Cukroví neodmyslitelně patří k českým Vánocům. To naše je bez cukru a bílém mouky. Poradíme vám, jak si zdravé pečení rozvrhnout tak, aby bylo vše hotové v klidu a včas. Víme, které je potřeba nechat odležet a které je lépe dělat až těsně před Vánoci. Mrkněte na naše tipy, aby vše perfektně klaplo.

Rozmyslete si, co chcete péct

  • Prvním krokem je vůbec rozmyslet si a domluvit se s rodinou, jaké druhy letos chtějí a které budete péct. A nejen to.
  • Zamyslete se také nad svými časovými možnostmi. Pokud máte málo času, je zbytečné se snažit o 20 druhů cukroví. Raději vsaďte na jedno těsto, ze kterého uděláte více druhů cukroví. A jak je pečení náročné? Pokud máte hotová těsta, pak příprava jednoho plechu cukroví trvá zhruba 30 minut + 8-12 minut pečení.
  • Pokud máte v času a druzích jasno, najděte si recepty na dané druhy a sepište si suroviny. A hurá na nákup!

První adventní týden (od 1.12.)

  • První týden v prosinci je vhodné zadělat na těsta. Buď všechna naráz nebo postupně, jak budete mít v týdnu čas. Čím déle odležená těsta, tím lépe. Průměrně zadělání jednoho těsta zabere 15 minut.
  • Upéct perníčky. U těsta na perníčky platí podobné pravidlo jako u jiných těst. Vhodné je ho nechat odležet, doporučuje se i dva dny. Upečené perníčky naskládejte do krabice s přepůleným jablkem a uložte do chladna, například na balkon nebo do chladné komory, aby změkly a uležely se. Pokud chcete perníčky zdobit, nechejte si volné celé odpoledne a zaměstnejte také děti.
  • Pusťte se do „suchých“ druhů cukroví. Tedy těch bez krémů a náplní jako jsou například vanilkové rohlíčky, kokoskypracny a různé sušenky. Vhodné je také začít s lineckým cukrovím, aby zvlhlo a nelámalo se při mazání marmeládou, což necháme až na později.

Tip:
Nachystejte si všechny plechy cukroví a až poté začněte péct. U cukroví jde o každou minutu. Stačí jedna minuta, kdy se místo sledování času, budete věnovat vykrajování další cukroví, a to v troubě už může být na uhel.

Druhý adventní víkend (od 8.12.)

  • Vrhněte se do druhů cukroví, které budou plněné krémem a náplněmiplněné ořechy, plněné ořechové košíčky, išelské atp.
  • Naplňte linecké cukroví marmeládou, aby se do Vánoc rozleželo. Díky tomu, že jste ho nechali odležet, se vám bude lépe mazat a nebude se lámat. Pokud pečete linecké až nyní, počítejte s větším odpadem (ulomenými kousky), který ale můžete použít třeba na vosí úly namísto piškotů nebo do různých druhů nepečených kuliček. Pokud mažete linecké s otvorem, používejte kulatý nůž. Pokud spojujete dvě sušenky bez otvoru, dejte marmeládu do cukrářského sáčku a cukroví jím naplňte a přimáčkněte druhou lineckou sušenkou. Marmeládu používejte nejlépe co nejhladší, bez kousků ovoce nebo peciček. A ideálně bez cukru, nějakou domácí.

Třetí adventní víkend (od 15.12.)

  • Vánoce jsou již brzy tady a vy máte již téměř všechno cukroví napečeno.
  • Pár dní před Vánoci je ideální čas udělat krémy a cukroví jimi naplnit. Krémy s tukem (kokosový olej, alsan, atp., ale i krémy z ořechů a kokosu) většinou vydrží až do ledna. Ty, které jsou složené z tuku a pudinku nebo obilovin (např. vařené jáhly), je třeba sníst do cca 7 dnů – ty proto dělejte těsně před Vánoci.
  • Nazdobte cukroví polevami (čokoládová) a posypkami (drcené oříšky, strouhaný kokos aj.). Máčení jednoho plechu cukroví zabere zhruba půl hodiny. Nezapomeňte, že posypat se cukroví musí hned po nalití čokolády (jinak čokoláda ztuhne a již nebude možné cukroví posypat).
  • Poslední týden před Štědrým dnem se vrhněte na nepečené cukroví. Například ezamové kuličky, marokánky, vosí úly, nepečené kuličky, raffaello aj.

