Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Moučníky

Hraběnčiny řezy podle Helči

Uvařeno
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim
děti od 2 let

Plním svůj slib a přidávám recept na lahodný koláč, který se trochu podobá klasickým Hraběnčiným řezům.

Hanka měla 20 let stres z jídla. Po prodělaném traumatu přestala polykat, po operaci jí přestal fungovat jícen. Potra...

Základní informace

Nejlepší zákusky vznikají, když mě honí mlsná. A protože mě ta potvora zase jednou odpoledne nenechala v klidu, rozhodla jsem se vymyslet koláč podobný tomu Hraběnčinu. Našla jsem si na internetu klasický recept a většinu surovin jsem nahradila  zdravějšími. Řezy během půl roku prošly několika úpravami a o tu nejlepší verzi se s vámi podělím.

 Ingredience

Forma na dort průměru kolem 24-26cm, není třeba ji vymazávat.

Na základní těsto:

  • 1 hrnek (cca 200g) špaldové mouky
  • 1 hrnek ( asi 200g) na velmi jemno mletých mandlí
  • 1dcl panenského oleje – sezamový, mandlový, ořechový …
  • lžíce sladěnky – (nemusí být)
  • špetka soli

Na první vrstvu:

  • 3 střední šťavnatá jablka
  • 3/4 hrnku hrozinek (asi 150g)
  • půl hrnku na hrubo mletých vlašských ořechů nebo mandlí (100g)
  • lžička skořice
  • špetka soli

Na druhou vrstvu:

  • 1,5 balíčku bílého tofu (cca 300g)
  • půl hrnku hrozinek (asi 100g)
  • 1 dcl jablečného koncentrátu + 2,5 dcl vody, nebo 3,5 dcl jablečného moštu
  • 1 lžička práškového agaru
  • špetka soli

Postup

Špaldovo – mandlový korpus

V míse smícháme hodně na jemno namleté mandle (melu v běžném sekacím mixéru až do konzistence prachu) se špaldovou moukou, přidáme špetičku soli a deci kvalitního panenského oleje, ideálně sezamový, mandlový, ořechový… Vše důkladně promícháme.

Pokud máme těsto raději nasládlé, rozpustíme nejdřív v ohřátém oleji vrchovatou lžíci sladěnky a pak ho zpracujeme s moukou a mletými mandlemi. Konzistence těsta je spíše taková drobenka.

Pokud by bylo těsto stále moc suché, přidejte ještě trochu oleje, v případě, že je mazlavé, přidejte trochu mouky.

Z těsta si odebereme asi 6 lžic drobenky a zbytek vsypeme do formy na dort. Pomocí prstů uplácáme nejdřív okraje do výšky asi 5 cm, potom se soustředíme na dno formy, které pokryjeme tenkou vrstvou těsta tak, že ho uplácáme dlaněmi ke dnu.

 

Jablečná vrstva

Hrozinky zalijeme vroucí vodou a necháme nacucat. Jablka rozpůlíme, zbavíme jadřince a nahrubo nastrouháme na struhadle i se slupkou. Přidáme nahrubo umleté vlašské ořechy, nebo mandle. Dochutíme špetičkou soli a lžičkou skořice. Hrozinky zcedíme a přimícháme do jablečné směsi. Celou směs důkladně promícháme a pěkně upěchujeme na korus tak, aby bylo celé dno pokryté asi 2-3 cm vrstvou jablek s ořechy, hrozinkami a skořicí.

Vrstva z tofu

Hrozinky zalijeme vroucí vodou a necháme trochu nacucat. Bílé přírodní tofu nakrájíme na větší kostky a dáme do hrnce, kam jsme dali 1,5 dcl ovocného koncentrátu (hruškový, jablečný…)  a 2 dcl vody, nebo rovnou použijeme 3,5 dcl jablečného moštu.  Přidáme hrozinky. Vaříme asi 10 minut. Pak tofu včetně vody ve které se vařilo a hrozinek rozmixujeme dohladka a dochutíme 2 lžícemi sladu dle chuti, lze přidat i pár kapek citrónu, pokud to bude sladké hodně. Na závěr přidáme půl 1 lžičku práškového agaru a ještě znovu lehce rozmixujeme, aby se agar dobře rozpustil. Výslednou hmotu přidáme na první vrstvu a posypeme zbytkem schovaného těsta jako drobenkou. Pokud máte těsto, které dobře drží pohromadě, lze ho schovat do mrazáku a následně zmrzlé nastrouhat na koláč.

Hraběnčiny řezy pečeme asi 30 minut v předem vyhřáté troubě na 170’C.

 

Praktické

Těsto si můžete udělat i den dva dopředu, v ledničce vám vydrží, ale raději vynechte sladěnku, moc ráda tuhne.

 

Děti

Od dvou let mohou děti konzumovat i tento dezert, ale jen v malém množství a svátečně.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

7 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Výborné Hraběnčiny řezy od Helči a oříškový krém…

kupasnegu
13. 11. 2019

Dobrý den,
jelikož nesmím sóju (tedy i tofu), chtěla bych se zeptat, zda byste mi poradili, čím bych ji mohla v receptu nahradit? Děkuji :-)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Sváteční perník s rýží a sušeným ovocem

Ten se tedy povedl! Mám pro vás velmi chutný tip jak zužitkovat přebytky sušeného ovoce, které se ve zdravě se stravujících rodinách během svátků snadno se...
9
21

Celozrnné palačinky s ovocnou omáčkou

Nevěřila jsem, že palačinky půjdou udělat bez mléka, vajec a bílé mouky a opak je pravdou, ani nepoznáte, že jsou jiné. Tyhle jsou navíc ještě přelité omáč...
20
98

Bezlepkové pohankové lívance

Baví mě vymýšlet recepty, kde se mouka nahradí celým zrnem. A takto vznikly bezlepkové lívance z pohanky a rýže. S povidly bez cukru a tvarohu bez tvarohu ...

Reveňová bublanina

Rebarborový jahleník je příjemný osvěžující dezert, který hravě nahradí běžný moučník. Neobsahuje mouku, vejce ani cukr. Je přirozeně bezlepkový a velmi ch...
83
43

Křehký dort s “tvarohem” a lesním ovocem (bezlepkový)

Lesní plody přímo vybízí k tomu, abychom z nich něco připravili. Vždycky jsem měla ráda různé tvarohové a jogurtové verze dortíků s ovocem, tak jsem hledal...
32
65

Zdravý cuketový perník: Sladký recept bez lepku

Cuketový perník je velmi jednoduchý na přípravu a hodí se pro zpracování přebytků cukety. Perník je díky cuketě krásně vláčný a lépe stravitelný. Díky slož...