jahelno, kukuřično, rýžový korpus – dle Jitzol. Těsto se mi sice docela drolilo, ale jak píše Helenka v receptu, těsto je spíše drolivější. Zdálo se v těstě docela dost oleje, jelikož těsto bylo takové „čvachtavé“ i po dobrém zapracování. Příště možná zkusím alternativní máslo. Jinak je naprosto výtečný 🙂 Osobně bych ale dala poloviční dávku tofu náplně, měla jsem jí nějak moc. Ale dobrá zpráva je, že chutnal i mojí mamince, která tyto mňaminy moc nemusí 🙂 Já jsem právě dojedla druhý kousek a musím dortík schovat 🙂 Díky za recept 🙂 Krásné dny

  10. Tak Vaše hraběnčiny řezy už jsou známé i díky vaření v Prostřeno. Před 14 dny tam paní vařila MB a pekla právě tento dezert a prý si ho chválili.
    Tak když už nám končí půst, tak za chvíli přijde na řadu i u nás, už se na něj těším.

    • Děkuji, ještě že jsem je dala na web, rok jsem je nepekla a sama jsem se musela podívat, jak se vlastně dělají 🙂 a fakt jsou mňamózní.

  11. Tak u nás taky velký úspěch – sousedka snědla kousek hned mezi dveřma (nesla jsem ochutnat), babi s dědou nevěřili, že je to bez cukru, vajec a hlavně tvarohu 🙂 a „zbouchali“ zbytek… Tohle je zatím opravdu nejlepší moučník, který jsem pekla podle zdejších receptů – a to i ty předtím nebyly špatné !!! Prostě SKVĚLÉ !

  12. Tak dneska jsem konečně upekla tento koláč a je naprosto úúúúžasný. Sladký je dost a hostům chutnal daleko víc, než klasika! Huráááá 🙂

  13. Dobrý deň, chcem sa vám poďakovať za tento recept. Robila som to už 3x, vždy pre inú skupinku ľudí. Boli medzi nimi aj veľký mlsouni, u ktorých slovo tofu je nekonzumovateľná hmota :). A všetci si pochutnali. Je to fakt super. Ja som teda robila bezlepkovú verziu z pohankovej, jáhlovej a kukuričnej múky. Koláček držal aj tak pekne pohromade, chuť to nijak zvlášť neovplyvnilo. Ďakujem ešte raz a budem sa tešiť na ďalšie recepty.

  14. Taky děkuju za úžasný recept. Za poslední 3 týdny jsem ho dělal třikrát takže má jednoznačný úspěch 🙂

  15. Já nemám formu na koláče, sladké skoro nejíme, tak jsem to pekla nakonec v pánvičce;-). A množství jsem tak nějak „přiměřeně- přiměřeně“ a intuitivně otesala, taky jsem neměla doma ani tolik rozinek a jen jedno tofu, tak jsem byla napjatá, ale dopadlo to výborně. Mandle byly neloupané a koláč nebyl moc sladký, jen tak příjemně a můj muž mi vytkl, že po dlouhých desetiletích, co i nejzatvrzelejší tetičky si zvykly necpat mu na návštěvě buchtu (neb to bylo marné), ale místo toho dostával salát či chleba se sýrem,se ještě díky mně (a vašim receptům) dá na sladké…;-) Jo, a nezveřejnila jsem to tofu a tím pádem to jedl s chutí i skorozeť. 😉 Uvidíme,příště mu to možná řeknu 😉 . Díky moc za recept a jak se tady tomu věnujete, pomáháte.

  16. Také bych chtěla poděkovat za skvělý a zdravý recept. Povedl se mi přesně jako na obrázku. I když tak zdravý pro mne nebude, neboť ho asi sním celý sama. Dcerka se mi po ochutnání vlašského oříšku celá osypala, jenže to už byl dávno v troubě 🙁 Ale určitě jí ho udělám znovu jen s mandlemi.

  17. Heli, moc Vám děkuji za skvělý recept. Pustila jsem se do koláče a i když to trochu déle trvalo – člověk ještě není zběhlý a neví, co dřív a co potom – výsledek předčil moje očekávání. Vypadal jako na Vaší fotce, chutnal znamenitě – sladce a já měla fakt dobrý pocit, že mám zdravou sladkost a určitě je to další level v odvykání na sladkosti – tedy ty nezdravé. Naše chutě závisí na psychice, na zvyklostech, na tom, co jsme jedli v rodině – pro mě třeba buchty, koláče a k tomu ještě gumové bonbony všeho druhu jsou symbolem domova, bezpečí, pohody… a to proto, že jsem je jedla jako malá, vlastně i velká za odměnu, ve chvílích, kdy mi bylo dobře. A teď mám silné tendence stres a nepohodu zajídat sladkostma. Je mi 25 a děti ještě nemám, ale držím palce všem maminkách, které dětem vštěpují přirozené chutě a tvoří zdravé návyky a pocit pohody spojují s pečenou dýní, zdravým koláčem, ranní voňavou kaší se zeleninou. Má to smysl… Je těžké jít proti proudu a ačkoli Vás znám už rok, ne vše se mi daří, ale postupem času jsem stále pevnější. I některé vztahy jsem opustila… ale to je na jiné povídání. Přeju všem krásné jaro, slunce v duši a dobrou chuť!

