Cukroví neodmyslitelně patří k českým Vánocům. To naše je bez cukru a bílém mouky. Poradíme vám, jak si zdravé pečení rozvrhnout tak, aby bylo vše hotové v klidu a včas. Víme, které je potřeba nechat odležet a které je lépe dělat až těsně před Vánoci. Mrkněte na naše tipy, aby vše perfektně klaplo.

Rozmyslete si, co chcete péct

  • Prvním krokem je vůbec rozmyslet si a domluvit se s rodinou, jaké druhy letos chtějí a které budete péct. A nejen to.
  • Zamyslete se také nad svými časovými možnostmi. Pokud máte málo času, je zbytečné se snažit o 20 druhů cukroví. Raději vsaďte na jedno těsto, ze kterého uděláte více druhů cukroví. A jak je pečení náročné? Pokud máte hotová těsta, pak příprava jednoho plechu cukroví trvá zhruba 30 minut + 8-12 minut pečení.
  • Pokud máte v času a druzích jasno, najděte si recepty na dané druhy a sepište si suroviny. A hurá na nákup!

První adventní týden (od 1.12.)

  • První týden v prosinci je vhodné zadělat na těsta. Buď všechna naráz nebo postupně, jak budete mít v týdnu čas. Čím déle odležená těsta, tím lépe. Průměrně zadělání jednoho těsta zabere 15 minut.
  • Upéct perníčky. U těsta na perníčky platí podobné pravidlo jako u jiných těst. Vhodné je ho nechat odležet, doporučuje se i dva dny. Upečené perníčky naskládejte do krabice s přepůleným jablkem a uložte do chladna, například na balkon nebo do chladné komory, aby změkly a uležely se. Pokud chcete perníčky zdobit, nechejte si volné celé odpoledne a zaměstnejte také děti.
  • Pusťte se do “suchých” druhů cukroví. Tedy těch bez krémů a náplní jako jsou například vanilkové rohlíčky, kokoskypracny a různé sušenky. Vhodné je také začít s lineckým cukrovím, aby zvlhlo a nelámalo se při mazání marmeládou, což necháme až na později.

Tip:
Nachystejte si všechny plechy cukroví a až poté začněte péct. U cukroví jde o každou minutu. Stačí jedna minuta, kdy se místo sledování času, budete věnovat vykrajování další cukroví, a to v troubě už může být na uhel.

Druhý adventní víkend (od 8.12.)

  • Vrhněte se do druhů cukroví, které budou plněné krémem a náplněmiplněné ořechy, plněné ořechové košíčky, išelské atp.
  • Naplňte linecké cukroví marmeládou, aby se do Vánoc rozleželo. Díky tomu, že jste ho nechali odležet, se vám bude lépe mazat a nebude se lámat. Pokud pečete linecké až nyní, počítejte s větším odpadem (ulomenými kousky), který ale můžete použít třeba na vosí úly namísto piškotů nebo do různých druhů nepečených kuliček. Pokud mažete linecké s otvorem, používejte kulatý nůž. Pokud spojujete dvě sušenky bez otvoru, dejte marmeládu do cukrářského sáčku a cukroví jím naplňte a přimáčkněte druhou lineckou sušenkou. Marmeládu používejte nejlépe co nejhladší, bez kousků ovoce nebo peciček. A ideálně bez cukru, nějakou domácí.

Třetí adventní víkend (od 15.12.)

  • Vánoce jsou již brzy tady a vy máte již téměř všechno cukroví napečeno.
  • Pár dní před Vánoci je ideální čas udělat krémy a cukroví jimi naplnit. Krémy s tukem (kokosový olej, alsan, atp., ale i krémy z ořechů a kokosu) většinou vydrží až do ledna. Ty, které jsou složené z tuku a pudinku nebo obilovin (např. vařené jáhly), je třeba sníst do cca 7 dnů – ty proto dělejte těsně před Vánoci.
  • Nazdobte cukroví polevami (čokoládová) a posypkami (drcené oříšky, strouhaný kokos aj.). Máčení jednoho plechu cukroví zabere zhruba půl hodiny. Nezapomeňte, že posypat se cukroví musí hned po nalití čokolády (jinak čokoláda ztuhne a již nebude možné cukroví posypat).
  • Poslední týden před Štědrým dnem se vrhněte na nepečené cukroví. Například ezamové kuličky, marokánky, vosí úly, nepečené kuličky, raffaello aj.

