Cukroví neodmyslitelně patří k českým Vánocům. To naše je bez cukru a bílém mouky. Poradíme vám, jak si zdravé pečení rozvrhnout tak, aby bylo vše hotové v klidu a včas. Víme, které je potřeba nechat odležet a které je lépe dělat až těsně před Vánoci. Mrkněte na naše tipy, aby vše perfektně klaplo.

Rozmyslete si, co chcete péct

  • Prvním krokem je vůbec rozmyslet si a domluvit se s rodinou, jaké druhy letos chtějí a které budete péct. A nejen to.
  • Zamyslete se také nad svými časovými možnostmi. Pokud máte málo času, je zbytečné se snažit o 20 druhů cukroví. Raději vsaďte na jedno těsto, ze kterého uděláte více druhů cukroví (ve video kurzu Zdravé dezerty můžete vidět video postup výroby a návod na skvělé těsto, které jde snadno vyklápět a ze kterého uděláte hned několik druhů cukroví + dalších 36 video-receptů na lahodné dezerty). Pokud máte hotová těsta, pak příprava jednoho plechu cukroví trvá zhruba 30 minut + 8-12 minut pečení.
  • Pokud máte v času a druzích jasno, najděte si recepty na dané druhy a sepište si suroviny. A hurá na nákup!

První adventní víkend

  • Přibližně první týden v prosinci je vhodné zadělat na těsta. Buď všechna naráz nebo postupně, jak budete mít v týdnu čas. Čím déle odležená těsta, tím lépe. Průměrně zadělání jednoho těsta zabere 15 minut.
  • Upéct perníčky. U těsta na perníčky platí podobné pravidlo jako u jiných těst. Vhodné je ho nechat odležet, doporučuje se i dva dny. Upečené perníčky naskládejte do krabice s přepůleným jablkem a uložte do chladna, například na balkon nebo do chladné komory, aby změkly a uležely se. Pokud chcete perníčky zdobit, nechejte si volné celé odpoledne a zaměstnejte také děti.
  • Pusťte se do „suchých“ druhů cukroví. Tedy těch bez krémů a náplní jako jsou například vanilkové rohlíčky, kokoskypracny a různé sušenky. Vhodné je také začít s lineckým cukrovím, aby zvlhlo a nelámalo se při mazání marmeládou, což necháme až na později.

Tip:
Nachystejte si všechny plechy cukroví a až poté začněte péct. U cukroví jde o každou minutu. Stačí jedna minuta, kdy se místo sledování času, budete věnovat vykrajování další cukroví, a to v troubě už může být na uhel.

Druhý adventní víkend

  • Vrhněte se do druhů cukroví, které budou plněné krémem a náplněmiplněné ořechy, plněné ořechové košíčky, išelské atp.
  • Naplňte linecké cukroví marmeládou, aby se do Vánoc rozleželo. Díky tomu, že jste ho nechali odležet, se vám bude lépe mazat a nebude se lámat. Pokud pečete linecké až nyní, počítejte s větším odpadem (ulomenými kousky), který ale můžete použít třeba na vosí úly namísto piškotů nebo do různých druhů nepečených kuliček. Pokud mažete linecké s otvorem, používejte kulatý nůž. Pokud spojujete dvě sušenky bez otvoru, dejte marmeládu do cukrářského sáčku a cukroví jím naplňte a přimáčkněte druhou lineckou sušenkou. Marmeládu používejte nejlépe co nejhladší, bez kousků ovoce nebo peciček. A ideálně bez cukru, nějakou domácí.

Třetí adventní víkend

  • Vánoce jsou již brzy tady a vy máte již téměř všechno cukroví napečeno.
  • Pár dní před Vánoci je ideální čas udělat krémy a cukroví jimi naplnit. Krémy s tukem (kokosový olej, alsan, atp., ale i krémy z ořechů a kokosu) většinou vydrží až do ledna. Ty, které jsou složené z tuku a pudinku nebo obilovin (např. vařené jáhly), je třeba sníst do cca 7 dnů – ty proto dělejte těsně před Vánoci.
  • Nazdobte cukroví polevami (čokoládová) a posypkami (drcené oříšky, strouhaný kokos aj.). Máčení jednoho plechu cukroví zabere zhruba půl hodiny. Nezapomeňte, že posypat se cukroví musí hned po nalití čokolády (jinak čokoláda ztuhne a již nebude možné cukroví posypat).
  • Poslední týden před Štědrým dnem se vrhněte na nepečené cukroví. Například ezamové kuličky, marokánky, vosí úly, nepečené kuličky, raffaello aj.