    • Jé, to je pěkný komentář 🙂 Mám to taky stejně se sladkostma. Taky se pomalu snažím je nahrazovat něčím zdravějším. Tyhle stránky jsem objevila právě když se malé blížil půlrok a já jsem začala řešit co je vlastně zdravé. No nevím jestli na to někdy přijdu 😀 Ale nedávat ji cukr mi přijde určitě správné hned od začátku.

  18. I já se jdu přidat se slovy chvály, všem chutnal, i přítel, který zdravé věci přece jíst nebude, se olizoval.
    Jen jsem si recept trchu „upravila“ – mouku jsem měla jen krupici a mandle jsem také neloupala a hlavně nedrtila na jemno, jen namlela na strouhankovém mlýnku, těsto drželo krásně.
    A místo sladu teď používám javorový sirup – dostala jsem 3 lahvičky a jinde než do pečení nám nechutná.

    Díky a už se těším na další dobroty 🙂

  19. Právě jsme dokončily naše první Hraběnčiny řezy a je to pohádka. Povedly se skvěle, z neloupaných mandlí, forma o průměru 27cm. Přesně podle receptu a je to pochoutka!!!Budu je zítra vydávat za narozeninový dort, tedy pokud něco zbyde:-)

  20. Děkuji za zdravou variantu Hraběnčiných řezů. Po odebrání 6 lžic drobenky, jsem musela do zbytku přisypat další mouku a přilít olej, neboť zbytek nestačil ani na pokrytí dna formy o průměru 27 cm. Délku pečení jsem prodloužila o 15 minut. Dobrota se ale podařila a všem chutnalo.

  21. Moc díky za tenhle recept, povedly se a moc chutnali :)) Akorát jednou jsem se setkala s odmítnutím, protože tofu krém byl takovej trochu jak moučnej… Ale některý lidi jsou holt moc vybíravý, to se nedá nic dělat 😀 Leda příště zkusit silken…

  22. ahojte,
    asi je to nepodstatné, ale chci se jen zeptat, jestli ty mandle je lepší spařit a oloupat nebo jestli je to šumafuk. už se na výrobu chystám, tak jsem zvědavá na úspěch. děkuji, J.

    • Já to dělám z loupaných, které už takto kupuji, tak to zkuste a dejte vědět, zda neloupané fungují také?

      • Teda Helčo…. výsledek naprosto předčil očekávání. Lenost nakonec zvítězila a mandle jsem nadrtila rovnou, neloupané. nemůžu to sice srovnat s loupanými, ale řekla bych, že úplně v poho. Dezert je to vynikající, i přes manželův zákaz (chtěl by mít celý dortík pro sebe a to on při tom rozinky nerad) jsem vzala holkám do práce a chutnalo na všech frontách:) takže super a moc dík! Jana

    • ahojky,
      zbyla mi mandlová drť z výroby mandlového mléka. Přidala jsem ji místo mandlí a těsto bylo výborné. Jen jsem pak musela přidat trochu mouky, protože mandlová drť byla mokrá. je mi tu drť líto vyhodit, tak ji přidávám do kaší a moučníků.

  23. Tak jsme ho dnes otestovali (jen jsme přidali navíc trochu pohankové mouky a i mandlí a oleje bylo na těsto krapet vic, ale všeho bylo nakonec dostatek). Nestihl však ani ztuhnout, jak jsme ho do sebe ladovali ještě za tepla :-))) byl sice nižší než 5 cm, ale aspoň se pěkně rychle propece…
    Tak všem sladke jarni dny a brzy snad i příchod tepla 🙂

    • Těsta má být jen velmi tenká vrstvička po dně a 4- 5ccm po stranách. Pro jistotu jsem přeměřila svojí formu a spletla jsem se, má jen 25 cm, tak proto vám to asi nevyšlo stejně jako mně.

    • Ještě mám tedy jednu poznámku… dělám z uvedeného množství, moje forma na dort nemá ani 30 cm v průměru, odebrala jsem 6 lžic drobenky a rozhodně to nepokryje ani dno formy, natož, aby těsto bylo do 5 cm výšky. Kde dělám chybu?

      • Možná vaše mouka hůř pojí, recept je vždy jen orientační, i když řezy už jsem dělala určitě 10x a jedu přesně podle receptu. Jestli vám těsto nestačí, tak si prostě přidělejte a udělejte to z 1,5 hrnku mouky, mandlí a víc oleje.

    • Ufounko, nekecám, ale je tam jablkový koláč a dávají se tam 3 hrnky cukr krystalu…
      Zkoušela jsem to, ale bez vajíček a cukru to nedrží pokupě… :o) ale já jsem mizerná pekařka i tak natož bezlepkově… :o)

      • Není to sice JJ, ale paní Kobíková napsala knihu Vařím s láskou, bez lepku, vajec a mléka. Jeden její pečící recept na perník je na http://ona.idnes.cz/i-bez-lepku-mleka-a-vajec-vam-muze-chutnat-fpa-/recepty.aspx?c=A110224_142036_recepty_job
        A co mi přišlo hodně zajímavé, je náhražka konzistence bílku – psyllium rozmíchané ve vodě.