Skladujte cukroví v chladu

Zdravé domácí cukroví bez éček a cukru má menší trvanlivost než kupované, proto jej rozhodně skladujte v lednici nebo na jiném chladném místě. Pokud nemáte dostatečný prostor pro uložení cukroví do chladu, raději celý proces pečení a plnění o týden posuňte, aby vám cukroví skladované v teple do Vánoc nesplesnivělo.

Vánoční video speciál – zaručené recepty

Nemáte zkušenosti a potřebujete to vidět? Naše oblíbené recepty jsme natočili jako video recepty. V online programu Jak na zdravé dezerty najdete kromě oblíbených dezertů také vánoční speciál. Čekají v něm na vás těsta, se kterými se dobře pracuje (formičky se nemusí vymazávat, cukroví se z nich krásně vyklápí) a ke zdravému cukroví samozřejmě také zdravé krémy. Přístup do tohoto programu je časově neomezený, přidejte se k nám a mlsejte s námi zdravě.

Jaký postup na pečení máte vy?

Jaké tipy a triky se vám osvědčily? Podělte se o ně s námi v komentářích.

 

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády

Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se...

Děkuji za cenné vychytávky a úžasnou motivaci

Annabirke S.: Ahoj Evi. O pochvalu nemáte nouzi, ale...

Eva: „Jím jinak“ a jsem nadšená!

Eva: "Jím jinak" už podle vás vařím měsíc a...

I sestřička v nemocnici si všimla, že jím zdravě

Bartoanaovj: Evi, Helčo, děkuji za práci kterou děláte. I...

Manžel, velký masožravec, vidí, že mu omezení masa prospívá

Stramis: Já vařím podle JJ od listopadu, teď mám...

Zatím každé jídlo, které jsem dle JJ vařila, bylo mňam

Kattru: Zatím každé jídlo bylo moc dobré a ani...

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž...

Bez zmenšování porcí mám 1,6 kg dole!

Anička: Musím pochlubit, že i bez zmenšování porcí a se...

Děkuji za zorganizovaný celý jídelníček v kurzu

Bezinj: Druhý týden zvládám dobře, jídlo chutná i mému...

S JJ mám zaručenou jak pestrost, tak i že si pochutnáme

Martina: Tak když už je ta neděle, dopřála jsem...

Jíst jinak je to nejlepší, co mě mohlo v životě potkat

Zabazaba: Jíst jinak jsem začala kvůli své dceři s...

Sladkosti už mi nechutnají

Jendula.cerna: Chci moc poděkovat za skvěle připravený kurz a...

Díky vám mohu něco udělat pro zdraví sebe i svých blízkých

Zdeňka H.: Velice ráda vařím z Vašich receptů, naposledy to...

Díky JJ se mi běhá lehčeji a déle vydržím – je to tak jednoduché!

Hanka: Dobrý den, hlásím, že po dvou týdnech na...

Jsem vděčná za tuto stravu

Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu,...

Dostávám pochvaly, jak dobře vypadám. A polévku už jí i manžel

Lenka: Tak se Vám musím pochlubit, dnes jsem dostala...
  1. Tak jste mě včera článkem tak nakopli, že jsem hned udělala dnes 3těsta. Jupí .Mám ze sebe radost. Máme linecké , rohlíčky a perníčky. Zítra upečeme .A v pondělí začneme dalším podle vašeho návodu.👍👍Hlavně jsme to měli v klidu.Dekuji holky ,jste super !

  2. Tak tenhle článek je bomba, prostě paráda, přidávám se ke Katce: „Přesně tohle jsem potřebovala.“ Jupíííííí a juchajdáááááá. Díky, díky díky 🙂 Magda

  3. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

SDÍLEJTE PŘÍSPĚVKY - získejte členství v Klubu JJ nebo jeho prodloužení. Jak to funguje?
Autorem článku je Ajka
Strava pro mne vždy byla a bude středem zájmu. Dává mi možnost žít, poznávat lépe sama sebe, učit se, rozvíjet se a růst. Mou vášní je studium, jak strava ovlivňuje, mění a uzdravuje mé tělo a následné tvoření v kuchyni. To vše budu s vámi ráda sdílet.
Předchozí článekCuketový krém s praženými kváskovými krutony
Další článekPečené kaštany