Skladujte cukroví v chladu

Zdravé domácí cukroví bez éček a cukru má menší trvanlivost než kupované, proto jej rozhodně skladujte v lednici nebo na jiném chladném místě. Pokud nemáte dostatečný prostor pro uložení cukroví do chladu, raději celý proces pečení a plnění o týden posuňte, aby vám cukroví skladované v teple do Vánoc nesplesnivělo.

Vánoční video speciál – zaručené recepty

Nemáte zkušenosti a potřebujete to vidět? Naše oblíbené recepty jsme natočili jako video recepty. V online programu Zdravé dezerty najdete kromě oblíbených 36 dezertů také vánoční speciál. Čekají v něm na vás těsta, se kterými se dobře pracuje (formičky se nemusí vymazávat, cukroví se z nich krásně vyklápí) a ke zdravému cukroví samozřejmě také zdravé krémy. Přístup do tohoto programu je časově neomezený, přidejte se k nám a mlsejte s námi zdravě.

Jaký postup na pečení máte vy?

Jaké tipy a triky se vám osvědčily? Podělte se o ně s námi v komentářích.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Tomu bych nevěřila: Po 3 dnech na JJ stravě mi splasklo břicho!

cihal: Zdravím vás. Začala jsem dle videa polévkami k...

Zachránili jste mi zdraví

Veronika: Adventní půst nevyšel aneb jak se to nemá...

Konečně jím pořádně jídlo!

Michaela: Chci moc poděkovat za detox. Konečně jsem se...

Jak se cítím? Prožívám skvělé změny

Jana: Jak se cítím? Prožívám změny na všech frontách....

Manžel, velký masožravec, vidí, že mu omezení masa prospívá

Stramis: Já vařím podle JJ od listopadu, teď mám...

6 kg za měsíc pryč jen díky stravě (Tereza)

Tereza: Krásný den, tady je můj sumář po měsíci...

„Rada“nebo spíš“povzbuzení „?

Dobrý den!Včera jsem k vám zavítala poprvé a jsem...

Manžel na této stravě cukrovku vyléčil

Metodej: Určitě je, manžel na této stravě v podstatě...

Moc nám chutná. I můj masožravec je nadšený (Lebell)

Lebell: Vaše recepty jsou Super! Super! Super! Nečekala jsem,...

Pomohli jste mi zachránit maminku

Pátik: Pomohli jste mi zachránit maminku. Měla deprese a...

Hlavním motivem pro mě bylo sdíleni a inspirace

Pavlína: Dámy, dobrý den. Pro mě je to dnes...

Manžel bol najväčší oriešok (Eva)

Eva: Ahoj Evi:), moje deti majú 23 rokov (syn)...

Manželovi snížili díky stravě JJ dávky inzulínu (Jaroslava)

Jaroslava: Paní doktorka se podivila nad výsledky kontrolních odběrů,...

Každý, kdo mě potká, obdivuje mou pevnou štíhlejší postavu (Andrea)

Andrea: Ahoj všem. S Jíme Jinak jím 8. týden...

Díky vám jsem se odnaučila pít kávu a vůbec mi nechybí

Pzajickova: Dobrý den, já jsem se s vámi holky...

Konečně vím „ jak na to“

Marcela: Ahoj holky, Evičko, Helenko, opravdu moc pěkný kurs. Přála...
  1. Tak jste mě včera článkem tak nakopli, že jsem hned udělala dnes 3těsta. Jupí .Mám ze sebe radost. Máme linecké , rohlíčky a perníčky. Zítra upečeme .A v pondělí začneme dalším podle vašeho návodu.👍👍Hlavně jsme to měli v klidu.Dekuji holky ,jste super !

  2. Tak tenhle článek je bomba, prostě paráda, přidávám se ke Katce: „Přesně tohle jsem potřebovala.“ Jupíííííí a juchajdáááááá. Díky, díky díky :-) Magda

    • Taky se připojuji a moc děkuju za řád, který jste daly mému vánočnímu pečení. Dnes 3 hotová těsta a odpoledne se ještě vrhnu na linecké, vanilkové rohlíčky, pracny a kokosky😉 Juchůůů! Jen se chci ještě zeptat…těsta jsem zabalila do folie a chci skladovat v ledničce. Je to v pořádku, nebo nemají být v takové zimě?😳 Petra

      • 👍👍 Jo jo, mám je v lednici, akorát pak potřebují být chvíli v teple, než se s nimi začne pracovat 😉

  3. Zobrazit všech 12 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekManžel mi to pěkně spočítal!
Další článekNení dýně jako dýně! Poradíme, jak kterou dýni použít v kuchyni