        • Ještě jsem slyšela o dobrém pojivu – namočené a rozmixované lněné semínko. Údajně je výborné i do palačinek, když mají tendenci se trhat. Ještě jsem to nezkoušela, protože vždycky zapomenu semínka namočit a těsto dělám narychlo, ale dám si závazek během příštího týdne. A pak dám vědět.

          • mělo by stačit i ty semínka 5-10min povařit – když se zapomene včas namočit – ten sliz to udělá taky – myslím, že to funguje stejně – díky za připomenutí, budu muset zas někdy použít, dlouho jsem s tím nepracovala.

  24. Vypadá to nádherně. Já vím, že jsem děsná, ale něco bezlepkového byste nemohly zkusit vytvořit? 🙂 Já mám knihu s recepty pro bezlepkovou dietu ( koupila jsem si ji před 8-mi lety) a všude se přidává hromada cukru nebo vajec nebo obojího! 🙁

    • Ayo, zkusím to s rýžovou moukou, obyčejně používám Schär, sice není bez výhrad (to ale žádná mouka), ale dělá se s ní dobře. Dám vědět 🙂

    • Zkoušela jsem hodně podobné těsto z pohankové/kukuřičné mouky (asi půl na půl), a kupodivu to drželo pohromadě líp než špaldová varianta.

    • Milá Ayo,
      tento dezert jsem zatím nezkoušela, ale pekla jsem velikonočního bezlepkového beránka podle tohoto receptu. Špaldovou mouku jsem nahradila částečně pohankovou a kukuřičnou hladkou, jistě by šlo i rýžovou, ale tu nemám. Jestli nemůžete ani sladěnku, tak já jsem těsto osladila tak, že jsem spolu s tofu vařila i hrozinky a rozmixovala. Myslím, že podobně by se dal upravit i tento recept. Hodně štěstí při experimentování!

    • Ayo, vyměn mouku za pohankovou a máš to. Sladěnka tam být nemusí, tofu osladíš jablečným koncentrátem a je to bezlepkové.

    • Zkusila jsem s pohankovou a kukuřičnou, ale ač mám pohankovou mouku ráda, koláč mi s ní nechutnal tak jako se špaldovou. Dala jsem víc rozinek i koncentrátu, sladký je dost. Ale povedl se, drží v kuse 🙂 Budu zkoušet dál.

  25. Už se těším až ho vyzkouším. Teď jsem držela 7 dní rýžový půst a 1. den mi nechutnala ani kvalitní 85procentní čokoláda a na sladké si ani nevzpomenu. Je to úžasně osvobozující.

    • Rada by som sa opýtala či to má nejaké striktné pravidlá.Koľko ryže a ako často.Pamatám si,že som pred rokmi niečo podobné robila asi tri dni akurát to bola celozrná ryža s fazuľkami mungo 3x denne,mám pocit,že to bolo z ajurvédy.

      • Mám to podle MUDr. Strnadelové a MUDr. Šimkové. Jedla jsem dobře vařenou celozrnnou rýži nejlépe v papiňáku s mořskou řasou bez soli. Je to očistná kúra, jedla jsem 3 denně, může se i 4x. Důkladně jsem kousala a pila jsem jen čistou vodu. Cítila jsem se úžasně na těle i na duchu, úžasně „nakopnutá“ do života a lehká. Minulý rok jsem to dělala jen asi 4 dny. Může se to jíst 1 den, 3 dny, 5 dní, týden, kdo jak chce. Důležité je se na to psychicky připravit. Do ničeho se nenutit. Já jsem se na to těšila. Od 4. dne jsem přidala vařenou mrkev a kořenovou zeleninu bez soli a od 5. dne trochu kvalitní sojové omáčky. Moc doporučuji!

        • Vyzera to celkom dobre :)nemám síce papiňák ale natural ryžu zvyknem namočiť už večer takže sa potom lepšie uvarí.S tou psychickou prípravou určite,keď niečo „musím“tak to nefunguje.Až sa na to naladím tak sa do toho pustím.Díky.Inak mám teraz celkom problém zrovnať sa so stravou,mám extrémne chute tak sa v tom trochu plácam.Prisudzujem to tomu počasiu,vnútorne už som dlhšie naladená na jaro a z vonku je neustály atak zimy a ani výhľadovo to nevyzerá že by sa už konečne mohlo otepliť ale možno to je iba moj pocit.

  26. My ho milujeme. když ho jedl Roman poprvé, nevěřil, že je „zdravý“, tedy v rámci mezí akceptovatelný, protože je bez vajec, mléka, cukru, kypřidel, sladidel apod. Je to prostě mňamka!

  27. Zobrazit všech 70 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Stisknutím tlačítka souhlasíte, že zpracujeme Vaše osobní údaje (e-mail a jméno), abychom mohli komentář evidovat a zobrazit. E-mail nezveřejníme. Zásady ochrany osobních údajů.