Skladujte cukroví v chladu

Zdravé domácí cukroví bez éček a cukru má menší trvanlivost než kupované, proto jej rozhodně skladujte v lednici nebo na jiném chladném místě. Pokud nemáte dostatečný prostor pro uložení cukroví do chladu, raději celý proces pečení a plnění o týden posuňte, aby vám cukroví skladované v teple do Vánoc nesplesnivělo.

Vánoční video speciál – zaručené recepty

Nemáte zkušenosti a potřebujete to vidět? Naše oblíbené recepty jsme natočili jako video recepty. V online programu Jak na zdravé dezerty najdete kromě oblíbených dezertů také vánoční speciál. Čekají v něm na vás těsta, se kterými se dobře pracuje (formičky se nemusí vymazávat, cukroví se z nich krásně vyklápí) a ke zdravému cukroví samozřejmě také zdravé krémy. Přístup do tohoto programu je časově neomezený, přidejte se k nám a mlsejte s námi zdravě.

Jaký postup na pečení máte vy?

Jaké tipy a triky se vám osvědčily? Podělte se o ně s námi v komentářích.

 

Můj muž i tchán se jídlo pochvalují

L.fuca: Toto stravování mě baví a hlavně mi dělá...

Hubnutí přišlo tak nějak samo

Chania: Vynechala jsem pečivo, nepotřebuji ho. Cukr jsem přestala...

Za týden co jíme jinak o čtyři kila méně

Merci 72: Krásné ráno děvčata. Chtěla bych Vám mockrát...

Jídlo jsou pestrá a rozmanitá, že už se nechci vrátit ke klasice

Viky: Hezký den, jídla jsou pestrá, rozmanitých chutí, že...

Těším se na každé nové jídlo

Tlamiisek: Když jde o hubnutí, mám většinou krizi hned...

Už nechci vařit klasiku, kterou jsem dříve vařila

Pavlivlmaeorua: S pomocí dcery jsem se dostala k programu...

Potěšilo mě, že jste to vzali za správný konec

Štěpánka: Holky, mate to krasne. Daly jste si hodne...

Díky kurzu mám mnohem více času

Stramis: Z programu jsem naprosto nadšená. Mám díky vaření...

Bez vás bych byla ztracená

Martina: Díky za všechny vaše skvělé nápady, já bych...

Velký dík za kurz

Jana: Paní Evičko a Heleno, velký dík za kurz vánoce...

Celý kurz shrnu jedním slovem: DĚKUJI

Alenka: Milá Evi, celý kurz bych shrnula jedním slovem,...

Vždyť budu po Vánocích zase štíhlejší!

Magda: Je mi tu s Vámi móóóóc krásně. A...

Členství v klubu JJ je cesta, jak si užít život na tomto světě

Jajabre: Klub JJ - dává mi radost z jídla,...

Letos úspěch na entou

Neli: Stromeček čeká v kýbli s vodou na balkoně,...

Zmizelo mi moje vypouklé břicho!

Maki: já si svoje břicho každé ráno a večer,...

Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji

Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v...

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

  1. Tak jste mě včera článkem tak nakopli, že jsem hned udělala dnes 3těsta. Jupí .Mám ze sebe radost. Máme linecké , rohlíčky a perníčky. Zítra upečeme .A v pondělí začneme dalším podle vašeho návodu.👍👍Hlavně jsme to měli v klidu.Dekuji holky ,jste super !

  2. Díky za inspiraci a za adventní šťouchanec jak včas všechno promyslet, vybrat pár zdravých druhů cukroví a udělat je v klidu, pohodě a bez shonu.

  3. Tak tenhle článek je bomba, prostě paráda, přidávám se ke Katce: “Přesně tohle jsem potřebovala.” Jupíííííí a juchajdáááááá. Díky, díky díky 🙂 Magda

  4. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

SDÍLEJTE PŘÍSPĚVKY - získejte členství v Klubu JJ nebo jeho prodloužení. Jak to funguje?
Autorem článku je Ajka
Strava pro mne vždy byla a bude středem zájmu. Dává mi možnost žít, poznávat lépe sama sebe, učit se, rozvíjet se a růst. Mou vášní je studium, jak strava ovlivňuje, mění a uzdravuje mé tělo a následné tvoření v kuchyni. To vše budu s vámi ráda sdílet.
Předchozí článekCuketový krém s praženými kváskovými krutony
Další článekPečené kaštany